Η κολοσσιαία πια ανεργία, και η ελεύθερη πτώση των μισθών στην Ελλάδα είναι οι δυο βασικοί λόγοι που θα σπρώξουν τα πιο δυναμικά και τα πιο μορφωμένα κομμάτια της κοινωνίας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό. Ήδη φεύγουν πολλοί, πολλαπλάσιοι βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο, ενώ σε ένα με δυο χρόνια στα αεροδρόμια και τα λιμάνια θα επικρατεί συνωστισμός από την κοσμοσυρροή.
Οι επιπτώσεις από τη μεγάλη αυτή φυγή, έχουν διερευνηθεί, άλλωστε δεν είναι δύσκολο κανείς να τις αντιληφθεί. Αλλά, πέρα απ’ αυτό, όμως, επιπτώσεις θα υπάρξουν και στις νέες χώρες της μετανάστευσης, και θα είναι απρόβλεπτες, τα πρώτα δε σημάδια έχουν ήδη αρχίσει να διακρίνονται.
Ελεύθερος επαγγελματίας, έλληνας, εγκατεστημένος σε χώρα Χ από δεκαετίας και με μέση αμοιβή για τις υπηρεσίες του επί σειρά ετών ας πούμε Υ, την τελευταία φορά μετά την παράδοση της δουλειάς του, δεν εισέπραξε το σύνηθες ποσόν Υ, αλλά το 60% του Υ, με τη μοναδική δικαιολογία ότι έτσι είναι, κι άμα θέλει, κι αν τού αρέσει, αλλιώς ας γυρίσει πίσω στην πατρίδα του να βρει εκεί δουλειά!
Το παράδειγμα αυτό, που είναι αληθινό, σίγουρα δεν είναι το μοναδικό, και είναι ακόμα πιο σίγουρο ότι θα αποτελέσει τη νόρμα και για τους υπόλοιπους εξόριστους αυτής της χώρας, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους μετανάστες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Αλβανία που εισέρρεαν στα μέρη μας για τον ίδιο ακριβώς λόγο που εγκαταλείπουμε εμείς σήμερα τα δικά μας.
Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους Ιρλανδούς, Ισπανούς και Πορτογάλους εργαζόμενους, που θα συρρέουν μαζικά από την περιφέρεια στο κέντρο για δουλειά, τότε οι εργαζόμενοι αυτοί του κέντρου, της Γερμανίας, Ολλανδίας, κλπ, που τώρα μας χλευάζουν και μας λοιδορούν σαν άχρηστους και σαν τεμπέληδες, ας μη χαίρονται άλλο κι ας ετοιμάζονται σιγά-σιγά να δουν κι αυτοί και τα δικά τους μεροκάματα να κατρακυλάνε. Νόμος είναι αυτός της αγοράς, δεν είναι παίξε γέλασε…
Άσε, που δεν αποκλείεται στο κοντινό μέλλον, να δούμε και πηχυαίους τίτλους στις γερμανικές εφημερίδες, ας πούμε, για τη νέα «ελληνική υγειονομική βόμβα», όπως τώρα δα ανακαλύψαμε ότι μια τέτοια υπάρχει και στην πατρίδα μας που αφορά τους δικούς της ξένους. Τα πιο θανατηφόρα μικρόβια σε μια κοινωνία, δεν είναι τα μικρόβια της χολέρας και της φυματίωσης, αλλά του φασισμού...
