Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Το κόστος της εξόδου από το ευρώ



Όπως γράφαμε και στο προηγούμενο ποστ, μια έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί. Η διασπορά στην αποτίμηση της ζημιάς είναι κάτι παραπάνω από μια τάξη μεγέθους, και κυμαίνεται ανάμεσα στα 50 δις και τα 1000 δις, το τελευταίο αποτελεί εκτίμηση Νταλλάρα, συμφέρον του οποίου είναι να γνωρίζει και καλύτερα. Η αιτία της διασποράς αυτής είναι ότι πέρα από τις μετρήσιμες και ήδη γνωστές οφειλές του ελληνικού δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδας και των ιδιωτών στην ΕΚΤ, στα κράτη, και στις τράπεζες της ΕΖ, υπάρχουν και οι μη μετρήσιμες εισέτι, ζημιές που ενδέχεται να εμφανιστούν και στα υπόλοιπα κράτη, ίσως και ακόμα παραέξω, κυρίως από την διατάραξη του εμπορίου, από μαζικές αναλήψεις και φυγή κεφαλαίων, κυρίως όμως από την απώλεια εμπιστοσύνης στην ίδια την κοινότητα, η οποία απώλεια, θα μπορούσε να οδηγήσει και στη διάλυσή της. Ήδη, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, δεν είναι πια μηδενικές, όπως συνέβαινε κάμποσους μήνες πριν, αλλά ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στο 35%.  

Σε άρθρο του ο Economist ανεβάζει τις οφειλές της Ελλάδας στις κυβερνήσεις και τράπεζες της ΕΖ στα 290 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ της ΕΖ. Στο τέλος του 2011, η έκθεση του ιδιωτικού τομέα σε τράπεζες του εξωτερικού ανερχόταν στα 69 δις. Η σούμα δίνει 360 δις ευρώ, ποσό, το οποίο είναι κοντά σε μια άλλη εκτίμηση που είχα δει προ ημερών, η οποία έβγαζε το συνολικό χρέος της χώρας μας γύρω στα 400 δις. 

Τα προβλήματα της Ισπανίας είναι γνωστά, τα οποία μέρα με τη μέρα οξύνονται. Μετά τη Bankia, κι άλλες τράπεζες θα βρεθούν στην ίδια δύσκολη θέση, ενώ έσκασε και η πρώτη περιφέρεια, η Καταλονία. 

Όσον αφορά τους μηχανισμούς διάσωσης, όσο τα προβλήματα οξύνονται φαίνονται όλο και πιο ανεπαρκείς. Το EFSF αυτή τη στιγμή έχει διαθέσιμα γύρω στα 250 δις ευρώ. Ο μόνιμος μηχανισμός, ESM, ο οποίος θα μπει σε λειτουργία τον Ιούλιο, δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από όλες τις χώρες, ούτε ακόμα από τη Γερμανία. Η δύναμη πυρός του θα ανέρχεται στα 500 δις ευρώ, ενώ το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί να συνεισφέρει άλλα 430 δις δολ. 

Τις επιπτώσεις πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε διάφορες άλλες χώρες, επεξεργάστηκαν οικονομολόγοι της ΙNG. Οι προβλέψεις, το ποσοστό δηλαδή συρρίκνωσης του ΑΕΠ με βάση σενάρια άτακτης και ομαλής χρεοκοπίας  αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα.



Οι γαλάζιες και σκούρες μπλε μπάρες δείχνουν τη συρρίκνωση τον πρώτο και δεύτερο χρόνο, αντιστοίχως, στην περίπτωση ομαλής χρεοκοπίας. Οι ροζ και σκούρες κόκκινο, το ίδιο, στην περίπτωση της διάλυσης της ΕΖ και άτακτης χρεοκοπίας συμπληρώνω εγώ.

Αν μείνουμε σε μια ομαλή χρεοκοπία τότε είναι φανερό ότι η ζημιά περιορίζεται κατά το μάλλον ή ήττον στην Ελλάδα. Μπορεί τον πρώτο χρόνο να χάσει γύρω στο 7.5% του ΑΕΠ, αλλά από τον δεύτερο κιόλας χρόνο θα δει θετική ανάπτυξη, γύρω στο 1%. Η επίδραση στις άλλες χώρες θα είναι αντιμετωπίσιμη. Για παράδειγμα η Ιταλία θα χάσει την πρώτη χρονιά ένα 2% του ΑΕΠ, το ίδιο και η Ισπανία, Ιρλανδία, και Πορτογαλία. Το κύμα θα φτάσει ακόμα και στις ΗΠΑ, των οποίων το ΑΕΠ, εξ αιτίας και μόνο της Ελληνικής χρεοκοπίας θα υποστεί μείωση, περίπου κατά 0.5%. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλες οι, εκτός Ελλάδας, αναγραφόμενες χώρες θα παραμείνουν σε ύφεση και τον δεύτερο χρόνο.

