Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης "Ομοιοπαθητική και το Placebo Effect"....
Ας αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη τη σύνδεση placebo-effect και ομοιοπαθητικού αποτελέσματος και ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τη σκοπιά της Φυσικής.
Ως γνωστόν, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προκύπτουν από διαδοχικές αραιώσεις κάποιας δραστική ουσίας σε νερό ή αιθανόλη, αμφότεροι πολικοί διαλύτες. Σε πολύ μεγάλες αραιώσεις, 12C και 30C, όπου σύμφωνα με ένα από τα αξιώματα της ομοιοπαθητικής η δραστικότητα του φαρμάκου είναι και η μεγίστη, το διάλυμα δεν μπορεί να περιέχει ούτε ένα μόριο της διαλυμένης δραστικής ουσίας.
Αν λοιπόν, δεν είναι η δραστική ουσία αυτή που επιφέρει την ίαση, τότε ποιες ιδιότητες αποκτά το ομοιοπαθητικό νερό που το καθιστούν τόσο θεραπευτικό; Εξ αρχής, θεωρώ αδιαπραγμάτευτο το γεγονός ότι οι όποιες αλλαγές ιδιοτήτων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πιστοποιούνται πειραματικά. Οποιαδήποτε αλλαγή που δεν αποτυπώνεται σε κανένα πείραμα, προφανώς δεν εκλαμβάνεται σαν αλλαγή.
Το νερό είναι ένα απλό σχετικά υγρό, αποτελούμενο από τα γνωστά μας τριατομικά και πολικά μόρια Η2Ο. Το βίντεο στην αρχή του κειμένου δείχνει μια προσομείωση σε θερμοκρασία δωματίου. Οι κόκκινες μπάλες είναι τα οξυγόνα και οι άσπρες, τα υδρογόνα κάθε μορίου νερού.
Τα μόρια του νερού (ενώ τα ίδια είναι πολύ σταθερά), συνδέονται μεταξύ τους με ένα τρισδιάστατο δίκτυο υδρογονικών δεσμών, (δεσμοί ανάμεσα στο Υδρογόνο του ενός μορίου και του Οξυγόνου του γειτονικού του), οι οποίοι δεν είναι ούτε πολύ ισχυροί, όπως οι ομοιοπολικοί δεσμοί, αλλά ούτε πολύ και ασθενείς, όπως οι δεσμοί για παράδειγμα, που κρατούν τα ευγενή αέρια μεταξύ του και οι οποίοι, σε θερμοκρασία δωματίου, έχουν μέσο χρόνο ζωής της τάξης του 1ps, (10^(-12) sec). Δηλαδή, το δίκτυο αυτό, όντας σε μια συνεχή κίνηση, με τα μόρια να αλλάζουν συνεχώς τους γείτονές τους, δεν έχει μια σταθερή δομή που να το χαρακτηρίζει μακροσκοπικά, όπως π.χ. ένα στερεό. Η μόνη σταθερή δομή, είναι μικροσκοπική και αφορά τους τέσσερις πρώτους γείτονες ενός τυχαίου μορίου νερού, διατεταγμένους σε μια τετραεδρική διάταξη, (δείτε την παρακάτω εικόνα), χωρίς όμως ποτέ να είναι οι ίδιοι. Μόρια νερού φεύγουν, μόρια νερού έρχονται σε μια διαρκή κίνηση, όπως στο βίντεο. Και αυτό είναι όλο κι όλο που περιμένουμε από τη δομή του διαλύτη νερού σε θερμοκρασία δωματίου και κάτω από ατμοσφαιρική πίεση.
Ας δούμε τώρα, τα φαινόμενα τα οποία επικαλούνται οι ομοιοπαθητικοί για να δώσουν κάποια εξήγηση για την ιαματική δράση των φαρμάκων τους. Θα ασχοληθούμε μόνο με αυτά τα οποία έχουν κάποια φυσική υπόσταση, και όχι με εκείνα τα οποία εμπίπτουν στο χώρο της ασυναρτησίας, όπως η επίκληση της quantum entanglement, που ισχύει για αλλού και κάτω από πολύ περιοριστικές συνθήκες, άντε για δυο φωτόνια το πολύ και για τίποτε παραπέρα, ή η καταφυγή σε νόμους που ακόμα δεν έχουν ανακαλυφτεί, και οι οποίοι αναμένεται να ισχύσουν ειδικά για το ομοιοπαθητικό νερό και για κανένα άλλο συμπαντικό φαινόμενο.
Πρώτο και καλύτερο έρχεται το νεοπαγές φαινόμενο της μνήμης του νερού, όρος που αναδύθηκε μετά από το φιάσκο Benveniste το 1988 στο περιοδικό Nature, και τους ισχυρισμούς τους ότι το ομοιοπαθητικό νερό μπορεί να προκαλέσει βιολογική δράση. Αν και τα πειράματα λόγω έλλειψης επαναληψιμότητας, εγκαταλείφθηκαν, μάς έμεινε όμως αμανάτι, ο εν λόγω περί μνήμης όρος, ως το τελευταίο σημείο οπισθοχώρησης στη μάχη της ερμηνείας του πώς είναι δυνατόν το νερό, χωρίς να περιέχει καμιά ενεργό ουσία, να επιδεικνύει σημάδια ευφυΐας και να «θυμάται», μέσω διατήρησης της ανάλογης δομής, τις θεραπευτικές ουσίες τις οποίες είχε κάποτε διαλύσει.
Πριν μπούμε όμως στα χωράφια της βασικής φυσικής, ο ισχυρισμός αυτός στερείται αντοχής και στην ηπιότερη κριτική, μιας και το νερό αν είχε μνήμη, δεν θα υπήρχε λόγος να λειτουργεί αυτή επιλεκτικά, εντυπώνοντας μόνο τις συγκεκριμένες ουσίες. Κανονικά θα έπρεπε να κουβαλάει και όλο το παρελθόν του, οπότε τα περί μνήμης, ακούγονται δώρον-άδωρον. Άσε που η θεωρία αυτή θα έπρεπε να εξηγήσει και το γιατί η εν λόγω εύθραυστη δομή επιβιώνει της μηχανικής κατεργασίας, όταν το διάλυμα μετατρέπεται με λακτόζη σε χάπι.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όλη η έρευνα περί νερού και των ιδιοτήτων του διεξάγεται από ταλαίπωρους φυσικούς και χημικούς σε ανάλογα τμήματα, μακριά από τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιριών οι οποίες ποσώς ενδιαφέρονται να επέμβουν με χρηματοδοτήσεις για το αν το νερό έχει την α ή τη β δομή, ή αν διαλύει το τάδε ή το δείνα μόριο. Επομένως, όλες οι φωνές για το δήθεν σαμποτάζ των ομοιοπαθητικών φαρμάκων από το επιστημονικό κατεστημένο στερείται βάσης. Οι εργασίες βασικής έρευνας, για να μείνουμε μόνο εδώ, δημοσιεύονται λόγω της πειστικότητάς και επαναληψιμότητάς τους και όχι βάσει της ιδεολογίας των ερευνητών που τις διεξάγουν.
