Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Οι αλμπάνηδες του ΔΝΤ


Ξεπροβόδησα τον παλιό χρόνο αγκαλιά με το βιβλίο «Debt, the IMF and the World Bank: Sixty Questions, Sixty Answers», των Eric Toussaint και Damien Millet, και τον καλωσόρισα ομοίως με το ίδιο.


Από τους συγγραφείς, o Eric Toussaint, πολιτικός επιστήμονας, είναι πρόεδρος της διεθνούς κίνησης για την ακύρωση του χρέους του τρίτου κόσμου, CADTM, ενώ ο Damien Millet, καθηγητής μαθηματικών, κατέχει τη θέση του εκπροσώπου. Πληροφοριακά, ο Toussaint συμμετείχε και στην επιτροπή που σύστησε ο Ραφαέλ Κορέα, Πρόεδρος του Εκουαδόρ, για την εξέταση όλων των προηγούμενων δανειακών συμβάσεων της χώρας. Περί αυτού είχαμε ασχοληθεί στο «Χρέη παράνομα και απεχθή: Η περίπτωση Εκουαδόρ».


Το βιβλίο πραγματεύεται τα πάντα γύρω από το χρέος των αναπτυσσόμενων κυρίως χωρών του τρίτου κόσμου, συνολικά 140+ χωρών, την προέλευση και τη δομή του, την κρίση χρέους και πώς προέκυψε, το ρόλο του ΔΝΤ και της επιχειρησιακής χειρός του, της Παγκόσμιας Τράπεζας, τη λογική των δομικών αλλαγών που επιβλήθηκαν στις κατά τόπους οικονομίες, ως προϋπόθεση ελάφρυνσης ή διαγραφής του χρέους, την απάτη και αναποτελεσματικότητα των μέτρων, καθώς επίσης και το τελικό ενάντιο αποτέλεσμα, με τις χώρες που υποτίθεται ότι ευνοήθηκαν, να καταλήξουν να χρωστάνε περισσότερα απ’ ότι προηγουμένως.


Θα μου πείτε τώρα τι μας νοιάζει εμάς για το χρέος των ξεβράκωτων τριτοκοσμικών, τι σχέση μπορεί να έχουμε μ’ αυτούς, εμείς μια χώρα μέλος του ΟΟΣΑ, με πλούτο που κόντεψε να μας θρονιάσει στο top 20 των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, και τι σχέση μπορεί να έχει η οικονομία μας μ’ αυτονών. Μπορεί να λέμε καμιά φορά ότι οι χώρα μας έχει τριτοκοσμικές δομές, αλλά αυτό μας έλλειπε και να το εννοούμε!


Παραδόξως, θα συμφωνήσω μαζί σας. Τι σχέση μπορεί να έχει η οικονομία, η διάρθρωση του κράτους και του δημόσιου τομέα, καθώς και η καπιταλιστική ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία και Ελλάδα με τις αντίστοιχες δομές της Μπουργκίνα Φάσο, της Γκαμπόν και της Γουιάνας; Εκ πρώτης όψεως ελάχιστες έως καμία. Κι ενώ εδώ το αυτονόητο μας ξεπερνά, εν τούτοις, με ανείπωτη έκπληξη διαπιστώνω, διαβάζοντας το εν λόγω βιβλίο ότι αυτό που μας συνδέει είναι το σταθερό ΔΝΤ-ειο μάντρα του «μικρού κράτους, της μείωσης των δημοσίων δαπανών, των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των εργασιακών απορρυθμίσεων».


Έτσι, ενώ και το πιο απαίδευτο μάτι αντιλαμβάνεται ότι με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, η όποια ελάφρυνση λόγω διαγραφής των δανειακών υποχρεώσεων, θα υπερκεραστεί από την εκπτώχυνση και από την διοχέτευση καινούργιων πόρων προς ελάφρυνση μέρους της νέας και βαθύτερης φτώχειας, όπως και αποδεδειγμένα συμβαίνει, (το χρέος στον τρίτο κόσμο συνεχίζει να αυξάνει), εν τούτοις το ΔΝΤ και οι επαΐοντες που το στελεχώνουν μένουν προσκολλημένοι στην ίδια παμπάλαια, και ατελέσφορη συνταγή. Τι να υποθέσει κανείς; Θ’ αφήσω στην άκρη ότι πρόκειται περί εκτέλεσης συγκεκριμένου «σχεδίου», και θα μείνω στο προφανές:


Το οποίο είναι η ανικανότητα των στελεχών του να μπορούν να διακρίνουν το ένα από το άλλο, την μια περίπτωση από την άλλη, η ανεπάρκειά τους να μπορούν να επεξεργάζονται σχέδια «διάσωσης» κατά περίπτωση, ανάλογα με τις πολιτικο-οικονομικές και δημοσιονομικές δυνατότητες κάθε χώρας χωριστά, η ελλιπής τους ενημέρωση, τουλάχιστον ως προς τις εξελίξεις της οικονομικής επιστήμης, ως και η ευστροφία τους στο να μπορούν να δρουν προσαρμοζόμενοι στις εκάστοτε συνθήκες.


