Πριν εξετάσουμε το ύψος των ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία ας δούμε κατ’ αρχήν πόσα είναι αυτά τα ταμεία.
Με το Νόμο 3655/2008, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας περιορίστηκαν από 133 σε 21:
5 φορείς κύριας σύνταξης:
α) το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,
β) ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών,
γ) ο ΟΓΑ,
δ) το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων στο οποίο εντάσσονται όλοι όσοι μέχρι σήμερα ήταν ασφαλισμένοι στους κλάδους του Ταμείου Νομικών, του ΤΣΑΥ και του ΤΣΜΕΔΕ.
ε) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ(ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)
8 φορείς επικουρικής σύνταξης, κατ’ άλλους 6:
α) Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών(ΕΤΕΑΜ,
β) Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα(ΤΕΑΙΤ),
γ) Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας(ΤΑΥΤΕΚΩ),
δ) Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων(ΤΕΑΔΥ),
ε) Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας(ΤΕΑΠΑΣΑ),
ζ) Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων(ΕΤΑΤ).
5 φορείς πρόνοιας:
α) Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
β) Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα
γ) Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, το οποίο εντάσσεται στο αντίστοιχο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων
δ) …
ε) …
και
3 φορείς υγείας/αλληλοβοηθείας.
Σύμφωνα με ένα άρθρο του Πάνου Τσακλόγλου, Καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συνολική περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2009 ήταν περίπου 31 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό, 53% ήταν επενδυμένο σε καταθέσεις (κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος), 30% σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (συμπεριλαμβανόμενων και των δομημένων), 8% σε μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, 4% σε αμοιβαία και 5% σε ακίνητα (αποτιμημένα με αντικειμενικές τιμές). Από αυτά συνάγεται ότι η έκθεση των ταμείων σε ομόλογα ανέρχεται στα περίπου 9.3 δις ευρώ.
Άλλα δημοσιεύματα, όπως αυτό, (αναδημοσίευση από Reuters) φέρουν την έκθεση των ταμείων στο δημόσιο χρέος στα 8 δις ευρώ, ενώ σε άρθρο του στο bankingnews ο Π. Λεωτσάκος, την ανεβάζει κάπου ανάμεσα στα 15-20 δις ευρώ! Σε άλλα δημοσιεύματα, τα ομόλογα των ταμείων και διαφόρων δημοσίων φορέων (?), οι οποίοι όμως δεν κατονομάζονται ανέρχονται στα 29 δις ευρώ.
Εκτιμάται δε ότι τη μεγαλύτερη έκθεση την έχουν τα ταμεία του Ο.Τ.Ε., Ι.Κ.Α., τραπεζών, του ΤΣΜΕΔΕ, του Ο.Γ.Α., και του ΟΑΕΕ.
Ποια είναι τελικά η αλήθεια;
Ψάχνοντας και διασταυρώνοντας στοιχεία, κατέληξα ότι το ΙΚΑ αυτή τη στιγμή κατέχει ομόλογα ύψους 1.9 δις ευρώ.
Για το ΤΣΜΕΔΕ, τα πράγματα ήταν σχετικά εύκολα. Στο υπ΄αρ. 2607 Δελτίο του ΤΕΕ εκδοθέν στις 8/11/2010 σ. 50, αναγράφεται ρητά ότι τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που κατέχει ανέρχονται στα 207.542.186,00 ευρώ.
Για τον ΟΑΕΕ τα ομόλογα στην κατοχή του αποτιμώνται στα 65 εκ. ευρώ.
Σχετικά με το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), ο Ριζοσπάστης
δίνει κάποια ενδεικτικά νούμερα για τον Νοέμβρη του 2008, λέγοντας συγκεκριμένα ότι έχουν «τζογαριστεί» σε ομόλογα σταθερού επιτοκίου 15 εκατομμύρια ευρώ, και σε «δομημένα ομόλογα» 13 εκατομμύρια ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι το τελικό ύψος δεν διαφέρει σημαντικά από το άθροισμα αυτών των δυο ομολόγων, δλδ στα 28 εκατ.
