Η πολιτική της Γερμανίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι μόνο στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας των PIIGS και όχι μόνο. Ως τα τώρα δεν έχω δει κανένα να δικαιολογεί την πολιτική αυτή με κάποια αξιόπιστη μελέτη, ή ευλογοφανή δικαιολόγηση. Αν όλα αυτά γίνονται υποτίθεται για να ευχαριστηθούν οι αγορές, τα ταμπλό των χρηματιστηρίων μαρτυρούν ότι ο κόπος είναι εντελώς άδικος.
Αν υποτεθεί ότι η περιφέρεια θα χάσει από μια έξοδο από την ΕΖ, γιατί θα πρέπει η Γερμανία να βγει κερδισμένη; Διότι, αν δεν προσδοκά σε κέρδος, γιατί να ακολουθεί αυτή την τακτική;
Έχουν γραφτεί πολλές μελλοντολογίες ότι μια αποκόλληση του Νότου θα ισχυροποιήσει το νέο Γερμανικό μάρκο που θα προκύψει και ότι το γεγονός αυτό σταδιακά θα καταργήσει το μοναδικό πλεονέκτημα της Γερμανίας, που είναι το αξιοζήλευτο εμπορικό της πλεόνασμα. Η άποψη αυτή φαίνεται λογική και συμφωνώ.
Αν σπάσει κανείς τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας σε ζώνες χωρών θα παρατηρήσει ότι αυτά προέρχονται αποκλειστικά από τις χώρες των PIIGS, όπως φαίνεται ανάγλυφα στο παρακάτω διάγραμμα, και ότι αυτά με την καθιέρωση του ευρώ έβαιναν συνεχώς αυξανόμενα. Ο μηχανισμός είναι απλός. Η Γερμανία δάνειζε κατά κόρον ώστε η περιφέρεια να καταναλώνει τα προϊόντα της.
Αλλά δεν ήταν αυτός ο μόνος τρόπος. Η Γερμανία χρησιμοποιούσε και αήθεις πρακτικές, κάθε άλλο ταιριαστές με την εικόνα της αμέμπτου Μαρίας που θέλει να παρουσιάζει. Και η πρακτική αυτή, που γινόταν κατ’ εξακολούθηση, προωθείτο όχι μόνο στην Ελλάδα με εταιρίες όπως Μαν, Ζήμενς, Φέροσταλ κλπ, αλλά και στις ΗΠΑ, και πρόσφατα μάθαμε και στην Αργεντινή. Η είδηση είναι από τους χθεσινούς ΝΥΤ,
«...Shell companies, Swiss bank accounts, double-crossing middlemen and cash being smuggled across borders were all part of a decade-long bribery scheme aimed at helping Siemens, the German industrial giant, secure a $1 billion contract to produce national identity cards for Argentina, the Justice Department said Tuesday...»
κατά την οποία οκτώ πρώην στελέχη της Ζήμενς κατηγορούνται για δωροδοκία $100 εκατομμυρίων σε Αργεντινούς αξιωματούχους.
Το πώς το ευρώ εκτόξευσε τα γερμανικά εμπορικά πλεονάσματα με το Νότο, μας το εξηγεί και πρόσφατο άρθρο στο Foreign Affairs, όπου ανάμεσα στο 2000 και 2007 το πλεόνασμα πήγε από 46,5 δις ευρώ στα 126,5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα το πλεόνασμα σε σχέση με την Ελλάδα, για το ίδιο διάστημα μεγάλωσε από 3 δις στα 5,5 δις. με την Ιταλία από 9,6 δις στα 19,6 δις, με την Ισπανία, σχεδόν τριπλασιάστηκε, από 11 δις στα 27,2 δις, ενώ με την Πορτογαλία τετραπλασιάστηκε, από το 1 δις στα 4,2 δις.
Ενώ στο εσωτερικό της Γερμανίας, από το 2001 ως το 2009 η κατανάλωση έπεσε από το 78,5% του ΑΕΠ στο 74,5% του ΑΕΠ.
Αν λοιπόν διαλυθεί η ΕΖ, ή η Γερμανία αποχωρήσει μονομερώς, από πού θα αντλεί τα πολύτιμά της πλεονάσματα; Η απάντηση είναι από τον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή από την Κίνα και τις ΗΠΑ, διότι πέραν αυτών δεν υπάρχει υπόλοιπος κόσμος.
