O P. Krugman σε χθεσινό άρθρο στο blog του στους NYT δείχνει ανάγλυφα τη διαφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει η εσωτερική υποτίμηση μιας ολόκληρης κοινωνίας σε σχέση με την υποτίμηση του νομίσματός της. Και σαν παράδειγμα αντιπαραθέτει την Ιταλία με το ΗΒ. Η Ιταλία, μέλος της ΟΝΕ, δεν μπορεί να προβεί σε νομισματική υποτίμηση, ενώ το ΗΒ μπορεί. Η Ιταλία με μικρότερο έλλειμμα και χρέος τρώει τη μια υποβάθμιση μετά την άλλη, ενώ το ΗΒ απολαμβάνει το τριπλό του ΑΑΑ και κανένας οίκος δεν φαίνεται να ενοχλείται.
Γιατί συμβαίνουν αυτά; Μα, εξ αιτίας του νομίσματος.
Το διάγραμμα που ακολουθεί απεικονίζει την ίδια ποσότητα που δείξαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση για τα PIIGS, δηλαδή την ενεργό υποτίμηση του νομίσματος, υπολογισμένης στη βάση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, όπως αυτό προκύπτει από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες κάθε χώρας σε σχέση με τα νομίσματα των κύριων εμπορικών της εταίρων.
Ο αποπληθωρισμός στη Βρετανία μέσω υποτίμησης της λίρας υπολογίζεται στο 15%, ενώ για να πετύχει η Ιταλία το ίδιο ποσοστό θα πρέπει να διαλυθεί το σύμπαν, όπως ακριβώς είδαμε να συμβαίνει στην Ιρλανδία. Και πάλι, αν ξαναδείτε το προηγούμενο ποστ, η εσωτερική υποτίμηση στην Ιρλανδία δεν ξεπέρασε το 10%, παρά το πενταετές δρακόντιο πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλε στους πολίτες της.
Το συμπέρασμα, λοιπόν που βγαίνει είναι ότι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας μέσω της εσωτερικής υποτίμησης είναι ο χειρότερος και ο πλέον βάρβαρος τρόπος για να επιτευχθεί, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου απ’ ότι αν είχε ένα δικό της νόμισμα και μια δική της κεντρική τράπεζα. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που οι αγορές δεν δείχνουν να ενοχλούνται από τη Βρετανία, ενώ κλάνουν μέντες με την Ιταλία.
Ρεσε, cynical, εσωτερική υποτίμηση χωρίς τη δυνατότητα πληθωρισμού, πώς διάλο να γίνει; Εδώ, όμως, ο υπάλληλος της Ε.Ε., κ. Τρισέ, μας ανακοινώνει ότι η ΕΚΤ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ούτε καν στην απόλυτη ησσονιά της μόχλευσης του EFSS. Kαι το λέει και με περηφάνια, ο ακατονόμαστος... Οπότε, για τι πράγμα καθόμαστε και μιλάμε; Εδώ καίγεται το σπίτι μας, και ορισμένοι ένοικοι νοιάζονται μην πέσει το aircondition κάτω από τους optimal 27 βαθμούς...
ΑπάντησηΔιαγραφήBlogging is dancefloor you are the DJ!
ΑπάντησηΔιαγραφήCynical καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι χαζοί καταλαβαίνουν ότι χωρίς έξοδο από ευρώ δεν υπάρχει μέλλον για εμάς. Το λένε όλοι στο εξωτερικό, μόνο κάτι Χριστοδουλάκηδες τα λένε αλλιώς στην Ελλάδα αφού έχουν καταλάβει ότι ο λαός δεν σκαμπάζει και πολλά.
Σήμερα έχουμε τα αρνητικά μιας υποτίμησης χωρίς τα θετικά της για τα οποία και γίνεται! Το πείραμα απέτυχε.
Το νόμισμα είναι πιο σημαντικό ακόμη και από τον στρατό μιας χώρας.
Απλά επειδή η δημόσια προπαγάνδα είναι ακόμη μεγάλη (με εξορκισμούς, αναθεματισμούς και άλλα τέτοια) πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή να κάτσει η σκόνη και να φανεί η πραγματικότητα με τον δύσκολο τρόπο αφού δεν καταλαβαίνουν αλλιώς.
