Μόλις προχθές (7/5) έκανε την εμφάνισή του στον τύπο, ξαφνικά (;) και μέσα από την κατινίστικη αντιπαράθεση δυο ανδρών, των Δήμα και Σουφλιά, το ζήτημα του μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, εν όψει νέων, σε σχέση με την δεκαετία του 1980, δεδομένων, (όπως περιβαντολλογική επιβάρυνση, άνοδος νέων οικονομιών Κίνας και Ινδίας, ενεργειακή πολιτική των γειτονικών Βαλκανικών χωρών, ελάττωση αποθεμάτων πετρελαίου κ.λ.π. ), καθώς επίσης και της στάσης που θα κρατήσει η Ελλάδα στην χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Πράσινη ενέργεια ο ένας (Σουφλιάς), Κόκκινο πανί η Πράσινη ενέργεια για τον άλλον, (Δήμας), εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι έστω και με αυτόν τον τόσο άκομψο, βλάχικο θα έλεγα, τρόπο, ξανα-ξεκίνησε στην χώρα μας ο «διάλογος» για μια πιθανή μελλοντική εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στα εδάφη μας.
Ξαφνικά;
Πράσινη ενέργεια ο ένας (Σουφλιάς), Κόκκινο πανί η Πράσινη ενέργεια για τον άλλον, (Δήμας), εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι έστω και με αυτόν τον τόσο άκομψο, βλάχικο θα έλεγα, τρόπο, ξανα-ξεκίνησε στην χώρα μας ο «διάλογος» για μια πιθανή μελλοντική εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στα εδάφη μας.
Ξαφνικά;
Όχι και τόσο, αν πήρε κανείς είδηση την ημερίδα (με θέμα NUCLEAR ENERGΥ RENAISSANCE) που διοργανώθηκε χθες (8/5) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, τον Δημόκριτο, το Παν. Purdue Η.Π.Α., και άλλους δυο που στείλανε μόνο τα logo τους και απαξιώσανε να μας χαρίσουν το ονοματάκι τους, σαν να ήμασταν υποχρεωμένοι να το γνωρίζαμε. Όπως είναι εύλογο, μια ημερίδα με κοντά 15 ομιλητές, οι περισσότεροι από το εξωτερικό, δεν είναι κάτι που διοργανώνεται σε μια νύχτα. Θέλει αρκετούς μήνες πριν η προετοιμασία. Άλλωστε και η παρουσία του Φώλια αποδεικνύει του λόγου το αληθές, δηλαδή ότι η διοργάνωση αυτή είχε προετοιμαστεί από καιρό και ότι μάλιστα εντάσσεται στα κυβερνητικά σχέδια.
Και τι προετοιμασία!! Μόνο τα κρασιά να διαλέξεις θέλεις καμιά βδομάδα.
Από τους τίτλους των ενοτήτων που παρουσιάστηκαν :
Και τι προετοιμασία!! Μόνο τα κρασιά να διαλέξεις θέλεις καμιά βδομάδα.
Από τους τίτλους των ενοτήτων που παρουσιάστηκαν :
1. Rebirth of Nuclear Energy and Greece (οι ινστρούχτορες)
2. Climate Change and Sustainability (οι μαϊντανοί)
3. Nuclear Reactor Safety in the 21st Century (οι μηχανικοί)
και από το περιεχόμενο των ομιλιών, (όλες στα αγγλικά και με επιστημονικό layout και διακόσμηση), ήταν φανερό ότι ο όλος σκοπός δεν ήταν για να παρουσιαστούν τα υπέρ και τα κατά της εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων, αλλά τα κύρια σημεία μιας οικονομοτεχνικής μελέτης για την επίτευξη, για την πραγμάτωση μιας τέτοιας εγκατάστασης, η οποία λίγο πολύ εμφανίστηκε ως τετελεσμένη.
