Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Θέσεις των Κομμάτων για τους Μετανάστες


Κάμποσο καιρό τώρα προσπαθώ να ανιχνεύσω τα σχέδια των διαφόρων κομμάτων για την αντιμετώπιση πρωταρχικών θεμάτων του μεταναστευτικού, όχι αυτά της διαχείρισης των προβλημάτων των ήδη εδώ ευρισκομένων, τα οποία τουλάχιστον στα λόγια βρίθουν από ανθρωπιστικές κορώνες, αλλά αυτά για τη διαχείριση των συνόρων, που πιστεύω ότι αντανακλούν ευθέως και τη βαθύτερη στάση του καθενός κόμματος προς το μεταναστευτικό συνολικά.

Εκτός από τον Καρατζαφέρη, από κανέναν άλλον δεν είχα την αίσθηση ότι μιλάει ανοιχτά, παραδείγματος χάριν, για το αν τους θέλουνε ή δεν τους θέλουνε, για το πόσους θέλουνε, για το τι θα τους κάνουν αυτούς που θέλουνε, κ.ο.κ., και επειδή δεν μου αρέσει να μένω με απορίες, και επειδή οι γενικές διακηρύξεις περί ιμπεριαλισμού και νεοφιλελευθερισμού δεν δίνουν λύσεις, πήγα στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των κομμάτων για να ξεσκαλίσω συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

ΠΑΣΟΚ: εδώ
ΚΚΕ: εδώ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: εδώ

Έτσι λοιπόν οι απαντήσεις που πήρα στα κάτωθι ερωτήματα ήταν οι εξής:

Ποια είναι η νέα (μόλις χθεσινή) πολιτική της Ν.Δ. για
1. Τα Σύνορα Εισόδου: Κλειστά.

2. Τη Φύλαξη των Συνόρων: Εμείς+Frontex.

3. Όσους που παρ’ όλα αυτά τα καταφέρνουν και μπαίνουν παράνομα στη χώρα:
Θα συλλαμβάνονται και θα «φιλοξενούνται για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μηνών σε ειδικά στρατόπεδα.
Επανεισδοχή στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης (Τουρκία-Λιβύη)

Σχόλιο: Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις παροχής ασύλου και νομιμοποίησης; Υποπτεύομαι καμιά.


Ποια είναι η (φρέσκια) πολιτική του ΠΑΣΟΚ για
1. Τα Σύνορα Εισόδου: Μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση. Δηλαδή σύνορα ερμητικά κλειστά.

2. Τη Φύλαξη των Συνόρων: Εμείς και η Ε.Ε. μέσω του προγράμματος Frontex.

3. Όσους που παρ’ όλα αυτά τα καταφέρνουν και μπαίνουν παράνομα στη χώρα:
Παροχή πολιτικού ασύλου σε όσους το δικαιούνται και παραμονή στη χώρα μας ή προώθηση σε χώρες της Ε.Ε.
Ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών (μόνο) προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης.
Επαναπροώθηση στη Τουρκία ή αλλού σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Σχόλιο: Παρόμοια πολιτική στα θέματα αυτά με τη Ν.Δ. Πιθανόν διαφοροποίηση στις προϋποθέσεις νομιμοποίησης και παροχής ασύλου, προς το ελαστικότερο.


Ποια είναι η πολιτική του ΚΚΕ για
1. Τα Σύνορα Εισόδου: δεν την βρήκα διατυπωμένη ούτε ανοιχτά ούτε υπαινικτικά.

2. Τη Φύλαξη των Συνόρων: Αντιτίθεται στη φύλαξη των συνόρων από μηχανισμούς της Ε.Ε., αλλά αποφεύγει να διατυπώσει αν θα φυλάγονται τα σύνορα.

3. Όσους που παρ’ όλα αυτά τα καταφέρνουν και μπαίνουν παράνομα στη χώρα:
Νομιμοποίηση όλων όσων το επιθυμούν και προώθηση στην Ε.Ε. όσων δεν το επιθυμούν.

Σχόλιο: Η πολιτική του ΚΚΕ θα τολμούσα να πω ότι είναι και η πλέον ρεαλιστική για την αναίμακτη επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος. Με το να εφοδιάζει όλους τους μετανάστες με ελληνικό διαβατήριο είναι σίγουρο ότι κανείς απ’ αυτούς δεν πρόκειται να μείνει στη χώρα, μεταθέτοντας έτσι το πρόβλημα της απορρόφησης των μεταναστών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, με την πολιτική αυτή απαλλασσόμαστε από την ανέγερση δαπανηρών χώρων υποδοχής και από τα επιπλέον έξοδα και το στρες της φύλαξης των συνόρων, καθώς και από τις εσωτερικές συγκρούσεις στο κέντρο των πόλεων. Επειδή όμως βάσει συμφωνιών, η Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν από αυτούς που θα τούς στείλουμε πακέτο, και επειδή είναι αδιανόητο να μην το γνωρίζει αυτό το ΚΚΕ., μήπως δεν θα ήταν παράλογο να σκεφτούμε ότι το ΚΚΕ πάει απλώς να ρίξει στάχτη στα μάτια;



Ποια είναι η πολιτική του ΣΥΝ για
1. Τα Σύνορα Εισόδου: δικαίωμα στην ελεύθερη και ασφαλή είσοδο και το άσυλο. Κατάργηση των άτυπων επαναπροωθήσεων από τον Έβρο και το Αιγαίο.

2. Φύλαξη Συνόρων: Ριζική αναδιοργάνωση του Τμήματος Φύλαξης Συνόρων.

3. Όσους που παρ’ όλα αυτά τα καταφέρνουν και μπαίνουν παράνομα στη χώρα:
Σύστημα διαρκούς νομιμοποίησης υπό προϋποθέσεις.
Παροχή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, όπως ιθαγένεια, δυνατότητα ενεργού συμμετοχής στην πολιτική ζωή.
Έξοδος στην Ε.Ε. για όσους το επιθυμούν.

