Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Το Παλαιστινιακό Πρόβλημα: Σύντομη Ιστορική Επισκόπηση

Εξ αιτίας της σφοδρής ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζα, της σφοδρότερης ίσως, απ’ όσες έχουν επιχειρηθεί μέχρι σήμερα, ουσιαστικά από τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 και δώθε, αποφάσισα να γράψω ένα σύντομο χρονικό του Παλαιστινιακού προβλήματος, το οποίο ως γνωστόν παραμένει ανεπίλυτο εδώ και 60 ολόκληρα χρόνια. Οι σελίδες που ακολουθούν, κάθε άλλο παρά πλήρη εικόνα του προβλήματος δίνουν. Αναγκαστικά περιορίστηκα σε όσα θεώρησα ότι θα έδιναν ένα πλαίσιο αναφοράς των γεγονότων, παραλείποντας λεπτομέρειες, που σε τελευταία ανάλυση θα μπορούσαν να ήταν περισσότερο σημαντικές από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω. Δεν είμαι γνώστης του προβλήματος και γι αυτό ζητάω την κατανόησή σας για λάθη, ανακρίβειες και παραλείψεις.

Πολλοί ίσως απορήσετε για την επιλογή της σημερινής ανάρτησης, τέτοια μέρα που είναι, Πρώτη του Χρόνου, μέρα που όλοι θα θέλαμε να ήταν και η καλύτερη, αλλά, δυστυχώς τα πράγματα για άλλη μια χρονιά, δεν ήρθαν έτσι, δεν μάς ξύπνησαν αγγελικοί ύμνοι και φωτεινά χαμόγελα, αλλά σειρήνες συναγερμών και ασθενοφόρων, κραυγές πόνου και απελπισίας και οι πρώτες εικόνες της χρονιάς που αντικρίσαμε δεν ήταν παρά εικόνες απελπισίας από φέρετρα και χαλάσματα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το δίκαιο είναι με τη μεριά των Παλαιστινίων οι οποίοι παλεύουν, όχι πάντα με τους πλέον δόκιμους τρόπους, ν’ αποκτήσουν το δικαίωμα για μια δική τους πατρίδα, έστω και αν αυτή η διεκδικούμενη πατρίδα έχει σήμερα συρρικνωθεί στο 22% του εδάφους, από το αρχικό που τους αναλογούσε. Πολλοί σοφοί και ειδικοί επί των ειδικών έχουν προσπαθήσει όλο αυτό το διάστημα να βρούνε λύσεις ώστε να σταματήσει κάποια στιγμή το μακελειό. Εις μάτην. Οι πολεμικές επιχειρήσεις αντί να μειώνονται όλο και πυκνώνουν. Δεν μπορώ να προτείνω, ούτε καν να φανταστώ λύσεις. Δεν ξέρω αν όλα θα ξαναγίνονταν μέλι-γάλα, αν το Ισραήλ μείωνε τις εδαφικές του απαιτήσεις ή αν απέσυρε όλους τους εποίκους του, ή αν ξεμπλέκονταν εντελώς οι αραβικοί από τους εβραϊκούς πληθυσμούς, ή αν ξαφνικά συναδελφώνονταν. Για να μην έχει υπάρξει έως τώρα λύση, θα πει ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο περίπλοκο και ίσως πέρα από τις θελήσεις των αντιμαχομένων και των προστατών τους.

Πάντα πίστευα ότι τα προβλήματα δεν είναι μόνο πολιτικά, αλλά γεωπολιτικά, δηλαδή ότι η γεωγραφία είναι μια ανυπέρβλητη και καθοριστική σταθερά που εν πολλοίς υπαγορεύει και τις πολιτικές κινήσεις και τα αποτελέσματα. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν παρατηρήσουμε τη θέση των σημερινών Παλαιστινιακών εδαφών στο χάρτη, δυο, δηλαδή, ορφανά κομμάτια, αποκομμένα μεταξύ τους και εμφυτευμένα στο σώμα του Ισραήλ, και αν μεγεθύνοντας το κάθε κομμάτι χωριστά, ακόμα παραπάνω, παρατηρήσουμε τις εκατοντάδες διαφορετικές κουκίδες που συμπλέκονται μεταξύ τους, με κάθε μια απ’ αυτές ν’ αντιστοιχεί και σε διαφορετικό πληθυσμό, τότε ίσως καταλάβουμε γιατί η πληγή αυτή συνεχίζει να παραμένει ανοιχτή.

Οι δυο επόμενοι χάρτες απεικονίζουν τη γεωγραφία, ο πρώτος, και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, ο δεύτερος.





Το Παλαιστινιακό πρόβλημα γεννήθηκε το 1948, με το πέρας του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου όταν, υπό το κράτος της φρίκης του Ολοκαυτώματος και τη μαζική μετανάστευση καταδιωκόμενων Εβραίων από την Ευρώπη στην υπό Βρετανική κατοχή από το 1917, Παλαιστίνη, όχι χωρίς να συναντήσουν εμπόδια από τους Βρετανούς, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν την διχοτόμηση των Παλαιστινιακών εδαφών σε δυο ίσα περίπου μεγέθους κομμάτια, ώστε το ένα απ’ αυτά να αποτελέσει το ανεξάρτητο κράτος του Ισραήλ και το άλλο των Παλαιστινίων, με τρόπο όπως απεικονίζεται στον παρακάτω Χάρτη. Η δε Ιερουσαλήμ, επρόκειτο να τεθεί κάτω από διεθνή έλεγχο.

Το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών απεικονίζεται στον επόμενο χάρτη.






Στην πραγματικότητα οι συμπλοκές μεταξύ των Παλαιστινίων και Εβραίων άρχισαν ήδη από το 1947, αλλά μέχρι την αποχώρηση των Βρετανών το 1948, παρέμεναν σε επίπεδο εμφυλίου πολέμου. Εν τω μεταξύ όσοι Παλαιστίνιοι δεν ήταν διατεθειμένοι να μείνουν κάτω από ισραηλινό έλεγχο, γύρω στους 250,000 και κυρίως από τις ανώτερες και εύπορες τάξεις μετανάστευσαν ή εξαναγκάστηκαν σε φυγή από τους Ισραηλίτες σε γειτονικές αραβικές χώρες.

Με το που αποχώρησαν οι Βρετανοί τον Μάιο του 1948, οι μεν Ισραηλινοί ανακήρυξαν το δικό τους κράτος, σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ, οι Άραβες όμως, δεν ήταν διατεθειμένοι να το δεχτούν και οι χώρες του Αραβικού συνδέσμου, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιράκ, Συρία και Λίβανος, κήρυξαν πάραυτα τον πόλεμο στο νεοϊδρυθέν κράτος. Στην αρχή οι Άραβες υπερτερούσαν, μετά όμως από εννιάμηνες μάχες οι Ισραηλινοί πήραν το πάνω χέρι αντεπιτέθηκαν και τους εξώθησαν. Τον Μάρτιο του 1949, επετεύχθη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, κατά την οποία ορίσθηκαν τα εσωτερικά όρια του Ισραήλ, γνωστά και ως «Πράσινη Γραμμή». Έτσι, οι Αιγύπτιοι διατήρησαν τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ιορδανοί την Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, κτήσεις που κράτησαν μέχρι τον πόλεμο του 1967, οι Σύριοι μια στενή λωρίδα στην λίμνη της Γαλιλαίας και οι Λιβανέζοι ένα μικρό κομμάτι γης, στη Rosh Hanikra. Ο πόλεμος αυτός είχε σαν αποτέλεσμα γύρω στους 700,000 Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους. Για νεκρούς, δεν το συζητάμε, ήταν πολλοί. Ίσαμε 10,000 από κάθε μεριά. Με τον τρόπο αυτό οι Ισραηλινοί κατόρθωσαν να αυξήσουν τα εδάφη τους εις βάρος των Παλαιστινίων στο 77%, έναντι του 55% που τους είχε αρχικά αποδοθεί.

Το 1967 το Ισραήλ εξαπόλυσε τον περίφημο πόλεμο των έξι ημερών κατά τον οποίο απέσπασε: τη λωρίδα της Γάζας και τη χερσόνησο του Σινά από την Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία και τα υψώματα του Γκολάν στο βορρά από τη Συρία. Η αρχή «γη-ως-αντάλλαγμα-για ειρήνη», απετέλεσε τη βάση για τις αραβο-ισραηλινές διαπραγματεύσεις με σκοπό την αναγνώριση των ισραηλινών συνόρων. Σαν μέρος αυτής της συμφωνίας, το 1979 το Ισραήλ επέστρεψε τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο. Εξ αιτίας του πολέμου αυτού, γύρω στο μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν για πολλοστή φορά τα εδάφη τους.

Τον Ιούνιο του 1982, το Ισραήλ εισέβαλε στο Λίβανο με σκοπό την εξολόθρευση του PLO. Στα πλαίσια μιας νέας συμφωνίας, το PLO αποχώρησε από την Βηρυτό, εκείνη η εποχή όμως, μάς έμεινε γνωστή από τις άγριες σφαγές των Παλαιστινίων προσφύγων στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα.

Το 1987 ήταν η χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα. Το 1993, με τις συμφωνίες του Όσλο ανάμεσα στον Αραφάτ και τον Γιτζάκ Ράμπιν, πρωθυπουργό του Ισραήλ, τέθηκαν οι βάσεις για την Παλαιστινιακή αυτοδιάθεση στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με προοπτική τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, αλλά με το Ισραήλ, υπεύθυνο για την προστασία των ισραηλιτών που συνέχιζαν να παραμένουν στα παλαιστινιακά εδάφη. Παρά ταύτα το πρόβλημα της Ιερουσαλήμ παρέμενε ανεπίλυτο, όπως και η επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων.

Η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή ιδρύθηκε το 1994, την επαύριο δηλαδή των συμφωνιών του Όσλο, σαν συνέχεια του PLO και σαν πρώτο βήμα προς την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων, με την προοπτική οι τελικές διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν σε μια πενταετία, το 1999. Πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε επιτυγχάνοντας σαρωτική νίκη, ο Γιασέρ Αραφάτ. Ανάμεσα στις αρμοδιότητές της ήταν η διαχείριση αστικών υποθέσεων και θεμάτων ασφαλείας, στις Παλαιστινιακές αστικές περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, και η διαχείριση αστικών υποθέσεων μόνο, στις αγροτικές περιοχές. Τα υπόλοιπα εδάφη επρόκειτο να παραμείνουν κάτω από τον αποκλειστικό έλεγχο του Ισραήλ. Η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή διατηρεί επίσημο σώμα 40,000-80,000 οπλισμένων στρατιωτών, που τυπικά εκτελούν χρέη αστυνομικών.

Οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν το 1999, χωρίς επιτυχία και διακόπηκαν το 2000 με την κήρυξη της δεύτερης Ιντιφάντα.

Οι Ισραηλινοί συνέχισαν να εποικίζουν τα κατεχόμενα εδάφη, ενώ οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να εφαρμόζουν μια νέα τακτική με επιθέσεις αυτοκτονίας. Την ίδια εποχή άρχισε και η κατασκευή από το Ισραήλ, του περίφημου τείχους στη Δυτική Όχθη εντός των Παλαιστινιακών εδαφών. Το 2002 υπήρξε μια κίνηση από τον πρόεδρο Bush, για την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, αλλά το σχέδιο ναυάγησε με τον πόλεμο του Ιράκ. Την ίδια χρονιά το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε απόφαση για την δημιουργία δυο ανεξάρτητων κρατών με ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα.

Το 2005, επί κυβερνήσεως Αριέλ Σαρόν, για λόγους βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας του Ισραήλ, αποφασίστηκε η εκκένωση, έναντι υψηλής αποζημίωσης για τους απερχόμενους, 21 καταυλισμών της Λωρίδας της Γάζας και τεσσάρων, από τους 120, καταυλισμούς της Δυτικής Όχθης. Συνολικά αποχώρησαν 8000 άποικοι. Πολλοί, εν μια νυκτί.

