Αυτή την ώρα, συζητείται στην ολομέλεια της βουλής η κύρωση του «Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μπλα, μπλα, του Ελληνικού παραρτήματος της Γερμανικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών της Δημοκρατίας της Εσθονίας για τη συνεργασία όσον αφορά τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας».
Παίρνει τις ρούγες δηλαδή η κυβέρνηση διαλαλώντας τη σαπίλα όχι τη δική της, αλλά του μαγαζιού που τόσα χρόνια διαφέντευε και πέφτει επάνω στους Εσθονούς, και καταπλήσσεται για την ηθική τους διακυβέρνηση, την τεχνογνωσία και τις προόδους τους. Καλά είναι τόσο άμεμπτη η Εσθονία, ώστε να εξάγει τόσα πολλά ζηλευτά προϊόντα; Φυσικά, αν παίρνεις στα σοβαρά τους δείκτες.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βλέπεις ότι ας πούμε για το 2010 η Εσθονία κατέχει την 26η θέση από άποψη διαφθοράς, ενώ η Ελλάδα, άστα να πάνε, φτάνει και ξεπερνάει την 80η. Οπότε, λες καλώς το σκέφτηκε και το έπραξε η κυβέρνηση.
Όπως το έχουμε τονίσει πολλές φορές απ’ αυτό το μαγαζί κανένα νούμερο, κανέναν δείκτη δεν πρέπει να δεχόμαστε στα τυφλά, χωρίς πρώτα να αποκτήσουμε κάποια ιδέα για το πώς παρήχθη και κάτω από ποιες παραδοχές. Ο Διεθνής Δείκτης Διαφάνειας είναι ένας από αυτούς. Προφανώς δεν διαθέτει κάποιο όργανο, το «Διαφθορόμετρο», για να διεξάγει αντικειμενικές μετρήσεις, αλλά ρωτάει απ’ εδώ κι απ’ εκεί τους πολίτες, για το ποια είναι η ΑΝΤΙΛΗΨΗ τους για τη διαφθορά που επικρατεί στη χώρα τους.
Η αντίληψη αυτή διαμορφώνεται από δυο παράγοντες. Ο ένας είναι το τι βλέπει, ακούει και υφίσταται στην καθημερινότητά του ο πολίτης, που είναι ένα κάποιο μέτρο, όχι όμως τόσο αντικειμενικό, καθ’ ότι φιλτράρεται από την προσωπικότητα του καθενός και τις διάσπαρτες φήμες. Ο άλλος παράγοντας είναι η πληροφορία που παίρνει έτοιμη από τα μέσα που ελέγχουν και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Αυτό το ζήσαμε και το ζούμε έντονα στα καθ’ ημάς.
Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση, η αντίληψή μας για το τι συνιστά διαφθορά, για την έκτασή της και για το ποιες ομάδες βρίσκονταν στην πρωτοπορία, ήταν διαφορετική απ’ ότι είναι σήμερα, τώρα που μάθαμε να κοιτάμε τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Έτσι, ενώ προ κρίσης η διαφθορά εντοπιζόταν κυρίως στους γιατρούς με τα φακελάκια, σήμερα την εντοπίζουμε πρωτίστως στο πολιτικό σύστημα και ειδικά στο δικομματικό. Δηλαδή μάθαμε να κοιτάμε από τα χαμηλά στα υψηλά.
Το ίδιο έχουν πάθει και οι Εσθονοί. Πιθανόν να βλέπουν την έλλειψη φακελακίων στα νοσοκομεία, και γρηγορόσημων στις πολεοδομίες, και να νομίζουν ότι είναι καθαροί, αλλά δεν μπορούν ακόμα να δουν ή να αξιολογήσουν το τι συμβαίνει στα ψηλότερα δώματα. Τα οποία και διεφθαρμένα είναι και γιαυτό αδιαφανή.
Πώς το ξέρουμε;
Μα από το γεγονός ότι η Εσθονία έχει βρεθεί λίαν προσφάτων στο στόχαστρο της Αρχής GRECO, (όπως λέμε δηλαδή γκρέκο μασκαρά), η οποία λειτουργεί στο ευρύτερο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφορμή υπαινιγμούς για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το κυβερνών κόμμα της χώρας.
Στην Εσθονία έχει ανοίξει ήδη από το καλοκαίρι επίσημη έρευνα της υπόθεσης, στην οποία εμπλέκονται νυν και πρώην βουλευτές του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεφορμιστών. Σύμφωνα με τους ανακριτές φαίνεται ότι για αρκετά χρόνια εισέρχονταν στα ταμεία του κόμματος σημαντικά χρηματικά ποσά άγνωστης προέλευσης…
Όχι, για να έχουμε επίγνωση ποιοι είναι αυτοί που θα μας δώσουν τα φώτα τους και θα μας καθαρίσουν!
«Τονίζουμε ότι ο δείκτης απεικονίζει αντιλήψεις και όχι πραγματικά γεγονότα διαφθοράς στο δημόσιο. Η εικόνα και η αντίληψη για το τι συμβαίνει σε μια χώρα χρειάζεται χρόνο για να ανασκευαστεί. Και δυστυχώς ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας. Αν έχουμε κατά νου αυτό, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να μας εκπλήττει. Η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στο διεθνές προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα της διαφθοράς κατακλύζουν πρωτοσέλιδα στον διεθνή τύπο…», τόνισε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε) κ. Κώστας Μπακούρης κατά τη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του CPI.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς είναι ο κ. Κώστας Μπακούρης. Τον θυμάστε;
Γιατί όταν ακούω τις λέξεις διαφάνεια ή διαφθορά, ανθρώπινο κρέας μού μυρίζει;