Η προσκόλληση των στελεχών του σε ένα απαρχαιωμένο, ενοχλητικά επαναλαμβανόμενο, αλλά και απλοϊκό, στις γραμμές του, σχέδιο, δεν διαφέρει και πολύ από την προσκόλληση των πιστών στο δόγμα της εκκλησίας όπου έτυχε ν' ανήκουν και στα πανάρχαια βιβλία της.


Δύσκολο λοιπόν ν’ αντισταθώ στον πειρασμό να παρομοιάσω τον «γιατρό» Στρος Καν, με τον Βουτσά στην παλιά καλή ταινία «Ο Ψεύτης», όπου ως ψευτο-γιατρός και μ’ ένα έμπλαστρο στην τσέπη θεραπεύει με μπαγαμποντιά όλας τας νέο-ελληνικάς νόσους και μαλακίας.


Κι αυτή είναι η καλή εκδοχή. Η άλλη, φέρνει στο νου κάτι πολύ χειρότερο, μια άλλη ταινία, τη «Λάμψη», με τον ψυχοπαθή Τζακ (Τζακ Νίκολσον) να δακτυλογραφεί έναν ολόκληρο χειμώνα την ίδια πάντα φράση: "All work and no play makes Jack a dull boy". Στην ταινία όμως ο Τζακ, δεν είναι μόνο ένας ανιαρός και αποτυχημένος συγγραφέας που κατατρύχεται από εμμονές, αλλά ένας αδίσταχτος δολοφόνος.


11 σχόλια:

  1. Αυτή η μανία των "θρησκευτικών γιατρών" πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλως τον και καλή χρονια!

    πες μου βρε συ Darthiir, δεν επρεπε να εξελιξουν λίγο το μοντελο;, να επεξεργαστουν λιγο τη θεωρια;

    Πραγματικα ειναι πολυ πρωτογονοι. Αλλα να πεις και σε ποιους απευθυνονται; Στους great thinkers της εποχης!

    Ειναι δυνατον το μοντελο "Γκάνα" να εφαρμοζει στην Ιρλανδια;

    Θεε μου, πώς πηραν πτυχιο αυτοι οι ανθρωποι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη χρονια φιλη μου cynical!

    ''Ξεπροβόδησα τον παλιό χρόνο αγκαλιά με το βιβλίο «Debt, the IMF and the World Bank: Sixty Questions, Sixty Answers», των Eric Toussaint και Damien Millet, και τον καλωσόρισα ομοίως με το ίδιο''

    Eλπιζω του χρονου τετοια εποχη να διαβαζεις ενα βιβλιο που να εχει τον ...σουρεαλιστικο τιτλο ''How to get rid of the IMF, the corrupt politicians οf your country and make lots of friends all over the world!'' ;PP

    Φιλια και πολλες ευχες απο Βορρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. cynical,αν θυμηθεις λιγο πως γυαλιζε το βλεμμα του Στρος Καν και των αλλων καθαρματων,μαλλον προς την εκδοχη του Νικολσον πρεπει να προσανατολιστουμε.
    Πρεπει να συνειδητοποιησουμε οτι ολα αυτα τα νεοφιλελευθερα φασιστομουτρα ειναι οι ναζιστες του εικοστου πρωτου αιωνα,απλα αντικαστεστησαν την φυλετικη καθαροτητα με την οικονομικη.
    Δε το εχουμε ακομα συνειδητοποιησει 100%,ειναι λιγο φρικτη η διαπιστωση αλλα παραμενει αναμφισβητητη,
    ναζιστες τοκογλυφοι πηραν τα ηνια ολοκληρου του πλανητη και με τη βοηθεια των μαριονετων τους των πολιτικων,καταδικαζουν σε αφανισμο το 80% των ανθρωπων,συμφωνα κ με το αρθρο που μας παρεπεμψε πριν λιγες μερες η ΚnowDame.

    Καλη χρονια,ψηλα το κεφαλι!
    Ο,τι παθανε οι ναζι,θα παθουν κ αυτοι εδω οι μιμητες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλη χρονια φιλη Ελβα!

