Όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει ο ΓΑΠ να "μεταρρυθμίσει" τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους θεσμούς, προχωρώντας σε μεταβίβαση λειτουργιών του κράτους σε εξωθεσμικούς, σε ξένους συμβούλους που τους γνώρισε εδώ κι εκεί στα ταξίδια του, αλλά το κυριότερο, στους προθύμους του ιδιωτικού τομέα, αν τη δει κανείς χοντρά-χοντρά κι απ' έξω, απ' έξω, θα του δινόταν η εντύπωση πως η κύρια επιθυμία είναι η εξάλειψη της χρόνιας και εκδημοκρατισμένης μικρο-διαφθοράς. Μοιραία όμως μια τέτοια κίνηση μπορεί να εξαλείψει την προαναφερθείσα διαφθορά, αλλά δεν μπορεί να πείσει ότι θα απαλλάξει τον τόπο από τη διαπλοκή.
Απλώς κάνει ένα reset και ξαναγυρίζει στην προ της μεταπολίτευσης περίοδο, τότε που οι μικροί υπακούανε και οι μεγάλοι οργιάζανε πίσω από κλειστές κουρτίνες. Εκσυγχρονισμός σημαίνει αυτό ακριβώς το πράγμα. Σκούπισμα των μικρών και εξασφάλιση του μονοπωλίου της διαφθοράς και της διαπλοκής σε ορισμένα μόνο υψηλά κείμενα στρώματα, κάτι που τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας είχε ξεφύγει απ' τα λουριά και είχε βγει με τα καροτσάκια στη λιανική.
Και το λέω αυτό, γιατί παρατηρώντας τους μηδενικούς σχεδόν δείκτες διαφθοράς ευυπόληπτων χωρών, διαπιστώνω, σκαλίζοντας λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια, τη μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στους δείκτες αυτούς και το μέγεθος των σκανδάλων στα οποία είναι αναμεμιγμένη η κρεμ ντε λα κρεμ της πολιτικής και οικονομικής ελίτ.
Και επιπλέον, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δυο χρόνια ποιος είναι τόσο ευκολόπιστος ώστε να δεχτεί ότι ο ιδιωτικός τομέας φοράει φωτοστέφανο; Απλώς τώρα οι δουλειές θα γίνονται πιο διακριτικά, μακριά από τα μάτια των πολλών και η θέση της χώρας μας στους αντίστοιχους πίνακες όλο και θα καλυτερεύει.
Οπως πάντα άλλο ένα εύστοχο άρθρο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διαφθορά στα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας έχει πάρει την μορφή χιονο-
στιβάδας.Συνδυάζεται βέβαια με την ληστρική επιδρομή στους μικρομε-
σαίους και στους εργαζόμενους.
Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνίες έχουν μπει στο στάδιο της παρακμής και θυμίζουν έντονα την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο τέλος της ,όταν ο θρόνος έβγαινε σε δημοπρασία.
Τα πάντα καταρέουν,εκτός από την αρώστια του χωρίς όρια πλουτισμού με κάθε μέσο.
Ας ελπίσουμε σε ένα άνεμο πραγματικής κάθαρσης στους πάντες.
Γειά σου Cynical.
Διατύπωσες μια οπτική περί "εκσυγχρονισμού" που δεν είχα σκεφτεί. Είναι πρωτότυπη και με επιχειρήματα, για αυτό με πιάνεις απροετοίμαστο και δεν έχω άποψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτομαι, όμως, οτι όπως και να έχει το πράγμα (ναι τρώγοντας οι λίγοι τον άμπακο σε ειδικής μορφής "κράτος δικαίου"), οι χώρες που στερούνται της εμφανούς διαφθοράς (της "λιανικής" που λες), τουλάχιστον, απολαμβάνουν υψηλή ευνομία σε κοινωνικό επίπεδο. Στην υγεία (δεν εννοώ την Αμερική), στην ασφάλεια (του πολίτη), στην παιδεία, ενδεχομένως και στις ατομικές ευκαιρίες.
Εμένα, όμως, κάτι μου λέει οτι το πρόβλημα μας είναι ευρύτερο, πιο έξω απο τον εκσυγχρονισμό.