Αμ δε! Η Γερμανία διατηρεί εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα, καθώς και με την υπόλοιπη Ασία, τα οποία για κακή της τύχη βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα, όπως φαίνεται στο επόμενο διάγραμμα. Ενδεικτικά για το 2007 το έλλειμμα με την Κίνα ήταν γύρω στα 25 δις, το οποίο προς το παρόν υπερκαλύπτεται από το εμπορικό πλεόνασμα με τα άλλα PIIGS. Το τι θα συμβεί στη Γερμανία όταν χάσει τα PIIGS, δεν χρειάζεται πολύ σκέψη...
Από την άλλη μεριά η Γερμανία διατηρεί κάποιο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, αλλά είναι πολύ μικρό, της τάξης των $3-$4 δις, ποσό που πάλι δεν αντισταθμίζει τα PIIGS.
Βάσει λοιπόν των ανωτέρω, η θέση της Γερμανίας εκτός της ΕΖ είναι αρκετά επισφαλής ώστε να την επιδιώκει συνειδητά. Εκτός κι αν υπάρχει κάτι άλλο, που παραμένει προς το παρόν κρυφό.
Προ ετών άνοιξε τις εμπορικές πύλες προς ανατολάς (και Ανατολική Ευρώπη και Κίνα με ακμάζουσες μεσαίες τάξεις, ικανές να καταναλώνουν) και όχι μόνο αναζητά τρόπους ισοσκελισμού του ισοζυγίου, αλλά ακόμα και επέκτασης κατά το ιμπεριαλιστικό πρότυπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήCynical,
ΑπάντησηΔιαγραφήμια παρατήρηση. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό ότι "τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας ... προέρχονται αποκλειστικά από τις χώρες των PIIGS". Εξάλλου, πιο κάτω από τα στοιχεία που παραθέτεις για τα πλεονάσματα μεταξύ 2000 - 2007 φαίνεται ότι από τα 126, 5 δις ούτε τα 50 δεν προέρχονται από τα PIGS. Ανεξάρτητα από αυτό οι Γερμανικές εξαγωγές, (όχι τα πλεονάσματα), πρός τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου είναι γύρω στο 5% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών.
Θέλω να πω με όλα αυτά ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται και τόσο τα PIGS, άσε που δεν πληρώνουν και τα χρεωστούμενα. Το πραγματικά επωφελές (και τη Γερμανία και για τον καθένα), διεθνές εμπόριο είναι το ισοσκελισμένο. Ούτε το ελλειμματικό ούτε το πλεονασματικό, εκτός κι αν το 2ο γίνεται επίτηδες με σκοπό την αποικιοποίηση.
Δεύτερον: Η επιλογη ενός ισχυρού ΕΥΡΩ των χωρών του κέντρου, πιθανότατα δεν θα πλήξει τις Γερμανικές εξαγωγές όσο νομίζουμε γιατί εμφανίζονται αρκετά ανελαστικές (δηλ. δεν επηρεάζονται από την αύξηση της τιμής). Από την άλλη μεριά, στη σημερινή ρευστή συγκυρία, ένα ισχυρό νόμισμα που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ενός παγκόσμιου αποθεματικού δίνει πλεονεκτήματα που υπερκαλύπτουν μια μικρή κάμψη των εξαγωγών.
Θέλω να πω με όλα αυτά ότι, αφού τόσα χρόνια οι χώρες της περιφέρειας "αρμέχτηκαν" όσο γινόταν, το σενάριο ενός περιορισμού της ΕΖ σε λίγες ισχυρές χώρες δεν είναι ίσως και τόσο παράλογο όσο υποστηρίζεις στην ανάρτησή σου
...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι κάτι ακόμη:
Βεβαίως για γνωστούς λόγους η Siemens μας αφορά εδώ στην Ελλάδα ιδιαίτερα. Όμως ας μην έχουμε αυταπάτες: Η SIEMENS δεν κάνει τίποτε διαφορετικό από ότι κάνουν ΟΛΕΣ ανεξεραιτέως οι εταιρείες (δηλ και αμερικάνικες, ρώσικες, κλπ), που προμηθεύουν κράτη με mega-συστήματα τηλεπικοινωνιών, εξοπλισμού κλπ.