Έτσι, οι ομιλητές: (ΠΡΟΣΕΞΤΕ παρακαλώ τις ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ)
1. Ι. Facer από την Διεθνή Επιτροπή ατομικής ενέργειας (IAEA),
2. Prof. L. Tsoukalas καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας από το Purdue,
3. Δρ. Μωυσής, πρώην διοικητής της ΔΕΗ, και νυν Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής,
4. Prof. N. Tsoulfanidis, Ed. οf Nuclear Technology, USA,
5. Dr. L. Lois, Nuclear Regulatory Commission, USA,
6. Dr. D. Kokkinos, Brookhaven National Laboratory, US Dept. of Energy
7. Dr. C. Tzanos, από το Argonne National Laboratory, USA
8. Prof. R. Uhring, Oak Ridge National Laboratory, USA
επικεντρώθηκαν αποκλειστικά και εξειδικευμένα και με εξαντλητική ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ σε θέματα που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, όπως
α) αλλαγή νομοθεσίας ή νέο νομοθετικό πλαίσιο
β) κανόνες ασφαλείας
γ) ειδικότητες του προσωπικού που θα προσληφτεί, τα πτυχία που θα πρέπει να κατέχουν, τα χρόνια σπουδών τους, οι αρμοδιότητές τους,
δ) προμηθευτές πρώτων υλών, και είδος των συμφωνιών που θα συναφθούν και για την απομάκρυνση των αποβλήτων,
ε) κόστος κατασκευής και λειτουργικά έξοδα,
κ.λ.π.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εθνικότητα των περισσότερων ομιλητών (έλληνες), δεν θα μπορούσα να μη σκεφτώ μήπως αυτοί θα συνιστούσαν κιόλας την ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα αναλάμβανε το στήσιμο κα τη διοίκηση του εγχειρήματος.
Για να εξασφαλιστεί δε το αντικειμενικόν της υπόθεσης και για την τιμή των όπλων δόθηκε βήμα και στους «απέναντι», όπως στον κ. Χαραλαμπίδη της Greepeace, Παπαθεοδώρου από το Mediterranean Antinuclear Watch, (TEE) και Ντρόλα από το Centre for Global Energy Studies, UK, οι οποίοι όμως ήταν εκ των πραγμάτων εκτός κλίματος γιατί όπως είπαμε και στην αρχή η ημερίδα δεν στόχευε σε κανέναν διάλογο, ο οποίος και προφανώς δεν έλαβε χώρα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων.
Λοιπόν, ας γυμνάσουμε τους νευρώνες και μυώνες μας και ας προετοιμαστούμε για σκληρή αντιπαράθεση εις το προσεχές μέλλον!
Τελικά, αν προχωρήσει αυτή η ιστορία, πάλι μπετά θα πέσουνε! (προς δόξα της κ. Γιάννας και των Μηχανικών του ΤΕΕ - ο κ. ΠΕΧΩΔΕ πολιτικός μηχανικός δεν είναι;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μας φτάσανε όσα πέσανε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Δηλαδή, πάλι εξάρτηση από το εξωτερικό (προμήθεια ράβδων ουρανίου, ανακύκλωση αποβλήτων κλπ).
Άκουσαν ποτέ αυτοί οι κύριοι κάτι για φωτοβολταϊκά;
Η Ελλάδα έχει πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο. Και ας μην αναφερθώ στην αιολική ενέργεια και άλλες μορφές πηγών ανανεώσιμων.
έλληνας ερευνητής
Καλημέρα κ. Ένδοξε, Έλληνα, Ερευνητά (ΕΕΕ). Στην προκειμένη περίπτωση πέρα από τα μπετά διακυβεύονται και άλλα πράγματα πιο σοβαρά. Αν ήταν μονο αυτό τσιμέντο να γίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφή@σινικαλ να προσθέσω στο ρεπορτάζ σου ότι καλό θα ήταν να δούμε ποιες εταιρείες αναλαμβάνουν αυτά τα projects σε ποια χρηματιστήρια διαπραγματεύονται και πως έχουν κινηθεί τα τελευταία χρόνια. Έχω κάτι υπόψη μου για τα σχέδια που δήθεν απλώς συζητάνε ιδίως μετά τη μεταφορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, που προγραμματίζεται, στους Ευρωπαίους και τα ανοίγματα στη Ρωσία
ΑπάντησηΔιαγραφή@rider κάτι ανφέρθηκε χθες για Καναδικές εταιρίες που στήνουν τέτοια plants αλλά δεν συγκράτησα. Νομίζω ότι το σχεδιο ειναι καθαρό. Θα πάρουν όλα τα βαλκάνια εργολαβια. Αν ήμουν επιχειρηματιας θα ήμουν τρελή αν εχανα τετοια ευκαιρια. Κάνουν προσφορα σε Αλβανια/Σκόπια που θα πετάξουν τη σκούφια τους από χαρα και μετά εκβιάζουν τις γειτονικές όπως Ελλάδα, Σερβια, Ρουμανια κ.λ.π.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης δημιουργείται ένα καλό εξαρτώμενο απο ΗΠΑ ανάχωμα προς τη Ρωσια.
Good Job!
Αυτό που λες για τα εξοπλιστικά προγράμαμτα δεν τα κατάλαβα.
@cynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέγεται ότι η συμφωνία με τον Πούτιν για τον αγωγό φυσικού αερίου "south stream" περιέχει και την συμφωνία αγοράς πολεμικού εξοπλισμού (αρμάτων μεταφοράς προσωπικού, αναβάθμιση των S300 στην Κρήτη κλπ).
Έτσι οι Αμερικανοί έχουν και έναν άλλο λόγο ακόμα να είναι θυμωμένοι μαζί μας.
ΕΕΕ
@ΕΕΕ, οι Αμερικανοί είναι και για πολλά άλλα πράγματα θυμωμένοι μαζί μας, κυριως γιατί το ευρώ μας είναι πιο δυνατο από το δολάριο και ότι οι αμερικανοί φίλοι μας δυσκολεύονται πια να ερχονται κρουαζιέρα ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε παιδιά, συγνώμη... αλλά αυτό ειναι το θέμα? Το ποιός θα πάρει την εργολαβία??? Την ουσία... την πηδήξαμε???
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γεγονός οτι στην χώρα μας θα βρίσκονται βόμβες σε στάδιο μόλις πρίν από την εκρηξη (γιά να το πω απλά)... το πηδήξαμε???
Τις επιπτώσεις ενός Τσερνόμπιλ (ναι, ξέρω τις διάφορες μαλακίες περί... ασφάλειας, νέων εξελίξεων, διαφοράς φάσεων, κλπ. κλπ) τις πηδήξαμε???
Τελικά, δεν καταλαβαίνουμε τι πρέπει να πολεμήσουμε??? Για τι ακριβώς να διαμαρτυρηθούμε???
Τα... μπετά μας μάραναν!!!
Εδώ ... θα μας πηδήξουνε και δεν θα το πάρουμε είδηση!!!
Για... φωτοβολταικά εγραψες, Cynical???... τους εξοπλισμούς αφορούσε η ανάρτηση???
... η δεν έχουμε αποψη, και ψάχνουμε μόνο σ' αυτά που μας έμαθαν να πιπιλάμε... ξένους δάκτυλους, υποπτες συμφωνίες... και διυλίζουμε κουνουπάκια και η καμήλα μας εχει ηδη κάτσει στο λαιμό!!!!
----------------
ΥΓ΅: Σοβαρέψαμε, cynical.... ή σαν την Ελλάδα... μονο λίγο καιρό ξαποσταίνεις...
αγαπητέ @σχολιαστή, σε ό,τι αφορά σε μένα, η πρόθεσή μου δεν ήταν να γράψω περι των πυρηνικών γενικώς. Απλώς έδειξα ότι μέσω της ημερίδας αυτής, της ειδικότητας των ομιλητών που ήταν μηχανικοί πυρηνικής τεχνολογίας και του εντελώς εφαρμοσμένου περιεχομένου της, η εγκατάσταση αντιδραστήρα έχει ήδη δρομολογηθεί. Δηλαδή η ειδηση που εσκασε στον τυπο, έχει πισω της προιστορια και θα εχει μελλον. Και ασε εμας να κουρευομαστε σε συζητησεις αν ειναι καλη η κακη η πυρηνική ενέργεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κυβερνηση ή ομαδες συμφεροντων είναι ηδη πολλά βηματα μπροστα.
ΥΓ. Το μπιντεδοπονημα εχει ολοκληρωθει και θα δημοσιευτει στα αμεσως προσεχως. Γιατι σε βλεπω ότι εχεις χασει τον υπνο σου από την αγωνια της αναμονης. Σε λυπηθηκα και το τέλειωσα.
Εσύ καλά τα εγραψες... τα σχόλια είναι αλλα αντ' άλλων....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για το ...πόνημα, μου χρωστάς... η συνεχής μου προτροπή ειναι που εφερε(?) αποτελέσματα... Αγωνιώ!!! Προσδοκώ σε υψηλό ...επίπεδο.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις τελευταίες μέρες δουλέυω κάτι απίστευτες ώρες (είναι που ήμουν Ελλάδα για 10 μέρες) και δεν πρόλαβα να ανεβάσω και εγώ ποστ για την πυρηνική ενέργεια. Θα προσπαθήσω να το κάνω μέσα στο ΣΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρηνική έχει πολλά θετικά και ένα μόνο μεγάλο αρνητικό. Αν γίνει πυρηνικός σταθμός στην Αλαβανία ή τα Σκόπια, το αρνητικό το έχουμε έτσι κι αλλιώς. Οπότε γιατί να μην πάρουμε και υα θετικά;
Δεν διατυπώνω θετική θέση πάνω στην πυρηνική ενέργεια, απλά γελάω με όλους αυτούς που το μόνο που αναφέρουν είναι ότι "άμα σκάσει θα πεθάνουμε όλοι". Δηλαδη εάν "σκάσει" της Βουλγαρίας θα μείνουμε όλοι ζωντανοί; Ή θα απαγορεύσουμε και στους Βούλγαρους να χτίσουν; Απλά ρωτάω...