Στην περίπτωση όμως της διάλυσης της ΕΖ (συμπληρώνω από άτακτη Ελληνική χρεοκοπία), η ζημιά θα είναι σοβαρή και καθολική. Η Ελλάδα θα χάσει τον πρώτο χρόνο το 10% του ΑΕΠ της, και ένα 2.5% τον επόμενο χρόνο επίσης. Αλλά το ίδιο θα πάθουν και η Ιταλία και η Ισπανία, και η Πορτογαλία. Επιπλέον, η Γαλλία θα χάσει ένα 9%, το ίδιο και η Ολλανδία, ενώ ούτε η Γερμανία θα αποφύγει το στραπάτσο. Απ’ ό,τι λέει το γράφημα, θα χάσει γύρω στο 8% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο και ένα 4% τον επόμενο.

Προφανώς, εφ' όσον το μοντέλο αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλα μοντέλα, τότε κάθε σκέψη να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της, θα ισοδυναμεί με αυτοκτονία ολόκληρης της ΕΖ.

Θα βρεθεί άραγε κανείς να τραβήξει τη σκανδάλη;


44 σχόλια:

  1. Φίλη cynical,


    Νομίζω ότι τα σενάρια είναι α) συντεταγμένη έξοδος και β) διάλυση της ευρωζώνης.


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστευετε οτι η Γερμανια επιδιωκει τη διαλυση της ΕΖ? Πολυ παρακινδυνευμενο το βλεπω απ' τη μερια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη cynical, ξαναστέλνω το παρακάτω σχόλιο γιατί φαίνεται το έφαγε ο γνωστός δαίμονας του διαδικτύου! :-)


      Μα δεν αναφερόμαστε σε δικά μας "σενάρια"! Ενοοούμε τα σενάρια της μελέτης των οικονομολόγων τής ING, της πηγής δηλαδή που επικαλείσαι. Δεν ξέρουμε το σκεπτικό τους όταν αντιπαραθέτουν την συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας στη διάλυση της ευρωζώνης. Προσωπικά υποθέτω ότι στο συγκεκριμένο σενάριο θεωρούν δεδομένο ότι μία άτακτη χρεοκοπία και έξοδος της Ελλάδας θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ευρώ (αυτό μπορείς να το τσεκάρεις ανατρέχοντας στην έκθεση).

      Το μάλλον βέβαιο είναι ότι τις χοντρές ζημιές που εμφανίζουν στο δεύτερο σενάριο τις συνδέουν με τη διάλυση της ευρωζώνης κι όχι απλώς με μία άτακτη έξοδο της Ελλάδας που θα κλονίσει αλλά δεν θα καταστρέψει το ευρώ, όπως φαινεται να ερμηνεύεις εσύ τη μελέτη.


      Τα λέμε

      Διαγραφή
    2. το ειδα εκ των υστερων. αναγραφεται καθαρα στο γραφημα.

      Αλλα ειναι φαινεται τοσο δυνατη η πιστη μου οτι το ενα συνδεεται με το αλλο, που δεν το προσεξα καν! Αλλα εβλεπα, αλλα μετεφραζα...

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι μάλλον πρέπει να το δασαφηνίσεις και στο σχετικό σημείο που κάνεις διάκριση μεταξύ σεναρίων ομαλής και άτακτης χρεοκοπίας.

      Λουφάρουμε ή είναι απλώς εντύπωσή μου; ;-)


      Τα λέμε

      Διαγραφή
  3. Να το επιδιώκει συνειδητά, μάλλον όχι. Αλλά και αλλαζόνες είναι, και δεν μπορείς να υποθέτεις πως δρουν λογικά έτσι κι αλλιώς...

    Μπορείς να δώσεις πηγή για το σχεδιάγραμμα;

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aν δει αυτες τις προβλεψεις, μαλλον θα το σκεφτει δεκα φορες. Θα μου πεις οτι υπαρχουν και άλλα σεναρια, που δειχνουν μικροτερες απωλειες. Ναι, αλλα δεν παει ετσι. Το χειροτερο σεναριο ειναι αυτο που σε στοιχειώνει.

