Είναι αστείο να μιλάμε για πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα για το χρόνο που έρχεται,
είναι αστείο να μιλάμε για το μέγα κατόρθωμα της διασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού,
όταν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μια επιχείρηση η οποία
όταν δεν απολύει,
όταν δεν εξαναγκάζει σε υποχρεωτική 4-ήμερη ή 3-ήμερη εργασία με επακόλουθες περικοπές,
όταν δεν πληρώνει υπερωρίες, παρά τις μετατρέπει σε αναγκαστικά ρεπό,
καλεί εκβιαστικά έναν έναν τους εργαζόμενους στο γραφείο του αφεντικού να αποδεχτούν
μειώσεις μισθών από 10%, σε 20% και βάλε...
Με περικοπή 20% που είναι και το σύνηθες, κάθε πεντάμηνο αντιστοιχεί και σε ένα μισθό.
Πάνω στο χρόνο λοιπόν περικόπτονται, και ο 13ος και ο 14ος και ο μισός 12ος.
Αυτά για να ξέρουμε που πατάμε.
Καλημέρα cynical,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλιά πολιτική τέχνη: Όταν το περιτύλιγμα είναι όμορφο, ο κόσμος το αγοράζει ασχέτως περιεχομένου.
Κάπως έτσι περιτυλίγουν και τον ιδιωτικό τομέα, με το πάγωμα των μισθών.
Καλημερα Ελληνάκι,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο marketing σαν μαθημα εφαρμοσμένης εξαπατησης θα πρεπει να εξορισθει απο ολα τα πανεπιστημια, σαν εγκλημα κατα της ανθρωποτητας, και οποιος χρησιμοποιει τις τεχνικες του θα πρεπει να καταδικαζεται σε ισοβια καθειρξη.
Στη Σοβιετια ο κοσμος ειχε εξασκηθει στο να κοιταει παντα αναμεσα στις γραμμες. Και δω τα ιδια και χειροτερα.
Απατες, κοροιδια, παντου...
Εδώ και λίγο καιρό, αρκετά αφεντικά, επικαλούμενοι την κρίση, δίνουν στους διευθυντές του προσωπικού οδηγία πως πρέπει να μειωθεί το budget, απολύοντας υπαλλήλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως ταυτόχρονα, τους δίνεται η ευχέρεια η μείωση αυτή του budget να επωμιστεί στις πλάτες όλων των υπαλλήλων του τομέα ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.
Έτσι, οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν συνήθως από πριν ποιοι είναι αυτοί που θα δουν την πόρτα της εξόδου, δέχονται τη λεόντειο συμφωνία για μείωση του μισθού τους.
Έτσι το αφεντικό και κρατάει την παραγωγικότητα του στα ίδια επίπεδα και εξοικονομεί το κόστος μερικών μισθών.
Οι συλλογικές συμβάσεις παρότι τυπικά ισχύουν ακόμα, κοντεύουν πια να γίνουν κουρελόχαρτα...
Ετσι ακριβως εχουν τα πραγματα. Παντα ηταν δυσκολες οι συνθηκες στον ιδιωτικο τομεα, ιδιαιτερα τα τελευταια 5 χρονια η κατασταση ηταν ιδιαιτερα δυσκολη, τωρα με τις νεες ρυθμισεις τους, περι αποζημειωσεων κλπ, τα πραγματα θα γινουν παρα πολυ δυσκολα, εως καταστροφικα.. Κριμα δεν υπαρχει κανεις με μυαλο απο οτι φαινεται να στηριξει τους εργαζομενους. Ηδη παρα πολλοι φιλοι ειναι ανεργοι, απολυθηκαν αναιτια και με δοση.. κυνισμου.. και προσφατα σε ατομο κοντινο μου εγινε η μειωση ωρων και ημερων εργασιας με την επιπτωσεις που αναφερεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ.
Δεν έχω ακούσει για τα προσωπικά ραντεβού με τον προιστάμενο που γράφεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε στην εταιρία για την οποία εργάζομαι, ούτε σε κάποια άλλη.