Σήμερα, από τις περιοχές αυτές, η Δυτική Όχθη βρίσκεται εν μέρει κάτω από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή και εν μέρει κάτω από στρατιωτική Ισραηλινή διοίκηση. Τα υψώματα του Γκολάν βρίσκονται κάτω από την πολιτική διοίκηση του Ισραήλ, ενώ η ανατολική Ιερουσαλήμ κάτω από ειδικό καθεστώς. Η λωρίδα της Γάζας παρέμεινε υπό την κατοχή των Ισραηλινών από το 1967 έως το 2005. Παρ’ όλα αυτά σήμερα συνεχίζουν να ελέγχουν τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα της περιοχής, καθώς και την χερσαία πλευρά προς τα Ισραηλινά σύνορα. Επίσης, η παροχή νερού, οι επικοινωνίες, η ηλεκτροδότηση και η αποχέτευση βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ, καθώς επίσης και οι τελωνειακές ρυθμίσεις. Το δε χρησιμοποιούμενο νόμισμα είναι το Ισραηλινό. Η Αίγυπτος ελέγχει τη νότια περιοχή της Γάζας, στα σύνορα με την έρημο του Σινά.

Η Λωρίδα της Γάζας δεν αναγνωρίζεται διεθνώς σαν τμήμα κυρίαρχης χώρας. Ενώ διεκδικείται από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή σαν μέρος των Παλαιστινιακών περιοχών, στην πραγματικότητα βρίσκεται κάτω από την διοίκηση της de facto κυβέρνησης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς.

Από τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2005, νικητής αναδείχθηκε ο Μαχμούντ Αμπάς, του PLO/Fatah, με ποσοστό 62%. Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιανουάριο του επόμενου έτους όμως, πλειοψήφησε η Ηamas, με 74 έδρες σε σύνολο 132.

Οι εντελώς δε, διαφορετικοί προσανατολισμοί ανάμεσα στη Χαμάς, (φανατικοί μουσουλμάνοι) που πλειοψήφησε στη Λωρίδα της Γάζας και τη Φατάχ του Προέδρου Αμπάς (κοσμικός προσανατολισμός) που διατηρεί το προβάδισμα στη Δυτική Όχθη, είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο όξυνσης, που τον Ιούνιο του 2007 κατέληξαν στη Γάζα σε κανονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη, με τραγικό αποτέλεσμα 120 νεκρούς και τριπλάσιους τραυματίες.

Οι Παλαιστίνιοι που διαμένουν σήμερα στη Δυτική Όχθη ανέρχονται στους 2,407,681. Οι Ισραηλινοί ανέρχονται στους 187,000, ενώ κάπου 177,000 κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Συνολικά καταλαμβάνουν το 40% των εδαφών της Δυτικής Όχθης,

Οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας ανέρχονται στους 1,482,405.

Οι Ισραηλινοί έποικοι στα υψώματα του Γκολάν είναι γύρω στους 20,000, ενώ υπάρχουν περί τους 100 επί πλέον καταυλισμούς τους οποίους δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ.
Η οικονομική και κοινωνικη ζωή στην Παλαιστίνη ίσως εξεταστεί σε επόμενη ανάρτηση.

65 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο κείμενο. Με βοήθησε να βάλω σε μία τάξη τα πράγματα μέσα στο μυαλό μου. Καλή χρόνια b.t.w.

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι σκοτωμοί και οι φωθιές,
    σ' Αθήνα - Παλεστίνη,
    δράσεις χρειάζοντ' όχι ευχές,
    για Αγάπη και Ειρήνη!

    Εύχομαι του χρόνου οι συνθήκες να σε "αναγκάσουν" να βάλεις ένα πιο ευχάριστο κείμενο την Πρωτοχρονιά!

    Υγεία, δημιουργικότητα και επαγρύπνιση το 2009 cynical!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάνω που έψαχνα πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Σε ευχαριστώ .
    Μόνο που, σε λίγο μπαίνει ο καινούριος χρόνος και το θέμα δεν ενδείκνυται για ...ρεβεγιον!
    Σου εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε διαρκή εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεσαι και συ ρε cynical δεν κάνεις και μια εκεχειρία μέρα που είναι.
    Εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημα Ισραήλ Παλαιστίνης δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τον παραλογισμό των εθνικισμών που δυστυχώς έχουν το πάνω χέρι σε όλες τις εθνικές διενέξεις και διαφορές.
    Πάντως από τις 2 Απριλίου 1947, όταν για πρώτη φορά το ζήτημα της Παλαιστίνης εισήχθη με πρόταση της Μ. Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, μέχρι την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Αράβων τον Ιούλιο του 1948, δύο είναι οι ιστορικές ημερομηνίες που σημάδεψαν τη ροή των γεγονότων: Η 29η Νοεμβρίου 1947, όταν η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ με 33 ψήφους υπέρ, 13 κατά (μεταξύ αυτών και της Ελλάδος) και 10 αποχές ψήφισε το σχέδιο διαχωρισμού της Παλαιστίνης σε δύο κράτη, το εβραϊκό και το αραβικό, με την πόλη των Ιεροσολύμων υπό ειδικό διμερές καθεστώς ως corpus separatum,(όπως φαίνεται στον 3ο χάρτη που έχεις) και η 14η Μαΐου του 1948, όταν έληξε η βρετανική Εντολή και ανεκηρύχθη το κράτος του Ισραήλ. Λίγο μετά την αναγνώρισή του από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ άρχισε να δέχεται επιθέσεις των γειτονικών αραβικών κρατών που ποτέ δεν αποδέχθηκαν την ύπαρξή του.
    Τα εδάφη που δίνονταν τότε στους Παλαιστίνιους και όπως φαίνονται στον χάρτη που παραθέτεις, και περισσότερα ήταν και επικοινωνούσαν μεταξύ τους, συν το ότι η Ιερουσαλήμ θα ήταν υπό διεθνή έλεγχο. Περάσανε τα χρόνια χύθηκαν ποτάμια αίματος και αν έπεφτε τώρα στο τραπέζι εκείνο το σχέδιο του 1948 με χέρια και με πόδια θα το υπόγραφαν όχι μόνο η αλφατάχ και η χαμάς αλλά και οι ακόμη πιο σκληρές φανατικές ομάδες Παλαιστινίων. Έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και η αραβική πλευρά.
    Ο εθνικισμός τυφλώνει. Κοιτάξτε τι πάθαμε εμείς το 1922.
    Καλή χρονιά cynicoula μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ εμπεριστατωμένη επισκόπηση.
    Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε.

    Καλή Χρονιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον επιπόλαιη ανάλυση και παράθεση γεγονότων. Και αν δεν είσαι γνώστης των γεγονότων, όπως σπεύδεις να ομολογήσεις, ζητώντας παράλληλα και συγγνώμη, γιατί ασχολείσαι; Και μάλιστα Πρωτοχρονιάτικα.

    Νομίζω ότι ορισμένα θέματα καλό είναι είτε να αποφεύγονται είτε να βασίζονται σε κάποια σοβαρή έρευνα, που πέρα από απλή παράθεση γεγονότων (και αυτή λανθασμένη) να δίνει και κάποια ιδέα των αιτίων που τα δημιούργησαν. Π.χ. δεν είναι δυνατόν να αναφέρεις ότι "Το 1967 το Ισραήλ εξαπόλυσε τον περίφημο πόλεμο των έξι ημερών κατά τον οποίο απέσπασε: κλπ. κλπ." χωρίς καμμία αναφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες "εξαπολύθηκε" αυτή η επίθεση.

    Το Παλαιστινιακό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και είναι επικίνδυνο να αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητα και με την ελαφρότητα του κειμένου σου, έστω και αν το δικαιολογείς σαν χρονικό. Υπάρχουν πολύ εμπεριστατωμένα χρονικά της διένεξης, και καλό θα ήταν να τα είχες διερευνήσει και απλά θα αρκούσε η παραπομπή σου σε αυτά, και όχι στις επιπολαιότητες της Wikipedia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Cynical η ανάρτησή σου είναι πολύ καλή και ενημερωτική όπως και αυτή του Πασχάλη (homo-sapiens).

    Είναι καλό που υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν το χρόνο τους για να ενημερώσουν άλλους που δε γνωρίζουν.

    Είναι σημαντικό ότι αυτές τις μέρες δεν διάβασα σε καμία εφημερίδα κάποιο χρονικό της σύγκρουσης με τόσο περιεκτικό και απλό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπτέ Palestinian.,

    Απ' όσα αναφερεις στο σχολιο σου ΔΕΝ φαινεται να επισημανεις καποιο λαθος στο κειμενο. Το μονο που επισημαινεις ειναι μια παραλειψη για τις αιτιες του πολεμου του 1967. Θα εισαι πολυ ΑΦΕΛΗΣ για να πιστευεις οτι το παλαιστινιακο μπορει να αναπτυχθει σε 5 σελίδες. Και να αναλυθει στις αιτιες του και να αξιολογηθει.
    Σε αυτα που εγραψα τι ειναι λαθος;;
    Κρινε σε αυτα που βλεπεις και οχι να αφοριζεις γενικα και αοριστα περι Wikipedia. Και αυτη στηριζεται σε πηγες τις οποιες μαλιστα αναφερει.
    Aμα ήσουν συγκροτημενο ατομο θα επεσημανες τα λαθη και θα ανεφερες τις πηγες που θεωρεις πιο αξιοπιστες.
    Αλλα, τωρα για οσους αφοριζουν γενικως και αοριστως αυτα ειναι πολυτελειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Ναυτίλε και χρόνια πολλά. Καλο ειναι να θυμόμαστε που και που πώς ξεκινησε το προβλημα, γιατι χανομαστε μεσα στις απαριθμησεις νεκρων καθε φορα και χανουμε και την αισθηση τού γιατί γινονται ολα αυτα και πως θα τελειωσουν καποια φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Palestinian,

    γιατι ειναι "Καλο να αποφευγονται να θίγονται" τετοια θεματα;;; Πολυ ασχημα μου μυριζει αυτο!. Υπαρχει καποιος ποι ειναι authorized να γραφει για το παλαιστινιακο; Υπάρχει κάποια επίσημη γραμμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή χρονιά @Ιkor, και τις ευχες μου για ενα ειρηνικο 2009.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Νίκο Λολιόπουλε τις ευχές μου για μια καλή χρονια. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Καλημέρα @Χαμομηλάκι.

    Τις ευχες μου για μια καλή χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @navarino-s, Καλημερα και τις ευχές μου για μια ηρεμη και δημιουργικη χρονια.

    Ειναι δυσκολο τοσο διαφορετικοι λαοι να μπορεσουν να συμβιωσουν, δεδομενων των εθνικισμων και αυτων που εχουν συμφερον να τους πυροδοτουν και να τους συντηρουν. Θα αποτολμήσω να πω οτι οι εθνικισμοι αμβλύνονται εκει όπου ανεβαινει το βιοτικο επιπεδο. Οσο η Παλαιστινη καταποντιζεται οικονομικα, τοσο η βια θα ανεβαινει σε ένα φαυλο κυκλο. Και το Ισραηλ δεν ειναι σε πολυ καλη κατασταση. Και οι πληθυσμοι εκει ειναι πολύ μπερδεμενοι ωστε παντα να βρισκονται ευκαιριες για αναζοπυρωσεις. Παράλληλα με τους Ισραηλιτες στην Δ. Όχθη, υπάρχουν επίσης και πολλοί Άραβες μεσα στο Ισραήλ.

    Η ανταλλαγη πληθυσμων (παρ' οτι οδυνηρη) το 22 στην ελλαδα, απεφυγε όμως την αποσταθεροποιηση μετα τον αποτυχημενο πολεμο. Το ιδιο αναμεμειγμενοι ηταν και οι σλαβικοι με τους ελληνικους πληθυσμους στη μακεδονια και οχι μονο στη δυτικη.
    Πάντως, δυσκολο βλεπω να συμβιωνουν αν οι λαοι δεν ξεχωρισουν τελειως, μετά από τοσα που εχουν μεσολαβησει.

    Και πάλι καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή Χρονιά @Greek Rider και σου εύχομαι να είσαι πάντα μάχιμος και δημιουργικός.

    Καθε φορα μενουμε στις αποσπασματικές ειδησεις για τις μαχες και τις εκατομβες θυμάτων, και χανουμε το ολον. Δεν μπορουμε να βλεπουμε τα πραγματα συγκινησιακα μονο, αλλά και με τη λογικη. Ουτε εχει νοημα να καταδικαζουμε μονο και να ξεπλυνουμε τα χερια μας θεωρώντας οτι καναμε το καθηκον μας. Σε αυτον το πολεμο δεν φταιει μονο η μια πλευρα. Το ζητουμενο ειναι οι παλαιστινιοι να αποκτησουν πατριδα όπως επίσης και ο τροπος που θα επιτευχθει αυτό. Πιστευω ότι δεν μπορούμε να κρινουμε το παρον αν δεν γνωριζουμε το παρελθον.

