Κόσμος υπάρχει λογιών λογιών. Υπάρχουν, για παράδειγμα, κάποιοι που τους αρέσει να συναγελάζονται με την αριστοκρατία του πλούτου, όχι κατ' ανάγκην με ποταπούς και ιδιοτελείς σκοπούς, αλλά για να παίρνουν κάτι από την αύρα τους, να ανεβάζουν κατά τι την αυτοεκτίμησή τους και να ονειρεύονται ότι παρ' όλο που τους λείπουν τα βασικά, θα μπορούσαν κιαυτοί με ένα άπλωμα του χεριού να γίνουν τρανοί και πλούσιοι.
Υπάρχει όμως και μια άλλη ελλειμματική κατηγορία, που χωρίς να γυρίζει αναγκαστικά την πλάτη στην αριστοκρατία του πλούτου, δείχνει να ελκύεται περισσότερο από την αριστοκρατία του πνεύματος. Συνήθως δε έρχονται έτσι τα πράγματα που οι δυο αυτές αριστοκρατίες αλληλοκαλύπτονται. Αλλά, ας τ' αφήσουμε αυτό στην άκρη. Με κίνητρα λοιπόν, ίδια κι απαράμιλλα με την προηγούμενη κατηγορία, αναμασά και τρέφεται απ' τα κοψίδια που αφήνουν στο τραπέζι τους οι σοφοί, προσδοκώντας ότι κάποια στιγμή με τ' αποφάγια, θα παρασκευάσει το τέλειο γκουρμέ πιάτο.
Τα ωφέλη από την παράταιρη αυτή συμβιωτική σχέση είναι αμοιβαία. Οι μεν πρώτοι φαίνεται να διασκεδάζουν με τα υποτακτικά κολλητήρια που τους θαυμάζουν και με τις γελοίες κουλουτούμπες που κάνουν για να τους μιμηθούν, οι δε δεύτεροι βρίσκουν την ευκαιρία να φορέσουν το φωτοστέφανο του πλούτου ή της σοφίας, σε τσίγκινη φυσικά έκδοση, και να ζήσουν το μύθο τους, στην κοσμάρα τους.
Ο δικός μας ο ΓΑΠ, ίδιος και απαράλλαχτος φεουδάρχης ηγεμόνας που αποφάσισε κάποια στιγμή να αναβαθμιστεί και να πουλήσει μόστρα στους υπηκόους του, αλλά και στον βασιλιά, στο έλεος του οποίου το' φερε η μοίρα να βρίσκεται, άνοιξε πρόσφατα διάπλατα τις πόρτες της αυλής του σε κάθε σοφό που κυκλοφορούσε σε ανατολή και δύση. Δεν ήταν δα και δύσκολο, αρκεί να έπεφταν τα τάλληρα και τα δουκάτα, αρκεί τα τραπέζια να ήταν στρωμένα, και τα κρεβάτια μαλακά. Και οι υποχρεώσεις όχι μεγάλες. Δυο τρεις σοφίες εδώ κι εκεί, θα έφταναν να θαμπώσουν το πόπολο και να ξεπληρωθεί ο μισθός τους. Φυσικά για να τους δελεάσει, μιας και ο ανταγωνισμός από άλλες αυλές ήτανε ήδη σκληρός και τα δουκάτα περισσότερα, φρόντισε από τα πριν να εξασφαλίσει ότι δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε άξεστος και ανεπίδεκτος μαθήσεως ηγεμόνας, αλλά ένας φτασμένος διανοούμενος, όπως φρόντισε να διακηρύξει από νωρίς, στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου το περιοδικό ΤΙΜΕ, ανακηρύσσοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ στοχαστή της χρονιάς. Παρά ταύτα, ακόμα κι αυτοί αναγνώριζαν ότι ήθελε ένα παραπάνω λούστρο.
Η συμβίωση του ΓΑΠ δίπλα στους σοφούς φαίνεται ότι έπιασε γρήγορα τόπο. Το ίδιο και τα εντατικά μαθήματα σοφίας. Χθες λοιπόν ο μαθητής, σε συνέντευξη που έδωσε σε αμερικανικη διαδικτυακή εφημερίδα, και σε παγκόσμια πρώτη, ανέπτυξε με νηφάλιο και οξυδερκή τρόπο μια νέα θεωρία, ολοδικής τους εμνεύσεως, για το πώς μπορεί ολάκερη πλέον η ανθρωπότητα, και όχι μόνο η Ελλάδα, να πορευτεί στο σοσιαλισμό, όχι από τον 1ο δρόμο, ούτε από τον 2ο, ούτε από τον 3ο, αλλά μέσα από τον δαφνοστεφανομένο Γάπειο 4ο δρόμο.