10 Μάϊος 2008 1:58 πμ
Καλα, εγώ αυτή την είδηση (και δημοσιογράφος!) και κυρίως αυτή την ανάλυση γιατί δεν τη διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τη προτροπή σου, στο τέλος για σκληρή αντιπαράθεση, συμφωνώ και επαυξάνω.
Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα λίγα που έχω ακούσει και διαβάσει , η πυρηνική ενέργεια είναι το παρόν και το μέλλον. Ανεξάντλητη , φιλική προς το περιβάλλον , αποδοτική και ένα σωρό άλλα. Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες ούτε καν μια μεγάλης πόλης.
Ας μη μιλήσουμε για τον λιγνίτη που χρισημοποιεί ακόμα η Δ.Ε.Η. σε δικά της εργοστάσια.
Δεν υπάρχει πιο "καθαρή" ενέργεια από την πυρηνική!
http://www.physics4u.gr/energy/nuclearyes.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος έχει διάθεση ας το διαβάσει!
Καλημέρα Αλσήνικαλ, δεν το πιστεύω ότι δεν με ειδοποίησες να παραστώ κι εγώ, ώστε να παρουσιάσω τη ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφή@sxoliasti, καλημερα, μετά τις ντουζιέρες και τον μπιντέ, το πράγμα, απ' ό,τι φαίνεται πάει για χεστρα, έτσι για να συμπληρωθει η τριλογια του κώλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίταξε, δεν μου αρεσει να αφήνω ξεκρέμαστους τους σχολιαστες του βλογ, όταν μάλιστα εξαρτάται το well being τους από μια μπιντεδο-ανάρτηση.
@ndn καλως όρισες πισω στη δουλειά. Καιρός ήταν. Όλο ταξιδάκια είσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πυρηνικοί σταθμοί εκτος από το να τα τινάξουν έχουν και άλλους περιβαλλοντολογικούς κινδύνους, όπως του οτι η εκπομπή του CO2 δεν ειναι μικρή. Αλλά ας αφήσουμε αυτο το θεμα γιατι για μενα προεχουν άλλα.
1. Η εγκατασταση αντιδραστήρων στα Βαλκάνια έχει άλλους στρατηγικούς σκοπούς και όχι ενεργειακούς. Φαντάζομαι αυτό να είναι φανερό. Δημιουργει εξαρτήσεις προς τις συγκεκριμενες χωρες που διαθετουν την τεχνολογια και όλοι γνωριζουμε ποιες ειναι αυτες.
2. Η χρηση των συγκεκριμενων plants για παραγωγή όπλων δεν είναι κατι δυσκολο και μη προβλέψιμο.
3. Η λογική ότι έχουν αυτοί πυρινική τεχνολογια και ότι θα πρεπει να αποκτησουμε κι εμεις μου φαινεται εντελως faulty. Είναι δημαφωγική και παρουσιάζεται σαν μονόδρομος. Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή η ΤΑΚΤΙΚΗ της νεας τάξης να παρουσιαζει τα συμφεροντά της σαν τα μόνα λογικά και εφαρμοσιμα.
Νομιζω ότι καλούμαστε να αποδεχτούμε εναν ΕΚΒΙΑΣΜΟ.
@κουκε καλημερα. Κοίταξα στην Ελευθεροτυπια την άλλη μερα και δεν έγραψε τιποτα. Επίσης δεν υπήρχε αναφορά ούτε στην ιστοσελιδα της ΓΓΕΤ ούτε στην ιστοσελιδα του ΕΙΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κόσμος επίσης δεν ήταν και πολύς.
Τοτε το ερώτημα είναι γιατι την διοργανώσανε;
Και μαλιστα θα πρεπει να κοστισε και πολλά χρηματα με τοσες πολλες μετακλησεις απο εξωτερικο και κυριως Αμερική.