    ΤΟ αρθρο του Πασχαλη είναι παρα πολυ διεισδυτικο και τον συγχαιρω. Η πλακα ειναι οτι τα βγαλαμε σχεδον ταυτοχρονα στον αερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλή χρονιά Cynical !

    Έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με τα αναγραφόμενα.
    Απο ποιόν "αποφασίστηκε" να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος μέσα σε ένα ήδη υπάρχον κράτος ?
    Ποιός μπορεί να έχει τέτοια "εξουσιοδότηση" ?

    Αυτές είναι καθαρά αποκιοκρατικές πρακτικές καθώς η παλαιστίνη ήταν Αγγλική αποικία. Για μια ακόμη φορά η εγκληματική Βρετανική Αυτοκρατορία έβαλε κόσμο να σκοτώνεται για να εδραιώσει τα συμφέροντα της δύσης στην περιοχή.

    Τι είναι το Ισραήλ ?
    Κάποιοι νομάδες που έιχαν φύγει απο ένα μέρος του κόσμου πριν απο 2.000 χρόνια θέλουν να γυρίσουν στη "Γη των προγόνων τους" ? Είμαστε σοβαροί ?
    Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει 2.000 χρόνια ?
    Σαν να εμφανιστούν οι Πελασγοί, οι Κάρες ή οι Αιολείς και να θέλουν να εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο, τη Στεραιά, κλπ.

    Τι είναι το σημερινό Ισραήλ ?
    Το πιθανότερο είναι η ιστορία του μέλλοντος να το καταγράψει απλώς σαν μια προκεχωρημένη Αμερικάνικη Βάση.
    Πουθενά στο άρθρο σου δεν γίνεται μνεία στη σκανδαλώδη υποστήριξη που έχει το Ισραήλ απο τη Δύση. Το 25% της συνολικής αμερικανικής "βοήθειας" πηγαίνει στο Ισραήλ.
    Πρόκειται για ένα τελείως στρατιωτικό κράτος. Με F16 που μπορούν να μπορούν να επιχειρούν νύχτα, πυρηνικά υποβρύχια, κλπ.

    Γιατί το Ισραήλ (τελείως αντίθετα με την Παλαιστίνη) έχει τέτοιο δημογραφικό πρόβλημα ? Μήπως γιατί κανείς δεν έχει διάθεση να κάνει παιδιά μέσα σε μια στρατιωτική βάση ?
    Πόσο γνωστό είναι ότι ο ελάχιστος πληθυσμός του Ισραήλ συντηρείται απο διαρκείς "εθνοποιήσεις" ξένων (κυρίως απο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες), αλλά καί από κάθε μέρος του κόσμου που μένουν κατα μέσον όρο 3-4 χρόνια (ως στρατιώτες) και μετά φεύγουν για Αμερική κυρίως. (Αν έχεις Ισραηλινό διαβατήριο μπορείς να άνετα πας για μόνιμη εγκατάσταση στις ΗΠΑ).

    Η γνώμη μου είναι ότι το σημερινό Ισραήλ έιναι ένα πρόσχημα κράτους για να βρίσκεται σε ένα νευραλγικό σημείο του πλανήτη μαι τεράστια στρατιωτική βάση της Δύσης

    Επίσης ότι κλειδί του ζητήματος είναι το δημογραφικό. Η πλυθησμιακή σχέση δηλαδή Ισραηλινών - Παλαιστινίων. Αυτό θα κρίνει το μέλον της περιοχής. Αυτό που παρατηρούμε τώρα έιναι μια ήπια γενεοκτονία και η προσπάθεια εξαναγκασμού των υπολοίπων να φύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα @NP και καλή χρονιά.

    Strictly speaking, εφ όσον αποφασίστηκε να δημιουργηθεί καποιο κρατος να μαζεψει τους κυνηγημενους εβραιους, (οι οποιοι ήδη συνερρεαν κατα χιλιαδες στην περιοχη, θεωρείς ότι υπήρχε καποια περιοχη περισσότερο "κατάλληλη"; Προσπαθω να σκεφτω ψυχραιμα και λογικά και ελπίζω να μην παραξηγηθω για biased θεσεις. Γιατι δηλαδη οι Εβραιοι να μην δικαιούνταν μια πατριδα, και μαλιστα σε μια εποχη όπου ολοι οι λαοι ψαχνανε την εθνικη τους ταυτοτητα και δημιουργουσαν κρατη με βαση την ταυτοτητα αυτη; Το σημερινο Ισραηλ δεν εχει καμια σχεση με αυτους που το ξεκινησαν και προσπαθω να μην ερμηνευω την ιστορια με βασει του τι συμβαινει σημερα. Ας μην ξεχναμε τη συνεισφορα τους στο παγκοσμιο επαναστατικο κινημα και την προοδευτικη διανοηση.

    Υπήρχε παντοτε εβραικη παρουσια στην περιοχη, κατα τον 19ο δε, αιώνα αποτελούσαν την πλειονοτητα στην Ιερουσαλημ, και το 10% του πληθυσμου της περιοχης.

    Δημογραφικα στοιχεια για τους εβραικους-χριστιανικους και μουσουλμανικους πληθυσμους της παλαιστινης απο τον 1ο αιωνα μεχρι το 1948 βρισκονται αναλυτικα και με πληθωρα references στο http://en.wikipedia.org/wiki/Palestine

    Ο 1ος μ.χ αιωνας ειναι ο τελευταιος αιωνας που πλειψηφουν. Η εισροη ξαναρχιζε σταθερα αυξητικα απο το τελος του 19ου και συνεχιζεται μεχρι το 1948, όπου φτανουν να ειναι σε αριθμους οι μισοι σχεδον, του μουσουλμανικου στοιχειου.

    Στην πραγματικοτητα οι Βρετανοι, οσο ησαν κυριαρχοι στην περιοχη, εθεταν εμποδια στην μαζικη μεταναστευση των εβραιων για να αποφευχθει η πόλωση με τος Άραβες, τους οποιους θεωρουσαν συμμαχους και οι οποιοι εξαπελυαν συχνες επιθεσεις εναντιον των εβραιων. Η μεταναστευση ομως συνεχιζοταν απο διαφορα μερη, ειτε λογω της ανοδου των εθνικισμων που τους καταδιωκαν (π.χ. Ρωσια) ειτε λόγω των Ναζί.
    Η Βρετανια δεν ηθελε να διαταραξει τις σχεσεις της με τους Αραβες γιαυτο και εβαζε quota στην εβραικη μεταναστευση, λιγο πριν και κατα τη διαρκεια του 2ου παγκοσμ. πολεμου. Μαλιστα ειχε συλλαβει χιλιαδες εξ αυτων και αλλους τους κραταγε υπο περιορισμο στην Κυπρο. Λογω αυτων των μετρων οι Εβραιοι οργανωθηκαν και ξεσηκωθηκαν εναντιον των βρετανων της Παλαιστινης με ανταρτικο και βομβιστικες επιθεσεις. Η Βρετανια λογω των ταραχων ανεθεσε το προβλημα στα Ην. Έθνη τα οποια και αποφασισαν το γνωστο σχεδιο. Παρ' όλα αυτα η Βρετανια συνεχισε να απαγορευει τη εισοδο των Εβραιων και συνεχιζε τις φυλακισεις.

    Η εντυπωση μου ειναι οτι αν δεν υπηρχε το Ολοκαυτωμα, πιθανον και να μην δημιουργειτο η αναγκη για ιδρυση κρατους και οι εβραιοι να συνεχιζαν να παραμενουν στη διασπορα. Επισης, θεωρω ότι οι Βρετανοι δεν τους εβλεπαν με καλο ματι και οτι δεν επροκειτο να βγουν κερδισμενοι απο ενα ισραηλιτικο κρατος. Ειχαν πολλοι καλυτερες σχεσεις με τους Αραβες.
    Αν κανω λαθος διορθωσε με.

    Η αναρτηση δεν αποτελει κριτικη επισκοπηση του παλαιστινιακου. Πουθενα δεν αναφερω αιτιες, ουτε ασκω κριτικη, ουτε λαμβανω θεση εκει μεσα. Η αναρτηση ειναι μια time-line των γεγονοτων. Δινω references για τα περαιτερω.

    Οι Παλαιστινιοι οπως και ολοι οι μουσουλμανοι κανουν περισσοτερα παιδια απο τους δυτικους for cultural reasons. Οσο αστικοποιειται καποιος κανει και λιγοτερα παιδια. Αλλη εξηγηση δεν βλεπω.

    Η αμερικη εδινε το 2007 6.8 εκατομμυρια δολλαρια τη ΜΕΡΑ στο Ισραηλ και 0.3 τη ΜΕΡΑ στην Παλαιστινη. Πηγη: http://www.ifamericansknew.org/stats/usaid.html#source

    Άλλους λογους περα απο τους προφανεις για την υποστηριξη του Ισραηλ απο Αμερικη, δεν γνωριζω.
    Το δημογραφικο και η υπεργεννητικοτητα των Αραβων ειναι η κυρια αιτια που δεν μπορεσε να σταθει λυση για τη δημιουργια ενος ενιαιου κρατους με ισα δικαιωματα σε αραβες/εβραιους. Σε λιγο καιρο οι εβραιοι δεν θα ηταν παρα μειονοτητα.

    Το προβλημα αγαπητε ΝΠ ειναι πολυ δυσκολο!! Και οσο οι πληθυσμοι μενουν μπλεγμενοι τοσο πιο δυσκολο θα γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ χρησιμο και ενημερωτικο το κειμενο.
    Καλη χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Cynical,

    2 επισημάνσεις:
    1) Όταν τέθηκε θέμα κράτους του Ισραήλ, η ΕΣΣΔ (με τον Σταλιν τότε), προσφέρθηκε να παραχωρήει μια "δημοκρατία", με αχανείς εκτάσεις εντός της ΕΣΣΔ στο Ισραήλ. Αυτό όμως δεν έγινε δεκτό, διότι το θέμα δεν ήταν να βρούν πατρίδα οι Εβραίοι, αλλά να πάνε συγκεκριμένα ως σφήνα ανάμεσα στους άραβες.
    Δεν έχω πρόχειρη πηγή γι αυτό που λέω αλλά έυκολα θα το βρείς.

    2) Κανείς δεν αμφισβητεί τη συνεισφορά των διεσπαρμένων στον κόσμο Εβραίων στα επαναστατικά κινήματα, την επιστήμη και την τέχνη. Τι απο όλα αυτά υπηρετεί το σημερινό κράτος του Ισραήλ ? Έχεις δεί κάτι στην τέχνη ? στην επαναστατικότητα ? Μόνο στη στρατιωτική τεχνολογία γίνονται όντως αξιόλογα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @NP,
    προτασεις για εβραικη περιοχη στα συνορα κοντα με την Κινα(!) σε μια αγονη και βαλτωδη περιοχη (οχι ανεξαρτητο κρατος φυσικα)δεν επεσαν μονο απο τον σταλιν αλλα και απο αλλους για να πανε στην Ουγκαντα, Μαδαγασκαρη και αλλου!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Proposals_for_a_Jewish_state

    Να σου πω, δεν θα τις θεωρουσα και πολυ ρεαλιστικες λυσεις. Καλώς η κακως οι εβραιοι παρ' όλη την μακροχρονια διασπορα δεν αφομειωθηκαν, δεν εξελιχθηκαν και κρατησαν σφιχτους δεσμους με τη γλωσσα, τη θρησκεια και την κοιτιδα των προγονων τους. Ο παραλληλισμος με αχαιους και πελασγους που εκανες δεν νομιζω οτι ισχυει. Παρ' όλα αυτα στην αμερικη πηγαν πολλοι περισσοτεροι απ' ότι πηγαν στην παλαιστινη.

    Εγω παντως δεν θα πήγαινα να κατοικησω στο στομα του Σταλιν.