Το αν η πραγμάτωση του σοσιαλισμού επιτευχθεί με επαφές τρίτου ή τέταρτου τύπου, αναμένεται να διασαφηνιστεί σε επόμενη συνέντευξη, κι όταν τα μαθήματα θα έχουν περάσει στο επόμενο level.
Προς το παρόν, άξιος ο μισθός των συμβούλων και άξιος ο μισθός του μαθητή...
Ακούγεται πως ο τελευταίος σοφός σύμβουλος του ΓΑΠ ο πολύς Σκιόπα λαμβάνει για τον κόπο του κάπου 1.500 ευρώπουλα ημερησίως ήτοι περί τις 45.000 ευρώ μηνιαίως.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Να που τελικά υπάρχουν τα λεφτά...)
γεια σου Λύκε,
ΑπάντησηΔιαγραφήναι μου το εκμυστηρευθηκε ο ιδιος ο Σκιοπα. Με παραπονο. Διοτι ακουσε οτι στο Στιγκλιτσ δινει τα διπλασια. και οτι εχει επισης αναλαβει η κυβ. να προικισει και τα αγορια του Γκαλμπρεηθ και του Παλμε, καθ' οτι ορφανα...
Μα το έλεγε και προεκλογικά ο Γιώργος "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"
ΑπάντησηΔιαγραφή..εγώ τι να σας πω τώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφή...στο βιογραφικό του εδώ και χρόνια γράφει ότι σπούδασε
"ιησουητική σοσιαλληστική φιλοσοφία" στην σουηδία...:-D
Όχι σοσιαληστική, σοσιαληστρική φιλοσοφία σπούδασε....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδατε τελικά με ένα καλό βιογραφικό και μερικές καλές συνεντεύξεις τι μπορεί να επιτύχει κάποιος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη και αν αυτός είναι ο ΓΑΠ...
καλως ηρθες γιατρε των βιογραφικων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΓΑΠ δεν ειχε αναγκη απο βιογραφικο. Το ονομα εφτανε και μονο. Δεν το ειχε πει αλλωστε ο μακαριτης ο Αντρεας, όταν τον ρωτησαν γιατι δεν αφησε τιτποτε στα παιδια του;
Το ονομα Παπανδρεου τους αφησα, ειχε πει τοτε.
bbimbo,
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιδια μη παθετε τιποτε διαβαζοντας βιογραφικα και ζαλιστειτε.
Διαβασα οτι προσλαμβανει κι αλλες καραβιες συμβουλων. Θα 'χουμε πολλη δουλεια...
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΤΕ ΑΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΑΝ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ Η ΚΛΕΙΣΤΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ;
ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ, ΕΞΟΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΣΩ SMS, E-MAILS, ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΕΤΣΕΤΕΡΑ;
ΕΞΟΔΑ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟΝ, ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ(ΓΕΥΜΑΤΑ, ΤΡΑΠΕΖΩΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΩΡΑ Η ΜΙΖΕΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ, ΕΤΣΕΤΕΡΑ;), ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΤΣΕΤΕΡΑ... ΕΤΣΕΤΕΡΑ... ΕΤΣΕΤΕΡΑ...
Η ΟΧΙ;
TIN KALIMERA MOY!
Αγαπητή φίλη (νομίζω είσαι γυναίκα), επισκευτηκα το ιστολόγιό σου και εντυπωσιάστηκα. Είναι παρήγορο που υπ'αρχουν τέτοια ιστολόγια. Μπράβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλικά Ιδεοπηγή (Δημήτρης).
@ταξιδευτή, τα έξοδα αυτά είναι πληρωμένα από το χορηγό δηλαδή τον συνήθη μαλάκα ...εμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαξιδευτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατι δεν στελνεις κανενα ε-mail στον ΓΑΠ να ρωτησεις;
Στα πλαισια της διαφανειας περι των εξοδων του κρατους ειμαι σιγουρη οτι θα σου απαντησει με προθυμια...
Κοιταξε, αφου θα το στειλεις που θα το στειλεις, ρωτησε τον σε παρακαλω και ποιοι τελικα μας κυβερνουν, γιατι μπερδευομαι. Μια λενε η τροικα, την αλλη λενε, εμεις οι ιδιοι της εκλεγμενης κυβερνησης, κλπ
Εχουμε ή δεν εχουμε διαφανεια.
