Με την προβλεπόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών αυστηροποίηση του ισχύοντος ποινικού θεσµικού πλαισίου για φορολογικές παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής ακόμα και για ένα ευρώ, εύλογα αναρωτήθηκαν οι δικαστές για το πού θα χωρέσουν όλοι αυτοί οι νέοι παραβάτες, που χωρίς αμφιβολία θ’ αποτελέσουν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο σύνολο. Οι ελληνικές φυλακές είναι ήδη υπερπλήρεις, μιας και στα 30 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, συνολικής χωρητικότητας περίπου 6,000 θέσεων, κρατούνται 12,000 άνθρωποι. Χρήματα για ανέγερση νέων δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, οπότε το ερώτημα είναι τι κάνουμε;
Η απάντηση βρίσκεται στις μαγικές λέξεις ιδιωτικός και ιδιωτικοποίηση, που τα καταφέρνουν φτηνότερα και καλύτερα, και το παρόν κείμενο αποτελεί μια ευγενική προσφορά στους ιθύνοντες, παρέχοντάς τους υλικό με την εμπειρία χωρών όπου το μοντέλο των ιδιωτικών φυλακών βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και θάλλει.
Ας αρχίσουμε από την πάντα «πρωτοπόρα» Αμερική. Αυτή τη στιγμή, πέρα από αρκετές δεκάδες μικρές, υπάρχουν τρεις μεγάλες ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρίες, οι Corrections Corporation of America, ο όμιλος GEO και τα Community Education Centers, οι οποίες και μονοπωλούν τον κλάδο με 264 σωφρονιστικά καταστήματα κυρίως στις νότιες και δυτικές πολιτείες, χωρητικότητας 99,000 κρεβατιών-κρατουμένων. Και όπως δείχνουν τα νούμερα τα καταφέρνουν αρκετά καλά αυξάνοντας σταθερά την αναλογία των κρατουμένων σε ιδιωτικές προς κρατικές φυλακές, από 6% το 2000, σε 9% το 2007, καθώς και τα κέρδη τα οποία ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα κέρδη δε αυτά οφείλονται είτε σε λειψές υπηρεσίες, είτε σε υπαμειβόμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είτε σε αμοιβές για ανύπαρκτους κρατούμενους μιας και το κράτος βρέξει χιονίσει εγγυάται και πληρώνει για ένα ορισμένο αριθμό κεφαλών, είτε σε αύξηση της πελατείας και του κύκλου εργασιών, είτε στην υπερεκμετάλλευση της εργασίας που παρέχουν οι κρατούμενοι έναντι εξευτελιστικής αμοιβής σε συμβεβλημένες εταιρίες όπως Microsoft, Nike, Dell Computers, Best Western Hotels, Honda, K-Mart, McDonald’s, Burger King κ.α. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο, ενώ η εγκληματικότητα στην Αμερική να ελαττώνεται, ο αριθμός των φυλακισμένων να αυξάνει. Μπορεί να είναι τυχαίο, μπορεί όμως και όχι, αν κι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της δεύτερης εκδοχής. Μια υπόθεση που έχει έρθει πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας αφορούσε κύκλωμα δικαστών στην Πενσυλβανία, οι οποίοι ήδη από το 2002 και έναντι αδρής αμοιβής ίσης με $2.6 εκατομμύρια, έστελναν σωρηδόν πελάτες ακόμα και εφήβους, 2000 τον αριθμό, στις ιδιωτικές φυλακές, ακόμα και για αδικήματα όπως χαστούκια και προσβολές παιδιών προς τους συμμαθητές τους.
Πέρα απ’ αυτό, η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί δύσκολα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους χωρίς την ανάλογη πολιτική υποστήριξη με αμοιβαίο προφανώς όφελος. Έτσι η συμμετοχή των δυο πρώτων στο αμερικανικό νομοθετικό συμβούλιο (ALEC), οργανισμό που προωθεί νομοθετήματα για σκληρότερες ποινές, και τον οποίον χρηματοδοτούν αδρά, δεν μπορεί να ιδωθεί ξέχωρα από την αυστηροποίηση των ποινών που έχει επιβληθεί σε αρκετές πολιτείες από τη μια, και την αύξηση των συμβολαίων που συνάπτουν με το κράτος, απ’ την άλλη. Αυστηρότερες ποινές και αύξηση του αριθμού των εγκλείστων είναι μια πρακτική που συντονίζεται αρκετά καλά με τα φοβικά αντανακλαστικά των νοικοκυραίων, αλλά και με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Για να μην πούμε ότι αυξάνουν κιόλας την απασχόληση σε εγκαταλελειμμένες ημι-αγροτικές περιοχές, οπότε είναι και διπλά ευχαριστημένοι.