    Τι εχει σημερα το Ισραηλ; ενταξει εχει κα ανθρωπους που δεν συμφωνουν με την επιθετικη πολιτικη. Και δεν ειναι λιγοι. Αλλα το σημερινο ισραηλ δεν ειναι το ιδιο με πριν 60 χρονια που ηταν αδυναμο και αλλιως ηθελε να ξεκινησει την καριερα του. Θυμασαι ποσοι τρεχανε απο ελλαδα στα κιμπουτς και ονειρευονταν ενος αλλου τυπου οργανωση;
    Παντως, δεν θελω να κανω συγκρισεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή Χρονιά σε όλους!
    Καλή προσπάθεια το κείμενο χρήσιμο και περιεκτικό!
    Αυτό που είπε ο NP :
    "Τι είναι το Ισραήλ ?
    Κάποιοι νομάδες που έιχαν φύγει απο ένα μέρος του κόσμου πριν απο 2.000 χρόνια θέλουν να γυρίσουν στη "Γη των προγόνων τους" ? Είμαστε σοβαροί ?"
    Δε ξερω αν είναι απόλυτα σωστό (πρέπει να έχουμε αυτοσυγκράτηση και ανοχή) ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ρε γαμώτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου @Αντωνη. ευχαριστω και καλη χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. «Οι νικητές σκουπίσανε τα ματωμένα τους σπαθιά, στ’ άσπρα δίχως ραφές πουκάμισα των νικημένων…» όμως δεν νίκησαν ποτέ παρά τα 60 χρόνια νικών! Ποτέ σχεδόν ένας τόσο μεγάλος νικητής όλων των μαχών δεν στάθηκε τόσο αδύνατο να κερδίσει έναν πόλεμο!

    Με ρώτησαν κάποτε ποιο είναι το ισχυρότερο όπλο του κόσμου και απάντησα αυθόρμητα: «Η πέτρα»! Η πέτρα των Παλαιστινίων της Ιντιφάντα που είναι χρόνια ανίκητη από τα τανκς και τα αεροπλάνα! Σημείο το αδιεξόδου των ισχυρών μάχη για ζωή ενός λαού.

    Η ιστορία είναι ατελείωτη και θυμίζει την ιστορία της κότας και του αυγού. Και σχεδόν όλα είναι γνωστά. Και ο καθένας τη διαβάζει όπως θέλει. Άλλος μιλάει για τις σφαγές ισραηλινών από τους άραβες οι οποίοι μόνο σκοπό έχουν «να εξαφανίσουν το Ισραήλ» και άλλος για τη σφαγή των αράβων από τους Ισραηλινούς… Και ο πρέσβης του Ισραήλ είπε πρόσφατα στη ΤΒ ότι να, η Χαμάς έχει σκοπό να εξαφανίσει το Ισραήλ… άρα; Άρα σωστά εμείς εξαφανίζουμε την.. την;;; την Χαμάς;;; ή τους Παλαιστινίους; Και τα παιδάκια;;; και αυτά έχουν από γεννησιμιού τους σκοπό τον αφανισμό του Ισραήλ; Όπως οι Εβραίοι δήθεν έχουν σκοπό τον αφανισμό των Χριστιανών ή επί το φασιστικότερον της Άριας φυλής;;;!!!

    Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε όλα αυτά τα απίστευτα και κυνικά Cynical;

    Να θυμηθούμε τη Σάμπρα και Σατίλα; Τις Σφαγές στη Τζενίν; Τις παλαιότερες σφαγές; Τον πόλεμο του Σουέζ το ‘56 και για ποιόν τον έκαναν οι αγγλογάλλοι; Τη τεχνητή διάσπαση της ενιαίας Παλαιστίνης στο στυλ «διαίρει και βασίλευε»; Να θυμηθούμε τις σφαγές των παλαιστινίων από τα αδέλφια τους άραβες, τον «Μαύρο Σεπτέμβρη»; Τις σφαγές παλαιστινίων από τους «Χριστιανούς» του Λιβάνου; Ότι κάποτε τη θέση της Χαμάς είχε η Φατάχ του τώρα είναι «καλή»; … ατελείωτο κουβάρι όπου όλοι δικαιώνουν το αίμα!

    Σίγουρα πολύπαθοι λαοί και οι δύο και όλοι οι λαοί γύρω τους. Αλλά όταν γεννιέται ένας Παλαιστίνιος και ένας Εβραίος είναι σίγουρο πως ο ένας δεν ξέρει την ύπαρξη του άλλου και ούτε γεννήθηκαν για να αλληλοσκοτωθούν. Μήπως ο εργάτης δρόμων στο Τελ Αβίβ μόνο σκοπό και καημό έχει να σκοτώσει Παλαιστίνιους; Γιατί, μήπως θα διπλασιάσει το μεροκάματο; Και ο αχθοφόρος Παλαιστίνιος τι να σκέφτεται άραγε όταν παλεύει για το ψωμί των παιδιών του; Ότι θα διπλασιαστεί το ψωμί αν σκοτώσει τον Εβραίο εργάτη;

    Τα λέω αυτά για να αποσυνδέσω τους λαούς από έναν ατελείωτο αδελφοκτόνο πόλεμο που τους έχουν βάλει να κάνουν χωρίς τέλος (αδελφοί λαοί είναι χιλιάδες χρόνια ζούσαν μαζί ανάμεικτα χωρίς πρόβλημα μόνο η θρησκεία τους χώριζε). Και για να πω ότι αντί να ψάχνουμε τα αίτια στα.. αίτια των πράξεων του άλλου καλά θα κάνουμε να δούμε πιο βαθιά τα πράγματα.

    Ποτέ δεν πίστεψα ότι οι Ισραηλινοί κυβερνήτες (για να τους ξεχωρίσω από το λαό) δεν είναι ικανοί να κάνουν σε άλλους ό,τι έκαναν οι Γερμανοί στους Εβραίους. Ούτε πιστεύω ότι αυτά δεν μπορούν να τα κάνουν οι Αμερικανοί κυβερνήτες στο Ιράκ, Αφγανιστάν, Βιετνάμ και αύριο γιατί όχι και στους Έλληνες που τους «ξέρουν» από παλιά ως εμπνευστές στα βασανιστήρια της Μακρονήσου, της Χούντας, της Χιλής, του Σαλβαντόρ…

    Φυσικά και δεν πιστεύω ότι οι άραβες κυβερνήτες θα ήταν καλύτεροι αν έπεφταν στα χέρια τους οι Εβραίοι.

    Που καταλήγουμε λοιπόν; Σε αδιέξοδο; Φυσικά, αν ταυτίσουμε τις τάξεις που εξουσιάζουν τους λαούς με τους ίδιους τους λαούς. Αν πούμε ότι ο Εβραίος φταίει και ο Παλαιστίνιος φταίει και όχι αυτός που δεκαετίες τώρα καλλιεργεί τη ψύχωση και την αιματοχυσία μεταξύ τους ως μόνο τρόπο επιβίωσής τους. Αν πούμε ότι το σύνολο της Παλαιστίνης και του Ισραήλ σε καμιά περίπτωση δεν χωρά τους δυο (και τους άλλους) λαούς. Αν πούμε ότι η δημοκρατία δεν τους χωρά όλους αλλά μόνο τους «περιούσιους». Αν πούμε ότι ο Θεός έδωσε τα εδάφη στους μεν και τα στέρησε από τους δε. Με τέτοιες εγκληματικές ιδεοληψίες όλα τα εγκλήματα δικαιολογούνται.

    Δυστυχώς, τέτοιες βλακώδεις ιδεοληψίες που εμφυτεύθηκαν ως πίστη και τρόπος ζωής στη περιοχή κυριαρχούν. Και δίνουν το έδαφος σε κάθε λογίς ιμπεριαλιστή να τρίβει τα χέρια του και να κάνει τα παιχνίδια του.

    Αν το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο δεν είχε κατά νου τη πλήρη κυριαρχία στην ενεργειακή καρδία του πλανήτη για να τον ελέγχει, σιγά που θα γινόταν το Ισραήλ η 2η τρομερότερη μηχανή αίματος και πολέμου και ο χωροφύλακας όλων των γύρω καθεστώτων και λαών μπας και ξεστρατίσουν. Μπορεί το Ισραήλ να μην έχει πετρέλαιο αλλά πετρέλαια φυλάει για λογαριασμό τρίτων. Ντίλερ αίματος και συμφερόντων είναι και σέρνει το λαό του στην άβυσσο της απάνθρωπης αθλιότητας νομίζοντας ότι υπηρετεί προπατορικές εντολές!

    Επί του πρακτέου να πούμε και την ένοχη σιωπή των αρχουσών κυρίαρχων αραβικών τάξεων και κυβερνήσεων.. όμως μάλλον κάποιες θα το πληρώσουν μαζί τους και οι ΗΠΑ με ανατροπή…

    Να πούμε ότι η ΕΕ ξαφνικά «ξέχασε» αυτά τα περί υπερβολικής ή δυσανάλογη χρήση δύναμης που τόσο κραύγαζε για τη Ρωσία στο πόλεμο της Γεωργίας, ότι τότε απαίτησε από τη πρώτη ώρα σταμάτημα των εχθροπραξιών παρά το ότι ήξερε πως την επίθεση την έκανε το τσιράκι τους, να θυμηθούμε τους όρους που έβαλαν στη Ρωσία και το ξεπέταγμά της από τις συνομιλίες με ΝΑΤΟ… Όλα αυτά τα «ξέχασαν» ως δια μαγείας και θυμήθηκαν τις… ρουκέτες της Χαμάς που σκοτώνουν Εβραίους και όχι τους Πυραύλους του Ισραήλ… θυμήθηκαν το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται και να έχει κράτος αλλά όχι τα ίδια ίσα δικαιώματα των παλαιστινίων. Τι επιλεκτικές μνήμες!

    Να θυμηθούμε τα άπειρα ΒΕΤΟ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον ΟΗΕ κάθε που ήταν να καταδικαστεί το Ισραήλ, όπως και τώρα; Να θυμηθούμε τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που μιλάνε για κράτος Παλαιστίνης και για αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα που τσαλαπατιούνται βάναυσα; Θυμούνται μόνο τα ψηφίσματα για το κράτος του Ισραήλ!

    Να θυμηθούμε και τον Ομπάμα που ήταν λαλίστατος για τη Γεωργία αλλά εδώ κατάπιε το μπαλάκι του γολφ! Τι έλεγαν κάποιοι στα blog για τον Ομπάμα;;; νέος άνεμος;;; νέες ιδέες;; αισιόδοξο μήνυμα; Καλά, τι έχουμε να δούμε ακόμα… Κρίμα που με πήραν από τα μούτρα κάποιοι όταν τα έλεγα από δω.

    Αυτός ο πόλεμος με τις άπειρες μάχες είναι πόλεμος των ιμπεριαλιστών και του πολυεθνικού κεφαλαίου κατά των λαών της περιοχής μηδενός εξαιρουμένου. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό δεν θα καταλάβουμε την ατέρμονη διαιώνισή του. Ούτε ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι και εχθροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα @Thanassis Kontonatsios Καλη Χρονια, και με υγεια.

    Σχετικα με ην ερωτηση του @ΝP για το Ισραηλ μολις εκανα ενα μικρο σχολιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημερα @Στεργιο και καλή χρονιά.

    Καλα ολα αυτα που λες, αλλά αν, σημερα σου εδιναν το πρασινο φως να επεξεργαστεις ενα σχεδιο για τη λυση ή δρομολογηση λυσης τι θα εκανες; πώς θα αρχιζες;
    Αυτο με τρωει εμενα! Η λύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα @Fade

    πολυ κατατοπιστικοι οι χαρτες ειδικα με την χρονικη εξελιξη των πληθυσμιακων μεταβολων.
    Καλη χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Cynical! πολύ ενδιαφέρον το post, όπως και τα σχετικά σχόλια!
    Επίτρεψε μου, να αφήσω τις ευχές μου μόνο!
    Καλή χρονιά λοιπόν!
    Υγεία και ειρήνη στο κόσμο!
    Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πραγματικά με το κείμενό σου ξεκαθάρησα κάποια πράγματα για την κατάσταση.

    Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στον πόλεμο των 6ημερών όλα δείχνουν ότι η ελλάδα με την κάλυψη της χούντας, άφησε τους αμερικάνους να κάνουν βάσεις στην κρήτη και έτσι βοήθησαν από αέρος το ισραήλ. Άλλωστε λέγεται ότι αυτός ήταν ο σκοπός που η αμερική ήθελε και χρησιμοποίησε την δικτακτορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. θα συμφωνήσω με τον Νewton ότι η επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα σχετιζόταν και με τις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ για το καλοκαίρι του 67!Επίσης επί χούντας για πρώτη φορά και μοναδική φορά η Ελλάδα δε στήριζε την υπόθεση της Παλαιστίνης.Ετσι,για να μην ξεχνιόμαστε...