Σχόλιο: Λύση τού «ναι, μεν, αλλά». Και εδώ η Ευρώπη χρησιμοποιείται σαν δικλείδα ασφαλείας. Χωρίς νόημα φυσικά, για τους λόγους που εξήγησα αναφερόμενη πιο πάνω στο ΚΚΕ.

Τέλος, δεν θα αναφερθώ καθόλου στη μεταναστευτική πολιτική του ΛΑΟΣ, για τους λόγους πως αν βρεθεί ποτέ στη θέση να την υλοποιήσει, αυτή δεν θα έχει καμιά σχέση με τα όσα τώρα διακηρύσσει.


Αυτή είναι η εικόνα που αποκόμισα. Αν κανείς διαφωνεί, μετά χαράς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

24 σχόλια:

  1. Μμμ.. ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Αλλά μήπως θα έπρεπε να βάλεις τις θέσεις και άλλων κομμάτων? Δράση, Οικολόγους, ΑΝΤ.ΑΡΣ.ΣΥ.Α. είναι μερικά κόμματα τα οποία μου έρχονται στο μυαλό και των οποίων την πρόταση θα ήθελα να μάθω. Κατά τα άλλα πολύ χρήσιμη και ευσύνοπτη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nομίζω όλα τα κόμματα ενδιαφέρονται εξίσου στον προσεταιρισμό των προσφύγων τον οποίον τον διαπραγματεύονται από κοινού χωρίς πολλή διαβούλευση δεδομένης της πολυπλοκότητας και της αντιφατικότητας του ζητήματος.
    Ωστόσο η ανάρτηση παραλείπει να αναφερθεί στο ερωτηματικό "που είναι τα σύνορα της Ευρώπης" το οποίο θέτει επιτακτικά ο Σαρκοζύ. Χωρίς αυτή την απάντηση, η Ε.Ε. και το πρόγραμα Frontex δύσκολα απαντούν σε πολιτικά ευχολόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .
    Αγαπητή CYNICAL

    Έχω την αίσθηση ότι στην παρούσα ανάρτησή σας διαπράττετε ατοπήματα στα οποία δεν μας έχετε συνηθίσει.
    Θα προσπαθήσω να είμαι επιγραμματικός στην απαρίθμηση τους.

    1. Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πρωτίστως πρόβλημα των μεταναστών και δευτερευόντως πρόβλημα των χωρών υποδοχής.

    2. Από πότε το αίτημα για ανθρωπιστική αντιμετώπιση των μεταναστών αποτελεί κορώνα; Μήπως από τότε που ο Καρατζαφέρης άρχισε να μιλάει ανοιχτά;

    3. Δεν εννόησα και, παρακαλώ, εξηγήστε μου: Με ποιο ή ποια κριτήρια ανάγετε το θέμα της διαχείρισης των συνόρων ως το σημαντικότερο για την κριτική σας στις θέσεις των κομμάτων και μάλιστα "προς το μεταναστευτικό ΣΥΝΟΛΙΚΑ";

    4. Ο ιμπεριαλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός αποτελούν κατά τη γνώμη σας, αμελητέους παράγοντες στη δημιουργία του διογκούμενου κύματος μετανάστευσης;

    5. Είναι παράλογο να θέλει κάποιος να ανατρέψει ό,τι "δεν πρόκειται να δεχθεί η Ευρώπη"; (για το Κ.Κ.Ε ο λόγος). Ποιο, κατά τη γνώμη σας είναι το νόημα της πολιτικής δράσης;

    6. Ποιο ακριβώς συνιστά "ναι μεν" και ποιο "αλλά" από όσα παραθέτετε στις θέσεις του Συνασπισμού;

    Ακολούθησα τους συνδέσμους που μας προτείνατε και νομίζω ότι βρήκα παραδίπλα κατατοπιστικότερα κείμενα. Όρεξη να 'χετε να διαβάσετε.

    1. Για το Κ.Κ.Ε

    Μετανάστες
    - Πρόσφυγες


    Ελληνική
    Επιτροπή
    Διεθνούς
    Δημοκρατικής
    Αλληλεγγύης


    Πληρέστατη παρουσίαση θέσεων

    2. Για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

    ΣΥΡΙΖΑ

    Η αντίστοιχη αναζήτηση στο site του Συνασπισμού δίνει πολλαπλάσια αποτελέσματα.

    Από τα ανωτέρω γίνεται φανερό πως η Αριστερά στο σύνολό της έχει στο κέντρο της προσοχής της το πρόβλημα και δεν είναι ούτε παράλογη στις θέσεις και τις διεκδικήσεις της ούτε ναι μεν αλλά.

    Τα προβλήματα των εξαθλιωμένων μεταναστών, όπως όλα τα προβλήματα αλλωστε, αντιμετωπίζονται μόνο με την άρση των αιτίων που τα γεννούν και όχι με τα δίποδα και τα τετράποδα μαντρόσκυλα της photo που εισάγει την ανάρτησή σας.

