Καιρό τώρα σπάω το κεφάλι μου για να προβλέψω ποιο θα είναι το επόμενο καύσιμο που θα τροφοδοτήσει την αδηφάγα μηχανή του καπιταλισμού.
Κατά εποχές εφεύρισκε κι από ένα ιδεολόγημα, το οποίο και ανήγαγε σε αδήριτη αναγκαιότητα ώστε να συνεχίζει να αναπτύσσεται, όπως ενόμιζε, εις το διηνεκές.
Ξεκίνησε από βιομηχανικός, όπου έσκαψε, εξόρυξε, έκαψε ό,τι υπήρχε πάνω και κάτω από τη γη, και όταν είδε ότι το λαδάκι τέλειωνε, έδωσε ένα άλλο boost στη μηχανή μ’ ένα νέο καύσιμο, που λεγόταν «αέρας» και «φούσκα». Αν οι αλχημιστές ξόδεψαν πολύ φαιά ουσία για να φτιάξουν χρυσάφι από τέφρα, οι δικοί μας, ξόδεψαν πολύ λιγότερη απ’ αυτήν, πολύ περισσότερη όμως οίηση, για να φτιάξουν χρυσό από το τίποτα. Πέρα όμως από τους νόμους του καπιταλισμού στο σύμπαν καιροφυλακτεί ο πολύ ισχυρότερος νόμος της φύσης ο οποίος και απαγορεύει τη δημιουργία ύλης, και μάλιστα ευγενούς, εκ του μηδενός.
Έτσι κι αυτό το καύσιμο φαίνεται να ‘ναι στα τελευταία του, ενώ ο ασθενής κρατιέται τεχνητά στη ζωή με συνεχείς μεταγγίσεις αίματος και τεχνητές αναπνοές που με δόλο και βία υφαρπάζουν οι θεράποντες γιατροί του από ό,τι ζωντανό κινείται ακόμα στον πλανήτη. Θα μπορούσαν βέβαια οι αιμοδότες του να έκλειναν τις στρόφιγγες και να πέταγαν από πάνω τους τις πεταλούδες και τα σωληνάκια που μεταφέρουν το αίμα στο πληγωμένο θεριό. Θα μπορούσαν να σταμάταγαν να του δίνουν τροφή και να ψόφαγε. Θα μπορούσαν να κλείδωναν στα υπόγεια τους θεράποντες γιατρούς του, θα μπορούσαν να έκαναν πολλά, μια κουβέντα όμως είναι αυτή, γιατί όσο δύσκολο είναι ένα παιδί να ξεφορτωθεί τον αιμομικτικό πατέρα, άλλο τόσο δύσκολο είναι ο δούλος να ξεφορτωθεί τον αφέντη, με τον οποίον για αιώνες έχει συμβιώσει.
Το θεριό θα ζήσει κι αυτή τη φορά, έχοντας μάλιστα προνοήσει και για την τροφή της επόμενης μέρας. Ήλιος και αέρας λέγεται το νέο του φαγάκι, το οποίο νομίζει ότι θα είναι και τζάμπα. Το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης, το οποίο για να συνεννοούμαστε δεν πρέπει να συγχέεται με την κλιματική αλλαγή η οποία είναι πραγματική και όχι ιδεολόγημα, θα είναι η νέα φούσκα, μιας ούτε ο ήλιος, ούτε ο αέρας, ούτε το νερό μπορούν να παράσχουν τα δώρα τους χωρίς τη βοήθεια των φυσικών πρώτων υλών, οι οποίες και θα χτίζουν τις μηχανές που θα έρχονται μετά να τιθασεύσουν τον ήλιο, τον αέρα και το νερό. Τα αμπάρια της γης με τις πρώτες ύλες όμως κάθε άλλο παρά γεμάτα είναι.
