Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Μια Ιδιαιτέρως Αχρεία Διαφήμιση


Δεν είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσουμε εδώ για την καλοστημένη αγορά και τους επιχειρηματίες του Φόβου, (δείτε για παράδειγμα «Η Κουλτούρα του Φόβου» και «Οι Έμποροι του Φόβου»), αυτούς δηλαδή που κερδοσκοπούν πατώντας πάνω στις αγωνίες μας για τη ζωή, αγωνίες τις οποίες συγκεκριμενοποιούν σε απτούς, πλην εξαγοράσιμους φόβους με τη βοήθεια του τάδε ή δείνα προϊόντος ή υπηρεσίας που παρέχουν. Πρώτες και καλύτερες φυσικά οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες μέχρι και καλύψεις για πτώση αστεροειδούς πάνω στο κεφάλι μας έχουν επινοήσει.

Σήμερα όμως, για να μην συγχυστώ πολύ, θα τις αφήσω στην άκρη και θα μιλήσω για καλλυντικά και συγκεκριμένα για την άκρως επιθετική διαφήμιση της εταιρίας καλλυντικών RoC σχετικά με ένα από τ’ αντηλιακά της προϊόντα, όπως καταχωρήθηκε στο ένθετο της κυριακάτικης «Καθημερινής» και φαντάζομαι και σε πολλά άλλα περιοδικά.

Από την επαφή μου με τις διαφημίσεις και εφ’ όσον τις έχω ζυγίσει σωστά, έχω την εντύπωση ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία προσπαθεί να πλασάρει το προϊόν μέσα από τη δημιουργία ενός κλίματος θετικού, που θα προκύψει από την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος και μόνο. Για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο προωθείται μέσα από μια σειρά εικόνων που παραπέμπουν στην ευτυχία την οποία η απόκτηση ενός σπιτιού θα φέρει στον δανειολήπτη, και όχι μέσα από εικόνες που παραπέμπουν στις συμφορές από τις οποίες θα γλιτώσει επειδή δεν έχει ένα σπίτι δικό του και κατ’ επέκταση και ένα δάνειο ολόδικό του επίσης. Το ίδιο συμβαίνει και στο πλασάρισμα μιας σειράς καταναλωτικών προϊόντων, όπως αυτοκίνητα, ποτά, ρούχα, καλλυντικά κ.λ.π.

Η διαφήμιση όμως του συγκεκριμένου αντηλιακού ξεκόβει τελείως από την πεπατημένη, καθ’ όσον σείει εντελώς προκλητικά και ξεδιάντροπα τον μαύρο πανί του καρκίνου του δέρματος και μάλιστα της πλέον θανατηφόρου, αλλά συνάμα και της πλέον σπάνιας εκδοχής του, τού μελανώματος.

«1 στις 3 γυναίκες που γνωρίζει για το μελάνωμα, δεν προστατεύεται», είναι το διαφημιστικό motto της εταιρίας, επικαλείται μάλιστα και «έρευνα», υπό τύπον τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 260 γυναίκες, για να «τεκμηριώσει» την αδιαφορία των γυναικών και επομένως την αναγκαιότητα αγοράς του προϊόντος που θα τις σώσει.

Για την αχρειότητα και μόνο της διαφήμισης αυτής, καλό είναι να βάλουμε την εταιρία στα μαύρα κατάστιχα!

23 σχόλια:

  1. Καλησπέρα cynical.

