Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Αριστερά και δόσεις


Δεν νομίζω να φέρει κανείς αντίρρηση στη διαπίστωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας διαφωνεί με την παρουσία της τρόικα εδώ και με τις προσταγές της για εσωτερική λιτότητα.


Η διαφωνία αυτή, που συν τω χρόνω εξελίσσεται σε μίσος, προέρχεται αφ’ ενός από την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, (αφού μας διαγουμίζουν ανενόχλητα), και το τσαλαπάτημα της ατομικής αξιοπρέπειας, (αφού μας βιάζουν κανονικά), και αφ’ ετέρου όχι μόνο από τη σκληρότητα των μέτρων αλλά και από την άδικη κατανομή τους. Αν η κατανομή των μέτρων συμπεριελάμβανε, αντί να τα αφήνουν να σουλατσάρουν ανενόχλητα και να μας επιτιμούν, και τα πολιτικά λαμόγια, που αποτελούν και την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, τότε η οργή και το μίσος θα έπαιζαν σε χαμηλότερες νότες.


Εφ όσον λοιπόν διαφωνούμε με την παρουσία και την πολιτική της τρόικα, δεν μπορεί παρά να συμφωνούμε με την απουσία της. Δηλαδή, αυτό θα σήμαινε ότι και το ευρέως διαδεδομένο σύνθημα «Τroika Gο Home», θα το εννοούσαμε ίσαμε το μεδούλι.


Για να δούμε όμως αν το εννοούμε. Το να στείλεις την τρόικα στο διάολο, μαζί με τις πολιτικές της, σημαίνει ότι ταυτόχρονα στέλνεις στο διάολο και το χρυσό και το λίβανο και τη σμύρνα, τα οποία αυτή φέρει ως δώρα στον ελληνικό λαό. Γιατί αλλιώς, το να θέλεις μόνο τα δώρα αποκομμένα από τις προϋποθέσεις, καταντά σχήμα οξύμωρο, και σχήμα κατάλληλο για μωρόπιστους μόνο και κουφιοκεφαλάκηδες.


Εδώ υπάρχουν δυο δυνατότητες. Είτε αρνείσαι τα δώρα, οπότε καταργούνται αυτόματα και οι φορείς και οι προϋποθέσεις των δώρων, είτε αποδέχεσαι τα δώρα και προσπαθείς να αλλάξεις τις προϋποθέσεις που τα συνοδεύουν. Όπως είναι φανερό το σύνθημα «Troika Go Home» ταιριάζει μόνο σε όσους αποδέχονται το πρώτο σκέλος της διάζευξης και όχι σε αυτούς που κλίνουν προς το δεύτερο.


Ένα καλό ερώτημα θα ήταν λοιπόν με ποιο μέλος της προηγούμενης διάζευξης συντάσσονται τα τρία μεγάλα κόμματα, ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. (Το Πασόκ πλέον δεν αποτελεί μεγάλο κόμμα).


Η ΝΔ στα λόγια συντάσσεται με το δεύτερο σκέλος, θέλει την Τρόικα, θέλει τα δώρα, αλλά παίζει στις προϋποθέσεις. Αυτό είναι το περίφημο μίγμα, το οποίο λίγο μας ενδιαφέρει σε τι συνίσταται, μιας και κανένας δεν πιστεύει, το έδειξε κιόλας έμπρακτα με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ότι το μίγμα αυτό θα έχει διαφορετικά συστατικά. Άντε, το πολύ πολύ, αντί για κέικ πορτοκάλι αλά Τρόικα, να έχουμε ένα κέικ μανταρίνι, αλά Τρόικα, επίσης.


Το ΚΚΕ είναι κάπου στο 3285 μΧ, όποτε και όλα θα λυθούν. Ποντάρει βασικά στο ότι κανένας άνθρωπος από το σήμερα δεν θα ζει ως τα τότε για να θυμάται. Ουσιαστικά το ΚΚΕ μπορεί να θέτει στα λόγια θέμα παραμονής ή όχι της Τρόικα, μπορεί να θέτει έμμεσα θέμα προϋποθέσεων, καθ’ όσον αντιπαλεύει σθεναρά, και μπράβο του, τα αποτελέσματα των προϋποθέσεων αυτών στο χώρο της εργασίας, αλλά δεν θυμάμαι να έχει θέσει άμεσα ζήτημα για τα δώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι το χρήμα των bail outs το αφήνει να αιωρείται σε μια γκρίζα ζώνη και θολή. Διότι, διαφορετικά, δεν θα έμενε στο εντελώς ψευδεπίγραφο σύνθημα «Δε θέλουμε την Τρόικα», αλλά θα υιοθετούσε το εντελώς δραστικό «Δεν θέλουμε τα λεφτά της Τρόικα». Έχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο. Τι είναι η Τρόικα με τη μοναδική πηγή της ισχύος της, που είναι οι δόσεις; Το πανίσχυρο Vim! Τι είναι η Τρόικα χωρίς αυτή τη μοναδική πηγή ισχύος; Το τίποτα, το μηδέν, το κενό!


Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί πολυφωνία, με κάποιες συνιστώσες να συντάσσονται με το πρώτο σκέλος της διάζευξης και άλλες με το δεύτερο. Στο ΣΥΝ επικρατεί κι εκεί πολυφωνία, αλλά απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, η κύρια γραμμή είναι και στο ένα «είτε» και στο άλλο. Κοντολογίς, και διώχνουμε την Τρόικα και ταυτόχρονα κάνουμε καλύτερη διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας ένα καλύτερο μίγμα από αυτό του Σαμαρά. Δηλαδή, κάτι σαν κέικ καρότου με καρύδια, πασπαλισμένο με γλάσο λεμονιού. Η διαφορά είναι ότι το κέικ Σαμαρά έχει γέμιση με φόρους, ενώ το κέικ ΣΥΝ έχει γέμιση με χρέος. Ο Σαμαράς θα διαπραγματευτεί τους φόρους, ενώ ο ΣΥΝ τις δόσεις του χρέους και το σκόντο.


Οι δόσεις όμως δεν είναι ξέχωρες από το σκοπό που δίνονται, που είναι το χρέος. Επομένως αποδεχόμενοι τις δόσεις, και εξ αυτών την Τρόικα, αποδεχόμαστε ταυτόχρονα και το χρέος. Ενώ, μη αποδεχόμενοι τις δόσεις, ουσιαστικά δεν αποδεχόμαστε το χρέος. Έτσι, απλά.


Κοντολογίς, «τρόικα, δόσεις, χρέος» αποτελούν μια αγία, ομοούσια και αδιαίρετη τριάδα. Όπως δεν μπορείς να χωρίσεις τον πατέρα από τον υιό και από το άγιο πνεύμα, έτσι δεν μπορείς να χωρίσεις την τρόικα από τις δόσεις και από το χρέος. Είτε τα αποκηρύσσεις όλα μαζί, είτε τα αποδέχεσαι όλα μαζί. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο μπερδεύουν και απωθούν. Ειδικά σήμερα, που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ καθαρές προτάσεις και στρατηγικές.


Και η αριστερά συνεχίζει να μπερδεύει.


21 σχόλια:

pentanostimi είπε...

συμφωνώ κυνική,και θέτω και ενα ερώτημα [...ρητορικό...]
αφορά την αριστερά που ζητάει εκλογές ως λύση στα δεινά μας
αν δεν αποτάξει το τρίπτυχο που αναφέρεις, δεν εχει νόημα να ζητάει εκλογές.ΟΙ εκλογές για την αριστερά θα πρεπει να εχουν ΚΑΘΑΡΟ στοχο αλλοιώς θα χάσει η μάνα το παιδί κλπ κλπ

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη εσυ εισαι πιο αριστερα απο το κκε !!!!!

εισαι ωραια τι να σου πω σου βγαζω το καπελο...


παρεπιπτωντος οσοι θελουν να παραμεινουν εντος του παγκοσμιου συστηματος του 1ου και ουχι 3ου κοσμου πρεπει να εχουν καποιου ειδους μνημονιο με τους υπολοιπους του συστηματος

αλλα κρινοντας απο προηγουμενα ποστς για την Β.Κορεα δεν εισαι και τοσο φαν αυτου

cynical είπε...

pentanostimi, με γεια το avatar!

ελα ντε!

ενταξει το ΚΚΕ θα ξαναπει το ποιημα-πασπαρτου: λαικη εξουσια κλπ. θα βαλει κεντρικο θεμα το χρεος και τι κανουμε επ αυτου; Σημερα. Δεν νομιζω.

Επισης, αν καποιος παει και ψηφισει συριζα, τι θα περιμενει την επομενη για το χρεος; Θα το πληρωσουμε, δεν θα το πληρωσουμε, θα το κοψουμε σε φετες; Τι απ' ολα αυτα σκοπευει να κανει; Αγνωστο. Δεν μπορει ενα κομμα να μην εχει σχεδιο για το χρεος, στο βαθμο που αυτο αποτελεσε την αρχη ολων των εξελιξεων στη χωρα την τελευταια διετια.

