Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Πόσο Κοινή Είναι η «Κοινή Λογική»;


Όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό γίνεται επίκληση στην «κοινή λογική», σαν τον μοναδικά αντικειμενικό, αδιάψευστο και υπεράνω κάθε υποψίας τιμητή των τεκταινομένων.

Η αποκαλούμενη «κοινή λογική» με την έννοια του κοινού νου, που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, αποτελεί όντως το απόσταγμα της κοινής εμπειρίας μιας κοινωνίας καθ’ όσον παρέχει πρακτικές λύσεις και κοινούς τρόπους πρόσληψης και αντίδρασης σε ένα πλήθος καθημερινών καταστάσεων. Το πώς θα αντιδράσει, για παράδειγμα, κάποιος σε περίπτωση βροχής ή πυρκαγιάς ανήκει στο αποθετήριο των αυτονόητων λύσεων μιας κοινωνίας οι οποίες και υιοθετούνται απροϋπόθετα.

Όταν όμως η επίκληση του «κοινού νου» γίνεται για τη διατύπωση και δικαιολόγηση κρίσεων οποιασδήποτε μορφής, τότε αξιωματικά, παύει να ισχύει η προϋπόθεση της γενικής αποδοχής του. Στην περίπτωση αυτή η κοινωνία δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ενιαία, καθ’ όσον διατρέχεται από ποικίλα και διασταυρούμενα αξιολογικά συστήματα και πεποιθήσεις, οπότε εκ των πραγμάτων δεν εκπροσωπείται από έναν και μόνο «νου», αλλά από πολλούς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η προσπάθεια νομιμοποίησης ορισμένων κοινωνικών δράσεων με την αναγωγή τους στο καθαρτήριο μιας γενικής και ασαφούς «κοινής λογικής», και η προσπάθεια απονομιμοποίησης κάποιων άλλων, για το λόγο ότι αντιτίθενται σε αυτή, παρά τα στοιχεία της αντικειμενικότητας που η τακτική αυτή επιδιώκει να παρουσιάσει, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί τίποτε άλλο, παρά ένα πλάγιο δρόμο νομιμοποίησης ή ακόμα και φυσικοποίησης της μόνης και μοναδικής κυρίαρχης λογικής.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν το τέχνασμα της κάλυψης της κυρίαρχης λογικής υπό τον μανδύα της κοινής, άρα αδιαμφισβήτητης λογικής, κάποια από τα πρόσφατα γεγονότα της κοινωνικής μας ζωής, από τις εξεγέρσεις του Δεκέμβρη, μέχρι τις εφόδους στα θέατρα, την ΕΡΤ και την Ακρόπολη παρουσιάστηκαν σαν να ανήκαν στη σφαίρα του παράλογου και του αδιανόητου.

Όπως καταλαβαίνετε η τεχνική αυτή της εξορίας από τη σφαίρα του λογικού ανεπιθύμητων πράξεων, μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί και σε πολλούς άλλους τομείς, γιαυτό καλό είναι να έχουμε τα μάτια ανοιχτά ώστε ν’ αποφεύγονται οι παγίδες και τα δόκανα.
ΥΓ. Δείτε και μια πρόσφατη ανάρτηση του mvel με παρομοιο περιεχομενο.

57 σχόλια:

  1. Το κακό είναι βέβαια οτι η λογική αυτή είναι όντως κοινή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς στη λογική της "κοινής λογικής" της εξουσίας και του πώς αυτή μεταφέρεται ακόμα και νομικά στην καθυμερινότητα, εξαιρετικό άρθρο στα κυριακάτικα Ενθέματα: http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=445205

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχα... Διαβάστε στο buzz άρθρο του Χαρίδημου Τσούκα, από την άλλη πλευρά της "κοινής λογικής" - διαφωνώ αλλά διαβάστε... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η κοινή λογική ΔΕΝ μπορει να να ειναι οι κοινοτοπίες των στερεοτυπων αλλά το αντιθετο τους...

    ουτε μπορει να την επικαλουνται αυτοι που επικαλουνται τον πλαστο''μεσο ανθρωπο'' της κατασκευασμένης συναινεσης...

    η κοινη λογική ειναι αυτή που παραμενει σκεπασμένη κατω απο την λασπη του κατασκευασμένου ψευδους των ΜΜΕ και των κρατουντων ..