Greek_Rider, ποιά είναι τα θετικά της εξόδου απο το ευρώ όταν δεν έχουμε θετικούς ισολογισμούς και είμαστε στο κόκκινο. Δέν θα ξαναχρειαστεί να δανειστούμε για να πληρώσουμε μισθούς συντάξεις κλπ? Ποίος θα μας δώσει δανεικά? Δέν θα μας τα δώσουν σε ευρώ/δολλάριο κλπ και θα τα ξεπληρώνουμε σε ευρώ/δολλάριο ξανά με τον πληθωρισμό της νέας δραχμής να τρέχει πρός τα πάνω? Μπορείς σε παρακαλώ να εξηγήσεις και σε εμένα που δεν καταλαβαίνω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνωνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήθα σου πω, πώς το καταλαβαινω. Το ολο θεμα ειναι θεμα του χρονου που θα μεσολαβησει για την αναπτυξη. Μεσα στο ευρω, η ανακαμψη ειναι πολυ δυσκολη, για τους γνωστους λογους. Εξω απο το ευρω ειναι γρηγοροτερη. Και αυτο θα μεταφραζεται σε πλεονασματικους ισολογισμους.
Πιστευω οτι μια εξοδος απο το ευρω θα ειναι πολυ δυσκολη για την οικονομια αλλα σε συντομοτερο χρονικο διαστημα. Επισης εξοδος, θα συνεπαγεται και διαγραφη χρεους σε ενα ποσοστο.
Επισης με ιδιο νομισμα κοβεις τοσο χρημα οσο για να καλυψεις τις αμεσες αναγκες σε ειδη πρωτης αναγκης και καθοριζεις τη δικη σου ισοτιμια. Ο πληθωρισμος μπορει να κρατηθει σε μονοψηφια νουμερα με παρεμβασεις της κεντρικης τραπεζας και με συνεχη παρακολουθηση.
Πιστευω οτι υπαρχει πληθος εργαλειψν, ωστε ο πληθωρισμος να μην καταστει ανεξελεγκτος
Rider
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν διαφωνω μαζι σου. Η εσωτερικη υποτιμηση ειναι ο,τι πιο βαρβαρο και εξοντωτικο για ολους.
Άλλο ρώτησα άλλο απάντησες
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε σε ρώτησα ποιά ειναι η διαδικασία
Εάν γίνει αυτό που περιγράφεις δε θα έχουμε κατοχικό νόμισμα τύπου 5000 δραχμές ανά ευρώ?
Δε συζητάμε για 90% υποτίμηση?
Εάν δεν παράγουμε τίποτα και αγοράζουμε π.χ. γάλα/πετρέλαιο/ηλεκτρικό απο το εξωτερικό ποιος διασφαλιζει οτι θα δεχτούν με αντίτιμο δραχμές με υποτίμηση μονο 30-50%?
Σου απαντησα ακριβως, χωρις μαντικες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο που βγαινει οτι το 1 ευρω θα ισουται με 5000 δρχ;
Απο που βγαινει το 90% υποτιμηση;
Μη μου αναφερεις μοντελα και μαντικες. Δες τον πληθωρισμο στην Ισλανδια και Αργεντινη.
Και αν αυτο συμβει, για ποσο καιρο νομιζεις οτι θα συμβαινει;
η Αργετινή παραγει το φαγητό της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς εισάγουμε πατάτες απο αιγυπτο και 90% του γάλακτος απο Ολλανδία.
και τουρισμό στην Τουρκία
Τι ακριβώς μπορεί σημερα να κάνει ο ξένος με δραχμές?
Καμια χωρα δεν εινα αυταρκης σε τροφιμα, καποια εισαγει, καποια εξαγει. Η Αργεντινη παντως, απ' οτι λενε, δεν ανεκαμψε απο τις εξαγωγες τροφιμων, αλλα απο " macroeconomic policies". Μη με ρωτας, δεν ξερω να στο κανω λιανα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩσπου να παρει μπροστα η παραγωγη, θα μας λειψουν καποια τροφιμα. Θα αναγκστουμε να τα παραγουμε.
Το οτι εισαγουμε λ.χ. πατατες απο την Αιγυπτο, ειναι λογω του ευρω, που οι δικες μας ειναι ακριβοτερες. Με φτηνοτερο νομισμα, και περιορισμενες εισαγωγες, θα παραγουμε και πατατες, γιατι θα συμφερει. Τοτε, βεβαια μπορει να πεσουμε στο αλλο ακρο και να τις εξαγουμε...