γεια σου ιδεοπηγη,
ΑπάντησηΔιαγραφήνασαι καλα,
γυναικα ειμαι, αφου το γραφει και το προφιλ!
Είναι δηλαδή καλύτερα να στηρίξουμε τις ελπίδες μας στους (εκλεγμένους) φωστήρες μας σαν την Ξενογιαννακοπούλου, τον Ρέππα, τον Παπουτσή και τη λοιπή παρέα "σοσιαλιστών";
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρεμπιπτόντως 1500 την ημέρα δεν είναι τόσο πολλά όσο νομίζετε. Ένας εξειδικευμένος προγραμματιστής μπορεί να βγάλει τόσα με ένα καλό συμβόλαιο στη Μέση Ανατολή. Το πιθανότερο δε είναι πως είναι καθαρά, χωρίς έξοδα δηλαδή. Αν έχω καταλάβει ο Σιόπα προσλήφθηκε λομπίστας οπότε θα έχει πολλά έξοδα για μετακινήσεις, γεύματα, παρουσιάσεις κλπ. Το πιθανότερο είναι πως θα ξοδεύει πολλαπλάσια για τη δουλειά.
Και κάτι ακόμα για τα 1500 την ήμέρα: πάρα πολλοί γιατροί και δικηγόροι στην Αθήνα τα βγάζουν για πλάκα (αυτοί οι "μικρομεσαίοι" φοροφυγάδες για τους οποίους έχω διαφωνήσει πολλές φορές με τη Cynical).
ΑπάντησηΔιαγραφήKυριακο,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο θεμα δεν ειναι αν ο ταδε ειναι "καλυτερος" απο τον αλλο στη διακυβερνηση. Αλλά για το ποιανου συμφερον εργαζεται.
Αν ο Σκιοπα εργαζεται αποτελεσματικα για να πληρωθουν οι τραπεζες στο ακεραιο, με συμφερει να μην ειναι ο καλυτερος σ' αυτη τη θεση.
Ας παρουμε ως παραδειγμα τους γονεις. Εξ ορισμού επειδη ειναι προσανατολισμενοι προς το συμφερον του παιδιου τους, αυτο συνεπαγεται οτι ειναι και οι καλυτεροι.
Για να είμαι ειλικρινής, με δεδομένο ότι τα χρήματα τα δανείστηκαν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν βλέπω γιατί οι τράπεζες δεν πρέπει να τα πάρουν πίσω. Δεν μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό ποτέ για να δανειστούμε. Αν τα χρήματα σπαταλήθηκαν χωρίς να προσφέρουν οφέλη στον ελληνικό λαό δεν φταίνε οι τράπεζες γι αυτό. Ούτε εμένα μ' αρέσει ο ρόλος που παίζουν οι τράπεζες και ειδικά το τζογαδόρικο κεφάλαιο στην οικονομία αλλά για την κατάσταση της Ελλάδας δεν φταίνε τόσο πολύ οι τράπεζες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ μ' αυτό που λες για το συμφέρον αλλά η κυβέρνηση έχει ένα στόχο: να μπορέσει να ξαναδανειστεί από τις αγορές. Για να το πετύχει αυτό θα χρειαστεί ανθρώπους σαν τον Σιόπα. Μπορεί να διαφωνείς με τον δρόμο που ακολουθεί ο ΓΑΠ αλλά από την πλευρά του καλά κάνει. Εσύ μπορεί να θεωρείς την κατάρρευση της κυβέρνησης και τη χρεοκοπία επιθυμητές εξελίξεις αλλά οι περισσότεροι Έλληνες διαφωνούν μαζί σου. Μην το ξεχνάς αυτό.
Κυριακο, κυριακο
ΑπάντησηΔιαγραφήτο να πεσει η κυβερνηση δεν ειναι αυτοσκοπος για αισθητικους ας πουμε λογους.
Εδω τιθενται σκληρα διλημματα. Αν προτιμας την εξαθλιωση ενος εκατομμυριου ανθρωπων, και βαλε και τις οικογενειες τους μεσα, αν προτιμας το ξεπουλημα της χωρας κοψοχρονια για να μπορουν να τραπεζιτες να κερδιζουν τοκογλυφικα επιτοκια, τοτε ναι συμφωνω.
