Πιάνω πολλούς τον τελευταίο καιρό ν’ αναρωτιούνται για το πού θα βρει το οικονομικό μας σύστημα την απαραίτητη καύσιμη ύλη για να συνεχίσει την πορεία του. Με το που τέλειωσε η μεταπολεμική Χρυσή Εποχή, μια ωραία πρωία του 1971 στα χιονοσκεπή δάση του Bretton, η καύσιμη ύλη βρέθηκε στις απέραντες πεδιάδες των χρηματοοικονομικών, όπου το χρήμα μπορούσε πλέον να καλπάζει χωρίς χαλινό, λουριά και παρωπίδες. Αυτά μέχρι σήμερα. Οι πεδιάδες αποδείχτηκε ότι είχαν ένα σύνορο, και μάλιστα επικίνδυνο που από κάτω του έχασκε ο γκρεμός.
Προς στιγμήν σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να στραφεί κατ’ αλλού, σε πεδία πιο καινοτόμα. Ας πούμε εκεί, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να πουλούν και ν’ αγοράζουν ελεύθερα όργανα, νεφρά, σπλήνες, συκώτια, ωάρια και σπέρμα, αλλά πάλι κάτι τέτοιο θα σήμαινε κεφάλαια, χειρουργεία, πολλά χειρουργεία, αναισθησιολόγους, νοσοκόμες, νεκροτομεία, για όταν κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά στεγνές οι εποχές και δύσκολες, χωρίς ρευστό και οι καλύτερες ιδέες πάνε άπατες. Είναι αλήθεια ότι μια τέτοια αγορά με φαινομενικά ανεξάντλητους πόρους θα τερμάτιζε τις όποιες παράνομες συναλλαγές, θα κόβονταν αποδείξεις, ο ΦΠΑ θα πληρωνόταν στην ώρα του, και όλοι θα έβγαιναν εσαεί κερδισμένοι. Αλλά είπαμε, δύσκολοι οι καιροί για επενδύσεις σε υλικότητες. Άσε που το άυλο γεννά πολλά περισσότερα.
Τότε τι άλλο; Μα ο πλανήτης!
Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, ελλείψει της κρίσιμης εκείνης μάζας εξωγήινων που θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε real estate, αλλά ο πλανήτης μας θα μπορούσε να αποτελέσει ο ίδιος μια μεγάλη και δυνητικά ατελεύτητη αγορά με γνώμονα τη σωτηρία του. Είναι αλήθεια ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία, διότι απλά χωρίς καθαρό νερό να πιεις και αέρα ν’ αναπνεύσεις θα πάψει και η ίδια να υπάρχει. Οι παράγοντες όμως αυτοί δεν λαμβάνονται υπόψη, ούτε και αντανακλώνται στις τιμές των αγαθών, παρά αντιμετωπίζονται σαν «εξωτερικότητες», με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν να ρυπαίνουν ως το βαθμό που η φήμη και η μετοχή τους παραμένουν ανεπηρέαστες.
Μια άλλη ιδέα είναι ότι το πρόβλημα θα μπορούσε ν’ αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία διαφοροποιημένων «περιβαλλοντικών αγορών», με τη χρηματιστικοποίηση, δηλαδή, περιοχών ιδιαίτερης σημασίας για τη διατήρηση και αναπαραγωγή της ζωής, όπως τα τροπικά δάση, και εν κατακλείδι με την εισαγωγή ολόκληρου του πλανήτη στο χρηματιστήριο. Για την επιτυχία αυτού του project χρειάζεται αφ’ ενός ακριβής αποτίμηση σε χρήμα όσων περιοχών εκτιμώνται ως σημαντικές και άξιες να διασωθούν, και αφ’ ετέρου, έκδοση εξειδικευμένων, εμπορεύσιμων χρηματιστηριακών προϊόντων με βάση την αποτιμηθείσα αξία της κάθε μιας υπό διάσωση περιοχής. Μια επιχείρηση που για παράδειγμα μολύνει ποτάμια σε μια περιοχή θα μπορεί να «αντισταθμίζει» τη ζημιά, αγοράζοντας
στην «περιβαλλοντική αγορά», ομόλογα, ας πούμε, ποταμών της Βραζιλίας, με αξία ισότιμη της ζημιάς που προκαλεί στην έδρα της, όπως αυτή θα έχει αποτιμηθεί. Έτσι θα είχαμε τη δημιουργία ενός νέου συστήματος τραπεζών, όπως τράπεζα υγροτόπων, τράπεζα ποταμών, τράπεζα τροπικών δασών, τράπεζα ειδών υπό εξαφάνιση, τράπεζα του εμπριμέ κολεόπτερου της Ζάμπια και τράπεζα της ροζ ακρίδας του Ορινόκο.
Σχετικά με την εύλογη απορία για τον τρόπο καθορισμού της τιμής του ομολόγου της ροζ ακρίδας ή του swap των δέντρων μονγκρόβια της Γουιάνα, ο νέος κλάδος των «Πράσινων Οικονομικών» έρχεται για να κρεμάσει καρτελάκια με τιμές, σε ό,τι έχει μείνει ακόμα εκτός αγορών. Από κοντά, φυσικά, και οι πάντα πρόθυμες τράπεζες. Οι JP Morgan, Uni Credit, Credit Suisse, Citigroup, Barclays, BoA, κ.α. σπεύδουν να «πουλήσουν προστασία», μιας και το δυναμικό μόνο της «αγοράς υγροτόπων» στις ΗΠΑ εκτιμάται στα $2 δις.