Έστω λοιπόν ότι περνάμε και απ’ αυτό το στάδιο που θα δώσει ένα ακόμα, αν και βραχύβιο, φιλί της ζωής στο μαινόμενο θηρίο. Μετά όμως τι; Τι θα έρθει στο κατόπι του; Μην αγωνιάτε, εδώ σάς έχω τα νέα τα καλά. Η νέα τροφή θα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, το κάθε όργανό του πια, το κάθε μέλος του και το νέο ιδεολόγημα θα είναι η «ανθρώπινη ανάπτυξη, βελτίωση και ανταλλαγή» με όχημα τη βιοτεχνολογία.
Αρκετές φορές ως τώρα αναλογίστηκα το πόσο μεγάλος είναι στ’ αλήθεια ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας που περιστρέφεται γύρω από, και κερδίζει από το ανθρώπινο σώμα, ανδρικό και γυναικείο. Άπειρα τα προϊόντα, άπειρες κι οι υπηρεσίες που απευθύνονται από τα νύχια του ποδιού, μέχρι και στις τρίχες της κεφαλής. Τι να τ’ απαριθμούμε τώρα. Γνωστά είναι τοις πάσι.
Κι όμως υπάρχει και ένα άλλο σώμα το οποίο παραμένει προς το παρόν απροσπέλαστο και εκτός εμπορίου. Τουλάχιστον γενικευμένου. Μπορεί προς το παρόν να υπάρχουν οι τράπεζες σπέρματος και ωαρίων σαν νόμιμο, αλλά στα σπάργανα ακόμα εμπόριο, μπορεί να υπάρχει και το μαύρο παρεμπόριο των ανθρωπίνων οργάνων, αλλά αρκούν μια δυο νομικές ρυθμίσεις, αρκεί και μια συντονισμένη επικοινωνιακή επίθεση, αρκεί να υπάρχει και το τεχνολογικό υπόβαθρο, που κατά κει πηγαίνει δηλαδή, να υπάρξει, και ο καπιταλισμός να είστε σίγουροι, θα ξαναβρεί το βήμα του μέσα από τη νέα αυτή αγορά που θα δημιουργήσει. Τα νέα υπέρλαμπρα malls με το ένα να πουλάει αυτιά, το άλλο μάτια, το άλλο μωρά σε όλα τα χρώματα, ποιότητες και ποικιλίες.
Το μέλλον ποτέ δεν μάς έρχεται στα ξαφνικά, σαν μια βίαιη τομή του παρελθόντος, παρά ήδη μπολιάζεται και εξυφαίνεται σπυρί-σπυρί από το τώρα, εδώ στο παρόν. Δεν είναι φαντασία μου όλα αυτά, απλά μάτια να έχεις, και το βλέπεις πώς χτίζεται σιγά-σιγά στα εργαστήρια εδώ κι εκεί, βλέπεις κατά πού πάνε τα χρήματα, βλέπεις κατά που τραβάει ο νέος κόσμος, θαμπωμένος, αφελής και πλανημένος.
Αν τα κέντρα αναπαραγωγής λειτουργούν εδώ και καιρό στη χώρα μας, διευρυνόμενα μάλιστα ταχέως σε μια πολύ επικερδή επιχείρηση, δέστε τώρα πώς ο κύκλος εργασιών μπορεί κι άλλο να διευρυνθεί με την εισαγωγή της «καινοτόμου» ιδέας του «αναπαραγωγικού τουρισμού» στον οποίο, μακράν των άλλων λαών επιδίδονται οι Ιταλοί. Κι αν σάς χτυπάει κάπως άσχημα τώρα στα αυτιά, σας διαβεβαιώνω ότι σε λίγο καιρό, απλά θα έχει βρει κι αυτό το είδος τουρισμού τη θέση του πλάι στον θρησκευτικό, τον συνεδριακό και ό,τι άλλο τουρισμό.
Μαθαίνω επίσης, ότι πρόσφατα στην Κύπρο εντοπίστηκε κύκλωμα εμπορίας ωαρίων με σκοπό τη χρήση τους σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με δότριες, έναντι αμοιβής 1000-1500 ευρώ για κάθε ωάριο, αλλοδαπές γυναίκες τις οποίες ψάρευαν μέσω αγγελιών στις χώρες τους. Ο νόμος απαγορεύει (προς το παρόν) την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από την εμπορία μελών του ανθρωπίνου σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων και του σπέρματος και οι κυρώσεις (προς το παρόν) στους εμπλεκόμενους είναι αυστηρότατες.
