Την περιβαντολογική επικινδυνότητα των χοντρών την απέδωσα πρωτίστως στις διατροφικές τους συνήθειες, που είναι κατ’ εξοχήν κρεατοφαγικές, αλλά δεν ανέλυσα επαρκών τους όρους που συνδέουν την κρεοφαγία με την περιβαντολογική επιβάρυνση.
Σίγουρα, όταν μιλάμε για επιβάρυνση του περιβάλλοντος, φέρνουμε αμέσως στο νου ζοφερές εικόνες εργοστασίων με τεράστιες τσιμινιέρες, που ντουμανιάζουν αρειμανίως, εικόνες ποταμών χολεριασμένων από τα λύματα, εικόνες πόλεων τυλιγμένων στην αιθαλομίχλη και το καυσαέριο, αλλά δεν μάς περνάει διόλου απ’ το μυαλό ότι οι παχιές αγελάδες της Ολλανδίας, τα τροφαντά αρνάκια της Ν. Ζηλανδίας και τα σγουρόμαλλα πρόβατα της Σκοτίας, ενδέχεται να συνιστούν έναν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ο λόγος είναι ότι αυτό, το τόσο φαινομενικά αθώο, αλλά στην πραγματικότητα τόσο άθλιο, ύπουλο και ανεύθυνο μηρυκαστικό, αποτελεί μια από τις πιο ρυπογόνες μηχανές, σκανδαλωδώς απαλλαγμένη από κάθε έλεγχο περί εκπομπής επικινδύνων αερίων, όπως συμβαίνει με όλες τις man made μηχανές, εξαιρουμένη από κάθε πρωτόκολλο και δεσμεύσεις προς διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς για τη βελτίωση των καυσίμων και τον περιορισμό των στερεών ρύπων και των εκπεμπόμενων αερίων, και προ παντός τελούσα υπό ασυλία, ως μη υφιστάμενη κυρώσεις για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των θεσπισμένων ανωτάτων ορίων.
Για ποια εργοστάσια μιλάμε αγαπητοί μου, για ποια αυτοκίνητα, αεροπλάνα και βαπόρια, για ποιους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς όταν αυτή τη στιγμή περί τα 34,2 εκατομμύρια πρόβατα 9,7 εκατομμύρια αγελάδες και βόδια μαζί, 1,4 εκατομμύρια ελάφια και 155,000 κατσίκια, μόνο στη Ν. Ζηλανδία και άλλες 55 εκατομμύρια αγελάδες στην Αργεντινή, και ποιος ξέρει πόσα άλλα, εκατοντάδες εκατομμύρια μηρυκαστικά, διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον πλανήτη, αυτή ακριβώς τη στιγμή ρεύονται και πέρδονται ομαδικώς, εκτοξεύοντας στην ατμόσφαιρα γιγατόνους μεθανίου;
Και για να έχουμε ένα μέτρο της καταστροφής, θα σας αναφέρω απλώς ότι κάθε τροφαντή αγελάδα πέρα από το γάλα και το κρεατάκι της, μάς αφήνει αμανάτι ετησίως, τόσο μεθάνιο όσο ένα αυτοκίνητο, που το ίδιο χρονικό διάστημα θα διανύσει απόσταση 900 χιλιομέτρων. Και το μεθάνιο, δεν είναι παίξε γέλασε. Εκτιμάται ότι είναι γύρω στις 25 φορές πιο επικίνδυνο από το αγαπητό μας διοξείδιο του άνθρακα, και τούτο διότι αράζει στην ατμόσφαιρα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που φτάνει τα 15, κατά μέσο όρο, χρόνια. Αρμένικη, κυριολεκτικά επίσκεψη!