    Όσο ωραίες και αν είναι αισθητικά ή καλλιτεχνικά πολλές διαφημίσεις η αισθητική του κέρδους συνεχίζει να είναι πάντοτε σκοτεινή, ύπουλη και να βασίζεται στην εξαπάτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα @Rider,
    δεν ξερω, θαρρεις και εχουν βαλει στο ματι τους καρκινοπαθεις μια σαν επιδοξους καταναλωτες του Χατζηδακη και μια σαν μπαμπουλα για αυξηση πωλησεων. Εξαπατηση, εξαπατηση, αλλα αυτοι περνανε τα θεμιτα ορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Cynical,
    η διαφήμιση θα βρει, ανάλογα με το κοινό που απευθύνεται, τον πιο πρόσφορο τρόπο να πουλήσει. Όσο πιο χαμηλό πνευματικά το κοινό, τόσο πιο αχρείος ο τρόπος. Εχεις προσέξεις ότι πολλά αυτοκίνητα διαφημίζονται μέσω των ίππων του κινητήρα; Το κοινό εδώ είναι οι καβλόγκαζοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την συγκεκριμένη δεν την είδα, είδα εκείνη του Υπουργείου για το τσιγάρο. Εκείνη που έδειχνε μαύρα πνευμόνια, αρτηρίες βουλωμένες, κλπ κλπ. Δεν ελπίζω να αποκτήσει ηθική, -ή έστω δεοντολογία- το μάρκετινγκ, εντάξει, τα ξέρουμε αυτά, αλλά υποτίθεται πως η πολιτεία οφείλει να μας προστατεύει κάπως.
    Αστείο ε;;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα @swell,

    κοίταξε οσες αντιστασεις και να εχεις αν βλεπεις συνεχεια μπροστα σου ενα διαφημιστικο μηνυμα συνεχεια, σε καποια στιγμη χαλαρότητας ή αναποφασιστικοτητας ή παρορμητισμου θα υποκυψεις. Εκει νομιζω οτι πονταρουν, στο να αποκτησεις παβλοβεια συμπεριφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα Θαναση Ξ.,

    τουλαχιστον το υπουργειο υγειας δεν εχει ιδιοτελη συμπεριφορα. Οσες εταιριες ακολουθουν τετοιου ειδους marketing στοχευουν κατευθειαν να δημιουργησουν πανικο, να σε ακινητοποιησουν λογικα και να σε σπρωξουν κατευθειαν στα ταμεια τους. Επιχειρουν την χειριστη συναισθηματικη εκμεταλλευση και κανονικα διαφημισεις αυτης της μορφης πρεπει να απαγορευονται.

    Τεοιου ειδους διαφημιστικη τακτικη, αλλα οχι τοσο αμεση ειχε ακολουθησει και η benetton η οποια παρουσιαζε φωτογραφιες μελλοθανατων ή φορεων του aids κλπ με σκοπο να σε ακινητοποιησει συναισθηματικα. Προκαλεσε κατακραυγη. Εκτοτε δεν το ξαναεπιχειρησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ήταν τουλάχιστον αισθητικά άρτια?
    (διαστροφή επαγγελματικής φύσεως...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @akrat καλημερα,

    μονο η απειλη με μεγαλα γραμματα σε ασπρο φοντο και η φωτογραφια του αντηλιακου. Τιποτε αλλο που να αποσπα το νου απο την απειλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η θετικότητα σε μια διαφήμιση αφήνει περιθώρια κριτικής και παράβλεψης του μηνύματος-ψεύδους της, η αρνητικότητα μέσω της στόχευσης σε φοβικά σύνδρομα και ένστικτα αυτοσυντήρησης, όμως δεν αφήνει κανένα περιθώριο κριτικής απόρριψης της: Καλύτερα να την ακούσουμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε...

    Επίσης παύει να είναι η κλασσική διαφήμιση της υπόσχεσης μιας ευτυχίας που λείπει από τον πολύ κόσμο και μετατρέπεται σε μέντορα ενημέρωσης και εγχειρίδιο/οδηγό επιβίωσης στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

    Με αυτόν το τρόπο ξεφεύγει από τον διακριτό χώρο του μυθικού που την στοχοποιούσε ως διαφήμηση και την παράβλεπες και ενσωματώνεται στον χώρο της "έγκυρης ενημέρωσης", δίπλα σε σχετικά άρθρα περιοδικών για την υγεία, κλπ, χωρίς να ξεχωρίζει από αυτά πλέον.