Αν εχεις δει να πεφτουν τα spreads, στειλε μου χαιρετισματα. Αν θεωρεις οτι με 150% χρεος θα ξαναδανειστουμε με 2% απο τις αγορες, τοτε ναι συμφωνω εχεις δικαιο.
Αν, αν.. Ειναι τοσα πολλα, που θα επρεπε να τα γνωριζες.
Το ζήτημα που δεν συζητούν καθόλου αυτοί που επιθυμούν τη χρεοκοπία είναι πόσο μεγάλη θα είναι η εξαθλίωση αν χρεοκοπήσουμε. Το πρόβλημα είναι πως πολύ δύσκολα μπορούμε να το πούμε γιατί θα είμαστε σε άγνωστα νερά αλλά οι περισσότεροι που έκαναν τον κόπο να επεξεργαστούν, έστω και επιφανειακά, σενάρια χρεοκοπίας προβλέπουν καταστάσεις που θα κάνουν τη σημερινή "εξαθλίωση" να μοιάζει με παράδεισο. Οι περισσότερο κερδισμένοι από μια χρεοκοπία θα είναι οι πλούσιοι που θα βγάλουν τα λεφτά τους έξω και θα μας αγοράσουν όλους μετά για ένα κομμάτι ψωμί όταν οι περιουσίες τους θα πολλαπλασιαστούν σε μια νύχτα. Μερικοί αριστεροί σχολιαστές (π.χ. Λαπατσιώρας - Μηλιός, στο youpay τα διάβασα) απορρίπτουν τη στάση πληρωμών με αρκετά πειστικά επιχειρήματα λέγοντας πως αυτή τελικά θα ωφελήσει το κεφάλαιο και θα συντρίψει τους εργαζόμενους. Επιπλέον, η επιτήρηση φαίνεται να βοηθάει να γίνουν μερικά αυτονόητα για να οργανωθεί λίγο το μπ.....λο ελληνικό κράτος. Δεν βλέπω ποιος Έλληνας μπορεί να διαφωνεί μ' αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ δρόμος που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν είναι μονόδρομος αλλά ούτε και η χρεοκοπία είναι. Όποιος δεν την θέλει δεν είναι απαραίτητα τσιράκι των τραπεζιτών ή παπαγάλος των ΜΜΕ του συστήματος.
Κυριακο τη συζητηση περι χρεοκοπιας την εχουμε ξανακανει.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ειχα πει οτι υπαρχουν πολλοι τροποι στασης πληρωμων. Ακομα και στην πιο ακραια περιπτωση, ολοκληρωτικης αρνησης πληρωμης του χρεους, η προτερη εμπειρια εχει δειξει οτι η επανοδος στις αγορες γινεται σε 1-2 χρονια. Και σκεψου ξελαφρωμενοι κατα αρκετα εκατονταδες δις που θα μεινουν στη χωρα.
Να που πιάσανε τόπο τα ευρώπουλα που ταϊσανε τα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας οι "κυβερνώντες"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι απέκτησαν άποψη περί χρεοκοπίας οι πάντες σχετικοί και άσχετοι και χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.
Η Αργεντινή ακόμα δανείζεται με πολύ ψηλό επιτόκιο και μόλις πέρσι έπιασε το ΑΕΠ του 2001.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχουν καλές λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και αυτό που με βγάζει απ' τα ρούχα μου με κάποιους σχολιαστές είναι πως παριστάνουν πως αν χρεοκοπήσουμε όλα θα γίνουν όπως πριν, μάλιστα λίγο καλύτερα και λίγο πιο σοσιαλιστικά.
Παρεμπιπτόντως αυτό που λες για τα σπρέντ δείχνει πόσο μεγάλες μ......ς λένε αυτοί που κατηγορούν τις δηλώσεις του ΓΑΠ ή του Στίγκλιτς ή του ενός και του άλλου κυβερνητικού ανθυποπαράγοντα για την άνοδο των επιτοκίων. Τώρα που όλος ο κόσμος (τραπεζίτες, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, κοινοτικοί, πολιτικοί) σκοτώνονται ποιος θα πρωτοπαινέψει την Ελλάδα και τον ΓΑΠ για την τιτάνια προσπάθεια τα σπρεντ είναι στο 800. Γιατί άραγε; Προφανώς γιατί όλα αυτά οι επενδυτές τα γράφουν στα παπάρια τους. Τα νούμερα της οικονομίας είναι που μας έβαλαν στον κατήφορο της χρεοκοπίας και τα νούμερα θα μας βγάλουν (ή όπως πολύ σωστά λες δεν θα μας βγάλουν) ότι και να λέει ο ένας και ο άλλος.
