Αν η δήλωση ενός τυχαίου x κυβερνητικού αξιωματούχου, που μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, από τον κλητήρα μέχρι τον διευθυντή της εφορίας, σε κάποιο y δευτεροκάναλο της Γερμανίας προκαλεί τέτοια αναστάτωση στις διεθνείς χρηματαγορές, ώστε τα spreads να αρχίσουν να εκτοξεύονται προς την στρατόσφαιρα,
τότε έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει όντως εισέλθει σε ασταθή χαοτική περιοχή, τέτοια ώστε μέσα στις επόμενες μέρες ακόμα και το πέταγμα μιας εαρινής πεταλούδας ή το βήξιμο ενός αλλεργικού trader στο χρηματιστήριο της Άνω Κωλοπετεινίτσας να μπορεί να καθορίζει την τύχη της χώρας μας.
Δεν γίνεται: ή μάς δουλεύουν, ή τους δουλεύουμε!
..μάλλον μας δουλεύουν..!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBBimbo,
ΑπάντησηΔιαγραφήφοβαμαι, μπας και αρχισουν να μας δουλευουν και οι πεταλουδες...
Η μεγάλη πλάκα είναι πως αναζητείται το ένοχο 'βαθύ λαρύγγι' -λέει- που έκανε τη διαρροή !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν υποπτευθώ πως ο ...Πάγκαλος είναι ..βαθύ λαρύγγι !!!...
θαναση Ξ,
ΑπάντησηΔιαγραφήδυσκολο να πεις οτι ο Παγκαλος μοιαζει με πεταλουδα...
Αλλος, αλλος πιο αερατος!
Νοσφεράτε,
ΑπάντησηΔιαγραφήεδω ταιριαζει το
"μη μιλάς, μη γελάς κινδυνευει η Ελλας!"...
Cynical μας δουλεύουνε! Απόδειξη το ότι και σήμερα που δεν διέρρευσαν παρόμοιες δηλώσεις και πάλι τα spreads ανέβηκαν, ενώ χτες μετά που το διέψευσαν δεν είδα να πέφτουν ιδιαίτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεπώς η κυβέρνηση με την τακτική της αυτή απλά σφυρίζει αδιάφορα. Είναι σαν να λέει: "Τι θέλετε από μένα να κάνω; Έκανα ότι μπορούσα...Ε μα τι να την κάνω τέτοια εξουσία; Βγήκαμε για να διαχειριστούμε μια χρεωκοπία;"
Αυτά σκέφτονται οι μάγκες από μέσα τους και αποφεύγουν τις πρωτοβουλίες....
Και όλα αυτά τα κάνουν για ένα και μόνο λόγο: Είδαν ότι ο υπερβολικός φόβος που ήθελαν να περάσουν στην αρχή για να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα γύρισε τώρα μπούμεραγκ στους ίδιους λόγω του ότι επηρεάζονται πολύ οι ελληνικές τράπεζες και φεύγουν κεφάλαια.
Ελπίζω να υπάρχουν σχέδια Β....
Cynical η αίσθηση μου πάντως είναι ότι τα spreads θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν μέχρι να προσφύγουμε στον μηχανισμό δανεισμού μιας και οι αγορές έχουν την συνήθεια όταν τους λες πως κάτι θα γίνει να θέλουν να το δοκιμάσουν πώς δουλεύει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα από την στιγμή που τους είπαμε ότι υπάρχει ένας αδιόρατος μηχανισμός ήταν σχεδόν νομοτελειακό ότι θα θέλουν να τον δοκιμάσουν (stress test) ώστε να διαπιστώσουν στα πιο δύσκολα π.χ. Ισπανία,Ιταλία πώς ανταποκρίνεται.
Τώρα σχετικά με τον κάθε ένα που μιλάει για καταστροφή και χάος νομίζω ότι υποκρινόμαστε όλοι λίγο μιας και σήμερα η Ελλάδα πέρασε και το Ιράκ στην πιθανότητα χρεωκοπίας (5η στην σχετική λίστα) άρα μάλλον δεν έχουμε ανάγκη κανένα να μας συκοφαντήσει μιας και οι ίδιοι δηλώνουμε Τιτανικός, οι ίδιοι μιλάμε για πιθανή απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, και οι ίδιοι απαντάμε σε ερωτήσεις περί πώλησης νησιών.
Επίσης, το ότι επαναλαμβάνουν συνεχώς τα κανάλια για ΔΗΘΕΝ φήμες είναι σαν να θέλουν να πουν : "όχι δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα είναι διάφορες φήμες". Ενώ πασιφανέστατα ΥΠΑΡΧΕΙ πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα όσα λένε απευθύνονται για λαική κατανάλωση για να σωθούν οι τράπεζες.