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δυστυχως η μητρα της ιστοριας, η Μεση Ανατολη, (εκει γεννηθηκαν οι πρωτοι αξιολογοι πολιτισμοι) δεν εχει σταματησει να γενναει...
    ....
    Ας ελπισουμε οτι με τον καιρο θα βελτιωθει το γενος των ιστορικων γεγονοτων που θα βλεπουν το φως...
    ....
    Χρονια πολλα και ειρηνικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μπράβο Cynical, με τη χάρη που αναλύεις τη φυσική, μας έκανες γνωστά πολλά που έγιναν μετά το 1947 και άλλα, έτσι απλά, μας τα θύμισες!
    Με πολλούς θα συμφωνήσω, όπως με τον Στέργιο, που έγραψε ότι «αυτός ο πόλεμος με τις άπειρες μάχες είναι πόλεμος των ιμπεριαλιστών και του πολυεθνικού κεφαλαίου κατά των λαών της περιοχής. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό δεν θα καταλάβουμε την ατέρμονη διαιώνισή του. Ούτε ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι και εχθροί».
    Όμως με τον Palaistinian σφοδρά θα διαφωνήσω που έγραψε σαν Israelian!
    Ακόμα πρέπει να διαφωνήσω και με όσους επέμεναν τέτοιες μέρες να έχουν εστιασμένη την προσοχή τους στο ρεβεγιόν της λαμπερής Δύσης, που με τα φανταχτερά πυροτεχνήματά τους στρέφουν το βλέμμα από τα τροχειοδειχτικά βλήματα των Ισραηλινών που σκορπούν το θάνατο σε ανυπεράσπιστα παιδιά στερώντας το χαμόγελο από τα αγγελικά τους πρόσωπα!
    Τέτοιες μέρες, ας εστιαστούμε εκεί που ακόμα αγωνίζονται να αποκτήσουν για πατρίδα, την δικιά τους πατρίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Βλέπετε ότι η άγνοιά σας σας δίνει την ευκαιρία να λέτε ανοησίες σαν αυτές του ΝΠ ή και του Αθεου που δεν καταλαβαίνει πως Palestinian μπορεί να είναι και Ισραηλινός και Αραβας.

    Δεν είχα σκοπό να επανέλθω, αλλά το κάνω μόνο γιατί επιβεβαιώνομαι, γιατί οι ελαφρές και επιπόλαιες αναλύσεις από άσχετους προκαλούν εξ' ίσου επιπόλαια σχόλια από ποιό άσχετους ακόμα.

    Θα σας έλεγα να ασχοληθείτε με το χάλι της χώρας σας, και πριν εκφράζετε απόψεις άγνοιας γιά τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, κοιτάξτε να καταλάβετε γιατί οι νέοι σας καίνε την χώρα τους. Στην Παλαιστίνη μέχονται όλοι γιά την πατρίδα τους, εσείς την καίτε και την καταστρέφετε, χωρίς να γνωρίζετε ούτε γιατί το κάνετε! Αφήστε λοιπόν τα μαθήματα και τις συστάσεις προς τρίτους.

    Γιά τις ανοησίες του ΝP και τους ρομαντισμούς του Στέργιου, τι να γράψω και τι να πω; Μονο ότι είναι ντροπή ένα θέμα σαν και αυτό να το βλέπουν από τα αλοίθωρα μάτια του αριστερού ή του αντιαμερικανισμού, και με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν πολιτικές που υποστηρίζουν.

    Καλά θα κάνεις να περιοριστείς είτε σε θέματα που γνωρίζεις, είτε σε θέματα που δεν θα πάθουν και τίποτα από την επιπολαιότητα και την ανευθυνότητά με την οποία και εσύ και οι επισκέπτες σου τα αντιμετωπίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητε Palestinian,

    ειμαστε ολοι αυτια, λοιπον, να μας υποδειξεις την μια και μοναδικη Μη-επιπολαια, Μη-ελαφρια, Μη-ανευθυνη αντιμετωπιση του υπο εξετασιν θεματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Busy Bee. Καλη και δημιουργικη χρονια και σε σενα. Και κουραγιο σε ολους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @VaD

    @Newton,
    αυτο για την συμβολη της ναυτικης βασης στη Σουδα στον πολεμο του 1967, πρωτη φορα το ακουω. Η χουντα εγινε 21 Απριλιου και η απιθεση τις πρωτες μερες του Ιουνιου.

    Δεν εγινε καμια ναυμαχια και δεν συμμετειχε κανενα πλοιο αμερικανικο η αλλο. ΥΠήρξε ενα Λιμπερτυ αμερικανικο στα διεθνη υδατα, αλλα οι Ισραηλινοι το βυθισαν.

    Αν ξερετε κατι αλλο, πειτε το, γιατι εγω δεν βρηκα κατι σχετικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Μαριε, Χρονια Πολλα και σε σενα! Τωρα ξερναει φωτια και μολυβι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα @Άθεε.
    Δεν ξερω τι ειχαν στο μυαλό τους αρχικα, αλλά τωρα φοβαμαι οτι τους ξεφυγε η κατασταση και πληρωνουν παρα εισπραττουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλή χρονιά! Ευχαριστούμε γιά τό κατατοπιστικότατο πρωτοχρονιάτικο δώρο σου.
    Τώρα πού προσέχω τήν Παλαιστίνη στόν χάρτη, πραγματικά μοιάζει μέ κρεμασμένη μπότα στό τζάκι..
    Μακάρι νά μήν μάτωνε αυτές τίς μέρες η πτέρνα της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλη Χρονια @Vripol.
    Σαν καλτσα αγιοβασιλιατικη μοιαζει η Δ. Όχθη. Αλλά, τι κάλτσα; Τρυπια, Τρύπια από χίλιες μεριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. σήμερα δεν θα πω "χαλαρώστε"

    καλή χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αυτές τις μέρες γκαζώνουμε κ. Κ.Κ.Μοίρη μας. Με τις σφαιρες να πέφτουν σα το χαλάζι και να καθόμαστε; Πάλι στα όπλα (δηλ. στα νούμερα και στα στατιστικα).
    Να έχετε Καλήν Υγείαν, Έμπνεσιν και εντίμους Σχολιαστάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. e mail : info@athens.mfa.gov.il
    τηλ.: 210 6705500
    fax.: 210 6705555 Οι έλληνες,με πρωτεργάτη την εκκλησιαστική ηγεσία τής εποχής , προστατέψαμε όσο μπορούσαμε τους εβραίους κατοίκους τής Ελλάδας στην γερμανική κατοχή ,είτε αυτοί ένοιωθαν έλληνες είτε όχι και παρά την στενή συνεργασία τών εβραϊκών κοινοτήτων με τους οθωμανούς δυνάστες μας στο παρελθόν.Σήμερα οι Έλληνες τασσόμαστε στο πλευρό των μαρτυρικών παλαιστινίων oι οποίοι υποφέρουν τα πάνδεινα από τους ρατσιστές σιωνιστές,άξιους μιμητές και συνεχιστές τού Νταχάου.Οι έλληνες ορθόδοξοι έχουμε κι έναν σύγχρονο οσιομάρτυρα που εσφάγη από τους δαιμονοκίνητους σιωνιστές ,τον άγιο Φιλούμενο (Χασάπη),προς τιμην του οποίου στήθηκε αυτό το πόρταλ
    http://filoumenos.foruma.biz

    Αίτημα ενός Άμεσου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το Ισραήλ προκειμένου να Σταματήσουμε τον Παγκόσμιο Πόλεμο!

    Demand an Immediate International Criminal Tribunal for Israel to Stop Global War!

    http://petitiononline.com/un040806

    ΓΑΖΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ

    GAZA: STOP THE BLOODSHED

    http://avaaz.org/en/gaza_time_for_peace

    ΔΙΑΚΗΡΥΞΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 1402 ΤΩΝ ΗΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    DECLARE ISRAEL IN VIOLATION OF UN RESOLUTION 1402

    http://thepetitionsite.com/takeaction/261489072

    Η υπαιτιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για τις Ισραηλιτικές Πολεμικές επιχειρήσεις

    United States culpability for Israeli Actions

    http://petitiononline.com/uscia

    Σταματήστε τη Βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ

    Stop U.S. Aid to Israel

    http://petitiononline.com/stopaid

    Καταργήστε τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ

    Suspend EU-Israel Association Agreement

    http://thepetitionsite.com/1/Suspend-EU-Israel-Trade-Agreement

    Κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ

    EU Sanctions against Israel

    http://petitiononline.com/eusanc

    Μια Κλήση για την Παλαιστίνη από Ευρωπαίους Πολίτες

    A Call for Palestine from European Citizens

    http://petitiononline.com/ecfp

    Αποκαταστήστε τη βοήθεια της ΕΕ & των ΗΠΑ στην Παλαιστίνη

    Re-instate EU and US aid to Palestine

    http://petitiononline.com/JfJfP

    Ελευθερώστε την Παλαιστίνη

    http://thepetitionsite.com/2/free-palestine

    Έκκληση για μια αληθινή ειρήνη στη Μέση Ανατολή

    Appeal for a true peace in the Middle East

    http://petitiononline.com/cvprpro

    Άρατε την άδικη επιβληθείσα κωλυσιπλοΐα στον Παλαιστινιακό Λαό & τους εκλεγμένους Θεσμούς του

    Lift the unjust embargo imposed on the Palestinian People and their elected Institutions

    http://petitiononline.com/Hissare

    ΓΑΖΑ: Σταματήστε την Πολιορκία! Σταματήστε τον Πόλεμο!

    GAZA: Stop the Siege! Stop the War!

    http://petitiononline.com/SaveGaza

    Σταματήστε την Πολιορκία της Γάζας: Παύσατε πυρ Τώρα

    End the Siege of Gaza: Ceasefire Now

    http://avaaz.org/en/gaza_end_the_siege

    ΈΚΚΛΗΣΗ : Για την άμεση άρση του αποκλεισμού της Γάζας !

    PÉTITION : Pour la levée immédiate du blocus de Gaza !

    http://france-palestine.org/article8434.html

    Χαλαρώστε τον Αποκλεισμό της Υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα

    Ease the Blockade on Healthcare in Gaza

    http://thepetitionsite.com/takeaction/701678884

    Απειλή Έξωσης σε Τρωγλοδύτες

    Eviction Threat to Cave-Dwellers

    http://petitiononline.com/SafeCave

    Μια Απαίτηση από την Ισραηλινή Κυβέρνηση να Σταματήσει την Αρπαγή Γης στο Bil'in

    A Demand from the Government of Israel to Stop the Land Grab at Bil'in

    http://petitiononline.com/Bilin

    Το Ανθρώπινο Δικαίωμα για Νερό στα Παλαιστινιακά Εδάφη & το Ισραήλ

    The Human Right to Water in the Palestinian Territories and Israel

    http://petitiononline.com/wat4life

    Κλήση προς Κατάργηση του Ισραηλιτικού Νόμου Ιθαγένειας υπέρ των Διακρίσεων

    Call to Repeal Israeli Discriminatory Citizenship Law

    http://petitiononline.com/mossawa

    Αποκομίστε το Βραβείο Νόμπελ του Σιμόν Πέρες

    Take away Shimon Peres' Nobel Peace Prize

    http://petitiononline.com/semsem

    Το Ισραήλ επιτίθεται στο Λίβανο

    Israel attacks Lebanon

    http://petitiononline.com/50600

    Μια ανοικτή Επιστολή στον Kofi Annan να διερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στο Λίβανο

    An open Letter to Kofi Annan to investigate Israel’s war crimes in Lebanon

    http://petitiononline.com/lebwatch

    Ελευθερία & δικαιοσύνη

    Freedom & justice

    http://petitiononline.com/1680GA

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    STOP ISRAELI ATTACKS ON PALESTINIANS

    http://thepetitionsite.com/takeaction/192310292

    Ίσες ευκαιρίες για τους υποψήφιους προς εργασία στην Adobe του Ισραήλ

    Equal opportunities for Adobe's work candidates in Israel

    http://petitiononline.com/qa123

    ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ!