Κάθε blog έχει τον παπάρα του. Είναι ο τύπος που δεν σχολιάζει επί της ουσίας σχεδόν ποτέ, αλλά πετάει μία εξυπνάδα και νομίζει ότι έγραψε κάτι σημαντικό. Μάλλον τον έχει βαρέσει η "μοναξιά"
ΑπάντησηΔιαγραφήΛύκε, αν έχεις κάποιο επιχείρημα ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Εσύ που έχεις άποψη για τη χρεωκοπία τι είσαι, σχετικός ή άσχετος; Απ' το προφίλ σου δεν βλέπω κάποια σχέση με τα οικονομικά οπότε μάλλον το δεύτερο. Γιατί δικαιούσαι εσύ άποψη για την χρεοκοπία κι εγώ όχι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε, η ειρωνεία είναι πως αυτό που γράφεις περιγράφει ακριβώς το σχόλιό σου. Επί της ουσίας δεν είπες τίποτα, απλά πέταξες μια εξυπνάδα που προφανώς θεωρείς σημαντική αλλιώς δεν θα την πέταγες. Μάλλον σ' έχει βαρέσει η μοναξιά δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις απ' το να βρίζεις άγνωστους στο internet. Ψυλλιάζομαι δε πως είσαι κάποιος σοβαροφανής τακτικός που δεν ήθελε να πει την εξυπνάδα με το όνομά του για να μην ξεφτιλιστεί.
Μάγκες αν θέλετε να μιλάτε μόνο σε ανθρώπους που έχουν την ίδια άποψη μ΄ εσάς τότε να μιλάτε στον καθρέφτη. Δεν είμαι ο μπαμπάς σας για να σας μάθω τρόπους ούτε ο κομματάρχης σας να σας μάθω πως να συζητάτε πολιτικά. Το σίγουρο είναι πως όταν κάποιος αρχίζει τις προσβολές είναι γιατί του τέλειωσαν τα επιχειρήματα. Όταν μεγαλώσετε λιγάκι μπορεί να το καταλάβετε.
Κυριάκο το αν εγώ είμαι άσχετος ή σχετικός άσε καλύτερα να το κρίνει η ιστορία..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ πάντως είσαι σίγουρα άσχετος γιατί το να παπαγαλίζεις αυτά που παπαγαλίζεις περί χρεωκοπίας κάθε στιγμή είναι σκέτη ανοησία.
Σίγουρα αν υπήρχε πρόβλημα όπως μας είπε ο κύριος πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές και αν ο κύριος Παπανδρέου αγαπούσε τη χώρα του και το λαό του και εφόσον δεν έβρισκε να δανειστεί όφειλε ως καλός πατριώτης να κηρύξει στάση πληρωμών και να προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους κάτι που αναγνωρίζουν και οι διεθνείς νόμοι αντι να καταδικάσει το λαό στην πείνα και την εξαθλίωση.
Σήμερα μετά την υπογραφή του μνημονίου και της δανειστικής σύμβασης το τοπίο έχει αλλάξει αφού σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών οι δανειστές μας μπορούν να βγάλουν στο σφυρί ακόμα και την ακρόπολη για να πάρουν πίσω τα δανεικά τους.
Κι αυτό είναι κατόρθωμα του πρωθυπουργού και της κλίκας του που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπόύς.
Ρε Κυριάκο, εγώ να σε υπερασπιστώ πήγα από τα δόντια του Λύκου και εσύ με βρίζεις; Τέλος πάντων, θαυμάζω τη σκέψη σου και τον τρόπο που την εκφράζεις. Συνέχισε έτσι δεν πάνε χαμένα αυτά που γράφεις, ειλικρινά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛύκε διάβασε αν θέλεις τι λένε αυτοί οι ανόητοι, τους οποίους θα μπορούσες να πεις πως "παπαγαλίζω":
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=556895
Παπαγαλίζω μια χαρακτηριστική παράγραφο που συνοψίζει τις αναμενόμενες συνέπειες της στάσης πληρωμών και συνεπαγόμενης εξόδου από το ευρώ:
"Τελικά, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η μείωση των μισθών αναλογικά με το ύψος της υποτίμησης, η κατάρρευση των κοινωνικών δαπανών θα είναι τα αποτελέσματα που θα αντιμετωπίσει η εργασία."