    αλλα παρολαυτά δεν μπορουμε παρα να ελπίζουμε πως παραμενει ζωντανή κατω απο το νεκρικό της εκμαγειο ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τι προτείνετε κυρία μου; Η κυνή λογική τι προτείνει προς αντικατάσταση της κοινής;

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ κοινής λογικής και κοινού νου. Ο δεύτερος όρος απλά δεν υφίσταται. Ενώ η κοινή λογική υπάρχει και δεν αποτελεί μόνο το απόσταγμα της κοινής εμπειρίας αλλά και το απόσταγμα της ορθολογικής κρίσης των πραγμάτων. Η μη κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου είναι ένα παράδειγμα κατάφωρης παραβίασης της κοινής λογικής. Για αυτό και συζητείται κάθε τρεις και λίγο. Διαφορετικά δεν θα μας απασχολούσε. Ένα άλλο παράδειγμα που αντίκειται στην κοινή λογική είναι και η ποινικοποίηση την κουκούλας. Και κατάλογος είναι μεγάλος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @παραγραφο

    Μα τι άλλο από την κριτική σκέψη.
    Δεν πρέπει να παραγνωρ'ιζουμε βέβαια οτι η κυρίαρχη λογική της ακριτης αποδοχής μιας κοινής λογικής ,ειναι αυτό ακριβ'ως να μας αποτρέπει από το να σκεφτόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νοσφ έγραψε! Αυτό είναι κοινή λογική, τόσο ακριβοθώρητη και τόσο απλή. Ο γέρος μου έλεγε π.χ (όπως όλοι τότε): άμα βλέπεις, παιδί μου, ακατανόητα πράματα είναι επειδή κάποιοι τρώνε.

    Βάλτο τώρα αυτό, σε καθημερινές συνθήκες και ερμηνεύει άπειρες καταστάσεις. Π.χ γιατί κάποιος πονηρός στην Εθνική Οδό έσβησε στην ταμπέλλα σήμανσης, την κατεύθυνση "ΒΟΛΟΣ" στο ύψος της Λάρισσας και χιλιάδες αμάξια κάνουν 20 χιλ παραπάνω; Για να περνούν απ' τα ιδιωτικά διόδια. Τόσο απλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Cynical καλη σου μερα,

    Η «κοινή λογική» μπορεί να ειναι αυθεντικά λαική ...ή τεχνητά λαικίστικη.

    Ακόμα και για να διαφωνήσουμε πρέπει να έχουμε κοινή αντιληψη, κοινή λογική, του τι γουσταρουμε να ορίσουμε. Αλλοιώς θα συγκρουομαστε τυφλά, παραλογα, λαικιστικα.

    Η «κοινή λογική», εχει έναν πολύ απλό στόχο. Την συμβιωση. Να εκχωρήσουμε ο καθενας μας, ένα κομματι της ελευθερίας μας, σε «αυτόν» που θα μας προστατεψει, ειτε ανήκουμε στην πλειοψηφια, είτε ανηκουμε στην μειοψηφία. Αυτός...συνήθως ειναι το Κράτος... και το οπλοστάσιο της «κοινής λογικής» του, ειναι ο Νόμος. Και το τι ήταν νομιμο χθες, και τι θα ειναι νομιμο αυριο, είναι πάντα διαπραγματευσιμο.

    Στην Μαφία πάλι, αυτός ...ειναι ο Νονός... και οι Νόμοι του...

    Αν πάλι εμπλακουμε στην ερωτηση του τι ειναι αποτελεσματικότερο να μας προστατεψει... επιστρεφουμε στο αρχικό ερωτημα... ειναι ζήτημα κοινής λογικής...

    Προσωπικά, φοβάμαι πάρα πολύ τους προστατες μου, ιδιαίτερα τους αυτοκλητους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kοινή λογική είναι τα "καλά και συμφέροντα" ολονών
    Κοινή λογική είναι και το ρίσκο του καθενός.
    Βέβαια υπάρχει και η σύγκρουση συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Βesixdouze καλημέρα και καλωςόρισες.

    Το "κοινη" στον τιτλο το χρησιμοποιω και με τις δυο του εννοιες. Το πρωτο "κοινη", με την εννοια τού πόσοι πολλοι την συμμεριζονται και το δεύτερο "κοινη" με την έννοια του μέσου όρου. Εσυ που αναφερεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα @k1,
    αρθρο εληφθη και ετυπώθη! Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πονηρέ Προκόπη!

