Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει. Τα λεφτά που υπολόγιζε ότι θα βρει, στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν. Δεν μάς αποκάλυψε βέβαια τον τόπο που ήταν θαμμένα, πιθανόν από φόβο μήπως εμείς σαν πιο δαιμόνιοι θα την προλαβαίναμε και θα τα δεσμεύαμε πρώτοι. Το πιο πιθανό βέβαια είναι ότι γνώριζε τον τρόπο, αλλά μάς το κρατούσε μυστικό, φοβούμενη αντιδράσεις για έναν χειρισμό που υποπτευόταν ότι δεν θα ήταν και ο πιο ενδεδειγμένος.
Με τα ταμεία άδεια η Κυβέρνηση συνειδητοποίησε κάπως όψιμα ότι δεν θα είχε και πολλά περιθώρια να ασκήσει ίδια οικονομική πολιτική. Με την ουρά στα σκέλια και το βλέμμα χαμηλό από ντροπή για τον πρότερο άσωτο βίο, βγήκε στη ρούγα, στο σεργιάνι τσιγγάνα τουρκογύφτισσα για περισσότερα δανεικά, τυπτόμενη και προσκυνώσα. Τίποτε πιο άστοχο από το να κλαίγεσαι, να παρακαλάς και να ζητάς συγνώμη. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά: μάς έχουν στο ταψί και μάς χορεύουν.
Ποιοι; Μα οι "Αγορές"! Και ποιες είναι οι "Αγορές" παρακαλώ; Μήπως αυτά που μάθατε στα αξιοσέβαστα εγχειρίδια περί προσφοράς και ζήτησης, περί ισορροπίας, και περί άλλων συναφών; Ξεχάστε τα. Στην προκειμένη, οι "Αγορές" συνίστανται σε ένα συνοθύλευμα μεγαλο-δημοσιογράφων «έγκυρων» οικονομικών εφημερίδων και περιοδικών, με την εγκυρότητα να απονέμεται σαν τίτλος τιμής σε αυτούς που υφαίνουν αριθμούς και ντύνουν πορίσματα με επιστημοσύνη ώστε η ζυγαριά να μένει πάντοτε γερμένη προς τη μεριά των ισχυρών, διαφόρων κοινοτικών παρατρεχάμενων, που άλλα λέει ο ένας τη μια μέρα, άλλα λέει ο άλλος την άλλη, ενός εσμού συνασπισμένων τραπεζιτών που βρήκαν την ώρα να κάνουν τη μπάζα της ζωής τους, και κάποιων αυτόκλητων οίκων ανοχής που μπήκαν μπροστά και κάνουν παιχνίδι για να μη βγούνε, λέει, στη μοιρασιά της λείας τα μαχαίρια και σφαχτούνε.
Αυτές είναι λοιπόν οι Αγορές, και αυτό τον οχετό νταβατζήδων και στυγνών εκβιαστών οφείλουμε να προσκυνήσουμε. Οποία κατάντια, έλεγε θυμόσοφα η γιαγιά μου, ν’ αναγκάζεσαι να φιλάς κατουρημένες ποδιές; Κι οποία έλλειψη αξιοπρέπειας εκ μέρους των δικών μας κυβερνώντων, θα προσέθετα κι εγώ, η εγγονή, που πάνε και διαπραγματεύονται με τυχοδιώκτες!
Πολύ άσχημα το παίζει το παιχνίδι αυτό η Κυβέρνηση. Πολύ έχει σκύψει τη μέση και δεν θα το κερδίσει. Διότι όσο βρίσκεται κάποιος μπόσικος και υποτελής τόσο ο άλλος σηκώνει κεφάλι και απαιτεί. Απαιτεί, απαιτεί μέχρι που να τονε σβήσει.
Το πρόβλημα με τις «Αγορές» δεν είναι ότι διαβλέπουν χρεοκοπία και μας εκβιάζουν, μιας και οι ετυμηγορίες είναι αντιφατικές, αλλά ότι επιπλέον έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν και οι ίδιες να προκαλούν χρεοκοπία αν το επιθυμήσουν, ενσπείροντας τον πανικό και δημιουργώντας ή επιτείνοντας ένα κλίμα καταστροφής. Αυτό άλλωστε είναι το ίδιον της Οικονομίας, και ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να ενταχθεί στους κόλπους της Επιστήμης, όπως πολύ θα το επιθυμούσε. Καθ’ ότι σε αντίθεση με τις επιστήμες, η μέτρηση εδώ έχει απευθείας επίπτωση στο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα ενώ η μέτρηση της θερμοκρασίας σε ένα φυσικό σύστημα δεν επιδρά στην θερμοκρασία, στην Οικονομία η μέτρηση (π.χ. η απόφανση για την τιμή μιας μετοχής) έχει άμεση επίδραση στη τιμή της δια του μηχανισμού του χρηματιστηρίου.
Το πρόβλημα των «Αγορών» δεν είναι φυσικά η επιστροφή της χώρας στην ευημερία για το δικό της καλό, αλλά για το δικό τους, πράγμα που δεν είναι το ίδιο. Το δικό τους καλό δεν είναι το δικό μας. Οι «Αγορές» απαιτούν μείωση των ελλειμμάτων ώστε να διαφυλάξουν τις επενδύσεις τους, και γιαυτό απαιτούν περιστολή των δημοσίων δαπανών. Και η μόνη συνταγή που προτείνουν είναι Μείωση των Μισθών, μάντρα που η Κυβέρνηση σαν υπνωτισμένη επαναλαμβάνει νυχθημερόν.
Ως γνωστόν τα ελλείμματα περιστέλλονται με δυο τρόπους, 1) μείωση των δαπανών και 2) αύξηση των φορολογικών εσόδων. Το γεγονός ότι οι αγορές βιάζουν μόνο ως προς το πρώτο σκέλος, και όχι ως προς το δεύτερο, είναι ικανό να μας βάλει σε σκέψεις. Διότι αύξηση των φορολογικών εσόδων θα σήμαινε πρώτα απ’ όλα και σύλληψη της μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιριών που είναι εγκατεστημένες στη χώρα.
Ενώ η κυβέρνηση λοιπόν ασχολείται κατά κόρον με την απόδειξη του μπακάλη, του φούρναρη και του περιπτερά, κάνει μόκο για την εν λόγω φοροδιαφυγή. Και ξεσπάει στους γνωστούς υπόπτους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κατασυκοφαντημένοι από καιρό αποτελούν τον εύκολο στόχο και το εξιλαστήριο θύμα. Με όπλο την μονιμότητα που απολαμβάνουν, όχι πλέον όλοι όπως παλιότερα, νομίζει ότι νομιμοποιείται και να τους αρμέγει κατά το δοκούν. Η ίδια λοιπόν η εργασιακή ασφάλεια αντί για πλεονέκτημα το οποίο θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι ν’ απολαμβάνουν, καθίσταται μειονέκτημα το οποίο και πρέπει να τιμωρηθεί. Και μάλιστα, όπως θα φανεί, εντελώς άδικα.