Όσες προσπάθειες και αν έγιναν να εντοπισθούν σταθερές δομές στο υγρό νερό, ακόμα και υπό τη μορφή μικρών κρυστάλλων ή συσσωματωμάτων (clusters), απέτυχαν από κάθε άποψη. Σήμερα δεν υπάρχει κανείς που να το υποστηρίζει έστω και σαν αμυδρή πιθανότητα. Άλλωστε ο μικρός χρόνος ζωής του δικτύου των υδρογονικών δεσμών που σπάνε συνεχώς και ξανασχηματίζονται, αποκλείει τούτο το ενδεχόμενο. Λόγω αυτής της μεταβλητότητας του δικτύου, παρατηρούνται τοπικές μεταβολές της πυκνότητας του νερού, οι οποίες όμως δεν ζούνε για πολύ, αλλά «μεταναστεύουν» κάπου αλλού και συνεπώς διαδίδονται. Αυτά τα πυκνώματα και αραιώματα λοιπόν, απέχει πολύ από το να ονομαστούν clusters. Αλλά ακόμα και να υπήρχαν, το ερώτημα που θα τα συνόδευε θα ήταν το «so what?».
Ας έρθουμε τώρα στην περίπτωση το νερό δρα σαν διαλύτης. Αν η ουσία είναι πολική ή φορτισμένη, (όπως τα άλατα που σπάνε στα συστατικά τους ιόντα), τότε δημιουργείται γύρω της ένα κέλυφος από μόρια νερού τα οποία αναλόγως της ουσίας, ποικίλουν σε αριθμό, (μικρός πάντως) και καταστρέφουν την τοπική τετραεδρική δομή του υγρού. Αν τώρα η ουσία είναι μη πολική, όπως το μεθάνιο ή τα ευγενή αέρια, και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, γύρω στους -20 βαθμούς κελσίου, τότε το κέλυφος από μόρια νερού που σχηματίζεται γύρω της, έχει μια ιδιαίτερη πολυεδρική, αποτελούμενη κυρίως από πεντάγωνα, και γενικά πιο στιβαρή δομή, που εμπίπτει στην κατηγορία των clathrates. Σε θερμοκρασία δωματίου όμως, ο πολύ μικρός χρόνος ζωής των υδρογονικών δεσμών, αποκλείει την μακροβιότητα των εν λόγω δομών, οι οποίες και δεν έχουν παρατηρηθεί. Αναφέρθηκα στα clathrates, για το λόγο ότι τους δόθηκε αυξημένη σημασία και κάπως περισσότερες από ό,τι επέτρεπε το μπόι τους, δυνατότητες.
Το παρακάτω σχήμα δείχνει το κέλυφος από μόρια νερού γύρω από το κατιόν Να+
Ακόμα περισσότερο, όταν οι ουσίες απομακρυνθούν, το δίκτυο των υδρογονικών δεσμών επανέρχεται στην πρότερή του κατάσταση. Δεν υπάρχουν τρύπες στο νερό σε υγρή κατάσταση και κάτω από κανονικές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και με τη διάλυση πιο πολύπλοκων amphiphilic ουσιών που μπορούν και σχηματίζουν νηματοειδείς δομές, micelles, αλλά δεν είναι της παρούσης.
Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει όταν το νερό βρεθεί κάτω από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ή ισχυρά ηλεκτρικά πεδία ή μεγάλες πιέσεις. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει αλλαγή δομής, και όντως διατήρηση αυτής για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα μετά την απομάκρυνση του εξωτερικού αιτίου, αλλά τέτοιες συνθήκες είναι αρκετά ακραίες για να τις λάβουμε υπ’ όψιν μας στην προκειμένη περίπτωση.
Διευκρινίζω, ότι όλα τα προηγούμενα αφορούν στη δράση του ομοιοπαθητικού νερού σε πολύ μεγάλες αραιώσεις, όπου δεν υπάρχει επισήμως δραστική ουσία. Για τη δράση του, σε περίπτωση που όντως περιέχει ενεργό ουσία, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.
η μνημη του νερου ειναι απλα μια προσπαθεια εξηγησης (και μαλιστα αρκετα χαζη κατα τη γνωμη μου αλλα τεσπα!)
ΑπάντησηΔιαγραφήφυσικα χριζει ερευνας αλλα ουδεις επιμενει στα σοβαρα σε αυτη χωρις πειραματικη επιβεβαιωση - πλην των εκλαικευτικων εντυπων!
...
>>>Σε πολύ μεγάλες αραιώσεις, [...] το διάλυμα δεν μπορεί να περιέχει ούτε ένα μόριο της διαλυμένης δραστικής ουσίας.<<<
λογικα ναι αλλα αυτο θα πρεπει να αποδειχτει πειραματικα!
κι αν η χημικη αναλυση αυτων των αραιωσεων ειναι περαν της "διακριτικης ικανοτητας" των αναλυτικων μεθοδων μας θα πρεπει να βρουμε αλλες!
ειναι λιγο σολοικο να απαιτουμε αυστηροτατα πειραματα επιβεβαιωσης (της ομοιοπαθητικης εν προκειμενω) αλλα να αρκουμαστε σε απλα λογικα συμπερασματα οταν ειναι να καταριψουμε μια θεωρια!
p.s.
στις ψυχοθεραπειες δεν εμπλεκεται κανενας φαρμακευτικος/χημικος παραγοντας και ομως η αποτελεσματικοτητα τους επιβεβαιωνεται και ειναι ακαδημαικα παραδεκτη!
(και δεν οφειλεται στο placebo effect για να σας προλαβω)
παρολαυτα, επιστημονες με εντονα θετικη (=τεχνολογικη, πρακτικη) σκεψη τις απορριπτουν με ομοια επιχειρηματα που απορριπτουμε την ομοιοπαθητικη!
αυτη η ψυχολογικη ταση ειναι αρκετα ενδεικτικη το λιγοτερο (χωρις να αλλαζει βεβαια τις επιστημονικες απαιτησεις για την εδραιωση μια θεωριας)
...