    Το λινκ υπάρχει κατω από τη λεξη "Εconomist" στη δευτερη παραγραφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πάλι: υποθέτεις (ορθο)λογική συμπεριφορά. Έχει δειχτεί τόσες φορές όμως πως, από εταιρείες μέχρι οικονομίες ολόκληρες και κράτη δεν δρουν έτσι αλλά μάλλον κλείνοντας τα αυτιά και φωνάζοντας ΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑΛΑ...

      (ευχαριστώ για το link, το έχασα με την πρώτη...)

      Διαγραφή
    2. Σιγουρα, δεν ειναι μονο η οικονομια που καθοριζει τις αποφασεις. Ειναι και η πολιτικη, και γεωστρατηγικες συντεταγμενες. Η Γερμανια, εκτος ευρω θα χασει και γεωπολιτικα και οικονομικα.

      Διαγραφή
  5. Αλλα προφανως, πολλες λαθος εκτιμησεις εγιναν στην ιστορια με τεραστιες συνεπειες και απωλειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλό άρθρο. Επίτρεψέ μου ένα copy-paste από ένα σχόλιό μου στο facebook:
    Μας λείπουν 11,5 δις για να φτάσουμε το 2014 να έχουμε πλεόνασμα πρωτογενές. Από πού θα βρεθούν όμως αυτά τα λεφτά (τα μέτρα του Ιουνίου);
    Το μνημόνιο παρέχει κάποιες κατευθύνσεις: μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά μέσο όρο 10%, μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο κατά 15.000 άτομα φέτος και κατά 150.000 άτομα συνολικά μέχρι το 2015, μείωση κοινωνικών μεταβιβάσεων, μείωση συντάξεων, μείωση δαπανών υγείας.
    Πέραν του ότι το μνημόνιο είναι κάτι καλό και βοηθάει την οικονομία (για τους πολίτες δεν ξέρω βέβαια), προκύπτει ένα άλλο θεματάκι: τα κόμματα του εναλλακτικού μνημονίου (ξέρετε εκείνα που διαφωνούν με τον μνημόνιο που υπέγραψαν και θέλουν να το αλλάξουν αν και το ψήφισαν) ομονοούν στην ανάγκη να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις, να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές κλπ. Ωστόσο βασική δέσμευση είναι ακριβώς να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές.
    Βέβαια, κάποιοι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ) μιλούν για παράταση (3-4 χρόνια). Μα αυτό ακριβώς προβλέπεται στο υπάρχον μνημόνιο σαν ενδεχόμενο σε περίπτωση που η ύφεση είναι 'σημαντικά βαθύτερη της αναμενόμενης'
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έχεις μιαν αριστερά, που γαλουχήθηκε με το θέμα της ιδιοκτησίας, σαν βασικό συντελεστή κάθε αδικίας. Παράλληλα, η αλλαγή των σχέσεων ιδιοκτησίας προσδιορίστηκε σαν πανάκεια, για "πάσα νόσον και πάσα μαλακία".
    Είτε με τη μορφή της κρατικής ιδιοκτησίας, είτε με τη μορφή της αυτοδιαχείρισης και των λοιπών εναλλακτικών και ελευθεριακών μορφών ιδιοκτησίας, η ιδιοκτησία είναι το επίκεντρο μιας αριστερής πολιτικής.

    Κι όταν έρχεται η ώρα των βαρειών οικονομικών και οικονομίστικων αναλύσεων, υπάρχει μια διοκτησία που μένει στο απυρόβλητο, μια και δεν έχει γράψει ο Μαρξ κάτι γιαυτή. "Άρα¨ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Είναι αμελητέα οντότητα και δεν παίζει κανένα ρόλο στη ζωή, την πολιτική και το θάνατο μας:
    Η ιδιοκτησία του χρήματος.

    Πώς να μην εγκλωβιστεί σε ψεύτικα διλήμματα "μνημόνιου - αντιμνημόνιου" ή "ευρώ - δραχμή";

    Το χρέος είναι μια δαρβινική εξέλιξη. Ένα φυσικό και απροσδιόριστο γεγονός της κεφαλαιοκρατικής (α)συνέχειας. Έτυχε. Μας έτυχε.
    Πλήρης ταύτιση απόψεων νεοφιλελευθερισμού και μαρξισμού, στο θέμα αυτό.
    Απόλυτη σιωπή. Και σε ότι αφορά τους "ηγέτες" της αριστεράς, δεν έχω καμία αμφιβολία: Σωπαίνουν, ως μέρος του παιχνιδιού.
    Οι "ελεύθεροι και σκεπτόμενοι σκοπευτές";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Odyssey,

