Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την πτώση του ΑΕΠ ανάμεσα στο Q1 2008 και Q2 2009.
Συμπέρασμα;
Η καλύτερη επίδοση σ' όλη αυτή την ιστορία την είχαν οι ΗΠΑ, και τη χειρότερη η Ιταλία.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Ιαπωνία, λόγω καθίζησης του παγκόσμιου εμπορίου.
Δεύτερη ήρθε η Μ. Βρετανία, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος και επλήγη σφοδρά.
Η Γερμανία δεν πήγε πίσω, τσίμπησε ένα -6.8%, ενώ η Ιταλία τα πήγε χάλια, όπως και το ΗΒ και συνεχίζει ακόμα. Καλύτερα απ' όλες τα πήγαν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Το διάγραμμα αυτό δείχνει το ποσοστό του ΑΕΠ που κερδήθηκε από την έναρξη της ανάκαμψης (διαφέρει από χώρα σε χώρα) μέχρι σήμερα.
Οι ΗΠΑ κέρδισαν ένα 5.8%, 1.7 μονάδες περισσότερες απ' όσες έχασαν, η Γερμανία υπολείπεται ακόμα από το προ-κρίσης ΑΕΠ, ενώ η Ιταλία, βρίσκεται ακόμα στον πάτο. Η ΕΖ τα πήγε χειρότερα από την ΕΕ, λόγω του Νότου.
Εδώ βλέπουμε τη μεταβολή της παραγωγικότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης από το τέλος του 2007 μέχρι σήμερα. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Η Γερμανία έχασε ένα κομμάτι, τόσο όσο κέρδισε η Γαλλία. Η Ιταλία και πάλι στον πάτο, διπλα διπλα με τη Μ. Βρετανία.
Η μεταβολή της απασχόλησης (το ποσοστό όσων εργάζονται σε σχέση με το εν δυνάμει εργατικό δυναμικό των ηλικιών 15-64), και των μισθών, φαινονται στο παρακάτω διάγραμμα. Η Γερμανία κέρδισε και στα δυο: αύξησε τους μισθούς και το εργατικό δυναμικό. Μισθους επίσης αύξησε και η Γαλλία, πολύ περισσότερο από την αύξηση της παραγωγικότητας, γιαυτό και βρίσκεται στριμωγμένη σήμερα. Και όχι μόνο. Κατά τ' αλλα οι ΗΠΑ έχασαν σε εργατικό δυναμικό, όπως και οι υπόλοιπες χώρες.
Συμπέρασμα;
Η καλύτερη επίδοση σ' όλη αυτή την ιστορία την είχαν οι ΗΠΑ, και τη χειρότερη η Ιταλία.
Το νόμισμα από μόνο του δεν φαίνεται να έπαιξε ρόλο στο μέγεθος της ανάκαμψης.
ΥΓ. Τα στοιχεία είναι από το the next recession
"Η καλύτερη επίδοση σ' όλη αυτή την ιστορία την είχαν οι ΗΠΑ, και τη χειρότερη η Ιταλία."
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει ο φόβος ότι η επίδοση των ΗΠΑ είναι προϊόν ντοπαρίσματος. Στην Ελλάδα για πολλά χρόνια λέγαμε ότι είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΖ, χωρίς να κοιτάμε τι προκαλούσε την "ανάπτυξη".
Eιναι τα QE1, QE2, QE3...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Eιναι τα QE1, QE2, QE3..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και τα προγράμματα HARP, HAMP, TARP
http://www.zillow.com/blog/2009-12-09/hamp-harp-tarp-dud/