Διότι, ενώ πέρσι κλήθηκαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με αποδοχές άνω των 60,000 ευρώ να καταβάλουν την έκτακτη εισφορά των 1000 ευρώ, σήμερα καλούνται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις μισές αποδοχές να καταβάλουν τουλάχιστον 3000 ευρώ.
Η Κυβέρνηση στον πανικό της είναι φανερό ότι έχει ξεφύγει και δεν ξέρει τι κάνει. Διότι, ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων, ακόμα και αν καταφέρει με συνεχείς απομυζήσεις φόρων να κατεβάσει το έλλειμμα εκεί όπου το θέλουν οι «Αγορές», το πέρας της τριετούς διορίας που της έχει παραχωρηθεί θα σημάνει την αρχή ενός νέου κύκλου συσσώρευσης ελλειμμάτων αν δεν φροντίσει εν τω μεταξύ να βάλει χέρι στους μόνιμους μεγαλο-φοροφυγάδες, κι αν δεν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα που λέγεται ανάπτυξη της οικονομίας. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε δει τίποτε, πέρα από τις συνήθεις πράσινες γενικολογίες. Και να με θυμηθείτε, ούτε που πρόκειται να δούμε, έτσι που τρέχει πίσω από τα βίτσια των "Αγορών".
να συφωνήσωωω..?!?!?
ΑπάντησηΔιαγραφήυγ.πολύ καλό το σημερινό post..!
Αναπάντεχο (;) όσο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100006_24/01/2010_388015
news.kathimerini.gr
ΑπάντησηΔιαγραφή/4dcgi/_w_articles_economy_100006_24/
01/2010_388015
@Βimbo B,
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks,
Μην τυχον και δεν ικανοποιησουμε το τερας των Αγορων! Ελεος πια! Τους τυχοδιωκτες;
@ grsail
ΑπάντησηΔιαγραφήνα και κατι εξυπνο που εκανε! Πως λεγεται αυτο; Κατενατσιο;
"..ενώ η μέτρηση της θερμοκρασίας σε ένα φυσικό σύστημα δεν επιδρά στην θερμοκρασία, στην Οικονομία η μέτρηση (π.χ. η απόφανση για την τιμή μιας μετοχής) έχει άμεση επίδραση στη τιμή της δια του μηχανισμού του χρηματιστηρίου..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξηγώ το παραπάνω που λες
επαναλαμβάνοντας ένα πρόσφατο σχόλιο που είχα κάνει στο blog μου:
Για παράδειγμα πόσοι θυμούνται ή γνωρίζουν ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας δήλωνε στις 28 Μαρτίου 2008 ότι η διεθνής κερδοσκοπία προσπαθεί να γονατίσει το χρηματοοικονομικό της σύστημα με ανάλογο τρόπο που κάνουν τώρα με εμάς.
Το νόμισμά τους είχε διολισθήσει κατά 30% από τις αρχές του 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 2008 και η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε με μεγάλο κόστος να αυξήσει τα επιτόκια βάσης σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας David Oddsson και οι νομισματικές αρχές της χώρας υποψιάστηκαν ότι η Bear Stearns είχε μεγάλη ανάμιξη!
Κατά το παρελθόν κεφάλαια υψηλού ρίσκου (Hedge Funds) «σόρταραν» μετοχές στο χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ ενώ ταυτόχρονα πουλούσαν έντονα το νόμισμα της. Ο στόχος ήταν να αναγκάσουν τις αρχές του Χόνγκ Κόνγκ είτε να ανεβάσουν τα επιτόκια, είτε να υποτιμήσουν το νόμισμα. Το πρώτο θα το έκαναν για να δελεάσουν τα κεφάλαια που έφευγαν από το νόμισμα της, κάτι που θα οδηγούσαν σε πτώση το χρηματιστήριο και θα ωφελούσε τα Hedge Funds που πουλούσαν short. Στην δεύτερη περίπτωση, της υποτίμησης , τα Hedge Funds θα κέρδιζαν από τις πωλήσεις του νομίσματος που είχαν κάνει.
Τα περιστατικά είναι πολλά. Συνήθως βέβαια υπάρχει ένα υπόστρωμα ανισορροπίας ώστε να τζογάρουν με ασφάλεια.
Η κερδοσκοπία λοιπόν έχει τον ίδιο ρόλο και στην Ελλάδα. Αν συνεχίσουν να τζογάρουν πάνω μας θα προκαλέσουν τις εξελίξεις, ασχέτως αν το αξίζαμε απόλυτα ή όχι!
Μετά από τα παραπάνω νομίζω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα περιορισμού της κερδοσκοπίας.
Γι' αυτό συχνά στο blog μου ειρωνεύομαι τόσο πολύ, επειδή ξέρω ότι σήμερα είμαστε εμείς, αύριο 100% θα είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ και η Βρετανία όπως ήταν π.χ. το 1992 με την "μαύρη Τετάρτη" ή και τόσοι άλλοι.
Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα, ασφαλώς θέλουν σκληρά μέτρα μόνο με πίεση των δημόσιων δαπανών και μάλιστα των μισθών. Αφού αν βάλουν νέους φόρους σε μεγάλες εταιρείες θα φύγουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Τις μεγάλες επιχειρήσεις που λέμε να φορολογήσουν τις παρακαλάνε να μην φύγουν....
Όταν είχε βάλει την έκτακτη εισφορά "κοινωνικής ευθύνης" είχα γράψει την ίδια μέρα ότι είναι σαν η κυβέρνηση να φωνάζει ότι ζητάει κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της.
Δεν υπάρχουν σοσιαλιστικές λύσεις πλέον, ενώ η πολιτική έχει χάσει τη δύναμή της. Υπάρχουν μόνο οι αγορές. Πολλοί "σοσιαλιστές" στην Ελλάδα αγνοούν αυτή την πραγματικότητα όταν ζητούν σοσιαλφιλελεύθερες λύσεις.
Ή μπορεί να είναι κάποιος υπερ των αγορών (φουλ καπιταλισμός και όλεθρος) ή φουλ αντικαπιταλιστής και ας μην έχει λύσεις για όλα.
... είναι κατενάτσιο ή ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε και τα 'ασημικά' στο ... σφυρί ; ίδωμεν !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, όπως πολύ σωστά υπονοείς, νομίζω ότι εδώ παίζεται ένα πιο προχωρημένο παιχνίδι τόσο με το ευρώ αλλά και κυρίως με το προφίλ του Παπανδρέου: Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δηλώσεις ότι τα λεφτά υπάρχουν, μόλις βγήκε εισφορά κοινωνικής ευθύνης έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα αυτά είναι σαν να ρίχνει κάποιος οινόπνευμα σε αναμμένη φωτιά.
