Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια βλέπω αρκετούς γνωστούς, σχετικά νέους, να προσβάλλονται από καρκίνο. Άνδρες και γυναίκες. Κυρίως όμως γυναίκες. Καρκίνους στο στήθος, στα έντερα, στο στομάχι, στον πνεύμονα, στον θυρεοειδή. Ανθρώπους που στην πλειονότητά τους έκαναν μετρημένη ζωή, γυμνάζονταν, δεν κάπνιζαν, δεν έκαναν καταχρήσεις.

Ρώτησα κάποιους γιατρούς για το αν παρατηρήθηκε κάποια αύξηση. Άλλοι μου απάντησαν θετικά, άλλοι αρνητικά. Λογικό, μιας και όπως διαπίστωσα δεν υπάρχει Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Νεοπλασματικών Ασθενειών. Επομένως οι εκτιμήσεις παραμένουν διαισθητικές και συνεπώς ατεκμηρίωτες. Η μόνη πηγή που μου ήταν διαθέσιμη ήταν η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία από την οποία και προμηθεύτηκα τα στοιχεία που παραθέτω, μόνο για την εφταετία 2000-2006 όμως. Για το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν κατόρθωσα να βρω κάτι σχετικό στο internet. Τα στοιχεία αυτά συνίστανται σε απόλυτους αριθμούς θανάτων από διάφορες ασθένειες καθώς επίσης και από δέκα διαφόρους τύπους νεοπλασματικών ασθενειών.

Το πρώτο που έκανα λοιπόν, ήταν να σχεδιάσω στην ΕΙΚΟΝΑ 1, τη γραφική παράσταση του αριθμού των θανάτων από καρκίνο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το πιο φυσιολογικό θα ήταν να σχεδιάσω τον αριθμό των ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ καρκίνου ανά (ας πούμε) 100,000 πληθυσμού, αλλά τόσο τα κρούσματα, όσο και ο ετήσιος πληθυσμός της χώρας είναι στοιχεία που δεν έχουν καταγραφεί.


Η συγκεκριμένη καμπύλη είναι με το κόκκινο χρώμα, αναφέρεται στον αριστερό κατακόρυφο άξονα και έχει μια σαφή αυξητική τάση.


Είναι γνωστό ότι το κυριότερο ραδιενεργό στοιχείο που εκπέμφθηκε από το Chernobyl ήταν το Καίσιο, το οποίο αποτελεί αιτία εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς καθώς επίσης και καρκίνου του γαστρεντερικού λόγω κατανάλωσης μολυσμένων τροφών. Οι συγκεκριμένοι καρκίνοι δε, εκτιμάται ότι έχουν περίοδο επώασης μέχρι και 30 χρόνια, οπότε από το 1986 είμαστε σαφώς «μέσα».

Για το λόγο αυτό θέλησα να περιλάβω στη ΕΙΚΟΝΑ 1 και τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του γαστρεντερικού, ο οποίος παρίσταται από τη μπλε καμπύλη, που αναφέρεται στον δεξιό άξονα.
Η ταύτιση της ΜΟΡΦΗΣ των δυο αυτών καμπυλών είναι εκπληκτική. (συνολικοί καρκίνοι και καρκίνοι του γαστρεντερικού).



Η ΕΙΚΟΝΑ 2 περιλαμβάνει τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του στήθους (κόκκινη καμπύλη) και τον καρκίνο του θυρεοειδούς, (μπλε καμπύλη). Αμφότερες δείχνουν τάση σαφέστατα αυξητική.


Για σύγκριση, παραθέτω και την ΕΙΚΟΝΑ 3 με θανάτους από αιτίες μη σχετιζόμενες με ραδιενεργούς ρύπους, όπως είναι για παράδειγμα τα ισχαιμικά και εγκεφαλικά επεισόδια, όπου εδώ η τάση είναι μάλλον πτωτική και η μορφή των καμπυλών ουδεμία έχει σχέση με την χρονική εξέλιξη των καρκινικών.


Θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι τα ανωτέρω ευρήματα είναι ενδεικτικά και μονο των συσχετίσεων αυξημένης καρκινογένεσης και Chernobyl. Επειδή όμως από την άλλη μεριά δεν μπορούν και να αγνοηθούν, θα ήθελα να είχα στη διάθεσή μου στοιχεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ει δυνατόν και πέρα του 1986 καθώς επίσης και ποσοστό συγκεκριμένων καρκινογενέσεων επί του γενικού πληθυσμού. Ζητάω πολλά; Όποιος γνωρίζει κάτι, ας κάνει τον κόπο να με πληροφορήσει....

16 σχόλια:

  1. Πες μου ένα παραμύθι με νεράιδες και χωρίς δράκους να χαρείς.

    :)

    (οχι, δεν θα σχολιάσω την ουσία του ποστ, δε μπορώ, δε θελω, εξω τα πυρηνικά, ζήτω οι μπύρες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θες την ειλικρινή άποψή μου? Νομίζω οτι το θέμα εξαντλήθηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για το ανοιξιάτικο του θέματος. Πολύ κατατοπιστικό .Δεν έχω χρόνο για μεγαλύτερο σχόλιο πάω με τον nomad για μπύρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον υπάρχει η σχέση που υπονοείς. Και σκέφτομαι σε κάποια χρόνια ποιες θα είναι οι συνέπειες από τα άλλα πυρηνικά, τα κινητά τηλέφωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα nomad. Σε λίγο θα ξαναρχίσω τα ελαφρά. Μια μέρα ακόμα υπομονή! Αντέχεις εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και σε σένα Σχολιαστή. Από αύριο θα ξανα-ευθυμήσουμε. It's a promise!
    Δεν μπορείς όμως να αρνηθεις ότι το πρόγραμμα πυρηνικά δεν ήταν χορταστικό; Κάτι σαν φουλ-πανσιόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @de Profundis, να δεις από αύριο, ώρε γλέντια! Θα γεμίσω το βλογ με αρκούδες, σαλτιμπάγκους, καραγκιόζηδες, τρελούς, μέχρι και Νταλάρα θα παίξω. Υπομονή. Εσύ σαν καλός προτεστάντης θα ξέρεις ότι η αναβολή της ικανοποίησης είναι μεγα προσόν και αποτελεί προυπόθεση για την απόλαυση την ίδια.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @greek rider καλημέρα και μεγιά το νεο look. Αυτό μάλιστα. Ταιριάζει με το όνομα.
    Για τα κινητά, οι ακτινοβολίες δεν είναι ιονίζουσες, αλλά έχουν ισχύ αν είναι σε επαφή με τον εγκέφαλο. Που σημαινει ότι μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σημαντικές με απορρόφηση πολλών φωτονιων. Θέλει κιαυτό ψάξιμο. Risk Society!! Aπό το κακό μας το κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα, Αλσήνικαλ θα σε παραπέμψω στον κ. Αλέξανδρο Ζήβα κι αλίμονό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλσουέλ, κάνε σιγά μην τυχόν και σε ακούσει..Σσσσ.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κι όμως κάπως έτσι είναι

    δεν θέλω να πω "ακριβώς" γιατί διαμαρτύρεται η στρουθοκάμηλος μέσα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σας κ. Κ.Κ.Μοίρη μας. Σε άλλο πόνημα θα επεξηγήσω με επιστημονικό τρόπο γιατί η τακτική της στρουθοκαμήλου λειτουργεί. Οπότε συνεχίστε. Δοκιμασμένη τεχνική και με τη βούλα της επιστήμης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. NP:

    Γεια σου φίλη μου cynical, και συγχαρητήρια για την ερευνητική σου προσπάθεια.
    Αν καταλαβαίνω καλά, ένα από τα ζητούμενα είναι να διερευνηθεί αν υπάρχει συσχέτιση Τσερνομπίλ και καρκίνων. Το διάγραμμα 1 δεν υποστηρίζει αυτό τον συσχετισμό. Λεει ότι οι καρκίνοι του γαστρεντερικού (που οφείλονται, ας πούμε στο καίσιο, και επομένως, πιθανά στο Τσερνομπίλ), δεν έχουν διαφορετική εξέλιξη από το σύνολο των καρκίνων. Για να δικαιούμαστε να αποδώσουμε τους καρκίνους του γαστρεντερικού , με κάποια πιθανότητα, στο Τσερνομπίλ, θα έπρεπε να είχαν ρυθμό αύξησης μεγαλύτερο από το συνολικό. Θα έπρεπε δηλ. να ανεβαίνει το “share”, πράγμα που δεν συμβαίνει σύμφωνα με αυτά τα, ανεπαρκή ίσως, στοιχεία. Εσύ τι συμπέρασμα βγάζεις σχετικά με αυτό ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Γειά σου Ν.Π. Σιγουρα όχι, δεν συσχετίζει και κακώς δεν συμπεριέλαβα και την καμπύλη των καρκινων του πνεύμονα που σαν περιστατικά είναι του ιδιου περίπου πληθυσμού με αυτά του πεπτικού. Αμφοτερες οι καμπύλες (πεπτικο-πνευμονας) έχουν της ιδιας μορφή χρονική εξέλιξη, γεγονός που δικαιολογει και την μορφή της συνολικης (κοκκινη) καμπύλης των περιστατικών.

    Μόλις είδα την ταυτιση μορφης των δυο καμπυλων που παρουσιάζω, στην Εικ. 1, χάρηκα πολύ και λειτούργησα με αντανακλαστικά φυσικού. Όταν π.χ. αναλύουμε ένα φαινομενο στα επι μερους συστατικά του φαινομενα, και δουμε καποιο απο αυτά να εχει την ίδια μορφη (σε κατάλληλο γράφημα) με το συνολικό, τοτε λεμε ότι αυτό το δευτερευον αποτελει και τον driving μηχανισμό του συνολικού. Ή όταν δυο υπο-φαινομενα εξελίσσονται παρόμοια, τοτε λέμε ότι υπάρχει κατι που τα ενώνει.

    Στην περίπτωση μας οι δυο κυριοι σε περιστατικά καρκινοι , πεπτικο και πνευμονες, έχουν την ίδια ακριβως χρονική εξέλιξη, (μορφή), οπότε: μπορούμε να πουμε ότι υπάρχει ο ιδιος μηχανισμος γέννεσης και για τους δυο αυτούς τύπους καρκινου; Μάλλον όχι, γιατί οι καρκινοι του πνευμονα οφειλονται στο κάπνισμα κυριως.

    Κοίταξε, για να ειμαστε σοβαροί από μια τετοια απλη και εντελως γενική συσχέτιση δεν μπορείς να βγαλεις συμπερασμα για αιτιες. Σίγουρα όχι. Δεν λέω κατι τετοιο.

    Μου κάνει ομως εντύπωση η ταυτιση των χρονικών εξελίξεων διαφορετικών ειδών καρκινων, που θα επιθυμούσα να την εξετεζα σε βάθος χρονου. Τουλάχιστον δινει ερέθισμα ότι κατι μπορεί να κρυβεται από κατω που θα πρεπει να το κοιτάξουμε αναλυτικοτερα.

    Επίσης η αυξηση των περιστατικών σε όλο τον πληθυσμό είναι στην 7-ετια 8%. Δεν πιστεύω και ο πληθυσμος να εχει ανεβει τοσο πολύ στο ιδιο διάστημα.
    Νικο, όπως πάντα απεδείχθεις πολύ κριτικός και ευστοχος αναγνωστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και τα φυτοφάρμακα.
    Κι οι Αμερικάνικες βόμβες στη Γιουγκοσλαβία με απεμπλουτισμένο πλουτώνιο.
    Κι ο αμίαντος.

    Αλλά κυρίως, η κατάρρευση του ανοσοποιητικού μας συστήματος λόγω εντατικοποίησης των ρυθμών.

    Φοβάμαι ότι με το φόβο δε διορθώνται ο άνθρωπος. Ας κάνω ένα τσιγάρο να σκεφτώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γειά σου Σπύρο, και τα βουνά να πάρουμε, δεν προκειται να γλιτώσουμε. Μετά το Τσερνομπιλ είναι πιο μολυσμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!