Απολύσεις, ναι, έχουμε, με αυξημένο ρυθμό.
Αλλά μην τα παραλέμε...
Β.
ΑπάντησηΔιαγραφήοι συλλογικες συμβασεις δεν εχουν πια κανενα νοημα. Οπως ακριβως το ηθελαν. Ατομικη διαπραγματευση= Ατομικη ελευθερια(!)
Διοτι οπως ισχυριζονται η συλλογικη συμβαση καταπιεζει το ατομο...
Τι να πεις και ποιον να φτυσεις.
Roadartist,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι γω τετοια φαινομενα εχω στον αμεσο περιγυρο μου. Μειωση εργασιμης βδομαδας κατα μια μερα, και μετα μειωση μισθου κατα 20% για 5 μερες εργασιας.
Πολλοι θα εκμεταλλευτουν τη κριση για να αυξησουν τα κερδη τους, σπροχνωντας στην ανεχεια κοσμο.
Σκεφτόμουν τι να σχολιάσω. Τελικά προτίμησα το στρίβειν δια του… Χάγιεκ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια εκείνους που τους μειώνουν τους μισθούς υπάρχει μια εκπληκτική ανάλυση που αποτελεί ύμνο στην ελευθερία των μισθωτών να μειώνουν το μισθό τους!!!!
«Ακόμη και αν η απειλή λιμοκτονίας δικής μου και ίσως της οικογένειάς μου με υποχρεώνει ν’ αποδεχθώ μια δυσάρεστη εργασία με πολύ χαμηλό μισθό, ακόμη και αν είμαι «στο έλεος» του μόνου ανθρώπου που είναι πρόθυμος να με προσλάβει, δεν εξαναγκάζομαι από αυτόν ή κάποιον άλλο. Εφόσον η πράξη που με έφερε σ’ αυτή τη δύσκολη θέση δεν στόχευε να με υποχρεώσει να κάνω ή να μην κάνω συγκεκριμένα πράγματα, εφόσον η πρόθεση της πράξης που με ζημιώνει δεν είναι να με κάνει να υπηρετήσω τους σκοπούς κάποιου άλλου, οι επιπτώσεις τις οποίες έχει πάνω στην ελευθερία μου δεν διαφέρουν από εκείνες οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής, φωτιάς ή πλημμύρας που καταστρέφει το σπίτι μου ή ατυχήματος που ζημιώνει την υγεία μου»! (ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ σελ. 213)
Είδατε, σαν να πέφτει ελεύθερο χαλάζι είναι η μείωση των μισθών γιατί διαμαρτύρεστε;;;
Να και η προκαταβολική αθώωση του καπιταλιστή:
«Δεν υπάρχει κανένα κακό στην εξουσία του διευθυντή κάποιας μεγάλης επιχείρησης στην οποία οι άνθρωποι συμμετέχουν πρόθυμα με δική τους θέληση και για τους δικούς τους σκοπούς. Είναι μέρος της δύναμης μιας πολιτισμένης κοινωνίας το γεγονός ότι μέσω αυτού του εθελοντικού συνδυασμού των προσπαθειών υπό ενιαία διεύθυνση οι άνθρωποι μπορούν ν’ αυξάνουν σε τεράστιο βαθμό τη συλλογική εξουσία τους» (σελ 209)
Είδατε! Στη «πολιτισμένη κοινωνία» αυτά είναι εθελοντικά με μοναδικό στόχο οι εργάτες μαζί με τους καπιταλιστές «τους» «ν’ αυξάνουν σε τεράστιο βαθμό τη συλλογική εξουσία τους». Η δίψα για εξουσία έφαγε τους εργάτες !!!