    Φανατικός αναγνώστης σας
    Τα σέβη μου

    Υ.Γ. 1) Μια συμβουλή δίνω στον εαυτό μου: Φοβού το φόβο και την ιερή αγανάκτηση του μικροαστού. Είναι ήδη μερικά κλικ μέσα στο φασισμό.
    2) Αφού μελετήσετε τα κείμενα, περιμένουμε και τις δικές σας απόψεις (Όχι Herr K., δεν είναι λογοκλοπή, απλώς βελτιώνομαι).
    3) Νομίζω ότι στην οντολογία των μπρατσακίων ήσασταν καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @γκρίνια

    Συμφωνώ μαζί σου ,νομίζω οτι μας ξεπέταξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε μ'ενδιαφέρουν οι θέσεις των κομμάτων για το ποιος θα μπει,ποιος θα βγει,πώς θα μπει,πώς θα απελαθεί,με απασχολεί η μακροπρόθεσμη λύση,η ενταξη τους στην κοινωνία μας,να αισθάνονται ότι αποτελούν κομμάτι της,με σωστή αντιμετωπιση, από τη δεύτερη γενιά και μετά να απορροφηθούν μέσα στο χωνευτήρι μιας κοινωνίας στην οποία προσφέρουν και η οποία θα ανταποδίδει την προσφορά τους.
    Ποιά κόμματα διατύπωσαν θέσεις για μακροπρόθεσμη πολιτική;

    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Γκρίνια,

    ξεκινησα αυτη την αναρτηση προσπαθωντας να δω πώς θα λυνοταν το προβλημα των παρανομων, των μεταναστων, των προσφυγων, οπως θες πες το.

    Το τονιζω, οτι η προθεση μου ειναι να δω το θεμα από τη σκοπια της λυσης. Πιστευω οτι για να υπαρξει λυση στο αμεσο μελλον (διοτι τα προβληματα πιεζουν εδω και τωρα και για τους αυτοχθνες και για τους μεταναστες) θα πρεπει τα λογια να ειναι ξεκάθαρα και οι θεσεις προσανατολισμενες προς ΛΥΣΕΙΣ βιωσιμες, του στυλ σημερα κανουμε το 1, αυριο το 2, μεθαυριο το 3 κ.λ.π.

    Προς στιγμη, ας μπει ο καθενας μας στη θεση αυτου που θα επρεπε να αποφαφισει αυτη τη στιγμη για το τι μετρα θα επερνε ο ιδιος ουτως ωστε να παραχθει το καλυτερο αποτελεσμα για ολους. Κατω απο αυτο το πρισμα εγραψα την αναρτηση. Οχι από το πρισμα του τι ειναι επιθυμητο, τι δίκαιο ή οτιδηποτε αλλο.

    Εστω ότι ειχαν εξουσιοδοτησει, για παραδειγμα εσενα Γκρινια!!! να παρεις αποφασεις και οτι θα επρεπε να λογοδοτησεις μετα σε ολοκληρη την κοινωνια.

    Λοιπον, θεωρω ότι αυτος που του ελαχε η μοιρα να αποφασισει θα πρεπει να ειναι ξεκαθαρος, και κατα πρωτον αν θελει τα συνορα ανοιχτα ή κλειστα ή κλειστα/ανοιχτα κατω απο προυποθεσεις. Αυτο νομιζω οτι ειναι μια μεγαλη αποφαση και μια δεσμευση που εχει αμεσο αντικτυπο στην μετεπειτα μεταχειριση των μεταναστων.

    Κοιτα τι γινοταν μεχρι σημερα και πως δρουσε η κυβερνηση. Απο το φοβο μην της καταλαγισουν αναλγησια, δεν παιρνει καθαρη θεση, αφηνει τα συνορα μισοκλειστα, δεν νομοθετει και το κυριώτερο κανει μαυρη τη ζωη των μεταναστων με χιλιαδες εμποδια και εξευτελισμους: Τι τους λεει δηλαδη; Ναι μεν, μπειτε μεσα, αλλα θα σας βγαλω το λαδι, θα σας κακομεταχειριστω τοσο, ωστε να αποθαρρυνθειτε και να φυγετε ή να πεθανετε, ωστε να μην ερθουν αλλοι. Δηλαδη δεν ειναι τυχαιο που τους στιβαζει σαν τα ζωα, που δεν δινει ασυλο σε κανενα, που καταπαταει δικαιωματα που δεν νομιμοποιει, που στα παιδια δεν δινει ιθαγενεια, που εχει ενα γραφειο στου Ρεντη για να εξυπηρετει(;) δεκαδες χιλιαδες, που τους αφηνει να στιβαζονται στο Εφετειο και αλλου. Ολα αυτα ειναι συνειδητες τακτικες.

    Νομιζω ότι ενα προβλημα λυνεται αν το πιασεις συνολικα και απο πανω. Δεν υποτιμω την διαχειρηση, ειναι το καλυτερο που μπορεις να κανεις ετσι οπως εχουν τα πραγματα, αλλά θυμωνω, οταν επικεντρωνεσαι αποσπασματικα σε αυτο και δεν εχεις την τολμη να αντιμετωπισεις το προβλημα στην ριζα του. Ριζα ειναι φυσικα οι πολεμοι και η ανιση κατανομη πλουτου και αλλα που απορρεουν απο αυτο, αυτες ειναι οι υστατες γενεσιουργες αιτιες, αλλα αν πρεπει Γκρινια!!! να δωσεις λυση στο σημερα και για την συγκεκριμενη χωρα, μια τετοια αναλυση ειναι κενο γραμμα. Πιστευω να με καταλαβαινεις.

    Οι γενεσιουργες λοιπον αιτιες νομιζω οτι βρισκονται στα συνορα. Τι κανεις εκει. Και εκει βλεπω οτι τα αριστερα κομματα (ο ΣΥΝ το λεει ξεκαθαρα) παιρνουν μια αποφαση η οποια δεν ειναι ρεαλιστικη για το σημερα.

    συνεχιζεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συνεχεια... (Γκρινιας)
    Αυτο ειναι δικαιολογημενο γιατι δεν ειναι κομματα που προσδωκουν να παρουν την εξουσια, στο ορατο μελλον, οποτε επικεντρωνονται στο διαχειριστικο σκελος, των μεταναστων αφου μπουνε στη χωρα.