Οι φίλαθλοι εντός ή εκτός έδρας επηρεάζουνε τους παίκτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιαχή "ηθικό ακμαιότατο" επηρεάζει;
Σημασία έχει η απάντηση ή Ποιοί κινούν τα νήματα Ποίων;
Στα στρατόπεδα εξορίας, οι "δηλώσεις" είναι placebo or nocibo μέσα ή έξω απτά στρατόπεδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήAνωνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήη εξαφανιση της διαλυμενης ουσιας σε μεγαλες αραιωσεις δεν χρειαζεται πειραματικη αποδειξη. Γιαυτο υπαρχει το οριο που τιθεται απο τον αριθμο του Avogadro, o οποιος λεει οτι 1mol μιας ουσιας, οποια και να ειναι αυτη, περιεχει 6 10^23 μορια της ουσιας αυτης. (10 ακολουθουμενο απο 23 μηδενικα).
Αν ξεκινησουμε με τη διαλυση 1mol της δραστικης ουσιας σε 1 λιτρο νερου, δηλαδη με 6 10^23 μορια της ουσιας, τοτε σε αραιωση 1C (που σημαινει αραιωση 1/100), θα μας μεινουν 6 10^21 μορια.
Σε επι πλεον αραιωση 2C, στο διαλυμα θα μας μεινουν 6 10^19 μορια.
Σε αραιωση 3C , 6 10^17 μόρια,
ενώ σε αραιωση 12C , μόνο 0.6 μόρια.
Σε 13C, 0.006,
Σε 15C, 0.0000006 μόρια,
οπότε σε 30C ....τιποτα.
Η πειραματικη επιβεβαιωση της διαφορετικοτητας του ομοιοπαθητικου νερου απο το κοινο νερο ειναι παρα πολυ ευκολα, δεδομενου οτι υπαρχει πληθωρα πειραματικων φασματοσκοπικων τεχνικων για να πιστοποιηθει αυτο, με σκεδαση νετρονιων, με ακτινες Χ, με μαγνητικο συντονισμο, με infrared, Raman, κ.α. και εχουν γινει τετοια πειραματα με μεγαλη προσοχη.
Στην ψυχοθεραπεια, αν δεν απατωμαι, επεμβαινει καποια στιγμη η λογικη, η οποια εχει τη μεγαλυτερη θεραπευτικη ικανοτητα για τα ελαφρια προβληματα της ζωης. Στην ψυχιατρικη, οπου εντασσονται τα βαρυτερα, οπου δεν πιπτει η λογικη, πιπτει η ραβδος, δηλαδη το φαρμακο!
Τωρα τι ρωτας @airgood!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ακμαιο ηθικο, πηγαινει κατευθειαν στα ποδια των παιχτων και αυξανει τη δυναμη του σουτ.
Αποδεδειγμενα!
Λίγο πριν γράψω το ποστ με το nocebo είχα διαβάσει 1-2 βιβλία για την ομοιοπαθητική (του Βυθούλκα το ένα και μιας κυρίας το άλλο) για την οποία ομοιοπαθητική δεν ήξερα σχεδόν τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου δημιουργήθηκαν πολλές απορίες και μεγάλες αμφιβολίες για όλα αυτά που οι ομοιοπαθητικοί ισχυρίζονται αλλά και η αίσθηση ότι ίσως υπάρχει κάτι σωστό μέσα στα τόσα που λέγονται.
Μετά λοιπόν από κάποια σκέψη κατέληξα στο εξής συμπέρασμα:
α) Υπάρχει η ομοιοπαθητική μέθοδος θεραπείας που μάλλον είναι πιο ολιστική επειδή ανακατεύει και τα ψυχολογικά φαινόμενα ενώ ψάχνει τις αιτίες και
β) Υπάρχουν τα ομοιοπαθητικά "φάρμακα".
Ίσως οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις θεραπείας να οφείλονται στο α που ανέφερα παραπάνω σε συνδυασμό πολλές φορές με φαινόμενα αυθυποβολής, με αποτέλεσμα πολλοί να μπερδεύονται αποδίδοντας περίεργες ιδιότητες σε υποτιθέμενα φάρμακα.
Καλησπέρα @Rider,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο εγχειριδιο της ομοιοπαθητικης, (υπαρχει μια μονο βιβλος , αυτη του Χανεμαν) αναφερει τους βασικους νομους στους οποιους στηριζεται και οι οποιοι ερχονται σε αντιθεση με ο,τι μαθαμε ως τα τωρα.
Οπως, οτι τα ομοια θεραπευουν τα ομοια, οτι οσο λιγοτερο φαρμακο περιεχεται τοσο μεγαλωνει η δραστικοτητα, οτι οι μικρες διαλυσεις υπακουουν σε αλλους νομους της φυσης, (που δεν εχουν ανακαλυφτει ακομα), κ.λ.π. Α! μιλουσε και για τα μιασματα. Ευτυχως, τωρα τα εχουν αποσυρει απο τα συγχρονα βιβλια.
Επισης ολη αυτη η τελετουργια του χτυπήματος του μειγματος σε καθε διαδοχικη αραιωση, μαλλον προς τμημα μαγικης τελετουργιας μοιαζει. Δεν μπορω να βρω κανενα effect παρα μονο την καλυτερη αναμιξη, σε περιπτωση που υπαρχει ενεργος ουσια μεσα.
Ή μπορει να "τρωγονται" ετσι περισσοτερες μοναδες απο το γυαλι και να μπαινουν στο μιγμα. Οποτε η θεραπευτικη ιδιοτητα θα οφειλεται στη silica (γυαλι).
Δεν εχω διαβασει καποια ευλογη εξηγηση γιαυτο. Παρα μονο οτι "δυναμοποιει" το διαλυμα. Τι σημαινει ομως δυναμοποιηση; Δεν εξηγουν. Ολο αυτο μοιαζει μεταφυσικο.
Αλλωστε ολο το παραφυσικο κανει μεγαλη καταχρηση
της λεξης "Ενεργεια". Τη χρησιμοποιει σαν πανακεια στο να εξηγησει οτι δεν επιδεχεται εξηγησης.
Α!, kapoiew forew χρησιμοποιει και τη λεξη "quantum" ή "chaotic".
Να σας πω μια εμπειρία μου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αφορμή μια ασθένεια που με ταλαιπώρησε πολύ άσχημα για 2 μήνες περίπου, αποφάσισα μετά από παρότρυνση φίλων να πάω σε έναν ομοιοπαθητικό που είχε έρθει λέει από τον Καναδά.