Είναι όμως δυνατόν η προστασία του περιβάλλοντος να περνάει μέσα από μηχανισμούς τιμών και αγοράς; Ούτε κατά διάνοια. Δεν είναι τα είδη αυτά που κινδυνεύουν, αλλά η ασυδοσία, η έλλειψη κανόνων και περιορισμών, καθώς και η ελλειμματική κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη. Το ταμπελάκι που θα κρεμάσουμε στο κάθε τι που απαρτίζει το οικοσύστημα δεν είναι τόσο αθώο. Επεκτείνει τον έλεγχο των εταιριών σε ό,τι συνιστά κοινή περιουσία και κληρονομιά, στρώνει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Φύσης και ξαναδίνει δουλειά και υπόσταση στους παραπαίοντες τραπεζίτες.
Ότι έγραψες περιγράφεται αρκετά γρήγορα, εποπτικά και κατανοητά εδώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήThe Story of Cap & Trade
Πρόκειται για τη μέγιστη απατεωνιά, για την εξ ίσου μέγιστη εξαγωγή υπεραξίας χωρίς την (εμφανή τουλάχιστον) εκμετάλλευση του εργαζόμενου.
Spiral,
ΑπάντησηΔιαγραφήδες την εταιρια Canopy Capital, που πάει να δημιουργησει αυτη την αγορα. Στο κολπο ειναι τα UN και το ΗΒ εχει δημιουργησει και 4 pilot projects.
http://www.defra.gov.uk/environment/natural/biodiversity/uk/offsetting/pilots/
Ουσιαστικα η αγορα αυτη θα πουλαει αδειες να καταστρεφεις οποιο οικοσυστημα θελεις. Η αγορα αυτη θα περιλαμβανει πολλα περισσοτερα απο το CO2, δηλ ολοκληρο το οικοσυστημα.
Ο Μονμπιοτ γραφει σχετικα σημερα
http://www.monbiot.com/2012/12/08/the-unsung-world/
Πσσστ, το πράμα πάει ακόμα πιο μακρυά. Το θέμα είναι ποιοι θα τσιμπήσουν στα νέα "προιόντα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης το άσχημο είναι ότι, στα πράσινα ντιλ και επενδυτικά προϊόντα εμπλέκονται περιβαλλοντικές οργανώσεις (οι ηγεσίες τους αναμφίβολα γνωρίζουν και έχουν πάρει το κατιτίς τους) με τα απλά μέλη-εθελοντές τους, που στήνονται στις είσόδους του μετρό, να πιστεύουν ότι επιτελούν περιβαλλοντικό έργο.
Αμα ανοίξω την κουβέντα και τους μιλήσω ότι μόνο με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά θα έχουν ίντερνετ και ενέργεια να ψήσουν ένα καφέ, με κοιτούν χάσκοντας ...
Πολύ εύστοχο το σημείωμά σου, αγαπητέ Cynical. Νομίζω οτι πρόκειται για το νέο ιδεολόγημα για τη συγκάληψη της βαρβαρότητας. Είναι ενδιαφέρον οτι τα «προϊόντα» συνεχώς μετατοπίζονται πιο μακρυά: όσο το υλικό αντικείμενο (εκεί που η αξία στερεοποιείται) απομακρύνεται από τα καθ`ημάς, τόσο πιο μεγάλο κύκλο θα κάνει η επιστροφή της κρίσης. Και στο ενδιάμεσο, τόσο πιο πολλά θα αντλήσουν οι μεταπράτες - πριν έρθει ο λογαριασμός στους πολλούς...
ΑπάντησηΔιαγραφήμου αρέσουν πολύ τέτοιοι προβληματισμοί
ΑπάντησηΔιαγραφήθεωρώ όμως πρόωρη μαζική στροφή προς τα εκεί
νομίζω ότι προτιμούν "γύρους"-επανάληψη παλαιότερων παραδειγμάτων σε νέες περιοχές
τη προηγούμενη δεκαετία άνθηση είχαν τα οικονομικά των μουσουλμάνων και οι έτσι τράπεζες, με τη Γκόλντμαν να είναι πρωτοπόρα σε παραγωγή σχετικών "προϊόντων"
τέτοιες αγορές δημιουργούνται καθώς η "δημοκρατία" έρχεται
Δεν εχω αντιρρηση,οτι δεν ειναι πρωτης προτεραιοτητας. Το κειμενο ειναι κυριως σαρκαστικο, για το ποσο μακρια μπορουν να πανε ωστε να συνεχισουν να τροφοδοτουν τη "μηχανη". Αλλα, η πιθανοτητα να συμβει κατι τετοιο δεν ειναι καθολου μικρη, αφου και εταιριες εχουν στηθει, και πιλοτικα προγραμματα επισης, υπαρχει δε και το προηγουμενο του cap and trade του CO2, που θάλλει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραλληλα με τα Muslim Economics, ανθουν επισης και τα Green Economics!