Στη Νέα Υόρκη το κάπνισμα απαγορεύτηκε παντελώς στους χώρους δουλειάς εδώ και 6 χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι να το κόψουν, και κάποιοι απλώς να μετακομίσουν στα προαύλια των κτηρίων και στα κοντινά παρκάκια για τη ζωοδότρα τζούρα. Ο παρατηρούμενος συνωστισμός φαίνεται ότι ενόχλησε τους άρχοντες της πόλης, τόσο ώστε ο επιτετραμμένος επί των θεμάτων υγείας, Dr. Thomas A. Farley κινούμενος θαρρείς από σαδιστικές διαθέσεις και μόνο, να προτείνει την προέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος και στα πάρκα τα ίδια, αλλά και στις παραλίες, και σε οποιοδήποτε χώρο όπου ο αέρας μπορεί να φυσάει ακόμα ανεμπόδιστος.
Η επίσημη αιτία, εφ’ όσον φυσικά τεκμηριωθεί επιστημονικώς ότι το κάπνισμα στα πάρκα προκαλεί καρκίνο και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα στους περαστικούς, είναι, τι άλλο(;), η «Προστασία της υγείας των πολιτών»! Χωρίς να αποκλείω το ενδεχόμενο ότι θα βρεθούν πολλοί εντός της επιστημονικής κοινότητας που θα τεκμηριώσουν την σχέση καπνίσματος στο ένα άκρο του πάρκου και ανάπτυξης καρκίνου στο άλλο, σαν δεύτερη γραμμή οπισθοχώρησης των αρχών υγείας, μπορεί να επιστρατευθούν, όπως και όντως έγινε από τον Dr. Farley,
Αν είναι η θέα αυτή και μόνο που θα μετρά, είτε τσιγάρο λέγεται αυτό, είτε οτιδήποτε άλλο, φαντάζομαι τι έχουν να τραβήξουν άλλες συμπαθείς κατηγορίες πολιτών της Ν. Υόρκης, μιας και ο δήμαρχος της πόλης, Mr. Bloomberg, σε πρόγραμμα που κατέθεσε, φιλοδοξεί μέχρι το 2012 να καταπολεμήσει τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό, το AIDS και την παχυσαρκία!
Από δω και στο εξής, θα είναι πολύ εύλογο ο Mr. Bloomberg να απαγορεύσει μαζί με τα τσιγάρα και την κυκλοφορία, όχι μόνο των παχύσαρκων, αλλά και όσων καταναλώνουν δημοσίως και προκλητικώς παχυντικές τροφές. Γιατί να ενοχοποιείται το τσιγάρο δηλαδή, και όχι το διπλό big-Mac ή το ζουμερό Hot Dog, ή ακόμα ακόμα και τα άκρως παχυντικά γαλλικά τυριά και φουα-γκρα; Αυτά τα τελευταία τα αναφέρω για να μην μας κατηγορήσουν για σνομπισμό, ότι δηλαδή ποινικοποιούμε ως είθισται αποκλειστικά και μόνο το φαγητό των φτωχών και όχι των πλουσίων.
Δεν πρέπει να τα βάζετε με τους παχυσαρκους. Το φαγητο δεν βλαπτει τους γύρο μας οπως το τσιγαρο. Εκτος βέβια αν εχεις κρυωμένο στομάχι! ¨))
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σου Νικο,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν υπαρχει καμια αξιοπιστη επιδημιολογικη μελετη που να δειχνει συσχετιση, εκτος των οριων σφαλματος, μεταξυ second-hand καπνισματος και εμφανισης καρκινου του πνευμονα. Ποσο μαλλον, αν οι καπνιστες βρισκονται σε ανοιχτο χωρο. Μη τρελαθούμε!
Το κεντρικο σημαιο ολων των μαζικων απαγορευσεων ειναι η χειραγωγιση, κατα την ταπεινη μου αποψη.