    Ωραια, ας αφησουμε τα συνορα ανοιχτα.
    Εχει συνταξει όμως κανεις καποια εκθεση που να δείχνει με στοιχεια τις επιπτωσεις της ανοιχτης μεταναστευσης στη χωρα, για το ποσα χρηματα θα χρειαστουν, για το πως θα απορροφηθουν και σε ποιες δουλειες; Δεν χρειαζεται ενας πολυ λεπτομερης και ανθεκτικος σχεδιασμος για ενα τετοιο μεγαλο εγχειρημα;
    Αμφιβαλλω αν υπαρχει κατι τετοιο και γιαυτο θυμωνω, γιατι τετοια σοβαρα θεματα αντιμετωπιζονται σε συγκινισιακο κυριως επιπεδο. Αυτο ειναι αποδεκτο απο μας τους κοινους ανθρωπους, αλλα οχι απο αυτους που χαραζουν ή θελουν να χαραξουν πολιτικη.

    Γκρινια, σε καταλαβαινω, αλλα το βλεπεις το θεμα σε βαθος πολυ μεγαλου χρονου και οχι σαν προβλημα που θελει αμεση λυση.

    Υπαρχει και η αποψη της Κατερινας που λεει οτι δεν μπορει να υπαρξει οριστικη λυση, διοτι ο ογκος ειναι τετοιος και οι αιτιες που το παραγουν παραμενουν και διογκώνονται, ωστε μενει μονο η δυνατοτητα διαχειρησης. Οσο το σκεφτομαι της δινω ολο και πιο πολυ δικαιο. Το να πεισθει η ευρωπη να αλλαξει τακτικη, νομιζεις οτι μπορει να συμβει απο τη μια μερα στην αλλη; Υπαρχει καμια ελπιδα, τωρα ειδικα αυτο τον καιρο; Με το χερι στην καρδια, καμια. Λοιπον;

    Το "ναι μεν αλλα" παραπεμπει σε αυτο που ειπα παραπανω για την ελλειψη ακριβούς αναλυσης των επιπτωσεων του ολου εγχειρηματος "ανοιχτα συνορα". Νομιζεις οτι αυτη η προταση τον βοηθαει τον ΣΥΝ; Σε καμια περιπτωση. Το οτι γεμιζει φοβο δεν ειναι οτι ο καθενας ειναι μικροαστος ρατσιστης και ξενοφοβος, αλλα οτι αυτος που το προτεινει δεν ξερει και ο ίδιος για το τι μιλαει. Και δεν εχει τον τροπο να τον καθησυχασει οτι η ζωη του δεν θα ανατραπει απο τη μια μερα στην αλλη.
    Αλλα, αν εκτιμα οτι στο ονομα της αλληλεγγυης θα πρεπει να ανατραπει ας βγει να το πει καθαρα και ξαστερα: "ναι κυριοι αυτο ειναι το κοστος, αλλα για κεινο και για το αλλο προεχει το ανθρωπιστικο". Και τοτε ας κανονισει ο καθενας την πορεια του.

    Γκρινια!!, ευχαριστω που μου εδωσες την ευκαιρια να πω αυτα που ειχα μεσα μου. Οσο για τα λινκς, θα εχω αρκετο homework για σημερα!

    Και αν εχεις χρονο και διαθεση καθισε και γραψε ενα "feasibility plan" για το τι αποφασεις θα επαιρνες και πώς θα τις υλοποιούσες, αν σε καλουσαν σημερα να αναλαβεις το υπουργειο μεταναστευσης. Ειναι μια καλη ασκηση, την οποια κανω συχνα, αλλα δυστυχως ποτε δεν καταφερνω να ανταποκριθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τολμήσατε αγαπητή cynical να τα βάλετε με την αυθεντία της αριστεράς; Τολμήσατε να τους βάλετε στο ίδιο τσουβάλι με τα 'άλλα' κόμματα; Τολμήσατε να γράψετε 'ναι μεν, αλλά' για τις θέσεις του Συνασπισμού; Τολμήσατε να πειτε πως το ΚΚΕ ρίχνει στάχτη στα μάτια; Πώς κάνατε τέτοιο 'ατόπημα';
    Θα χυθεί αίμα...

    Προσωπικά η ανάρτηση με βοήθησε να καταλάβω πολλά. Κι όσο για τα μέχρι τώρα σχόλια, νομίζω πως ίσα-ίσα επιβεβαιώνουν όσα γράψατε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου VaD,

    κατανοω αυτο που λες, αλλα παλι θα ερθω στα λεγομενα μου διοτι, αλλους τροπους ενσωματωσης θα σκεφτεις αν εχεις να ενσωματωσεις χιλιους και αλλες όταν προκειται για ενα εκατομμυριο. Και αυτο πρεπει να το αποφασισεις πολυ πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου θαναση Ξ.

    Τα εγραψα λιγο μονοκομματα και χωρις φωτοσκιασεις, γιατι όντως το πραγμα θελει λυση. ΛΥΣΗ! Και γιατι δεν χρειαζονται τωρα λογια αλλα πρωτοβουλιες και πραξεις επι της ουσιας και οχι μονο διαχειριση μια καταστασης που προεκυψε ακουσια. Ας σκεφτουμε και ας πουμε οτι αυτο γινεται ή δεν γινεται με γνώμονα σε αυτη τη φαση τη λογικη.
    Πιστευω οτι πρεπει ολοι να κοιταχτουμε στον καθρεφτη και να μιλησουμε ξεκαθαρα. Τερμα. Θα ηθελα να προκαλεσω μια τιμια κουβεντα, με το χερι στην καρδια. Δεν εκπροσωπω κομματα ουτε εξυπονοω τιποτα περα απο αυτο που γραφω. Θελω ομως μια τιμια και εμπεριστατωμενη κουβεντα.
    Και θα ηθελα να αρχισει αυτο απο την αριστερα.
    Λογικη και ευαισθησια παρεα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γκρινια!!!,
    επανερχομαι απο πραγματικη αναγκη να παρω απαντησεις.
    Και ρωταω;
    Αυτη τη στιγμη υπάρχουν καποια εκατομμυρια προσφυγων που εχουν φτασει στην ευρυτερη μεση ανατολη, και περιμενουν να περασουν στην ευρωπη μεσω ελλαδας. Πώς πιστευεις οτι αυτοι οι ανθρωποι μπορουν να ερθουν και να ενσωματωθουν στη χωρα μας, αφου ειναι δεδομενο οτι η ευρωπη δεν θα τους δεχτει; Πώς θα καθησυχασεις τον μεσο πολιτη; Πιστευεις οτι αυτα δεν ειναι νομιμα ερωτηματα που πρεπει να ληφθουν υπ' όψιν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου @Sylas,

    Κοιταξα στο site των Οικ. Πρασ., αλλα δεν βρηκα κατι. Πιθανον να ειναι καπου αλλου.