    Μου τσάκωσες τις πηγες μου!

    Αυτο ακριβώς το άρθρο του Χαριδημου διαβασα την Κυριακη στην καθημερινη και σε αυτο απανταω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Νοσφεράτε,

    η μονη κοινη λογικη ειναι οτι υπαρχουν πολλες κοινες λογικες που αναγκαστικα συγκρουονται. Η αναφορα σε μια και μονη υπερτερη κοινη λογικη ειναι τεχνασμα ακυρωσης ολων των υπολοιπων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Παραγραφε καλημερα.

    θα ελεγα οτι δεν υπαρχει μια κοινη λογικη (σε ο,τι αφορα κρισεις και αξιολογησεις και πεποιθησεις) αλλά πολλές που αναγκαστικα πρεπει να συγκρουστουν και οχι να εξομαλυνθουν ή να απορροφηθουν απο τη μια και μονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αλέξανδρε καλημερα.

    Το ορθολογικο ειναι κι αυτο μια αλλη ονομασια που χρησιμοποιειται για την κοινη λογικη, διοτι απαξ και ο ορθολογισμος γινει εργαλειακος, τοτε απορριπτει ολες τις πραξεις που δεν διεπονται απο μια οικονομικη αποτελεσματικοτητα. Οι τελευταιες χαρακτηριζονται σαν ανορθολογικες. Φυσικα και η οικονομικη αποτελεσματικοτητα ειναι φαλκιδευμενη διοτι δεν προσμετρωνται σε αυτη αλλοι ποροι οπως ανθρωπος και περιβαλλον.

    Τωρα για το ασυλο, η μια πλευρα δεν μπορει να καταλαβει την αλλη που αντιδρα και η οποια προβαλλει τους δικους της λογους. Χωρις να μπω σε λεπτομερειες το ασυλο αποτελει την κορυφη του παγοβουνου γυρω απο το οποιο συγκρουονται δυο διαφορετικα κομματια της ελληνικης κοινωνιας που εχουν διαφορετικες αντιληψεις περι εκσυγχρονισμού γενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραίο post. Προσπάθησα να το προσεγγίσω κι εγώ το θέμα πριν 2-3 ημέρες, από την πλευρά των προτεινόμενων οικονομικών πολιτικών. Ήταν κάπως βιαστικό το post μου, αλλά είναι στο ίδιο πνεύμα.

    Εκεί που θέλω να σταθώ είναι πως αυτή η επίκληση της κοινής λογικής είναι βαθιά αντιδημοκρατική, αντιδραστική. Γιατί ουσιαστικά σου λέει: εγώ είμαι ο σωστός, γιατί έχω τη "λογική" με το μέρος μου, ενώ εσύ είσαι παράλογος. Οι λέξεις μετράνε πολύ. Το παιχνίδι, λοιπόν, τελικά παίζεται στις ιδέες. Ο νεοφιλελευθερισμός και ο εκσυγχρονισμός στηρίχτηκαν στις ιδέες και επικράτησαν. Το θέμα είναι και οι αριστεροί να γυρίσουν στις θεμελιώδεις ιδέες και αξίες τους και να αντλήσουν στοιχεία ώστε να διαμορφώσουν την "αντι-λογική".

    Δύο σχετικά αναγνώσματα:
    1)G.A.Cohen, Back to socialist basics,(http://www.ssc.wisc.edu/~wright/SOC621/cohbac.pdf)
    2)Ε.Τσακαλώτος, Οι αξίες και η αξία της αριστεράς, 2005.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητή Cynical, μόλις εξέφρασες μια άποψη που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και που μ'εχει απασχολήσει πολύ.

