Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Αθήνα, ως ιδανικός τουριστικός προορισμός


Ο χθεσινός μολοτωφ-πόλεμος αμαύρωσε για ακόμα μια φορά τη μέρα, κηλίδωσε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, και υποβίβασε κατά 5 βαθμίδες την αξιοπιστία της τουριστικής βιομηχανίας και του τουριστικού προϊόντος της πατρίδας μας, στο ΒΒ-. Οι ξενοδόχοι του κέντρου της Αθήνας για ακόμα μια φορά διαμαρτυρήθηκαν μυξοκλαίγοντας για την απώλεια κρατήσεων και κερδών, παρά τις αυξήσεις που επέβαλαν στην τιμή της διανυκτέρευσης, και τη ελάττωση της συχνότητας αλλαγής των σεντονιών.


Ενώ όμως, όλοι εμείς οι υπόλοιποι έλληνες έχουμε αλλάξει πνεύμα, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, και βγάζοντας κέρδος απ’ αυτήν, οι αγαπητοί μας ξενοδόχοι αδυνατούν, ως φαίνεται να το πράξουν, και αντί να βάλουν μπρος το καινοτόμο πνεύμα τους και να εκμεταλλευτούν το νέο διεθνές οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον, μένουν προσκολλημένοι και αδρανείς στα παλιά, περιμένοντας από την Τρέμη και τον Καψή να βγάλουνε το φίδι από την τρύπα. Βέβαια, ό,τι και να λένε αυτοί, είναι στα ελληνικά και τίποτε δεν φτάνει προς τα έξω.


Αυτό που φτάνει, σ’ όλα τα πέρατα της γης είναι ο λαμπαδιασμένος αττικός ουρανός, που συναγωνίζεται σε ομορφιά τα φημισμένα πορφυρά αττικά δειλινά, οι φλογερές, εξώκοσμες τροχιές των μετεώρων-μπουκαλιών με τη βενζίνα, η πυκνή βροχή των πεντελικών μαρμάρων, οι φλεγόμενοι κάδοι, και η ηρωική, σώμα με σώμα μάχη των σφριγηλών ελληνικών κορμιών, τρισδιάστατες θαρρείς αναπαραστάσεις πάλης, όπως απεικονίζονται στους αμφορείς του παρακείμενου μουσείου.


Θέαμα μοναδικό, που ιντριγκάρει τις αισθήσεις, ανεβάζει την αδρεναλίνη, προσκαλεί σε συμμετοχή, και θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το Νέο τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας, αν μπορούσε να συσκευαστεί και να πλασαριστεί καταλλήλως. Είναι γνωστό, ότι κάθε χρόνο οι τουριστικοί πράκτορες στύβουν το μυαλό τους για να παρουσιάσουν κάτι τις το νέο στο πρόγραμμά τους, όχι μόνο σαν προορισμό αλλά και σαν περιεχόμενο, εξειδικευμένο. Έτσι είδαμε να ανθούν νέοι κλάδοι, όπως θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, ορειβατικός τουρισμός, τουρισμός για σπα, τουρισμός για αναρρίχηση, τουρισμός για κανό, τουρισμός για παγετώνες, σπήλαια, και πηγάδια, και ό,τι άλλο βάνει ο νους του ανθρώπου. Απ’ όλη αυτή τη γκάμα όμως λείπει ο αγωνιστικός τουρισμός, διαβαθμισμένος μάλιστα και κατά κατηγορίες, για αρχαρίους, μεσαίου επιπέδου, προχωρημένους κλπ. Οι ξενοδόχοι μάλιστα θα μπορούν να εκδίδουν εκ των προτέρων προγράμματα στο εξωτερικό με ορισμένες ημερομηνίες κλειδιά. Φερ’ ειπείν, οι ημέρες των συλλαλητηρίων της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα προσφέρονται για αγωνιστικό τουρισμό αρχαρίων, ενώ η 6η Δεκέμβρη θα προσφέρεται μόνο για όσους έχουν φτάσει στο προχωρημένο level και έχουν αποκτήσει και κάποιες ειδικές τεχνικές γνώσεις.


Οι τουρίστες θα κατασκηνώνουν στα πέριξ της πλατείας Συντάγματος ξενοδοχεία, και θα μπορούν ανενόχλητοι και αφ’ υψηλού να παρακολουθούν τα δρώμενα στη θεατρική σκηνή της έμπροσθεν πλατείας. Οι ξενοδόχοι μαζί με το πρωινό θα προσφέρουν και τα απαραίτητα αξεσουάρ προφύλαξης από τις πέτρες, χημικά κλπ, όσοι δε το επιθυμούν θα μπορούν να εκδράμουν στο πεδίο των μαχών, να πετάξουν την πετρούλα τους και μετά, αφού εκτονωθούν να μπορούν να επιστρέψουν στην ασφάλεια του μπαλκονιού τους.