It is business as usual. Απλώς με τη Siemens εσωτερικά κάτι πήγε στραβά
NΡ
ΑπάντησηΔιαγραφήτο 5% των εξαγωγων στα ΠΙΓΚΣ απο που προκυπτει; Ειναι πολυ χαμηλο για να ειναι αληθινο.Το νουμερο που ακουω συχνα ειναι γυρω στο 50%.
Λιγο ειναι το μισο πλεονασμα (56,5%) της Γερμανιας να προερχεται απο τα Πιγκς? Δλδ απο ενα σιγουρο πελατη;
Το αλλο μισο αν δεν προερχεται απο μεγαλες επισης αγορες, θα προερχεται απ' εδω κι απο κει, (δεν εψαξα για ρωσια), που ειναι πολυ επισφαλες. Γιατι πρεπει να εχεις το νου σου σε δεκα μεριες αντι σε μια -δυο.
Το 5% το αναφέρει στο τελευταίο του βιβλίο ο Φωτόπουλος. Προφανώς έχει και reference, δεν το έψαξα. Δεν μου φαίνεται παράλογο, γιατί σημαίνει, για παράδειγμα, ότι από έναν όγκο εξωτερικού εμπορίου 100 το πλεόνασμα μπορεί να είναι μόνο 10. Αρκετά λογικό φαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί το μισό πλεόνασμα να προέρχεται από τα PIGS αλλά σαν ποσοστό των συνολικών εξαγωγών να είναι μόνο 5%.
Όπως και να έχει, το ερώτημα είναι: Τι τα χρειάζεται τα PIGS τώρα η Γερμανία ? Ό,τι ήταν να πάρει το πήρε. Θα της χρωστάνε στον αιώνα τον άπαντα.
Σε εμένα ακόμη πιο εφιαλτικά ακούγονται τα σενάρια Γερμανικών ή άλλων "επενδύσεων" στα PIGS για να αντιστραφεί το εμπορικό έλλειμα. Αυτό θα σημαίνει κατάληψη παραλιών από Ξενοδοχιάρες, αναπτυξιακές ζώνες όπου δεν ισχύουν ούτε εργατικοί ούτε περιβαλλοντικοί κανόνες, εξόρυξη για πενταροδεκάρες του ορυκτού πλούτου, ως και αποθήκη για τοξικά ή πυρηνικά απόβλητα μπορεί να καταντήσουμε. Προς το παρόν τα πάνε στην Αφρική...
NP
ΑπάντησηΔιαγραφήτο 5% ειναι εντελως εξωπραγματικο. Δεν εχω καιρο τωρα να ψαξω. Στα γρηγορα, μονο οι εξαγωγες στη Γαλλια αποτελουν το 10% των εξαγωγων της Γερμανιας και αυτο το 10% ισουται με το συνολο των εξαγωγων της με τις Ρωσια+Πολωνια+Κινα, ολες μαζι.
Αρα ουτε η Ρωσια δεν παιζει.
Ποιός ξέρει; Μετά μπορεί ν΄ αρχίσει να κόβει χρήμα να δανειοδοτεί τους ίδιους τους Γερμανούς να υπερκαταναλώνουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και αμφιβάλω ότι η Γερμανία θα αλλάξει πολιτική. Εδώ και πολλά πολλά χρόνια να κατακτήσει τον κόσμο θέλει, τώρα θα την κάνει η Μέρκελ "εσωστρεφή";
Το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας μέχρι το 2009 βρίσκεται στο http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-GI-10-002/EN/KS-GI-10-002-EN.PDF. Στη σελίδα 143 βλέπουμε πως το 2008 σε ένα εμπορικό πλεόνασμα 109,9 δις ευρώ τα 46,8 οφείλονταν στις εμπορικές ανταλλαγές της Γερμανίας με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήeparistera,
ΑπάντησηΔιαγραφήη αναλογια συμπιπτει με τα νουμερα του FA για το 2007. Η πτωση για το 2008, σε σχεση με τα 126 δις του 2007, μπορει και να οφειλεται στην πτωση των εισαγωγων στα πιγκς λογω κρισης