    Η κοινή λογική ή η σοφία των πρώτων ανθρώπων, διαμορφονώταν (όπως υπέδειξε και ο Δαρβίνος μεταξύ άλλων) από το παράδειγμα της φύσης ορμούμενη από το κοινωνικό ένστικτο που ήταν απαραίτητο για την επιβίωση.
    Σήμερα αποξενωμένοι από την φύση, η διαμόρφωση της έχει καταντήσει έργο δημαγωγών και "καλουπωμένης" παιδείας.
    Άποψη μου είναι ότι ισχυρό αρχέγονο κοινωνικό ένστικτο παραμένει αλλά λόγω ελλείψεως σωστών παραδειγμάτων, αλλοτριώθηκε. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συγκάληψη για την λέξη κοινή στην έκφραση κοινή λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Cirut καλημερα,

    αυτο το παραδειγμα του Βολου ειναι χαρακτηριστικο παραδειγμα κοινης λογικης: αφου ετσι θα κερδισω περισσοτερα χρηματα γιατι να μην μεταθεσω τη ταμπελα λιγα χιλιομετρα μακρυτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. katerina καλησπερα,

    ωραιος ο ορισμος που εδωσες για την κοινη λογικη, δλδ. του τι θα εκχωρησω για να ζησω. Κατι σαν τους ορους ενος κοινωνικου συμβολαιου.

    Αυτο θα συνεβαινε 1) αν ολοι δεχονταν την συναψη συμβολαιου και 2) αν ολοι οι συμβαλλομενοι δεχονταν να τηρησουν τους ορους του. Σπανια συμβαινει αυτο. Ολοι κοιτουν να το τροποποιησουν προβαλλοντας το δικο τους λογο. Γιαυτο υπαρχουν και συγκρουσεις, γιαυτο υπαρχει και πολιτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @airgood,
    εκει ειναι το ζουμι, η συγκρουση συμφεροντων και λογικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @cynical καλησπέρα. Το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και το ψάχνω γενικότερα.

    Ασφαλώς βέβαια σε αυτά που λες έχεις δίκιο. Ιδιαίτερα για τις εξεγέρσεις η δική μου "κοινή λογική" υπολογίζει τα γεγονότα ως απολύτως φυσιολογικές συνέπειες των δεδομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα Cynical, το κείμενο σου είναι πολύ καίριο. Σε ένα θέμα που μπορούν να ειπωθούν χιλιάδες πράγματα, πιστεύω πως απέδωσες το σημαντικότερο κομμάτι λιτά κι απέρριτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βρε μη μας δουλευεις άλλο βρε, σταματα



    (Μπαι δε γουέι, όταν ακούς κάποιον λχ νεοδημοκράτη να αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση "τι θα γίνει με το χ θέμα αν χάσει η ΝΔ" επειδή είναι υποθετική ερώτηση, αλλα αμέσως μετά απαντάει τι θα γίνει εαν κερδίσει η ΝΔ (η οποία προφανώς δεν είναι υποθετική ερώτηση)δε νοιώθεις μέσα σου την κοινή λογική να πλαντάζει στο γέλιο ;;;;; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητή Cynical,


    Πολύ "Καθημερινή" βλέπω, πολύ "Economist" βρε παιδί μου! Βρε μπας;...

    Υπάρχουν κι αλλού (αριστερότερα) πηγές που βγάζουνε νεράκι!...
    Μην τις λησμόνει!...


    Χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Aγαπητε Δ. Δρακοναριε
    παρελειψες να αναφερεις πώς χρησιμοποιουνται στο παρον βλογ οι εν λογω πηγες. Το κυριώτερο μαλλον σου διεφυγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Aγαπητη μου Cynical (και φυσικά καλή μου φιλη)

    ισως το σσωστοτερο θα ηταν να λέγαμε
    οτι α) Υπάρχουν πολλές κοινέ λογικές β) μια κατασκευασμένη δηθεν'' κοινή λογική'' που συνδεεται με τις κατασκευασμένες συναινέσεις δηλαδή την ιδεολογική κυριαρχία

    αλλά και γ ) μια υπορρητη Κοινή λόγική ως ανθρωπινη ιδιοτητα - εδαφος συνεννοησης ολων των ανθρωπινων οντων - εστω και ως αιτημα Επικοινωνιας
    ( που αν δεν υπήρχε ...ο σχετικισμος θα δικαιολογουσε τοκαθε Κακό ..τον καθε Κυνισμό εξουσιων και μη )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Xάι Νομάδα!,
    Εφερες το καλυτερο παραδειγμα, που δειχνει ότι κοινη λογικη ειναι η λογικη εκεινου που μπορει και οριζει τι ειναι "κοινο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. γεια σου @presuntos,

