Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Το προϊόν Ελλάς



Ο αγαπημένος στόχος της βιτριολικής ανθελληνικής προπαγάνδας που εκπορεύεται από συγκεκριμένα, μεγάλης απήχησης, έντυπα του Βορρά είναι δίχως άλλο τα νησιά μας. Κάθε φορά που ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ΕΖ, η μόνιμη πρόκληση που εισπράττει η χώρα είναι το «πουλήστε τα νησιά σας να ξεχρεώσετε».


Μπορεί τέτοιου είδους απαιτήσεις, και ο τρόπος που διατυπώνονται, να πληγώνουν την εθνική μας αξιοπρέπεια, αλλά αν το δούμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τη χώρα, τη γη των πατέρων μας, των ηρώων μας και των προδοτών μας, δεν διαφέρει και πολύ από τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι τήν αντιλαμβανόμαστε, όπως αποτυπώνεται σε ανύποπτες αποστροφές της γλώσσας.


Αρκεί να δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή στο λεξιλόγιο που οι εγχώριοι έμποροι του τουρισμού χρησιμοποιούν αναφερόμενοι στα νησιά, λεξιλόγιο το οποίο κυριαρχείται από τη λέξη προϊόν σε όλες του τις κλίσεις. Έτσι η Ρόδος δεν είναι παρά τουριστικό προϊόν με αξιολόγηση ΑΑΑ, το ίδιο και η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Κως, ενώ η Σαμοθράκη και η Ζάκυνθος, τουριστικά προϊόντα και αυτές, αλλά με αξιολόγηση αρκετά μικρότερη, ας πούμε, εφτά notches παρακάτω.


Η συν τω χρόνω, λοιπόν ολοκληρωτική εξοικείωση του μέσου αυτιού και της μέσης συνείδησης με την πρόσληψη συγκεκριμένων νησιωτικών περιοχών ως πρώτης τάξεως προϊόντων προς εξαγωγή, πρέπει να είναι και ο λόγος που στη δήλωση του ανεκδιήγητου σαλτιμπάγκου Χατζημαρκάκη, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει όνομα, δηλαδή brand, δηλαδή, logo, δηλαδή label, όπως, για παράδειγμα το πάλαι ποτέ Datsun άλλαξε σε Nissan, κανένας δεν σηκώθηκε απ’ την καρέκλα του για να τον πνίξει…


9 σχόλια:

  1. ,, Η αστική τάξη ξέσχισε τον πέπλο του συναισθηματισμού που σκέπαζε τις κοινωνικές αυταπάτες και τις έκανε ξεκάθαρα χρηματικές σχέσεις,,.
    Βρισκόμενοι στην απόλυτη κυριαρχία ειδικά του νεοφιλευλευθερισμού, όλα είναι προς πώληση, το χρήμα είναι ο μοναδικός θεός και ο άνθρωπος ένα τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αρα ειναι καλο να πουλησουμε τα νησια μας μπας και αξιοποιηθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. cynical,
    γιατί είναι τόσο κακό να πουλήσουμε μερικά νησιά εάν παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια? Γιατί είναι εντάξει να πουλάμε οικόπεδα αλλα όχι νησιά, δέν είναι και αυτά οικόπεδα?
    Κοίταξε λοιπόν το σενάριο που με το αγγλικό δίκαιο στο PSI τους φοράμε πάλι φέσι και έρχονται να μας πάρουν τα σώβρακα. Τους λέμε λοιπόν, σώβρακα δέν έχει αλλά έχει πρωτης κατηγορίας τουριστικά νησιά (φυσικά τους φουσκώνουμε ξερονήσια). Αυτοί φτιάχνουν μαρίνες, ξενοδοχεία κλπ και παίρνει έτσι αξία και η γειτονιά με τα άλλα ξερονήσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να σου πω, αμα τα αγορασει καποιος θα κλεισει τις παραλιες και δεν θα μπορουμε να κανουμε μπανιο.

    Έτσι, δε λεει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Cynical,
    Ο αιγιαλός δέν φράζεται και δέν χτιζεται για 100μ, εκτός και άν είναι βράχος πάνω απο 10μ ύψος.
    Θα σου φτιάξουν και παραλία στο ξερονήσι με άμμο απο τη σαχάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για δοκιμασε να κάνεις μπανιο στον Σκορπιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλλήθεια είναι πώς έχω κάνει μπάνιο στους όρμους απο τη μεριά του Τσοκάρι, και έχω αγκυροβολήσει.
    Σκέψου όμως ότι ο Σκορπιός χτίστηκε όταν κάποιος μπορούσε να χτίσει 1 μ απο το κύμα. Τώρα δέν είναι το ίδιο.
    Σκέψου λοιπόν βραχονησίδες στο κεντρικό αιγαίο, εκεί που δέν φτάνεις με το φουσκωτό σου απο Αθήνα.
    Ακόμα καλύτερα σκέψου βραχονησίδες σε "γκρίζες ζώνες" που ανήκουν σε αμερικάνικες, βρετανικές και ρώσικες τουριστικές επιχειρήσεις και που έχουν αποδεχτεί την Ελληνικότητά τους για να τις αποκτήσουν (αλλιώς θα πάρουν μόνο σώβρακα !).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!