Οι αγορές το εκλαμβάνουν αυτό ως τη μέγιστη ένδειξη αδυναμίας.
Να σου πω, κυνική, εμένα όλα αυτά μου φαίνονται σαν τα στημένα ριάλιτι , όπου οι παίκτες υποδύονται ρόλους, δήθεν και καλά αυθόρμητα λένε ότι οι επικοινωνιολόγοι θεωρουν καλύτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο οι κάμερες στα γραφεία των στελεχών λείπουν, για να καταγράφουν συνομιλίες όπως:
"Πιστεύετε κύριε επίτροπε ότι θα χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό?'
"μα, είναι μία πολύ πιθανή έκβαση!"
Βρε δεν πάτε να χαθείτε?! Η Ελλ΄δα ποτέ δεν πεθαίνει!"
"Κι αν????""
και ούτω καθεξής...
ΧΑΟΣ ??? ΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΧΑΟΣ???
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή μου Cynical, αν το πέταγμα της πεταλούδας μπορεί να οδηγήσει σε χαοτικές καταστάσεις, σκέψου πού μπορεί να οδηγήσει η επιδημία γαστρεντερίτιδας που διαδράμει (αφανώς) η χώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, στούς ονειροκρίτες, τα σκ--ά είναι λεφτα..
Rider,
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι φανερο οτι η κυβερνηση εχει χασει την ψυχραιμια της και τον προσανατολισμο της. Εμενα τα spreads Μου φαινονται σαν τα μικρα ζιζανια που βρηκαν εδαφος και χορευουν και μας κανουν πλακα...
Δηλαδη, το διασκεδαζουν αφανταστα. Να ηξερες ποσο τα καταλαβαινω!
Παντως Maximum
ΑπάντησηΔιαγραφήοταν η κυβερνηση εκανε την αποτυχημενη μπλοφα με το ΔΝΤ, σκοπευε να κανει τα spreads να φοβηθουν και να λουφαξουν, γιατι σου λεει, αμα παρα αγριεψουμε ο ΓΑΠ θα μας περιφρονησει και θα παει στο ΔΝΤ.
Μια αλλη εξηγηση θα ηταν η εξης: Αφου , λενε τα spreads, η ελλαδα θα παει στο ΔΝΤ και θα μεινουμε ανεργα, ας κοιταξουμε να κερδισουμε οσο πιο πολυ μπορουμε τωρα, γιατι απο αυριο ο πελατης θα εχει μετακομισει σε αλλη αγκαλια.
Η εξηγηση που δινεις, προυποθετει πολυ αιμοβορα spreads. Μας μεταχειριζονται δλδ σαν πειραματοζωα...
Ασε με να τα θυμαμαι, σαν απλως παιχνιδιαρικα ζωντόβολα.
Αθηνοβιο,
ΑπάντησηΔιαγραφήστην κατασταση αυτη δεν ειναι να πιστευεις κανενα επισημο στομα. Και κανενα ανεπισημο, επισης.
Ολα εχουν γινει κουλουβαχατα...
de Profundis,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν τις βλεπεις τις πεταλουδες πώς πετανε τελευταια; Σαν να εχουν τα φτερα αρυθμια...
Βριπολιδη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοβαρα; Κολλησαν και οι πεταλουδες γαστρεντεριτιδα;
Τα περί βαθιού λαρυγγιού είναι πιθανότατα ανοησίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν υπήρξαν καν δηλώσεις. Είναι πιθανό να μεταφέρθηκαν κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει ο ΓΑΠ σε ένα υπουργικό συμβούλιο σχετικά με ένα εναλλακτικό σχέδιο που είχαν προτείνει οι Σοσιαλιστές στην τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Έτσι κι αλλιώς εγώ νομίζω πως αυτά έχουν μικρή σημασία, απλά δίνουν αφορμές στην αντιπολίτευση να παίζει το - θεμιτό - παιχνίδι της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λόγος που το λέω αυτό είναι πως απ' την αρχή όλοι είχαμε διαπιστώσει, εδώ και στα άλλα φιλικά μπλόγκς (GR, youpay) οτι ο υποτιθέμενος μηχανισμός στήριξης ούτε μηχανισμός είναι, αφού δεν υπάρχει σαφές σχέδιο, ούτε στήριξη προσφέρει, εφόσον προβλέπει δάνεια με υπερβολικά υψηλό επιτόκιο, τόσο που δεν αποφεύγεται η χιονοστιβάδα χρέους της Ελλάδας. Δε χρειάζονταν δηλώσεις κανενός μυστηριώδους αξιωματούχου, ο Στρος Καν βγήκε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της στήριξης και δήλωσε πως οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ θα γίνει με δικούς του όρους, αποδεικνύοντας πως η υποτιθέμενη συμφωνία στήριξης ήταν κουραφέξαλα.