Το πετρέλαιο με τι ισοτιμία θα το αγοράζουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν η SHELL θέλει 5000 δραχμές για 1 λιτρο πετρέλαιο και όχι 500 θα του επιβάλλεις εσύ τη δική σου ισοτιμία.
Δια της βίας?
Ή θα περιμένουμε 20 χρόνια για να βγάλουμε δικο μας ....εαν έχουμε
cynical, αντε καλά με τις πατάτες. Βράσε ρύζι!, με φώτισες τώρα !
ΑπάντησηΔιαγραφήφανταζομαι απο το συναλλαγμα που θα παιρνουμε απο τις πατατες που θα εξαγουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορει για ενα διαστημα να φουλαρουμε στο λιγνιτη για ηλεκτροπαραγωγή. Ή να επιταχυνουμε τα φωτοβολταικα.
Πιστευω ομως οτι υπαρχουν πολλα μεσα στη διαθεση μιας κυβερνησης ωστε να παρακαμψει το δυσκολο διαστημα με οσο το δυνατον λιγοτερο κοστος.
Αλλωστε ερχεται μια στιγμη, που το κοινωνικο κοστος παραμονης σε ενα ισχυρο νομισμα, και οι μελλοντικες προοπτικες το καθιστουν ασυμφορο.
cynical, Το προβλημα δέν είναι μεσα στο ευρώ ή έξω αλλα, με τους ίδιους έλληνες ή όχι? Η υπάρχουσα άσχημη οικονομική κατάσταση πρέπει να διατηρηθεί αρκετά ώστε οι έλληνες να θελήσουν να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και αυτους που τους δοιηκούν. Οσο ποιό τραυματικές οι εμπειρίες τοσο καλύτερα θα τα πάνε στο μέλλον. Οι έλληνες δέν μπορέσαν να πάνε μπροστά μέσα στο ισχυρό νόμισμα που εξασφαλίζει ανταγωνιστικότητα, με χαμηλά επιτόκια δανεισμού, και εύκολο «επιχειρείν» , θα τα πάνε καλά έξω απο το ευρώ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ!, τοτε δεν χρειαζονταν τοσες και τοσες συσκεψεις, τοσα και τοσα γιουρογκρουπ. Η λυση θα ηταν πιο απλη! να δεσουν ολους τους ελληνες, (αυτους βεβαια που εχουν πιστοποιητικο ελληνικοτητας) απο ενα δεντρο, και με εκατο βουρδουλιες θα ειχαν βαλει μυαλο! Γρηγορη και οικονομικη λυση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε cynical αφου καλώς γνωρίζεις πως αν αυριο ελλην πολιτικός αποκτησει τα κλειδια του νομισματοκοπείου θα αρχισει να τυπωνει δις και τρις και να δινει σε ρουσφετια
ΑπάντησηΔιαγραφήπιστεψε με δε θελεις τον ελεγχο της νομισματικης πολιτικης σε ελληνικα χέρια
Κι αν δεν βαλουν μυαλο; Ξερεις ποσο σκληροτραχηλος ειναι ο Ελληνας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσε που αν εισαγουμε τη διοικηση απο το εξωτερικο θα πρεπει να τους δινουμε και εκτος εδρας, και θα μας ερθει ο κουκος αηδονι.
Αλλη λυση, αλλη λυση, Ανωνυμε.
Μπερδεύτηκες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ την πρότεινες την έξοδο οχι εγώ!!!