Για πόσο όμως καιρό ακόμα; Αν το ζητάει η αγορά, κι αν ανεβαίνει το ΑΕΠ, υποθέτω όχι για πολύ. Είναι μεγάλη η αγορά, για να την αγνοήσεις...
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΞΕΤΙΛΗΓΟΥΜΕ
ΤΟΝ ΜΙΤΟ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ
( ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ )
Πολύ σωστά Cynical, αλλά επίσης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει όπως ξέρεις η αγορά εργασίας που εξελίσσεται σε πραγματικό σκλαβοπάζαρο (όχι εντελώς και όχι για όλους, βέβαια... αλλά ΟΛΟΕΝΑ και περισσότερο έτσι).
Μια αριστερή κριτική του φαινομένου αυτού θα μπορούσε να έχει σαν αφετηρία όχι τόσο πολύ την άρνηση της αγοράς (γενικά) όσο την άρνηση της (συγκεκριμμένης) αγοράς εργασίας.
Είναι άλλωστε πολύ αμφίβολο (έως αδύνατο) να ξανα-υπάρξει ποτέ εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αν εκλείψει (με κάποιο τρόπο στο μέλλον) η Αγορά Εργασίας. Ο Ανθρωπος δεν ειναι για πούλημα, υπό κανονικές συνθήκες δουλεύει ΓΙΑ ΤΟΝ εαυτό του ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ.
Ανισότητες μπορεί να υπάρξουν, αλλα΄εκμετάλλευση ΟΧΙ, αν ξεπεραστεί η αγορά εργασίας και ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ κιόλας η "δουλειά για κάποιον άλλον". ΟΛΕΣ οι μονάδες παραγωγής και επιχειρήσεις θάπρεπε να είναι ιδιοκτησία των ίδιων των παραγωγών. Η αριστερά και η δεξιά του μέλλοντος θα ξεκινάει ίσως από ΑΥΤΟ σαν δεδομένο και θα ασχολείται με τις σχέσεις μεταξύ συνεταιρισμών και συνεταιριζομένων.
οικονομια βαμπιρ κοινωνια βαμπιρ ανθρωποι βαμπιρ. Καππα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσφαλώς και δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιο είδος 'ηθικής' απ' τις 'αγορές'. Και τώρα, παράνομα, μπορούμε να φανταστούμε (και ενίοτε όλο και κάτι σκάει) πως ότι μπορεί να 'αγοραστεί', πουλιέται κι όλας. Είναι ο μεσαίωνάς μας cynical. Κι όπως κάπου λες, οι αλλαγές (άρα και η όποια επόμενη 'αναγέννηση'), δεν γίνονται απ' τη μια μέρα στην άλλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την ώρα, απόλυτο σκοτάδι.
και που κολάς βρε συνικαλ να βλέπεις στις βιτρίνες συκωταριές ανθρώπων δίπλα σ'αυτές των αρνιών;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔλδ τι θες να μας πεις; οτι έχεις κανόνες; δε το πιστεύω!
Κι ο άλλος έχει κανόνες και πουλάει ανθρώπινες συκωταριές αλλά ποτέ μα ποτέ τόσο φθηνά όπως τις αρνίσιες!
Γιατί αυτόν να τον θεωρείς ανήθικο! Έχεις βρει τις διαφορές να μας τις πεις για να μη σε παρεξηγώ;
Πιστεύεις ότι η τύχη ενός πεθαμένου ανθρώπου είναι διαφορετική από αυτή ενός ψόφιου αρνιού;
κι αν κολλάς μ'αυτούς κολλάς γιατί τους έχεις για ανήθικους ή απλώς και μόνο τους βλέπεις σαν εχθρούς, μη τυχόν και κάποια στιγμή βρεθείς κι εσύ κάτω από το μαχαίρι τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήomadeon,
ΑπάντησηΔιαγραφήφανταζομαι οτι το νεο δουλεμποριο θα ειναι πιο hi teck απο το παλιο. Δεν θα περιοριζεται μονο στην εργατικη δυναμη, αλλα και στα ιδια τα κομματια του σωματος του.