Έλα ντε;;;
@αλσουέλ, καλημέρα. Σε ειχα προειδοποιήσει, πώς δεν σε είχα προειδοποιήσει. Για δες την προαγγελία στα σχόλια της εν λόγω ανάρτησής σου;
ΑπάντησηΔιαγραφή@Αλέξαντρε Γεια σου . Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλες τοσες ιστοσελιδες και μελέτες (επιστημονικές) που αποδεικνύουν το ακριβώς αντιθετο. Το θεμα δεν είναι εκει μονο. Αν θελεις, ριξε μια ματιά στο σχόλιό μου στον @ndn.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προηγούμενη γενια ήταν εντελώς καθετη εναντιον των πυρηνικών και το θεμα ειχε παφωσει. Η νεα τωρα γενια τι κανει;; Το θεωρει τοσο ανώδυνο;; Ή νομιζει ότι σκεφταται πιο λογικά;;;
"Η βελγική κυβέρνηση έφτιαξε πρόσφατα μια επιτροπή για να εξετάσει τις επιλογές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες των καυσίμων, τις διάφορες δαπάνες που συμεπάγονται (επένδυση, λειτουργία και συντήρηση), τις εξωτερικές δαπάνες (ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβος και αέρια θερμοκηπίου) καθώς επίσης και το κόστος της κατασκευής και της σύνδεσης των δικτύων, η επιτροπή υπολόγισε ότι θα κοστίσει 2.34 Bfr (Βελγικά Φράγκα) για να παραγάγει κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα το 2010. Οι ισοδύναμοι αριθμοί ήταν 1.74 για το αέριο, από τον άνεμο ως 1.85 (στις ακτές), 2.39 (στα παράκτια) και 3.26 (στο εσωτερικό), αλλά ακριβώς 1.221.28 BFr για την πυρηνική ενέργεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε άλλα λόγια, η πυρηνική ενέργεια είναι όχι μόνο πιό αξιόπιστη, ασφαλέστερη και λιγότερο καταστρεπτική για το περιβάλλον από τις εναλλακτικές λύσεις, αλλά και ουσιαστικά φτηνότερη."
Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από το Βέλγιο. Την έδρα της Ε.Ε.
Και επιμένω. Δεν είναι ρεαλιστική λύση σε στρατηγικό επίπεδο τα φωτοβολταϊκα και τα αιολικά. Μόνο επικουρικά μπορούν να βοηθήσουν και μόνο σε ατομικό επίπεδο. Θα ήταν μια χαρά για οικιακή χρήση , αλλά έως εκεί! Δεν γίνεται και δεν έχει γίνει πουθενά , να εξαρτάται μία χώρα κατά βάση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και φοβία τα πυρηνικά , διότι αφενός είναι φοβερά επικίνδυνα όταν χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα και αφετέρου περιέχουν ραδιενεργα στοιχεία πολύ βλαβερά για την υγεία. Κι όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πυρηνική ενέργεια, η οποία επαναλαμβάνω είναι ανεξάντλητη, θα αποτελέσει την βασική μορφή ενέργειας για κάθε χρήση. Από το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο , μέχρι το σπίτι και το εργοστάσιο. Όλες οι μελέτες των κορυφαίων ερευνητικών κέντρων (π.χ. CERN) κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δες και αυτό : http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12430&m=C32&aa=1
@cynical βασική αρχή των μεγάλων επιχειρήσεων ως προς τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ είναι να δίνουν σε όλους για να μην τους χτυπάνε οι μισοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ανανεώσιμες πηγές που λέει ο swell (ήλιος, άνεμος) είναι αρκετά. Στο κάτω, κάτω ας μειώσουμε την παραγωγή και κατανάλωση ρεύματος διεθνώς (να μια ρεαλιστική λύση!)
Θα ήταν καλή ιδέα όμως να φτιάξουν διαστημόπλοια που να κινούνται με πυρηνική ενέργεια και ταχύτητα και να βάλουν ορισμένους μέσα και να τους εκτοξεύσουν, αυτό θα ήταν μια καλή προοπτική για το μέλλον..
@Αλέξανδρε, καλησπέρα, αντί για απάντηση έκανα καινούργια ανάρτηση με τιτλο τα "Πυρηνικά δεν ειναι οικονομικά".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμάν πια με τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΜΟ! Ας χάσουμε αρκει να μην υποθηκεύσουμε τον πλανήτη. ΤΟ βλέπεις σαν μακροπρόθεσμη λύση αυτό;
@γεια σου rider, έκανα καινούργια αναρτηση επισημαίνοντας τα νεα κοινωνικά αντανακλαστικά στο θεμα αυτό σε σχέση με την παίότεη γενιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό ακριβώς εξυπονοώ. Να κερδισουμε τωρα για να χασουμε μια και εξω στο μέλλον.