Γενικά είμαι ανοικτός άνθρωπος και είχα σκοπό να πάω γιατί εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και δεν τρώω κάτι τέτοια εύκολα. Έκανα όμως το λάθος και πήρα και τη γυναίκα μου μαζί μου (ίσως γιατί θα πηγαίναμε βόλτα μετά).
Εγώ ότι έλεγε ο γιατρός έλεγα ναι. Σε κάποια στιγμή κατάλαβα ότι ήταν μια κανονική παρωδία και το κατάλαβε και ο ομοιοπαθητικός ότι έδειξα έντονη δυσπιστία. Αντιλήφθηκε ότι με μένα δεν θα έβγαζε άκρη ούτε και χρήματα.
Έτσι, θέλησε να δοκιμάσει και στη σύζυγο μου. Αυτή δεν ήθελε αλλά ο "γιατρός" επέμενε!
Έτσι ξεκίνησε το δράμα μας...Επειδή ο "γιατρός" ήθελε να βγάλει κανένα ψιλό και η σύζυγος μου έδειξε αρχικά την ίδια δυσπιστία με μένα εφάρμοσε σε αυτήν άλλη τακτική.
Της είπε ότι είναι στο 6ο στάδιο ανάπτυξης καρκίνου στον εγκέφαλο (!!!!!!!) και μόνο αν σταματήσει το διάβασμα (η σύζυγος μου διδάσκει σε ΑΕΙ) και παράλληλα πάρει ανελλιπώς όλα τα φυτικά και φυσικά φάρμακα που θα της δώσει μόνο τότε θα θεραπευτεί!!!!
Δηλαδή καθαρός εκβιασμός και απειλή ταυτόχρονα.
Φύγαμε και ήμουν σχετικά εκνευρισμένος, η σύζυγος μου όμως ήταν σοκαρισμένη. Για μια βδομάδα ήταν βαθύτατα στεναχωρημένη (ενώ συνήθως δεν είναι έτσι) και ντρεπόταν να παραδεχτεί ότι είχε πιστέψει τον κομπογιανίτη γιατρό. Δυστυχώς όμως κάτι μέσα της τον είχε πιστέψει.
Εγώ φοβήθηκα μην πάθει στ' αλήθεια αυτό που της είπε ο απατεώνας ομοιοπαθητικός και έτσι πήγα και της πήρα τα φάρμακα τα οποία ήπιε.
Μετά από ένα μήνα της είπα (ψευδώς) ότι ξαναείδα τον "ιατρό" και μου είπε ότι δεν χρειάζεται άλλη θεραπεία παρά μόνο μια φορά στις τόσες κάτι βιταμίνες. Φαντάζομαι δεν το πολυπίστεψε, ούτε το έψαξε, ούτε θέλησε να το συζητήσει αλλά ωστόσο είχε ξεπεράσει και το σόκ.
Τώρα όλα πάνε καλά...
Έψαξα κάποια στοιχεία για τον άνθρωπο αυτό και εύκολα διαπίστωσα ότι είναι φιλοχρήματος, έχει μερσεντέ αυτοκίνητο και μεγάλη περιουσία και φανατικούς οπαδούς ακόμη και πρώην καρκινοπαθείς που ισχυρίζονται ότι τους θεράπευσε αυτός.
Όταν ένας άνθρωπος (η γυναίκα μου) μορφωμένος και με ακαδημαικές περγαμηνές που πιστεύω ότι είναι έξυπνη και ισορροπημένη παθαίνει τέτοια ψυχολογική παράκρουση (χωρίς να έχει τίποτα στην υγεία της) τότε φανταστείτε τι μπορεί να πάθει ο κάθε ανθρωπάκος που ψάχνει από κάπου για να πιαστεί και έχει π.χ. κάτι ανίατο.
Το θέμα λοιπόν είναι πολύ σοβαρό και συγχαρητήρια στη Cynical που έχει αυτή τη στάση.
Κάτι τέτοιοι θα έπρεπε να πηγαίνουν φυλακή ισόβια και ό,τι είναι έξω από την επιστημονική σφαίρα θα πρέπει να το βλέπουμε με μεγάλη δυσπιστία για λόγους σαν αυτούς που αναφέρω.
Το αν υπάρχουν πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να δείχνουμε ανοχή, γιατί τα αποτελέσματα είναι άτομα σαν τον "γιατρό" που περιέγραψα.
Αγαπητε Δημόσιε Υπάλληλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήπραγματικά πεσατε σε πολυ ασχημη περιπτωση τραμπούκου.
Σε αυτες τις περιπτωσεις δουλευει μονο μια φραση που αν την λεγατε στο "γιατρο" θα ειχατε ξεμπερδευσει αμεσως: "Γιατρέ μου, είδα καποιον τις προάλλες στη Συγγρου που ηταν φτυστος εσυ!!".
Δηλαδη, περασμα κατευθειαν στην επιθεση. Οχι αμυντικη σταση με τετιους ανθρωπους.
Εγω αυτους που ξερω ειναι καλοι ανθρωποι, αλλά εκνευριζομαι οταν υιοθετουν συνομοσιολογικες στασεις, οτι ταχατες ολοι τους κατατρεχουν, ενω πιστευω οτι συμβαινει το αντιθετο και μαλιστα τα ΜΜΕ ειναι εως και φιλικα μαζι τους, και οταν παρεμβαλουν στο λογο τους λεξεις χωρις νοημα, που οταν ζητας να σού τις εξηγησουν με λογικο τροπο, εκνευριζονται και αρχιζουν τις προσωπικες επιθεσεις.
Υπαρχει ενα site
http://www.dcscience.net/improbable.html
του David Colquhoun, καθ. Φαρμακολογιας στο παν του Λονδινου, οπου καταγραφει τα παντα για τους practitioners της εναλλακτικης ιατρικης. τους εχει κανονικα στο κυνηγι, δεν τους αφηνει σε χλωρο κλαδι, και καταφερε να κλεισουν 3 τμηματα ομοιοπαθητικης σε ισαριθμα πανεπιστημια. Ειχα γραψει παλιοτερα γιαυτο.
Αν το ψαξεις, θα βρεις πολυ πραμμα.
@Cyn
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα βρεις και τη σύνθεση του Νερού του Καματερού, ακόμα καλύτερα. Αναστασία του Αιγάλεω, εξορκισμοί, ζούμε σε χώρα με πολλή πλάκα!!
Την παραϊατρική την ξέρουμε. Πώς να εξηγήσεις όμως, τις έστω λίγες επιτυχίες της. Σ'άλλο σχόλιο εδώ, έγραφα για ίαση (20 χρόνια τώρα) ημικρανιών και επαγγελματικών πονοκεφάλων από το Βυθούλκα, κοντινού μου. Νομίζω ότι το ερώτημα μπαίνει: "Τι είναι και τι δεν είναι επιστήμη στην ομοιοπαθητική".