Αν σημερα αυτο γινεται οικειοθελως και δωρεαν, στο μελλον θα αποκτησει ταριφα.
Αυτη δεν ηταν μεχρι σημερα η πορεια των πραγματων; Δλδ, ολο και περισσοτερα αγαθα να εντασσονται στην κατηγορια των εμπορευματων;
Φυσικα ολα αυτα, υπο την προυποθεση οτι το συστημα θα εξελισσεται πανω στις σημερινες ραγες και οχι πανω σ' αυτες που παραθετεις, και οι οποιες ειναι οι επιθυμητες!
BB
ΑπάντησηΔιαγραφήτι εννοεις; την επιθυμια του ατομου να φαγωθει;
Aνωνυμε Καππα,
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω μαζεψει παρομοιες καταστασεις ανθρωποφαγιας , κατω απο την ομονυμη label
θαναση,
ΑπάντησηΔιαγραφήπιστευω οτι η ηθικη, δεν αποτελει φιλοσοφικη σταθερα. Το τι ειναι ηθικο ή οχι μπορει να διαμορφωθει και ποικιλει απο κοινωνια σε κοινωνια και απο εποχη σε εποχη.
Τωρα, ο σκληρος πυρηνας της ηθικης, αυτος που περιβαλει το ανθρωπο μπορει κι αυτος να διαβρωθει, οπως εχει ηδη αεχισει απο τωρα, δειλα, αλλα με αρκετο κυνισμο.
Ολες οι ηθικες αναστολες μπορουν να λειανθουν και ν' ανασταλουν, μεσα απο το κυνικο πνευμα, (που βαφτιζεται ορθολογισμος).
Σε λιγα/πολλα χρονια, θα ειναι αρκετοι που θα πιστευουν οτι ο ψοφιος ανθρωπος, γονιος, αντρας κλπ θα ειναι κατι παραπανω απο ενα ψοφιο αρνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤοτε σιγουρα, ευτυχως, δεν θα ζω.
Αλλα μια τετοια ανθρωποτητα με μεγαλη χαρα θα την εβλεπα να καιγεται και να εξαφανιζεται...
Δικαίωσες το νικ σου και με το παραπάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε φωνασκείς κατά των εκμεταλλευτών ως ανήθικων κτλ κτλ αλλά για το τομαράκι σου νοιάζεσαι μη το κάνουν πανωφόρι!!!
Όταν κάποιος δε βρίσκει διαφορά ανάμεσα στον νεκρό πατέρα του και στο ψόφιο αρνί και πιστεύει πως έχουν την ίδια μεταθανάτια τύχη, δεν είναι αστείο να βρίσκει διαφορές όταν είναι ζωντανά τα δύο παραπάνω πλάσματα;
Τι κι αν έχουν κάποιες διαφορές όταν ζουν;;;; Όλα εξαφανίζονται και δε διαφέρουν σε τίποτα, όπως πιστεύεις, μόλις πάψουν να ζουν!!!
Δικαιώνεις και φυσικά μοιάζεις σε πολλά με τους ναζί οι οποίοι βλέποντας κάπως έτσι τους ανθρώπους τους σφάζανε σαν αρνιά! Και φυσικά οι διαφορές σας είναι κάτι ψευτο-ηθικολογίες.
Όταν ο κόσμος γεμίσει με τέτοιους ανθρώπους σα και εσένα, τότε για τι πράγμα θα είναι άξιος ;;;
Δε έχει πια ενδιαφέρον η κουβέντα μαζί σου γιατί κυνικά μεν ταχύτατα δε αναδείχθηκε η μεγαλύτερη αρρώστια της εποχής μας! Η εκτός ορίων και ταχύτατη αποδόμηση της ανθρώπινης ύπαρξης και η απόλυτη ταύτισή του με το ζώο.