    Δεν κανετε καμια καμπανια εκει πανω στο βορρά για την αθλιοτητα του ελλ. χρεους;

    θα προτεινα κατι ευκολο για την εξολοθρευση του ΔΝΤ: να γινει επαναξιολογηση των στελεχων του βασει της αποτελεσματικοτητας των σχεδιων τους! Ολοι θα κοπουν και κατα συνεπεια θα αποστρατευτουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλη χρονιά και απο εδώ κοριτσαρα.

    Εγω πάλι πιστευω ότι το μόνο ουσιαστικό προσόν που απαιτειται για να γινεις διευθυντής του ΔΝΤ, ειναι να έχεις εντρυφησει καλά στο Νονό.

    Τωρα για τα τυπικά; Να εισαι υπάκουος στα αφεντικά, να έχεις επικοινωνιακές και καλλιτεχνικές δεξιοτητες, άλλοτε να παίζεις τον γιατρό, άλλοτε τον μάγο της φυλής, άλλοτε τον παπα κι άλλοτε τον νεκροθαφτη.

    Τι ειναι το ΔΝΤ; Ό παγκοσμιος μπατσος που θα εισπραξει την «προστασία».
    Ειτε στην ...Σικελία (φανταζομαι ότι αυτή ειναι η ...αυθεντική πατριδα του ΔΝΤ), ειτε στην Ουασιγκτον, ειτε στην Μπουργκινα Φασο, ειτε στην Ελλαδα.

    Κι αφου το μοντέλο πιανει, γιατί να το αλλαξει. ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ.
    Κι αφου παρει και τα πομολα, κι αφου εκπαιδευσει τους υπάλληλους του μαγαζιου που «προστατευει» να σφουγγαριζουν τα δακρυα τους, κι αφου δωσει τα ...μεσιτικά, στον εκαστοτε μαγαζατορα... όταν δεν μεινει πια ουτε κολυμπηθροξυλο στο μαγαζί, ε, μετά έρχονται οι ...σωτηρες. Αν δεν απατώμαι τους λένε επενδυτές. Παιρνουν το γωνιακό κοψοχρονιάς, και βάζουν και τους ιθαγενεις να τους δοξολογούν για το ξεροκοματο.

    Ο εκτελών χρεη «μαγαζατορα», αφου πάρει τα ...μεσιτικά, μετά παιρνει και κάτι σε βραβείο, σε θέση, σε Νομπελ, σε Οσκαρ, ότι κάτσει

    Φανταζομαι, ότι υπάρχουν σε κάποια μαγαζιά και κάτι εργαζομενοι που τα παιρνουν στο κρανίο, παιρνουν το μαγαζί στα χερια και ξωπετανε «μαγαζατορες» και «προστατες». Ε, όλες οι Μαφιες, έχουν και τις άτυχες στιγμές τους. Μπορεί να τιμωρουν και τον Δ/ ντη, αλλά ...σε γενικές γραμμές το πραγμα δουλευει. Γιατί να σπας το κεφάλι σου λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εχχχχ μα το ΔΝΤ δεν ηρθε για να μας σωσει
    Το ΔΝΤ ειναι εδω για να σωσει τα λεφτα της ΕΕ
    Ειναι εδω για να διασφαλισει πως θα τα δωσουμε
    Ειναι ας πουμε ο κακος αστυνομικος που μας επιτηρει αντι να μας βαλει στη φυλακη
    Κατι το οποιο προφανως οι "σοσιαλιστες" επιτροποι της ευρωπης δεν αντεχουν να κανουν
    Αυτο που δυστηχως δεν καταλαβαινουν πολλοι ειναι πως η αποτυχια των μετρων και η επιβολη καινουριων δεν οφειλεται στους τροικανους
    Στην προσφατη επισκεψη του Καν ο βοριδης του εκανε την πιο σημαντικη ερωτηση απο ολες:
    Γιατι βαζετε με τα μετρα σας την οικονομια μας σε υφεση ? Δεν καταλαβαινετε πως ετσι δεν θα παρετε τα λεφτα σας?

