Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε Όταν Γερνάτε...


(ελαφρό και ευχάριστο ανάγνωσμα πριν πέσετε για ύπνο)


Η διαχρονικά σταθερή διαφορά που παρατηρείται στη θνητότητα ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά, δυστυχώς εις βάρος των πρώτων, απαιτεί μια εξήγηση. Στην προηγούμενη ανάρτηση "Η Ατυχία του να είσαι Αρσενικό", αναφέρθηκαν δυο αιτίες, μία εξελικτική που στηρίζεται στη θεωρία της σεξουαλικής επιλογής και μια άλλη συμπεριφορική (;) που στηρίζεται στην κατά κανόνα περισσότερο απερίσκεπτη στάση των αρσενικών σε θέματα υγείας.


Επειδή όμως ο διαφορισμός στη θνητότητα ανάλογα με το φύλο, παρατηρείται και στα ζώα, σίγουρα θα πρέπει να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, περισσότερο βιολογικοί και ανεξάρτητοι από πολιτισμικές συμπεριφορές και συνήθειες που απαντώνται μόνο στους ανθρώπους. Δηλαδή παράγοντες που μπορεί να οφείλονται είτε στη φυσιολογία των αρσενικών είτε σε κάτι άλλο, όπως ας πούμε στον «εν Ηρεμία Ρυθμό Μεταβολισμού», (Resting Metabolic Rate), ο οποίος εκφράζει το ποσό της ενέργειας ανά μονάδα μάζας, που καταναλώνει στη διάρκεια της ημέρας το σώμα σε απόλυτη ηρεμία και κανονική θερμοκρασία για να κρατήσει σε λειτουργία τα βασικά του όργανα.


Ο RMR εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση, την ηλικία, (με τα χρόνια ελαττώνεται), τη θερμοκρασία του σώματος, από το βαθμό εγρήγορσης και είναι όντως διαφορετικός ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες για την ίδια ηλικία, ίδιες δραστηριότητες και σωματικά χαρακτηριστικά. Είναι επίσης γνωστή, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα η θεωρία που συσχετίζει το RMR των θηλαστικών με το προσδόκιμο ζωής, με την έννοια ότι θηλαστικά με μικρότερο μεταβολισμό (π.χ. ελέφαντες) εν γένει ζούνε περισσότερο απ’ ότι θηλαστικά με μεγαλύτερο, (π.χ. ποντίκια).


Οι σχετικές εικόνες που συσχετίζουν ανά δυο τον RMR, το προσδόκιμο ζωής (Max Life Span) και τη σωματική μάζα (Body Mass) για μια πλειάδα ζώων και πτηνών, παρουσιάζονται ακριβώς εδώ. Προσοχή οι άξονες δείχνουν τους λογάριθμους των μεταβλητών σε περίπτωση που θέλετε να έχετε απόλυτα νούμερα. Τα διαγράμματα αυτά είναι κλασσικά και αντιστοιχούν στις περίφημες «mouse-elephant curves» του 1938.




Μια πρώτη λογική εξήγηση είναι ότι ένας γρηγορότερος μεταβολισμός συσσωρεύει και περισσότερες τοξικές ουσίες, παράγωγες της καύσης του οξυγόνου, στον οργανισμό σε συντομότερο χρονικό διάστημα.


Για να έχουν όμως οι εν λόγω εκλυόμενες ουσίες βαρύνουσα σημασία στη γήρανση, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τη γήρανση των ανθρώπων και των θηλαστικών. Κι εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει μια μόνη αποδεκτή θεωρία γήρανσης, αλλά δυστυχώς πολλές, χωρίς καμία από αυτές να μπορεί να διεκδικήσει πλήρη και μονοσήμαντη συμβατότητα με τις παρατηρήσεις.


Σχετικά λοιπόν με το αρχικό μας ερώτημα, και σύμφωνα με τα προηγούμενα δεδομένα θα πρέπει να πιστοποιήσουμε

1) κατά πόσον η εν λόγω θεωρία περί μεταβολισμού και μακροζωίας συνεχίζει να ανθίσταται στις παρατηρήσεις και να ισχύει και

2) κατά πόσον, εφ’ όσον η θεωρία ισχύει, ο μεγαλύτερος μεταβολισμός των ανδρών είναι τόσο μεγαλύτερος, ώστε να μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του παρατηρούμενου προσδόκιμου ζωής τους.