    Τα μικροτερα εκτος κοινοβουλιου κομματα δεν νομιζω οτι εχουν επεξεργασμενη προταση, διοτι δεν την χρειαζονται. Λιγο πολυ ομως ψυλλιαζεσαι προς τα που κοιτανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου @airgood,

    φανταζομαι οτι τα επισημα συνορα της ευρωπης ειναι στην ελλαδα, διοτι ανηκομεν εις την ευρωπη. Τα ουσιαστικα ειναι στη Γερμανια!
    Εβαλε τετοιο ζητημα ο Σαρκοζι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλημερα @Καπιταλιστικο Κομμούνι,

    Αρχίζω επι τελους να το χωνευω οτι η πολιτικη και ο βηχας του ψαλτη εχουν πολλα κοινα σημεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Cynical,
    Όλες οι αναρτησεις για την μεταναστευση, σε όλα τα blogs, εκτός απο αυτά που αναπαραγουν τις εθνικοπατριωτικές θέσεις του Κατατζαφερη, και ευτχώς ειναι πολύ λιγα αυτά, θα μπορουσαν αν εχουν τίτλο «η αμηχανη αριστερα». Αυτή, αμηχανη αριστερά, που έχασε την μπάλα προ πολλού, αυτή που θεωριτiκολογεί αενάως, που παιζει με τις λέξεις, που παιζει με τις σκιές, που στρογγυλευει, που παλευει να διαχειριστεί ...όχι τα συνορα της Ελλαδας αλλά τα συνορα του πολιτικου της λόγου.

    Είναι πολύ καλή η αναρτηση σου, γιατί αποδεικνυει έμπρακτα, ότι πισω απο τις λέξεις, υπάρχει η φοβική Αριστερά, που αντιγραφει, ξεπερασμένες λογικές παρελθόντων αιώνων, μενοντας σε μια αποστεωμένη ρητορεία. Μόνο που πια, αυτήν την ρητορεία, την έκλεψαν ...κάποιοι, οι σημερινοί διαχειριστες του πολιτικου συστηματος, αφηνοντας την κλαμενη κορασίδα, αειπάρθενο, να διαχειριζεται τις ανεπαρκειες της.
    Προφανώς όταν ο μακαρίτης έλεγε, ότι αν τα γεγονοτα δνε τεκμηριώνουν την θεωρία... αλλάζουμε τα γεγονότα, αυτός έκανε πλάκα.... αλλά κάποιοι νομιζαν ότι μιλουσε πολύ σοβαρά.
    Η πραγματικότητα σημερα... αντιγραφω ένα σχολιο που έγραψα πριν λίγο
    “…. καταφεραμε με τις... απιστευτες «πολιτικές» μας, να εχουμε αυτοεγκλωβιστεί και εμεις σε χώρα υποδοχής και το ακομα χειρότερο να εχουμε εγκλωβίσει ...σε αυτήν την άθλια χώρα και τους παράνομους μετανάστες.

    Περα απο τις κορώνες του Καρατζαφέρη και της παρέας του, περα απο τα τσιτάτα και τις συζητήσεις των τηλεπαραθυρατων και τηλεγειτονων, εγώ δεν άκουσα κανέναν να λεει τα αυτονοητα. Πρωτον ποσους έχουμε, ποιες ειναι οι χωρες προελευσης, τι καθεστώς ισχυει εκει, αλλά με στοιχεία και το πιο σημαντικό... ποια ειναι η ισχυουσα νομοθεσία για την μεταναστευση και η ισχυουσα πραγματικότητα ΣΗΜΕΡΑ.

    Λοιπόν, θεωρητικά όποιος μπαινει παρανομα στην Ελλαδα, τιμωρείται με φυλακιση και απελαση. Αλλά υπάρχει ένα παραθυράκι για να προχωρήσει η διαδικασία απελασης άμεσα. Και συνηθως αυτό το παραθυράκι χρησιμοποιείται κατα κόρον.
    Ωραία, για να δουμε τωρα.... τι γινεται με τους ανθρωπους που δεν εχουν πάνω τους κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο. Που θα απελαθουν αυτοι;;; Υπάρχουν χωρες που αρνουνται ή καθυστερουν ...για πάντα, να εκδωσουν έγγραφα, το τριμηνο της κράτησης παρερχεται (και κανείς δνε θέλει να μάθει τις ΑΘΛΙΕΣ συνθηκες κρατησης, συνθηκες πραγματικής ΝΤΡΟΠΗΣ, για την Ελλαδα των ...πατριωτών και των αρχαιολαγνων των προγονων), η Ελλαδα σπανιοτατα εκδιδει προσωρινά ταξιδιωτικά εγγραφα για την απελαση, κάποια στιγμή τα κελιά και οι σταθμοί «υποδοχής», φρακάρουν, τους βγάζουν έξω, και τους δινουν προθεσμία να ...επιστρεψουν μονοι τους, στην χωρα προσελευσης τους.