    ...και θα ειπωθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπερα @Rider

    Εχω επισημανει δυο προς το παρον στιγματισμους σε προσωπικο επιπεδο οσων δεν εκστασιαζονται με το κυριαρχο μοντελο. Ο ενας ειναι του "παραλογου", ο αλλος του τεμπέλη και του κρατικοδιαιτου χαραμοφάη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλε μου φιλε Νοσφερατε, (αν και το εχουμε δηλωσει οτι η προσφωνηση παει πακετο πλέον με αυτον που προσφωνουμε!),

    αυτη την γ) υποπερίπτωση θα ήθελα να μπορουσα να την ορισω, ωστε να διαχωριζεται απο τις αλλες κοινες λογικες. Δηλ. ποια ειναι τα πραγματα που συμφωνουμε ολοι οτι ειναι ετσι και οχι αλλιως; ή που δεν θα μαλλιοτραβηχτούμε αν τυχει να τα δουμε διαφορετικά, και που μαλλον θα ειμαστε διατεθειμενοι να τα κατανοήσουμε.

    Ενα χοντρικο στοιχειο διαχωρισμου, που ειναι και στο κειμενο, αφορα περιπτώσεις οπου εκφέρονται κρισεις.

    Δυσκολευομαι να το προχωρησω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Personally, I have trouble with punctua-lity.
    Η κοινη λογικη λεει οτι πρεπει να το ρυθμισω, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. E να( ελπίζω οτι ) υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα( ο κόσμος ) την οποια ποτε δεν αντιλαμβανομαστε πληρως βεβαια ..η 3 κοινή λογική '' (ως αιτημα ) ειναι η διοδος για να πλησιασουμε στην κατανοηση του( βλεπεις καλή μου φιλη ακομα δεν μπορώ να ξεκολλήσω απο τον Διαφωτισμό ..)

    βλ σχετικά http://nosferatos.blogspot.com/2008/07/blog-post_1301.html


    http://nosferatos.blogspot.com/2008/07/blog-post_5070.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα @mvel,

    Ο νεοφιλελευθ. υποσχεθηκε χρημα, γιαυτο και επικρατησε. Απτο, υλικό, μετρήσιμο και αμεσα μεταφραζόμενο. Και κινηθηκε γρηγορα δημιουργωντας αξιες εκ του μηδενος για να το βγαλει.

    Κυριως ομως εισηγαγε μια απλουστευτικη μανιχαικη λογικη, του μαυρου-ασπρου που ήταν ευκολο να υιοθετηθει απο τις μαζες, γιατι εξοριζε τις πολλες αποχρωσεις και τις γκριζες ζωνες που απαιτουν πιο πολυπλοκη σκεψη.

    Πακεταρε τη φιλοσοφια του σε μερικες τακες και εδωσε ενα απλο και επιθυμητο στοχο: το χρημα. Περαν τουτου ουδεν..

    Βρηκε και την αριστερα στα μποσικα μετα το '89 και κυριαρχησε. Πιστευω οτι εχει αρχισει η αντιστροφη μετρηση.

    Επίσης, στην αναρτηση προσεθεσα λινκ το ποστ σου με την παρομοιο θεματικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. cynical με συγχωρείς, δεν προσδιόρισα το σχόλιό μου. Αναφερόμουν στη λογική για την οποία μιλάς σε αυτή τη παράγραφο:

    "..κάποια από τα πρόσφατα γεγονότα της κοινωνικής μας ζωής, από τις εξεγέρσεις του Δεκέμβρη, μέχρι τις εφόδους στα θέατρα, την ΕΡΤ και την Ακρόπολη παρουσιάστηκαν σαν να ανήκαν στη σφαίρα του παράλογου και του αδιανόητου"

    θα συμφωνήσω με την Κατερίνα στο οτι η κοινή λογική υπάρχει με σκοπό την συμβίωση, αλλα έχει ένα μεγάλο ελάττωμα: η κοινή λογική δεν αντιλαμβάνεται τα λάθη της για να τα διορθώσει. Και γι αυτό αναφέρθηκα και στην παραπάνω παράγραφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γεια σου Ιπτάμενε Ολλανδε,
    Ωραια η αναγωγη που κανεις. Τοτε η κοινη λογικη ας πουμε ηταν ενα συνολο κληρονομημενης εμπειριας πρακτικων που εξασφαλιζαν την επιβιωση.

    Αυτο που προβαλλεται σαν κοινη λογικη απο τους θιασωτες του νεοφιλ. ειδικα, γιατι σε αυτους αναφερομαι, τι λεει; Για να επιβιωσετε θα κανετε μονον οτι εμεις συνιστούμε να κανετε.