Κι αυτά είναι μόνο μια πλευρά του προβλήματος. Αυτό που αρνείσαι να καταλάβεις είναι πως, αντίθετα μ' αυτά που βλακωδώς υποστηρίζουν διάφοροι σχολιαστές που ξαφνικά έχουν αποκτήσει φήμη δυσανάλογη της αξίας τους χαϊδεύοντας αριστερά αυτιά, η χρεοκοπία δεν είναι μαγική λύση. Αντίθετα είναι λύση με μεγάλο ρίσκο, όχι μόνο οικονομικό, γιατί θα συνταράξει την Ευρωπαϊκή και πιθανότατα την παγκόσμια οικονομία ενώ τα οφέλη της θα είναι μακροπρόθεσμα.
Δεν είμαστε η Αργεντινή γιατί ο κόσμος σήμερα δεν είναι ο κόσμος του 2002 και η χρεοκοπία μας τώρα θα ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ (μεγαλύτερη από της Αργεντινής και της Ρωσίας μαζί) στη μέση μάλιστα της δεύτερης (;) μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του αιώνα. Δεν μας έσωσαν από τη χρεοκοπία γιατί μας αγαπάνε οι Ευρωπαίοι αλλά γιατί ήθελαν να προστατέψουν τις τράπεζές τους. Πιστεύεις πως θα εξακολουθούσαν να μας θέλουν για συμμάχους αν ξαφνικά προκαλούσαμε μια νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση επειδή αποφασίσαμε πως καλά δανειζόμασταν τόσο καιρό τώρα που ήρθε ο λογαριασμός βαρέσαμε κανόνι; Πιστεύεις πως τα φιλαράκια μας οι Ιταλοί και οι Ισπανοί που ήδη πληρώνουν ακριβότερα τα δάνειά τους εξαιτίας μας, θα εξακολουθούσαν να μας αγαπάνε αν τους φέρναμε κι αυτούς στο χείλος της χρεοκοπίας; Πόσο εύκολη θα ήταν η ζωή σε μια Ελλάδα δίχως συμμάχους; Ή μήπως νομίζεις πως θα έρθει ο σοσιαλισμός και θα "κοινωνικοποιηθούν" την επόμενη της χρεοκοπίας οι τράπεζες και τα εργοστάσια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές τις ερωτήσεις τις έχω κάνει πολλές φορές και απαντήσεις δεν έχω πάρει. Αν νομίζεις πως λέγοντάς μου πως είμαι ανόητος και παπαγάλος έχεις απαντήσει πειστικά στους προβληματισμούς για το ρίσκο μιας χρεοκοπίας τότε μάλλον ο άσχετος δεν είμαι εγώ.
Kυριακο ακομα και οι φιλοι του ΓΑΠ του λενε οτι αρμενιζει στραβα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔες τι λεει ο υιος Galbraith, ακομα και σημερα στην Ελευθεροτυπια.
Δες τι λενε ακομα και στη Γερμανια οτι μας πανε για 'ελεγχομενη" χρεοκοπια, δλδ να πληρωθουν πρωτα οι τραπεζες και μετα ας τους αλλους να κουρευονται.
Ακου τωρα: Απο την α! δοση 14,5 δις τα 8,5 δις πηγανε στην εξοφηση ομολογου που εληγε στις 19 μαιου.
Ενα 10 δις πηγε για την «προικοδότηση» του υπό σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.
Προχθες δεσμευσε αλλα 25 δις για τις τραπεζες.
τελος παντων ρωτω: Απο τα δανεικα των 110 δις πόσα θα πανε στα δημοσια ταμεια για τις τρεχουσες και μελλοντικες αναπτυξιακες αναγκες της χωρας;
Τιποτε! Διοτι θα συνεχισουμε να δανειζομαστε ες αει για να ξεπληρωνουμε τους τοκογλυφους.
Αν αυτο το θεωρεις καλη πολιτικη, τι να σου πω...
Να πω και κατι για τα 1500 ευρω της ημερησιας αποζημιωσης του Σκιοπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πουτάνα των αγορών λιγα του ειναι. Εδω, η εθνική μας πουτανα Τζουλια χρεωνει πολυ περισσοτερα...
Κυριάκο υπάρχουν κι άλλοι ανόητοι, όπως και άλλοι πληρωμένοι κονδυλοφόροι μήπως θες να σου στείλω μερικούς να 'χεις να διαβάζεις στις διακοπές σου?