Αν αθροίσουμε όλα τα προηγούμενα, (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΣΕΜΔΕ, ΤΠΔΥ) έχουμε ένα σύνολο ίσο με 2,263 δις ευρώ. Για τον ΟΤΕ και ΟΓΑ, τα οποία είναι και τα πλέον πιθανά να έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά σε ομόλογα, στάθηκε αδύνατο να βρω κάποια πληροφορία. Αλλά και πάλι θεωρώ αδύνατον η έκθεσή τους να είναι μεγαλύτερη από αυτήν της προηγούμενης ομάδας. Αν την θεωρήσουμε κι αυτή ίση με 2,2 δις, τότε τα πλουσιότερα και μεγαλύτερα ταμεία της χώρας θα βρίσκονται να κατέχουν ομόλογα δημοσίου χρέους ύψους περίπου 5 δις ευρώ.
Μέχρι τα 8, 9 ή 20 δις ευρώ, που είδαμε προηγουμένως, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση η οποία και θα πρέπει να δικαιολογηθεί. Αν όχι, τότε η έκθεση των ταμείων είναι πολύ μικρότερη από αυτή που διαχέεται στον τύπο και επομένως το επιχείρημα ότι ένα γερό κούρεμα θα βύθιζε τα ταμεία, είναι πολύ πιθανόν να μην ευσταθεί.
Για το λόγο αυτό, χρειάζεται άμεσα μια αξιόπιστη εκτίμηση της ακριβούς έκθεσης των ταμείων, ώστε να προχωρήσουμε σ’ ένα καλό κουρέα στα γρήγορα και προπάντων χωρίς ενοχές.
Δεν θα μας κάνουν τη χάρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα αφήσουν την χώρα να σιγοσβήνει μέχρι να τ' αρπάξουν όλα.
Όταν εξαντληθουν τα πάντα (και οι άνθρωποι) θα μας σύρουν σε αναδιαπραγμάτευση (που θα την ονομάσουν κάπως αλλιώς) αλλά με τους ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ όρους. Αυτή είναι η αποστολή και η διατεταγμένη υπηρεσία του γάπα.
Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά δεν το βλέπω.
.
Eχει δίκιο ο grsail. Αυτοί είναι ικανοί να πουν ότι καθυστέρησαν γιατί δεν έβρισκαν ποτέ ανοιχτό το δικό τους κουρέα...
ΑπάντησηΔιαγραφή@grsail
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγραψες!
Κυνική μας, πολλοί επικαλούνται για το ύψος των 29 δις ομολόγων των ταμείων αυτήν την κυρία:
ΑπάντησηΔιαγραφήBank for International Settlements!!Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι αξιόπιστη και τι καπνό φουμάρει,θα κρίνεις μόνη σου!
Χρόνια πολλά και καλή δύναμη ,σου εύχομαι, όπως πάντα!
Γιατί; Αν γίνει θα τη μάθεις; Μη σου πω ότι αυτοί που θέλουν, ήδη γνωρίζουν, τα άλλα είναι απλά θέμα δημοσιογραφικής κατανάλωσης και των μέτρων που φιλοδοξούν να περάσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σιγουρο ειναι πως τεραστιο μερος του χρεους μας ανηκει σε ελληνες
ΑπάντησηΔιαγραφήειτε αυτοι ειναι επενδυτες ειτε τραπεζες ειτε ασφαλιστικα ταμεια
συνεπως κοψιμο χρεους σημαινει κοψιμο περιουσιας τραπεζων και ταμειων
αρα χανουμε καταθεσεις απο τις τραπεζες
και συνταξεις απο ταμεια
τωρα το αν θα χασουμε πολλα η λιγα μικρη σημασια εχει
το ερωτημα ειναι πως θα μετατρεψουμε τα ζημιογονα ταμεια μας σε κερδοφορα
π.χ. το να δινουμε συνταξεις σε ξενους που εχουν ενσημα εισφορων αλλων χωρων δεν ειναι μια κερδοφορα μεθοδος
το να αποκρατικοποιησουμε μερικα ταμεια και να εφαρμοσουμε ιδιωτικο κεφαλαιοκρατικο συστημα η ξενη εμπειρια αποκυκνυει πως ειναι
αλλα αυτο δεν μπορει να γινει οταν τα ταμεια κυβερνανε κρατικοδιαιτοι κομματικοποιημενοι συνδικαλιστες αλλα οταν τα ελεγχουν οι ιδιοι οι εργαζομενοι
Συζητάμε για το “κούρεμα” λες και έχουμε την δυνατότητα να πληρώσουμε και σκεφτόμαστε να μη το κάνουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χρέος είναι τέτοιο που το “κούρεμα” είναι νομοτελειακό. Είναι πολύ διαφωτιστική η ανάρτησή σου CYNICAL επειδή καταδεικνύει ότι το πρόβλημα στις συντάξεις δεν είναι τόσο τραγικό όσο επιθυμούν να το παρουσιάσουν οι ντόπιοι και ξένοι κερδοσκόποι ώστε προκαλώντας πανικό στο κόσμο να περάσουν ότι μέτρα τους εξυπηρετούν χωρίς αντιδράσεις, αποκλείοντας μάλιστα επιλογές που είναι συμφέρουσες στον τόπο μας.