Οι εκλογες για την αριστερα, εφ' οσον δεν παιρνει το θεμα εξουσια στα σοβαρα, θα της δωσουν τη δυνατοτητα να μπει σφηνα στα δυο κομματα, και να αποτρεψει αυτοδυναμιες. Αυτο δεν σημαινει ομως οτι το πρωτο κομμα δεν θα μπορεσει να σχηματισει κυβερνηση με μαιντανους απο δω κι απο κει.

Ετσι η χαρα της αριστερας δεν θα κρατησει πολυ.

Για να εχει διαρκεια, θα πρεπει να πιστεψει οτι μπορει να κυβερνησει, ουτως ωστε να μπορει να διαγραψει καθε συμφωνια που θα εχει συναφθει απο τα πριν, ότι ό,τι και να βγαλει η καλπη, οι συμφωνιες με την τροικα θα τηρηθουν.

cynical είπε...

Ανωνυμε,

εμενα θα μου αρεσε να ειχαμε συναψει μνημονιο με το Μπουτάν. Αλλα δεν με ακουει κανείς, και ειμαι πολυ δυστυχης.

Napo είπε...

και μνημονιο να μην ειχαμε
και χρεος να μην ειχαμε

παλι εδω θα φταναμε παλι
ξερεις πως αλλου ειναι το προβλημα

Leo Kastanas είπε...

Καλημέρα. και καλή χρονιά Γράφεις:Κοντολογίς, «τρόικα, δόσεις, χρέος» αποτελούν μια αγία, ομοούσια και αδιαίρετη τριάδα. Όπως δεν μπορείς να χωρίσεις τον πατέρα από τον υιό και από το άγιο πνεύμα, έτσι δεν μπορείς να χωρίσεις την τρόικα από τις δόσεις και από το χρέος. Είτε τα αποκηρύσσεις όλα μαζί, είτε τα αποδέχεσαι όλα μαζί. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο μπερδεύουν και απωθούν. Ειδικά σήμερα, που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ καθαρές προτάσεις και στρατηγικές.

Συμφωνώ. Εγώ είμαι σαφώς με το μνημόνιο, χρειάζομαι τα λεφτά. Ο Λαφαζάνης που δεν τα θέλει είναι εναντίον, τα πράγματα είναι τόσο απλά καλή μου. Αλλά δυστυχώς δεν φτάνει το μνημόνιο. Πρέπει να αλλάξει και η Ελλάδα για να πιάσουν τόπο τα δάνεια και τα κουρέματα. Διαφορετικά θα μας στραγγαλίσου. Από τη μια οι δανειστές και από την άλλη το άθλιο πολιτικό σύστημα θα μας εξοντώσουν.
Η αριστερά είναι μέλος του παρόντος πολιτικού συστήματος έχει συμμετοχή στο πελατειακό κράτος, αντιλαμβάνεται τους πολίτες ως πελάτες. Και επειδή το μπέρδεμα υπάρχει και στους πελάτες της το διατηρεί σκοπίμως για να τους έχει κοντά της. Αλλά αυτή η στάση δεν είναι πολιτική είναι απλά εμπορική.

cynical είπε...

Καλημερα Leo, και καλη χρονια,

ναι ομως, με το να διατηρει το μπερδεμα, δεν κερδιζει, οσα θα μπορουσε να κερδισει απο την πτωση ΝΔ/Πασοκ.

Leo, ισως θα πρεπει να το λεμε πιο συχνα, για το που πανε τα λεφτα των δοσεων. Στο χρεος πανε.

Θα μου πεις οτι τα δανειστηκαμε, πρεπει να τα ξεπληρωσουμε.

Υπαρχουν ομως, πολυ συγκεκριμενοι λογοι που το χρεος αυτο δεν πρεπει να πληρωθει.

Επισης ειναι εξ ισου καλα εμπεδωμενο οτι το χρεος αυτο δεν μπορει να πληρωθει, με οσα κουρεματα.

Και τελικα, αν αυτο το χρεος ξεπληρωθει, θα πληρωθει απο τις σαρκες μας και τις σαρκες των παιδιων μας.

Τη θελουμε πραγματικα αυτη τη θυσια;
Για ποιον; Για τα 5 hedge funds?

Unknown είπε...