Σχετικά με την πρώτη προϋπόθεση, όλα τα τελευταία στοιχεία από τη μελέτη εκατοντάδων ζώων, δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του ρυθμού μεταβολισμού και της μακροζωίας. Το μπέρδεμα και η συνεχιζόμενη παρανόηση βασιζόταν στις καθ’ όλα σωστές παρατηρήσεις ότι μεγαλύτερα ζώα έχουν μικρότερο μεταβολισμό και μεγαλύτερο προσδόκιμο. Όταν όμως με κατάλληλη κανονικοποίηση αποσυνδέθηκε ο ρυθμός μεταβολισμού από τη σωματική μάζα, τα αποτελέσματα έδειξαν πλήρη απουσία συσχέτισης μεταξύ μεταβολισμού και μακροζωίας. Άλλωστε ήταν ήδη γνωστό από παλιά ότι ορισμένα είδη πτηνών και νυχτερίδων ζούσαν πολύ περισσότερο αν και είχαν υψηλούς ρυθμούς μεταβολισμού.


Απ’ ότι φαίνεται δηλαδή δεν υπάρχει κάποια στερεή βάση για να αποδώσουμε το μικρότερο προσδόκιμο ζωής των ανδρών στον μεγαλύτερο μεταβολισμό του φύλου τους. Άλλωστε είναι γνωστό και πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η σωματική άσκηση η οποία αυξάνει το ρυθμό μεταβολισμού, άρα και την παραγωγή οξειδωτικών μορίων κάθε άλλο παρά ανασταλτικό παράγοντα της μακροζωίας αποτελεί.



ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

Μιας όμως και το αρχίσαμε το θέμα, θα ήθελα να παραθέσω εν συντομία μερικές από τις Θεωρίες Γήρανσης που κυκλοφορούν, έτσι για να μην πάμε αδιάβαστοι όταν έρθει εκείνη η ώρα.


Οι θεωρίες, που είπαμε ότι είναι πολλές, χωρίζονται χοντρικά σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.


Στις θεωρίες

Α. «Καταστροφής»

Β. «Γενετικού Προγραμματισμού»

και στις

Γ. «Εξελικτικές Θεωρίες».


Οι πρώτες βασίζονται στα καταστρεπτικά αποτελέσματα τοξικών ουσιών που με το χρόνο συσσωρεύονται στα κύτταρα καθώς και στη μειωμένη ανταπόκριση των μηχανισμών επισκευής του κυττάρου. Οι δεύτερες, εστιάζουν σε καθαρά γενετικούς παράγοντες, δηλαδή στην αλλαγή προγραμματισμού του γενετικού υλικού, αν και στην πραγματικότητα καμιά από τις εν λόγω θεωρίες δεν είναι ακριβώς αμιγής.



Α. Στις θεωρίες Καταστροφής καταλογίζονται :

Η «Orgels Hypothesis», που είναι και η πιο παλιά, αποδίδει τη γήρανση στη συσσώρευση λαθών κατά την αντιγραφή του DNA, τα οποία και οδηγούν στην καταστροφή του κυττάρου. Σήμερα βρίσκεται στα αζήτητα.


Η «Rate of Living Theory», όπως αναφέραμε προηγουμένως συσχετίζει τη γήρανση με το ρυθμό μεταβολισμού και τη σωματική μάζα. Κι αυτή αμφισβητείται σήμερα, εγείροντας σημαντικές εκ των πραγμάτων αμφισβητήσεις.