Εύχομαι και εσύ να αλλάξεις ιδέες και τα θύματα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τις απόψεις σου, τόσοι σε διαβάζουν, να μη είναι πολλά!
Eν ολίγοις, για ποιο λόγο οι κακοί καπιταλιστές να πρέπει να δώσουν περισσότερη αξία στη ζωή αυτών οι οποίοι θεωρούν εαυτούς ισάξιους μια κότας ζωντανής όσο ζουν και ψόφιας όταν πεθάνουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό δω και στο εξής, εγώ λέω, να μη έχετε απαίτηση από τους καπιταλιστές να σας λυπηθούν περισσότερο απόσο λυπούνται τις κότες.
να φαγωθεί και να φάγει
ΑπάντησηΔιαγραφήτα κομμάτια
του διπλανού του ή του George Clooney
άλλωστε εάν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον freud και τις διδαχές του καταλήγουμε και πάλι σ' αυτό το συμπέρασμα..:
να φαγωθεί και να φάει
(τόσο ο freud όσο και το οποιοδήποτε άτομο που επιθυμεί το κέρδος)
ασφαλώς..!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα φαγωθεί και να φάγει είτε τα κομμάτια του διπλανού του είτε του george clooney...
άλλωστε εάν εμβαθύνουμε/εντρυφύσουμε στιε διδαχές του freud καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα...
τόσο για τον freud όσο και για το κάθε άτομο που επιθυμεί το κέρδος/την κτήση
και την αιωνιότητα..!!!!
...πέρα από την πλάκα...
το πλήθος είναι ήδη προσαρμοσμένο
στους νέους "ηθικούς κανόνες" και πρακτικές και αν δεν φοβόταν το μένος των λίγων...
το δικό σου
και το δικό μου δηλαδή
θα μας είχε κάνει όλους σουβλάκια
ή
μοσχεύματα προς πώλησην/απόλαυσιν
Cynical, την ταινία επιστημονικής φαντασίας Soylent Green του 1973 την έχεις δει; Αν όχι ψάξ' την... μπορεί να είναι η συνέχεια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντως BB εχω ανοιξει καινουργια κατηγορια στις αναρτησεις με τον τιτλο "Ανθρωποφαγια" Ηδη εχω συμπεριλαβει 6. Να δουμε την ταχυτητα που θα μεγαλωνει το περιεχομενο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Ρηγα,
ΑπάντησηΔιαγραφήοχι δεν τη ξερω την ταινια. Την κοιταξα στη wikipedia. Ζοφερη...
Εχει παιχτει Ελλαδα; Θα εχω το νου μου.
εάν πραγματικά επιθυμείς
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπητή..,
να αυξηθεί η ταχύτητα
που μεγαλωνει το περιεχομενο των
κανιβάλλων/ανθρωποφαγίας....
κάνε ένα μικρό/τηλεγραφικό αφιέρωμα στις "ανθρωποφαγίες των αθηνών",
στα ελευσίνια μυστήρια δηλαδή
ή
στις εορτές/συμπόσια της μητέρας του αλεξάνδρου...!
Τη δεκαετία του 70 με τον τίτλο "ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΕΤΟΣ 2022" Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφορεί και σε dvd
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω η wikipedia να μην λέει και το τέλος γιατί πάει χαράμι όλη η ταινία.
Έχει σχέση με την ανάρτηση για αυτό τη θυμήθηκα. Μάλιστα διαβάζοντας την πίστευα πως θα κατέληγες στην ταινία...
(1) απορώ πως και δεν έχεις αντιληφθεί την μέγιστη απάτη που κρύβεται πίσω από την ψεύτικη αιτιολόγηση της (μηδέποτε αποδεδειγμένης πλήρως) κλιματικής αλλαγής
ΑπάντησηΔιαγραφή(2) το τελευταίο καύσιμο για τον καπιταλισμό είναι η Αφρική. Η ολοκλήρωση της εξάπλωσής του εκεί (με ότι αυτό συνεπάγεται) θα σημάνει και την απαρχή της οριστικής κατάρευσής του
1. Με πρόλαβε ο ΡΗΓΑΣ για το «Soylent Green». Εγώ μάλιστα τό έχω βάλει στο "προφίλ" μου ως αγαπημένη μου ταινία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρακτηρίζοντάς το «επιστημονικής φαντασίας» πάντως μην βάλετε στο νού σας τίποτε αστρόπλοια, robot και τέτοια... καμμία σχέση.
