Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Λογοκλοπή: Καινοτόμο όπλο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων (και του Χατζημαρκάκη!)


Περίμενα κάμποσο καιρό μέχρι να σιγουρευτώ, αλλά νομίζω ότι το συμπέρασμα μιλάει από μόνο του:

Το νέο υπερ-όπλο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων λέγεται πια λογοκλοπή, αλλά όχι όποια κι όποια λογοκλοπή. Όταν λέμε λογοκλοπή, για να είναι ισχυρή, πρέπει να είναι λογοκλοπή στο διδακτορικό! Δεν ξέρω αν σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί ισχυρότερο από το κεράτωμα και τα πάρτι μπούνγκα-μπούγκα, αλλά από τότε που εφευρέθηκε έφαγε κάμποσους και μάλιστα πρωτοκλασάτους: περιέργως πως στη Γερμανία, περιέργως πως στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, περιέργως πως στο κόμμα των φίλων των Χριστιανοδημοκρατών, δηλαδή των φιλελευθέρων.


Η αποτελεσματικότητα του όπλου απεδείχθη για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους κάνοντας διάνα.


Το ανερχόμενο αστέρι της γερμανικής πολιτικής σκηνής, ο υπουργός εξωτερικών με τα κατάλευκα δόντια και το θεληματικό πηγούνι Karl-Theodor zu Guttenberg αναγκάστηκε να παραιτηθεί διότι βρέθηκε να έχει αντιγράψει ένα κομμάτι του διδακτορικού του χωρίς να έχει προκάνει να αναφέρει την πηγή, δηλαδή να βάλει αυτό το μικρό αλλά πανίσχυρο σημαδάκι [n], όπου n είναι ο αύξων αριθμός της πηγής, με το οποίο οφείλει ο γράφων να συνοδεύει αδιαλείπτως κάθε τι που γράφει, κάθε τι που εξυπονοεί, κάθε τι που σκέφτεται ή φαντάζεται.


Εξ αιτίας της επιτυχίας αυτής, δημιουργήθηκε και η σουπερ ομάδα των «κυνηγών των λογοκλόπων πολιτικών» με πρωτοβουλία της καθηγήτριας πληροφορικής Debora Weber-Wuffs στο blog Copy, Shake and Paste. Πολύ σύντομα ξεπήδησαν και άλλες ομάδες και blogs επικεντρωμένα στο ιδιότυπο αυτό σπορ, όπως το De Plagio και το VroniPlag το οποίο μάλιστα έβαλε στο στόχαστρο και την δικιά μας Μαργαρίτα Μαθιοπούλου, πολιτικό των φιλελευθέρων ex-αγαπημένη των Βίλι Μπραντ και Άκη, και νυν καθηγήτρια διεθνούς ασφαλείας (;) στο πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.


Καραμπινάτη περίπτωση ήταν και αυτή της ευρωβουλευτού των φιλελευθέρων Silvana Koch-Mehrin, η οποία επίσης πιάστηκε στα πράσα για εκτεταμένη λογοκλοπή στη διδακτορική της διατριβή. Σαν συνέπεια, παραιτήθηκε από την προεδρεία της ομάδας των φιλελευθέρων στο ευρωπαικό κοινοβούλιο, ενώ πριν ένα μήνα το πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης της αφάιρεσε και τον τίτλο του διδάκτορα.


Ένας επόμενος που έπεσε στα δίχτυα ήταν ο Uwe Brinkmann,σοσιαλδημοκράτης, αλλά πριν βιαστείτε να βραβεύσετε τους κυνηγούς για την πολιτική τους αμεροληψία, ας διευκρινίσουμε ότι ναι μεν ανήκει στο SPD, αλλά στην πολύ πολύ δεξιά του πτέρυγα, οπότε είναι σαν να μην πιάνεται.


Όπως καταλαβαίνεται με τόσους πολλούς κυνηγούς, κάτι στο τέλος θα πιαστεί, στο βαθμό που και τα διδακτορικά είναι πια δέκα στον παρά και που η συγγραφή γίνεται μόνο για τον τίτλο και την ώθηση της πολιτικής τους καριέρας και όχι γιατί τους πιάνει ο πόνος για τη βυθομέτρηση των επιστημών.


Και τι πήρε το μάτι μου σήμερα στον Guardian; Βρε συ, ο Χατζημαρκάκης!Ναι το άλλο δικό μας παιδί, ο ευρωβουλευτής των φιλελυεθέρων, Γιώργος. Το VroniPlag έκανε φέτος φύλλο και φτερό τη διδακτορική του διατριβή, μέρος της οποίας είχε εκπονήσει στην Οξφόρδη, και βρήκε ότι πάνω από τη μισή (Θεέ μου!) ήταν κλεμμένη από αλλού, αναγκάζοντας το πανεπιστήμιο της Βόννης, να τον καθαιρέσει και να του αφαιρέσει τον τίτλο του διδάκτορα. Δεν τρέχει και τίποταδηλαδή. Ο Γιώργος πρόλαβε ήδη, και την έστησε την καριέρα του.