    SUPPORT ISRAELI OCCUPATION REFUSERS!

    http://petitiononline.com/refusers

    Απελευθερώστε τους Φυλακισμένους Συνείδησης στο Ισραήλ

    Release the Prisoners of Conscience (Refusenicks) in Israel

    http://petitiononline.com/refuz

    Θέστε τέρμα στην Επανάληψη Ποινών Φυλακίσεως για τους Αντιρρησίες Στρατεύσεως των Ισραηλινών Δυνάμεων Αμύνης

    End to Repeat Jail Sentences for IDF (Israel Defense Forces) Draft Resisters

    http://petitiononline.com/091202

    ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, HUSSAM KHADER, ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ

    FREE PALESTINIAN PARLIAMENTARIAN, HUSSAM KHADER, ILLEGALLY DETAINED IN ISRAEL FOR OVER 2 YEARS

    http://petitiononline.com/hussam22

    ΈΚΚΛΗΣΗ : Λευτεριά στο Salah Hamouri

    PÉTITION : Liberté pour Salah Hamouri

    http://france-palestine.org/article7743.html

    ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ το Samir Fayηal Al-Hachlamone

    Samir Fayηal Al-Hachlamone FREE

    http://petitiononline.com/sfah1948

    Μια Ανοικτή Επιστολή στις 84 Διασημότητες: Όχι στον Ισραηλιτικό Τρόμο & την Υποκρισία του Hollywood

    An Open Letter to the 84 Celebrities: No to Israeli Terror and Hollywood Hypocrisy

    http://petitiononline.com/rorring

    Διερευνήστε την Ισραηλιτική Πυρηνική Ικανότητα Τώρα

    Investigate Israeli Nuclear Capacity Now

    http://petitiononline.com/Dimona

    Απαγορεύστε το Σιωνισμό

    http://gopetition.com/petitions/ban-zionism

    Ο Σιωνισμός είναι Φυλετισμός

    Zionism is Racism

    http://petitiononline.com/unzio

    Αυτό είναι Ισραηλινός Φυλετισμός, Όχι «Ανάπτυξη» της Γαλιλαίας και της Νεγκέβ

    It's Israeli Racism, Not "Development" of the Galilee and Naqab (Negev)

    http://petitiononline.com/ittijah1

    Η Αλήθεια για το Ολοκαύτωμα

    http://gopetition.com/petitions/the-truth-about-the-holocaust

    Ελευθερία του Λόγου στη Γερμανία

    Free Speech in Germany (Freie Rede in Deutschland)

    http://petitiononline.com/hammer72

    Η Αξίωση μας για την Απελευθέρωση του Ernst Zündel

    Our Call for the Release of Ernst Zündel

    http://petitiononline.com/122179

    Στρατός κατοχής & εγκληματίες πολέμου στο Παρίσι

    Armée d'occupation et criminels de guerre à Paris

    http://petitiononline.com/fp1947

    Η παύση της διαπραττόμενης Παλαιστινιακής σφαγής από τους Ισραηλίτες

    L’arrêt du massacre Palestinien commis par les Israéliens

    http://gopetition.com/petitions/stop-of-the-massacre-palestinian

    Σταματήστε την κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών

    Stop the occupation of Palestinian territories

    http://petitiononline.com/CODIP

    Πρέπει να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης

    Il faut reconnaître l'Etat de Palestine

    http://petitiononline.com/nordine

    Οι Παλαιστίνιοι είναι η Προτεραιότητα: μια ανοικτή δήλωση δέσμευσης στην Επιδίωξη της Παλαιστινιακής Αλληλεγγύης

    Palestinians are the Priority: an open statement of commitment to the Palestinian Solidarity Cause

    http://petitiononline.com/grosveno

    Δικαίωμα στην Εκπαίδευση για Παλαιστίνιους Μαθητές

    Right to Education for Palestinian Students

    http://petitiononline.com/gspmada

    Η Καταστροφή του 1948-Συνασπισμός για τη δικαιοσύνη & την ειρήνη στην Παλαιστίνη

    1948 Nakba - Coalition pour la justice et la paix en Palestine

    http://petitiononline.com/1948CJPP

    Έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ακυρώσει τη δράση της κατά Παλαιστινιακού Φιλανθρωπικού Ιδρύματος

    Petition to the US government to reverse its action against Palestinian Charity

    http://petitiononline.com/hlf2001

    Συμμετάσχετε στη Γενική Λαϊκή Εκστρατεία να Συγκεντρωθούν Δυο Εκατομμύρια Υπογραφές για το Δικαίωμα Επιστροφής των Παλαιστινίων στη Γη τους

    Join the General Grass-roots Campaign to Collect Two Million Signatures for the Right of Return of Palestinians to their Land

    http://freearabvoice.org/camp_david_ii.htm & http://petitiononline.com/FAV2

    Ενεργείστε εμπορικό αποκλεισμό στα Ισραηλινά Προϊόντα ο κωδικός αριθμός 729 σημαίνει παραγόμενο στο Ισραήλ

    Boycott Israeli Products code number 729 is made in Israel

    http://petitiononline.com/plo2002

    BOYCOTT ISRAEL- brands & products that support the appartheid state
    http://youtube.com/watch?v=5H8mscMUzDI & http://inminds.co.uk/boycott-israel.html#list
    Ξέρατε ότι, οι παρακάτω εταιρίες είναι ιουδαϊκών συμφερόντων;
    Έλληνες μποϋκοτάρετε ΤΩΡΑ τα προϊόντα των ανωτέρω εταιριών!
    Ιδού λοιπόν: Aero, After Eight, Ambi Pur, AOL, Apax Partners & Co Ltd, Aqua Velva, Aramis, Arsenal Football Club (FC), Auchan, Aveda, Baci Perugina, Bali, Banana Republic, Barbie, Biotherm, Bobbi Brown, Body Mist, Bryan, Brylcreem, Buitoni, Bumble & Bumble, Cable News Network (CNN), Cacharel, Calvin Klein (cK), Carnation, Carrefour, Carson, Champion, ChinaByte.com, Clinique, Coca-Cola, Consumer News and Business Channel (CNBC), Crosse & Blackwell, Danone, Delta Galil, DIM, Donna Karan New York (DKNY), Douwe Egberts, Estée Lauder, Evening Standard, Fanta, Felix cat food, Festival Mushroom Records, Fox, GAP, Garnier, Giorgio Armani, Gossard, Granada, Hanes, HarperCollins, Helena Rubinstein, Herald Sun, Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (HEMA), HP Foods Limited, Hugo Boss, ICQ, Independent Newspapers Limited (INL), Intel, International Business Machines (IBM), James Cash (J.C.) Penney, Jane, J.Crew, Johnny Rockets, Johnson & Johnson, Jo Malone, Just My Size, Kate Spade, Kimberly-Clark, KitKat, Kiwi, La Mer, Lancôme Paris, La Roche-Posay Laboratoire Pharmaceutique, L'eggs, Lewis Trust Group, Libby's, Lilt, Limited Brands, Lindex, Lion, L’Oréal, Lovable, MAC, Maggi, Maison du Café, Marks & Spencer/M&S/St Michael, Maybelline New York, McDonald’s, Milkmaid, Milkybar, Motorola, National Geographic, NDS, Nescafé, Nesquik, Nestlé, News Corporation, News of the World, New York Post, Nokia, Nur die, Nursery Work, Origins, Outer Banks, Perrier, Phoenix, Pickwick, Pilão, Playtex, Polo, Precio Y Calidad (Pryca), Prescriptives, Pure Life, Quality Street, Radox, Ragan, Ralph Lauren, Rawkus, Redken 5th Avenue NYC, Revlon, Sanex, Sara Lee, Satellite Television for the Asian Region (STAR), Selfridges & Co, Shreddies, Sky, Smarties, Sprite, Starbucks, Stila, Structure, Sunday Mail, Sunglass Hut, Sunkist, Superior Coffee, Tchibo, The Daily Telegraph, The Gold Coast Bulletin, The Home Depot, The Sun, The Times, Timberland, Time Life, Tommy Hilfiger, Vichy Laboratoires, Victoria's Secret, Vittel, Volvic, Walt Disney Pictures, Wonderbra & Zondervan

    Εκστρατεία ενάντια στην υποστήριξη της Arsenal στο Ισραήλ των φυλετικών διακρίσεων

    Campaign against Arsenal's support for apartheid Israel

    http://petitiononline.com/id2606

    Ενεργείστε εμπορικό αποκλεισμό στα McDonald’s

    Boycott McDonald’s

    http://petitiononline.com/bmc12

    Ενεργείστε εμπορικό αποκλεισμό στα Starbucks

    Boycott Starbucks

    http://petitiononline.com/sb2002

    Ενεργείστε εμπορικό αποκλεισμό στη Nestlé – προστατέψτε τα βρέφη

    Boycott Nestlé - protect infants

    www.babymilkaction.org/pages/boycott.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Λυπάμαι που θα το γράψω , αλλά έχω την εντύπωση ότι οι διάφοροι "προβοκάτορες" εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στα blogs , γεμίζοντας τα με κάθε λογής ανοησίες .
    Ευτυχώς που είναι εύκολο πλέον να τους αναγνωρίσει ο μέσος αναγνώστης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αυτά που λέει ο δήθεν Palestinian εμένα μου μυρίζουν κάτι περισσότερο από «άποψη», ποια άποψη δηλαδή, διαβάσατε κάτι τέτοιο;;;;

    Τώρα αυτός δηλώνει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια; Κατέχει το απόλυτο δικαίωμα της απαξίωσης κάθε άλλης άποψης; Δίνει από καθέδρας μαθήματα για την Ελλάδα; Μας λέει να νοικοκυρευτούμε ενώ η Πλαστίνη βρίσκεται 60 χρόνια μέσα στη φωτιά και σε πλήρη διάλυση; Προφανώς μόνο αυτός ξέρει…. Προφανώς η ιστορία έχει γραφεί δύο φορές μια για όσους δεν ξέρουν και μια γι’ αυτόν!

    Σαν να μην έχουμε εμείς μιλήσει με παλαιστίνιους ισραηλινούς και άραβες και μόνο αυτός ξέρει!

    Και τι να πει δηλαδή ότι οι λαοί αυτοί δεν έχουν πολιτικές ηγεσίες, κόμματα και θέσεις, δεξιούς και αριστερούς ακόμα και φασίστες και φονταμενταλιστές και να μη ξέρουμε τι λένε; Ή μήπως άλλα λένε στο δικό του αυτί;;; ποιος είναι τελικά;;;; Και η άποψη του ΚΚΙ ή του ΚΚΠ δηλαδή γιατί δεν είναι σεβαστές; Απορριπτέες ίσως αλλά μη σεβαστές επειδή είναι αριστερές;;;; και οι αριστεροί από πότε δεν μπορούν να έχουν άποψη;;; Προφανώς στη δικιά του χώρα (;;;) δεν γίνονται παρόμοιες συζητήσεις και μόνο στην Ελλάδα έλαχε… τι άλλο θα ακούσουμε!

    Το κουτοπόνηρο είναι ότι αυτός δεν λέει απολύτως τίποτα. Σαν να του ζήτησαν να απαξιώσει τον διάλογο του blog στο όνομα κάποιων που τα ξέρουν (και όχι μόνο) όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ.ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ(ΕΙΜΑΙ ΑΘΕΟΣ)ΗΤΑΝ ΑΔΕΛΦΑΚΙΑ.ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΗΣΗ ΟΥΤΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΟΙ ΗΤΑΝ ΑΙΩΝΙΑ ΕΚΕΙ,ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΑΛΑΓΓΗ, ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ(ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ)ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ ΓΑΖΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ,ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΑΣΧΗΜΟΙ ΑΡΑΒΕΣ.ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΥΧΙΔΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ-ΚΟΥΒΕΙΤ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ.ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
    Α. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. όταν βάλανε σφήνα τους εβραίους στη Μ. Ανατολή, η πληθυσμιακή πυκνότητα
    της περιοχής ξεπερνούσε αυτη της Γαλλίας.
    Η σφήνα δεν είχε στόχο της ευρεση γης για τους εβραίους, αλλά για χέρι της Δυσης στα πετρέλαια της περιοχής.

    Οσο τραγικό και αν ήταν το ολοκαύτωμα οι σημερινοί εβραίοι κάνουν ότι περνάει απο το χέρι τους για να ξεθωριαστεί η παγκόσμια θλίψη και οργή που προκάλεσε ο Χίτλερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @ange-ta καλη χρονια, πρωτα απ' όλα.

