Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ παγκοσμίως




To προηγούμενο διάγραμμα από στοιχεία του ΟΟΣΑ, απεικονίζει το μερίδιο της εργασίας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ για τις αναγραφόμενες χώρες από το 1970 έως σήμερα.
Η τάση είναι καθαρά πτωτική. Όσο μικραίνει το μερίδιο της εργασίας, τόσο αυξάνει το μερίδιο του κεφαλαίου, δηλαδή των κερδών.
Όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ το φαινόμενο είναι γενικό και δεν περιορίζεται μόνο στις χώρες που αναγράφονται στο διάγραμμα. Ως τον πιο πιθανό ένοχο αναφέρει την τεχνολογία, με συμβολή κατά ~80%, η οποία τείνει να εξαφανίζει θέσεις εργασίας μεσαίας εξειδίκευσης, ενώ αντιθέτως αυξάνει αυτές της μηδενικής και υψηλής.
Η απελευθέρωση της εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αποβιομηχανοποίηση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης στον τριτογενή τομέα και η υψηλή ανεργία κατά τη δεκαετία του '80 έκαναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του '70 το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ στην Ισπανία και Γαλλία ανερχόταν στο 75% και 80% αντιστοίχως. Σήμερα, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας όλες αυτές τις δεκαετίες, το μερίδιο μικραίνει, και συνεχίζει να μικραίνει και η διαφορά να πηγαίνει στο κεφάλαιο, όλο και σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Γιαυτό το λόγο και η Ανάπτυξη νέτη-σκέτη δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο. Μια ανάπτυξη που θα αφήνει τους εργαζόμενους απ' έξω δεν είναι επιθυμητή. Τo μόνο που θα κάνει θα είναι να αυξάνει τις ανισότητες ακόμα περισσότερο.
Το διάγραμμα είναι από τον Economist (2/11/2013)


Υ.Γ. Επειδή στο σχόλιο του ο @Αναρχοφιλελεύθερος αναφέρει ότι η επιδότηση του κοινωνικού κράτους γινόταν από δανεικά, επισυνάπτω γράφημα από την εφημερίδα Les Echos, όπου φαίνονται τα επίπεδα του δημοσίου χρέους πριν την υιοθέτηση του ευρώ και μετά, για μια σειρά χωρών της ΕΖ. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το χρέος πριν την υιοθέτηση του ευρώ και των σκληρότερων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όταν ακόμα υπήρχε κοινωνικό κράτος, ήταν μικρό, και τις προηγούμενες δεκαετίες ακόμα μικρότερο.



5 σχόλια:

  1. Πολύ καλό!!!

    Νομίζω ότι στο πεδίο "Κεφάλαιο" συμπεριλαμβάνονται -εκτός από τα νομικά- και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Άρα ένα μέρος των μισθωτών ίσως έχει μετατραπεί σε ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες.

    Επίσης -ειδικά στην Ευρώπη- πολλοί άνεργοι λάμβαναν υψηλά επιδόματα, τα οποία χορηγούνταν από το κράτος με δανεικά. Ενώ μέχρι τον Α' ΠΠ τα δημόσια χρέη αυξάνονταν από τις πολεμικές δαπάνες, μετά τον Β' ΠΠ η αύξηση οφείλονταν στο "κοινωνικό κράτος", η ύπαρξη του οποίου είναι μη βιώσιμη και εκ τούτου περιορίζεται.

    Τέλος, ένα άλλο μέρος του πληθυσμού παρήγαγε κέρδη χωρίς εργασία (μισθωτή ή από ελεύθερο επάγγελμα), είτε λαμβάνοντας αποδόσεις από "χρηματοοικονομικές επενδύσεις" (μετοχές, ομόλογα, κλπ)είτε εκμεταλλευόμενο ακίνητα.

    Στην Ευρώπη αυτή η κατάσταση οδήγησε σε αλλαγή της φορολογική πολιτικής, η οποία ενθαρρύνει την " αύξηση των φόρων ιδιοκτησίας και μείωσης των φόρων στην εργασία και στο κεφάλαιο. "
    http://www.avgi.gr/article/959581/o-ren-koinotikos-ekbiasmos-enantion-kstargisis-forou-akiniton-leta-mperlouskoni

    Τέλος, η "ανάπτυξη" δεν έχει σχέση πάντα με την παραγωγικότητα. Στην Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας το ΑΕΠ αυξάνονταν διότι αυξάνονταν τα δανεικά και η κατανάλωση, ενώ η παραγωγική μηχανή έφθινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @αναρχοκλπ
    παίρνεις κάτι συγκεκριμένο περίεργο?
    τα συμπεράσματά σου όλα είναι δική σου πρωτότυπη (original) εργασία.

    @cynical. Ευχαριστούμε για την προσπάθεια, συνέχισε να γράφεις, διαβάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Emmanuel Goldstein,

    ευχαριστω κι εγω, αλλά ...κουράστηκα. Αισθανομαι οτι ο,τι ειχα να πω το ειπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχεις δίκιο περί κούρασης, αλλά θα σου δώσω δύο τίτλους βιβλίων του Isaac Asimov που πολύ πιθανό να έχεις διαβάσει
    1. Δε μπορείς ουτε τον αγώνα να παρατήσεις
    2. Ενάντια στην ηλιθιότητα...
    Υ.Γ. Γράψε και τίποτα για φυσική, δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ και να ψάξω πλέον, κάποτε πόσταρα συχνά στο superstrings forum (νομίζω δεν υπάρχει καν πια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Em Goldstein

    υπάρχει ενα δυσωδες τελμα αυτη την εποχη. Κι οχι μονο στην Ελλάδα. Το τι παίχτηκε ειναι πλεον γνωστο. Ολα αυτα τα χρονια προσπαθησα να ριξω καποιο φως. Ο,τι και να πω τωρα θα επαναλαμβανεται.
    Προσπαθω να βρω τι καινουργιο υπαρχει που δεν εχει ειπωθει. Το να αντιπαλευω τη βρωμικη προπαγανδα της κυβερνητικης ακροδεξιας το θεωρω αδιεξοδο. Δεν βγαζεις ακρη μ' αυτους.

    Καλα τα λες, ισως μια αναπαυλα με τη φυσικη, θα ηταν καλυτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!