Η ισοτιμία ενός νομίσματος δεν επιβάλλεται από τις εταιρείες. Μπορεί να καθοριστεί με δύο τρόπους από την ελληνική κυβέρνηση. Ο ένας είναι αυτός της ελεύθερης διακύμανσης της ισοτιμίας και ο άλλος αυτός της σταθερής ισοτιμίας σε σχέση με τα βασικά νομίσματα. Και οι δύο επιλογές βρίσκονται στο χέρι της κυβέρνησης. Η υποτίμηση ενός νέου εθνικού νομίσματος θα είναι ως 50% το πολύ σύμφωνα με όλες τις μελέτες. Η σημερινή ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ θα ήταν γύρω στις 520 δραχμές το ευρώ. Κάπου εκεί θα κυμανθεί και η νέα ισοτιμία ή λίγο παραπάνω μια και η ελληνική κυβέρνηση θα θελήσει να χρησιμοποιήσει τη νομισματικά πολιτική σαν όπλο ανάπτυξης. Φυσικά προβλήματα με τους μισθούς και τις συντάξεις δε μπαίνουν καν ενώ τα μόνα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε είναι αυτά που αφορούν το εμπορικό έλλειμμα και ιδιαίτερα αυτό των τροφίμων του πετρελαίου, των φαρμάκων, των πρώτων υλών και των μηχανημάτων. Πάντως και αυτά λύνονται αφού αφ ενός η ελληνική γεωργία θα ανταποκριθεί άμεσα στις νέες υποχρεώσεις της, τόχει αποδείξει πολλές φορές στη ιστορία, και αφ’ ετέρου οι εισροές συναλλάγματος από υπηρεσίες και αγαθά είναι σχετικά επαρκείς για τη κάλυψη των πρώτων αναγκών. Το ερώτημα του ανώνυμου για το ποιος θα χειριστεί τις παραπάνω πολιτικές είναι απολύτως νόμιμο. Πράγματι το ζητούμενο τελικά είναι το ποιός θα χειριστεί αυτές τις πολιτικές και προς όφελος τίνος. Αυτό είναι νομίζω και το κρίσιμο ερώτημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήσυγγνωμη βρε επαριστερα τι εννοεις την υποτιμηση την καθοριζει η κυβερνηση?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδη εαν καθορισουμε 50% δηλαδη 500δραχμες ανα ευρω και η SHELL σου πει 5000δραχμες με ποιον ακριβως τροπο θα τους παρουμε το πετρελαιο τους?
Aπ' οτι καταλαβα, η Αργεντινη ειχε καθορισει fixed rate για ειδη πρωτης αναγκης, ενω τα μη απαραιτητα ηταν σε ελευθερη διαπραγμαευση του rate.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΑΝ ΤΟΝ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ 60
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ...ΚΟΥΒΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
2020
................................
Ο συνταξιούχος αριστερός πολιτικός μηχανικός μπήκε στην σκουριασμένη πλέον Alfa Romeo 156, που κάποτε ήταν κόκκινη, ενώ τώρα πια είχε χάσει το νεύρο της, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, επειδή από το 2015 είχαμε αποχωρήσει από την Ε.Ε. και είχαμε ξανά την δραχμή ως νόμισμα.
Κούβα του 90 γίναμε, σκέφτηκε χαμογελώντας, ενθυμούμενος το ταξίδι του την δεκαετία του 70 για συλλογή ζαχαροκάλαμου και τις όμορφες μιγάδες συντρόφισσες που γνώρισε εκεί, αυτός ο ευρωπαίος αριστερός φοιτητής.
Η σύνταξη του -μετά από 45 έτη εργασίας ως ελεύθερος επαγγελματίας -ήταν από τις υψηλότερες, 700.000 δρχ που αντιστοιχούσε σε 1000 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία, αλλα προβλεποταν να μειωθει κατά 25% λόγω της οριστικής μετανάστευσης πολλών νέων μηχανικών .
Ήταν άρρωστος και το φάρμακο που έπρεπε να πάρει, ήταν πανάκριβο σε συνάλλαγμα (ευρώ), ακόμα και το πρωην πλούσιο ταμείο του δεν το χορηγούσε, ούτε καν και με την αυξημένη συμμετοχή του ασφαλισμένου κατά 50% που είχε καθορισθεί από το 2016, διότι κινδύνευε να καταρρεύσει, ενώ δεν παρασκευαζόταν επίσημα σε γενοσημο. Έψαχνε μια επαφή με Βουλγαρία η Κίνα για το βρει φτηνότερα, μήπως παρατείνει την ζωή του, ίσως και μια πενταετία.
Είχε γυρίσει στο σπίτι του παππού του στο χωριό και συμπλήρωνε το εισόδημα του δουλεύοντας στη μαύρη ως μικροεργολάβος.
Ήδη 500.000 νέοι είχαν μεταναστεύσει εκ των οποίων οι μισοί σχεδόν επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, οικονομολόγοι, κ.λ.π)..
................................
(συνεχίζεται)
Αφώτιστος Φιλέλλην
πολυ ωραιο διηγημα! αλλα για πολλους αυτο το ωραιο σεναριο εχει αρχισε ηδη να ισχυει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια κατασταση εχει δυο οψεις: Η μια ειναι να υπαρχουν ολα τα αγαθα του κοσμου και να μην μπορεις να τα αγορασεις, και η αλλη να μην υπαρχουν ολα τα αγαθα του κοσμου, παρα μονο οσα μπορεις να αγορασεις.