Τάδε έφησαν αξιότιμοι ερευνηταί-αγελαδολόγοι εκ του πανεπιστημίου του Portsmouth. Και δεν είναι οι μόνοι. Πολλές άλλες ερευνητικές ομάδες, ειδικές επί του γαστρεντερολογικού συστήματος των μηρυκαστικών, έχουν εξ ίσου καταληφθεί από ανησυχία μπροστά στην επερχόμενη παγκόσμια απειλή. Η εξήγηση βρίσκεται στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου πολλών αναπτυσσόμενων χωρών και την εγκατάλειψη παραδοσιακών, χορτοφαγικών κατά κύριο λόγο, διατροφικών συνηθειών. Αυτή τη στιγμή τα μηρυκαστικά εκλύουν το 18% του μεθανίου, καταλαμβάνουν για βοσκή το 30% των γαιών και αφήνω τη φαντασία σας να δουλέψει για να βρείτε πόσο πίνουν τα σκασμένα και για το πόσο νεράκι μάς κλέβουν.
Τι κάνουμε λοιπόν με τα ρυπογόνα μηρυκαστικά; Θα καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, κάμνοντας τους ανήξερους και παίζοντας τους εφησυχασμένους; Φυσικά πώς θα μπορούσε κανείς να περιμένει από μια εξουσία, κατά κύριο λόγο κανιβαλική και κρεατοφαγική, να αναγνωρίσει το πρόβλημα;
Μια λύση θα ήταν η εξόντωση του πλεονάζοντος φορτίου, άπαξ και δια παντός, στρατηγική, που έχει ακολουθήσει πλειστάκις η ανθρωπότης, κάθε φορά που αποφάσιζε να απαλλαγεί από τους ανεπιθύμητους. Αντί να σφάζονται, για παράδειγμα, φάλαινες, που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, θα μπορούσε να γινόταν το ίδιο με τα αμνοερίφια και τα βόδια.
Μια δεύτερη, θα ήταν να αναθέταμε σε ειδικούς εκπαιδευτές να διδάξουν στα κοπάδια περιβαλλοντολογικά savoir vivre ώστε να μην ρεύονται και κλάνουν δημοσίως. Αντ’ αυτού θα ήταν δυνατόν να εφοδιαστούν οι αγελάδες με ειδικές, ελαφριάς κατασκευής δεξαμενές, (δείτε σχετική φωτογραφία), εντός των οποίων θα συλλέγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας όλες οι αέριες εκπομπές του ζώου, και οι οποίες θα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως καύσιμη ύλη.
Μια τρίτη λύση θα ήταν να προσαρμόζαμε φίλτρα και χημικές παγίδες μεθανίου στις επίμαχες οπές των ζώων, πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως και με επιτυχία στις καπνοδόχους και τις τσιμινιέρες των εργοστασίων.
Η τέταρτη, θα ήταν να τους αλλάζαμε τη διατροφή. Το μίγμα βιομηχανοποιημένων τροφών που παίρνουν, είναι ό,τι η φασολάδα για τον άνθρωπο, δρα δηλαδή ως ενισχυτής, και ουχί καταστολέας, των παραγομένων αερίων. Έχει βρεθεί ότι μια ισορροπημένη δίαιτα των μηρυκαστικών, αποτελούμενη από τριφύλλι και alfalfa ελαττώνει σημαντικά τον όγκο των επικίνδυνων αερίων, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και μια διατροφή εμπλουτισμένη σε σκόρδο και κόκκινο κρασί. Επιστήμονες και γνωστοί διατροφολόγοι εργάζονται εντατικά επί του θέματος, επιδιώκοντας όχι μόνο την ελάττωση των γαστρικών αερίων, αλλά και την παραγωγή ποικιλιών αμνοεριφίων, κάθε μια εκ των οποίων θα διακρίνεται από τις άλλες για την ιδιαίτερη γευστική σφραγίδα του κρέατός της. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να αγοράζουμε απ’ ευθείας το κατσικάκι που θα γίνει λεμονάτο, από κοπάδια που ετράφησαν με λεμονανθούς, το κατσικάκι που θα γίνει σκορδάτο, από ειδικά σκορδοφάγα κοπάδια και ούτω καθ’ εξής.
