Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η εξέγερση των ήσυχων Σλοβένων



Πριν ακριβώς 10 μέρες οι δρόμοι του Maribor (Σλοβενία) άστραψαν και βρόντηξαν. 20,000 κάτοικοι κατέβηκαν στους δρόμους και τα έκαναν γης μαδιάμ, με πέτρες, ξύλα, μολότοφ, και τα λοιπά αξεσουάρ του αγριεμένου πλήθους. Και να πεις, ότι οι Σλοβένιοι έχουν θητεύσει στη μολότοφ από την κούνια τους; Επ’ ουδενί. Συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλέον αποστασιοποιημένους πολιτικά της ΕΖ. Μετά βίας σηκώνονταν από τον καναπέ για να συρθούν ως το εκλογικό τμήμα, όταν και εφόσον. Κι όμως τα πήραν στο κρανίο με το δήμαρχο της πόλης τους, ο οποίος είναι βουτηγμένος μέχρι το λαιμό στη διαφθορά. Ποια διαφθορά όμως;

Αυτή που προέκυψε φυσιολογικά μέσα από το σπορ των ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο επιδίδεται με επιτυχία από το 1997. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχει ιδιωτικοποιήσει τους υπονόμους (εκεί δηλαδή που ανήκει), τη διανομή νερού, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα τραμ, ακόμα και τα κοινοτικά γραφεία κηδειών. Ναι τον αθεόφοβο! Έτσι, που έφτασε μια κηδεία στο Μάριμπορ να κοστίζει τα διπλάσια από μια κηδεία στη Λουμπλιάνα. Και να σκεφτείτε ότι προεκλογικά έλεγε ότι θα έριχνε το κόστος της κηδείας στο μισό.

Αυτό όμως που ξεχείλισε το ποτήρι και έβγαλε ακόμα και τους Σλοβένους στο δρόμο ήταν η απόφασή του να εγκαταστήσει 70,000 (!) κάμερες στους δρόμους του Μάριμπορ για να ελέγχουν την ταχύτητα των αυτοκινήτων, και ειδικά σε μέρη, όπου ήταν αδύνατον να μην υπερβείς το όριο. Φυσικά, το όλο project είχε δοθεί σε ιδιωτική εταιρία η οποία, βάση της σύμβασης θα εισέπραττε το 93% των προστίμων. Το τι κάμερα κάηκε, είναι αδύνατο να περιγραφεί. Προς συμπαράσταση δε των κατοίκων του Μάριμπορ, ο ξεσηκωμός γενικεύτηκε και στις άλλες πόλεις. 

Και όχι μόνο γιαυτό. Ο συγκεκριμένος δήμαρχος δεν είναι ο μόνος που κατηγορείται για διαφθορά. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και μια ντουζίνα άλλοι, δήμαρχοι αλλά και βουλευτές, καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Janez Janša, ο οποίος παρά τις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει, συνεχίζει να αποφεύγει τη δίωξη και αρνείται να παραιτηθεί. Και γιατί κατηγορείται ο άνθρωπος; Για κάτι ψιλά που πήρε από τη Φινλανδία για ν’ αγοράσει φιλανδικά άρματα μάχης! Με το που γίνηκαν σύμμαχοι με τους Γερμανούς, οι Φινλανδοί, μπήκαν αμέσως και στα κόλπα της δωροδοκίας, δικαιώνοντας την ποιότητα του εκπαιδευτικού τους συστήματος. 

Ο πρωθυπουργός κατηγορείται και για άλλα, ότι δηλαδή χειραγωγεί τη δικαστική εξουσία, εξασφαλίζοντας το ακαταδίωκτο για πάρτη του και για όλη την πολιτική ελίτ της Σλοβενίας, γεγονός που αφήνει αδιάφορους τους εύθικτους και δημοκρατικούς Ευρωπαίους.

Παρ’ όλα αυτά, και σε αντίθεση με τους Σλοβένους, οι Κροάτες τα κατάφεραν και έστειλαν στην ψειρού για 10 ολόκληρα χρονάκια, τον πρώην Πρωθυπουργό τους, Ivo Sanader, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για δωροδοκία 10 εκ. ευρώ από τον Ουγγρικό ενεργειακό κολοσσό MOL, και 500,000 ευρώ από την Αυστριακή τράπεζα Hypo Group Alpe Adria. Φυσικά ο Sanader δεν ήταν ο μόνος, ούτε τα 10.5 εκ. ήταν ένα μεγάλο ποσό μπρος στα άλλα που δόθηκαν σε αφανείς ακόμα πολιτικούς.

Φυσικά και ο Τσοχατζόπουλος, δεν ήταν μόνος. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις και συμπτώσεις, και υπονοούμενα για ιστάμενους υψηλότερα του Τσοχατζόπουλου. Γιατί δεν προχωράει η δικαιοσύνη; Γιατί, καλέ;


2 σχόλια:

  1. Το οξύμωρο είναι ότι οι δικαστές ζητούν υψηλές απολαβές για να μένουν ανεπηρέαστοι στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά φαίνεται ότι κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους όταν οι συνένοχοί τους πολιτικοί τις μειώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!