    Η απαντηση ηταν απλουστατη.
    Κανεις μας δεν βαζει μετρα υφεσιακα
    Η κυβερνηση σας τα κανει ολα αυτα
    Κανεις δεν τους εχει πει να αυξησουν το φπα και τα υπολοιπα
    Κανεις δεν τους εχει πει να κοψουν επιδοματα γερων και υπαλληλων
    Η κυβερνηση απλως προτιμα να παρει απο το λαο με αγρια φορολογια για να σωσει το κομματικο της μαγαζι στις δεκο και το δημοσιο που εφτιαξε πριν απο 30 χρονια

    Προφανως και η λυση ειναι η αναπτυξη αλλα το ΔΝΤ ειναι το τελευταιο που θα νοιαστει εαν ο γιωργακης και ο παπακωνσταντινου θελουν να το παιξουν σοσιαλιστες και δε θελουν να τα πανε καλα με το μεγαλο κεφαλαιο. Το ΔΝΤ δεν νοιαζεται εαν η κατσελη εχει μαρξιστικες αναζητησεις. Το ΔΝΤ απλως νοιαζεται να παρει τα λεφτα του πισω

    Οποτε σου λεει εαν αυτοι θελουν να το παιζουν σοσιαλιστες και προτιμουν να βαζουν φορους δικαιωμα τους

    Αργα η γρηγορα θα το καταλαβουν μονοι τους και θα φερουν τα επιπλεον μετρα που χρειαζονται

    Ο παπακωνσταντινου νομιζε πως φορολογωντας π.χ. τα αυτοκινητα πολυτελειας θα μαζευε λεφτα. το αποτελεσμα ηταν καταστροφη της αγορας αυτοκινητου
    Νομιζε πως εαν εβαζε ποθεν εσχες στις καταθεσεις θα μαζευε λεφτα. το αποτελεσμα ηταν 40 δις στην ελβετια
    Νομιζε πως θα αυξανε το ΦΠΑ και θα μαζευε λεφτα .ΤΟ αποτελεσμα ηταν μειωση εσοδων.
    Σημερα βγαινει και λεει θα βαλουμε και αλλους φορους, δε θα απολυσουμε, δε θα καταργησουμε δεκο

    Ποιος τον πιστευει?
    Κανεις.
    Σε κανα 2-3 μηνες που φυσικα δε θα εχει μαζεψει τα απαραιτητα λεφτα τι θα γινει?
    Προφανως το ΔΝΤ θα του πει να παρει αλλα μετρα.
    Αργα η γρηγορα θα κανει το σωστο ή θα φυγει και αυτος με ελικοπτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα CYNICAL και καλή χρονιά..

    Να είναι τάχα ζήτημα 'συνταγής' που εδώ ταιριάζει κι εκεί όχι;; To ΔΝΤ, προφανώς έχει να παίξει τον ρόλο του παγκόσμιου θεματοφύλακα-χωροφύλακα των αερητζήδων 'επενδυτών' που έχουν ..προεξοφλήσει την ..φτώχεια των επόμενων δυο-τριών ..γενιών ανθρώπων. Επομένως, όχι το ΔΝΤ, ο Θεός ο ίδιος ΔΕΝ μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα: Η φούσκα μόνο να σκάσει μπορεί. Και μάλιστα με μεγάλο κρότο.

    Όσο για την 'ανάπτυξη' που κάποιος απ' τους σχολιαστές αναφέρει, το ζητούμενο ΔΕΝ είναι η ανάπτυξη όπως την φαντάζεται ο κος Στρος Καν ή ο Όλι Ρεν, ή ο κ. Παπακωνσταντίνου...αλλά η ανάπτυξη μέσα απ' την επαναξιολόγηση της ανθρώπινης εργασίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ξεπροβόδησα τον παλιό χρόνο αγκαλιά με το βιβλίο... και τον καλωσόρισα ομοίως με το ίδιο."

    Όταν κατά την αλλαγή του χρόνου έχεις για να αγκαλιάσεις μόνο ένα βιβλίο, τότε πολλά προβλήματα δημιουργούνται.

    Ο γιατρός σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε ένα σημείο θα συμφωνήσω με Ο/Η Napo ότι το ΔΝΤ τα λεφτά των πιστωτών θέλει να μαζέψει, ΔΕΝ αδιαφορούν όμως για τα εισπρακτικά μέτρα. Φαντάζεστε αντί να κόψουν τους μισθούς, τις συντάξεις κτλ να έβαζαν φόρο στο τζίρο των πολυεθνικών, των τραπεζών, και των άλλων ευαγών ιδρυμάτων που λυμαίνονται τη χώρα. Όχι στα κέρδη, αφού με τριγωνικές συναλλαγές και αλχημείες δεν εμφανίζουν κέρδη για να φορολογηθούν, στο τζίρο.
    Το έκανε η Ουγγαρία. Το ατύχημα όμως που συνέβη συνηγορεί στο ότι το ΔΝΤ είναι ψύχραιμοι αδίστακτοι δολοφόνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H εξέλιξη αλλά και η αναγνώριση των σφαλμάτων εδώ που τα λέμε, συνάδει με προοδευτικούς, όχι συντηρητικούς ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!