Μ' αυτά και μ' εκείνα οι αγορές βλέπουν (τουλάχιστον) δύο πράγματα:
1. Η Ελλάδα έχει πρόβλημα δανεισμού.
2. Η ΕΕ δεν ξέρει ακόμα πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.
Πιθανότατα βλέπουν και πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε ή δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε.
Συμπέρασμα: Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στην οικονομία μη διαβάζετε Πρετεντέρη, διαβάστε geokalp.
Cyn γεια σου, Χρόνια Πολλά,
ΑπάντησηΔιαγραφήπω, πω. Πώς γίναμε! Να χορεύουμε τις χρηματαγορές, πεντοζάλη. Θα δανειστούμε, δεν θα δανειστούμε. Τους ξετινάξαμε! Μια με τη μύτη μας, στο γόνατο τους!!
Κυριακο,
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαβασα το αρθρο του Εd Ηugh, στο βλογ του και συγκρατησα οτι το χρεος εκει που εχει φτασει δεν μπορει να συγκρατηθει χωρις μεγαλη εσωτερικη υποτιμηση, σε μισθους και τιμες, (~50%). Οπως επισης και τη δηλωση του Wolf οτι υπαρχει ενα οριο στα ποσα μπορεις να εκταμιευσεις απο τον κοσμο.
Δηλαδη, τι κανουμε; Εμενα μου φαινεται οτι ο δρομος ειναι στρωμενος για το ΔΝΤ το οποιο και θα αναλαβει την εσωτερικη υποτιμηση χωρις τυψεις και δισταγμους.
Χρονια Πολλα Nick,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο πολυ για χορο της αρκουδας τον βλεπω.
Cynical, το πιο σημαντικό στο άρθρο του blog είναι ο τύπος που δείχνει τους τρεις σημαντικούς παράγοντες που επηρρεάζουν την εξέλιξη του χρέους:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. (PD) το πρωτογενές ισοζύγιο του κράτους (έσοδα μείον έξοδα εκτός τόκων και χρεολυσίων). Ακόμα και με αισιόδοξες προβλέψεις δεν πρόκειται να γίνει θετικό πριν το 2013 (iirc). Στην πράξη η λιτότητα μειώνει την οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς τα φορολογικά έσοδα οπότε χέσε μέσα (μετά συγχωρήσεως). Αυτός είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει η κυβέρνηση και το προσπαθεί με τη λιτότητα, χωρίς πολλές ελπίδες.
2. (i) το επιτόκιο δανεισμού. Όλη η προσπάθεια του ΓΑΠ τους προηγούμενους μήνες ήταν να δεχθούν οι εταίροι μας να μας δανείσουν φθηνά για να ρίξει το ρημάδι το i. Η Αγγέλα είπε nein και τελείωσε. Με τα spread στον ουρανό και το σχέδιο διάσωσης να προβλέπει δανεισμό με τα τρέχοντα επιτόκια (7+) χέσε μέσα κι από δω.
3. (y) Ο ρυθμός ανάπτυξης. Οι πρόσφατες προβλέψεις μιλάνε για -2% και βάλε. Με σκληρή λιτότητα πάμε ακόμα πιο κάτω. Χέσε μέσα στον κύβο.
Άρα: Το χρέος της Ελλάδας έχει γίνει χιονοστιβάδα που δεν συγκρατιέται με τίποτα. Η Ντόιτσε Μπανκ έβγαλε πρόσφατα έκθεση με αστρονομικά νούμερα.
Το υπόλοιπο του άρθρου δεν έχει και μεγάλη σημασία γιατί είναι παλιό. Καμιά εσωτερική υποτίμηση δεν μας σώζει πλέον. Για να δουλέψει κάτι τέτοιο πρέπει το ΔΝΤ ή/και οι εταίροι μας να μας δανείσουν ~150 δις στα επόμενα τρία χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Σε καμία περίπτωση.
Η Αγγέλα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να ξεφορτωθεί η DB τα ελληνικά ομόλογα ενώ ψάχνει να βρει φόρμουλα να μας σουτάρει από το ευρώ. Μην εκπλαγείς αν π.χ. σκάσει καμιά μήνυση σε διεθνές δικαστήριο για το υποτιθέμενο μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων με το οποίο μπήκαμε στο ευρώ. Και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.
κυριακο,
ΑπάντησηΔιαγραφήη δυναμικη του χρεους ειναι γνωστη, ειχα ανεβασει στο αλλο βλογ ενα κειμενο του geokalp που μιλουσε για χρεος 180 δις στα επομενα χρονια. Ασυμμαζευτο, αλλα οχι και τοσο, αν ειναι μονο αυτο. Η Ιαπωνια πώς κατορθωνει και ζει με 200% χρεος;
Και η ιταλια, εχει τοσο οσο κα μεις.