ΑπάντησηΔιαγραφήCyn, κατά τύχη μόλις διάβασα τη συνέντευξη του Galbraith ακριβώς πριν έρθω εδώ και συμφωνώ σε πολλά, όπως συμφωνώ πως ο ΓΑΠ πολλά τα κάνει στραβά. Για παράδειγμα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης πηγαίνει στις τράπεζες και χάνεται στη μαύρη τρύπα ενώ ετοιμάζεται να ξεπουλήσει και το ΤΤ για να τις βοηθήσει. Παρά τις φανφάρες για τη φοροδιαφυγή δεν έχει γίνει τίποτα και ετοιμάζουν νέα αύξηση του ΦΠΑ με αλλαγή του συντελεστή από 11 σε 23 για πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Εν ολίγοις την πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι και χαϊδεύουμε τους τραπεζίτες. Μια πίστωση χρόνου για τη φοροδιαφυγή τη δέχομαι γιατί το κράτος είναι μπάχαλο αλλά δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ αυτό, ο κόσμος έχει γονατίσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη πιστεύω πως ο ΓΑΠ δε φταίει που βρεθήκαμε υπό κηδεμονία και είμαι ελαστικός μαζί του γιατί ανέλαβε να διαχειριστεί μια κατάσταση που ανάλογή της δεν έχει αντιμετωπίσει Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και δεκαετίες και θα μπορούσε να τα πάει χειρότερα. Με βάση τις επιλογές που έκανε το παλεύει.
Κάτι τελευταίο προσωπικό: Για να καταλάβεις πόσο εμπιστεύομαι την κυβέρνηση να τα καταφέρει, έφυγα από την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είμαι στην Κοπεγχάγη (μέχρι να μας κάνει ο ΓΑΠ Δανία του νότου είπα να έρθω στην κανονική) και δουλεύω σαν freelance σύμβουλος. Το συμβόλαιο είναι για 6 μήνες αλλά δε σκοπεύω να γυρίσω, αντίθετα θα προσπαθήσω να βρω άλλο συμβόλαιο οπουδήποτε στην Ευρώπη με σκοπό να γυρίσω στην Ελλάδα το 2012. Στο μεταξύ βλέπω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου από το skype. Καλύτερα έτσι όμως παρά να μείνω χωρίς δουλειά και να χάσω το σπίτι μου...
Λύκε, όποιος έχει άλλη άποψη δεν είναι απαραίτητα πληρωμένος κονδυλοφόρος και το link στην Αυγή το έβαλα ακριβώς για αυτό το λόγο. Είχα παρακολουθήσει όλο το διάλογο του Λαπαβίτσα με τους Λαπατσιώρα / Μηλιό στην εφημερίδα και τα επιχειρήματα ήταν ισχυρά κι από τις δύο πλευρές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην άποψή σου τη δέχομαι, η αντιρρήσεις μου είναι δύο: το ένα είναι πως δεν τα κάνει όλα στραβά ο ΓΑΠ και το άλλο πως η χρεοκοπία δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση στα προβλήματά μας.
Να 'σαι καλά.
Κυριακο,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο πιο ηπιο που μπορω να πω ειναι οτι ο ΓΑΠ αποδειχτηκε πολυ ολιγιστος, και υποτακτικος. Το να τα φορτωνεις ολα στους μισθοσυντηρητους δεν αποτελει μονοδρομο. Αλλά συνειδητη πολιτικη επιλογη.
Και ως προς αυτο ειναι καταπτυστος.
Ολες του οι κινησεις δειχνουν οτι δρα σαν τοποτηρητης των τραπεζων και τιποτε παραπανω.
Αν μπορεις να μεινεις Δανια, ουτε συζητηση να σκεφτεσαι να γυρισεις. Με τοση ζεστη και υγρασια, ουτε για τα καλοκαιρια δεν κανει πια η ελλαδα.
Σου ευχομαι τα καλυτερα.
Κυριάκο (και cynical) καλησπέρα, τώρα είδα την κουβέντα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι το θέμα είναι πολύ απλό, το ευρώ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Δεν φταίει βέβαια το ευρώ αλλά το ότι είμαστε πρωτογενώς άχρηστοι από δικού μας σε όλα τα επίπεδα (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα). Όμως τώρα χρειαζόμαστε εκτός από αλλαγές και μέσα πολιτικής.