Η Θεωρία της «Μειωμένης Πρόσληψης Θερμίδων», παράπλευρη θεωρία της προηγούμενης, μιάς παίζει και αυτή με το μεταβολισμό, είναι μια από τις τελευταίες ανακαλύψεις, η οποία μάς λέγει ότι όσο πιο λίγο τρώμε τόσο μεγαλώνουμε τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο. Λιγότερες θερμίδες, υποτίθεται ότι ρίχνουν το μεταβολισμό, αλλά κι αυτό πάλι δεν είναι αληθές. Ποντίκια που έκαναν δίαιτα έτυχε να ζήσουν περισσότερο, χωρίς όμως να αλλάξουν στο ελάχιστο τον μεταβολισμό τους. Από την άλλη πάλι, ποντίκια που έτρωγαν του σκασμού, δεν φάνηκε να πεθαίνουν γρηγορότερα.


Η «Θεωρία των Ελευθέρων Ριζών» (1956) διατείνεται ότι η αιτία της καταστροφής των κυττάρων είναι η παρουσία ελευθέρων ριζών, δραστικών (reactive) δηλαδή μορίων με ελεύθερα κυρίως ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες οφείλονται είτε σε εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιονίζουσες ακτινοβολίες, είτε απλώς παράγονται κατά τη διάρκεια χημικών αντιδράσεων από το ίδιο το κύτταρο. Το ότι ο οργανισμός είναι εφοδιασμένος με κατάλληλα ένζυμα επιφορτισμένα να αποκαθιστούν τη ζημιά των ελευθέρων ριζών, και ότι τα ένζυμα αυτά μειώνονται με την ηλικία αποτελούν θετικές ενδείξεις υπέρ της συγκεκριμένης θεωρίας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία, έτσι ώστε η εν λόγω θεωρία να μην μπορεί να υιοθετηθεί αναντίρρητα.



Β. Γενετικές Θεωρίες Γήρανσης

Από την άλλη μεριά, στις γενετικές θεωρίες γήρανσης θραύση κάνει η σχετικά νεαρή «Θεωρία της Τελομεράσης». Σύμφωνα με αυτή, κάθε φορά που το κύτταρο διαιρείται τα τελομερή, δηλαδή η αλληλουχία των νουκλεϊκών οξέων που προεξέχουν από τα άκρα των χρωμοσωμάτων, μικραίνουν σε μέγεθος, γεγονός που θεωρείται ότι μειώνει την ικανότητα του κυττάρου να διπλασιάζεται σωστά. Έτσι με τον καιρό, το φαινόμενο αυτό διογκώνεται έχοντας σαν συνέπεια τη γήρανση και το θάνατο του κυττάρου. Η τελομεράση, ένζυμο που προς το παρόν βρίσκεται στα μικρόβια και τα καρκινικά κύτταρα, φαίνεται ότι επιδιορθώνει την καταστροφή των τελομερών, επιμηκύνοντας έτσι τη ζωή των κυττάρων. Αλλά ακόμα δεν υπάρχει τίποτα πρακτικό, για να χαρούμε!


Η «Hayflick Limit Theory» (1961) προτείνει ότι υπάρχει ένας ανώτατος αριθμός διαιρέσεων, γύρω στις 50, στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει ένα κύτταρο. Πέρα από αυτό τον αριθμό, είτε καμιά περαιτέρω διαίρεση δεν είναι δυνατή, είτε το κύτταρο πεθαίνει από πλεονάζουσα συσσώρευση τοξικών αποβλήτων.


H «Cross-Linking Theory», υποθέτει ότι η γήρανση προέρχεται από τη σύνδεση της γλυκόζης στις πρωτεΐνες του κυττάρου, γεγονός που εμποδίζει την κανονική τους λειτουργία.

κ.λ.π., κ.λ.π.



Γ. Εξελικτικές Θεωρίες της Γήρανσης

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται

α) η θεωρία του προγραμματισμένου θανάτου (August Weismann),

β) η θεωρία της συσσώρευσης μεταλλάξεων (Peter Medawar) και

γ) η ανταγωνιστική πλειοτροπική θεωρία (George Williams).