Καλημέρα Cynical.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερο το θέμα που προσεγγίζεις τις τελευταίες μέρες. Ομολογώ ότι δεν έχω τις γνώσεις να το προσεγγίσω επαρκώς, αλλά παρακολουθώ το σκεπτικό σου, το οποίο βρίσκω λογικότατο.
Παρ'όλα αυτά, δε σου κρύβω, όπως και άλλοι εδώ μέσα, ότι έχω ακούσει για περιπτώσεις ίασης από ομοιοπαθητικά φάρμακα.
Μήπως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και η ίαση του ασθενή εξαρτάται (α) από τον ίδιο τον οργανισμό και όχι τόσο το φάρμακο και (β) από τα προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα που ακολούθησε;
"Την παραϊατρική την ξέρουμε. Πώς να εξηγήσεις όμως, τις έστω λίγες επιτυχίες της. Σ'άλλο σχόλιο εδώ, έγραφα για ίαση (20 χρόνια τώρα) ημικρανιών και επαγγελματικών πονοκεφάλων από το Βυθούλκα, κοντινού μου."
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ cirut, όπως ανέφερα και στο προηγούμενο post, θα βρεις πολλούς ανθρώπους, ακόμα και μορφωμένους, που σου ορκίζονται ότι ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες τους περνάνε εγγυημένα όταν τους ξεματιάσει η γιαγιά τους από το τηλέφωνο. Τι βαρύτητα θα πρέπει να ρίξουμε στο ξεμάτιασμα ως μέθοδο θεραπείας, ή έστω ως παυσίπονο;
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Xavier
ΑπάντησηΔιαγραφήμάλλον πρέπει να αναφέρω την περίπτωση, επειδή ήταν ζόρικη. Ο φίλος είναι σχεδιαστής φασόν εικόνων σε σταμπωτά υφάσματα. Έπρεπε, λοιπόν, να κοιτάει όλη μέρα κουτάκια χ,ψ σε τύμπανο 5 χιλ, μη ξεφύγει η στάμπα από τις συντεταγμένες. [Ευτυχώς ο εφιάλτης - έλεγχος γίνεται σήμερα με PC]. Ήταν επόμενο να πάσχει από πονοκεφάλους, που εξελίχτηκαν σε ημικρανίες, ως επαγγελματική νόσος. Δράματα-πράματα.
Έ, να. Μετά Βυθούλκας, 1980. Έκτοτε είδε πολλά χιλ ακόμα ύφασμα, χωρίς πρόβλημα. Ξέρω κι άλλα θετικά.
Ξέρω, όμως και ένα σωρό αστοχίες, τσαρλατανισμούς, γραφικότητες κλπ, όπως περιγρ παραπάνω. Υπάρχει και ο γιατρός στο Telecity. Τον ξεχάσαμε! Μια χαρά τα λέει ο άνθρωπος. Έχει και πλάκα.
Για το παραπάνω. Ξέχασα τη τζίφρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήμιλάς σαν να είναι οριστικά τελειωμένη η έρευνα για το νερό και τη φύση του (μας παραθέτεις και μοντέλα που παραπέμπουν σε υπεραπλουστευτικές θεωρήσεις του ατόμου και του μορίου, ως σφαιρίδια διατεταγμένα στο χώρο). Ομως αυτό που μαλλον συμβαίνει είναι πως είναι τελειωμένη η έρευνα ΜΕΣΑ σε συγκεκριμένο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Μάλλον θα πρέπει να βγούμε από το κουτί, όπως έκανε και ο Γαλιλαίος που είχε να αντιμετωπίσει ένα πανίσχυρο όχι μονο πολιτικοθρησκευτικό κατεστημένο, αλλά και επίπεδο επιχειρηματολογίας και λογικής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια κάποιες περίεργες ιδιότητες του νερού θα σου ανάφερα τη δουλειά του γιαπωνέζου (http://www.life-enthusiast.com/twilight/research_emoto.htm)Εμότο (όμως επειδή αυτός από ένα σημείο και μετά τα παραλέει δεν θα τον θεωρήσεις αξιόπιστο και θα απορρίψεις ακόμα και το ενδιαφέρον μερος της δουλειάς του).
αναφερω τον βιολόγο (http://politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=1867) δρ. Χίλμαν, ο οποίος έμεινε εμβρόντητος όταν ανακάλυψε ότι τα παρασκευάσματά του επηρρεάζονταν από μουσική , γέλια, κλπ., όπως και κάποιες κριτικές του στην μοντελοποίηση του κυττάρου, κλπ. Εννοείται ότι δεν του επεφύλαξαν καθόλου καλή υποδοχή παρόλο που δεν του ανέτρεψε κανείς τα επιχειρήματά του.
Αναφέρεις τον Benveniste, όμως δεν αναφερεις την (http://www.scribd.com/doc/376419/5-Prof-Enniss-Experiment-An-Experimental-Proof) Ennis η οποία επανέλαβε τα πειράματά του με καλύτερo πρωτόκολλο και θετικά αποτελέσματα.