Σωστή η λογική σου και πράγματι χρειάζεται καθαρότητα σκέψης και προγράμματος η σημερινή μπερδεμένη αριστερά.
Το σωστό πρόγραμμα είναι ένα ζητούμενο άμεσων αποτελεσμάτων σε μια πορεία άλλου συστήματος.
Επειδή τα κόμματα λιγο-πολύ έχουν τις προτάσεις που περιγράφεις ,θα ήθελα να ακούσω μια άλλη ολοκληρωμένη πρόταση από σένα ή οποιονδήποπτε άλλο, αλλιώς θεωριτικολογούμε.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά, ενώ για τις θέσεις της αριστεράς και την κριτικής σου, συμφωνώ απολύτως, έχω κάποιες ενστάσεις σχετικά με το μήνυμα που διαχέεται από το άρθρο. Πρακτικά είναι σα να λες ότι η Τρόικα είναι "καλή" (με την παιδική έννοια του όρου). Ωστόσο, δε γίνεται λόγος (εδώ, γιατί σε άλλα άρθρα σου το έθεσες το ζήτημα), μιας διαφορετικής συνταγής, άλλων μέτρων που να οδηγούν στην κοινωνική ανάπτυξη και όχι στην αριθμοποίηση της ανάπτυξης...

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Καλημέρα και καλή χρονιά cynical.
Συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτησή σου. Συμπληρώνω ακόμη ότι θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να περιγράψουν τι μας περιμένει και πως θα διαχειρίζονταν την κατάσταση στην περίπτωση που δεν θα δεχόμασταν κανένα μνημόνιο. Να μπουν στο μικροσκόπιο της πολιτικής ανάλυσης όλες οι παράμετροι και να μετρηθούν όλοι για τις ιδέες τους, ώστε να διακρίνουμε επιτέλους σε ποιους συμφέρει και γιατί το μνημόνιο, σε ποιους και γιατί είναι καταστροφή. Σίγουρα δεν είναι καλό ή καταστροφικό για όλους! Να αφηγηθούν τα σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα και στην ανάγκη να ζητήσουν από το λαό ανατροπές στην ιεράρχηση των αξιών, στη βάση των οποίων λειτουργεί το πολιτικοοικονομικό μας σύστημα. Να γνωρίζουμε από πριν τι θα μπει στο θυσιαστήριο για να εξευμενιστεί ο θεός της μέλλουσας ευημερίας. Να ζυγίσουμε και να πορευτούμε ανάλογα. Η αριστερά έχει αυτό το χρέος, αλλά δυστυχώς έχει στο μυαλό της τα ποσοστά της μόνο για τις επόμενες εκλογές χωρίς να σκοτίζεται για τέτοια δύσκολα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ από ανάγκη, μιας που βρέθηκε με την καυτή πατάτα στο χέρι, αναγκάστηκε να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις (καλές ή κακές θα το δείξει η ιστορία) Αργά ή γρήγορα θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις και οι άλλοι. Κανένας δεν θα ξεφύγει απ' αυτή την ανάγκη. Όταν λοιπόν ο παρονομαστής γίνει ίδιος για όλους,τότε θα μπορούμε να συγκρίνουμε πιο εύκολα τα μεγέθη των κλασμάτων...

Leo Kastanas είπε...

Νομίζω ότι κάνεις λάθος. Το χρέος δεν είναι καθόλου παράνομο. ΤΥα πήραμε για να συντηρούμε το πελετειακό κράτος του δικομματισμού ελέω αριστεράς. τα μοιράσαμε, πολλοί πήραν λίγα, λίγοι πήραν πολλά. Οι αγορές δεν είναι μόνο τα funds είναι και δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία σε όλο τον κόσμο, είναι δικές τράπεζες, ταμεία, ιδιώτες κλπ. Απλοί άνθρωποι έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους σε αμοιβαία κεφάλαια που έχουν τα ελληνικά χαρτιά. Αυτούς θέλουμε να δαγκώσουμε επειδή το άθλιο πολιτικό σύστημα μοίραζε και τσέπωνε; Τα δανεικά δεν ήταν για λιμούς και καταποντισμούς, ήταν για την Ελλάδα της αρπαχτής για τους insiders, για ολυμπιάδες, καγιέν, δεητζήδες και άλλα τέτοια καραγκιοζιλίκια που χρέωσαν τη χώρα για 5 γενιές. Κανείς δεν είπε δεν θα δανειστώ γιατί οι τοκογλύφοι ζητάνε μεγάλο επιτόκιο. Αντίθετα ο Α. Παπανδρέου έγινε λαικός ήρωας επειδή ανέβασε το χρέος μας. Συνεπώς το χρέος μας είναι νόμιμο δοθέντων των συνθηκών της καπιταλιστικής οικονομίας και θα πληρώσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε στο παιχνίδι. Διαφορετικά ας πτωχεύσουμε ανοικτά ας επιστρέψουμε στη δραχμή και στην απομόνωση. Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Ας πούμε όμως τι αυτό σημαίνει σε όλους τους insiders, να δούμε συμφωνούν;

Leo Kastanas είπε...