E όχι και χειραγώγηση ο κομφορμισμός και η απαγόρευση των πάντων. Απλώς θα γίνουμε όλοι μανιακοί υγειινιστές με το ζόρι. Το χειρότερο μου φαίνεται ο εξοβελισμός της διαφορετικότητας από τον δημόσιο χώρο. Σε λίγο θα ποινικοποιηθεί και το φυσικό ξανθό. Έτσι για το ξεκάρφωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο όνομα Mr. Bloomberg στα ρουμανικά μεταφράζεται σε Νικολάε Τσαουσέσκου; Για να ξέρουμε δηλαδή... Φαίνεται πως το καράβι που φόρτωσε «φορτίο» από τα Καρπάθια στη Κωστάντζα δεν πήγε Λονδίνο αλλά Ν. Υόρκη….
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι μας περιμένει όταν η νοοτροπία του δημάρχου λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστικό παράδειγμα και δουν οι παγκοσμιοκρατούντες ότι οργανισμός μας σηκώνει κάθε είδους ανάλγητο μέτρο;;; μήπως ήδη δεν μας έχουν φορέσει μισοφασιστικά μέτρα;
Όχι δεν υπερασπίζω το κάπνισμα, αντιδρώ σε αυθαίρετη και καταχρηστική εξουσία που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να καταλήξει.
***
Σήμερα ήμουν στο Καβούρι σε ένα Καφέ. Η πρώτη αίθουσα είχε 7-8 τραπέζια στα 30 γεμάτα, η δεύτερη ήταν «τίγκα» σε σημείο που είχε και όρθιους σε αναμονή! Τι γίνεται; Ρωτάω τον υπεύθυνο, περισσότερο με δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αφού το θέμα είναι στα «δικά μου» των μικρομεσαίων. «Οι καπνιστές» μου λέει. «Η σχέση είναι 80-20 με τους μη καπνίζοντες και αναγκασθήκαμε κλείσαμε με φορητές τζαμαρίες το Μπαλκόνι, αλλιώς δεν θα σταυρώναμε πελάτη»! Κάτι από ημιυπαίθριο μου θύμισε...
Κι εγώ παρότι ανήκω στη μειοψηφία ήμουν στους καπνίζοντες λόγω της παρέας. «Κάπνισα» κι εγώ, πήρα τις δόσεις μου κι ευχαριστήθηκα που θυμήθηκα τα αλήστου μνήμης χρόνια των πολύωρων πολιτικών και συνδικαλιστικών συσκέψεων στις οποίες οι τελευταίοι δεν έβλεπαν τους πρώτους λόγω… καπνού! Έτσι φώναζαν το όνομα για να καταλάβουν ποιος μιλούσε!
Τώρα κάποιος επιστήμονας στην Αγγλία είπε ότι το τσιγάρο κάνει περισσότερη ζημιά από τα ελ-εσ-ντι! Που θα καταντήσουμε ακόμη; Φαίνεται πως τα κεφάλαια των καπνοβιομηχανιών έχασαν τη μάχη του τσιγάρου και τώρα αναζητούν εναγωνίως άλλες τοποθετήσεις και δεν δίνουν πλέον μάχες υπεράσπισης του καπνίσματος και των απολαυστικών… πλεονεκτημάτων του. Δεν αποκλείεται κάποιοι πολιτικοί να ετοιμάζουν το έδαφός στο όνομα της προστασίας της υγείας μας…
Λοιπόν, παιδιά, μου φαίνεται πως εάν 'ενοχοποιηθεί' τόσο πολύ το τσιγάρο, αποκλείεται να το κόψω !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι το μυστικό σχέδιο των εταιρειών: Να το κάνουν ...σεξουαλικό φετίχ ! Θα λες ας πούμε στη γυναίκα σου: Είσαι για ένα στριφτό;;;....
(Καλημέρα Cynical..)