Υπάρχουν συγκεκριμένα λόμπι και κερδοσκοπικά κεφάλαια που προωθούν ακόμη και με τον πιο θεσμικά επίσημο τρόπο το άνοιγμα των αγορών (βλέπε ΔΝΤ). Επίσης υπάρχουν τεράστια στρατιωτικά λόμπι που η δουλειά τους είναι να έχουν οι τριτοκοσμικές χώρες σαν και εμάς λεφτά να αγοράζουν όπλα. Αν δεν αγοράσουν όπλα τι θα γίνουν αυτοί, ζητιάνοι θα γίνουν;
Η επίθεση στην Ελλάδα λοιπόν δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο των δικών της ανισορροπιών, βρεθήκαμε στο λάθος μέρος, τη λάθος ώρα: Ευρώ, Ευρωζώνη, Σοσιαλιστική Διεθνής, "ιδεολογικό μάθημα", πίεση για να μπορούμε να παραγγείλουμε περισσότερα όπλα.
Η κατανόηση των οικονομικών έχει πλέον πολύ μικρότερη σημασία από την κατανόηση των αγορών. Ο Παπανδρέου βέβαια δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ίσως να μπορεί ο Ομπάμα να κάνει μια αρχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες οι οικονομικές αναλύσεις, ακόμα ωραιότερο να μεταθέτουμε τις ευθύνες συνεχώς σε άλλους, αλλά με κάποιο τρόπο καταφέραμε να μπούμε μέσα 300 δισ. Δεν είναι κάτι καινούργο, με το που συστάθηκε το Ελλ. Κράτος άρχισε να χρωστάει, αλλά κάτι δεν κάνουμε και εμείς σωστά, έτσι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να πω, είναι μονομερής η κριτική που γίνεται. Σε ένα κράτος ωχαδερφιστών, σε ένα κράτος διεφθαρμένων, σε ένα κράτος ανύπαρκτο στη διεθνή σκηνή (εκτός Βαλκανίων), είναι η εύκολη λύση να τα φορτώσουμε όλα στις αγορές. Οι αγορές υπάρχουν και στην Ισπανία, και η Ισπανία χρωστάει τα κέρατα της, είμαστε όμως στην ίδια μοίρα;
Καλησπερα @Rider,
ΑπάντησηΔιαγραφήεπ' ευκαιρια να σου ζητησω καπως να μου εξηγησεις πανω σε αυτα που γραφεις για τον μηχανισμο των επιθεσων κερδοσκοπιας.
Σχετικα με Ισλανδια.
1. Πώς υποτιμηθηκε το νομισμα απο τους κερδοσκοπους;
2. Γιατι οταν αυξανουν τα επιτοκια το νομισμα ανατιμαται; Μηπως υψηλο επιτοκιο, σημαινει ακριβοτερο χρημα επειδη περιοριζεται η ρευστότητα;
Σχετικα με μας.
Από που φαινεται οτι καποιοι τζογαρουν; Εγιναν τιποτε αγορες;
Γιατι οπως γραφεις παρακατω οταν η Κυβ θεσπισε το Επιδ, Κοιν, Ευθ. περιμενες κερδοσκοπικη επιθεση; Τοσα πολλα πηρε απο τις επιχειρησεις; Η φοβηθηκαν για τα χειροτερα;
Αυτο που βλεπω εγω απ' εξω ειναι ο καθαρος εκβιασμος. Ζητανε καθαρα κατι. Και οσο δεν παιρνουν αυτο που θελουν ακριβως, μα ακριβως, ακατεβατα που λενε, ολο και αυξανουν τα spreads. Μεχρι να το παρουν.
RIder, ειναι αυτοι οι τραμπουκοι, πως αλλιως να τους ονομασω, που εχουν σηκωσει πολυ κεφαλι και λυμαινονται τα παντα.
Ακου, Οικοι Αξιολογησης! Ποιος τους καλεσε; Ποιος τους ελεγχει; Ηρθαν και στρογγυλοκαθισαν στο σαλονι απο το πουθενα και κανουν κουμαντο.
ΕΙναι τρομερα αυτα τα πραγματα. Δειχνει μεχρι ποιο βαθμο εχει εισχωρησει το χρηματιστηριακο κεφαλαιο στις οικονομιες και κανει ο,τι θελει.
Παντως ευελπιστω, αν οι διεθνεις κερδοσκοποι χοντρυνουν το παιχνιδι και σε αλλες χωρες, μπορει να φανε και το κεφαλι τους.
Δλδ σκεφτεσαι να συνασπιστουν οι εργαζομενοι των λεγομενων PIGS χωρων, (ποσο μας εξευτελιζουν ρε γαμωτο;) και να τα σαρωσουν ολα;;
Αλεξανδρε,
ΑπάντησηΔιαγραφήη διαφορα με την ισπανια και την Αμερικη ειναι οτι ειναι μεγαλες οικονομιες. Και οτι εχουν περισσοτερες δυνατοτητες απο εμας. Δυσκολα καποιος πιστευει οτι η Αμερικη θα χρεοκοπησει, οσο και να χρωσταει. Που χρωσταει καποια 17 τρις.
Εμεις ειμαστε πιο ευαλωτοι, και γιαυτο το λογο.
Βλεπεις η κυβ αυτη ηταν αποφασισμενη να καθαρισει την κατασταση με οποιο τροπο νομιζε αυτη σωστο. Και νομιζω οτι θα τα καταφερνε και οτι ο κοσμος θα την συνέτρεχε. Αλλα κοιταξε τι παιχνιδι της παιζουν ; Ποσο τη στριμωχνουν!
Άρα τα οικονομικά μοιάζουν με την Κβαντομηχανική - και διέπονται από την αρχή της Αβεβαιότητας; ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Προκοπη,
ΑπάντησηΔιαγραφήτα οικονομικα ειναι complex και ενιοτε χαοτικα! Δεν μπορουν να κανουν συγκεκριμενη προβλεψη, γιατι ολοι προβλέπουν κι απο κατι διαφορετικο.
Επιπλεον η προβλεψη η ιδια επιδρα στο αποτελεσμα!
Για στασου! Καπου εχει παρει το ματι μου την quantum finance
http://www.cambridge.org/uk/catalogue/catalogue.asp?isbn=0521840457
Τι κανει ο ανθρωπος για να κανει καριερα!
Τι λέει ένα πρωτοβάθμιου σωματείου μικρομεσαίων
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχα καιρό να σχολιάσω και έτσι διάλεξα κάποια αποσπάσματα ανακοίνωσης ενός πρωτοβάθμιου σωματείου μικρομεσαίων για το πώς αντιλαμβάνεται τη κατάσταση. Αξίζει να τα διαβάσετε!
(1)
«Από τη διεξαγωγή των εκλογών στις 4/10/2009 και μετά, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μια τεράστιας προπαγανδιστικής εκστρατείας, της κυβέρνησης, της ΕΕ, των μέσων ενημέρωσης και ξένων πολιτικών και οικονομικών κέντρων, με κύριο σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος, όχι μόνο να αναιρέσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά κυρίως να επιβάλουν ένα νέο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, στις οποίες επιχειρούν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης.
Δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε η διαρκής αλλαγή των δημοσιονομικών δεικτών, ούτε η συνεχής επανάληψη του γνωστού «παραλάβαμε καμένη γη» (!) ούτε και το διαρκές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ, γύρω από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), με εξευτελιστικούς όρους έλεγχου και επιτήρησης για τη χώρα μας. Σε κάθε νέο γύρο εξαγγέλλονταν διαρκώς και πιο σκληρά μέτρα! …
Η χώρα βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται τα τελευταία χρόνια. Από τη μια συσσωρευόταν φτώχεια και από την άλλη πλούτος. (…) με τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ (αυτές ) καταβάλουν μόνο το 7% των συνολικών φόρων! (…) Δεν είναι τυχαίο ότι το 2009, χειρότερη χρονιά της κρίσης, οι εταιρείες του χρηματιστηρίου αύξησαν την αξία των μετοχών τους κατά 23%!
Με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπουλήθηκε δημόσιος πλούτος στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων ενώ στη πραγματικότητα όλοι οι δείκτες επιδεινώθηκαν.
Τα δάνεια έγιναν τρόπος ζωής της χώρας. Ο δανεισμός είχε προ πολλού ξεπεράσει το ΑΕΠ, κυμαινόμενος πάνω από το 120%. Το εξωτερικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος εκτινάχθηκε στο 168% του ΑΕΠ!
Το ασφαλιστικό σύστημα, από το 1992, συνεχώς «μεταρρυθμίζεται» και συνεχώς επιδεινώνεται. Οι συντάξεις κινδυνεύουν, ολόκληρη η κοινωνική ασφάλιση απειλείται.
Τα ΚΠΣ μετατράπηκαν από κονδύλια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης σε κονδύλια ταμειακής ενίσχυσης ευνοούμενων ομάδων επιχειρήσεων…
Οι μικρομεσαίοι εγκαταλείφθηκαν στο έλεος του πιο ανελέητου ανταγωνισμού…
Βιοτεχνία αφανίζεται, τα μικρά εμπορικά κλείνουν, ο τζίρος ανακατανέμεται υπέρ των πολυεθνικών και η κρίση στο χώρο μας εντείνεται.
Η αναδουλειά και η ανεργία οδεύουν σε πρωτόφαντα επίπεδα. Οι εργαζόμενοι χάνουν το εισόδημα και οι νέοι που είναι παιδιά μας, ζουν μισή ζωή στον αστερισμό των stage, της μερικής απασχόλησης, της μερικής αμοιβής και της μερικής ασφάλισης.
(2) Τι λέει ένα πρωτοβάθμιου σωματείου μικρομεσαίων
ΑπάντησηΔιαγραφή(συνέχεια)
Με πρόσχημα τη πάταξη της φοροδιαφυγής εξαπολύθηκε μια χωρίς προηγούμενο συκοφαντική εκστρατεία εναντίον των ΕΒΕ, για να προετοιμαστούν σκληρά φορομπηχτικά μέτρα σε βάρος μας. ..
Ολόκληροι κλάδοι μικρομεσαίων απειλούνται με αφανισμό…
Ο αγροτικός τομέας επιδοτήθηκε επί χρόνια για να αναπαράγει αδιέξοδες παραγωγές με αντάλλαγμα ψήφους και όχι νέα προϊόντα σε βιολογική και ανταγωνιστική βάση. Σήμερα οι αγρότες μας είναι σε απόγνωση και βρίσκονται στους δρόμους αντί για τις καλλιέργειες.
Η ανισοκατανομή εισοδημάτων σε συνδυασμό με την απίστευτη διαφθορά και τη κατάπτωση των αξιών, δημιούργησαν εκρηκτική κατάσταση στη κοινωνία.
Σήμερα καλούμαστε εμείς, τα λαϊκά στρώματα, που δεν έχουμε καμία ευθύνη να τη κρίση, να τη πληρώσουμε. Το ΠΣΑ προβλέπει λήψη νεοφιλελεύθερων μέτρων λιτότητας, ίδιων με αυτά που έφεραν τη κρίση…
Υπάρχει φανερά έλλειμμα εμπιστοσύνης στις ασκούμενες πολιτικές και γενική αντίθεση στα σχέδια επιβολής νέων φόρων ….
(…)
Σαν πρώτη απάντηση στα κυβερνητικά μέτρα, αποφασίσαμε να αντισταθούμε μαχητικά και παράλληλα να συμπαρασταθούμε και συμπαραταχθούμε αγωνιστικά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 10/2, ημέρα απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ, στις 11/2, ημέρα απεργιακής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ και στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ στα τέλη Φεβρουαρίου. Μέσα στην απόφασή μας είναι (αν το αποφασίσουν τα ανώτερα όργανα) να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των επιχειρήσεων».
Όχι δεν είναι κάποιο σωματείο του… ΠΑΜΕ. Φυσικά κανένας δεν θα μάθει παρά έξω τι λέει αυτό το σωματείο. Ούτε πόσο κοινωνικά και αλληλέγγυα χειρίζεται σοβαρά κοινωνικά θέματα. Όλοι θα ακούμε τους χρυσοπληρωμένους δημοσιογράφους να κατακεραυνώνουν τα θύματα για να γλυτώνουν οι εργοδότες τους. Αυτή είναι η κατάσταση με το διαίρει και βασίλευε. Πώς να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη όταν αυτοί που την εκδηλώνουν θάβονται στη σιωπή και το φίμωμα;
Ποιά είναι η ουσία; Αυτό που επεσήμανε το άκρως αντιδραστικό και νεοφιλελεύθερο ΙΟΒΕ: «Αν δεν αντιστραφούν οι δυσμενείς εξελίξεις, στις οποίες ελλοχεύουν κίνδυνοι αποσταθεροποίησης όχι μόνο του οικονομικού/χρηματοπιστωτικού, αλλά και του πολιτικού/κοινωνικού συστήματος, η οικονομική κρίση κινδυνεύει να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση και κρίση αξιών».
Κάτι γίνεται δηλαδή και κάποιοι ανησυχούν σφόδρα ότι θα ξυπνήσουν όπως ο Λουδοβίκος…. Όμως και να ξυπνήσουν νωρίς αν το ποτάμι ξεχυθεί θα είναι πάντα αργά!