Επισης κοίτα τις παρακάτω έρευνες
ΑπάντησηΔιαγραφή4. Όπως είναι αναμενόμενο, λόγω της φύσης του υπερ-αραιωμένου Ομοιοπαθητικού φαρμάκου, η επιστήμη της Φυσικής, βρίσκει στην Ομοιοπαθητική ένα σημαντικό πεδίο έρευνας, δεδομένης της διερεύνησης της φύσης των διαλυμάτων. Τομή στην έρευνα αυτή αποτέλεσε η ανακάλυψη του Louis Rey, δημοσιευμένη το 2003 στο έγκυρο περιοδικό Φυσικής “Physica A”, σύμφωνα με την οποία «το εκπεμπόμενο φως, μετρημένο με θερμοφθωρισμό, υπερ-αραιωμένων ομοιοπαθητικών διαλυμάτων χλωριούχου λιθίου, και χλωριούχου νατρίου, συνέχιζε να είναι ενδεικτικό του αντίστοιχου διαλυμένου σώματος, ακόμα και σε συγκεντρώσεις πάνω από τον αριθμό του Avogadro, προς έκπληξη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. (20)
5. Τον Σεπτέμβριο του 2005, στο περιοδικό “Materials Research Innovations” που διερευνά τη δομή των υλικών, δημοσιεύτηκε ένα σημαντικότατο άρθρο σε συνεργασία με την έδρα δομικών υλικών του Πανεπιστημίου του Stanford, και τη διεύθυνση του Κέντρου Έρευνας του Πανεπιστημίου Αριζόνας, σύμφωνα με το οποίο διερευνώνται οι πολυποίκιλες δομές που σχηματίζονται στο νερό, σε υπερ-αραιωμένα διαλύματα, δημιουργώντας ολιγομερή με δεσμούς Van der Vaals, που μπορούν να εξηγήσουν ικανοποιητικότερα τη φύση των Ομοιοπαθητικών φαρμακευτικών διαλυμάτων. Αξίζει να μνημονευτεί το συμπέρασμα της περίληψης των ερευνητών, οι οποίοι, μην έχοντας σχέση με την κλινική Ομοιοπαθητική καταλήγουν: «Τα βασικά συμπεράσματα αυτού του άρθρου αφορούν κυρίως την επαλήθευση της βιολογικής δράσης των υπερ-διαλυμένων σε νερό φαρμάκων, που βασίζεται αφενός σε πολύ παλαιότερες (π.χ. Ομοιοπαθητική) και πολύ νεώτερες (π.χ. κολλοειδή μετάλλων και νανοσφαιριδίων), επιστημονικές παρατηρήσεις, που έχουν απορριφθεί είτε άκυρα, είτε από άγνοια της βιβλιογραφίας στην έρευνα υλικών. Αυτό συνιστά ένα έξοχο παράδειγμα κοινού σφάλματος απόρριψης νέων ανακαλύψεων χρησιμοποιώντας την δικαιολογία απουσίας δεδομένων σαν, δεδομένο απουσίας της ανακάλυψης».(21)
6. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί κανείς επίσης στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τους Καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κους Μπούρκα και Καραγιαννόπουλο, και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο “Electrical Instruments in Industry” το 1997, σύμφωνα με τα οποία η αγωγιμότητα των υδατικών διαλυμάτων μεταβάλλεται ανάλογα με το διαλυμένο σώμα, αλλά δυσανάλογα με την ποσότητα αυτού. Η εξήγηση του φαινομένου αυτού που ενισχύει την επιστημονική βάση της Ομοιοπαθητικής, αποδίδεται στην παρουσία συσσωματωμάτων τύπου Clathrate Hydrates, clusters, στα συγκεκριμένα διαλύματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μόρια του αρχικά διαλυμένου σώματος, προσφέρουν το απαραίτητο δομικό στοιχείο, γύρω από το οποίο σχηματίζονται με την υπερ-αραίωση οι παραπάνω δομές, που παραμένουν ακόμα και όταν το αρχικά διαλυμένο μόριο χάνεται από την υπερ-αραίωση, ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα να μετρηθούν και να ταυτοποιηθούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. (22)
και
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Μετα-ανάλυση 105 δημοσιευμένων μελετών που αφορούν κυρίως
την προστατευτική δράση των υπερ-αραιωμένων ομοιοπαθητικών διαλυμάτων έναντι τοξικών δράσεων σε κυτταροκαλλιέργειες, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Human & Experimental Toxicology” το 1994 και παρά τη χαμηλή ποιότητα αρκετών μελετών, στις καλύτερες μελέτες κατεγράφη θετικό για την Ομοιοπαθητική αποτέλεσμα. (17)
2. Μία πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση των “in vitro” μελετών που αφορούν δράση ομοιοπαθητικών σκευάσματων πολύ υψηλής αραίωσης, σε κυτταροκαλλιέργειες, ερυθροκύτταρα, βασεόφιλλα, ουδετερόφιλλα, και λεμφοκύτταρα, αλλά και σε επίπεδο ενζυμικής δραστηριότητας, δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τo 2007 στο περιοδικό “Complementary Therapies in Medicine” από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Charite της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, ακόμα και μεταξύ των ερευνών με τα υψηλότερα επιστημονικά κριτήρια, επιδείχθηκαν θετικά για τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα αποτελέσματα, μολονότι η επαναληψιμότητα από άλλους ερευνητές έπασχε και απαιτούσε περισσότερη ομοιογένεια στη μεθοδολογία. (18)
3. Η σχέση ανοσολογίας και Ομοιοπαθητικής διερευνάται εντατικά το τελευταίο διάστημα. Πρωτοπόρος στον τομέα αυτό είναι ο Καθηγητής Βιοιατρικής P.Bellavite από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία, ο οποίος, σε συνεργασία με την έδρα Βασικής και Εφαρμοσμένης Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο Aquila, με άρθρο του το 2007, προσεγγίζει τη δράση του Ομοιοπαθητικού φαρμάκου σε επίπεδο πληροφορίας που γίνεται αντιληπτή σε κυτταρικό επίπεδο μέχρι και το cAMP. (19)
και βιβλιογραφία
ΑπάντησηΔιαγραφή17. Linde K, Jonas WB, Worke DMF, Wagner H & Eitel F. Critical review and
meta-analysis of serial agitated dilutions in experimental
toxicology. Human & Experimental Toxicology 1994;13:481-492.
18. Claudia M. Witt, Michael Bluth, Henning Albrecht, Thorolf E.R.Weibuhn,
Stephan Baumgartner, Stefan N.Willich. The in vitro evidence for an
effect of high homeopathic potencies- A systematic review of the l
literature. Complementary Therapies in Medicine (2007)15, 128-138
19. Paolo Bellavite et all, Immunology and Homeopathy.5. The Rationale of
the “Simile” eCAM 2007;4(2) 149-163
20. Louis Rey. Thermoluminescene of ultra-high dilutions of lithium chloride
and sodium chloride. Physica A 323 (2003) 67-74
21. Rustum Roy, William A. Tiller, Iris Bell, M. Richard Hoover. The
Structure Of Liquid Water; Novel Insights From Materials Research;
Potential Relevance To HomeopathyMat Res Innovat. 9-4:93-124.