    Τωρα άν υπάρχει κάποιο «δίκτυο» υποστηριξης του, μπορεί ο μετανάστης να κάνει αιτηση αντιρρησης κατά της κρατησης του, και το Πρωτοδικείο να τον αφησει για να αναχωρήσει μονος του....
    Πάρα πολλοι κάνουν αιτηση πολιτικου ασυλου. Ελαχιστοι το παιρνουν. Χωρίς εγγραφα ειναι σχεδόν αδυνατον, αν δεν εχουν νομική υποστηριξη και κάποιο δικτυο πισω τους, να αποδειξουν ότι ειναι θυματα διωξεων, πολέμων, πολιτικών πεποιθησεων, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. συνεχεια...

    Επειδή πολύς λογος γινεται για την σταση της Τουρκίας και για αυτήν την διακρατική συμφωνία, επειδή πολλά ακουμε, ποιος μπορεί να αποδειξει ότι αυτοι οι κολασμένοι που οι λαθρεμποροι τους πετάνε στην θάλασσα, έχουν σφραγιδα εισόδου απο την Τουρκια; Σε ποια έγγραφα να την έχουν; Πολύ απλά, η Τουρκια λεε, αποδειξτε ότι πέρασαν απο εμας...

    Κοινως, ΣΗΜΕΡΑ λυση αντιμετώπισης δεν υπάρχει. Οι παρανομοι μετανάστες, θέλουν σαν τρελοι να φυγουν απο την Ελλαδα. Πολλες γυναικες, δεν ξέρουν καν αν ειναι στην Ελλαδα, ή στην Ιταλία, ή στην Γαλλία, θέλουν απλά να ειναι στην Ευρωπη. Προφανώς και η μονη λυση, ειναι το να λυθουν τα προβλήματα, οικονομικά, πολιτικά, πολέμων, λοιμών και λιμων, στις χωρες καταγωγής και προελευσης, αλλά τωρα απλά θεωριτικολογουμε και μάλιστα ...επικινδυνα. Αυτό ειναι ένα επιχειρημα που εγώ το λέω...το επιχειρημα της πολυθρονας

    Οι υπόλοιπες λυσεις είναι ... δυο ειδών.
    Η πρωτη... τηλεπαραθυριαζομαστε, κάνοντας ψυχολογικό μασσαζ στους τηλεθεατές-πολίτες, και η δευτερη δεσμη λυσεων...ειναι καθαρά ναζιστικές λυσεις...
    Και εδώ πρέπει να ειναι το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΧΙ. Ή η δική μας παραδοχή, ναι, ειμαστε νεοναζι. Αλλά να το πουμε. Δυνατα και καθαρα.

    Το να πει κάποιος την αληθεια, και σε επιπεδο στοιχειών, και σε επιπεδο δυνατοτητων, το να προσπαθησει να αμβλύνει, να διαχειριστεί το προβλημα, και δινοντας ΣΕ ΟΛΟΥΣ μια κάρτα (ροζ ή ότι θα μπορουσε να αποφασιστεί), και σπάζοντας τα γκετο, και προσπαθώντας να ελεγξει την παρανομη εργασία, και δημιουργωντας δικτυα που θα υποστηριζαν τις κοινοτητες τους, και προσφεροντας στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περιθαλψη, και το πιο σημαντικό ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ τους μαφιοζους που τους εκμεταλλευονται, ειναι φαινεται πραγματα... πολύ δυσκολα για την τηλεδημοκρατία.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημερα Κατερινα,

    δεν χρειαζεται να πω οτι συμφωνω με το πνευμα του σχολιου σου. Προσπαθω να καταλάβω τον ρολο της αριστερας στο συγκεκριμενο θεμα. ΗΤο κρατούμενο είναι οτι εκ των πραγμάτων η αριστερα δεν προσδοκα να κυβερνησει και επομενως απαλλάσσει τον εαυτο της απο το να προτεινει βιωσιμες λυσεις, οπως θα επρεπε να κανει ενα κομμα εξουσιας. Επομένως μπορεί να κινειται στο επιπεδο του επιθυμητού και όχι του εφικτού, όπως και σε επιπεδο αρχών. Απλώς καλό είναι να μπορουμε σαν πολιτες να ξεχωριζουμε αναμεσα σε αυτά τα δυο.
    Οπως το αντιλαμβανομαι, η αριστερα εχει αναλαβει αναμεσα στα αλλα, (οπως εμπρακτη εκδήλωση της αλληλεγγύης) και τη διαχείρηση και αναχαίτιση του ξενοφοβικου αισθηματος, το οποιο αν διογκωθει θα μάς παρει ολους και θα μας σηκώσει. Οι κινήσεις αυτες ειναι κοντυτερα στις αρχές της και στο ρόλο της και ειναι μια δουλεια που την κανει αρκετα καλα.
    Από κει και περα, για να μην χανει την αξιοπιστια της, οταν προβαίνει σε προτασεις θα πρεπει να είναι περισσοτερη προσεκτικη και τεκμηριωμενη. Δεν εξορκιζεις τις ανασφάλεις με διακηρυχτικες αρχες μονο. Γιατι αλλιως θα συνεχιζει να καταποντιζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για το Νο 3. "Όσους που παρ’ όλα αυτά τα καταφέρνουν και μπαίνουν παράνομα στη χώρα", νομιζω οτι υπαρχει μια πολυ απλη λυση. Οπως λες και συ, η Ε.Ε. σαν δικλειδα ασφαλειας.
    Η αντιρρηση ειναι "Επειδή όμως βάσει συμφωνιών (Συμβαση του Δουβλινου), η Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν από αυτούς που θα τούς στείλουμε πακέτο,..."
    Δινουμε λοιπον με συνοπτικες διαδικασίες ελληνική υπηκοοτητα σε οποιον το επιθυμει και μετα ως ελληνας πολιτης μπορει να κινηθει σε ολη την ΕΕ με τους ορους που ισχυουν για ολους μας. :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμε,

    πςε το στο ΚΚΕ, να δουμε τι θα απαντησει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητή CYNICAL

    Καθυστέρησα λίγο την απάντηση, γιατί δεν αντέχω την πίεση και τα αίματα.
    Κατ’ αρχάς θα ήθελα να πω πως οι παρατηρήσεις μου αφορούσαν κυρίως την επάρκεια του αρχικού σου κειμένου ως κειμένου και δευτερευόντως, αναπόφευκτα, την προφανή ή λανθάνουσα θέση σου.
    Οι περισσότερες από αυτές τις «τεχνικές» παρατηρήσεις δεν απαντήθηκαν, γιατί τα σχόλια, με τα οποία με τίμησες στη συνέχεια, μπήκαν στην ουσία του ζητήματος.