Eξαιρετικό Cynical, απλά εξαιρετική ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήTι γνήσια προοδευτική, κατά τη γνώμη μου,η οπτική σου.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία εξαιρετικά ώριμη ανάρτηση σε συνέχεια της προηγούμενης. Τέλειο κείμενο. Και δεν είναι μόνο αυτά, δυστυχώς, αλλά και άλλα. Για παράδειγμα μία απλή αναφορά του μηχανογραφικού της κεντρικής εφορίας, έδειξε ότι χιλιάδες γιατροί έχουν λίγα εισοδήματα που δε δικαιολογούν τέτοιες αγορές. Αν αυτά τα ξέρουν μέσα σε ένα μήνα δουλειάς, γιατί δεν προχωρούν απευθείας σε καταγγελίες για φοροκλοπή;
ΑπάντησηΔιαγραφήCynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάσια ηθική καταδίκη
Λείπουν ομως μερικα απλα στοιχεία που αυτοματως θα εδειχναν οτι κάτι χρειαζεται πέραν της ηθικής.
α.-Ο δανεισμός απο τους κερδοσκοπους (ονομαζόμενους εκαστοτε και αναλόγως ,αγορές,θεσμικοι επενδυτές,τραπεζικό σσυστημα,πλουτοκρατία κλπ)γίνεται συστηματικά αδιαλειπτα εδω και τουλάχιστον 30 χρόνια.Χωρίς αυτόν πολλά αυτονόητα δεν θα υπηρχαν.
β.-Η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν συλαμβάνεται πουθενα στον κόσμο,οσο υπάρχει τουλάχιστον ενας φορολογικος παράδεισος
Αρα πρέπει να δούμε πως φτασαμε εδω να ανακαλύπτουμε εκθαμβοι με ποιους τα βρίσκαμε τοσα χρόνια,και πως θα μας σωσουν οι αόρατοι.
Στεργιο,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν εχω να πω τιποτα παραπανω...
Γεια σου Ιππολύτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήthanx, αλλα δεν ειπα και τιποτα καινουργιο. Μια μικρη σουμα εκανα των τελειταιων ημερων.
Καλημερα Δημο,
ΑπάντησηΔιαγραφήβασιζονται παλι στην ευκολη συλλογη φορων απο τα συνηθη κατασυκοφαντημενα θυματα, τα οποια ειναι και τα μονα που πληρωνουν φορους!
Η Κυβ. θελει στο ποδι απανω να μαζεψει λεφτα. Και αυτο θα κανει ολο το χρονο, τα 3 και βαλε χρονια.
Να στησει μηχανισμους φοροσυλλογης θα της παρει χρονο, θα συγκρουστει και δεν ειναι διατεθειμενη να το κανει. Ουτε καν το σκεφτεται.
Επαναπαυεται...
Ν’ αγιάσει ο στόμας σου…
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις γιατί έχουμε κρίση;
Γιατί δεν έχουμε πάρει ακόμα στις πετριές τις «αγορές» και τους δήθεν «επιστημονικούς» παρατρεχάμενούς τους…
Οι οποίοι ξαφνικά έχουν γίνει και κάτοχοι της μοναδικής αλήθειας μην ξεχνάμε!
Καλημερα @LLS
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτα που γραφω εντασσονται σε ενα γενικοτερο προβλημα, που για μενα ειναι αλυτο, του πώς συμπεριφερεται κάποιος, κι οχι μονο μια κυβερνηση που εχει και την ευθυνη εκατομμυριων ανθρωπων, σε καθεστώς Εκβιασμού.
Διοτι περι αυτου προκειται τωρα.
Τι κανεις; Υποκυπτεις, και υποκυπτεις χωρις τελειωμο, ή ακολουθεις αλλη τακτικη;
Δεν εχω απαντηση αληθεια.
Οι φορολογικοι παραδεισοι ανθισαν λογω "παγκοσμιοποιησης" του κεφαλαιου. Διοτι ο καθεις μπορει να παρει το καπελακι του και να παει καπου αλλου...
Κιαυτος εκβιασμος ειναι.
Πιστευω οτι αν δεν μπουνε καποιες ρυθμισεις παγκοσμιως, τα εκβιαστικα φαινομενα θα γιγαντώνονται.
Δεν ειναι θεμα ηθικης. Απεχθανομαι τις ηθικολογιες και ουτε ετσι, δλδ με καταδικες, αντιμετωπιζεται η ασυδοσια.
@Darthiir,
ΑπάντησηΔιαγραφήπεριμενα, περιμενα τοσο καιρο να δω πού θα καταληξουν οι διαφοροι σοφοι για το ελλην. προβλημα. Λοιπον τρελλαθηκα! Καθε ενας ελεγε το μακρυ του και το κοντο του. Ο ενας ελεγε οτι χρεοκοπησαμε, ο αλλος οτι εχουμε τοσες πιθανοτητες, μετα αλλαζε η διαθεση, πιθανον και το μοντελο και δινανε αλλες πιθανοτητες,
εβγαιναν αλλοι και λεγανε θα βγουμε απ' το ευρω, αλλοι οτι θα μπούμε κλπ.
Προφανως κανεις δεν ξερει τιποτα και ειναι επιζημιο να καθομαστε να τους ακουμε.
Οσοι δεν παιζουν παιχνιδια, δεν ξερουν τι τους γινεται κι αυτονων.
Οι ιδιοι σοφοι δεν ηταν που τους ειχε διαφυγει η κριση;
Cynical, συμφωνώ μαζί σου αλλά συμφωνώ ακόμα περισσότερο με τον Left-liberal synthesis που αναρωτιέται πως τόσες δεκαετίες γίνεται να παίζεται το παιχνίδι και μόνο τώρα να ξεσπάνε κρίσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ άποψή μου είναι ότι όντως γίνεται επίθεση στην κυβέρνηση αλλά υπάρχουν και άνθρωποι αυτής που ευθύνονται και συμμετέχουν σε αυτό το γαιτανάκι. Η κυβέρνση αυτή εξάλλου , όπως λέει και ο Πάγκαλος, είναι πολυσυλεκτική. Θέλοντας να πει ότι ο καθένας κάνει ότι θέλει και δεν γίνεται να υπάρξει συλλογική ευθύνη απέναντι στο λαο. Είναι πλέον όλες οι κυβερνήσεις τόσο διαπλεκόμενες με την αγορά που δε γίνεται να διακρίνεις ευθύνες. "φταίει η κυβέρνηση ή φταίει η αγορά" Όταν τα παρατήσουν κι αυτοί δε θέλω να ξέρω ποιος θα αναλάβει την ευθύνη...
Γεια σου @VKP,
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω την εντυπωση οτι τωρα ειναι καθαρος εκβιασμος. Ειναι οπως σου πετανε ενα κομματι τυρι, τρεχεις να το πιασεις και μολις το πλησιαζεις, να το τραβανε παλι προς τα πισω, και αυτο να επαναλαμβανεται χωρις τελειωμο.
Αγορα εδω θεωρω αυτο που περιεγραψα: το κερδοσκοπικο κεφαλαιο.
Στην περιπτωση αυτη δεν νομιζω οτι υπαρχει καμια συνενοχη απο μας, απο τα μεσα.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4556976&ct=2
ΑπάντησηΔιαγραφήΓυναίκες και Ισλάμ Cynical, γυναίκες και Ισλάμ..... Αυτά διαβάζω και παίρνω ανάποδες με τους κάφρους.
Εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να μάθουν τάβλι... γι' αυτό δεν την πρόσεξαν που ερχόταν!
ΑπάντησηΔιαγραφήCynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού κανεις συγκρίσεις οικονομίας και φυσικής
θα πω ότι το παράδειγμα σου δεν είναι ικανοποιητικό.Η θερμοκρασία του θερμομέτρου θα επηρεάσει την θερμοκρασία του σώματος που θα μετρήσει. Άρα το όργανο
μέτρησης αλλοιώνει τις αρχικές συνθήκες.
Στη ουσία. Επειδή αρέσκεσαι σε στοιχεια, ψάξε να βρείς
ποσο είναι το ποσοστό της φοροδιαφυγής από τον μικρομεσαίο
επιχειρηματία, ελεύθερο επαγγελματία και αυτοαπασχολούμενο
σε σύγκριση με τις ΑΕ. Φοβάμαι ότι θα εκπλαγείς αρνητικά όταν
διαπιστώσεις ότι εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα
Ανωνυμε
ΑπάντησηΔιαγραφήπως την αλλαζει τη θερμοκρασια του σωματος αφου η ροη θερμοτητας ειναι απο το θερμοτερο στο ψυχροτερο;
Στην κβαντικη φυσικη η μετρηση "διαλεγει" μια μονο ιδιοκατασταση, η οποια ομως δεν αλλαζει σε καθε περαιτερω μετρηση.
Πολυ θα ηθελα να μαθαινα την εκταση φοροδιαφυγης και των μικροεπαγγελματιων και των αλλων των καρχαριων.
Για να το λες οτι θα εκπλαγω, καπου θα εχει δει κατι. Αν μου στειλεις καποια Links ή καποια hints θα καθισω και θα κανω συγκρισεις.
Αληθεια λεω. Το βρισκω απο τα πιο ενδιαφεροντα θεματα!
Cynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτοιχειωδης Φυσική .
Το θερμμετρο εχει μια θερμοκαρασια Α. Το σώμα που θέλεις να μετρήσεις μια θερμοκρασία B. Όταν τα φέρεις σε επαφή έχεις ροή θερμότητας από το θερμόμετρο προς το ψυχρότερο μέχρι επίτευξη θ. ισορροπίας. Η τιμή Β θα μεταβληθεί. Η μεταβολή εξαρτάται από την ειδική θερμότητα και τις μάζες των σωμάτων.
Επειδή είσαι Φυσικός, είναι απαράδεκτο το σχόλιο
στις 27 Ιανουαρίου 2010 4:46 μ.μ.
Ανωνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήαπαντησε μου ομως και πώς θα γνωριζεις τη θερμοκρασια ενος σωματος αν δεν τη μετρησεις, ωστε να μπορεις να λες οτι η μετρηση αλλαξε τη θερμοκρασια. Ποια ειναι αυτη η θερμοκρασια που αλλαξε με τη μετρηση;
Η διαδικασια ειναι:
Μετρας τη θερμοκρασια και τη βρισκεις Τ0. Ανακοινωνεις το αποτελεσμα σε ενα κοινο ή δεν το ανακοινωνεις ή πας για μπανιο.
Την ξαναμετρας και την βρισκεις πάλι Τ0. Υπαρχει διαφωνια;
Τωρα βρισκεις την τιμη μιας μετοχης Μ0.
Αν την ανακοινωσεις η τιμη της μετοχης πλεον δεν θα ειναι Μ0, αλλα Μ1. Υπάρχει διαφωνια;
:D
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα ΚΑΙ δημιουργική φυσική!
Ο δημιουργισμός ζει!
Darthiir
ΑπάντησηΔιαγραφήτι εννοεις;
Εσύ δεν απαντάς στο συλλογισμό που ανέφερα, ο οποιος είναι θεωρητικός. Η φυσική δεν είναι μονο πείραμα και όπως ξέρεις οι περισσότερες διατυπώσεις των νομων της αφορούν ιδανικές συνθήκες και όχι πραγματικά συστήματα. Αλλα αφού θέλεις φαντάστηκα ένα πείραμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετράς τη θερμοκρασία ενός σώματος με το "θερμομερο" 1
και τη βρίσκεις a. Ας πούμε κοντά στην θερμοκρασία περιβάλλοντος 25ο. Τοποθετείς ένα "θερμομερο" 2 που έχεις πριν καταψύξει στους -18ο.ΜΟΝΩΝΕΙΣ το σώμα από το εξωτερικό περιβάλλον και περιμένεις.
Πιστεύεις ότι θα δείξει πάλι 25ό.;;;
Όλα αυτά για την ακρίβεια που απαιτεί η φυσική διατύπωση. Προφανώς οι αντρωπογενεις επιδράσεις στην οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερες από τα σφάλματα και τις επιδράσεις των μετρητικών συσκευών.
2. Δεν έχω στοιχεια για την φοροδιαφυγή των κλάδων που ανέφερα, αλλα το συμπέρασμα εξάγεται εμμέσως από τα εισοδήματα που δηλώνουν και τον αριθμό τους. Έχουν γραφτεί παντού τους τελευταίους μήνες
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=23133175#
Μα τί να εννοώ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά τη δημιουργική λογιστική του παρελθόντος, τη δημιουργική στατιστική που αποκαλύφθηκε πρότινος, τώρα ανακαλύψανε και τη δημιουργική φυσική!
Ανώνυμε, προφανώς είσαι μάλλον ανίκανος να καταλάβεις τα σφάλματα στα οποία υποπίπτεις, άσε τα φαινόμενα μεταφοράς και τράβα για κανά τάβλι!
(Sorry ρε cynical, αλλά ανατριχιάζω ορισμένες φορές...)
Ανωνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξιωμα:δεν υπαρχει τιμη καποιου φυσικου μεγεθους χωρις να εχει μετρηθει. Ολα τα αλλα είναι ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ.
Οι τροποι μετρησης για το ιδιο πραγμα διαφερουν. Και γιαυτο διαφερουν και οι τιμες που παιρνει καποιος.
Γιαυτο και γινονται πολλα πειραματα για να μετρηθει το ιδιο μεγεθος. Φυσικα προσεχει καποιος η διαδικασια της μετρησης να μην επηρεαζει πολυ το υπο μετρηση σωμα.
Αλλα το θεμα της αναρτησης ηταν για το τι συμβαινει ΟΤΑΝ ληφθει μια τιμη θερμοκρασιας, σωστη ή λάθος.
Νομιζω οτι ημουν σαφης.
Και μεγαλυτερη ευγενεια δεν θα εβλαπτε!
Οσο για το πειραμα σου με το κατεψυγμενο θερμομετρο, θα δειξει και παλι 25ο C μετα απο ενα μεγαλυτερο χρονο και τουτο γιατι το περιβαλλον (heat bath) δεν μπορει να επηρεαστει απο ενα θερμομετρο, εκτος και αν ειναι τοσο μεγαλο οσο και το περιβαλλον.