εχεις δίκιο, ο δρόμος της ξενιτιάς είναι μάλλον αυτός που μας απέμεινε.Οι πολιτικοί μας δεν ξέρουν, ο λαός μας δεν θέλει, τα τρωκτικά ξέρουν τη δουλειά τους, τα παιδιά μου, τα παιδιά μας πρέπει να ετοιμάζουν τα μπογαλάκια τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε βαριεσαι αγαπητε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως διαπιστωνω οτι η Ελληνικη κοινωνια ακομα διαχωριζει τον "νομιμο" απο τον "παρανομο" μεταναστη βγαζοντας συγκρατημενη ξενοφοβια για τους μεν και εκφραζοντας εντελως ρατσιστικες αποψεις για τους δε.Ας οψεται.Οταν οι ιδιοι οι νεοι θα μεταφερουν στους νοικοκυρεους μπαμπαδες και μαμαδες τους (οπως θα κανω και γω συντομα) πως εχουν τα πραγματα θα βαρεσει η καταθλιψη κοκκινα.Μαμα ειμαι και γω Αλβανος.Αληθεια θα γινω Ελληνας ποτε;
Δεν νομίζω ότι θα συμβεί ακριβώς έτσι, αν και το σκεπτικό είναι σωστό. Και τούτο διότι δεν μπορεί ΟΛΟΙ να γίνουν μετανάστες. Είναι πεπερασμένος ο αριθμός. Ως εκ τούτου, Ελληνες, Ισπανοί και Πορτογάλλοι αρκούν ώστε να θησαυρίσουν χώρες όπως η Γερμανία και άλλες του Βορρά εκμεταλλευόμενες το νέο φτηνό εργατικό δυναμικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά επειδή είναι παρακινδυνευμένο εως άστοχο να προσπαθήσουμε να φανταστούμε τις συνέπειες αλλά και το πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στην Ευρώπη ας μείνουμε στο παρόν και στο τι πρέπει να κάνουμε. Κι αυτό το κάτι σε 1η φάση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μαζική κινηματική αντίσταση σε αυτό που πάνε να μας επιβάλλουν, την εξαθλίωση δηλαδή. Το 1ο στάδιο είναι η ΣΥΝΤΡΙΒΗ των 2 μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) στις εκλογές και η ενίσχυση των αντιμνημονιακών κομμάτων (με εξαίρεση τους φασίστες της Χ.Α.).
G.S.
Εγώ σαν αλβανός, δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσε να είναι κάποιος στην θέση μου κάπου αλλού στον κόσμο. Γιατί ο κάθε αλβανός είναι διαφορετικός όπως διαφορετικός είναι ο κάθε άνθρωπος.
ΑπάντησηΔιαγραφήτώρα :
Οι λόγοι και οι "φιλοδοξίες" των τότε μεταναστών διαφέρουν απο εκείνων σήμερα. Σίγουρα και ο τρόπος που μεταναστεύουν.
Αν η ουσία του τίτλου περιέχει όλο το νόημα του κειμένου. Τότε προέκυψε απο μια υποκειμενική άποψη για τους μετανάστες που είναι φορτωμένοι με αιώνια ταπείνωση την οποία τελικά θα πρέπει να την ζήσουν Έλληνες και μη, απο δω και πέρα.
Το να μεταναστεύει κάποιος δεν είναι κατάντια, ούτε διασκέδαση, είναι επιλογή, δύσκολη ή εύκολη. Πετυχημένη και μη. Η επιλογή βέβαια πολλών, άλλοι την ερμηνεύουν σαν μια τελευταία λύση στο πρόβλημα που έφτιαξαν ποιοί άλλοι ; πολιτικοί!. Η ελευθερία επιλογής ισοδυναμεί ίσως με την ελευθερία επιλογής που έχει κάποιος στις εκλογές.
Δεν έχω παρεξηγήσει το κείμενο, ούτε ειρωνεύομαι. Ο τίτλος δέχεται μια κοινή ερμηνεία, οι Αλβανοί πέρασαν πολλά κτλ Κάτι που θα περάσει και ο κόσμος που κατοικεί στην Ελλάδα όταν μεταναστευσει.
απολυτο ισως ;
Η υπερβολή θίγει όσους δεν την αντέχουν. Και αυτή όπως τονισατε προκειπτει απο τίτλους!
Για τους επιστημονες το πληθος τους (μηχανικων, ιατρων, δικηγορων, οικονομολογων,...) ειναι σχεδον τετραπλασιο των αναγκων της χωρας. Ευτυχως που ο πληθυσμος μας ειναι το 1% της ΕΕ και αρκετοι απο το περισευμα μπορει να "χαθει", μεταναστευοντας στην ΕΕ ή και υπερατλαντικα στο μεγα πληθος των ευρωπαιων -και οχι μονον- εργαζομενων επιστημονων. Η πολυ καλη γνωση μιας η και δυο ξενων γλωσσων ειναι το απαραιτητο εφοδιο, μαζι με ουσιαστικη ενηλικιωση
ΑπάντησηΔιαγραφήτων νεων εοιστημονων, υποψηφιων για επαγγελματικη μεταναστευση.