Εκτός από ότι πρέπει να εφευρεθεί επιτέλους αυτό το χάπι κατά της βλακείας, βλέπω σε λίγο τους καπνιστές να φοράνε γυάλινη κάσκα για να καπνίζουν ανενόχλητοι σε κοινόχρηστους χώρους (που θα μαυρίζει ώστε οι όξω να μην βλέπουν το αναμμένο τσιγάρο και προτρέπονται σε ακολασίες) τους παχύσαρκους να φοράνε ρούχα που αντικατοπτρίζουνε το περιβάλλον και τους κάνουνε αόρατους και πάει λέγοντας!!
ΑπάντησηΔιαγραφή;-Ρ
Γεια σου K1,
ΑπάντησηΔιαγραφήπρινα απο καιρο διαβαζα οτι στην Αμερικη ισχυουν οι anti-loitering laws, δηλ. νομοι που ποινικοποιουν το χαζεμα στους δρομους. Αν σε δουν μαλιστα να τριγυρνας ασκοπα και μαλιστα και με παρεα την εχεις βαψει!
Καταλαβαινεις λοιπον μεχρι που φτανουν προκειμενου να εξασφαλισουν πειθαρχια!
Στεργιο καλημερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήαν τους δωσεις το δάχτυλο, θα σ' αρπάξουν και το χέρι!
Παρόλο τον παραλογισμο του πραγματος, οτι δλδ το καπνισμα σε ανοιχτο χωρο καθισταται επικινδυνο για την υγεια των αλλων, υπάρχει σημαντικη συναίνεση!
Καλημερα Θαναση,
ΑπάντησηΔιαγραφήπαρ' όλο το νταβαντουρι παντως, στην Αγγλια, στατιστικη του υπουργειου υγειας δειχνει οτι δεν σημειωθηκε ελαττωση του καπνισματος. Γιαυτο τωρα το επεκτεινουν και στους ανοιχτους χωρους. Σε λιγο, θα επεκταθει και στα σπιτια.
Και φυσικα θα ανθισουν και οι μαυροι χωροι οπου θα μπορεις να καπνιζεις ανενοχλητος!
Αντε πάλιιιιι!!!Φεύγω για ...Σπιναλόγκααααα:))
ΑπάντησηΔιαγραφή… φαντάζομαι έναν μέσο Ευρωπαίο πολίτη της εποχής του 60-70 ή ακόμα και του 80 να διαβάζει τέτοιες ‘ανακοινώσεις’ τύπου Bloomberg και Farley … αν τα συνδύαζε και με την μελέτη της πολιτικής συμπεριφοράς των μηχανισμών της European Union (sic) θα ήταν μάλλον βέβαιος για την επικράτηση (γλυκά και … ανεπαισθήτως …) της στυγνότερης μορφής φασισμού … και μη χειρότερα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφια
ΑπάντησηΔιαγραφήειχαδιαβασει πριν λιγο καιρο σε καποιο κυριακατικο ενθετο ότι στο μετρο του παρισιου δεν δεχτηκαν μια διαφημιση ή κατι τετοιο, επειδη στη φωτο καποια καπνιζε.
Μου κανει εντυπωση η πρεσσα που τρωει ο κοσμος και οχι μονο την ανεχεται, αλλα ζηταει κι αλλο!
VaD,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου θα παει, θα ερθει και κατα Σουδαν η μοδα!
Grsail
ΑπάντησηΔιαγραφήο,τι κονφορμισμος διωχτηκε τοτε, ξαναμπαινει σημερα παλι απο την κυρια πορτα. Η ανασφαλεια οδηγει σε μπαμπαδες... Και οχι στους καλυτερους, φυσικα.
