Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η αφόρητη μονοτονία της καταγγελίας



Εκεί γύρω στον Φεβρουάριο του 2010, ο Ομπάμα ανέθεσε σε ένα πρώην ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή και σε ένα πρώην υψηλό αξιωματούχο του Λευκού Οίκου επί Κλίντον, τον σχηματισμό επιτροπής για την εκπόνηση σχεδίου μείωσης του τρομερού δημόσιου ελλείμματος της χώρας.


Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς η επιτροπή κατέθεσε πρόσφατα το πόρισμά της προτείνοντας μείωση κατά $200 δις, η οποία και θα προέλθει από το κονδύλι των κοινωνικών δαπανών. Για το τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό σε μια χώρα με 18 εκατ. ανέργους, και άλλα 50 εκατ. υποσιτιζόμενων ενηλίκων και παιδιών δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.


Τη Δευτέρα όμως, για το ίδιο πράγμα κατέθεσε σχέδιο και μια άλλη κυρία, βουλευτής των δημοκρατικών, που συμμετείχε μεν στην επιτροπή, αλλά είχε βρει τις προτάσεις του πορίσματος ανάλγητες και ανεδαφικές. Η ίδια επεξεργάστηκε ένα διαφορετικό πρόγραμμα το οποίο περιείχε διπλάσιες μάλιστα περικοπές από αυτές του επίσημου πορίσματος, ανερχόμενες σε $429 δις, οι οποίες όμως δεν θα προέρχονταν από τον κοινωνικό τομέα, αλλά από την υψηλότερη φορολογία κατά κάποιες 3-4 μονάδες των μισθωτών με αποδοχές πέραν ενός ορισμένου ορίου, από την άρση των φοροαπαλλαγών μεγάλων επιχειρήσεων και από τη μείωση κατά $110 δις των κονδυλίων για την άμυνα, βλ. Αφγανιστάν και Ευρώπη.


Το σχέδιο της κ. Schakowsky ήδη προκάλεσε θετικές εντυπώσεις και παρότρυνε και άλλους βουλευτές να συνεργαστούν μαζί της για πιθανές βελτιώσεις. Το αν θα περάσει ή όχι είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αυτό που όμως ήθελα να πω καταγράφοντας το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν να κάνω μια σύγκριση με τα καθ’ ημάς.


Μόλις χθες κατετέθη ο νέος προϋπολογισμός, και η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν η αναμενόμενη. Προφανώς καταγγελτική, και καλά έκανε, αλλά μόνο καταγγελτική. Και η απορία μου ήταν η εξής. Αμφότερα τα δυο μεγάλα κόμματα της αριστεράς διατηρούν καλά στελεχωμένα γραφεία οικονομικού σχεδιασμού και τεκμηρίωσης.

Αντί λοιπόν να βγαίνουν στα μπαλκόνια και να καταγγέλουν με τον ίδιο μονότονο και εν τέλει ατελέσφορο τρόπο κάθε φορά, μήπως θα έπρεπε να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κ. Schakowsky; Δεν θα ήταν μια καλή ευκαιρία ώστε ν' ανακτήσουν μέρος της χαμένης τους αξιοπιστίας και να δουν τα ποσοστά τους ν’ ανεβαίνουν;


12 σχόλια:

  1. Μπορούν αλλά Δεν Θέλουν αγαπητή.

    Ανήκουν στο "σύστημα" και απειλούνται με πολιτικό "αφανισμό" εάν δώσουν λύσεις.

    Απλά.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ή βολεμένοι ή ανίκανοι να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σύστημα διακυβέρνησης. Κάτι άλλο δεν μπορώ να σκεφτώ.

    Ρέφλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύλογο το ερώτημα. Και είναι απορίας άξιο, συγκρατούνται από άλλους ή τους εαυτούς τους, ή είναι απλά άχρηστοι. Μήπως το δυναμικό τους δεν είναι τόσο ικανό όσο νομίζουμε (ή ελπίζουμε);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H αριστερά μόνο ενωμένη θα μπορούσε να δώσει λύσεις. Φυσικά δεν είναι και γιατί δεν θέλει να δώσει λύσεις.

    Αν λυνόντουσαν τα προβλήματα δεν θα είχε και λόγο ύπαρξης.

    'Η έτσι νομίζουν τουλάχιστον.

    Δεν κοστίζει τίποτα στην Αλέκα να μιλάει για κατώτερο μισθό 1200 ευρώ , στον Αλέκο να μιλάει για ελεύθερη Αττική κλπ , στον Αλέξη να πουλάει ψευτομαγκιά και ειρωνία στη Βουλή.

    Γενικά η αριστερά είναι πιο μπερδεμένη από ποτέ. Μεγάλο παράδειγμα και οι εξωκοινοβουλευτικοί. Πριν λίγα χρόνια μιλούσαν για "μπουρδέλο βουλή" και ότι η μόνη λύση είναι η επανάσταση στους δρόμους.

    Τώρα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα είναι και θαύμα στις επόμενες εκλογές να είναι κάτοικοι του μπουρδέλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γίνεται πλέον κάθε μέρα φαεινότερον του ηλίου οτι δεν χρεωκόπησε μόνον η χώρα αλλά και οι ηγεσίες όλου του πολιτικού κόσμου και ειδικά της Αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Cyn γεια!

    Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τα νούμερα που παραθέτεις?

    200 και 400 εκατομμύρια είναι ψίχουλα για τα για το αμερικάνικο έλλειμμα και γενικότερα για τα μεγέθη των ΗΠΑ.