Αλλά και αυτό να γίνει καλή μου υπάρχει ένα πρωτογενές έλλειμμα που πρέπει να καλυφτεί γιατί χωρίς δανεικά δεν ζούμε. Για αν γίνει αυτό πρέπει κάποιοι να χάσουν κέρδη προνόμια προσόδους. Το θέλουν; ¨Ολα αυτά τα λαμέ φρικιά θέλουν να χάσουν κάτι από την άνεσή τους; να βάλουν ένα χέρι να μαζευτούμε, να αξιοποιήσουμε την εφυία, τις γνώσεις, το φυσικό μας πλούτο; Τους βλέπεις όλοι ετοιμάζονται να ψηφίσουν αυτούς τους άθλιους για να συνεχίσουν την καταστροφή. Ότι κάνουμε μόνοι μας καλή μου. με τα χεράκια μας και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Η επανάσταση μας είναι η αλληλεγγύη μας. Υπόσχομαι να τα λέμε πιο συχνά. Καλό απομεσήμερο.

You Pay Your Crisis είπε...

@ Δειμε,

δεν νομιζω να φαινεται απο πουθενα οτι πιστευω στην καλοσυνη της τροικα. Ουτε απ' εδω ουτε απ' αλλου.

Δεν συζηταω καθολου για μετρα, γιατι η αντιθεση μου ειναι συνολικη προς ολη τη δομη του πολιτικου συστηματος.

Ανώνυμος είπε...

Με τα επιτοκια των νεων ομολογων που διαρρεουν στις εφημεριδες, μετα το PSI, ας υποθεσουμε 4% τα πρωτα 10 ετη και 5% τα επομενα 10, προκυπτει με 260 δις χρεος μετα το PSI, πρεπει απο το 2012έως 2021 να καταβαλουμε χρεωλυσια 12,5 δις το ετος κατ μ.ο., δηλ. το 5.6% του ΑΕΠ, με ρυθμο αυξησης ΑΕΠ 2%, κ.ο.κ.

Επειδη δεν πρεπει να γραψω αλλο αφηγημα για το χρεος,απο το μικρο αποσπασμα που ακολουθει, χασαμε πολλες ευκαιριες -μυθυστορηματικα- δηλ. :
1. να εκλεγει η ελληνική κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου απόσεισης του επαχθους χρέους
2.η κυβερνηση να κηρύξει μονόπλευρο συμψηφισμό των απαιτήσεων που διατηρούσε η Ελλαδα από τις γερμανικες αποζημιώσεις ύψους 162 δις,
3. να ψηφισθει στην ελληνική βουλή η διαγραφή των απεχθών χρεών (αποτέλεσμα της διαφθοράς, των υπερτιμολογήσεων κλπ), που ανερχόταν σε 120 δις.
4. επιτελους να κανουμε μεταρρυθμισεις και να εργασθουμε με καποιο σχεδιο κατι παραπανω απο ενα 5ωρο την μερα δηλ. οπως περιγραφω στη συνεχεια"με ελληνικό πείσμα και εφευρετικότητα, και με εργώδεις προσπάθειες, αύξηση παραγωγικότητας, παραγωγής και εξαγωγών, αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 30%, το δε β’ εξάμηνο του 2013, με μείωση δαπανών και αύξηση σχεδόν κατά 50% του ΠΔΕ, καταφέραμε, το τέλος του 2013, το ΑΕΠ να ανέλθει στα 240 δις, οπότε το εναπομένον χρέος, από 140% το 2011, μετά την παρέμβαση των θεών στην ελληνική τραγωδία «the greek dept/το ελληνικό χρέος (παιζόταν στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους), δηλ. «τους από μηχανής θεούς (διαγραφή και συμψηφισμό)», κατήλθε μόλις στο 83.3% του ΑΕΠ."

Αφωτιστος Φιλελλην

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B
(Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου)
Στη μνήμη Αποστόλου Σάντα, 5-5-2011
...................................
ΙΧ. Σεπτέμβριος 2013
...................................
Η φράση “ the greek pride” ή “ the greek filotimo” μεταφράζεται ως υπερηφάνεια, φιλότιμο, φιλοτιμία , υπεροψία (που για τους πραγματικούς φιλέλληνες αποδίδεται καλύτερα με την υπεροψία απέναντι σε κάθε ηλίθιο καθολικό ή προτεσταντικό κανόνα) εξηγούσε συνοπτικά τι πραγματικά συνέβη.