    χρημα, περα απο τις κεντρικες τραπεζες, φτιαχνουν και οι ιδιωτικες. Δυσκολευομαι παντως να φανταστω μια κοινωνια χωρις χρημα. Ή καποια κοινωνια, οπου ο καθενας θα θεσπιζει τις δικες του μοναδες με τις οποιες θα αποτιμα τις ανταλλαγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος πρώτο:
      Οι "κεντρικές" τράπεζες είναι ιδιωτικές και έχουν εκχωρήσει το δικαίωμ α σε ΚΑΘΕ τράπεζα να δημιουργεί χρήμα (με την άδεια των πολιτικών υπαλλήλων όλου του πλανήτη).

      2. Ποιος μίλησε για μια "κοινωνία δίχως χρήμα"; Μπορούμε, όμως, άνετα, να μιλήσουμε για ΔΗΜΟΣΙΟ χρήμα. Δηλαδή για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όπου κάθε πολίτης π.χ. θα έχει μία μετοχή στην τράπεζα που τυπώνει το χρήμα, αντί για τις πολλές μετοχές λίγων ιδιωτών (είτε αυτή λέγεται ΕΚΤ είτε ΤτΕ).

      3. Σήμερα, ο λαός, έστω κα ισε περιορισμένη κλίμακα, έχει θεσπίσει δικό του νόμισμα: Το λένε αλληλεγγύη, δώρο, αγάπη, συνεργασία, εθελοντική και υλική προσφορά.Και όλα αυτά δεν τα αποτιμά σε ευρώ ή δραχμή. (όπου αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν εμφανιστεί)

      4. Το πολιτικό μας πρόβλημα έχει να κάνει με λάθος γνώσεις και περιορισμένη φαντασία.

      Διαγραφή
    2. Οdyssey,

      αν καταλαβα καλα, μιλας για κοινωνικο ελεγχο των τραπεζων. Αλλα οι αποφασεις νομισματικης πολιτικης πώς θα λαμβανονται; Δια δημοψηφισματων;

      Παντως, ακομα και οταν οι τραπεζες μεχρι προσφατα ηταν κρατικες, καθε αλλο παρα καλη διαχειριση του χρηματος εκαναν. Θυμισου τον Παπανδρεου με τις προβληματικες και τα θαλασσοδανεια, που ηταν ο κανονας.

      Διαγραφή
  9. Odyssey,

    Μιας και το θετεις το ερωτημα ("τινος ειναι το ευρω") δωσε και μια απαντηση.

    Ας πουμε, ποια ειναι η διαφορα του ευρω απο το δολαριο, περα απο το οτι δεν εχει πατριδα και ενιαιους οικονομικους και πολιτικους θεσμους απο πισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δέν πρέπει να ξεχνάμε πώς και τα άλλα κράτη έχουν ψηφοφόρους, και αυτοί μπορούν να είναι αυτοκαταστροφικοί όπως και οι έλληνες ψηφοφόροι.
    Οταν ο Τσίπρας βγαινει και τους απειλεί πώς θα τους κάνει να χρεοκοπήσουν άν δέν του δώσουν βοήθεια (ποσο οξύμορο να απειλεί ο επαίτης!) τότε και αυτοί οι ψηφοφόροι θα του πούν να πάει στον αγύριστο με ότι αυτό συνεπάγεται και για την Ευρωζώνη.
    Τα ποιο πολλά σενάρια στο εξωτερικό δείχνουν την ευρωζωνη να μήν κλειδωνίζεται πολύ και μερικά άλλα να αποκτά μεγαλύτερη αξιοπιστία αφού ξεφορτωθεί τα "βαρίδια". Πολλοί γερμανοί ψηφοφόροι αναπολούν και το μάρκο, το οποίο θα είναι "ευρωπαική όαση" εάν διαλύθεί το ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aν παρουμε σαν παραδειγμα την Ισπανια, η οποια παει στο μηχανισμο, για αλλους εχει ηδη παει, οι ψηφοφοροι της μια χαρα ψηφισαν τον Ραχοι. Αλλα ιδου το αποτελεσμα. Και η Ισπανια, λοιπον, βαριδι, και μαλιστα ασηκωτο. Το αν αναπολουν το μαρκο οι γερμανοι, αυτο δεν σημαινει οτι αμα το αποκτησουν θα ειναι καλυτερα γιαυτους.

