Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ισπανία: Η Στατιστική ως όπλο εκβιασμού



Η υπόθεση των ισπανικών στατιστικών στοιχείων έχει έντονη επάνω της τη μυρωδιά της Ελλάδας. Εν συντομία, όπως μετέδιδε χθες το Reuters, η ευρωπαική επιτροπή έχει αρχίσει να υποψιάζεται ότι τα τελευταία στοιχεία που έστειλε η νέα κυβέρνηση του Rajoy για το έλλειμμα του 2011, δεν πρέπει να ήταν τα σωστά, αλλά αρκετά παραφουσκωμένα, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να κάνει τη μείωση του ελλείμματος που πιθανόν να επιτύχει για το 2012 να φαίνεται περισσότερο εντυπωσιακή.


Και όταν η ευρωπαική επιτροπή υποψιάζεται σπεύδει και τιμωρεί, όπως υπαγορεύει η νέα πολιτική στροφή της ΕΕ τον τελευταίο χρόνο.


Μπορεί να είναι κι έτσι με τον Rajoy, μπορεί όμως να είναι κι αλλιώς. Μετά μάλιστα την μεγάλη έκταση που είχε πάρει η υπόθεση «Greek Statistics» τα τελευταία χρόνια και το ξεμπρόστιασμα της Ελλάδας διεθνώς, λίγο δύσκολα μια κυβέρνηση στο ξεκίνημά της θα τόλμαγε να παίξει μ’ αυτά τα θερμά εργαλεία.


Η μαγειρική ala Espana έχει αντιθέτως πολλές ομοιότητες με την πρόσφατη υπόθεση Γεωργαντά, και τα «Γεωργίου Statistics», παρά με τα προηγηθέντα «Greek Statistics». Η υποβοηθούμενη από τα ίδια τα όργανα της ΕΕ διόγκωση των ελλειμμάτων, ή η δυσφήμηση της αξιοπιστίας αυτών, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως πρόσχημα για την επιβολή συγκεκριμένων πολιτικών.


Στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα ήταν η αυστηροποίηση των μέτρων λιτότητας, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στην Ισπανία οσονούπω. Ήδη η νέα κυβέρνηση έχει αποτύχει κατά πολύ, να πιάσει τους στόχους που είχε υποσχεθεί ότι θα πιάσει, και μια δυσφήμηση αυτής στο εξωτερικό, μπορεί να την αποδυναμώσει και να την κάνει περισσότερο υποτακτική στα περί λιτότητας κελεύσματα της ΕΕ.


Όπως έχουμε γράψει εδώ πολλές φορές, η Στατιστική δεν είναι παρά ένα πολιτικό εργαλείο και τίποτε περισσότερο. Και η ΕΕ φαίνεται να έχει μάθει να το χρησιμοποιεί πλέον πολύ αποτελεσματικά, δηλαδή απροκάλυπτα μαφιόζικα και εκβιαστικά.



5 σχόλια:

  1. Πράγματι στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των στατιστικών στοιχείων, η ΕΕ αποδεικνύεται καλύτερη μαθήτρια από το δάσκαλο στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από την Ισπανία. Αυτήν την στιγμή βρίσκομαι εδώ για πρακτική. Οπότε ίσως να μπορέσω να περιγράψω το πως βλέπει την κρίση ο απλός ο κόσμος.

    Το πρόβλημα που υπάρχει στην Ισπανία είναι πανομοιότυπο με την Ελλάδα. Ο κόσμος τους πιστεύει...

    Σε πολλές συζητήσεις που κάνω με τους συναδέλφους, αναφέρομαι στο ότι όλα τα μετρά που έχουν αποφασίσει να πάρουν στην Ισπανία είναι ίδια με της Ελλάδας. Αύξηση Φόρων, βενζίνη, ΦΠΑ. Τους εξηγώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι να αυξάνουν τους φόρους συνέχεια γιατί δεν πιάνουν ποτέ τους στόχους. Ενώ συμφωνούν μαζί μου, μετά από 5 λεπτά ανακυκλώνουν την προπαγάνδα περί δημόσιου τομέα, μίζας, και βύσματα. Τα πράγματα είναι ακριβώς ίδια με την Ελλάδα πριν από 2 χρόνια. Ίδια προπαγάνδα ίδιος πολίτικος λόγος και ίδια επιχειρήματα.
    Πολύ εύκολα θα μπορούσε να πει κάποιος, γιατί δεν βλέπουν τι γίνεται σε εμάς να μην κάνουν τα ίδια λάθη; Μάλλον πρέπει να το δουν μπροστά τους όπως το είδαν οι Έλληνες πρόσφατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Iriasu,

    ιδια η συνταγή! copy paste. Δεν με ξενιζει. Αν δεν σταματησει αυτη η θεολογια της λιτοτητας δεν θα μεινει τιποτε ορθιο. Ουτε η Γερμανια.
    Και να σκεφτεις οτι πριν από λιγο καιρο ψηφισαν τον Rajoy για να πάρει πιο αυστηρά μετρα!

    Σήμερα γράφουν και οι ΝΥΤ για την Ιβηρική
    ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν τον ψήφισαν για να πάρει σκληρά μετρά. Απλά να πάρει μετρά γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα απολύτως.

    Κανένας δεν περίμενε όμως να κάνουν τόσες αλλαγές ως προς το χειρότερο. Τα πιο σκληρά μετρά ακόμα δεν έχουν έρθει όμως. Διότι έρχονται εκλογές στην βουλή της Ανδαλουσίας(κάθε περιοχή έχει και βουλή). Μόλις έχουν και αυτή την βουλή θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους.

    Προς το παρόν είναι στο στάδιο του να γκρινιάζουν. Σκέψου ότι ακόμα έχουν την εντύπωση ότι η κρίση είναι κάτι το προσωρινό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και στην Ελλάδα, ο κόσμος μόλις τώρα άρχισε να παίρνει χαμπάρι όταν η ανεργια ξεπερασε το 20% και οι μισθοι κοπηκαν στη μεση.

    Η πολιτικη αυτη ειναι πια αυτοκτονικη. Ολες οι εφημεριδες του κοσμου, ακομα και της Γερμανιας τους κραζουν και αυτοί συνεχιζουν. Η διαμαχη νομιζω οτι εχει περασει απο το διπολο νεοφιλελευθερισμος-κευνσιανισμος, στο λογικός-τρελλος.

    Δεν ειναι οτι η γερμανια εχει εξασφαλισει οτι ετσι θα βγει κερδισμενη. Και η ιδια βαζει το κεφαλι της στον πάγκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!