    Δηλ η λυση τους δεν αποτελει λυση που βγηκε απο την κοινωνια, αλλα από μεριδα της με στοχο της κυριαρχια επι του συνολου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Νέλλη, απορω πώς δεν σε ρυθμισαν ακομα οι ...αλλοι, οι οποιοι και υφιστανται την ελλειψη of your punctuality!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μήπως συγχέουμε λίγο την έννοια κοινή λογική με την έννοια κοινή γνώμη; Η κοινή γνώμη είναι κάτι που διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ, από την παιδεία, από το περιβάλλον και ένα σωρό άλλους παράγοντες. Η κοινή λογική, θεωρώ ότι είναι παγκόσμια έννοια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι υπάρχει σχετικός κλάδος των Μαθηματικών που αναφέρεται στη λογική. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι ο Γκέντελ απέδειξε ότι η λογική δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Υπάρχουν ορισμένα θέματα που δεν αποδεικνύονται σωστά ή λάθος. Πολύ απλά δεν μπορούμε να πάρουμε απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αγαπητε (template) Νοσφεράτε,

    δεν φτανει που σπαζοκεφαλιαζω μιά με την αναρτηση, μετα με το να σχολιαζω τα σχολια που δεν ειναι και ο,τι ευκολοτερο, μού βάζετε και ...επιπλεον δουλεια γα το σπιτι! Προς το παρον εχουμε και λεμε: δυο λινκς εσυ, δυο ο mvel, ένα η k2, ζωη νάχουμε και ακομα δεν ξημερωσε!
    Exω και δυο πλυντηρια για σιδερο...

    Λοιπόν, πίσω στη δουλεια.

    Ωραιο το παραδειγμα του ελεφαντα. Για το οτι δεν φτανουν οι λεξεις το εχω και γω γραψει αλλιως, ονομαζοντας τη διαδικασια προσεγγισης της πραγματικοτητας σαν ασυμπτωτικη.

    Για να παμε ενα επιπεδο αφαιρεσης πισω, δεν υπάρχει τελειο κοινωνικο μοντελο, λογω του οτι η κοινωνια ειναι μεν ενα συστημα πολλων βαθμων ελευθεριας, αλλα δεν μπορεις να τους αγνοησεις και να το περιγραψεις πληρως με τη βοηθεια καποιων γενικων θερμοδυναμικων εξισωσεων. Διοτι καθε βαθμος ελευθεριας ειναι και ενας διαφορετικος ανθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αγαπητή Cynical,


    Τι είσαι εσύ ρε παιδί μου! Ούτε ένα στείο δεν σηκώνεις; Τσ, τσ, τσ... Έτσι νομίζεις ότι κερνάω ποτά, στα κουτουρού, χωρίς να ξέρεις ποιούς κερνάω;


    Χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @Besixdouze καλησπερα,

    και γω συμφωνησα με την κοινη λογικη της Κατερινας, οπως και με την γ) υποπτεριπτωση του Νοσφερατου. Αλλα υπαρχουν και οι α) και β) υποπτεριπτωσεις οπως τις διεχωρισε στο σχολιο 9:29 μμ. και με τις οποιες εχω το προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αγαπητέ Δ. Δρακοναριε,

    για να αποφευγονται οι παρεξηγησεις, θα σου παραγγελνω εγω τα ποτα, ωστε να ειναι καθαρα.
    (δλδ νεράκι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αγαπητη μου φιλη δεν θαθελα να σπαζοκεφαλιάζεις ..Με συγχωρεις αγαπητη μου..Αυτό θατανε το τελευταιο που θαθελα ...
    Με εκτιμηση και αφοσιωση
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αλεξανδρε εχεις δικαιο . Ο Νοσφερατος [9.29 μμ] τη διεκρινε σε 3 υποπεριπτωσεις. Εγω αναφερομουν στην α) και β).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αγαπητε Νοσφερατε,

    και για να σπαζοκεφαλιασουμε ακομα παραπάνω μεχρι να τα τιναξουμε τα πεταλα:

    με ποια λογική στοχαζομαστε πάνω στη λογικη; Μπορει η λογικη να στοχαστει πανω στον εαυτο της;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μα με την λογική του Καρτεσιου αγαπητη μου

    Η μόνη βεβαιοτητα που εχουμε ειναι ακριβώς αυτή :Η ΄Λογική που αναστοχαζεται και ετσι πειθεται οτι υπάρχει (ουμε)
    (σου εχω μια σειρά Λικνς μουρλια περι αυτου ..Αλλά δεν θελω να σε σπαζοκεφαλιάσω αγαπητη μου Φίλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Νοσφερατε
    στειλτα εσυ, και θα τα βολεψω οταν ερθει το πληρωμα του χρονου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Thanks για το λινκ cynical.