    Οπως λειτουργει η ψυχολογια, μεγαλυτερη βαρυτητα στη λήψη αποφασεων, αποκτουν τα χειροτερα και οχι τα καλυτερα σεναρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Bloomberg: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία

    http://tvxs.gr/news/ellada/fitch-apithano-endexomeno-eksodoy-tis-elladas-apo-eyro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ στην Αγγλία μένω και οι περισσότεροι πιστεύουν πως όντως θα απειλήσει τη παγκόσμια οικονομία ή έξοδος της Ελλάδος. Αλλά δικαιολογώ τους Έλληνες πολίτες. Τι να ψηφίσουν ; Τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο ; Αποδείχθηκαν καραγκιόζηδες και ψεύτες. Κοροιδεύουν επί χρόνια τον Ελληνικό λαό και για να είμαστε πιο δίκαιοι τη κατάσταση αυτή την έφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, αυτή η οικογένεια Παπανδρέου. Αυτοί φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη. Κατά τ' άλλα δεν ξέρω τι πρόγραμμα έχει η αριστέρα. Αλλά η δημοκρατία είναι σεβαστή και αν ο λαός θέλει ΣΥΡΙΖΑ τότε έτσι έχουν τα πράγματα. Πάντως είναι κρίμα που οι Έλληνες μαλώνουν μεταξύ τους, το θέμα είναι το συμφέρον της Ελλάδος και των Ελλήνων και όλα τ' άλλα είναι μπούρδες. ΟΛΕΣ οι χώρες της Ευρώπης κοιτάνε τη δουλειά τους, εμείς μαλώνουμε μεταξύ μας σαν μαλάκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ που μένω στην Αγγλία έτσι λέει ο κόσμος, ότι η έξοδος της Ελλάδος απ' το ευρώ θα είναι πρόβλημα για όλους.Βέβαια το θέμα δεν είναι τι λένε οι άλλοι, το θέμα είναι τι κάνουν οι Έλληνες ο οποίοι είναι ιδιαίτερα ικανοί στο να κατασκευάζουν νέα κόμματα και να μαλώνουν μεταξύ τους παρά να βρουν μια κοινή λύση. Δικαιολογώ τον Ελληνικό λαό που δεν ψηφίζει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αν και είμαι πεπεισμένος πως το ΠΑΣΟΚ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη γι' αυτή τη κατάντια. Το ΠΑΣΟΚ και αυτό το κάθαρμα ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πατέρας έκανε την αρχή και ο γιος αποτέλειωσε τη χώρα. Η ΝΔ έχει ευθύνη, ανικανότητα τεράστια αλλά την έχω σε δεύτερη μοίρα. Βέβαια με τα καραγκιοζιλίκια του Σαμαρά που πήρε φασίστες και καραγκιόζηδες τύπου Άδωνη και Βορίδη τι να πει κανείς. Όσο για την αριστερά. Ποια αριστερά ρε παιδιά ; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ ; Το ΚΚΕ άστο ένταξει. Αλλά οι άλλοι μπορούν να κυβερνήσουν ; Έχουν πρόγραμμα ; Σεβαστή η απόφαση του λαού και πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στις επόμενες εκλογές αλλά η ψήφος θα είναι ψήφος αντίδρασης και όχι ψήφος πίστης στην αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η διογκωση της απειλης απο ενδεχομενη κυβερνηση Συριζα γινεται εκ του πονηρου. Στην ουσια ο Συριζα θα κανει το αυτονοητο: δλδ να σταματησει τον κατηφορο της οικονομιας. Κατι που δεν υπάρχει ανθρωπος στον πλανητη που να μην αποδεχεται οτι συμβαινει.

    Οι ευρωπαικες αντιδρασεις και φοβερες ειναι αστειες και νηπιακες. Διοτι δεν αγγιζουν καθολου το θεμα της αναποτελεσματικοτητας των μετρων που απαιτουν, ενω απο την αλλη παραδεχονται οτι δεν δουλευουν. Απλα, σπερνοντας τον πανικο, κοιτανε για ακομα μια φορα να κερδισουν χρονο για να δουνε τι θα κανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
    Απλώς τους φοβίζει η εξάπλωση της ελληνικής αντίδρασης στους υπλοιπους λαούς της Ευρώπης.
    Ο πανικός τους φαίνεται εύκολα στις αλλοπρόσαλες αντιδράσεις τους.
    Για άλλη μια φορά έλαχε ο κλήρος της Ιστορίας στην Ελλάδα, να δείξει ψυχή σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στελιο,

    κι εγω αυτη την εντυπωση εχω. Αλλα και οι περισσοτεροι ελληνες. Αν το πιστευαν, οι τραπεζες θα ειχαν ηδη αδειασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Cynical, συνεχίζετε να θεωρείτε την Ε.Ε. ώς κάτι απρόσωπο, και τη Μερκελ ώς κάποιον κακό που θέλει να βλάψει την Ελλάδα. Μέγα λάθος!