Απ’ όλες όμως τις κατηγορίες παραβατών η πιο πολυπληθής και αγαπημένη είναι αυτή των μεταναστών, που εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των διώξεων έχει αυξηθεί κατά 400%, γεγονός που κάνει τις εταιρίες και ειδικά την GEO, να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά μπροστά σ’ αυτή την ανέλπιστα σταθερή πελατεία. Σκέφτομαι ότι επειδή και στην Ελλάδα εκπληρώνονται αυτές οι προϋποθέσεις, η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα, ειδικά δε μετά τις fast-track διευκολύνσεις, ν’ αναζητήσει επί τούτου ανάλογα επενδυτικά κεφάλαια στο εξωτερικό.
Φυσικά στον επιχειρηματικό αυτό τομέα δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 συνολικά ιδιωτικές φυλακές, οι οποίες φιλοξενούν το 11% των κρατουμένων, δηλαδή γύρω στους 9,000. Το ότι κι εκεί έχει αυξηθεί ο αριθμός τους σε σχέση με Γαλλία και Γερμανία, δεν θα μπορούσε να ήταν κι αυτό τυχαίο. Το ρεκόρ όμως το έχει η Αυστραλία με το 17% των φυλακισμένων να βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια. Ιδιωτικές φυλακές λειτουργούν επίσης και στην Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.
Άντε βρε, και στα δικά μας!
Γειά σου cynical,the princess of bloggers.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτήν την μαγική λέξη ιδωτικοποίηση θα την λέω κάθε μέρα εκατό φορές μήπως αλλάξει η τύχη μου.
Είχα δει πρόσφατα ένα ντοκυμαντερ του Μάικλ Μουρ (νομίζω το κάπιταλισμ ε λόβ στόρι) όπου παρουσίασε ένα μέρος κάπου στο νότο νομίζω των ΗΠΑ όπου οι τοπικοί άρχοντες (Δήμος-Δικαστές) "συνεργαζόταν" με την διοίκηση των φυλακών και επειδή δεν είχαν αρκετούς "πελάτες"(=φυλακισμένους) έστελναν έφηβους στη φυλακή επι 18μηνα για ασήμαντες αφορμές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ οικονομική "αποτελεσματικότητα" δεν έχει όρια.
Στελιο,
ΑπάντησηΔιαγραφήποτε βρε παιδι μου θα με αναβαθμίσεις σε queen?
Χωρις να τη δωροδοκήσεις πώς θελεις να σου ερθει η τυχη;
greek Rider,
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι πολυ πιθανον αυτο που εσκασε στην Πενσυλβανια να εγινε και στο Νοτο. Αλλα δεν το συναντησα καπου.
Παντως αυτο που συμβαινει ειναι οτι αξιωματουχοι που εχουν σχεση με τις κρατικες φυλακες να μεταπηδουν στις ιδιωτικες εταιριες που προανεφερα με παχυλους μισθους.
cyn,
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε έχω πάντα princess για να είσαι πάντα νέα και δροσερή!
Οσο για την δωροδοκία δεν την έχω ανάγκη αφού κατέχω την μαγική λέξη.
gr και cynical σε αυτο που αναφερεσται και οι δυο ειναι το ιδιο γεγονος και εγινε οντως στην Πενσυλβανια .Το πιο εξοργιστικο ειναι οτι ενω υπηρχαν κρατικες φυλακες τις γκρεμισαν και μετα αναθεσαν σε ιδιωτες με την γνωστη μεθοδο των Σ.Δ.Ι.Τ. να κατασκευασουν καινουρια την οποια θα εκμεταλευονταν για 50 χρονια.Απλως οι δυο δικαστες φροντιζαν για την πελατεια.Επισης παντα οι καταδικοι κατα ενα περιεργο τροπο κρατουνταν παραπανω απο την ποινη που τους ειχε επιβληθει παρολλο τις διαμαρτυριες και τον κοινωνικων λειτουργων πουεργαζονταν στις φυλακες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαππα
Ναι, βάλτους ιδέες! Έχουν ξαμολυθεί και ψάχνουν παντού όπως οι σκύλοι τις μπεκάτσες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα!
