Σήμερα, όπως είχε προαναγγελθεί από τις αρχές καλοκαιριού, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα με το Κουβέιτ, αφήνοντας πίσω τους 50,000 άνδρες με σκοπό να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, 4,421 αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς, 32,000 τραυματίες, τα ταμεία της πατρίδας τους ελαφρυμένα κατά $801.9 δισεκατομμύρια δολάρια, ή κατά $3 τρισεκατομμύρια σύμφωνα με υπολογισμούς του Stieglitz, και επιπλέον μια υπόσχεση ότι το Ιρακ θα παραμείνει για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό τους σαν έγνοια και για το μέλλον. Αυτά από αμερικανικής πλευράς.
Από ιρακινής πλευράς, άφησαν πίσω τους περίπου 600,000 νεκρούς (έρευνα του Lancet), εκ των οποίων 106,000 με 150,000 μόνο από τον άμαχο πληθυσμό, 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες, δηλαδή το 16% του πληθυσμού και το 40% της μεσαίας τάξης, εκ των οποίων οι μισοί κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες όπως Ιράν, Συρία και Ιορδανία, και οι άλλοι μισοί εντός Ιράκ σε ασφαλέστερες περιοχές, 35% ανεργία με τον μισό πληθυσμό σε κατάσταση ημιαπασχόλησης, μια ανύπαρκτη κυβέρνηση που εδώ και έξι μήνες αδυνατεί να συσταθεί, ένα διχασμένο πληθυσμό που σπαράσσεται από φονικές συμπλοκές, μια ξεχαρβαλωμένη παραγωγική μηχανή που κωλύεται να λειτουργήσει κυρίως από έλλειψη ρευστού και ενέργειας, (το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαθέσιμο για λίγες μόνο ώρες την ημέρα), την υγεία και την εκπαίδευση σε πολύ κακή κατάσταση και πολλούς απ' τους κατοίκους ν' αναπολούν την πρό της εισβολής εποχή.
Παρ' όλες όμως τις προαναφερθείσες παράπλευρες και δυσάρεστες απώλειες, το μετά την εισβολή Ιράκ, χάρη στην απελευθερωτική προσπάθεια των αμερικανών στρατιωτών, έχει μετασχηματιστεί σε μια πιο ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία, τέτοια που η βουλευτής Safia Souhail να μπορεί να διαλέγεται και να διαφωνεί με τους προσκεκλημένους της στα άνετα σαλόνια του σπιτιού της, τέτοια που οι εισαγωγές από τον πρώτο κόσμο να γίνονται απρόσκοπτα, το ίδιο και τα ταξίδια και ο τουρισμός από, και προς τον πρώτο και τον δεύτερο και τον τρίτο κόσμο, τέτοια που οι συνδέσεις internet να έχουν εκτοξευθεί από τις 4,500 προ της εισβολής σε 1.6 εκατομμύρια σήμερα, τέτοια που τα κινητά τηλέφωνα να έχουν φτάσει το ασύλληπτο νούμερο των 20 εκατομμυρίων από τα μόλις 80,000 που ήταν το 2003.
Αλήθεια, τι είναι 600,000+ πτώματα μπροστά σε 20 εκατομμύρια κινητά; Η διαφορά των αριθμών είναι τόσο συντριπτική ώστε λέω, ν΄αρχίσω να σκέφτομαι μπας και ο πόλεμος αυτός ν' άξιζε τελικά τον κόπο...
Η Δημοκρατία νίκησε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς το είχε πει ο πίθηκας, mission accomplished.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ "πλάκα" είναι ότι ο Obama δεν είπε κουβέντα για τα χημικά όπλα, στο όνομα των οποίων έγινε η εισβολή, και τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Μεγάλο μέρος από τους Αμερικανούς που αποχώρησαν θα ενισχύσουν τις "Νατοϊκές" δυνάμεις στο Αφγανιστάν, όπου "γυρίζεται" το remake της εισβολής στο Ιράκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν τω μεταξύ, ο μέσος Αμερικάνος συνεχίζει να αγνοεί πούθε πέφτουν στο χάρτη Ιράκ κι Αφγανιστάν.
Επειδή αυτή η κολόνια του πολέμου στο Ιράκ κρατάει χρόνια για κάνε έναν απολογισμό από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου να φρίξεις για τα θύματα του άμαχου πληθυσμού…
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα ρε Κυριάκο… το Ιράκ και Αφγανιστάν πέφτουν πίσω από το Μεξικό και κρύβονται πίσω από τις μαζικές μεταναστευτικές επιθέσεις των Μεξικανών! Δεν έμαθες γεωγραφία και κοσμογραφία από τους Αμερικανούς;
Γιατί, βρήκαν τον Μπιν Λάντεν για να βρουν και τα χημικά του Σαντάμ; Ούτε μια προβοκάτσια της προκοπής δεν μπορούν να στήσουν και να «βρουν» τόνους χημικά σε μια έρημο έξω από τη Βαβυλώνα.
Όσο για το τι αφήνουν πίσω τους στο Ιράκ και τι κάνουν μπρος στο Αφγανιστάν με αρχηγό τον Ομπάμα άστα. Και το Βιετνάμ θα ωχριά….
Αλήθεια οι ελληνικές δυνάμεις... ειρήνευσης τώρα θα ενωθούν με τιε νέες δυνάμεις ειρήνευσης του Ομπάμα;;;
Αλλά γιατί νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με το Ιράκ; Ξεχνούν την ιστορία του; 20 χρόνια από τον πόλεμο του Κόλπου και τρίχες νίκη! Σε άλλα 20, αν ζούμε και αν οι Αμερικανοί υπάρχουν εκεί, θα τα πούμε….
Διόρθωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο σχόλιο αντί Zwell έγραψα Κυριάκος… μας τρέλανε αυτός ο Ομπάμα δεν ξέρουμε τι λέμε (και αυτός τι κάνει)!
Συγνώμη..
Στέργιος
Αυτά διαβάζω και αναρωτιέμαι ποιον ωφελεί ένας τέτοιος πόλεμος. Μα είναι προφανές: πολυεθνικές, μεγάλες εταιρείες και το κομπόδεμα ορισμένων αυξάνεται ενώ ζωές στον Καιάδα χάνονται ή ψυχοφάρμακα παίζουν τον ρόλο του εξισορροπιστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκατά.
Προϋπήξε και η Γιουγκοσλαβία με τα ανάλογα αποτελέσματα. Ναι, τελικά αυτές οι καταστάσεις "άξιζαν" τον κόπο για τις πολυεθνικές. Τώρα μένει να δούμε καθισμένοι αναπαυτικά στον καναπέ μας, ποιά θα είναι η επόμενη "επιλογή" τους. Το χειρότερο είναι πως είμαστε σίγουροι πως θα είναι "μακριά απο εμάς". Χα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο !
Ε μα φυσικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί νομίζεις ότι ξόδεψαν τα εκατομμυριάκια τους;
Επένδυση έκαναν!!!