    Η Ευρώπη είναι εκατοντάδες εκατομύρια φορολογούμενοι και ψηφοφόροι. Και αυτοί οι ψηφοφόροι "τα παίρνουν στο κρανίο" με τις ελληνικές ασυναρτησίες και τις απειλές.

    Αυτό που ζητά ο νότος ώς "ανάπτυξη" δεν είναι παρα μόνο πεταμένα χρήματα στο βαρέλι δίχως πάτο. Αν δέν μπεί πάτος στο βαρέλι ανάπτυξη δέν μπορεί να υπάρξει. Ο Σλοβάκος ψηφοφόρος πρίν απο ένα χρόνο άν θυμάστε δέν ήθελε να πληρώσει τα 700 εκατομύρια ευρώ που του αντιστοιχούσαν για την βοήθεια στην Ελλάδα γιατί 800 εκ. ευρώ το χρόνο είναι μόνο τα ελληνικά πρόστιμα που πληρωνει η ελλάδα στην Ε.Ε επειδή δέν ακολουθεί τους ευρωπαικούς κανονισμούς που έχει υπογράψει.

    Οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι τώρα στο σημείο να θέλουν την Ελλάδα έξω απο το ευρώ έστω και άν τους κοστίσει ακριβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. To βαρελι διχως πατο, προηλθε απο τα συνεχη bail out και τη λιτοτητα που εφερε τη βαθια υφεση. Αμα γυρισουμε πισω, στο 2008, βλεπουμε οτι το χρεος ηταν περιπου οσο ειναι της Ιταλιας σημερα. Και που εφτασε? μεσα σε δυο χρονια πηγε στο 169% του ΑΕΠ.
    Κατι εγινε λοιπον ενδιαμεσα, που δεν μπορεις να το χρεωσεις ολο στην Ελλαδα.

    Τη Μερκελ τη θεωρω μια κοντοφθαλμη, ανικανη και ανοητη πολιτικο. Οπως και τη Λαγκαρντ και τον Σαρκοζι. Για Ολλαντ, δεν εχω ακομα αποψη, ουτε και για τον Τσιπρα, αν αναλαβει. Το πώς εφτασε σε αυτο το σημειο η ΕΖ, δεν ειναι λογικο να το αποδωσεις μονο στην Ελλαδα.

    Επαναλαμβανω οτι η μαζα των ψηφοφων ειναι επιρρεπης σε ευκολα αναθεματα τυπου Bild. Δεν υπαρχει ομως ουτε ενας απο τις αγορες/πανεπιστημια/think tanks κλπ που να μην εντοπιζει το προβλημα στην αρχιτεκτονικη της ΕΖ. Οπως επισης και οτι αυτη που τα θελει ολα, δεν ειναι εν προκειμενω η Ελλαδα, αλλα η Γερμανια.

    Δεν εγραψα πουθενα, ουτε πουθενα υπενοησα οτι η Μερκελ ειναι μοχθηρη και οτι θελει να βλαψει επι τουτου την Ελλαδα, και ολα αυτα τα συνομωσιολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "cynical" έγραψε σε απάντηση του "στέλιος"
    >>"κι εγω αυτη την εντυπωση εχω. Αλλα και οι περισσοτεροι ελληνες. Αν το πιστευαν, οι τραπεζες θα ειχαν ηδη αδειασει."

    Σκεφθέιτε δύο κατηγορίες οδηγών στους ελληνικούς δρόμους με κακοτεχνίες και λακούβες.

    α) πάντοτε σερβις στο αυτοκίνητο, το ΚΤΕΟ χωρίς λάδωμα, και τα λάστιχα πάντα καινούρια συμπεριλαμβανόμενης και της ρεζέρβας (αυτοί βγάλαν τα χρήματα ήδη έξω απο την Ελάδα)

    β) η κατηγορία που αντιπροσωπέυει την πλειονότητα των ελλήνων. Αλλάζουνε λάδια όποτε θυμηθούνε, λαδώνουν στο ΚΤΕΟ για να μή τους βρεί προβλήματα, λάστιχα φαγωμένα, και όταν έχουν ατύχημα κλάινε τη μοιρα τους γιατί ήταν η κακιά η ώρα (αυτοί έχουν ακόμα τα χρήματα στην Ελλάδα και στην τράπεζα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δηλ ειναι αυτοι που δεν βλεπουν τηλεοραση; Γιατι η τηλεοραση μια χαρα μιλαει για grexit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. cynical wrote:"Δηλ ειναι αυτοι που δεν βλεπουν τηλεοραση; Γιατι η τηλεοραση μια χαρα μιλαει για grexit"

    Η είναι αυτοί που θα πληρώσουν τα CDS ασφάλιστρα και προσπαθούν να το αποφύγουν.