Την πέμπτη λύση την έχει μηχανευτεί η βιοτεχνολογία, (πώς ήταν δυνατόν να μείνει απ’ έξω;), με την παραγωγή εμβολίων που θα αδρανοποιούν τα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του επικίνδυνου μεθανίου. Μετά την επιτυχημένη τους εφαρμογή στα ζώα μελετάται και η εξάπλωσή τους στους ανθρώπους.
Στην Ελλάδα ευτυχώς, που είναι χώρα άκρως βιομηχανική, ο πληθυσμός των αμνοεριφίων και βοοειδών είναι αρκετά χαμηλός, οπότε και δεν αναμένουμε η παρουσία τους να επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα. Επειδή όμως είμαστε περιτριγυρισμένoi πανταχόθεν από θάλασσες και πελάγη πλούσια σε ψάρια, μήπως θα ήταν σκόπιμο οι εγχώριοι ερευνητές να εξέταζαν τις αέριες εκπομπές των ψαριών και δη των μπαρμπουνιών, για τα οποία είναι γνωστό, εδώ και καιρό, ότι όχι μόνον αφοδεύουν αλλά και ότι πέρδονται;
Τελευταία κάτι έχω ακούσει και για τους γαύρους, αλλά πριν δημοσιεύσω την πληροφορία, θα περιμένω πρώτα να την διασταυρώσω.
Καλημέρα cynical,
ΑπάντησηΔιαγραφήαντί σχολίου, επίτρεψέ μου να συμβάλω στην animation της γλαφυροτάτης ανάρτησής σου με το παρακάτω βιντεάκι από τον animal planet:
farting cow.
Ελπίζοντας να το βρεις αρκούντως διασκεδαστικό, εύχομαι και πάλι υγεία, ευτυχία, δημιουργικότητα και οπωσδήποτε καλές αναρτήσεις.
Χαιρετώ σε
Εκτός από τους ταύρους δηλαδή, θα εκμεταλλευόμαστε και τους γαύρους; Τους βάζελους; Χαχαχαχαχαχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις καλύτερες ευχές μου για ευτυχισμένο το 2009!
Πανεπιστήμιο του Ports-mouth; με τι άλλο να ασχολιόταν; Πάντως εμείς οι άντρες πιστεύω έχουμε τα πρωτία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρεχάτε ποδαράκια μου να μη σας χέσει ο κώλος μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ Ασχετο με την ανάρτηση αλλά δυστυχώς επίκαιρο
Και ο Ηρώδης σε αυτοάμυνα ήταν.
papers του κώλου...
ΑπάντησηΔιαγραφήεπιστημονικά...
βασικά πάνω από 6 δις ανθρώπινοι πεπτικοί σωλήνες που εκτοξεύουν βρωμερά αέρια του θερμοκηπίου και από τις δύο οπές είναι εξίσου επικίνδυνοι. Να πάμε και για Τελική Λύση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείτε και την ταινία Μαύρο Πρόβατο, ως πού μπορεί να φτάσει η βιοτεχνολογία αλλά και προτασεις και τρόπους για χρησιμοποίηση των όπλων των προβάτων εναντίον τους
Ηταν στραβό το κλί(ή)μα, τόφαγε(ή τόκλασε!)και το πρόβατο,πάμε κατά διαόλου:))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε χίλια ζόρια ιντερνετικά
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Άλλη μια απολαυστική παρουσίαση επιστημονικών-οικολογικών θεμάτων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον η 4η λύση είναι η πιο εφικτή και αποδοτική, όλα τα άλλα φαίνονται δύσκολα.
Καλό μεσημέρι!
Kαλημέρα Πόλυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστω για το βιντεάκι.
