Ο Krugman στο blog του στους ΝΥΤ παρουσιάζει τη χρονική εξέλιξη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας από το 1990 ως το 2012, σε απάντηση αυτών που θέλουν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντέξει εκτός ευρώ, για το λόγο ότι δεν παράγει τίποτα.
Το διάγραμμα αυτό, (από eurostat), δείχνει με εύγλωττο τρόπο τον μετασχηματισμό που υπέστη η χώρα λόγω ευρώ. Πριν την εισαγωγή του, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που περιλαμβάνει εμπορικές συναλλαγές, κυρίως εξαγωγές υπηρεσιών, (τουρισμός, ναυτιλία) και εισροές-εκροές κεφαλαίων, είχε μικρό αρνητικό πρόσημο, ανάμεσα δε στα 1991-1994 ήταν και θετικό, δηλαδή η χώρα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της με μικρές ή καθόλου εισαγωγές.
Με την είσοδο του ευρώ, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά, έως περίπου το 2008, όπου, λόγω κρίσης, έχουμε περιορισμό των εισαγωγών, χωρίς όμως να μπορούμε να τις αντισταθμίσουμε με εξαγωγές, εξ αιτίας του ισχυρού νομίσματος και της αδρανοποίησης της εσωτερικής παραγωγής.
Το ίδιο συμβαίνει και με την καθαρή επενδυτική θέση (επενδύσεις στο εξωτερικό μείον επενδύσεις στο εσωτερικό), της Ελλάδας μεταξύ 1998-2011.
Όπως φαίνεται και στο παραπάνω διάγραμμα, η καθαρή της θέση πριν το ευρώ ήταν αρνητική μεν, αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητική, μάλλον κανονική. Από το 2002 όμως και μετά έχουμε μια ορμητική είσοδο κεφαλαίων τα οποία αύξησαν τα κόστη, τις τιμές και τους μισθούς, κατάσταση η οποία, σύμφωνα με τον Krugman, μπορεί να αναστραφεί με υποτίμηση νομίσματος και μόνο. Εφ' όσον προφανώς υπάρχει ίδιο νόμισμα...
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/search/label/20%20%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1%20%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82
ΑπάντησηΔιαγραφή20 χρόνια βαρεμάρας...
6 αναρτήσεις, όχι πολλύ σοφές, αλλά ταιριάζουν με την "προίκα" (αλλά μόνο γι αόσους δεν κάνουν μπεεεε)
Δεν αλλάζει κάτι στη γενική ερμηνεία, αλλά το 90-94 ήταν επίσης αρνητικό. Μπερδεύεσαι από το πώς είναι τοποθετημένα τα νούμερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Τσιπρας χθές είχε τρελλές χαρές που δέν έγινε αρχηγός πρώτου κόματος. "Μπορεί να τους έρθει καμιά τρελή ιδέα και να θέλουν να κυβερνήσουμε κιόλας" σκέφτηκε το παιδί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου θύμησε τον Καραμανλή (τον νεώτερο) όταν έχασε στις εκλογές απο τον ΓΑΠ. Και αυτός παρόμοιες χαρές είχε.
Ο Αλέξης έχει nintendo?
...δείχνει με εύγλωττο τρόπο τον μετασχηματισμό που υπέστη η χώρα λόγω ευρώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό όλες τις χώρες που μπήκαν στο ευρώ, γιατί μόνο η Ελλάδα υπέστη τέτοιο "μετασχηματισμό";
Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία ποιο νόμισμα έχεις, αλλά πως το διαχειρίζεσαι. Όπως οι πολιτικοί κατέστρεψαν την δραχμή με τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις (Αρσένης κλπ), έτσι κατέστρεψαν και το ευρώ.
Το ευρώ είναι σαν το αγγούρι. Άλλος το τρώει και ζορίζεται, άλλος το τρώει και δροσίζεται.
Εχω εξαντήθει στο να εξηγω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟποιος καταλαβε, καταλαβε...
Ο Ελληνικός καπιταλισμός , εξαιρετικά αδύναμος και μη ανταγωνιστικός , ήταν ζήτημα χρόνου να περιθωριοποιηθεί, είτε με δραχμή είτε με ευρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό στην καπιταλιστική ζούγκλα-
Οπωσδήποτε με το ευρώ, η διαδικασία περιθωριοποίησής του έγινε πολύ γρηγορότερα, έτσι όπως παρουσιάζεις το σχεδιάγραμμα.
Η συγκέντρωση του πλούτου σε ολεοένα λιγοτερα χέρια και οι φτωχοποίηση των υπολοίπων στις μέρες μας έχει πάρει φρενήρη ρυθμό καθώς το διευθυντήριο της ΕΕ αυτό ακριβώς στοχεύει από καιρό μεθοδευμένα.
cynical η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ακόμη μέσα στο ευρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πώς θα γίνει η όποια μετάβαση σε άλλο νόμισμα ή διαδικαστικά πώς θα αντιμετωπιστούν τα θέματα του πρώτου καιρού κτλ, είναι ζητήματα επιτροπών εμπειρογνωμόνων και ισχυρής πολιτικής βούλησης.
Μακροπρόθεσμα όμως ευρώ = σίγουρος θάνατος.
Ο λόγος που δεν βγαίνουμε από το ευρώ είναι απλός, οι Έλληνες πολιτικοί δεν αναλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα κόστη (παρά μόνο μακροπρόθεσμα που θα σηκώσουν άλλοι πολιτικοί και άλλες γενιές) και από το εξωτερικό φοβούνται μην χάσουν εγγυήσεις, δανεικά και έλεγχο.
Απλά πράγματα.