Δεν μπορώ να φανταστώ τους όρους εξόδου μας από αυτή την κρίση, εκτός αν αρχίσουν να παραιτούνται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ιδρύοντας πετυχημένες καινοτόμες επιχειρήσεις με διεθνή προσανατολισμό. Κάτι εντελώς απίθανο. Και επίσης να αρχίσουν οι ήδη υπάρχουσες ιδιωτικές να παράγουν εξαιρετικά προιόντα που θα κερδίσουν ένα μεγάλο κομμάτι των διεθνών αγορών (αντίθετα τις βλέπουμε να κλείνουν και να φεύγουν ή να περιμένουν τις επιδοτήσεις).
Βλέπει κανείς κάτι τέτοιο να είναι εφικτό;
Οπότε το βιοτικό επίπεδο του 2007 πάει ολοταχώς για συντριβή. Είτε φτιάξει, είτε δεν φτιάξει η οικονομία, είτε έχουμε 2% έλλειμμα του χρόνου, είτε 5% πλεόνασμα το 2012...
Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ο τουρισμός ο οποίος θέλει φτηνό νόμισμα.
Αν φεύγαμε από το ευρώ, προσπαθώντας παράλληλα να εξυγιάνουμε την οικονομία (νοσοκομεία, φοροδιαφυγή κτλ), σε 3-4 χρόνια πιστεύω ότι θα ανακτούσαμε το χαμένο έδαφος.
Τώρα με την παρούσα στρατηγική, χρησιμοποιείται μεν η χρεοκοπία ως κυματοθραύστης αντιδράσεων για να προχωρήσουν πιο εύκολα δίκαιες και άδικες αλλαγές, αλλά όμως καθυστερεί το αναγκαίο κακό (η έξοδός μας από το ευρώ). Έτσι, η ανάκαμψη μετατοπίζεται στο πολύ αχνό μέλλον με τρόπο αόριστο και χωρίς να μπορώ εγώ να κατανοήσω το πώς.
Εκτός αν μετά τις "μεταρρυθμίσεις"
βγούμε και από το ευρώ, οπότε θα μου λυθούν όλες οι απορίες για τα σχέδια της κυβέρνησης.
Το ποιοι θα χάσουν περισσότερα από το ευρώ δεν το ξέρω με τόση σιγουριά. Αυτό όμως που καταλαβαίνω είναι ότι οι κατώτεροι εργαζόμενοι, μεσαίοι και κάτω, και οι φτωχοί, οι εποχιακά εργαζόμενοι κτλ, θα χρεοκοπήσουν ηχηρά αν δεν βγούμε από το ευρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ έξοδος από το ευρώ δεν έχει νόημα να μελετηθεί ως μια στατική διαδικασία (πόσα είχαμε πριν, πόσα θα είναι μετά), αλλά ως μια αναπτυξιακά δυναμική διαδικασία.
Για παράδειγμα:
Σήμερα τα τουριστικά πακέτα είναι π.χ. 300 ευρώ την εβδομάδα/άτομο μαζί με διατροφή (λέω τώρα ένα παράδειγμα) και επειδή οι ξενοδόχοι δεν βγαίνουν απολύουν κόσμο ή δεν τους πληρώνουν με την σεζόν από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο μετά βίας (5 μήνες).
Αν βγούμε από το ευρώ τα τουριστικά πακέτα θα κοστίζουν (σε αναλογική κλίμακα) 150-200 ευρώ με την διαφορά ότι α) η τουριστική σεζόν θα ξεκινάει από Απρίλιο και θα τελειώνει Νοέμβριο όπως γινόταν και παλαιότερα λόγω αύξησης της ζήτησης λόγω φτηνότερου προιόντος, β) θα ανοίξουν όλα τα κλειστά καταλύματα που έβαλαν λουκέτο από το 2002 και μετά, γ) θα δουλεύουν όλοι και θα υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.
Ο τουρισμός (μαζί με τους συγγενικούς του κλάδους και την επιπλέον κίνηση της αγοράς που προκαλεί) είναι ένα 30%+ του ελληνικού ΑΕΠ. Φαντάζομαι όμως ότι υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις εξαγωγικού προσανατολισμού εκτός από τον τουρισμό.
Αυτό θα αποτελέσει μια επαρκή ώθηση για να ξανά ξεκινήσουμε δυναμικά σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Το εισόδημα αυτό θα πάει σε όλους μέσω της κατανάλωσης, η οικονομία θα ορθοποδήσει.
Να γίνουν παράλληλα και αλλαγές γιατί ούτε εμένα μου αρέσει η φοροδιαφυγή ή ότι το κράτος απλά δεν λειτουργεί (δεν φταίνε σε αυτό οι ευνουχισμένοι υπάλληλοι).
Η άλλη λύση ποια είναι;