    Τώρα πλέον, δεν θα τσιμπάνε μόνο οι αφελείς, οι αμόρφωτοι και οι ανασφαλείς, αλλά και πολλοί περισσότεροι και μάλιστα μορφωμένοι: Επιτρέπεται εσύ κύριε/κυρία μου με τόσα πτυχία, κλπ, κλπ να αγνοείς τους κινδύνους της έκθεσης στο ηλιακό φως; Να μην κάνεις το τάδε εμβόλιο, κλπ, κλπ, Να συνεχίζεις να τρως τροφές χωρίς λιπαρά, υδατάνθρακες, κλπ, κλπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εχ...
    Κατά τη γνώμη μου ούτως ή άλλως η διαφήμιση αχρεία είναι, όποια "υφή" κι αν έχει...
    (Εγώ λέω ν' αρχίσω να πουλάω ασφάλειες για όταν θα γίνει ο ήλιος μας υπερκενοφανής!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέτοιου είδους επιθετικές διαφημίσεις χρησιμοποιούνται συνήθως από κρατικούς φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως ο αλκοολισμός, το να οδηγεί κάποιος έχοντας πιει, το κάπνισμα. Είναι μια τεχνική που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και από ό,τι φαίνεται λειτουργεί. Η Roc προσπαθεί να αναπαράγει αυτή την τακτική με σκοπό να σοκάρει και να εκφοβίσει το κοινό και χωρίς έγκυρα στατιστικά στοιχεία-όπως σωστά γράφεις- για να αυξήσει τα κέρδη της. Ως εκ τούτου συμφωνώ μαζί σου ότι ο τρόπος προώθησης των προϊόντων της είναι ανήθικος και δεν θα αγόραζα ποτέ καλλυντικά από μια εταιρεία που επιχειρεί να με χειραγωγήσει συναισθηματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νομίζω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση είστε πολύ άδικοι. Δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι την πτώση αστεροειδούς και το (απόλυτα υπαρκτό) ανηθικο μάρκετιγκ με τον καρκίνο του δέρματος (πολύ περισσότερο δε τον καρκίνο του πνεύμονα, που οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στο κάπνισμα) , που είναι ένας απόλυτα; υπαρκτός και τρομερός κίνδυνος. Η εταιρία έχει απόλυτο δίκιο, απλά και μόνο μια μεσημερινή βόλτα σε οποιιαδήποτε ελληνική παραλία μπορεί να πείσει και τον πιό επιφυλακτικό. Αυτό δε που για τους ενήλικες είναι αβλεψία, η μη προστασία από τον ήλιο και η έκθεση σε ακατάλληλες ώρες, όταν αφορά τα παιδιά γίνεται έγκλημα. ¨οσο άγρια και να είναι μια διαφήμιση που τα λέει αυτά ποτέ δεν μπορεί ναείναι αρκετά άγρια.

    Καλό μεσημέρι κ καλό καλοκαίρι (με αντηλιακό Σ;ο))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @swell και τα MOTO GP εάν το σκεφτείς τι άλλο είναι από ένα αγώνισμα για να φανατίζονται περισσότερο διάφοροι ανόητοι και να πηγαίνουν να χρεώνονται και να αγοράζουν μηχανές που δεν οδηγούνται και είτε σκοτώνονται είτε σκοτώνουν.

    Όλους κάπου μας βρίσκουν μπόσικους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από ό,τι βλέπω ανακάλυψαν οι μαρκετίστες τις θεάρεστες μεθόδους της υγειονομικής προπαγάνδας. Λαμπρά, δηλαδή ηλίου φαεινότερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου @Tyler,

    η εν λογω διαφημιση στοχευει κατ' ευθειαν στην προκληση πανικου με εντελώς χυδαία επιστημονικοφανή διαπιστευτηρια, (μια ψευδο-ερευνα επί του προφανούς).
    Οπως εγραφα λιγο καιρο πριν οι φαρμακοβιομηχανιες εχουν εκδοσει μεχρι και συναφη προπαγανδιστικα περιοδικα με αδιάβλητο και ουδετερο επιστημονικο μανδυα. Εχει ξεφυγει το πραγμα @Tyler..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. γεια σου @Darhiir...

    άνοιξε εσυ ασφαλιστικη εταιρια για υπερκαινοφανεις και θα σε διαφημισω δεόντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. γεια σου Εύα

    μπορουμε να συζητήσουμε την διαφημιση από το κρατος όταν γινεται ανιδιοτελώς για την προστασια της δημοσιας υγειας κ.λ.π. για το κατά ποσον δηλαδή ειναι θεμιτό να είναι επιθετική, αλλά όταν υπέισέρχεται η ιδιοτελεια για το κέρδος και μονον, τοτε την απορριπτω ασυζητητί. Όπως και συ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σου Μαύρε Γάτε,

    αν σε πετύχει λιγο μπόσικο κανενας απο ασφαλιστικη εταιρια θα σου μαυρισει την ψυχή με τους κινδύνους που θα σού αραδιάσει. Ασε, ώρες ώρες γινονται πολύ θρασείς.