Νομιζω ότι πριν απο πολυ καιρο καπου το ειχε παρει το ματι μου, αλλά τοτε δεν του ειχα δωσει σημασια γιατι δεν ειχα ακομα αντιληφθει το μεγεθος του προβληματος. Θυμαμαι ενα φιλο που μου ελεγε οτι το πρβλημα ειναι μεγαλο με την εκτροφη ζωων για παραγωγη κρεατος και τοτε δεν τον πολυκαταλαβαινα. Τωρα λιγο πολυ ολα αυτα δενουν.
Και σε σενα ευχομαι υγεια και αγαπη. Η δημιουργικοτητα, η λεπτοτητα, η πρωτοτυπία, η ευστοχια, δεν θα ελεγα οτι σου λειπουν. Μαλλον τα εχεις με το παραπάνω!
@Ανορθόδοξε, καλημερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να αποδειχτει οτι και αυτοι, (οι γαυροι) βλαπτουν το κλιμα. Η ερευνα όμως ειναι ακομα στα σκαρια. Οι βαζελοι σιγουρα παντως βλαπτουν την υγεια!
Σ' ευχαριστω για τις ευχες σου. Να ειμαστε γεροι και ολα θα τα προκάνουμε!
Καλημέρα @Newton!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό το λογοπαίγνιό σου για το -mouth!
Με τις επιστήμες πια, αν δεν εισαι εντελώς χωμένος μέσα σ'ενα χώρο που να τον γνωριζεις απ' έξω κι ανακατωτα, είναι δυσκολο να εκτιμήσεις απο τον θορυβο που γινεται, κατα ποσον ενα θεμα ειναι οντως σοβαρο ή οχι. Ολοι θελουν να παρουσιασουν τη δουλεια τους σαν το πιο πουδαιο πραγμα στον κοσμο και τα media τσιμπάνε και προβαλλουν αυτά τα οποια ειναι και τα πιο πικαντικα και αβανταδορικα.
Πότε θα αρχισεις την προπονηση στο τρεξιμο @de Profundis;; Από δω και περα θα χρειαστουμε γερα ποδαρια.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΑεροστατιΚ, καλημερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντως αυτο με το εμβολιο για την απαλειψη της παραγωγης μεθανιου στον προγαστρικο σωληνα, (αν δουλεψει) το βρισκω ευφυες! Υπάρχει μια λεπτη χημεια εκει πέρα, και βιοτεχνολογια για το suppression καποιων γονιδιων των εμπλεκομένων μικροβιων που κανουν την κακη δουλεια.
Τωρα τι αλλες επιπτωσεις θα εχει δεν ξερω λεπτομερειες.
Στην πραγματικοτητα, δεν μπορω να σταθμισω αν το προβλημα με τα μηρυκαστικα ειναι οντως σοβαρο ή το προωθουν τα ΜΜΕ επιδη ειναι αβανταδορικο.
Οσο για το οτι υπαρχουν scientific papers του ...κώλου, συμφωνω οτι υπαρχουν και παραυπάρχουν. Ιδιως αυτα που προσπαθουν απο ελαχιστα στατιστικα στοιχεια ή παρατηρησεις να συναγουν βαρυγδουπες θεωριες. Αυτο γινεται πια κατα κορον στην νευροβιολογια, Θελει μεγαλη προσοχη.
@ Tyler Durden καλημερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ελεγα, να ειμαστε λιγο πιο συνετοι. Πριν προχωρησουμε στη "τελικη λύση", μηπως θα επρεπε να βεβαιωθούμε πρωτα, αν ο ανθρωπος βγαζει όντως μεθανιο και αν ναι ποσα CFUs;
Αν γινει ομως χορτοφαγος, μηπως υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθει το πεπτικο του με παρομοιο τροπο οπως αυτο των προβατων;
Αρχιζει το προβλημα να περιπλεκεται...
Αυτη η ταινια παιχτηκε στην Ελλαδα;
@VaD ζορίζεσαι βλεπω παλι με τις συνδεσεις! Υπομονή. Εμεις εχουμε αρκετη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις ευχες μου.