1066-7857
22 .P.D.Bourkas et al, Identification of Water Dilutions through Electrical
Measurements. Electrical instruments in Industry, pp, 213-216,
Glasgow 8-9 September 1997
cirut δεν αμφιβάλλω καθόλου για την ιστορία σου. Προσωπικά αναγνωρίζω κάτι πολύ θετικό στην ομοιοπαθητική και αυτό είναι η μεθοδολογία που ακολουθεί στη διάγνωση. Θεωρώ ότι έτσι θα έπρεπε να εξετάζουν όλοι οι γιατροί. Να αφιερώνουν χρόνο και σκέψη στη διάγνωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήπάντως για κάποιο λόγο με ταλαιπώρησε 1 ολόκληρη μέρα να ποστάρω τα παραπάνω γιατί από τη μια δεν δέχεται μεγάλα κείμενα, από την άλλη δεν μου επέτρεπε html κώδικες, γιαυτό και οι διεyθνύνσεις χωρίς hyperlink
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα @Tyler,
ΑπάντησηΔιαγραφήεντυπωσιακη η βιβλιογραφια που παραθετεις,
πραγματι υπάρχει και αλλη τοση και παραπάνω, που δειχνει το ακριβως αντιθετο. Νομιζω δεν εχει νοημα να τις παραθεσω. Οποιος ενδιαφερεται μπορει να τις βρει ευκολα στο διαδικτυο.
Upwards of 130 clinical trials have been carried out investigating homeopathy or related uses of ultradilutions, mainly isopathy, and approximately 70% of these trials are in favour of some kind of efficacy above placebo8. However, several meta-analyses have yielded inconclusive or unfavourable results, with two in particular observing that the higher quality trials were more likely to reject claims of efficacy over the placebo effect.
Το νερο εχει περιγραφει παρα πολυ καλα, και η εικονα που βλεπεις στο βιντεο φυσικα δεν δειχνει τιποτε απο λεπτομερειες που χρειαζονται αλλου τυπου αναλυση. Απλως δειχνει πολυ καλα οτι μεσα στο νερο δεν υπαρχουν ουτε δομες, ουτε τιποτε τερατα. Και αυτο αναπαραγεται και απο τις καλυτερες προσομειωσεις, που περιλαμβανουν υπολογισμους απο πρωτες αρχες. Δηλ. απο ab initio molecular dynamics studies, που υπολογιζουν τις αλληλεπιδρασεις απο πρωτες κβαντομηχανικες αρχες, δηλ. απο τον πυρηνα και τα ηλεκτρονια και μετα ολοκληρωνουν στο χρονο μεχρι το συστημα να ερθει σε ισορροπια. Δεν υπάρχει τιποτε μυστηριωδες.
Τωρα αν η ομοιοπαθητικη επεσε σε καποια σκοτεινη γωνια του οικοδομηματος, ε! ειναι λιγο δυσκολο να το πιστεψει κανεις, μιας και εχουν περασει πολλες δεκαετιες ερευνων στον τομεα απο χιλιαδες κοσμο, και πολλοι διψανε να κανουν μια μεγαλη ανακαλυψη, αν υπάρχει.
Πολλες απο τις ερευνες που χρησιμοποιουν σαν επιχειρημα οι ομοιοπαθητικοι, ειναι misleading, γιατι αποκρυπτουν τεχνηεντως τις εξωτερικες συνθηκες. Για παραδειγμα, ολη η ιστορια με τα clathrates δουλευει σε χαμηλες θερμοκρασιες και υψηλες πιεσεις. Τετοιες δομες υπαρχουν στον πατο των ωκεανων. Αν υπήρχαν στο κανονικο νερο δεν υπήρχε περιπτωση να τις πιασει η φασματοσκοπια. Τετοιες κανονικοτητες ειναι η μεγαλη της χαρα. Δινει κατι τερατωδεις peaks.
Αυτο με το thermoluminescence προσεξε να δεις τις θερμοκρασιες, αν δεν απατωμαι ειναι γυρω στους 170 Κ, δηλ. σε περιοχες που το νερο ειναι ειτε σε supercooled μορφη, ειτε υπαρχουν πολυμορφικες μορφες παγου. Και αυτο επισης δεν εχει καμια σχεση με το κανονικο νερο της βρυσης.
Τωρα, στα πειραματα. Τι το πιο straightforward να κανεις φασματοσκοπια σε κανονικο νερο και σε ομοιοπαθητικο νερο. Αμα βρεις διαφορετικες peaks, τοτε λες, ώπα, κάτι αλλο συμβαινει εδω.
Συνεχιζεται...
Συνεχεια απο το προηγουμενο....
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα αναφερθω σε μια λεπτομερη μελετη, από
Anick, "High sensitivity 1H-NMR spectroscopy of homeopathic remedies made in water"
in
BMC Complementary and Alternative Medicine 2004, 4:15
doi:10.1186/1472-6882-4-15
Conclusion: No discrete signals suggesting a difference between remedies and controls were
seen, via high sensitivity 1H-NMR spectroscopy. The results failed to support a hypothesis that
remedies made in water contain long-lived non-dynamic alterations of the H-bonding pattern of the solvent.
Εχω ασχοληθει επισταμενα με τα ηλεκτρικα πεδια και το νερο. Πρωτον για να υπαρξει effect θα πρεπει το πεδιο να ειναι πολυ ισχυρο, γυρω στα 10^7 V/cm ή 10^8 V/cm και οι θερμοκρασιες γυρω στους 200Κ. Πολυ extreme συνθηκες.
Ως εδω μιλαω για το σκετο νερο, στο οποιο αποδιδεται θεραπευτικη δραση. Εξηγησα σε σχολιο οτι σε μεγαλες αραιωσεις, δεν υπαρχει κανενα μοριο της δρασικης ουσιας, πραγμα που το καταλαβαινουν οι ομοιοπαθητικοι, γιατι αλλιως θα πρεπει να ξαναγραφτει ολη η χημεια απο την αρχη.
Οταν μεσα περιλαμβανονται διαλυμενες ουσιες, εκει, καθε ουσια εχει και διαφορετικες ιδιοτητες, ιδιαιτερα αμα παμε σε βιολογικα μορια, ή πολυμερη, ή colloids ή άλλα. Καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη και δεν μπορω να γενικευσω. Ουτε ξερω. Μπορει οι ουσιες να εχουν αποτελεσμα. Και γιατι οχι.
Επαναλαμβανω, η ενσταση μου ειναι οταν μου λενε οτι οι μεγαλες αραιωσεις απο 12C και πανω θεραπευουν.
ΥΓ1. Εχω ακουσει και απο αλλους οτι δεν μπορουν να ποσταρουν, οχι ομως παντα. Δεν ξερω, δεν αλλαξα τιποτα στα settings. Οσο για τα hyperlinks παντα αναρωτιόμουν πώς τα καταφέρνετε και τα βαζετε στα σχολια.
Μπορεις να μου πεις τον τροπο; (αν ειναι ευκολος φυσικα).
ΥΓ2. Μου εκανε εντυπωση η ref 21. και εψαξα και την βρηκα. Υπάρχει μεγαλο μπερδεμμα με δομες γυαλιων και μεμονωμένων clusters of water. Καμια σχεση με το κανονικο νερο. Η εικονα δε 19 που δειχνει δομη ειναι schematic οπως αναφερει και δεν προερχεται απο καμια προσομειωση.