    Είπες: "Καλησπερα @Rider

    Εχω επισημανει δυο προς το παρον στιγματισμους σε προσωπικο επιπεδο οσων δεν εκστασιαζονται με το κυριαρχο μοντελο. Ο ενας ειναι του "παραλογου", ο αλλος του τεμπέλη και του κρατικοδιαιτου χαραμοφάη!!"

    Έχεις μήπως κάνει κανά σχετικό ποστ για τους "τεμπέληδες και κρατικοδίαιτους χαραμοφάηδες";;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @de profundis
    Ε, αυτό έπαθα. Μετανοώ. Την Καλημέρα μου.

    @cynical
    Κι όμως κυρία μου. Ανακάλυψα ότι υπάρχει μια, ΜΟΝΟ ΜΙΑ, «κοινή λογική». Και είναι απίστευτη!
    http://www.stmanos.blogspot.com/

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Πολύ ενδιαφέρον, ατκεί κάποιος να κατανοεί το τι σημαίνει κοινή λογική.
    Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο είναι να το συλλάβουν πολλά παιδιά όταν γράφουν εκθέσεις!
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Tι να προσθέσω και εγώ ρε cynical μέσα σε αυτό το πέλαγος των σχολίων πέραν από το να σου υποβάλλω για μια ακόμη φορά την εκτίμηση μου. Πολύ εύστοχη ανάλυση μιας πολύ σημαντικής παραμέτρου του κοινωνικού διαλόγου που με πρώτη ματιά δεν πολυφαίνεται. Μόνο κάτι λαγωνικά σαν εσένα σκαβουν....σκάβουν και τη φέρνουν στην επιφάνεια. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @mvel,

    για το δημόσιο το ψάχνω, σε επιπεδο OOΣA, δεν αντεχω να το κατασυκοφαντουν τοσο. Αλλωστε η απαξιωση δεν αρχισε απο την ελλαδα, αλλα απο χωρες οπου αυτο δουλευει και εχει υψηλες παραγωγικοτητες.

    Αν βρω τα στοιχεια που ψαχνω θα τα παρουσιασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @Παράγραφε, δεν το ειπα οτι υπάρχουν πολλες κοινες λογικες; Να μια άλλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Γεια σου Σοφια,

    φοβαμαι οτι τα παιδια σημερα δεν εχουν καθολου λογικη, ουτε μαθαινουν να την ασκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλησπέρα @navarino-s.

    Ας λενε ότι θελουν. Αρκει να μαθουμε να ξεχωριζουμε τις αληθειες απο την προπαγανδα. Ο κοσμος οταν ακουει τη λεξη προπαγανδα ή ιδεολογια ανατρεχει αμεσως στους ...κομμουνιστες. Ε οχι. Σημερα ο ιδεολογικος χωρος ανηκει εξ ολοκληρου στην αντιπερα οχθη. και ας μην παραμυθιαζομαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Η "κοινή" λογική, όπως τίθεται στο post, είναι σαν την "κοινή" γνώμη.
    Δουλεύουν στον ίδιο οίκο ανοχής, τις παίρνεις όπως θέλεις και αυτό, βέβαια, το πληρώνεις αναλόγως!
    (Από στίξη καλά τα πήγα, νομίζω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Καλημέρα Γκρίνια!!,

    Νομιζω οτι εχουν σημαντικη επικαλυψη. Θα τολμούσα να πω οτι η κοινη λογικη εχει πιο διευρυμενο πεδιο ορισμού. Η κοινη γνωμη αναφερεται σε κρισεις και γνωμες που εν πολλοις ειναι κατευθυνομενες απο αυτους που χειριζονται τη δημοσια σφαιρα. Η κοινη λογικη σε ολο της το ευρος κουβαλαει και ολη την εμπειρια του παρελθοντος στο χειρισμο πρακτικων προβληματων της καθημερινοτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!