    Υπολογισα οτι η πληθυσμιακη πυκνοτητα στη συνολικη περιοχη (Παλαιστ+Ισραηλ) ήταν το 1947 περιπου 70 ατομα /Km^2.

    Ακριβως, και η Γαλλια στο τελος του WWII με 40,000,000 είχε ακριβως την ιδια πληθ. πυκνοτητα με το Ισραηλ. (Από χούι, δεν ησυχαζω αν δεν ελεγχω καθε φορα τα νουμερα).

    Περα από αυτα, πάντως, ακομα και τοσο πυκνοκατοικημενη να μην ηταν η περιοχη, δεν ειναι κατι που χωνευεται ευκολα, δηλ., να αναγκαστεις να περιοριστεις, (και εννοω τους αραβες που κατοικουσαν εκει) στη μιση γη. Έτσι, βλέποντας τα πραγματα από την μερια των Αραβων δεν μπορω να μην τους δωσω δικαιο που επιτεθηκαν στο Ισραηλ αμεσως μετα το 1948.

    Από την αλλη μερια δεν μπορω να αρνηθω και στους εβραιους να εχουν το δικο τους κρατος, μετα απο τοσα που υπέστησαν, (ολοκαυτωμα).

    Επισης θεωρω ότι η Παλαιστινη αποτελει ιστορικο τους χωρο, (δες σχετικα σε σχολια μου σε σχολια του @ΝP), από τον οποιο δεν αποχωριστηκαν ποτε σε πολιτισμικο, θρησκευτικο, ψυχολογικο, ιδεολογικο επιπεδο και οχι φυσικα σαν φυσικη παρουσια. Οντως δεν βρισκονταν εκει απο τον 1ο αιωνα, αλλα σαν λαος παρεμειναν προσκολλημενοι πολυ βαθεια στις παραδοσεις τους και στην αρχικη τους κοιτιδα.

    Ενα ερωτημα ειναι, γιατι επρεπε να δημιουργησουν κρατος; Οι τσιγγανοι δεν εχουν κρατος και ειναι και αυτοι σκορπιοι. Φυσικα, για να ειμαστε ρεαλιστες, δεν μπορουν να λειτουργουν τα ιδια μετρα και σραθμα, γιατι αλλη ηταν η εβραικη επιρροη στην ευρωπακη κοινωνια (μορφωση, πλουτος) και αλλη των τσιγγανων.

    Η Αμερικη ειχε δεχτει ενα 50-60% απο τους εβραιους μετα τον WWII. Πιθανον να μπορουσε να δεχτει και περισσοτερους. Γιατι δεν το εκανε; Δεν εχω απαντηση...
    Το σχεδιο για κρατος όμως ηταν του ΟΗΕ και οχι των αμερικανων η εγγλεζων.

    Αυτο που λεγεται για τα πετρελαια δεν με πειθει και πολυ, γιατι από πουθενα δεν φανηκε (σε μενα παντα) να επιβεβαιωνεται. Οταν η Αμερικη χρειαστηκε να επεμβει στον Κολπο και στο Ιρακ, βασιστηκε στις δικες της δυναμεις και δεν φανηκε να χρειαζεται το Ισραηλ. Αλλωστε ολοι το εχουν στο στοχαστρο. Αν κινηθει κατ ελαχιστον τα γυρω αραβικα κρατη θα το σβυσουν απο το χαρτη ...

    Τα πραγματα σημερα εχουν μπει σε ενα κυκλο βιας, και δεν εχει νοημα να ρωταμε ποιος αρχισε πρωτος. Να μιλαμε περι γενεοκτονιας παλι, (όχι οτι αν μπορουσε δεν θα το εκανε) δεν εχει και πολυ νοημα γιατι δεν βολευουν οι αριθμοι. Πληθυσμιακα πρεπει να ειναι ισοι ισοι, αν λαβουμε υπ 'όψιν μας και τους αραβες,, (ενα 20% του ισραηλινου πληθ), που ειναι ισραηλινοι πολιτες.
    Αλλα και οι αραβες της Χαμας δεν αναγνωριζουν το Ισραηλ, οποτε αν ειχαν τα μεσα και αυτοι το ιδιο θα εκαναν.

    Θα επανελθω στο θεμα, γιατι με διαολιζουν τα αδιεξοδά του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Kαλησπέρα @Πάνθηρα και καλή χρονιά και σε σένα.

    Οι αραβες ηρθαν μετα, αλλα δεν εχει νοημα να θετουμε ετσι το θεμα. Ανεξαρτητα απο τη φυσικη τους παρουσια η οχι, οι εβραιοι ποτε δεν ξεκολλησαν πολιτισμικα απο τη γη τους.

    Το Ισραηλ σημερα ειναι επισημο και αναγνωρισμενο κρατος. Αυτο δεν αλλαζει, ουτε και κανενας το αμφισβητει. Και αυτο πρεπει να το καταλαβουν μερικοι, αμα θελουν να βρεθει καποια λυση. Αλλοιως θα συνεχιζουν να σκοτωνονται και να σκοτωνουν.

    Αλλα΄, υπαρχει και το αλλο. Παρα την αναγνωριση του Ισραηλ απο τον Αμπας στη Δ. Οχθη, γιατι το τειχος μακραινει μερα με τη μερα; Δεν εχω απάντηση..


    Οσον αφορα τις υποτιθεμενες λύσεις του παλαιστινιακου, μαζευω αρθρα και διαβαζω, για να δω τι πιθανα σεναρια υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @Στεργιο, δεν χρειαζεται να ασχοληθεις παραπανω με τον Παλαιστινιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @ cinical καλή χρονιά και σε σένα

    Το βιβλίο που διάβασα πριν 5 περίπου χρόνια ήταν μια συγκέντρωση άρθρων της le monde, δυστυχώς είναι χαμένος χρόνος να ψάξω να βρω το βιβλίο και τις αναφορές του. Τεσπα, δεν παίζει και μεγάλο ρόλο, γιατί και έτσι να είναι το ίδιο μας κάνει, από λογικής πλευράς. Άσε που αν η Γαλλία είχε τότε 40 εκατομμύρια, σημαίνει ότι είχε μια πυκνότητα 59 άτομα ανά Km^2, επομένως όντως μικρότερη από το 70 κατά 18,6%
    Το μεγάλο πρόβλημα με το Ισραήλ, είναι ότι πήρε μια περιοχή που δεν της ανήκε, (αυτά περί ιστορικής τους κοιτίδας τ' ακούω βερεσέ, γιατί τότε θα βρίσκαμε να πούμε χιλιάδες άλλες ιστορίες για κοιτίδες και δίκαια του εδάφους. Δεν βαραίνει δηλαδή καθόλου μα καθόλου στη ζυγαριά της δικαιοσύνης) και την πολλαπλασίασαν με τα όπλα και βέβαια με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

    Γράφεις «Από την άλλη μεριά δεν μπορώ να αρνηθώ και στους εβραίους να έχουν το δικό τους κράτος, μετά από τόσα που υπέστησαν» Γενοκτονίες έχουν υποστεί πάρα μα πάρα πολλοί άλλοι λαοί. Κανένας όμως δεν είχε την μεταχείριση που είχαν οι Εβραίοι.
    Γράφεις « Το σχεδιο για κρατος όμως ηταν του ΟΗΕ και οχι των αμερικανων η εγγλεζων».
    Ναι βέβαια, δίκιο έχεις, αλλά σκέψου μετά τον δεύτερο πόλεμο τι δύναμη και τι επιρροή είχαν αυτές ακριβώς οι δύο δυνάμεις! Ήταν κυρίαρχες, χωρίς καμία άλλη αντίσταση. Ακριβώς τότε ξεκινούσε και ο ψυχρός πόλεμος.
    Γράφεις: «Αυτο που λεγεται για τα πετρελαια δεν με πειθει και πολυ, γιατι από πουθενα δεν φανηκε (σε μενα παντα) να επιβεβαιωνεται. Οταν η Αμερικη χρειαστηκε να επεμβει στον Κολπο και στο Ιρακ, βασιστηκε στις δικες της δυναμεις και δεν φανηκε να χρειαζεται το Ισραηλ»
    Βέβαια και δεν θα χρειαζόταν δυνάμεις από το Ισραήλ. Αλλοίμονο αν μια υπερδύναμη όπως η Αμερική με έναν σούπερ πολεμικό μηχανισμό και εργαλείο όπως το ΝΑΤΟ να ζητάει υποστήριξη από το Ισραήλ. Το Ισραήλ υπάρχει εκεί για να διαλύει και να χωρίζει τους Άραβες. Υποσκάπτει την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής, οπότε η επικυριαρχία της Αμερικής έρχεται σαν βούτυρο στο ψωμί της εκμετάλλευσης των πετρελαίων.
    Δεν είμαι με τη HAMAS, αλλά ο κάθε λαός έχει δικαίωμα να τραβήξει το δρόμο του. Εμείς οι δυτικοί, με τον τρόπο που επεμβαίνουμε σε όλους τους φτωχούς λαούς, απλώς επιτείνουμε την καθυστέρηση και την υπανάπτυξη τους. Δεν τους βοηθάμε με το να τους σκοτώνουμε.

    Επίσης, θα ήθελα να σου πώ, ότι ο όρος γενοκτονία δεν χρησιμοποιείται μόνο όταν εξαφανίζεις ένα έθνος, αλλά όταν του προκαλείς μεγάλη βλάβη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλημέρα @ange-ta.

    Πολύ σημαντικές οι σκεψεις σου, τις οποιες και κραταω. Προσπαθώ να ζυγίσω τα πράγματα με τη λογικη και να πάρω μια θεση που θα την θεωρώ δίκαια. Οπότε η συμβολή σου ειναι πολύ σημαντική.

    Σχετικα με την πληθυσμιακη πυκνοτητα του british mandate το 1947 (οχι οτι εχει και πολυ σημασια) θα ηθελα να διευκρινησω ότι οι αριθμοι που ανεφερα υπολογισαν και τον εβραικο πληθυσμο εκεινη τη χρονια που ηταν γυρω στις 700,000, σχεδον ο μισος του παλαιστινιακου. Αρα η αρχικη πυκνοτητα της περιοχης, πριν αρχισουν να συρρεουν οι εβραιοι ηταν κατά πολύ μικρότερη.

    Σχετικα με τις γενεοκτονιες, ο ορος θεσπιστηκε μετα τον Β Παγκοσμιο πολεμο, οπότε και άρχισαν να "υφίστανται" νομικα. Αυτο σημαινει οτι προηγουμένως δεν τους απασχολουσε καν το θεμα!

    Παρ' όλα αυτά, αν πάρουμε σαν παραδειγμα την αρμενική, γυρω στο 1915 (αν θυμαμαι καλα), υπήρξε provision να δημιουργηθει ανεξαρτητο δικο τους κρατος, σαν ημι-ανεξαρτητη δημοκρατια στα πλαισια της νεοσύστατης Σοβιετικης Ενωσης. Με αυτο θελω να πω ότι δεν ηταν το Ισραηλ η πρωτη αποπειρα, και οτι η διεθνης κοινοτητα το ειχε ξαναδει το εργο και παλιοτερα.
    Δεν αναφερομαι σε γενεοκτονιες εκτος ευρωπης, και για τους τσιγγανους (αν και δεν ξερω σε τι βαθμο), γιατι δεν θα ηταν ρεαλιστικο να περιμενουμε η ευρωπη να ασχοληθει με θεματα εκτος της στενης της περιοχης την επαύριο του πολέμου. Ακομα και σημερα που εχουν αλλαξει οι συνθηκες και η νοοτροπια, η αντίδραση της ειναι πολυ χαλαρή, βλ. Νταρφούρ.

    Με αυτο το παραδειγμα, θελω να πω, ότι η προοπτικη δημιουργιας εβραικου κρατους δεν ηταν και τοσο κεραυνός εν αιθρία, εκεινη την εποχη και εξω από τον τροπο σκεψης της εποχης.
    Με το θεμα της δημιουργιας του εβραικου κρατους τα ερωτηματα ηθικης φυσεως ειναι δυο. 1. Αν επρεπε να δημιουργηθει και 2. αν καλως δημιουργηθηκε εκει που δημιουργηθηκε.
    Ως προς το πρωτο τεινω να ειμαι θετικη ως προς την δημιουργια του ανεξαρτητου κρατους του Ισραήλ. Ως προς το δευτερο, δεν ειμαι σιγουρη. Εχω εκθεσει και τα υπερ και τα κατα, συνυπολογιζοντας και τις εναλλακτικες λυσεις για δημιουργια κρατους σε αλλες περιοχες, οπως μου ειχε επισημανει ο @ΝΠ.