Ποσοι φετος δεν θα εχουν θερμανση; Φυσικα, το πετρελαιο θα το εισαγουμε κανονικα στην ιδια τιμη που θα το εισαγει και η γερμανια..
Κατάλαβα φίλε ανώνυμε τι λες. Μόνο που το πετρέλαιο θα αγοράζεται με άλλο νόμισμα. Ας πούμε με δολάρια. Η εταιρεία θα πληρώνεται με δολάρια οπότε δεν έχει πρόβλημα. Το συνάλλαγμα εισέρχεται στη χώρα από πολλές μεριές και κυρίως από τον τουρισμό και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες θα πληρώνονται με συνάλλαγμα. Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Με αυτό καθόλου δεν ισχυρίζομαι πως δεν υπάρχουν προβλήματα και ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν. Το δίλημμα όμως που έχουμε να απαντήσουμε είναι απλό: ή αυτό που ζούμε και που πρακτικά οδηγεί στον αφανισμό μέσα από έναν ανελέητο φαύλο κύκλο ή το άλλο και στεκόμαστε στα πόδια μας μέσα από την αξιοποίηση των πολλών, ίσως και πάρα πολλών, πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων μας. Φοβάμαι πως πλέον έχουμε μόνο αυτό το δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε. Επαναλαμβάνω όμως πως το παραπάνω μέτρο από μόνο του δε λέει τίποτα. Εξαρτάται από ποια άλλα θα συνοδεύεται αλλά και ποιος θα «τρέχει το πρόγραμμα» και προς όφελος τίνος. Και ένα τελευταίο χωρίς ενεργό συμμετοχή του απλού κόσμου των εργαζόμενων δε γίνεται τίποτα. Οι σωτήρες μας τελείωσαν. Στην κυριολεξία.
ΑπάντησηΔιαγραφήοτι νομισμα και να εχουμε , αν δεν εχουμε τον τροπο ,τις ιδεες για να βγαλουμε χρημα τοτε θα ειμαστε παντα φτωχοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήcynical, ο πρώην υπουργός της Αργεντινής (που τόσο σου αρέσει να φέρνεις σαν παράδειγμα) είπε:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε την πιο άδικη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των πλουσιότερων και εις βάρος των φτωχότερων τάξεων στην ιστορία της Ελλάδας, όπως έγινε στην Αργεντινή, τονίζει σε άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Ντομίνγκο Καβάγιο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αναδιάρθρωση μέσα στο πλαίσιο του ευρώ, σημειώνει, απορρίπτοντας την πρόταση του γνωστού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί περί εγκατάλειψης του ευρώ.
Όπως σημειώνει: «Στην Αργεντινή, η μετάβαση ήταν άσχημη και με μεγάλο κόστος: κοινωνικές αναταραχές, αίμα στους δρόμους και δεκάδες θάνατοι».
http://www.skai.gr/news/finance/article/182719/katastrofiki-i-drahmi-ektima-o-proin-upourgos-oikonomikon-tis-argedinis-/
Πηγή: Καθημερινή
o καβαγιο ηταν αυτος που εφτασε την Αργεντινη στη χρεοκοπια, ακολουθωντας ακριβως την εσωτερικη υποτιμηση οπως γινεται κι εδω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟποτε δεν θα επαιρνα τοις μετρητοις τις συμβουλες του. Το αιμα χυθηκε στην Αργεντινη λογω της εσωτερικης υποτιμησης. Απο την περιοδο εκεινη ειναι οι εικονες που βλεπουμε.
εχμμ όχι ακριβώς
ΑπάντησηΔιαγραφήΈμπλεξες το αίτιο με το αιτιατό
Το αίμα χύθηκε όταν εφυγε η κυβέρνηση (ελικόπτερο) και μαζι και το ΔΝΤ αφήνοντας τους χωρίς λεφτά (μισθοί και συντάξεις)
Τότε ο κοσμος συνειδητοποιησε πως εχασε τις καταθέσεις του στις τράπεζες και βγήκε στους δρόμους
to corralito επιβληθηκε απο τον καβαγιο, (1/12/2001) επειδη , οπως κι εδω ο κοσμος, ειχε αντιληφθει προς τα που πηγαινε το πραγμα και εστελνε κεφαλαια στο εξωτερικο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ντουαρτε το κρατησε και εσφιξε ακομα πιο πολυ τις στροφιγγες. Αλλα, εδω δεν βλεπω γιατι δεν θα επρεπε να το κανει. Και στην Ελλαδα, το ιδιο θα γινει για να μην αποψιλωθουν οι τραπεζες.
