Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Λιτότητα και Ανάπτυξη


Ο γνωστός σε όλους μας Μπάμπης, σε ερώτηση της φιλομαθούς Σίας τις προάλλες αν η λιτότητα μπορεί να φέρει ανάπτυξη, απάντησε με την εξ ίσου γνώριμη βεβαιότητα του ξερόλα ότι φυσικά και θα φέρει, καθ' 'οτι είναι τοις πάσι γνωστό ότι όσο αφαιρείς από ένα σακούλι φασόλια, τόσο αυτό έρχεται και γεμίζει.  

Τον άκουσε φαίνεται ο Κρουγκμαν, και παρουσίασε σήμερα ένα διάγραμμα, το οποίο τολμά και δείχνει το αντίθετο: ότι για παράδειγμα για 1 ευρώ λιτότητας, το AΕΠ μειώνεται κατά 0.4 ευρώ, κιαυτό στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Σκεφτείται λέει τι θα συμβεί στο μεσο-μακροπρόθεσμο.

Μάλλον, θα πρέπει ο Μπάμπης και οι συν αυτώ, να ζητήσουν εξηγήσεις.

10 σχόλια:

  1. Μπα, εκεί μέσα έχουν το ακαταλόγιστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαρτάται από τις χώρες στις οποίες αναφερόμαστε.

    Πριν από λίγους μήνες, στην εκπομπή του Πρετεντέρη «Ανατροπή», ήταν καλεσμένος ο Παπακωνσταντίνου και ο Παπαθανασίου. Η συζήτηση αφορούσε το τεράστιο έλλειμμα του 2009. Ο Παπαθανασίου απάντησε με φυσικότητα, ότι πολλές άλλες χώρες είχαν τεράστια ελλείμματα εκείνη τη χρονιά (π.χ Βρετανία). Τι ξέχασε, όμως, ο άνθρωπος της αγοράς;

    Είναι εντελώς διαφορετικό να κάνει ελλείμματα μια χώρα με χρέος 70% επί του ΑΕΠ και εντελώς άλλο να κάνει ελλείμματα μια χώρα που ΗΔΗ χρωστά το 110% του ΑΕΠ.

    Ο Κευνς υποστήριζε ότι μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει δαπάνες όταν βρίσκεται σε ύφεση η οικονομία, αλλά αφού αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά, θα πρέπει να αποσύρει σιγά-σιγά τα χρήματα που «έριξε». «Όταν βρίσκεται σε ύφεση» σημαίνει ότι πριν μπει σε ύφεση υπήρχε ανάπτυξη, και άρα υπήρχαν πλεονάσματα.

    Στην Ελλάδα η επεκτατική πολιτική, που έπρεπε να εφαρμόζεται μόνο σε περιόδους κρίσης, ασκούνταν τα τελευταία τριάντα χρόνια. Έτσι, όταν ήρθε ο χειμώνας (ύφεση), το τζιτζίκι(Ελλάδα) δεν είχε αποθέματα τροφής (πλεονάσματα) και αναγκάστηκε να πάει στη φωλιά του μερμηγκιού (Τρόικα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα κατάλαβα. Αν εχεις μικρό έλλειμμα μπορείς να κάνεις αναπτυξιακή πολιτική. Αν έχεις μεγαλύτερο να πας να πνιγείς. Και κάτι άλλο, αν από τον μύθο κατάλαβες ότι η τρόϊκα είναι το μερμήγκι......

      Διαγραφή
    2. "Αν έχεις μεγαλύτερο να πας να πνιγείς."

      Αν έχεις μεγάλο έλλειμμα και δεν σου δανείζει κανείς, πρέπει να το φέρεις σε βιώσιμα επίπεδα.

      Πριν κάποιοι σου δώσουν τα λεφτά τους, ώστε να κάνεις ανάπτυξη, θα πρέπει να πειστούν ότι θα τα πάρουν πίσω.

      Το πρώτο βήμα είναι λιτότητα. Επιλέξαμε να κάνουμε ελλείμματα όταν μπορούσαμε να κάνουμε πλεονάσματα. ΤΩΡΑ θα υποστούμε τις συνέπειες των επιλογών μας.

      Διαγραφή
    3. Πραγματι τώρα με την λιτότητα το χρέος κινείται προς βιώσιμα επίπεδα. Αν εννοείς επιλογές μας το ότι ψηφισαμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τι να πω, βουνό το δίκιο σου.

      Διαγραφή
  3. Και ποιος είναι αυτός Κρουγκμαν που τολμάνα αμφισβητεί το Μπαμπη, τον Έλληνα, τον ανεξάρτητο, τον πατριώτη; Αυτός ο Αμερικανός που δουλεύει για το κακό των Ελλήνων και δεν ξέρει τι συμφέρει τους Έλληνες όπως το κατέχει ο Μπάμπης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α, θα παρεξηγηθώμεν:

    - Γιατί καλέ ειρωνεύεσαι την Σία; Έχεις τίποτις με τις ξανθιές; Η καημένη προσπαθεί να απαλλαχθεί από το στερεότυπο της Ελένης.
    (μια είναι η Ελένη)

    - Ποια είσαι εσύ που θα τολμήσεις να αμφισβητήσεις τον Μπάμπη τον μεθεπιλεγόμενο και "7000μόναδο" της χρυσής εποχής του Σάλλα και του Μουριάδη; Ο Μπαμπης έχει πολλά πτυχία, καλέ και ομιλεί στις φιλομαθείς ξανθιές! Εσύ και η κυρία Κρούγκμαν, τι έχετε;

    Άιντε γιατί θα φωνάξω τον Αρη να καθαρίσει

    Παραγνωριστήκαμε! lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορούμε να έχουμε παραπομπή για τη δημοσίευση του Krugman; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://krugman.blogs.nytimes.com/2012/04/24/austerity-and-growth-again-wonkish/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ!Καλή συνέχεια στην δουλειά που κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!