Είναι κρίμα να συμβαίνουν τόσα πράγματα εκεί γύρω και κανείς να μην μπορεί να βγάλει κάποιο ουσιαστικό κέρδος.


9 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν θυμάμαι άλλο τόσο σαρκαστικό κείμενο. Εξαιρετική έμπνευση...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπατη cynical

Ας μου επιτερεψεις να προσθεσω κατι επιπλεον στην ομορφη ιδεα σου .
Μηπως το ολον θεμα το συνδιασει η ελληνικη κυβερνησις, μεσω χρηματοδοτησης του ΕΣΠΑ (προσφατα η ελληνικη συμμετοχη κατηλθε στο 5%)για καλο καταστροφικο τουρισμο, που θα περιλαμβανει την τοποθετηση εκρηκτικων απο τουριστες εναντι υψηλου παραβολου - με την επιβλεψη ειδικου συνεργειου- σε κακασχημα και σχεδον ετοιμορροπα κτιρια του Δημου Αθηναιων ,και αλλων πυκνοκατοικημενων δημων,για την δημιουργια ελευθερων χωρων τοσον απαραιτητους για τους κατοικους Κυψελης, Πατησιων, κ.λ.π.;

Το μεγαλυτερο παραβολο θα το πληρωνει αυτος που θα ενεργοποιει την εκρηξη.

Ολο το θεαμα της κατεδαφισης θα βιντεοσκοπειται προς εκμεταλλευσιν.

Τωρα αν θελουν να οδηγουν τα μηχανηματα αποκομιδης μπαζων, να μεταφερουν χωμα και να φυτευουν δενδρα και θαμνους, αν βεβαιως επιτρεψει ο ΣΚΑΙ, αυτο θα γινεται μαλλον απο αλλη ομαδα τουριστων.

Αφωτιστος Φιλλελην

ΥΓ Εμπνευση μερικως απο το φιλμ "The Party" 1968 του Blake Edwards, με τον αξεχαστο Peter Sellers που ενεργοποιει την εκρηξη ανατιναζονατς το καστρο-σκηνικο κατα λαθος.

Leo Kastanas είπε...

καλόοοοοοοοοοοοοοοοο

cynical είπε...

Toσο αυτονοητο πια και κανεις να μην το εχει ακομα σκεφτει;

Αντι να ανεβαζουν αδρεναλινη απο τηλεορασεως, οι αλλοδαποι και εγχωριοι τουριστες θα μπορουν να τα βλεπουν live και αμα θελουν να αποκτουν και βιωματικη εμπειρια, που ειναι και το άπαν.

GeroGriniaris είπε...

Σωστό, αλλά ξεχνάς και την εκπαίδευση.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε κέντρο εκπαίδευσης τόσο των ΜΑΤ όσο και των "αντιεξουσιαστών" όλου του κόσμου.
Να τους δείξουμε πως γίνεται εν τέλη και να κερδίσουμε από την εξαγωγή τεχνογνωσίας αυτή.
Δες εδώ για λεπτομέρειες
http://gerogriniaris.blogspot.com/2011/03/blog-post_28.html

ένας στρατολάτης είπε...

Μην το γελάς καθόλου.
Παρατηρώ τελευταία πως οι τουρίστες έχουν ξεψαρώσει και χώνονται να βιντεοσκοπήσουν κανα σουβενίρ εν μέσω νεφελών και βολών. Προχτές το πρωί, πρόσεξα μέχρι κι ένα ηλικιωμένο καμεροφόρο ζευγάρι που διαβουλευόταν χειρονομώντας αν θα προσεγγίσουν το πεδίο της μάχης της Αμαλίας από Όθωνος ή Β.Γεωργίου!

cynical είπε...

Γερογκρινιαρη,

ναι, θα ερχονται εδω για μεταπτυχιακά!

cynical είπε...

στρατολατη,

εδω θα μπορουν να κανουν το ντεμπουτο τους και να εξαγουν μετα τεχνογνωσια στις πατριδες τους. Δεν αμφιβαλω, οτι οι περισσοτεροι αυτη τη στιγμη στη δυση θα θελανε να καψουν ζωντανο ολοκληρο το πολιτικο τους συστημα.

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο είναι η απόδειξη της κατάπτωσης του καπιταλισμού. Πού είναι η προσαρμοστικότητα, ο αυτοσχεδιασμός, η καινοτομία? Που είναι η ικανότητα να βγάζεις κέρδος απο κάθε περίσταση??

Πφφ, ο καπιταλισμός πέθανε.

:)