Καλημέρα @Ikor.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσυ πως θα το προτιμουσες το κατσικακι; Και κρασατα βγαζουμε, και πιπερατα, και με γευση φραουλα και βανιλια θα βγαλουμε! Η επιστημη να ειναι καλα!!
@ cynical:
ΑπάντησηΔιαγραφήμια χαρά μεθάνιο και ιδιαίτερα εύλεκτο βγάζουμε κι εμείς, έχεις δει το South Park την ταινία;
Το δε Μαυρο Προβατο υπάρχει στα DVD-άδικα, εύκολα βρίσκεται.
Ακόμα δεν έχω καταλάβει αν σοβαρολογείς ή όχι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι να το καταλάβω πάντως, εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
Έτσι όπως τα λες @Tyler Durden, την τελικη λύση, δυσκολα θα την αποφύγουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι, δεν τις ειδα και τις δυο ταινιες. Δεν βλεπω και πολλες το χρονο... Σ' ευχαριστω πάντως.
γειά σου cynical, λες και είσαι ρε παιδί μου μέσα στο μυαλό μου. δεν θα το πιστέψεις έχω κατά νου μια ανάρτηση και περιμένω αφορμή και λέω θα μου τη δώσει η cynical. μόνο που φοβόμουν μήπως έχεις θίξει το θέμα πιο παλιά και ήθελα να ψάξω όλα τα κείμενα σου. θα γράψω την άλλη βδομάδα γιατί τώρα ετοιμάζω κάτι επίκαιρο.
ΑπάντησηΔιαγραφή@VKP καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω και γω τη μαυρη αλήθεια, δεν εχω καταλήξει αν το θεμα ειναι τοσο σοβαρο οπως παρουσιαζεται ή αν το μεγαλοποιουν τα ΜΜΕ για ευνοητους λογους.
Παντως το ολο θεμα περι επιβαρυνσης φαινεται λογικο. Οτι επιβαρυνουν, επιβαρυνουν και οτι εχουν αυξηθει τα ζωντανα, λογω μετατοπισης σε κρεατοφαγικες συνηθειες μεγαλων πληθυσμιακών ομαδων, παλι ειναι αληθεια.
Αλλα λειπουν στοιχεια, όπως: 1. η μεταβολη της ποσότητας μεθανιου που εκλυεται λογω της μεταβολής του αριθμού των μηρυκαστικών και 2: η επιδραση της συγκεκριμενης αυτης αυξησης στα κλιματικα φαινομενα, βασει ενος αξιοπιστου κλιματικου μοντελου, αν μεταφραστεί σε ισοδυναμο CO2.
Εδώ, όπως σωστα επεσήμανες, κραταω μια μεσοβέζικη σταση. Τα στοιχεια ειναι πραγματικά, (τα πήρα απο το NewScientist), αλλα τα συμπερασματα τα αντιμετωπιζω σκωπτικά.
Καλή και δημιουργικη χρονιά και σε σένα!
@navarino-s, καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι εχω ακούσει για τα μεγάλα πνεύματα! Καποια θεματα, τα παιρνω χαμπαρι, καπως αργοτερα απ' ότι ο αλλος κοσμος. Και τωρα, που το εψαξα λιγακι, ειδα οτι ο κοσμος τόχει τούμπανο και γω κρυφο καμαρι...
Άντε περιμενω, να δω τι θα σκαρώσεις!
Ποιος είπε ότι υπάρχει νευροθεολογία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα ακούγονται σ’ αυτόν τον internότοπο!
Σαν παράδειγμα ευνάσματος χρησιμοποιήθηκε, καμιά επιστήμη δεν υπάρχει με τέτοιο όνομα!
Όμως εμένα με απασχολούν σοβαρότερα ερωτήματα και επιτρέψτε με να ρωτήσω: από πού κλάνει το μπαρμπούνι;
Αν και τα Χριστούγεννα πέρασαν, ο απόηχός τους ακούγεται ακόμα: εδώ και εδώ
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!