    Η εν λογω εταιρια, σκοτιστηκε για την υγεια μας. Να πουλησει θελει με τον πιο ανεντιμο τροπο.
    Βεβαια όλοι στην παραλια θα παμε με αντηλιακο, αλλά άλλης εταιρίας! Και δοξα τω θεω υπάρχουν πολλες ώστε να μην κολλήσουμε.

    καλό μεσημέρι και σε σένα. καλυτερα δε τα πρωινα ή απογευματικα μπάνια. Για τους ρομαντικους δε, συστήνονται τα βραδινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου NiemandsRose,

    και καλώς ήρθες,

    ως τώρα μάς είχαν συνηθίσει στο να επικαλούνται "επιστημονικές έρευνες" για να 'αποδείξουν" την αποτελεσματικότητα των προιόντων τους. Τώρα φαίνεται ότι αγριεύουν. Θα εχω το νου μου να δω αν η τακτικη αυτη θα γενικευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου Cynical,

    Κι εγώ θα συμφωνήσω με τον μαύρο Γάτο. Από τι στιγμή που είναι επικίνδυνο να κάθεσαι στον ήλιο δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μην το λέει κάποιος δυνατά. Ακόμα κι αν αυτός ο "κάποιος" είναι μία εταιρία. Σίγουρα δεν την νοιάζει αυτή καθ'αυτή η υγεία μας, αλλά να πουλήσει το προιόν, αλλά το ζήτημα είναι το κεντρικό μνμ της διαφήμισης που λέει "προστατευτείτε από τον ήλιο". Τώρα κάποιοι θα αγοράσουν Roc κάποιοι άλλοι κάτι άλλο. Δεν εχει μεγάλη σημασία. Εξάλλου ότι διαφήμιση και να κάνει κάποιο προιόν, αν δεν ικανοποιήσει τον πελάτη δεν θα επιβιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξεχασες κυνικη την αρνητικη διαφημιση στεγαστικου δανειου με την προβολη αντιπαθεστατου σπιτονοικοκυρη που καταφθανει απαιτητικος να εισπραξει το νοικι?!!!
    Φυσικα θα επρεπε να ειχε προηγηθει εμπεριστατωμενη επιστημονικη ερευνα περι του ποσοστου των αντιπαθων ιδιοκτητων και των ψυχικων τραυματων που ενδεχεται να επιφερει η συμπεριφορα τους!!!
    Αστειευομαι...
    Συμφωνω παντως μαζι σου για την αστηριχτη τρομοκρατηση-προωθηση προιοντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου @NdN,

    πιστευω οτι υπαρχουν θεμιτοι και αθεμιτοι τροποι να περασεις ενα μηνυμα. Τον συγκεκριμενο τον κατατασσω στους αθεμιτους.
    Το μηνυμα δεν περνιεται μονο ετσι. Το να επιλεγεις αυτον τον τροπο σε διαχωριζει αυτοματα απο αυτους που επιλεγουν καποιον αλλον, πιο εξυπνο και πιθανον πιο χιουμοριστικο.

    Αν ησουν κοκκινοσκουφιτσα, θα ακουγες τον κακο λυκο , ακομα κι αν σου ελεγε αναμεσα στα αλλα και καποια σωστα πραγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. καλησπερα Μαριε,

    μαλλον αμυδρα τον θυμαμαι. Αλλα υποπτευομαι οτι θα εμοιαζε περισσοτερο με καρικατουρα και μαλλον γελιο θα εβγαζε παρα τρομο!!

    Ε! τωρα δεν συγκρινεται ο τρομος του σπιτονοικοκυρη με τον τρομο του καρκινου. Ο σπιτονοικοκυρης ειναι απειρως πιο ανηλεης και τρομακτικος! Μπρρρρ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!