    Μήπως τα νούμερα αυτά είναι x1000 και αναφέρονται σε δισεκατομμύρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βέβαια, δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση τις δύο χώρες. Αφενός μεν επειδή η μία είναι ήπειρος (κι εμείς μόνο μια πολιτεία της) και αφετέρου επειδή στις ΗΠΑ η φορολόγηση είναι παραδοσιακά σχεδόν μηδενική -εξου και οι ανύπαρκτες κοινωνικές δομές σε αντίθεση με την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Alsino

    ναι! δις ειναι! Μου ξεφυγαν τρεις ταξεις μεγεθους!
    Εδω εμεις τα δις τα μασαμε. Σκεψου στην Αμερικη που εχει γυρω στο 10-11% ελλειμμα.

    Το διορθωνω αμεσως!

    Αν και αυτο δεν αλλαζει το νοημα του ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δειμε

    σε χασαμε! Καλως επανηλθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς φίλη cynical, αριστερά και μηχανισμός σήμερα είναι το ίδιο πράγμα - οι λύσεις δεν αφορούν την παρωχημένη αριστερά, αυτό που την αφορά είναι το συμφέρον του κόμματος: άνθρωποι και ανθρωπάκια των μηχανισμών, ζουν από αυτού και τους αναπαράγουν - η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση καθορίζει την πολιτική τους και όχι το αντίστροφο: ακόμη και οι συνιστώσες του πάλε ποτέ σύριζα είδαν τα ταμεία τους να γεμίζουν με την συναρχηγία και το κομμάτι της πίττας τους έγινε μόνιμη ιδέα: αποτέλεσμα το χάλι των περιφερειακών...
    Κατά την γνώμη μου αριστερά θα υπάρξει όταν λύσει το θέμα της αυτοαναπαραγωγής της με τρόπο που να υπηρετεί το λαό κι όχι το μηχανισμό - κι αυτό σημαίνει αμεσοδημοκρατία, εναλλαγή, δημοκρατικό και συμμετοχικό μοντέλο αποκεντρωτισμού κομματικών εξουσιών κλπ
    Μέχρι τότε απλά θα ξεκοκκαλίζουν την κρατική επιδότηση και τους βουλευτικούς μισθούς. Και θα είναι "γραφεία καταγγελιών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Γιωργο,

    δεν ξερω απο οργανωτικά, ούτε από τα εσωτερικα των κομματων. Αλλα ανεξάρτητα από αυτά, βρε διάολε, θα μπορούσαν στην αήθη προπαγανδιστική επίθεση να είχαν προβάλλει αντίσταση με τεκμηριωμενη επιχειρηματολογία. και να πεις οτι δεν υπάρχει; Υπάρχει και παρά υπάρχει.

    Βγαινει ο προυπολογισμός. καθιστε κατω και βγαλτε εναν εναλλακτικό προυπολογισμό. Δυσκολο; Ας τον συνταξουν σε επι μερους ζητηματα. Με τετοιο τροπο, ώστε ο κοσμος να μπορει να δει οτι όσα περικοπτονται δεν ειναι μονοδρομος.

    Μου υπεδειξε χθες ο Ψευτο_στεργιος στο youpay οτι ο προυπολογισμος εχει 400 σελιδες φοροαπαλλαγες.
    Το τσεκαρα. Τοσες ειναι.

    Οκ δεν ειναι ολες αδικες. Αλλα ας καθισει κανενας να καταγραψει τις χοντραδες και να κανει σουμα το ποσα χανονται. Αυτα τα νουμερα υπαρχουν στον προυπολογισμο και δεν θα χρειαστει να τα υπολογισει καποιος αλλος απο την αρχη.

    Επισης, ας παρουμε την ΑΔΕΔΥ . Καημο βρε παιδι μου το εχω.

    Τοσο διασυρονται οι ΔΥ, καιρο τωρα, και δεν βγαινουν να υπερασπιστουν το σιναφι τους. Με νουμερα για το ποσοι ειναι, για το ποσα παιρνουν, για το αν παιρνουν δουλειες απο τους ΙΥ, για τη φυση της επιχειρηματικης ταξης, για το ποσο ειναι το δημοσιο σε αλλες χωρες κλπ, κλπ.

    Τίποτα!!!

    Το μονο που κανει δουλεια ειναι το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Αλλα κι αυτη η τοσο σημαντικη δουλεια, μενει αναξιοποιητη. Δεν διαχεεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπαλληλική νοοτροπία του χειρίστου είδους. Κι όσοι "ξέρουμε από οργανωτικά" φίλη μου, αυτά έχουμε γνωρίσει - την σιωπή των αμνών, τις εξουσιαστικές πυραμίδες. Πως να συμμετέχει ο κόσμος όταν το "μέλος" είναι η πιο υποτιμημένη κατηγορία; Τον ανέντακτο τον "κυνηγούν", τον κολακεύουν, του ζητούν συνεργασία - αυτός/ή έχει δικαιώματα - το μέλος όχι. Και βέβαια κανείς δεν δουλεύει, όπως σωστά λες, γιατί ποτέ και πουθενά δεν θα χρησιμοποιηθεί η δουλειά του αν δεν ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της κομματικής νομενκλατούρας - όσοι έφυγαν απογοητευμένοι για την απαξιωτική υποδοχή της προσφοράς τους έφυγαν...
    Μελέτες και αντιπροτάσεις μόνο τα μπλογκς παράγουν τελικά - το νέο αριστερό υποκείμενο ή θα είναι διαδικτυακό, ελεύθερο και συμμετοχικό ή δεν...
    Οι τεμπέληδες των δυό κοινοβουλευτικών μορφωμάτων της αριστεράς δεν πρόκειται να δουλέψουν όσο είναι μονιμάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!