α). Η θεωρία του «προγραμματισμένου θανάτου» είναι πολύ παλιά, ανήκει στον 19ο αιώνα και αυτό που επαγγέλλεται λίγο πολύ είναι ότι ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής στην προσπάθειά της να ξεκαθαρίσει τον τόπο από τη σκαρταδούρα. Ο μηχανισμός δε που διαθέτει είναι το πάνω όριο στον αριθμό διαιρέσεων του κυττάρου, γεγονός το οποίο επικαλείται και η Hayflick Limit Theory, όπως είδαμε παραπάνω.


β). Η θεωρία της «Συσσώρευσης Μεταλλάξεων», μάς λέει ότι η γήρανση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παρακμή της φυσικής επιλογής με την ηλικία. Δηλαδή, η φύση, για να το πούμε απλά βάζει όλη της τη δύναμη ώστε να φτάσει ο οργανισμός στην αναπαραγωγική του περίοδο. Άπαξ και τεκνοποιήσει επιτυχώς, ποσώς την ενδιαφέρει το τι θα κάνει παραπέρα. Δεν χάνεται και τίποτε αν πεθάνει. Άσε που θα βγει και κερδισμένη γιατί θα δώσει, όπως το λέμε κι εμείς τόπο και πόρους στα νιάτα. Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο κακό γονίδιο το οποίο σκοτώνει μικρά παιδιά, με το χρόνο θα εξαλειφθεί διότι τα παιδιά που θα το φέρουν δεν θα προφταίνουν να ενηλικιωθούν και να τεκνοποιήσουν. Ενώ κακά γονίδια που εκφράζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται διότι δεν μπορούν να περάσουν σε απογόνους και έτσι να εξαλειφθούν.


γ). Η «ανταγωνιστική πλειοτροπική θεωρία» μάς λέει ότι κακά γονίδια τα οποία εκφράζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν κάλλιστα και να επιλέγονται εφ’ όσον στα νιάτα τους εξασφάλιζαν στον οργανισμό πλεονεκτήματα.



Για να μην σας κουράσω θα σταματήσω κάπου εδώ, μιας και υπάρχουν τελικά θεωρίες για τον κάθε πικραμένο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τα πάντα είναι ανοιχτά, τίποτε δεν είναι δεδομένο και ότι καλά θα κάνουμε να ζούμε όπως μάς «κόψει».




INFO

http://www.senescence.info/

http://genomics.senescence.info/news/120307.html

http://www.anti-aging-today.org/aging/index.htm

http://longevity-science.org/Evolution.htm

35 σχόλια:

  1. τελείως CYNICAL..,
    δεν φθάνει που μας παρέχεις
    την πνευματική θροφή με δόσεις..,
    μας οδηγείς και στο πουθενά...,
    ένα μοντεκρίστο αυτή την φορά,
    δυό δάχτυλα κονιάκι,
    και το ντόντ γόρρυ μπί χάπι
    στο διαπασών,πλίιζ..:-))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου B. Bimbo,

    Αυτο ειναι ακριβώς το ρεζουμέ, της ιστορίας...

    Λιγο κρασί, λιγη θάλασσα και τ' αγόρι μου...

    Κανένας δεν γνωρίζει τίποτα. Όλα παίζονται, και τίποτα δεν παίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα cynical,

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Σε έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία από κοινωνικούς επιστήμονες και γεροντολόγους αναφέρονται στα ευρήματα και κάποιοι κοινωνικοί λόγοι εξ αιτίας των οποίων οι άνδρες ζουν λιγότερα χρόνια από τις συντρόφους τους ή έχουν χειρότερη υγεία. Οι σημαντικότεροι είναι πρώτον ότι οι άνδρες δεν έχουν μάθει να φροντίζουν όσο θα έπρεπε τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι ακόμα και η υγεία τους είναι ένα θέμα το οποίο αναλαμβάνουν οι γυναίκες της οικογένειας: μητέρες, σύζυγοι, αδερφές. Δεύτερον, από ορισμένες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες το να παραπονείται κανείς για την υγεία του ή να παραδέχεται ότι πονάει, αποτελούν ενδείξεις έλλειψης ανδρισμού και επομένως - δυστυχώς - αρκετοί άνδρες υποφέρουν σιωπηλά συχνά με ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία τους.