Ανωνυμε
ΑπάντησηΔιαγραφήσχετικα με τη φοροδιαφυγη,
αν προκειται να κατηγορησουμε ποια μεριδα κλεβει περισσοτερο οι μικροεπαγγελμ ή οι καρχαριες, θα πρεπει να εχουμε ακριβη στοιχεια και απο τις ΔΥΟ μεριες.
Αλλιως αυθαιρετουμε και βγαζουμε οποιο συμπερασμα μας βολευει.
darthiir,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ! ενταξει θελει προσοχη, μερικες φορες.
Νομιζω διευθετηθηκε..
Cynical αλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕισαι καλή στις υπεκφυγές.
"δεν υπαρχει τιμη καποιου φυσικου μεγεθους χωρις να εχει μετρηθει"
Σοβαρά; Υπάρχει. Καταρχην το μεγεθος
ειναι θεωρητικη κατασκευη. Ενας ορισμος. Το ιδιο και οι μοναδες του. Τι εινα ασ πουμε το αντίσταση ενα Ohm; Πολλές μονάδες μεγέθών ορίζονται εμμέσως απο τύπους με βάση αλλα μεγέθη.
Οταν λύνεις προβλήματα φυσικής μετράς κι ολας;
"θα δειξει και παλι 25ο C μετα απο ενα μεγαλυτερο χρονο και τουτο γιατι το περιβαλλον (heat bath) δεν μπορει να επηρεαστει απο ενα θερμομετρο, εκτος και αν ειναι τοσο μεγαλο οσο και το περιβαλλον."
Διάβασες τι εγραψα;
ΜΟΝΩΝΕΙΣ το σώμα από το εξωτερικό περιβάλλον και περιμένεις.
Το σώμα αν είναι ενα ποτήρι νερού
ειναι συγκρίσιμο με το θερμόμετρο.
Ευγενής δεν ημουν, αλλα όσο δεν παραδεσαι το λάθος σου με υπεκφυγές
που αντιλαμβάνεται οποιοςδηποτε με βασικές γνώσεις φυσικής,παυεις να είσαι αξιόπιστος συνομιλητής.
Ο άραβας άσχετος οπάδος μόνο χαρακτηρισμούς αποδίδει, χωρις να καταλαβαίνει περι τινος πρόκειται.
Επειδή μας βλέπει και αλλος κόσμος
ειλικρινά η στηριξη του δε σε δικαιώνει
Ήθελα να συμπληρώσω (σχετικά με την τιμή της μετοχής που γίνεται από Τ0 --> Τ1 , πρόκειται φυσικά για το σύνδρομο Ρουμπινί):
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν εκτιμήσεις (μετρήσεις) ένα εκλογικό αποτέλεσμα Α0 και το ανακοινώσεις, τότε αυτό θα γίνει Α1 :-))
Ααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερό!
Άνθρωπέ μου σου συνιστώ ένα Transport Phenomena (Bird, Stewart & Lightfoot) αν και για να το καταλάβεις μάλλον πρέπει πρώτα να καταλάβεις πόσα λάθη έχεις σε κάθε πρότασή σου!
Άντε για τάβλι σου λέω!
Άραβα
ΑπάντησηΔιαγραφήμονο φιγούρα είσαι και επί του προκειμενου κουβέντα.
Δεν μπα να χεις διαβάσει εκατό πράγματα. Και να έχεις και δέκα διδακτορικά απο αυτά που δίνουν με το κιλό.Δεν αποδεικνύουν τίποτα γι ατήν ικανότητα συλλογισμών σου.
Εγώ για να λύσεις τις απορίες σου από εγκυρες πηγές στο προτείνω, χωρίς να έχεις την υποψία ότι σε χειραγωγούμε εμείς που έχουμε τα διδακτορικά μας και τα λέμε όπως θέλουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει πολλά παραδειγματάκια με θερμόμετρα και μονώσεις καθώς και τη λειτουργία του καθενός!!!
Θα δεις, δε θα χάσεις!!!
Ανωνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιζεις με τις λεξεις:
"...μεγεθος=θεωρητικη κατασκευη..."
μιλησα για φυσικα μεγεθη, το οποιο σημαινει οτι υπαρχουν στη φυση, αρα μετρησιμα.
Οντως οι μοναδες ειναι συμβαση. Αλλα δεν παυουν να υπαρχουν μοναδες. Οποιεσδηποτε Και το χρημα ειναι συμβαση ανταλλαγης. Θα μπορουσαν να υπηρχαν στραγαλια. Παλι θα μετρουσαν. Και δενθα λεγαμε οτι η τυροπιτα κανει 1 ευρω, αλλα 100 στραγαλια.
"...Πολλές μονάδες μεγέθών ορίζονται εμμέσως απο τύπους με βάση αλλα μεγέθη..."
Και τα αλλα μεγεθη, πώς οριζονται; Από τα πρώτα; Ειναι λογικα ατοπο.
Οταν λυνεις ενα προβλημα φυσικης χρησιμοποιεις αριθμους για να βρεις το αποτελεσμα. Αυτο σημαινει οτι καποιος αλλος βρηκε τα δεδομενα που βαζεις στην εξισωση, και τουτο γιατι τα μετρησε.
Στο παραδειγμα που εδωσες με το κατεψυγμενο θερμομετρο χρησιμοποιεις δυο διαφορετικα συστηματα.
1. Το ενα ειναι Θερμομετρο+περιβαλλον (το θερμ δειχνει θερμ περιβαλ 25C).
2. το αλλο ειναι θερμομετρο (25C) + θερμομετρο( 18C)
Προκειται για δυο διαφορετικες μετρησεις.
Για να συμβει αυτο που εθεσες εξ αρχης θα πρεπει το υπο μετρηση συστημα να ειναι το ιδιο.
Συγχωρα με, αλλα θα δεν θα δωσω αλλη συνεχεια στη κουβεντα.
Παντως το θεμα που εθιξες ειναι πολυ ενδιαφερον.
@grsail
ΑπάντησηΔιαγραφήγιαυτο αλλωστε απαγορευονται οι δημοσκοπησεις κοντα στις εκλογες...
Darthiir και Ανωνυμε
ΑπάντησηΔιαγραφήσυνιστω ηερεμια!!!
Δεν ειναι τωρα θεμα να μαλλιοτραβιομαστε.
Cynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλα κάνεις και δεν θελεις να δωσεις εφοσων το θεμα του ποστ δεν ειναι αυτο. Θα ηταν απλο αν εχεις παραδεχτει το λαθος σε ενα αρχικο απλο συλλογισμο που διστυπωνω αλλιωτικα, τελειως εμπειρικα.