άλλος ένας λόγος να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος (επιπρόσθετα των ζωοφιλικών)
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ζήτημα είναι σοβαρό, επειδή αφορά πορδές αμνών δεν σημαίνει οτι πρέπει να γελοιοποιείται ή να παρουσιάζεται τόσο μονόπλευρα
οποιοσδήποτε διαβάσει το ποστ απλά θα γελάσει με την ελαφρότητα του θέματος και ούτε που θα προβληματιστεί την επόμενη φορά που θα πάει να αγοράσει το κρεας του απο το σουπερ μάρκετ
ΥΓ περιβαλλοντολογική ή περιβαλλοντική, οχι περιβαντολογική
Καλησπέρα @Άθεε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομιζω ότι εισαι ο πιο καταλληλος για την αναπτυξη του νεου κλαδου της Νευρο-θεολογιας. Δεν ειναι μονο το μπαρμπούνι, είναι και ο γαυρος!
Καλη χρονια!
@Ανώνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήτη σταση μου στο θεμα την εχω διευκρινησει καπως καλυτερα στο σχολιο που εκανα στον @VKP, λιγο πιο πανω. Αν εχεις καποια παραπανω στοιχεια, σχετικα με αυτα που ρωταω, θα ηταν ευπρόσδεκτα.
Οσο για τη διορθωση του "περιβαλοντικα", τωρα καταλαβα γιατι χτυπουσε συνεχεια η ορθογραφια στο Word. Και δεν μπορουσα να βρω που εκανα το λαθος!
Ευχαριστω.
Αλλα ακομα και σοβαρο να ειναι στην ουσια του, (που δεν το αποκλειω ), δεν μπορει κανεις να παραβλέψει τα κωμικα του στοιχεια. Τι να κανουμε, αυτη ειναι η αλήθεια.
Κυρία cynical
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι σίγουρο ότι είστε σοφή γυναίκα (περίπου σαν και μένα) και σας ευχαριστώ που μου δώσατε έμπνευση και θέμα σκέψης , τώρα τις κρύες νύκτες του χειμώνα.
εξαιρετικό άρθρο!
Κύριε @διακονιάρη μας,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλώς εκάματε και κοπιάσατε στο σπιτικό μου. Χαίρομαι που ανακάλυψα ακόμα ένα σοφό, για να μπορώ να διαλέγομαι περί των αμνοεριφίων της πατρίδας μας.
Σας εύχομαι καλή χρονιά και στέλνω εγκάρδιους χαιρετισμούς στα ξακουστά κατσίκια των Αστερουσίων. Εις το πάλαι ποτέ έτυχε να τα περπατήσω.
Είμαι σίγουρος ότι με πειράζεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ νευροθεολογία είναι επιστήμη, όσο είναι και η αστρολογία.
Ο εγκέφαλος βέβαια θα χαρτογραφηθεί κάποτε, όμως και τότε η επιστήμη που θα το επιτύχει αυτό θα λέγεται νευροφυσιολογία!
Όπως και σήμερα η αστρονομία, ενώ είναι επιστήμη, η αστρολογία παραμένει ακόμα μια παραεπιστήμη για κομπογιαννίτες!
Μιλάμε τώρα ή κλάνουμε…
Με το «μπαρδόν» βέβαια!
...η ανάρτηση βλέπεις με έκτρεψε!
Βρε φίλη Cynical,
ΑπάντησηΔιαγραφήμπερδεύτηκα.
Περίμενα να δώ την ανάρτηση να συγκαταλέγεται στα "Σαρκαστικά" και τη βλέπω στο "Περιβάλλον".
Να το πάρουμε στα σοβαρά το Portsmouth ?
1 Αγελάδα = 1 CFU / έτος
1 Αυτοκίνητο ο,8 CFU / έτος...
Αν το αυτοκίνητο κάνει 900 km !