μικρη διορθωση : το κομματι του χρεους που εχουν ασφαλιστικα ταμεια και τραπεζες ειναι πολυ μεγαλυτερο και ειναι πανω απο τα 100δις
ΑπάντησηΔιαγραφήγια να ξεκαθαριζουμε καποια πραγματακια το ποσα λεφτα εχουν ασφαλιστικα ταμεια και τραπεζες δεν το αποφασιζει καποιος καθηγητης ουτε καποια επιτροπη ελεγχου
το εχει δηλωσει ο ιδιος ο διοικητης της τραπεζας της ελλαδας και η δηλωση ειναι επισημη σε ερωτηση της ιδιας της βουλης
Αλλωστε και γιαυτο το λογο οι τραπεζες μας εχουν τοσο τεραστιο προβλημα αφου μεγαλο μερος τους ειναι καταδικασμενο λογω της κακης ποιοτητας των ομολωγων που διαθετουν
ΑπάντησηΔιαγραφήεξου και η αποτυχια ενωσης της αλφα με την εθνικη αφου η αλφα αν και μικροτερη δε ρισκαρε να ενωθει με μια τραπεζα μεγαλη αλλα με πυλινα ποδια των κακων ελληνικων ομολογων
Ενα κουρεμα προφανως θα προκαλεσει καταρρευση των τραπεζων και μαζι θα χασουμε και τις καταθεσεις μας οπως στην αργετινη αλλος πολλα αλλος περισσοτερα
Το ερωτημα ειναι εαν εισαι φτωχος και εχεις 1000 ευρω θες να τα χασεις γνωριζοντας οτι θα τα χασει και ο πλουσιος των 100.000ευρω?
Παντως υπενθυμιση οποιοσδηποτε με πανω απο εξαψηφιο νουμερο προφανως τα εχει ηδη ασφαλισει εξω
To πως θα γίνει το ενδεχόμενο κούρεμα στις λεπτομέρειες θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων. Δεν είναι υποχρεωτικό οτι όλοι οι ομολογιούχοι θα χασουν το ίδιο. Αν η κυβλερνηση αυτή ειχε δύναμη θα μπορούσε να διαπραγματευθεί(και θα έπρεπε) το να αντικατασταθούν τα παλιά ομόλογα των ταμείων-και μάλιστα όχι μόνο των Ελληνικών- με νλεα ίσης αξίας χωρις κουρεμα δηλ.Αλλωστε είναι άδικο να αντιμετωπίζονται με τον ιδιο τρόπο τζογαδόροι τραπεζίτες που ουσιαστικά έσπρωξαν την Ελλάδα στη χρεωοκοπία, με απλους κατόχους ομολόγων που το έκαναν για λόγους επεννδυτικούς. Το ότι θα υπάρξουν τετοιου είδους ρυθμίσεις ειναι βεβαιο. Απλά δε θα είναι υπέρ μας αφού δυστυχώς οι "διαπραγματευτές" μας δε λειτουργούν για δικό μας λογαριασμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πες ότι τα Ταμεία έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό των διαθεσίμων τους σε ομόλογα. Αν κουρευτούν (δεν πα' να κουρεύονται..) οι απώλειες τους θα είναι ίσες με τα κέρδη του Δημοσίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί κανείς δε λέει ότι τα διαθέσιμα των Ταμείων είναι περιουσία του Δημοσίου;
Έτσι απώλειες 100 ευρώ από τα Ταμεία ίσον 100 ευρώ κέρδη για το Δημόσιο, δηλαδή -100+100=0.
Όλα αυτά αν γινόταν μια τέτοια αναδιάρθρωση που θα κούρευε και τα, σε ομόλογα, διαθέσιμα των Ταμείων.
Πιασ' το αυγό και κούρευτο.
Αν τους πιστέψω ξανά να μου πετάξετε ένα αυγό.
Τα αυγά και τα καλάθια.