Δεν βλεπω κατι τραγικο, αν σκεφθω οτι το 2000, 2 γυναικες συναδελφοι (περιπου 27 ετων) στο γραφειο ειχαν γεννηθει στην Γερμναι ακια στην Σουηδια απο ελληνες εργατες γονεις. Μαλιστα οι ελληνες της διασπορας μπορει να διαφημισουν και να μεσολαβησουν για ομαλοτερη ενταξη των νεων μεταναστων σε διαφορες χωρες.
Καθε μισθωτος εργαζομενος ή "ελευθερος επαγγελματιας" που παρεχει υπηρεσιες-εστω και με δικα του μεσα- σε αλλη επιχειρηση παραγει υπεραξια, την οποια καρπουται ως κερδος -λιγοτερο ή περισσοτερο - η επιχειρηση.Στις σχεδιασμενες κεντρικα οικονομιες - παλαιοτερα πολλες "σοσιαλιστικες χωρες" - απο την υπεραξια των εργαζομενων ευνοουνταν ενα διευθυντικο στρωμα.
Γενικα η τιμη της εργασιας εξαρταται απο την προσφορα και ζητηση.Οταν μαλιστα επικρατησαν οι νεοφιλελευθερες ιδεες και στην Ευρωπη, ειναι προφανες οτι, θα επικρατησουν παλαιες νεο-αποικιοκρατικες αντιληψεις και για την οικονομικη εκμεταλλευση των ευρωπαιων μεταναστων, εφοσον η όποια κρατικη αλληλεγγυη, ηταν ψευδεπιγραφη και η οικοδομηση του κοινωνικου κρατους, ηταν αποτελεσμα συχνων και αιματηρων αγωνων ηδη απο την πρωτη Κομμουνα των Παρισιων.
Αν λοιπον ηθελαν να υπαρξει μειωση της ανεργιας στην χωρα μας και σε αλλες χωρες οπως η Ισπανια η η Πορτογαλλια, θα μπορουσαν να θεσουν ρητρες απασχολησης στην συγκεκριμενη χωρα εκτελεσης του εργου πληθος απασχολουμενων ανεργων και με συγκεκριμενο μισθο ανα ειδος εργασιας, σε συγχρηματοδοτουμενα εργα, σε βιομηχανικες ή ενεργειακες επενδυσεις, κ.λ.π.
Δηλ. ενα πολυετες αναπτυξιακο σχεδιο στις χωρες των PIIGS.
Αφωτιστος Φιλελλην
Για τη χολέρα και τη φυματίωση υπάρχουν θεραπευτικά μέσα. Ο φασισμός είναι ανίατη ασθένεια του πνεύματος, οπότε ξεκάθαρα έχεις δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ένα κείμενο δύο θέσεις... Μπράβο. Εννοείται ότι συμφωνούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://katotokerdos.blogspot.com/2012/03/blog-post_28.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν βρίσκω τον τίτλο υποτιμητικό για κανένα. Είναι σωστός γιατί είναι αληθινός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την παγκοσμοιοποίηση της αγοράς, η εργασία αναγκαστικά ακολουθεί το κεφάλαιο στις συνεχείς μετακινήσεις του.
Υπάρχουν πολλά αρνητικά αλλά και θετικά.
Η διάλυση των κλειστών εθνικών κοινωνιών, ο αλληλοεπιρριασμός των ανθρώπων μεταξύ τους,η ομογενοποίηση των συμφερόντων των εργαζομένων και το ξεπέρασμα του ρατσισμού , είναι προκλήσεις που θα είναι μπροστά μας και η παγκοσμιοποίηση επιδρά θετικά. Εξαρτάται από εμάς.Α μην χαίρονται οι γερμανοί . Σύντομα θα γευτούν τους καρπούς, όπως σωστά επισημαίνει το άρθρο.
Αναφέρθηκα στα θετικά χωρίς να παραγνωρίζω τα αρνητικά.
Πάσα γη πατρίς.Προλετάριοι όλων των εθνών ενωθείτε.
Greek young talent seeks fortune abroad:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.aljazeera.com/video/europe/2012/04/20124214513839271.html
Αντί λόγων μια αφιέρωση:
ΑπάντησηΔιαγραφήΘανάσης Γκαϊφύλλιας: Ο ύμνος του Μάαστριχτ live
Είναι η Ελλάδα υπό «κατοχή»;
ΑπάντησηΔιαγραφή