Φυσικά σάλος ξεσηκώθηκε ανάμεσα στους φοιτητές της Οξφόρδης σχετικά με τον τρόπο που απονέμονται τα διδακτορικά, και στο σημείο αυτό ας υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες, ότι για λογοκλοπή είχε κατηγορηθεί και ο υιός Καντάφι, για τη διατριβή που είχε εκπονήσει στο άλλο μεγάλο τέμενος της γνώσης, στο LSE. Έτσι, για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, δηλαδή…


Φτου να μην βασκαθεί, λοιπόν, το όπλο της λογοκλοπής! Χαρά μεγάλη σ’ αυτούς που το ανακάλυψαν. Λίγο ακόμα και το κόμμα των φιλελευθέρων κοντεύει να αποδεκατιστεί!


Προφανώς, λόγω αποτελεσματικότητας και ακρίβειας στο στόχο, αναμένεται αύξηση των πωλήσεων και επέκταση και σε άλλες χώρες και πολιτικούς σχηματισμούς.


Ζητείται λοιπόν εισαγωγέας και για Ελλάδα!

8 σχόλια:

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Καταραμένε Καπιταλισμέ.

Στην Ελλάδα αντί να κλέβουμε πνευματικά προϊόντα, κλέβαμε χρήμα. Λες τώρα να σταματήσουμε να πουλάμε πνεύμα και να το κλέβουμε από αλλού;

Άτιμε Καπιταλισμέ. Πότε θα γίνουμε Ευρώπη;

grsail είπε...

Μα τι μου θύμισες τώρα :-)

http://grsail.blogspot.com/2011/03/blog-post_7701.html

Νοσφεράτος είπε...

χο χο ..ξερειςπου πηγε ο νους μου ε; .. ασε δε(n)

cynical είπε...

Αμα δεν μπορεις να πιασεις το χρημα (το κλεμμενο) τουλαχιστον μπορεις να πιασεις το κλεμμενο πνευμα, Κιαυτο οσο ειναι καιρος, πριν και αυτο το οπλο αχρηστευθει.

Λοιπον, στην Ελλαδα κανεις δεν βρεθηκε ενοχος για τιποτα, οπως επισης κανεις πια δεν συγκινειται ιδιαιτερα απο περιπτωσεις μιζας κλπ.

Ενω αν βρισκοταν να εχει κλεψει στο διδακτορικο του; Πω πω, θα εφριτταν οι ψηφοφοροι του, το ιδιο και τα καναλια.



Ποιοι πολιτικοι εκαναν διδακτορικο στην Ελλαδα, εν όσο ηταν μπλεγμενοι στην πολιτικη; Οχι οτι εκ προιμιου αντιγραψανε, αλλα καλο θα ηταν να το εξεταζαμε.

Καπου ειχε παρει το ματι μου οτι η Διαμαντοπουλου ειχε κανει διδακτορικο (αφου ειχε επιστρεψει απο επιτροπος) καπου στο Παντειο, καπου στη δημοσια διοικηση.


Οταν το ξαναεψαξα προσφατα δεν το ειδα πουθενα στο διαδικτυο. Μπορει κανεις να βοηθησει;

Unknown είπε...

Ααααυτά είναι μπίζζνεςςςς

Ανώνυμος είπε...

ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ ΑΥΤΟΙ (Dreißig Jahre nach = 30 ΕΤΗ ΜΕΤΑ)ΕΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
....
1982 : Εκατονταδες προοδευτικοι βοηθοι ηθελαν να σπασει η αυταρχικη δομη του πανεπιστημιου (καθηγητικη εδρα)με την καταργηση του ν. 815.
1983- : Αρκετοι προοδευτικοι βοηθοι-συνδικαλιστες αρα και καλοι διαχειριστες με την βοηθεια διπλωματικων υψηλης σταθμης (λ.χ. ΕΜΠ) ολοκληρωσαν το διδακτορικο τους και εγιναν λεκτορες.
Στη συνεχεια, με ουσιαστικα κλειστη κριση (εκτοπιζοντας ολους τους συνυποψηφιους τους απο το εξωτερικο με περισσοτερα προσοσοντα) εφθασαν εως την βαθμιδα του αναπληρωτη καθηγητη.
Γνωριζω δυο (2) περιπτωσεις σε ΕΜΠ και ΑΠΘ οπου εκλεχθηκαν τελικα καθηγητες, ατομα που εισηχθηκαν με την τριτη(3) προσπαθεια στην σχολη τους!!!
Οσο για τα επιστημονικα αρθρα (το πληθος των συν-συγγραφεων πολλες φορες θυμιζε ρωμαϊκο οργιο)
Την ιδια εποχη εμφανιστηκαν οι γραμματεις των ερυνητικων προγραμματων που ... τελικα μονιμοποιηθηκαν.
Προσφατα εμαθα οτι αν δημοσιος φορεας χρηματοδοτησει ενα ερυνητικκο προγραμμα, ο διευθυντης παιρνει απο την επιστημονικη υπευθυνη του ερευν. προγραμματος ως δωρο ενα διδακτορικο (βλ. INDYMEDIA)...

Αφωτιστος Φιλελλην

Ανώνυμος είπε...

Μ' αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι...αν μη τι άλλο είναι δημιουργικός. Σ' ευχαριστώ για όλα αυτά που μοιράζεσαι και διαβάζω μήνες τώρα. Παγωμένη μπίρα μέσα στην έρημο είσαι.- MrUndo.

cynical είπε...

Undo,

Η μπιρα, κερασμενη!