Επισης χρησιμοποιει πολλες φορες τη λέξη human intention, intantion implantation, intentionality με φυσικη σημασια. Δεν υπαρχει αντιστοιχος τετοιος ορος στη φυσικη. κ.λ.π. H epitaxy που χρησιμοποιει για το liquid water, δεν εχει καμμια επισης φυσικη σημασια. Τεχνικα, Επιταξια γινεται μονο σε στερεα thin films.
Δεν μπορω να την παρω στα σοβαρα την εργασια αυτη.
@Cirut,
ΑπάντησηΔιαγραφήεπιστημη ειναι ο,τι αποδεικνυεται πειραματικα και ό,τι εξηγειται. Ολα τα υπολοιπα ειναι φιλολογια.
καλημερα @Μάνο
ΑπάντησηΔιαγραφήοταν το μοιοπαθητικο νερο περιεχει μεσα καποια δραστικη ουσια σε καποια συγκεντρωση δεν μπορω να εκφερω γνωμη.
Οταν περιεχει σκετο νερο, εκει μου ερχεται ο κοσμος αναποδα.
Ειναι γνωστες οι περιπτωσεις αυτοιασης, οπως και το placebo, αλλά επι πλεον οταν ενας ασθενης πηγαινει στον ομοιοπαθητικο, πρωτα περναει απο κανονικους γιατρους και εχει παρει και μια ντουζινα φαρμακα. Ποτε δεν ξερεις αν η δραση οφειλεται και σε αυτα τα προηγουμενα.
Επισης, μιας και τα φαρμακα αυτα δεν ελεγχονται, αλλα τα περισσοτερα δινονται over the counter, διατηρω επεφυλαξεις αν τα αναγραφομενα ειναι παντα τα σωστα.
για υπερλινκ δες εδώ τον κώδικα. Αντικαθιστάς μόνο τα κόκκινα, την διεύθυνση που θες να στέλνει η λέξη και τη λέξη
ΑπάντησηΔιαγραφή@Tyler ευχαριστω,για τον κωδικα
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλα παλι δεν καταλαβαινω.
Γραφω τον κωδικα στο χωρο οπου γραφουμε τα σχολια, αλλα δεν τον δεχεται. Μου γραφει :
Το HTML σας δεν μπορεί να γίνει δεκτό: Tag is not closed:
ε, εχεις δίκιο! Στραβομάρα και το κοίταζα πόσες φορές πριν το ποστάρω: στο τέλος η πλάγια γραμμή πρέπει να είναι ΠΡΙΝ το a και όχι μετά
ΑπάντησηΔιαγραφή@Τyler
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω. Δούλεψε!! Μου ελυσες απορια μηνων.
Συγχαρητήρια φίλε μου για το εξαιρετικό άρθρο, αλλά και για την υπομονή σου, να κάθεσαι ν ασχολείσαι με την υπερφυσική αερολογία της θρησκείας την ομοιοπαθητικής - γιατί επιστήμη δεν έιναι...
ΑπάντησηΔιαγραφήplacebo effect και ξερό ψωμί Σ;ο)))))
Δρ Μάυρος Γάτος
Γεια σου Δρ. Μαυρε Γατε,
ΑπάντησηΔιαγραφήπιστευω να διαβασες τα σχολια, γιατι κανω πολλες διευκρινησεις και εκει.
Θα κανω και αλλη μια, για αλλη μια φορα, διοτι την θεωρω πολυ σημαντικη.
Οταν οι υποστηρικτες της ομοιοπαθητικης αλιευουν επιχειρηματα υπερ της, απο επιστημονικες δημοσιευσεις, κυριως φυσικοχημικου περιεχομενου, ο,τιδηποτε αναφερεται σε αυτες σαν νερο, (water) το μεταφραζουν σαν να προκειται για το κοινο υγρο νερο σε θερμοκρασια δωματιου.
Δεν ειναι ομως ετσι τα πραγματα. Το νερο βρισκεται σε υπερβολικα πολλες φασες και δομες αναλογως της πιεσης και θερμοκρασιας, με εντελως διαφορετικες ιδιοτητες καθε φορα. Ετσι ό,τι συμβαινει σε -150 βαθμους ή σε τεραστιες πιεσεις, οπου εχουμε πολλες διαφορετικες μορφες κρυσταλλωσης, ή υάλωσης ή άλλο τι, δεν συμβαινει και στις κανονικες συνθηκες.
Αυτα τα ολιγα... (προς το παρον)
Τρομαξα με τον δογματισμο αλλα και την περισια εξυπναδα του καθε χαρουμενου νεοελληναρα εδω μεσα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο να λεμε οτι δεν δουλευει το φαρμακο πανω απο την 30 αραιωση γιατι ετσι το ειπε ο Αρβοκαντο, η η cynikal
που εχει αποψη σαν μεγαλη κβαντισα
του 21ου αιωνα,και να μηδενιζουμε
τεραστιους ανθρωπους οπως ο Βυθουλκας
ο Σανκαρα ο Μετα και τοσοι αλλοι που διδασκουν και εφαρμοζουν ομοιοπαθητικη σε τοσα εκατομυρια ηλιθιους χωρις να τους εχουν παρει χαμπαρι οτι δεν δουλευει το πραμα
και μαλιστα στις μεγαλες αραιωσεις,
πρεπει να ειμαι ευτυχης που μπηκα σ αυτο το σαιτ και μου ανοιξε τα
ματακια μου.
Οταν καταλαβετε τι ρολο παιζει ο καπιταλισμος σημερα στην υγεια, θα εχετε ηδη χασει την υγεια σας με τους ασχετους και επικυνδινους της κλασικης χημειας.......
Αλλα ευτυχως για μας τους αγραματους, η κβαντικη πλεον κανει θαυματα με την τεχνολογια που πλεον
τρεχει και αυτος ο αιωνας θα ειναι
και αυτος που θα καταριψει την βλακεια μα και τον καθε χαρουμενο..
ευχαριστώ γι αυτή την θαυμάσια ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
*Προσωπικά, με μια συγκεκριμένη οπτική, συν ομοιοπαθητική και ραδιονική είπα αντίο σε "Ανίατο" (κατα την ακαδημαϊκή ιατρική) ζήτημα.
Ο πόλεμος που δέχτηκα μεγάλος.
Η αποχή μου από τα πανάκριβα φάρμακα δεν έγινε διόλου ευπρόσδεκτη.