Όμως το αυτοκίνητο κάνει κατα μ.ο. πολύ περισσότερα. Στη Γερμανία (όπου γνωρίζω τα στατιστικά), 1 αυτοκίνητο κάνει κατα μέσον όρο, 30.000 km / έτος
Άρα η σχέση γίνεται
1 Αγελάδα = 1 CFU / έτος
1 Αυτοκίνητο 26,6 CFU / έτος.
Επίσης, το αυτοκίνητο και η αγελάδα συγκρίνονται απ'ότι κατάλαβα στο μεθάνιο μόνο, ενώ η κύρια ζημιά του αυτοκινήτου είναι το CO2. Σωστά ? Άρα, η σύγκριση γίνεται σε πλεονεκτικό (για το αυτοκίνητο) metric.
Είναι σαν να λέω εγώ: Κοιτάξτε, φέτος τα πυρηνικά απόβλητα του σπιτιού μου ήταν 0,00000001 mgr ουρανίου, ενώ στην πραγματικότητα το σπίτι μου ρυπαίνει με τόννους πλαστικού που, όμως, δεν το εξετάζει η έρευνά μου.
Αμ το αεροπλάνο ? Πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα έχει υπολογιστεί ότι πετάει το αεροπλάνο της έρευνας και πόσο πετάει στην πραγματικότητα ?
Για να μη μιλήσουμε για το εργοστάσιο !!!
Ποιό είναι το τυπικό εργοστάσιο της έρευνας, και με τί προδιαγραφές υποτίθεται πως λειτουργεί ?
Και ποιό είναι το τυπικό ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εργοστάσιο και ποιές είναι οι πραγματικές συνθήκες λειτουγίας ?
Έχει υπολογίσει η έρευνα ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην Αττική υψικάμινοι που καίνε (παράνομα φυσικά) τελειωμένες μπαταρίες αυτοκινήτων με τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον ?
Καμμιά στατιστική για την Κίνα υπάρχει ?
Τα δακρυγόνα, και λοιπά χημικά της αστυνομίας γιατί λείπουν προκλητικά απο την έρευνα ?
Οι εμπλουτισμένες με Ουράνιο βόμβες των Ισραηλινών που συγκαταλλέγονται ?
Ο άνθρωπος (0,02 CFU) συγκρίνεται με βάση τις συναφείς με τις αγελάδες δραστηριότητες ή υπολογίζουμε και τα Τζάκια, μπάρμπεκιου, συνεισφορά στις χωματερές, κλπ ανα έτος ?
Οι αγελάδες και τα αμνοερίφια μας μάραναν ?
Υπάρχει κι ενα άλλο θέμα: Η αγελάδα είναι κομμάτι της φύσης, ενώ το αυτοκίνητο δεν είναι. Βεβαίως, για το ότι οι αγελάδες είναι τόσο πολλές έχει βάλει το χεράκι του και ο άνθρωπος. Απο την άλλη μεριά, υπάρχουν πολλοί λιγότεροι, Βίσωνες, ελάφια, ελεφαντες, κλπ που ο άνθρωπος έχει εξαλείψει.
Νομίζω ότι στους ερευνητές του Portsmouth αξίζει ισλαμικό παπούτσι (το λιγότερο...)
Άντε και καλή χρονιά.
(Θα πάω στο Σύνταγμα να βοηθήσω να σβήσουμε το δέντρο, γιατί όλο και κάποιοι αλήτες θα θέλουν να το κάψουν) !!!
Ποτέ δεν τους πήγαινα τους γαύρους, και με έλεγαν προκατειλημμένο. Τώρα που έχω και τη συνδρομή της επιστήμης να δω που θα πάνε να κρυφτούν οι παλιόγαυροι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Κυνική!
Καλή χρονιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι θα είναι!!!
Ναι παιδί μου, είναι σίγουρη, σου λέω, η πηγή μου.
Αν μου πεις σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται αυτό το project του ...εμβολίου, θα σου αποκαλύψω τις πηγές μου;
Είναι καλό το deal... πίστεψε με.