Η αρχικη θερμοκρασια ενος ποτηριου με νερου θα μεταβληθει αν βαλω μεσα
ενα καταψυγμενο θερμομετρο. Το θερμομετρο αυτο λοιπον δεν θα μετρησει την αρχικη θερμοκρασια του νερου, δηλαδη θα διαταραξει τις
αρχικες συνθηκες.
Τωρα οσες διαφορικες εξισωσεις υπολογισμου ανταλλαγης θερμοτητας, με μεταφορα και αγωγη και της Παναγιας τα ματια και να μου κατεβασει ο Αραβας
δεν μπορει να αποδειξει οτι αμα ριξω ενα παγακι σε ενα ποτηρι νερο
, το νερο θα παγωσει οσο ναναι
..διορθωση
ΑπάντησηΔιαγραφήαμα ριξω ενα παγακι σε ενα ποτηρι νερο, το νερο δεν θα παγωσει οσο να ναι
Υ.Γ
Aραβα στη δουλεια μου εχω αρκετους
συναδελφους με διδακτορικα. Η μεση ικανοτητα τους σε αναλυτικη σκεψη και ικανοτητα επιλυσης προβληματων δεν ειναι καθολου καλυτερη απο αρκετους των ΤΕΙ και τους υπολοιπους των ΑΕΙ.
Για γενικοτερη καλλιεργεια δε , συνθετικη σκεψη κτλ, αστα να πανε.
Κατεβα λοιπον απο το καλαμι ...και
μια και ειδα στο βλογ σου τη πισυη στη νεα θρησκεια για την ανθρωπεγενη
επιδραση στις κλιματικες(;) αλλαγες, ετοιμασου. ΕΧει αρχισει ηδη να ξεφτιλιζεται ο ipcc
Μπρρρρρρ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟιμέ ο τρισκατάρατος!
«ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΌΠΟΙ ΦΤΑΊΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΊΣΗ!»
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΜΆΤΙ ΣΑΣ, ΚΤΉΝΗ, ΘΑ ΣΒΎΣΕΙ;…
Κι αφού εφάγανε κι αφού εκλέψανε κι αφού ρημάξανε
το χρήμα που ’βγαλαν με κόπο κι ίδρωτα τόσοι ανθρώποι ,
…τους φταιν οι κερδοσκόποι!...
Αφού εφέρανε ως χείλος άβυσσου πλήθη ελλήνων
και φτώχεια γέμισαν και αθλιότητα όλο τον τόπον
…δουλειά των κερδοσκόπων!...
Ζήμενς, Ομόλογα, Χρηματιστήριο και Βατοπέδι
τη χώρα ρήμαξαν-μα εκείνοι δείχνουνε μ’ όλους τους τρόπους
ποιους; ..μα …τους κερδοσκόπους!...
Κι αυτοί ας έθρεψαν την που σ’ όλην άπλωσε τη χώρα κρίση,
τελείως αντρόπιαστοι κι όλο αναίδεια-οι καιροσκόποι:
«ω!», κλαιν, «οι κερδοσκόποι!...»
Γιώργης Χολιαστός
Φυσικά, αντί του "την που σ' όλην άπλωσε",΄λάθος και συγγνώμη. Το σωστό: "την που όλην άλωσε"
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργης Χολιαστός
Απάντηση σε σχόλιο απαντηση στο σχολιο μου στους διαλογους της Ελευθεροτυπιας
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά θέτετε θέμα κοινωνικού συμβολαίου που να δεσμεύει όλα τα μέλη μιας κοινωνίας να επωμίζονται τα βάρη ενός αγώνα επιβίωσης.
Είμαι, όμως, αντίθετος στην άποψη σας ότι δεν είναι σε ισχύ. Είναι σε ισχύ αλλά έχει χαλαρώσει στην μνήμη των ανθρώπων, ότι το έχουν υπογράψει, από την στιγμή που γεννήθηκαν.
Τα 60 χρόνια ζωής, χωρίς τα έντονα εκείνα φαινόμενα που υπενθυμίζουν στο άνθρωπο την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του Κοινωνικού Συμβολαίου, που υπέγραψαν για λογαριασμό του οι γονείς του, σαν φυσικοί και αδιαφιλονίκητοι αντιπρόσωποι του, το κάνει να ξεθωριάζει, αλλά είναι εκεί.
Γεννιέσαι και αμέσως υπογράφεις ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο (Κοινωνικό Συμβόλαιο) που σου εξασφαλίζει τα βασικά μέσα επιβίωσης.
Ο βασικός όρος του Συμβολαίου, είναι ότι αναγνωρίζεις την αναγκαιότητα ύπαρξης της κοινωνίας μέσα στην οποία εντάσσεσαι, ότι χωρίς αυτήν δεν υπάρχει επιβίωση και ότι αναλαμβάνεις την υποχρέωση να πολεμήσεις γι’ αυτήν.
Καλώς ή κακώς χωρίς να είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι υπογράφεις, χωρίς να γνωρίζεις την ποιότητα αυτής της κοινωνίας, αν θα είναι δίκαιη ή άδικη, κάτω από την απειλή ή υπογράφεις ή πας στην ζούγκλα και χάνεσαι, αποδέχεσαι τους όρους.
Η απώλεια μνήμης του θεμελιώδους Κοινωνικού Συμβολαίου, έχει σαν αποτέλεσμα την παρακμή των κοινωνιών, και οδηγούν στην εξαφάνιση τους.
Το παράδειγμα της επιβίωσης του Εβραϊκού λαού, είναι χαρακτηριστικό της προσπάθειας υπενθύμισης αυτής της μνήμης, με το πως ανασύρεται αυτή μνήμη σε περιόδους παρακμής, είτε με την βοήθεια θεϊκών επεμβάσεων, είτε με συνταρακτικά υπαρξιακά γεγονότα.
Νομίζω ότι τώρα έφρασε η ώρα και για τους Έλληνες να θέσουν σε εφαρμογή την αποκατάσταση του θεμελιώδους Κοινωνικού Συμβολαίου.
Χωρίς την ανάγκη πολεμικών συρράξεων ή εμφυλίου διχασμού που η ιστορία μας διδάσκει ότι είναι η τελική λύση των κρίσεων.
Και δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε ένα Μεσσία ή το Θεό να δίνει ιδιοχείρως τα μέτρα αποφυγής της κρίσης. Έχουμε την παιδεία που χρειάζεται για να δούμε ότι πιάσαμε πάτο.
Καλημερα @Mouroutis,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα διαφωνησω μαζι σας ως προς την κλιμακα ισχυος του κοινων. συμβολαιου σημερα. Ας πουμε οτι εχει χαλαρωσει, που ειναι και το πλεον ορθο, απο αυτο που ειχα γραψει, σε πιο δραματικο τονο, ότι δλδ εχει πληρως διαρραγεί.
Θα πρεπει να παθουμε για να μαθουμε. Δλδ να διαπιστωσουμε ιδιοις ομμασι που μας οδηγει ο ακρατος ατομικισμος.