Φοβάμαι οτι, πλέον, δεν έχουμε καν χώρα, και έτσι δεν γεννάται ζήτημα πια αν κάτι χρειάζεται βελτίωση ή όχι.
Τώρα αυτά τα 'λεπτά' και τα 'θεωρητικά' ο ΓΑΠ δεν νομίζω πως μπορεί να τα καταλάβει. Αυτός είναι παρκαρισμένος στο 'αυτονόητο' ακόμη :))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠατροκτόνος ο ΓΑΠ! Ο Αντρέας πέταξε τη διαφθορά στο λαό με τον ανεμιστήρα και ο ΓΑΠ τον μαζεύει με απορροφητήρα! Ντροπή του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή όποιος είναι υπέρ της λιανικής διαφθοράς κάνει στην ουσία αντιμονοπωλιακό αγώνα; Α, καλά έλεγαν ότι ο Αντρέας ήταν κατά των μονοπωλίων ενώ ο ΓΑΠ υπέρ!!!!
Για να πω την αλήθεια η λιανική διαφθορά είναι και αντιιμπεριαλιστικός αγώνας! Γι αυτό ο Αντρέας ήταν και κατά του ιμπεριαλισμού, γιατί δεν άφηνε τη διαφθορά να φτάσει στο λαό! Ευτυχώς ήρθε ο Γιώργος να διορθώσει το ολέθριο λάθος του πατέρα και να ξαναδώσει την αποκλειστικότητα στις πολυεθνικές.
Ναι, όλα τώρα φαίνονται καθαρά!
Στέργιος
Ας φτάσουμε κι εμείς στο σημείο αυτό κι αντιμετωπίζουμε μετά το -άλλης φύσεως- πρόβλημα που θα διαμορφωθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος το παρόν με τη "μικρή και καθημερινή" (και καθολική) διαφθορά δεν είναι μόνο ο ιδιωτικός τομέας που απώλεσε το φωτοστέφανό του αλλά όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να "ιδιωτικοποιήσουν" τις υπηρεσίες τους.
Κι εκεί είναι το πρόβλημα. Η διαφθορά της κοινωνίας που μετά και αδυνατεί και δεν θέλει να εποπτέυει τη διαφθορά της εξουσίας.
Φιλε Ανεστη
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν φτιαχνονται ετσι τα κοινωνικα συμβολαια. Ειδικα σ' αυτο τον τοπο και ειδικα τωρα. Αμα θελει να κανει reset να το κανει σε ολο το φασμα. Και οχι να κοιταει να περναει νυχτιατικα φωτογραφικες τροπολογιες για ειδικες περαιωσεις. Αυτο ειναι ενα μονο παραδειγμα.
Οι ελληνες δεν ειναι πιο ανηθικοι απο τους γερμανους για παραδειγμα. Η διαφθορα του γερμανικου κρατους η οποια κατευθυνεται προς τα εξω (για τα μεσα δεν εχω ιδιαν αντιληψη) με τις μιζες, ωφελει τους γερμανους γιατι πουλανε ετσι τα προιοντα τους. Και ετσι την χειροκροτουν!
καλα ειναι να λεμε οτι θα επρεπε οι πολιτες να ελεγχουν τη διαφθορα και τη διαπλοκη της εξουσιας, αλλα πες μου ενα τροπο που να μπορει να εχει αποτελεσμα.
Πες μου τι τροπους παρεμβασης εχει ο πολιτης και τι μεσα. Και μη μου πεις ...τις εκλογες! Και κατι ακομα, καπιταλισμος χωρις διαφθορα ηχει σαν ανεκδοτο.