Κυρίως, λόγω των επανειλημμένων καυστικών σχολίων γερμανικών εφημερίδων και περιοδικών (Focus, Spiegel, κ.λ.π.), με ελληνικό πείσμα και εφευρετικότητα, και με εργώδεις προσπάθειες, αύξηση παραγωγικότητας, παραγωγής και εξαγωγών, αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 30%, το δε β’ εξάμηνο του 2013, με μείωση δαπανών και αύξηση σχεδόν κατά 50% του ΠΔΕ, καταφέραμε, το τέλος του 2013, το ΑΕΠ να ανέλθει στα 240 δις, οπότε το εναπομένον χρέος, από 140% το 2011, μετά την παρέμβαση των θεών στην ελληνική τραγωδία «the greek dept/το ελληνικό χρέος (παιζόταν στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους), δηλ. «τους από μηχανής θεούς (διαγραφή και συμψηφισμό)», κατήλθε μόλις στο 83.3% του ΑΕΠ.

Το 2013, ήταν μια χρονιά που άφησε άναυδους τους Γερμανούς, τους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του ΕΚΤ, του EFSF και της Ε.Ε., ενώ το τραγούδι από το ελληνικό μετα–punk συγκρότημα “The Greek Dept” που παιζόταν στα ραδιόφωνα και στις ιδιωτικες τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης με τίτλο “I made it with my Greek way” ήταν –συμβολικά- η επιτυχία που αποτελούσε την καλύτερη εκδίκηση, και που αποστόμωσε δια παντός τους πικρόχολους αναλυτές κάθε είδους, γεννήτορες των κακών κριτικών για μια πενταετία.
...............................
Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των κατοίκων των πόλεων μέσης ηλικίας, ήταν από την επαρχία, τέκνα αγροτών και κτηνοτρόφων, λόγω της εγκατάλειψης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την πενταετία 2005-2010 το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων ήταν αρνητικό : από -1,9 έως -2,5 δις ευρώ. Ήδη τα δυο τελευταία χρόνια (2011-2013) 100.000 νέοι αγρότες (αιώνιοι φοιτητές και απόφοιτοι χαμηλόβαθμων ΤΕΙ, όψιμοι μετα-οικολόγοι και άλλες πράσινες δυνάμεις) είχαν δραστηριοποιηθεί στην γενέθλια γη, σε βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία μειώνοντας κατά 0,5 δις σχεδόν το ως άνω αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Σε άλλα 6 έτη αναμένεται –σχεδόν- να μηδενισθεί το εμπορικό έλλειμμα αγροτικών προϊόντων, με το δεδομένο ότι :
-θα διπλασιασθούν οι νέοι αγρότες και η νέα παραγωγή αγροτικών προϊόντων
-ως αρκετά παχύσαρκος λαός θα τρώμε λιγότερο και θα κάνουμε περισσότερες εξαγωγές.
...............................
Αφωτιστος Φιλελλην

You Pay Your Crisis είπε...

@marko,

η μονη προταση που εχω να καταθεσω σαν βαση ειναι η σταση πληρωμων. Το προβλημα το εντοπιζω κυριως στην κριση πολιτικης και στην κριση εμπιστοσυνης προς αυτη οπως εχει εξασκηθει τις τελευταιες δεκαετιες.

Νομιζω οτι αν δεν ανακτηθει η εμπιστοσυνη προς καποιο νεο πολιτικο σχηματισμο, αν δεν παρει μπροστα η δικαιοσυνη, τοτε δεν περιμενω τιποτε.

Δεν μπορεις να προχωρησεις σαν κοινωνια και χωρα αν δεν πληρουνται αυτες οι προυποθεσεις.

cynical είπε...

Γεια σου Χρήστο και καλή χρονιά και σε σένα με υγεια και δυναμη,

Νομιζω οτι στο σημειο που ειμαστε τωρα γνωριζουμε αρκετα καλα πού θα μας οδηγησει το νεο μνημονιο και το νεο χρεος.
Επισης δεν υπαρχει ουτε ενας εκτος των ολιγων βερολινου ΔΝΤ και ΕΚΤ που να θεωρει οτι η πορεια που ακολουθουμε θα οδηγησει καπου.
Αλλωστε αυτη την πορεια ακολουθουμε δυο χρονια και οχι μονο παμε κατα διαολου αλλα και ολοκληρη της ΕΖ συμπαρασυρεται στη διαλυση.