Το σημερινά πρωτοσέλιδο της εγκρίτου εφημερίδος Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ αναγράφει ότι την Κυριακή έγιναν ΝΕΑ ΟΡΓΙΑ και σαφώς παραπέμπει στο blog σας, αν μη τι άλλο χρωστάτε μια εξήγηση στους αναγνώστες σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήCynical καλημέρα. "Τους" χτυπάς αλύπητα σε σχέση με τα θέματα των απαγορεύσεων και το πας όλο και καλύτερα το πράγμα. Το μέλλον δεν προδιαγράφεται και πολύ ρόδινο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που λες για τα χάμπουργκερ και τα Hot-dog κάπου το άκουσα να το λένε σοβαρά, γιατί σου λέει, αν οι παχύσαρκοι παθαίνουν καρδιά από τα 40τους και έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας τότε ποια οικονομία θα αντέξει. Έχουν άδικο;
Ελπίζω να σκεφτούν το ίδιο και με το εργασιακό άγχος...
Τώρα που το σκέφτομαι, είναι δυνατόν να επιτρέπεται το κολύμπι χωρίς μπρατσάκια; Τι λένε οι στατιστικές για το θέμα αυτό; Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει κάποια συσχέτιση στατιστικά σημαντική....
Φίλη Cynical,
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να ενισχύσουμε το σχόλιο του @ de profundis και να το πάμε και παραπέρα:
Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει μέσα σε λίγες μέρες και πια είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι σύμπτωση!
Η μαϊμού σου φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο του "Πρωταθλητή", του επίσημου οργάνου του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς! (Μπες στο www.sport-fm.gr και πάτα "πρωτοσέλιδα" αν δεν μας πιστεύεις!).
Τελικά μας φαίνεται ότι μάλλον είσαι ο αρχισυντάκτης της συγκεκριμένης εφημερίδας! Ή ο art director της! Εκτός κι αν είσαι ο ιδιοκτήτης της! Πάντως, κάτι τρέχει!
Τα λέμε. :-)
Aγαπητοί μου
ΑπάντησηΔιαγραφήde Profundis και
leftG700,
Τι να πεις, τι να πεις για τη μαιμού. Εδώ τρώει, εδώ πίνει, εκεί πάει και το δίνει!!
Και σε βγαζουν και βουκινο από πάνω ότι γινονται και όργια με τις μαιμούδες. Μου φαινεται, θ' αρχισω να την κλειδωνω τα βραδυα.
Καλησπερα Rider,
ΑπάντησηΔιαγραφήπαραθετω ενα αποσπασμα απο μακροχρονια ερευνα (απο το 1985) σε 10,000 υπαλληλους στο Λονδινο, σχετικα με ασθενειες που προκαλουνται απο το εργασιακο στρες.
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080122203124.htm
"...During 12 years of follow-up, we found that chronic work stress was associated with CHD (Coronary Heart Disease) and this association was stronger among both men and women aged under 50 -- their risk of CHD was an average of 68% more than for people who reported no stress at work..."
Σχετικα με το παθητικο καπνισμα, αποσπασμα απο
http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_smoking
"...The absolute risk increase of heart disease due to Enviromental Tobacco Smoke was 2.2%, while the attributable risk percent was 23%..."
Σε αλλο αποσπασμα
"...Research using more exact measures of secondhand-smoke exposure suggests that risks to nonsmokers may be even greater than this estimate. A British study reported that exposure to secondhand smoke increases the risk of heart disease among non-smokers by as much as 60%, similar to light smoking..."
Σε διαφορες ερευνες, οι αποκλισεις σχετικα με το παθητικο καπνισμα ειναι πολυ μεγαλες, και φανταζομαι οτι το ιδιο θα συμβαινει και με τις μελετες για το εργασιακο στρες, αν ψαξω παραπάνω. Συμβαινουν αυτα σε επιδημιολογικες μελετες, οποτε δεν πρεεπι να παιρνουμε τοις μετρητοις μια μονο.
Στη χειροτερη περιπτωση όμως, η επκινδυνοτητα απο το εργασιακο στρες θα ειναι η ιδια με το παθητικο καπνισμα. ΣΥγκρινοντας λοιπον τις επικινδυνοτητες και τα μετρα αντιμετωπισης, βλεπει κανεις εμφανως τη διαφορα!
Ωραιο θεμα έπιασες Rider!