«Αν λοιπόν «ο καπιταλισμός δημιούργησε το προλεταριάτο», το έκανε επιτρέποντας σε πολλούς ανθρώπους να επιβιώσουν και ν’ αποκτήσουν απογόνους!!!! (σελ. 189)
Ρε τι γίνεται εδώ; Γεννηθήκαμε επειδή μας το επέτρεψε ο καπιταλισμός ε! ειλικρινά αν το ήξερα θ… αυτοκτονούσα! Κι εσύ αχάριστη Cynical αξιώνεις και μεροκάματο! Δε φτάνει που υπάρχεις!!!!
DPurpler,
ΑπάντησηΔιαγραφήοπου ναναι θα φτασουν οι κλησεις αυτου του ειδους και στον περιγυρο σου.
Δεν μπορει η μιση αγορα να δουλευει με 20% μειωσεις στους μισθους και η αλλη μιση να καθεται και να μην επωφελειται.
Ζητημα χρονου ειναι να γενικευτει.
Στεργιο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ο καπιταλιστης επετρεψε στο προλεταριατο να γεννηθει και ν' αποκτησει απογονους, τοτε ποιος επετρεψε στους καπιταλιστες να κανουν το ιδιο;
ΤΗν απαντηση την δινει ο Χαγιεκ λιγο πιο πανω: μεσα της συλλογικης εξουσιας πο εχουν καπιταλιστες καιεργαζομενοι!
Πολυ πλακα εχει τελικα ο Χαγιεκ...
Αυτον εχει ξεπατικωσει ο Μανδραβελης και γραφει τοσο αστεια κειμενα.
Γεια σου cynical.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά τα γράφει ο Πάσχος. Μακάρι να είχαν και άλλοι Έλληνες την διαύγεια σκέψης του. Δυστυχώς δεν την έχουν και μας έχει κατακλύσει από παντού ο παραλογισμός. Ειδικά όταν είχε φάει τα αβγά, πείστηκα 100% για το πόσο σωστός είναι σε αυτά που γράφει.
Τα επιδόματα, ξεχνάς τα επιδόματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλεξανδρε,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ειναι ποσο καλα ή κακα τα γραφει ο Μανδραβελης, αλλα ποιες ειναι οι ιδεολογικες του αφετηριες. Αν συμφωνεις με αυτες, τοτε θα σου αρεσουν και τα γραπτα του Πασχου.
Με διαυγη και λογικο τροπο γραφουν πολυ. Σημασια εχει τι γραφουν.
Darthiir
ΑπάντησηΔιαγραφήποια ειναι τα επιδοματα του Ιδ. τομεα περα απο τα μπονους και τα οικογενειακα;
Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τον Μανδραβέλη, μιλάει η δουλειά του άλλωστε και δεν χρειάζεται να τον λιβανίζουμε. Αυτό που μου αρέσει είναι ο ορθολογισμός του. Δεν νομίζω ότι, όπως λες, γράφουν πολλοί με λογικό τρόπο. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του Πάσχου με άλλους αρθρογράφους ή ακόμα και με σένα μπορώ να πω. Εκείνος γράφει χωρίς ιδεολογικές αφετηρίες, ενώ εσύ όλα τα βλέπεις από την αριστερή σκοπιά. Όλα όμως... Είναι λογικό λοιπόν να σε εκνευρίζουν οι θέσεις του καθώς τις θεωρείς εξ ορισμού νεοφιλελευθρες, ενώ εγώ όχι. Αυτό που τον διακρίνει είναι το γεγονός ότι στην κριτική του δεν κάνει διακρίσεις. Μπορείς να το πεις για πολλούς αυτό; Το μόνο που του καταλογίζω είναι μία εμμονή με το ΚΚΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά τον υπερασπίστηκα! :))
Σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα συνεπάγεται επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα κοκ (αντί 13του – 14του). Αυτά σε κάποιες περιπτώσεις κόπηκαν μαχαίρι (ούτε καν ελάττωση όπως στο δημόσιο τομέα) αν και σε κάποιες άλλες δεν πειράχθηκαν, ακόμα τουλάχιστον.
ΑπάντησηΔιαγραφή