    Τι λέει η ερευνά σου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο δαίμονας του blogspot εξαφάνισε το post που σου έστειλα για το βαρέλι δίχως πάτο. Να σου το ξαναστείλω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μου εστειλες ολοκληρο ποστ?

    Οχι δεν ηρθε κατι τετοιο. Υπαρχει οριο στο μεγεθος καθε σχολιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το ερώτημα επίσης είναι ότι αφού το κόστος για τους Ευρωπαίους είναι μεγάλο γιατί εμείς δεν παίζουμε και λίγο με το σενάριο εξόδου μας από το ευρώ, έστω για να τους δείξουμε ότι αν ποτέ συμβεί αυτό εμείς θα βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε.

    Αυτό θα τους φόβιζε διπλά.

    Όταν όμως έχεις δύο κόμματα ΝΔ+ΠΑΣΟΚ τα οποία λειτουργούν σαν υποκαταστήματα των γερμανικών πολιτικών τότε τι να συζητήσουμε.

    Απλά λυπάμαι για το επίπεδο του λαού που πιστεύει όλη αυτή την προπαγάνδα που γίνεται από την τηλεόραση και τις εφημερίδες, προπαγάνδα με αισχρά ψεύδη.

    Και βέβαια όταν υπάρχουν αυτά τα κέντρα με τόση εξουσία και επιρροή που υπερασπίζονται το ευρώ δεν είναι δυνατόν να βγούμε με τον λαό διαιρεμένο, εδώ θα χρειαζόταν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

    Εκτός βέβαια αν βγει ένα κόμμα που φορολογήσει τα κανάλια με τέτοιο τρόπο ώστε να τα χτυπήσει την προπαγάνδα τους το ίδιο ύπουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Rider,
    μια εξοδος φυσικα θα συνοδευεται και απο αθετηση πληρωμων,

    δεν ξερω αν ποτε κανεις μπορει να προδικασει τις επιπτωσεις.

    Ο συριζα, ας ξεκινησει με τη διευθετηση των τηλεοπτικων αδειων. Οποιος τη θελει νομιμη, θα πρεπει να τη χρυσοπληρωσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Greek Rider wrote: "Το ερώτημα επίσης είναι ότι αφού το κόστος για τους Ευρωπαίους είναι μεγάλο γιατί εμείς δεν παίζουμε και λίγο με το σενάριο εξόδου μας από το ευρώ, έστω για να τους δείξουμε ότι αν ποτέ συμβεί αυτό εμείς θα βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε."

    Rider, ποι είναι το νόημα των λεγομενών σου ότι πρέπει να τουσ δείξουμε πως ξερουμε να παίζουμε poker, ότι πρέπει να ρίξουμε και άλλους στο λάκο που σκαψαμε τα τελευταία 30 χρόν ια για μας?

    Δέν θα ήταν καλύτερο να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις να ξεφορτωθούμε τη διαφθορά, να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, να φτιάξουμε δημόσια δοιήκηση που να δουλέυει, ώστε να μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και δουλειές για τον κόσμο, νοσοκομεία με φάρμακα και παπούδες με συντάξεις?

    Με το να πάρουμε ολη την ευρώπη μαζί μας στη χρεοκοπία λύνουμε κανένα απο αυτά τα προβλήματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Οχι δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα από αυτά, άρα σταύρωσε τα χέρια σου και κράτα την ανάσα σου μέχρι να γίνεις μπλε.