    Ως προς αυτή, λοιπόν, θα επιχειρήσω μερικές σκόρπιες σκέψεις.

    1. Οι γενεσιουργές αιτίες ενός φαινομένου δεν είναι ποτέ ύστατες. Απώτατες, μπορεί.
    2. Αν έχεις ένα πλημμυρικό φαινόμενο, ποτέ δε θεωρείς γενεσιουργό αιτία τα αναχώματα που έστησες ή δεν έστησες για να το αντιμετωπίσεις.
    3. Επαναλαμβάνω, και το θεωρώ σημαντική βάση για την όποια σκέψη μας, ότι το μεταναστευτικό είναι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ πρόβλημα των ίδιων των μεταναστών και δευτερευόντως πρόβλημα των χωρών υποδοχής. Χρειάζεται να το εξηγήσω;
    4. Η ευμάρεια και η ασφάλεια, βασικές επαγγελίες της δυτικής κοινωνίας (επομένως και της δικής μας), ευθύνονται κατά κύριο λόγο για το δράμα των μεταναστών. Εμείς τους αντιμετωπίζουμε σαν ανεπιθύμητες συνέπειες. Ο «μέσος» πολίτης (θα μιλήσω πιο κάτω γι αυτόν) ξεσηκώνεται με την ίδια οργιλότητα όταν στην περιοχή του πρόκειται να εγκατασταθεί ένας καταυλισμός προσφύγων ή ένας χώρος απεξάρτησης τοξικομανών ή ένας χώρος αποασυλοποίησης ψυχικώς νοσούντων ή ένας χώρος επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων. Μισεί ό τι αφαιρεί αξία, ενώ, ό τι προσθέτει, τσιμέντο να γίνει!
    5. Αν σου ζητούσαν ένα μήνα πριν να καταγράψεις ιεραρχώντας τα τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης, το πρώτο που θα σκεφτόσουν είναι οι μετανάστες; Τι τον τρομάζει περισσότερο, ο μετανάστης ή ο Τειρεσίας;
    6. Στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι. (Σύνθημα σε τοίχο.)

    Για την Αριστερά.

    1. Οι αριστερές θέσεις δεν είναι τυχοδιωκτικές, είναι θέσεις αρχών.
    2. Η Αριστερά διεκδικεί την πολιτική εξουσία όχι χαϊδεύοντας τα αυτιά των φασιζόντων φοβισμένων νοικοκυραίων, αλλά δημιουργώντας πολιτική και κοινωνική – ταξική συνείδηση. Η Αριστερά δε θέλει να διαχειριστεί την παρακμή. Θέλει να την ανατρέψει. Ως εκ τούτου δεν έχει να υποβάλει έτοιμη λύση delivery με ένα τηλεφώνημα που θα πάρει την έγκριση των εργολάβων της ενημέρωσης, για να τύχει της επιδοκιμασίας του τηλεκοντρόλ του «μέσου» πολίτη – τηλεθεατή.
    3. Η κοινωνία που θα τοποθετήσει την Αριστερά στη διακυβέρνηση δε θα ανέχεται έναν Καρατζαφέρη να επιβάλλει την πολιτική ατζέντα. Και οι πολίτες δε θα είναι οι αλλοτριωμένοι που αρνούνται δεσμεύσεις και ψωνίζουν πότε από το ένα πολιτικό μαγαζί, πότε από το άλλο, αναλόγως προς τις υποδείξεις της ιδιοτέλειάς τους.
    4. Η Αριστερά δεν είναι υπεράνω κριτικής. Θα εγκαλέσουμε την Αριστερά, και μάλιστα αυστηρότατα, όταν, πιεζόμενη από σκοπιμότητες (εκλογικές, μικροπολιτικές και άλλες), οπισθοχωρεί από τις βασικές της αρχές που είναι η υπεράσπιση (όλων και καθενός ξεχωριστά) των θυμάτων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

    Για μένα.

    1. Δεν φιλοδοξώ να χρισθώ εκπρόσωπος της Αριστεράς ούτε της αειπαρθένου ούτε της διακορευθείσης, ούτε, πολύ περισσότερο αυθεντικός εκφραστής της.
    2. Δεν έχω πει ποτέ μου «με κάνεις για μια μέρα πρωθυπουργό» πόσο μάλλον υπουργό μετανάστευσης.
    3. Θεωρώ το «μέσο» πολίτη ανύπαρκτο τεχνητό κατασκεύασμα όσων λαϊκιστών θέλουν να χριστούν αυθαίρετα εκπρόσωποί του καθώς και των διαμορφωτών της «κοινής» (ωραία, μα την αλήθεια, λέξη) γνώμης.
    4. Πιστεύω πως οι αρχές μας και οι αυθεντικές συγκινήσεις, μακάρι και η ανάλογη δράση μας, είναι ό τι έχουμε να αντιτάξουμε στο φασισμό που έχει ήδη αρχίσει να πνίγει τη ζωή μας.

    Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου μία τέτοια συγκίνηση που είχα πρόσφατα:


    Η
    οθόνη
    δίπλα μας


    ... και απαιτητικός αναγνώστης σας

    Τα σέβη μου.

    Υ.Γ. Κάποτε είχες γράψει κάτι για το φόβο, αν θυμάμαι καλά. Νομίζω πως θα το αναζητήσω.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα Γκρίνια!!!