θα μου πεις για αλλες προοπτικες αναπτυξης, αλλα, και παλι κι αυτο τιθεται με ερωτηματικο.
Η Γερμανια πώς θα ωφεληθει αν φυγουμε απο το ευρω; Νομιζει οτι δεν θα δημιουργηθουν αναταραξεις στο Νοτο και Γαλλια, ωστε να κινδυνευει το ευρω το ιδιο;
Θελει η Γερμανια ενα ευρω κουρελοχαρτο;
Να ου πω την αληθεια, ειναι τοσοι οι παραγοντες που δεν υπαρχει προς το παρον καποια βελτιστη λυση για να καθισει το συστημα..
Η Ιταλία είχε θετικό PD όλη την προηγούμενη δεκαετία και μπορεί εύκολα να ξαναγυρίσει, δανείζεται φτηνά (i) και έχει μικρότερη ύφεση (y) από την Ελλάδα, ενώ προβλέπεται να γυρίσει σύντομα σε θετικούς ρυθμούς, αν ανακάμψει λίγο ο κόσμος και αυξηθούν οι εξαγωγές της. Εν ολίγοις, η δυναμική του χρέους της δεν είναι snowball σε αντίθεση με της Ελλάδας. Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρέους το έχουν Ιταλικές τράπεζες. Η περίπτωση της Ιαπωνίας είναι πιο πολύπλοκη και δεν γνωρίζω αρκετά.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Θελει η Γερμανια ενα ευρω κουρελοχαρτο;"
Καλή ερώτηση. Δεν έχω ιδέα. Δεν είμαι σίγουρος αν η τακτική της Γερμανίας είναι κοντόφθαλμη ηθικολογική λαϊκίστικη και κρυφορατσιστική ή μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, ενδεχομένως χαμηλού ευρώ για να αυξηθούν οι εξαγωγές της ή διάλυσης του ευρώ για να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον. Νομίζω πως είναι στρατηγική με επίκεντρο τις γερμανικές τράπεζες και την προστασία τους.
Κυριακο
ΑπάντησηΔιαγραφήυποτιθεται οτι με γερη δοση ΔΝΤ τα ελλειμματα της Ελλ θα πεσουν αρκετα, οποτε το χρεος αποκτα και αλλη διασταση.
Η πεποιθηση μου ειναι οτι το ΔΝΤ ειναι ante portas για την Ελλαδα. Ειναι ζητημα ημερων, συγκεκριμενα μετα την 15η Μαιου.
Σχετικα με το ευρω-κουρελοχαρτο. Αν το παρει η κατηφορα κανεις δεν μπορει να προδικασει στο που θα σταματησει, ετσι οπως ειναι χαοτικα τα πραγματα. Θα το διακινδυνευεσει η γερμανια; Αμφιβαλλω.
Επισης, πιστευω οτι σε μεγαλο βαθμο η αδιαλλαξια της Μερκελ οφειλεται στις εκλογες που εχει να αντιμετωπισει. Μετα απο αυτες, που θα τις κερδισει και λογω της στασης της στην ΕΕ, μπορει τα πραγματα να αποκτουν μια καποια ευκαμψια. Οχι αμεσως, αλλα...
Το ΔΝΤ είναι σίγουρα εδώ. Μάλλον δεν ήρθαν μάλλον μόνο για "τεχνική βοήθεια" ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα υπόλοιπα τι να πω. Ο καιρός θα δείξει. Πολύ πιθανό να έχεις δίκιο. Το ερώτημα τώρα είναι: τα ψιλά που έχουμε στην τράπεζα τα βγάζουμε ή τα αφήνουμε;
"The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them" (Arthur C. Clarke).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μή πανικοβαλλόμεθα..
Learning is possible only on the edge of chaos!
Συγνώμη, πώς αλλιώς περιμέναμε ότι θα προσαρμοσθούμε στον γενναίο νέο κόσμο; Με χαμογελαστούς Κώστηδες και Γιώργηδες και με ροδοπέταλα;
Κυριακο
ΑπάντησηΔιαγραφήκανε το σταυρο σου!
Γεια σου justme,
ΑπάντησηΔιαγραφήνα σκεφτεις που και ο εγκεφαλος στην ακρη του χαους λειτουργει. Ειδικα οταν κανει brainstorming!
Μάλλον απόδειξη ότι πρέπει να βάλουμε άγριο χέρι στις αγορές, για να μην πω τίποτε πιο χοντρό, είναι...
ΑπάντησηΔιαγραφή