    Οι τύποι έξω εδώ και καιρο δεν έχουν αρχή και τέλος,αν δεν τους τραβήξεις τα γκέμια θα έχουν απαίτηση να κάνουμε κονσομασιόν σε κάνα παλιόμπαρ στην Μοσχα προκειμένου να τους εξοφλήσουμε.
    Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις λοιπόν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει, και ναι μεν ο τσιπρας ρισκάρει λεφτά που δεν έχουμε έτσι και αλλιώς, αλλά οι άλλοι οι απέναντι του, ρισκάρουν λεφτά, και μάλιστα πολλά, που δεν ανήκουν μόνο σε λαούς αλλά και στα αφεντικά τους που για 1% τόκο σε βάζουν τεμαχισμένο σε βαλίτσα και σε βρίσκουν να σε έχει φάει η μουρμουρεσα
    [ψαράκι που τρώει τα μάτια από τα πτώματα στο νερό] έξω από την Κύθνο.
    Τελος ο μεγα τσιπρας θα πει το πολύ πολύ κοραγιο ελληνες σαν τον ολι και θα μας γράψει στα βυζιά του, αλλά η θεία μερκελ κλπ διαπραγματευτές θα πρέπει να εξηγήσουν απο τον ακερμαν τον σταρκ και τον γερμανοασιατη μέχρι και τον ομπαμια τι συνέβη και χάσανε τα κεφάλαια!!! νομίζω?

    Αρα την καρεκλιτσα μας και να βρούμε όλοι μαζί μια λύση και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. δύο σχόλια έγιναν καπνός και μου είναι αδύνατο να τα επαναλάβω.
    Συνοπτικά, το δίλημμα είναι:
    Νόμισμα ιδιοκτησίας των τραπεζιτών ή νόμισμα δημοκρατικά ελεγχόμενο;
    (Είτε ευρώ είτε ρούβλι)
    Η Σχέση ευρώ - δολάριο είναι η κοινή ιδιοκτησία τους.
    Και εξ αυτής της σχέσης δημιουργείται ένα παγκόσμιο διευθυντήριο, που ορίζει πολιτικές και ζωές.
    όσο αυτό δεν το αμφισβητεί κάποιος, ο χορός της υπακοής και τα αδιέξοδα θα κρατήσουν για χρόνια.
    >Ευτυχώς, ο λαός , πέρα από θεωρίες και διλήμματα του τύπου ευρώ ή δραχμή έχει φτιάξει το δικό του νόμισμα: Αλληλεγγύη, συνεργασία, κοινές δράσεις, με άλλα λόγια αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Odyssey,

    υπαρχει προβλημα με σχολια που στελνονται σαν απαντηση. Συνηθως τα παιρνω αλλα δεν υπακουουν στην εντολη "δημοσιευση".

    Τα δικα σου δεν εφτασαν καν...

    Θα αλλαξω το mode, και θα γυρισω στο παλιο.

    sorry, εκ μερους του blogger.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δειμο,
    πώς ξαναρχομαι στην παλια διαταξη των σχολιων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Φίλη cynical,


    Άσε τον Δείμο, είναι της μεσαίας τάξης και δεν ξέρει από τέτοια, αφού τον έχει "διαφθείρει" η τρυφηλότητα! ;-)

    Εμάς να ρωτήσεις, τους κατώτερους, που το κυνήγι τού μεροκάματου μάς έχει κάνει παιδιά-τζιμάνια! ;-)

    Λοιπόν:

    1. Πηγαίνεις στο Ρυθμίσεις.

    2. Μετά πηγαίνεις στο Αναρτήσεις και σχόλια.

    3. Μετά πηγαίνεις στο Τοποθεσία σχολίου και κάνεις την επιλογή που θέλεις!

    Ok?


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. αγαπητοι λεφτ

    ακομα να εμφανιστει ο δειμος, και ανησυχω!

    ακολουθησα τα βηματα, αλλα κολλησα στο "κανε την επιλογη που θελεις".

    Ποια επιλογη? Νομιζετε οτι ειναι ευκολο να κανει κανεις επιλογες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φίλη cynical, καλησπέρα


    Δίπλα από την ένδειξη Τοποθεσία σχολίου έχει ένα κουτάκι. Κλικάρεις εκεί και σου βγάζει τις εναλλακτικές που έχεις:

    1) Ενσωματωμένο (αυτό που έχεις και θέλεις να το σουτάρεις)

    2) Πλήρης σελίδα

    3) Αναδυόμενο παράθυρο (μικρό μέγεθος φόρμας)

    3) Απόκρυψη (κρύβει τα σχόλια)


    Θα κλικάρεις την επιλογή σου, ύστερα θα κλικάρεις την αποθήκευση και μετά,... ταράμ ταράμ! Έτοιμη η νέα φόρμα! :-)


    Τα λέμε


    ΥΓ Δεν πιστεύω να μας έχει θυμώσει ο Δείμος! Για την περίπτωση αυτή, να διευκρινίσω ότι αστειευόμουνα (όπως πιστοποιούν και τα ματάκια που έκλεινα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Την ώρα που έγραφα βρήκες την άκρη! Με γεια λοιπόν η νέα φόρμα! :-)


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!