Επισης ακομα και το ιδιο το ΔΝΤ αναγνωριζει οτι το χρεος δεν ειναι βιωσιμο, και οτι θα χρειαζοταν κουρεμα μεχρι 80%.

Ολα αυτα ειναι ευρεως γνωστα.

Οπως ειναι γνωστοι και οι λογοι της επιβολης σκληρης λιτοτητας στην ελλαδα. Εχει ειπωθει πλεον ανοιχτα και οχι σαν υπονοουμενο οτι ετσι οι εργαζομενοι και οι οργανωσεις τους θα χασουν την οποιαδηποτε ισχυ.

Το χρεος περα απο οτι ειναι αδικο να πεσει στις πλατες των πιο αδυναμων, περα απο το οτι δημιουργηθηκε με τροπο ανομο ειτε ιδιοτελη, ειναι το πιο ισχυρο οπλο που εχουμε για να μπορεσουμε να ορθοποδησουμε αν το αρνηθουμε, ή παμε σε σοβαρη διαπραγματευση με καποιον που εχει την ετυμηγορια και την εμπιστοσυνη των αδυνατων, δλδ των περισσοτερων.

Και η αριστερα εχει αποδειχθει κατωτερη των περιστασεων. Ουτε αυτη δεν μπορει να ανακτησει την εμπιστοσυνη , και ουτε κανει κατι για να το πετυχει.

cynical είπε...

leo, και καλη χρονια!

απο το πελατειακο κρατος επωφεληθηκαν κυριως αυτοι που το συντηρουσαν και οι οποιοι παραμενουν αλωβητοι, και στις ιδιες με πριν θεσεις, ετοιμοι μαλιστα να διεκδικησουν την ψηφο. Αν δεν διαλυθει αυτο το στρωμα, κι αν δεν πληρωσει δεν εχει κανεις το δικαιωμα να ζηταει να πληρωσουν ολοι οι υπολοιποι.

Τα ασφαλιστικα ταμεια ειχαν διοικησεις που ξερουμε πια πως εσπρωχναν τα ταμεια στα ομολογα και ποιοι κερδιζαν απο αυτα. Να πληρωσουν λοιπον ολες οι διοικησεις γιαυτο και οχι οι υπολοιποι, τα εκατομ των ανεργων και των πενόντων.

Επισης την ιδια ευθυνη ειχαν και αυτοι, τραπεζες κλπ που δανειζαν στο ελλην κρατος. Δεν ειναι οι ιδιοι που διακηρυττουν περι της "ατομικης ευθύνης"; Και οτι ο καθενας ειναι υπευθυνος για τις πραξεις του; Γιατι τωρα να θελουν να εξαιρεθουν και υπευθυνοι να θεωρηθουν ολοι οι υπολοιποι;

Οταν οι μετοχοι χανουν περιουσιες στο ΧΑ, γιατι να μην ζητησουμε και ενα bail out και γιαυτους; Τι σημαινει αυτο; Οτι ο Ομολογιουχος ειναι ανωτερη ρατσα απο τον μετοχο; Ποιος εβγαλε αυτον τον κανονα;


και γιατι ο ομολογιουχος να προστατευεται ενω ο ανεργος να ριχνεται στον Καιαδα; Υπαρχει κανενας φυσικος νομος που να το λεει αυτο;


Λεο, εξαρταται τι περιεχομενο δινει κανεις στην πτωχευση. με 48% (δες Βερναρδακης) κατω απο το οριο της φτωχειας, ΤΩΡΑ, δεν ειμαστε πτωχευμενοι; και στη συνεχεια θα προστεθουν κι αλλοι πολλοι. Αρα τι να λεμε τωρα οτι θα πτωχευσουμε αν δεν πληρωσουμε.
Προ καιρου ειχα δημοσιευσει μια εκθεση του ΔΝΤ (Panizza et al. ) περι αυτου.

κακως κατα τη γνωμη μου δινουμε αξιες και δυνατοτητες στο νομισμα περα απο αυτες που του ανηκουν. Η απομονωση ή οχι μιας χωρας δεν εξαρταται απο τι νομισμα εχεις.

Leo Kastanas είπε...