Οχι, οι Ελληνες δεν ειναι πιο ανηθικοι απο τους Γερμανους ή απο τους Αμερικάνους ή τους Αυστραλούς. Και απόδειξη είναι το οτι μπαίνουν σε σειρά όταν ζουν και εργάζονται σε αυτές τις χώρες με αυστηρές νόρμες. Αναλόγως όμως υπάρχει και τέλος πολιτικής καρριέρας όποιου πιάνεται με τα χέρια στο μέλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω αν δεν ξέρω ποιο είναι το ζητούμενο. Είναι να πατσίσουμε την κρατική διαφθορά ή να έχουμε καλύτερη πολιτική ζωή;
Η εξεταστικές και οι προανακριτικές μας ποτέ δεν κατέληξαν σε ευθύνες. Ούτε η Ζίμενς, ούτε οι υποκλοπές, ούτε τα παιχνίδια με τα λεφτά των ταμείων ούτε το Βατοπέδι θα καταλήξει. Γιατί κοιτάμε τα σκάνδαλα να περνούν και τα ξεχνάμε τόσο σύντομα;
Μήπως γιατί είμαστε οι ίδιοι διαθφαρμένοι και υποκριτές; Μήπως γιατί δεν πιστεύουμε πως αξίζουμε καλύτερες ηγεσίες;
Ναι ο πολίτης έχει μέσα παρέμβασης αλλά ποτέ δεν τα χρησιμοποίησε γιατί η επαφή με τον εκλεγμένο αντιπρόσωπο του γίνεται μόνο για ρουσφετάκια.
Φυσικά και καπιταλισμός χωρις διαφθορά ηχεί σαν ανεκδοτο.
Για πες μου όμως τον αντίποδα. Σε ποιά πολιτικά συστήματα δεν υπάρχει διαφθορά; Μήπως σ' αυτα που δεν διαθέτουν ούτε καν εκλογική διαδικασία;
Κακά τα ψέμματα η εξουσία διαφθείρει, και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα.
Αλλά η ασυδοσία / ασυλία που εμείς εξασφαλίζουμε στους πολιτικους μας μήπως σιγουρεύει και την αμνήστευσή τους;
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφθορά υπάρχει όταν δεν υπάρχει έλεγχος. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρεις αδιάφθορους διαχειριστές του δημόσιου χρήματος όταν αμείβονται με ένα μισθό. Η δικαστική εξουσία αν ασκούσε απρόσκοπτα τα καθήκοντά της και υπήρχε και ισονομία, τότε ίσως η διαφθορά να περιοριζόταν. Αλλά ο ΓΑΠ προσπαθεί να ελέγξει τους ψιλικατζήδες χάριν των πολυεθνικών όπως σωστά επισημαίνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη για τη διπλή καταχώρηση, μου έβγαλε error στο πρώτο και δε φαίνεται οτι η καταχώρηση είχε γίνει (ατιμο moderation)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεστη,
ΑπάντησηΔιαγραφήο Μπερλουσκονι και ο Σαρκοζι πιαστηκαν με το χερι στο μελι, ο πρωτος με τις δικαστικες λοβιτουρες που τις παρεκαμψε με χιλιους δυο τροπους και ο δευτερος με το σκανδαλο Μπετανκουρ, αλλα ζουνε και βασιλευουν. Στην Ιρλανδια πρωην πρωθυπουργος ή Υπ. Οικ. (δεν θυμαμαι) εμπλεξε τα δικα του οικονομικα με των τραπεζων επ' ωφελεια του με σκανδαλωδη τροπο, τον "ξεχεσαν", αλλα δεν τον πειραξαν.
Δλδ η πρακτιμη ειναι η ιδια παντου. Οπως επισης και οι θλιβεροι ηγετες στην Ευρωπη αυτη τη στιγμη.
Η Αμερικη ειναι η αντιπροσωπευτικοτερη χωρα της σκληρης διαπλοκης. Τα δικτυα πανε κι ερχονται, μονο που δεν ειναι ανοιχτα προς τα κατω, σε αντιθεση με την ελλαδα. Η Αμερικη εχει το πιο εγγυημενο συστημα αυτο-αναπαραγωγης της ελιτ, και παρε σαν παραδειγμα τα καλα πανεπιστημια με τις ειδικες λιστες (legacy tables), απ' οπου επιλεγονται παιδια και εγγονια οικονομικα σημαντικων ανθρωπων, για το λογο οτι προσδοκουν χορηγιες.
Πιστευω οτι η παρακμη του πολιτικου συστηματος ειναι γενικη. Το τι θα το διαδεχτει θα φανεί στο δρομο και θα παρει πολυυυυ χρονο.