    Σχετικα μ τη διαιρεση των αραβων της περιοχης λογω της υπαρξης του Ισραηλ και κατα ποσο αυτο συνεβαλε, εχω παλι τις επιφυλάξεις μου για τον λογο ότι οι αραβες επ' ουδενι αποτελουν ενιαια οντοτητα, ουτε πολιτισμικη ουτε απο αποψη συμφεροντων. Ισως το Ισραηλ να τους δινει αλλοθι.
    Ας μην ξεχναμε οτι οι μεγαλυτερες και πιο βιαιες συρραξεις συνεβησαν αναμεσα σε λαους ομοειδεις πολιτισμικα, για παραδειγμα ευρωπαιοι. Αυτα προς το παρον...

    Παντως σ' ευχαριστω για την κουβεντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. μια μικρή παρέμβαση: Η Αρμενία αν δεν κάνω λάθος, απέκτησε την ανεξαρτησία της, δεν δημιουργήθηκε Αρμενικό κράτος, όπως έγινε με το Ισραήλ.
    Και πάλι αν δεν κάνω λάθος, η περίπτωση του Ισραήλ είναι μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία.

    Δεν υπάρχουν επίσης στην ανθρώπινη ιστορία θέματα "ηθικής τάξης" (εδώ δεν θα σου πω αν δεν κάνω λάθος, αλλά είμαι κατηγορηματική), αλλά θέματα ισχύος, συμφερόντων, συγκυριών και βεβαίως βεβαίως για να μην ξεχνιόμαστε εξουσίας μιας τάξης ή μιας ελιτ, όπως συμβαίνει σήμερα, πανω στις μάζες και στους λαούς.
    Αυτό κολάει και για τους Αραβες. Πως θα μπορούσαν να έχουν κοινότητα συμφερόντων, εφόσον είχαν ταξικές αντιθέσεις μεταξύ τους. Αυτές τις ταξικές αντιθέσεις όξυναν οι αμερικανοί και κατάφεραν τοσα χρόνια να τους κρατούν σε μεταξύ τους αντιπαραθέσεις που πολλές φορές έφτασαν σε αιματηρότατες πολεμικές συρράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλησπερα @ange-ta.

    Για την αρμενικη δημοκρατια, αμα δεν βαριεσαι δες για παραδειγμα εδω, http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Republic_of_Armenia.

    Εγινε μια δημοκρατια απο το 1918-1920, αλλα παντα υπήρχε εκει κάτω κατι το αρμενικο. Παραπάνω....βαριεμαι να το ψαξω. Το θεμα ειναι οτι οι ανθρωποι οσοι εμειναν μετα το 1918 ειχαν καπου να πανε.
    Αλλες αναγνωρισμενες γενεοκτονιες ειναι σε Ρουαντα και Νταρφουρ, αλλά επειδη δεν ειναι λευκοι και ευρωπαιοι δεν λογιζονται σαν ανθρωποι και επομενως δεν τιθεται θεμα να τους φτιαξει καποιος κρατος.
    Μήπως η γενεοκτονια των εβραιων ηταν οντως μοναδικο ιστορικο γεγονος, αρα και η λυση που δόθηκε;
    Το αφηνω ανοιχτο το ερωτημα.

    Το καταλαβαινω αυτο που λες για θεματα ηθικης ταξης, αλλά και δεν ειναι ακριβως ετσι. Για παραδειγμα, οταν εγω, εσυ, ο άλλος καλειται να λαβει θεση σε μια διένεξη, πώς θα την πάρει αυτη τη θεση; Με ποια κριτηρια; Δεν βαζει κατω το δικαιο, το οποιο δικαιο που ψαχνει να βρει, για να παει με την μια ή με την αλλη πλευρα;
    Οταν πάμε, π.χ. με τη μερια των Παλαιστινιων δεν εφαρμοζουμε καποια κριτηρια για το δικαιο ή το άδικο της υποθεσης τους; Εγω τουλαχιστον, αυτο προσπαθω να βρω, οχι μονο εδω, αλλα σε καθε περιπτωση.

    Αυτο που λες για τις ταξικες αντιθεσεις, εννοεις αναμεσα σε αραβες διαφορετικων χωρών; Δεν καταλαβαινω ακριβως.
    Εχω την εντυπωση ότι οι αντιθεσεις που εχουν οι αραβες μεταξυ τους γενικως, ειναι θρησκευτικες και πολιτισμικες. Το Ισλαμ, καθε αλλο παρα ενιαιο ειναι. Ειναι σαν να λενε το ιδιο για τους χριστιανους, οι μουσουλμανοι.
    Οπως το οτι εχουν και διαφορετικη γεωπολιτικη θεση και φυσικους πορους, που τους κατατάσσουν σε διαφορετικη θεση στην πολιτικη σκακιερα με αναλογα πλεονεκτηματα ή μειονεκτηματα.
    Φυσικα οι πολεμοι δεν βασιζονται σε πολιτισμικες διαφορες. Απλως αυτες αποτελουν το υποστρωμα αν καποιος τις εκμεταλλευτει και αναδειξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ωραίο άρθρο, αλλά θα είναι πολύ χρήσιμο να κάνεις κάποιες προσθήκες. Βλέπεις, το πρόγραμμα εκδίωξης των Παλαιστινίων είχε ξεκινήσει πριν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από την εβραϊκή τρομοκρατική οργάνωση Lehi (γνωστή και ως Stern Gang). Ψάξτην στο wikipedia, θα βρεις πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία γι'αυτήν. Επίσης, το σχέδιο του ΟΗΕ το 1948 δεν άρεσε στους Ισραηλινούς και γι'αυτό η Lehi προχώρησε στη δολοφονία ενός Σουηδού αξιωματούχου του ΟΗΕ, του Φόλκε φον Μπερναντότε. Επίσης, άλλη αξιοσημείωτη εβραϊκή τρομοκρατική οργάνωση ήταν η Irgun, από το πολιτικό σκέλος της οποίας (τη Herut) ξεπήδησε το σημερινό (ακρο)δεξιό κόμμα του Ισραήλ, το Likud.

    Καλό θα είναι να δούμε κι εμείς οι Έλληνες τι ρόλο έπαιξε η Χούντα των συνταγματαρχών στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του '73. Βλέπεις, ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας ισχυρίζεται στο βιβλίο του "Η Μασονία Στην Ελλάδα" ότι οι τελικές συνεννοήσεις για την οργάνωση του πραξικοπήματος έγιναν στην τεκτονική στοά "Σπυρίδων Νάγος" παρουσία της Γιαέλ Νταγιάν, κόρης του Ισραηλινού στρατηγού Μωσέ Νταγιάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλησπέρα @Αιρετικε.

    Σ' ευχαριστω για τις πληροφοριες. Ηταν και η Hganah.

    Αλλά, οπως ειδες, δεν μπηκα σε περισσοτερες λεπτομερειες, γιατι τοτε δεν θα τελειωνα ποτε. Εμεινα στα κεντρικα μονο σημεια.

    Σχετικα με το ρολο της χουντας, το 1967, δεν βρηκα τιποτε σχετικο στο ιντερνετ. Αυτο ομως που μου κανει εντυπωση ειναι με ποιο τροπο βοηθησε. Ενα αμερικανικο πλοιο που επλεε στα διεθνη υδατα κοντα στο ισραηλ, το βυθισαν οι ισραηλινοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Σύμφωνα με τον Τσαρούχα, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη και (πιθανώς) βοήθεια για την εγκαθίδρυση της Χούντας, οι συνταγματάρχες θα παρείχαν ελεύθερη διέλευση από τους ελληνικούς αεροδιαδρόμους στο Ισραήλ κατά τον σχεδιαζόμενο αραβοϊσραηλινό πόλεμο.

    Δεν ξέρω να πω περισσότερα επ'αυτού, γιατί πάει πολύς καιρός από τότε που είχα διαβάσει το βιβλίο. Όταν ανατρέξω ξανά σ'αυτό, θα ψάξω για περισσότερες λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Σε ό,τι αφορά δε την εβραϊκή παρουσία στην Παλαιστίνη κατά την προπολεμική/μεσοπολεμική περίοδο, στο μυθιστόρημα "Κοκαΐνα" ο εβραϊκής καταγωγής Ιταλος συγγραφέας Πιτιγκρίλι βάζει έναν Πολωνό ραββίνο να εξηγεί στον ήρωα του βιβλίου ότι όλα αυτά ήταν μέρος του σιωνιστικού σχεδίου που προέβλεπε αγορά γης από ευκατάστατους και πλούσιους Εβραίους ώστε εκεί να σταλούν να κατοικήσουν φτωχοί Εβραίοι. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι βάζει τον ραββίνο να λέει ότι ο ίδιος δεν θα πήγαινε στην Παλαιστίνη, γιατί περνά καλά στην Πολωνία. Σε ερώτηση δε του ήρωα (του Τίτο Αρνάουντι) πώς και θεωρεί ότι περνά καλά σε μια χώρα όπου διεξάγονται πογκρόμ κλπ, ο ραββίνος απαντά ότι τα πογκρόμ είναι ψευδής ισχυρισμός των Πολωνοεβραίων για να μην έρθουν άλλοι εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @Αιρετικέ καλημερα.

    1. Τον Τσαρουχα δεν τον εχω και πολυ ψηλα στην εκτιμηση μου. Αλλα δεν το θεωρω και κεντρικο το ζητημα αν η χουντα βοηθησε το Ισραηλ με διευκολυνση αποστολης πολεμικου υλικου. Και σημερα που δεν εχουμε χουντα παλι παρ' ολιγον να το διευκολυναμε. Το τι γινοταν επι χουντας μας μάρανε!

    Αλλά, τι να τους κανει τους ελλην. αεριοδιαδρομους το Ισραηλ; Για να επιτεθει εκει που επιτεθηκε δεν χρειαζοταν να περασει απο ελλαδα.

    2. Αυτο με την αγορα γης σε ξενη χωρα συμβαινει και σημερα. Διαβαζα τις προαλλες οτι ο προεδρος των Μαλδιβων νησων , επειδη τα νησια οσονούπω θα φουνταρουν, και επειδη κανενα κρατος δεν δεχεται τους Τουβαλεζους, θα αγορασει γη σε Αυστραλια και αλλου για να τους εγκαταστησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Μου αρέσει πάντως που πολλοι σχολιαστές καθώς και ο διαχειριστής του blog εξετάζουν τις σφαγές που έγιναν εναντίων των αοπλων παλαιστινιων σαν να μιλούσαμε για στραγάλια. Λίγος σεβασμός στα εκατομύρια νεκρών εδώ και 60 χρόνια!
    Θα ήθελα επίσης να σας θυμήσω την ομοιότητα του προβλήματος με το κοντινο σε εμας κυπριακό ζήτημα. Αυτού του ειδους τα ''αντικειμενικα'' και ''ψυχραιμα'' σχόλια δε νομίζω να θέλαμε να τα ακούσουμε από την κοινή γνωμη για τους ελληνοκύπριους ή για ένα πιθανό ζήτημα μειονότητας ''μακεδόνων''. μην ξεχναμε οτι οι έλληνες έκαναν σφαγές στη μακεδονία. μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα πανω σε αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αυτό που δεν αναφέρεται στην ανάρτηση είναι οτι οι αποχωρήσαντες εύποροι Παλαιστίνιοι δεν αποχώρησαν έτσι! Δεν αφήσανε τα πάντα και φύγανε! Πουλήσανε τη γη τους και οτιδήποτε άλλο μπορούσαν έναντι μεγάλης αμοιβής απο τους Εβραίους οι οποίοι φυσικά είχαν πολύ χρήμα! Το μεγαλύτερο μέρος δηλαδή της Παλαιστινιακής γης είναι ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ "νομίμως" απο τους Εβραίους. Γι αυτό προσωπική μου άποψη είναι οτι γι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι Εβραίοι αλλά και ένα μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό πλουσιοπάροχα και είχαν ξεπουληθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Αυτό το έχω διαβάσει και αλλού, και είναι λογικό κάποιοι λίγοι/πολλοί να έχουν πουλήσει γη στους Ισραηλινούς. Οι εποικισμοί όμως δεν προέρχονται από νόμιμες αγοραπωλησίες και αυτό είναι το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!