Όλα στην παρούσα μορφή "πολιτισμένης" ζωής διαδραματίζονται...
Και πολλά από όσα «προφήτευε» το 1970 έχουν πλέον επαληθευτεί.
Τα υπόλοιπα μπορεί να μην συμβούν ώς το 2022... αλλά δεν θ' αργήσουν, αν συνεχίσουμε να ...λατρεύουμε την «ελεύθερη» Αγορά.
Αν δεν κάνουμε στόχο μας το:
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας, όχι για να τούς εφαρμόσει...»
2. OMADEON συμφωνώ με την "γραμμή" σου με μιά, μικρή μεν αλλά ουσιαστική κατ' εμέ, διαφορά: Όχι μεταξύ «συνεταιρισμών και συνεταιριζομένων» αλλά μεταξύ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ και συνεργαζόμενων. Διαφέρει.
Διαφέρει πολύ! Τό έχουν αποδείξει οι συνεργατικές Mondragόn στη χώρα των Βάσκων, που μεγαλουργούν 57 χρόνια τώρα.
3. Καλή μας Κυνικιά, άλλη «προφητική» ταινία, κάπου το 1970 κι αυτή, ήταν μία με τον Αλαίν Ντελόν (νέο τότε...) ως γιατρό σε κλινική ...νεοποίησης μεσόκοπων και γερόντων στην νότια Γαλλία, που χρησιμοποιούσε γεννητικούς αδένες νεαρών μαροκινών λαθρομεταναστών (αφού τούς σκότωναν...). Φρικιαστικό αλλά... προφητικό τρόπον τινά.
4. Αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων... Χμμμ...
4.1. Ήδη κάποιοι νεαροί τουρίστες, χρόνια πίσω, αιμοδοτούσαν σε ασιατικές χώρες για τα εισιτήρια επιστροφής.
4.2. Στα Γιάννενα πριν 2 βδομάδες μια μητέρα ζήτησε να δημοσιευτεί αγγελία της σε τοπική εφημερίδα ότι δίνει το ένα νεφρό της, προκειμένου να γλιτώσει τον νεαρό γιό της από τη φυλακή λόγω χρεών μικρής επιχείρησης που φαλήρισε. Δεν τό δημοσίευσαν... Τό κοινολόγησαν όμως. Και κάποιοι ξέρουν και την περίπτωση και τα ονόματα...
4.3. Δεν ξέρω αν διακρίνεις κάποια σοβαρή διαφορά μεταξύ του «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» και του «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΕΦ' ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ», όπως π.χ. συνηθίζεται στην Αγγλία κι αλλού με τις "ενοικιάσεις" 99 χρόνων.
Εγώ όχι.
Τί να πουλήσεις τα χέρια σου, τα πόδια σου, τα μάτια σου ή το μυαλό σου... τί να τά "ενοικιάσεις" εφ' όρου ζωής...
Αυτό τον ρόλο παίζει ο "μισθός"... Και η "σύνταξη" μετά, όταν το «εργαλείο» πάψει να είναι τόσο αποδοτικό.
5. Άμα δεν αγωνιστούμε να καταργηθεί κάθε ανταγωνισμός, κάθε "πρωτιά", κάθε νόμος της ζούγκλας στην ανθρώπινη κοινωνία...
Άμα δεν αποβάλουμε τον φόβο και την καχυποψία απέναντι στους άλλους {μέσω του «γνώθι σαυτόν» γίνεται αυτό...}
Άμα δεν καταλάβουμε ότι μόνον η ισότιμη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η αλληλεγγύη, είναι που μάς ΣΥΜ-ΦΕΡΕΙ και ως άτομα και ως κοινωνία...
Βράστα κι άστα...