Μετα απο λιγους μηνες, περιπου τον μαρτιο/Απριλιο (δεν θυμαμαι ακριβως) ανεβασε το οριο αναληψεων. Και μεχρι το τελος της χρονιας δεν υπηρχε κανενα οριο.
Οπως φαινεται εδω
http://e-cynical.blogspot.com/2011/06/blog-post_23.html
η οικονομια της Αργεντινης αρχισε να αναστρεφεται ηδη απο τα μεσα του 2002. Πολυ πολυ γρηγορα δλδ.
Σχετικα με τις καταθεσεις, ο ντουαρτε ειχε υποσχεθει οτι θα κρατησει την αξια τους σε δολαρια. Αυτο διηρκεσε καποιο μικρο διαστημα, αλλα μετα αθετησε την υποσχεση.
Cynical τι μου δίνεις αν ανασκευάσω τα συμπεράσματα από τα διαγράμματα ανταγωνιστικότητας που εμφανίζει ο Κρουγκμαν και ο άλλος στο προηγούμενο ποστ που παρουσίασες ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί όπως ξέρεις με τα στατιστικά στοιχεία παίζονται εύκολα παιχνίδια αναλόγως των περιόδων σύγκρισης που διαλέγει κανείς και του μέτρου σύγκρισης.
Όμως για να στο θέσω αλλιώς: πως μπορεί κανείς να ελέγξει την αποτελεσματικότητα της υποτίμησης και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας τιμών επί της βρετανικής οικονομίας συγκριτικά με την ιταλική ;
Καιρος να παρουμε πισω το νομπελ της κ. Κρουγκμαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα, ό,τι και ανασκευες να κανεις Κωστα, εχεις καμια αμφιβολια ότι η εσωτερικη υποτιμηση ειναι ο χειροτερος και πλεον κοινωνικα κοστοβορος τροπος για να πετυχει μια χωρα αναπτυξη;
Μπορεις καλλιστα να αποδειξεις στα σημεια οτι ο Κρ. κανει λαθος, και πιθανον να κανει, αλλά η μεγάλη εικονα θα αλλαξει;
Το νόμπελ μπορεί φυσικά να το κρατήσει η... κα Κρούγκμαν. Ποιός ενδιαφέρεται για τίτλους βρε Cynical;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως μην ξεχνάς πως τα περισσότερα νόμπελ τα έχουν αυτοί που πολεμάς. Οπότε βεβαίως πρέπει να συμφωνήσεις πως ένα νόμπελ δεν αποτελεί τεκμήριο επιστημοσύνης σώνει και καλά, έτσι δεν είναι ; Εξάλλου, ο Κρούγκμαν κάνει και πολιτική μην ξεχνάς..΄
Τώρα για το κρίσιμο ερώτημα που θέτεις υποδηλώνοντας συγχρόνως και την 'αυτονόητη' απάντηση. Αν δηλαδή η εσωτερική υποτίμηση δεν είναι τρισχειρότερη από την νομισματική. Η απάντηση μου είναι πως δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει.
Δεν ξέρω γιατί όπως την νομισματική υποτίμηση μπορεί να την κάνεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα, έτσι και την εσωτερική υποτίμηση θα μπορούσες να την κάνεις με άλλους στόχους και μέσα πολιτικής, διαρθρωτικά και όχι εισοδηματικά όπως διατείνεται ο Μαριόλης. Τέτοιες προσπάθειες δεν έγιναν, οπότε δεν ξέρω για να σου πω.
Όμως, μου είναι πρακτικά αδιάφορο γιατί είτε έτσι είτε αλλιώς (είτε δηλ. με εσωτερική είτε με νομισματική υποτίμηση) ζημιωμένος βγαίνω ως εργαζόμενος και πιστεύω πως πρέπει η αριστερά να έχει ανεξάρτητη ταξική πολιτική. Όχι να υπακούει στη λογική της επιλογής μεταξύ δύο αστικών πολιτικών τη "λιγότερο κακή". Η οποία - για λόγους που έχω αλλού εξηγήσει και πρέπει να γνωρίζεις - μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί η "περισσότερο κακή".