Κλίματα,πρόβατα,εκπομπες ρύπων,μην καταπιέζετε τα ζωντανά,αφήστε τα να κλάσουν και να ρευτούν ελεύθερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΑ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΑ
(για να τα φάμε το Πασχα δηλαδή!)
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Kαλη μερα άθεε και καλη και παραγωγικη χρονια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πειραζω προφανως για τη νευροθεολογια, αν και δεν θα εκπλησσομουν αν ανοιγε και ενας τετοιος κλαδος. Οχι πως δεν ειναι στα σκαρια. Για παραδειγμα, εκτος απο το γονιδιο της θρησκευτικοτητας που ψαχνουν, σκαλιζουν και τον εγκεφαλο για να αποκαλυψουν αναλογα κεντρα.
Αλλά ο ορος νευροθεολογια υπαρχει αν ψαξεις στο google. για παραδειγμα δες εδω:http://www.cognitiveliberty.org/neuro/neuronewswk.htm
Kαλη μερα άθεε και καλη και παραγωγικη χρονια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πειραζω προφανως για τη νευροθεολογια, αν και δεν θα εκπλησσομουν αν ανοιγε και ενας τετοιος κλαδος. Οχι πως δεν ειναι στα σκαρια. Για παραδειγμα, εκτος απο το γονιδιο της θρησκευτικοτητας που ψαχνουν, σκαλιζουν και τον εγκεφαλο για να αποκαλυψουν αναλογα κεντρα.
Αλλά ο ορος νευροθεολογια υπαρχει αν ψαξεις στο google. για παραδειγμα δες εδω:http://www.cognitiveliberty.org/neuro/neuronewswk.htm
Kαλή χρονια @κουκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντα υπάρχει μια επιστημονικη τεκμηριωση για την προελευση των αντιπαθειων μας! Τωρα μπορεις να εχεις και επιχειρηματα.
Καλημέρα @Κατερίνα και καλή και πλούσια χρονια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη τη στιγμη το εμβολιο το δοκιμαζουν στο μπαρμπούνι!. Το επομενο σταδιο , ο άνθρωπος!
Να εισαι παντα καλά!
@Καλμέρα @Vad και καλή χρονια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λες, καλέ; Θα τα αφήνουμε ελευθερα να καταστρεψουν τον πλανήτη; Ασε και που τρωνε μισο δασος την ημερα. Εδω εχουν καταφαει ολα τα δαση του Αμαζονιου. Εχεις δει κατσικα σε χωραφι; Για ποτε το ξεοκκαλιζει, δεν παιρνεις χαμπάρι. Μεχρι και τις πετρες στο τελος θα φανε, τα λαιμαργα!
Καλημερα @NP και καλή χρονια, με ευόδωση ολων σου των στοχων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ισοδυναμιες με τα αυτοκινητα βγαινουν οχι με βαση το μεθανιο, αλλα μεταφράζοντάς το σε αντιστοιχο CΟ2. Στην αναρτηση δεν το εχω διασαφηνισει, για να μην γινει πολυ επιστημονικο το αρθρο και μπλεχτουμε παραπάνω με μετατροπες μοναδων και ισοδυναμιες κλανιας-μεθανιου-CΟ2. Aλλα απο σενα, κανεις δεν μπορει να ξεφυγει!
Ο πινακας που εχω στην αρχη του κειμενου ειναι απο αλλου, (απο τον ΟΗΕ!!!) και δεν ειναι απο στοιχεια του @Portsmuth.
Για το πως επιβαρυνει το καθενα απο αυτα που εξεταζεις υπαρχουν αναλυτκοι πινακες, (αν και δεν καθισα να δω πώς παραγονται και ποσο αξιοπιστοι ειναι).
Ειδες NP, ποσο δυσκολο πραγμα ειναι η επιστημη; Προσωπικα πιστευω οτι τα τζακια κανουν μεγαλυτερο κακο, αλλά ποιος με ακουει;;