Cynical καλησπέρα. Μ'άρεσε φοβερά η αντίληψή σου όπως βγαίνει τόσο από την ανάρτηση όσο και από τα σχόλιά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι ένα περσινό δημοσίευμα που διάβαζα με τη συνέντευξη ενός Γερμανού Φιλόσοφου (λυπάμαιαλλά δεν θυμάμαι το όνομά του) ο οποίος πρέσβευε πόσο πολύ παρέμβαση στον ιδιωτικό χώρο των πολιτών είναι η απαγόρευση του τσιγάρου, μία απαγόρευση για μία "απόλαυση" τόσο προσωπική. Εντυπωσιάστηκε από τη στάση των Ευρωπαίων πολιτών.
Καλό σου βράδυ
Συγνώμη, αμφισβητείς το φαινόμενο της πεταλούδας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ ακόμα και μια πεταλούδα να πετάξει στην Κίνα, επηρεάζεται η ΝΥ. Πόσο μάλλον όταν καπνίζουν οι κινέζοι! Και εσύ δεν πιστεύεις ότι ο καπνός από το ένα άκρο του πάρκου επηρεάζει το άλλο;
Καλησπερα Ιππολύτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήαντε να πεις μεσα σε κλειστους χωρους, ειναι ενοχλητικο, μπορει και επιβαρυντικο, κυριως για τους εργαζομενους. Αλλα η απαγορευση και στους ανοιχτους χωρους δειχνει σαφως οτι τα κινητρα ειναι διαφορετικα.
Darthiir,
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτες οι "πεταλούδες" εχουν ξελασπώσει πολύ κοσμο!
Εχει αποδειχτει οτι οταν φτερνιζεται ο κινεζος αρρωσταινει ο αμερικανος, αλλά δεν ειχα επιγνωση νεωτερων μελετων που αποδεικνυαν το ιδιο φαινομενο και οταν καπνιζε ο κινεζος!
Είναι εκνευριστικό να σου λένε τι να κάνεις και τι όχι ειδικά αν δεν ενοχλείς τους άλλους. Από την άλλη όμως, αν καταφέρουν με αυτά τα μέτρα να εξαλείψουν το κάπνισμα από τις συνήθειες του ανθρώπου, καλό θα κάνουν. Όχι για εμάς. Για τις επόμενες γενιές. Σου γράφει κάποιος που κάπνιζε 12 χρόνια και τώρα το έχει κόψει εδώ και 4 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μέτρα κατά του καπνίσματος τα αντιλαμβάνομαι με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνομαι και την εκστρατεία υπέρ της ζώνης στο αυτοκίνητο. Το κράτος προσπαθεί να σε προστατέψει επιβάλλοντας σου, κάτι που αφορά μόνο εσένα και δεν δημιουργεί προβλήματα στους άλλους.
Καλησπερα Αλέξανδρε,
ΑπάντησηΔιαγραφήθελω να πιστευω οτι σε καθε πραγμα υπαρχει μια διαχωριστικη γραμμη, αρκετά λεπτη που ξεχωριζει την ευπροσδεκτη από την ωμη παρεμβαση. ΤΟπαραδειγμα με την ζωνη ειναι καλο. Οταν οδηγεις η ζωνη σωζει και αποδεχομαστε αυτο το μετρο, όπως και το να μην επιτρεπεται το καπνισμα σε κλειστους χωρους. Οχι οτι θα πεθανει κανεις, αλλα δεν ειναι ευχαριστο.
Θα παρομοιαζα ομως την απαγορευση του καπνισματος στα παρκα, με ενα μετρο όπου θα επιβαλλετο η χρηση ζωνης κι οταν το αυτοκινητο θα ήταν σε σταση. Στις περιπτωσεις αυτες νομιζω οτι υπαρχει αναντισοιχια αναμεσα στην απαγορευση και σε αυτο που θελει να υποστηριξει.
Σημειωτεον οτι δεν καπνιζω.