Επειδή δεν μπορεί να αποσιωπήσουμε ακόμη ένα λογιστικό λάθος είσαι σίγουρη Κυνική ότι οι κρατούμενοι στο Ην.Βασ. είναι περίπου 89000 ενώ στις ΗΠΑ σύμφωνα με το ποσοστό που δίνεις των ιδιωτικών φυλακών είναι πάνω από 1 εκατομμύριο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή η πρωτοπορία του πολιτισμένου κόσμου έχει πάνω από διπλή αναλογία κρατουμένων σε σχέση με τον πληθυσμό από τους υπόλοιπους;
Ε τότε δίκαια κρατά τα σκήπτρα αλλά ας το τσεκάρουμε ακόμη μια φορά.
Όσο για μας είμαστε πολύ πίσω ακόμα αλλά αν σακούσουν θα τους φτάσουμε που θα πάει.Θα γίνουμε και σε τούτο τον τομέα παράδειγμα .
Άντε μας τρομοκράτησες πάλι.Εγώ πάντως δηλώνω προκαταβολικά αθώος για όλα, παρόλο που θα στενοχωρήσω τον ΚΥΡΙΟ Πάγκαλο που ψάχνει εναγωνίως συναδέλφους για να εκδηλώνει απεριόριστα τα ουμανιστικά και αδελφικά του συναισθήματα προς όλους μας!Η δήλωση παρακαλώ να μη χρησιμοποιηθεί εναντίον μου!
Την καλημέρα μου.
Niko
ΑπάντησηΔιαγραφήη αναλογια κρατουμενων ανα 100,000 κατοικους στην Αμερικη ειναι 750 και στο ΗΒ περίπου 150. στη Γαλλία ειναι 96, κλπ.
Κανε τωρα τις πραξεις για να δεις ποσοι ειναι οι κρατουμενοι στις ιδιωτικες φυλακες...
Άρα η αναλογία είναι όντως υπερδιπλάσια για τους Αμερικάνους.Να τους δοθεί το Νομπελ ασφάλειας και Τάξης παρακαλώ πάραυτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τον Πάγκαλο που έλεγα, αν και αθώος, δηλώνω ότι αν συλληφθεί, καθώς ομολόγησε την ενοχή του και οδηγηθεί στις φυλακές, θα του συμπαρασταθώ αμέριστα εκτίοντας μαζί του την ποινή του!
Niko
ΑπάντησηΔιαγραφήευχομαι μονο να μην ειστε στο ιδιο κελι με τον Παγκαλο, γιατι καθως ειναι και στενά, θα σου τρωει ολο το χωρο.
Η Αμερικη σε αναλογια κρατουμενων απεχει παρασάγγας απο τις αλλες δυτικες χωρες. Ειναι οπως ειδες μια καλη βιομηχανια.
Ε να μου φάει το χώρο πάει κιέρχεται, να μη με φάει ολόκληρο μόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω-πω τι κινδύνους έχει η συμπαράσταση βρε παιδί μου!
Θα πείς σε παρακαλώ να βελτιώσουν δραστικά το συσσίτιο των φυλακών; Να προλάβω να χαρώ και λίγο.
Ναι;.. Ωραία, σευχαριστώ,ευχαριστώ πολύ!
Έλα τώρα που υπάρχει διαφθορά στην Αμερική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠτώμα από ταξίδι δεν έχω κουράγιο να διαβάσω την ανάρτηση. Μου ήρθε απλά μια ιδέα. Αν όλη η Ελλάδα θεωρηθεί φυλακή και παραδοθεί σε ιδιωτική εταιρεία δεν θα ήταν καλυτέρα; Τι επενδύσεις και κουραφέξαλα. Όλη η Ελλάδα μια φυλακή και μια επένδυση! Άντε να τελειώνουμε με τους σουρταφερτάδες Άραβες Κινέζους κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι κι αλλιώς…
Και μια ερώτηση που ενδιαφέρει τους άνεργους. Θα έχει σίγουρο φαγητό ή όχι; Να ξέρουν τι να ψηφίσουν στα γκάλοπ!
Στέργιος
Πριν καν καλησπερίσω, θα ρωτήσω:
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει μπει κανείς στις φυλακές τού Κορυδαλλού ή στο Ψυχιατρείο κρατουμένων;
Ελπίζω να ξέρετε περί τίνος πρόκειται...
clouds in the mirror,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω μπει στις φυλακές του Γεντί Κουλέ επί χούντας, στα σκοτεινά υπόγειά της με τις ατελείωτες νύχτες βασανιστηρίων και πέρασα και 3,5 χρόνια στα ευαγή στρατόπεδα συγκέντρωσής της που δεν διέφεραν και πολύ από φυλακές. Κάτι ίσως να ξέρω τι εστί στέρηση της ελευθερίας έστω μια ημέρα. Φαντάσου να στερηθείς τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου….
Τόσο απλά….
Στέργιος