    Εξηγούμαι: Το κειμενο δεν ηταν καθολου επαρκες οσον αφορα τις πληρεις θεσεις των κομματων. Και αυτο γιατι ήθελα να δειξω (γιαυτο και το απομόνωσα) τους σκοπούς που εχουν τα κομματα στο θεμα των συνορων, και αν αυτοί λεγονται καθαρα και ξαστερα. Μονο αυτα.

    Οι σκέψεις σου 1-6 δεν ειναι αντιθετες απο τις δικες μου. Εκτος απο το σημειο που ιεραρχεις σαν πρωτο το φοβο για τους μεταναστες. Νομιζω οτι ο πρωτος φοβος ειναι η ανεργια και η οικονομια. Οι μεταναστες, του τυπου του κεντρου της αθηνας, ειναι αορατοι για το μεγαλυτερο κομματι του πληθυσμου. Αλλωστε δεν ειναι και πολλοι. Τους ειχα υπολογισει σε προηγουμενη αναρτηση γυρω στους 30,000.

    Οι αλλοι (αλβανοι και ανατ. ευρωπαιοι) εχουν ηδη σε μεγαλο βαθμο ενσωματωθει, αρχισανε και οι παντρειες μεταξυ τους και το πραγμα κυλαει προς το καλυτερο.

    Ανεφερα και στο προηγουμενο σχολιο τη γνωμη μου για τις γενεσιουργες αιτιες, τις οποιες καθε λογικος ανθρωπος αναγνωρίζει.

    Στο παρον ποστ ομως ηθελα να δω το θεμα απο την σκοπια μιας πολιτικης που οφειλει να δωσει λυσεις άμεσα. Και οχι να παραθεσω ΜΟΝΟ αρχές. Καλες, αλλα ασφαιρες αν στην παρουσα στιγμη δεν θα μπορεσουν να μεταφραστουν σε πραξεις τελεσφορες. Αυτη ειναι η εγνοια μου εδω.

    Γιαυτο και σου ζητησα να κανεις το νοητο πειραμα να μπεις για λιγο στη θεση αυτου που θα πρεπει να παρει αποφασεις. Δεν ειναι το θεμα αν θα ονομαζεσαι υπουργος ή κομισαριος ή οπως αλλιως θελεις.


    Θα σου πω τωρα ενα γενικο προβληματισμο που εχω για την αριστερα: Αν κινεισαι σε θεσεις αρχων και περιμενεις να δημιουργησεις πρωτα ταξικη συνειδηση και ανατροπη των συχετισμων για να δώσεις λυση σε συγκεκριμενο προβλημα μεσα στα πλαισια των υπαρχοντων συνθηκων, νομιζω οτι δεν θα το καταφερεις. Δηλ. οι λυσεις που θα προτεινεις θα μεινουν ανεφαρμοστες και ουτοπικες. Καλες, αλλα εκτος συγκυριων.

    Αλλα τοτε συμβαινει το εξης: Αφου λοιπον δεν θα μπορεις να κατεβασεις ρεαλιστικες λυσεις σε προβληματα που πιεζουν, αυτο θα σημαινει οτι θα εχεις ενα μονιμο υστερημα πολιτικης και αρα μηδαμινες πιθανοτητες να κυβερνησεις. Μηπως λοιπον ερχεται και παλι στην επιφανεια το ερωτημα περι ασυμβατοτητας αναμεσα στη διατηρηση των αρχων της και της δυνατοτητας καταληψης της εξουσιας μεσω της κοινοβουλευτικης οδου;

    Αυτες οι σκεψεις μου ανναφερονται στις δικες σου 2-4, της δευτερης ομαδας.

    Ολα οσα γραφω να τα εκλαβεις σαν προβληματισμο και οχι σαν θεσεις που θα πρεπει να ....σφαχτούμε!!! Για όνομα!

    Θα ηθελα πανω σε αυτη την προβληματικη να δεις και το σχολιο μου περι αριστερας στην Κατερινα λιγο παραπανω.

    Α! και κατι αλλο που μου εκανε εντυπωση. Διαβαζω το βιβλιο του Wolin για "τη γοητεια του ανορθολογικου", οπου αναφερεται στο πνευματικο κλιμα στη Γαλλια και Γερμανια το μεσοπολεμο κυριως πριν την ανοδο του φασισμου και πως αυτος φύτρωσε σε ενα κλιμα που ηταν ηδη προετοιμασμενο να τον δεχτει. Αναφερεται σε σκεψεις του Νιτσε, Καρλ Σμιτ, Χαιντεγκερ, Σπενγκλερ , αλλά και Γαλλων. Για να μη μακρυγορω απομόνωσα μια φραση του συγγραφεα που καπου λέει για τη "συντηρητική ρεαλιστικη πολιτικη.." . Με εβαλε λοιπον σε σκεψεις και ρωταω, αν παρω κατα γραμμα την παραπανω φραση: Το να ζητας ρεαλιστικες λυσεις ειναι συντηρητισμος; Για ποιο όμως λόγο;

    ΥΓ. Τα περι φοβου αρθρα τα εβαλα σε ειδικη κατηγορια στα LABELS, που την ονομασα "ΠΕΡΙ ΦΟΒΟΥ", για να τα βρεις ευκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. χωρίς να χρειάζεται να επιβεβαιώσω το περιεχόμενο των λινκς θεωρω την ανάρτηση φανταστική!
    αυτό είναι που μας προσφέρει το ιντερνετ και ο γραπτός λόγος: α, β, γ, δ, ε...
    και έτσι είναι τα πράγματα!

    πολλά φιλιά

    υγ δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλα τα σχόλια, αν κάπου διαψεύδομαι παρακαλώ να ενημερωθώ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. γεια σου @geokalp,

    νασαι καλα που περασες, και πού' σαι, να μου φιλησεις τον μικρούλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!