Είναι άδικο το χρέος να πέφτει στις πλάτες των αδυνάμων. Αντίθετα θα έπρεπε να υπάρχει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας γι'αυτούς. Αυτό είναι το πρόβλημα, αλλά το πολιτικό σύστημα δεν μιλάει γιαυτό. Αντίθετα παρατηρούμε μια αγωνιώδη προσπαθεια του συστήματος να περιφρουρήσει τα προνόμια μιας νομενκαλτούρας, τη διαφθορά, τους κομπραδόρους. Δεν φταίει κανένα μνημόνιο, γιαυτό αλλά το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Το εγκληματικό λάθος της Αριστεράς είναι ότι προστατεύει τους ευνοημένους εις βάρος των αδυνάμων γιατί ευνοημένα είναι και τα στελέχη της. Τέλος πάντων όλα εξαρτώνται από το σύστημα αναφοράς που το βλέπεις, αν είσαι δηλαδή κινούμενος ή μη παρατηρητής σε αδρανειακό ή μη σύστημα. Η άποψη για όλα φταίει το μνημόνιο και οι δανειστές δεν είναι μια καλή αφετηρία για να αλλάξουμε το παράδειγμα στη χώρα αυτή. Το δυστύχημα είναι ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι βίαιες και κάποιοι θα τη βγάλουν καθαρή εις βάρος των υπολοίπων.

cynical είπε...

Λεο,

συγνωμη αλλα βλεπεις καμια λογικη στο μνημονιο;
Βλεπεις να οδηγει καπου τωρα τοσα χρονια;


Ποσο σωτηρια ειναι η περικοπη των μισθων/συνταξεων οταν εξ αυτης αυξανονται οι δημ δαπανες (επιδοματα ανεργιας), μειωνονται τα εσοδα, πεφτει το αεπ, κλεινουν επιχειρησεις, μεταναστευει κοσμος, εξαθλιωνεται κλπ;

Δηλ ειναι κατορθωμα να κλεινεις το ελλειμμα (που κι αυτο δεν κλεινει) και να αυξανεις την ιδια στιγμη το χρεος;

Οταν ολα αυτα γινονται για να βρεθουμε το 2020 με το ιδιο και παραπανω χρεος;

Τι διαρθωτικες αλλαγες εφερε το μνημονιο που να εγγυωνται αναπτυξη;

Την τρελλη εμμονη τους οτι θα ερθει αναπτυξη με το ανοιγμα των ταξι, φαρμακειων (που ηδη ειναι σε καθε γωνια), ή δικηγορων (που ειναι ηδη χιλιαδες);

Το μονο που εγγυαται το μνημονιο περα απο τα αλλα ειναι ακινητα, επιχειρησεις, τραπεζες να φτασουν σε τετοια απαξιωση ωστε καποιοι με χρημ,ατα που τωρα ειναι παρκαρισμενα σε οφσορς να ερθουν και να τα δουν σαν επενδυτικη ευκαιρια.

Αυτοι θα ειναι και οι ευνοημενοι. Οι ελαχιστοι. ουτε καν η εγχωρια επιχειρηματικη ταξη. Κι αυτη φουνταρει σιγα σιγα



Επειδη το ολο σχημα σε πανευρωπαικο επιπεδο παει προς σαδομαζοχισμο, επισυναπτω απο τη σημερινη guardian

http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2012/01/angela-merkel-has-whip-hand-in-orgy-of.html

Σωκράτης είπε...

Όλα αυτά θα ήταν πολύ σπουδαία αν με την τρόικα πράγματι έμπαινε σε μια σειρά η εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ παράλληλα θα προστατευόταν η οικονομία και κοινωνία.
Όμως ξεροσταλιάσαμε στο κομμωτήριο, το φαΐ που είχαμε στην κατσαρόλα καίγεται, τα παιδιά έχουν ήδη απαχθεί και ο σύζυγος κλείστηκε στο δωμάτιο με άλλη. Το μαλλί όμως καίγεται και σε λίγο θα πάμε στη μονάδα εγκαυμάτων.
Δεν είναι δουλειά του δανειζόμενου να σκεφτεί για λογαριασμό του δανειστή. Ο δανειζόμενος παίρνει τηλέφωνο στην τράπεζα και της ανακοινώνει ευθαρσώς ότι δεν έχω να πληρώσω τον άλλο μήνα. Μετά είναι δουλειά της τράπεζας να κανονίσει τι διακανονισμό θα κάνει για να μη μείνει χαρτί απευθυσμένου στο χέρι.
Ένα πράγμα τη φορά.
Όσο για τους συμπατριώτες μου που νομίζουν ότι έχουμε κάποιο τρομερό πρωτογενές έλλειμμα,ας κοιτάξουν τα στοιχεία (π.χ. Έκθεση Τράπεζας της Ελλάδας). Τα έξοδα χωρίς τα τοκοχρεωλύσια είναι εξαιρετικά κοντά στα έσοδα. Σε λίγο δε θα είναι, λόγω τρόικας.