Ο Εconomist, κάνοντας μια προέκταση στο 2030 για το πώς θα είναι τότε διάφορες οικονομικές, (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ρυθμός ανάπτυξης), και κοινωνικές παράμετροι, (ανθρώπινα δικαιώματα, επίπεδο εκπαίδευσης, προσδόκιμο ζωής, αλλά και βαθμός βαρεμάρας), προέβη στην κατάταξη 80 χωρών, διευκολύνοντας έτσι εκείνες τις μαμάδες που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για το πού θα γεννήσουν το παιδί τους σήμερα, ώστε όταν φτάσει στα 27 του να βρεθεί στην καλύτερη μεριά του πλανήτη.
Τα αποτελέσματα τα βλέπετε στον προηγούμενο πίνακα. Πέρα από τους γνωστούς υπόπτους που καταλαμβάνουν την πρώτη πεντάδα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση, έχοντας υποβιβαστεί σε σχέση με το 1988 (δείτε τον παρακάτω πίνακα) κατά 7 μονάδες.
Στον πάτο βρίσκεται η Νιγηρία, ενώ εντύπωση μού προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται δίπλα δίπλα με τη Συρία. Το ίδιο, που η Ουκρανία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από το Μπαγκλαντές. και έχει κι άλλα πολλά που φαίνονται περίεργα.
Θα μου πείτε και δικαίως, εδώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε το επόμενο τρίμηνο, για το 2030 θα συζητάμε; Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία δεν είναι να δούμε εμείς το πώς θα είναι ο κόσμος το 2030, αλλά το πώς τον βλέπουνε αυτοί που έχουν λόγο στη διαμόρφωσή του, όπως λ.χ. ο Economist.
Στην Ελλάδα το σίγουρο είναι ότι:
ΑπάντησηΔιαγραφή- Το παιδί είναι τεκμήριο
- Δυο πράματα είναι σίγουρα σε αυτή τη ζωή: Οι φόροι και ο θάνατος
Και τα δύο είναι πρόσφατες στουρναρολογίες - στουρναροπραξίες.
(το δεύτερο δια στόματος Βενιαμίν Φρανκλίνου)
Τα παιδιά μας ανήκουν σε μια χαμένη γενιά, παρ' εκτός και ξεσηκωθούν και τους φαν' το λαρύγγι.
να σου πω την γνώμη μου? Θα στην πω πρώτα "θεωρητικά" και μετά πρακτικά. Θεωρητικά μόνο οι πλούσιοι και οι τολμηροί έχουν τέτοιες επιλογές. Η Ελβετία π.χ. δεν προσφέρεται για το τυχαίο ζευγάρι να πεταχτεί να κάνει κουτσούβελο. Και είναι μικρή. Σαν το ελβετικό φρα΄γκο. Καλό για σπέκουλα, αλλα κάνενς μεγάλος δεν σπεκουλάρει στο ελβετικό φράγκο γιατί η οικονομία΄είναι μικρή. Υο καλό της Ελβετίας είναι ότι συμβατικά την έχουν εκεί για λεφτά άρα στο απυρόβλητο. Αλλά ΠΟΛΛΗ η κατάθλιψη στσι ντόπιοι. Από την Αυστραλία θα προτιμούσα την Νέα Ζηλανδία, αλλά έχει ...σεισμούς! Κλπ κλπ. Όλοι κρίνυομε και λίγο με προκαταλήψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρακτικά, αν σε ρωτούσαν και είχες έπιλογή? Ασχετα αν είσαι πλούσια ή φτωχειά ή ωραία ή άσκημη? Κοπέλα μου go west! Μην το σκέφτεσαι καν. Δύσκολα αλλά το παιδάκι σου θα έχει ευκαιρίες που δεν έχουν σχέση με σένα ή τον μπαμπά του. Και του ύψους και του βάθους. Μπορεί η Νορβηγία να είναι ελευθερη, αλλά δεν έχει Αριζόνα ή Βερμόντ και την επιλγοή κλίματος και τρέλας. Εχει επιλογή να δια΄λεξεις ΠΟΙΑ τρελα θες. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει αυτό (από όσο ξέρω)
Κι η Ελλάδα καλή είναι αλλά a lot of shit for small stakes (και αμμάν πια με αυτή την διαπλοκή και τους βλαχοκυριλέ...)άσε που τώρα... χ.ψ κι α...
Ψήνομαι για Νορβηγία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει τη μικροτερη ανισοτητα, πληρωνει τους εργατες περισσοτερο απ' οπουδηποτε αλλου, και τους CEO λιγοτερο από οπουδηποτε αλλού, εχει τις υψηλοτερες δημοσιες δαπανες απο ολη τη Σκανδιναβια, εχει τους λιγοτερους αστεγους και τις υψηλοτερες πωλησεις περιοδικων για αστεγους, οι κατοικοι απεχθανονται την πολυτελεια, και την επιδειξη, και επιπλεον η φυση ειναι μεγαλειώδης.
Οσοι μπορουν ας φυγουν απο αυτο το σιχαμα που λεγεται συγχρονη ελλαδα.
Υ.Γ. O τιτλος βεβαια ειναι ρητορικος!
Πόσες ώρες φως για πόσους μήνες? Να μου λείπει! Πλήξη, πλήξη θανατηφόρα. 'Ολα ρολόι. Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήEχεις δικαιο, στη Νορβηγια ειναι πληκτικα,αν δεν κανεις σκι το χειμωνα και ψαρεμα το καλοκαιρι. Το οσλο ειναι σαν χωριο, αλλα αμα πας στο Τροντχάιμ, εχει τρελλα γλέντια νυχτιάτικα! Το Μπέργκεν ομως ειναι κουκλα, χειμωνα καλοκαιρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ειναι να παμε εκει, ας το επισπεύσουμε, γιατι αμα τελειωσει το πετρελαιο, θα τα βρουν δυσκολα κι εκει, παρα την αποταμιευση που κανει το κρατος.
Περίεργο. Την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, ή τη Μάλτα, δεν τις θέλει κανείς?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μην πείτε ότι είναι μικρότερες π.χ. από τη Κύπρο, τις Βαλτικές χώρες, ή τα Εμιράτα της λίστας...
Δεν είναι ρητορικό. Δεν αποκλείω σε λίγα χρόνια να κυνηγούν τις έγγυες ως αντίθετες με τη σωτηρία της χώρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΝS,
ΑπάντησηΔιαγραφήε!, ειναι φανερο οτι προκειται για ακομα μια περισπουδαστη ερευνα του κωλου!
Σουελ,
ΑπάντησηΔιαγραφήνομιζω οτι εχουν αρχισει απο τωρα. Αν δεν κανω λαθος επιδομα τοκετου παιρνουν μονο οσες γεννουν ...στο σπιτι (lol!)
Σίγουρα ο πίνακας έχει πολλά πε΄ριεργα που θα έπρεπε να εξετάσουμε τους συντελεστές διαμόρφωσής του, αλλά η πρώτη στήλη με μικροαλλαγές είναι βέβαιο ότι παραμένει σταθερά σωστή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι οικονομικές ανισότητες για τους φιλελεύθερους έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με την ανεργία και την ακραία φτώχια, ωστόσο, αν δούμε και το ρόλο του κράτους πρόνοιας και το σεβαμσό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε είμαστε μέσα (με την εξαίρεση των ΗΠΑ)...
Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά σε κάποια στοιχεία - πολιτικής υφής - της πρώτης Ελβετίας. Άσχετο, σχετικό.... Ποιος το ξέρει;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://referendumsforgreece.wordpress.com/2013/02/06/%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%B1/