    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aπορώ, τί σε ώθησε στη συγκεκριμένη ανάρτηση; Μήπως γερνάς αγαπητή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Εύα,

    μεταξύ μας πιστευω οτι η κοινωνικη συμπεριφορά στις δυτικές κοινωνιες παίζει πιο σημαντικο ρολο απο τους βιολογικους με τους οποίους συνυπάρχουν.

    Δεν ξέρω αν συμβαίνει και το ίδιο και στους ιθαγενεις, οπου φανταζομαι οι ανδρες θα ειναι πιο υπεύθυνοι και χειραφετημενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημερα @swell,

    περα απο το γεγονος οτι γερναω, (εχω περασει το peak των 30 χρονων), θα σου εκθεσω ολο το σκεπτικο πισω απο αυτο το ποστ.

    Θελοντας να συσχετισω το μεγαλυτερο ρυθμο μεταβολισμου των ανδρων (πρωτα επρεπε να το ελεγξω), με το μικροτερο προσδοκιμο επεσα σε θεωριες γηρανσης που εχουν σχεση με την καταναλωση ενεργειας.

    Μετα αρχισα να ψαχνω τις θεωριες γηρανσης, πολλες απο τις οποιες εχουμε ακουσει δεξια κι αριστερα και θελησα να τις συμμαζεψω και να τις αξιολογήσω.

    Πολλή ανοησια κυκλοφορει σχετικα με την μακροζωία και απ' ότι φαινεται θα επανελθω στο θεμα.

    Επισης, δεν ειναι δυνατον να γερνας και να μην ξερεις γιατι γερνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πάρεις τον εσπρεσσο σου πίσω και να φέρεις τον βαρύ γλυκό και όχι ελληνικό που σου ζήτησα εξ αρχής.
    Άντε γιατί μου σήκωσες τα νεύρα στο κεφάλι και το εγκεφαλικό δε το γλυτώνω έτσι όπως το πας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πρόβλημα δεν είναι το πώς, αλλά το ότι γερνάμε. Γέρασα μαμά. Μου φτάνουν πια έξι (6) ώρες ύπνος κάθε βράδυ και μισή-μία το μεσημέρι. Δεν μπορώ να κοιμάμαι παραπάνω (πρώτη βασική ένδειξη ότι πέρασαν οι διακετείες και ας μη φτάσαμε ούτε τα μισά του προσδόκιμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Darthiir,

    μην τρομαξεις! Η νεα θεωρια λεει οτι τα νεύρα συντομευουν τη ζωή μονο των ανδρων. Α! και η τεμπελια!
    Πιασε δυο καφεδες, λοιπόν, και στα γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tόσο εμβριθής αναλυση για να αποδειξει το αυτονόητο;-Οι άνδρες γερνούν γρηγορότερα εξαιτίας της γυναικείας "μίρλας" (γκρίνιας),όπως θάλεγε και ο ΑΠΟΥΡΩ:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα @Δείμε

    το σκεπτικό ειναι πως άμα μαθουμε το μηχανισμο γήρανσης, θα επέμβουμε κιόλας (λέμε τώρα!) για να τον εξουδετερώσουμε. Πάντως μέχρι τώρα τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

    6 ωρες υπνου το βραδυ + 1.5 ωρα το μεσημερι ειναι σχήμα για νεους ανθρωπους! Πιανεις σχεδον 8ωρο.

    Αμα αρχιζεις να πιανεις 5-ωρα σ' ολη τη διαρκεια της μερας, τοτε
    ν' ανησυχήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τσεκάρισε και τον Ray Kurzweil και τις θεωρίες του για την εξέλιξη της τεχνολογίας και, κατ' επέκταση, του ανθρώπινου είδους. Α, και τις θεωρίες του Aubrey De Grey.
    Ρέφλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρεφλη,

    αυτο με τη γεννεση ελευθερων ριζων στα μιτοχονδρια το ειχα διαβασει, οτι υφισταται, αλλα δεν θυμομουν ότι ηταν ο de Grey.

    Toν αλλον δεν τον ξερω. Υπάρχουν πολλες, πολλες θεωριες, γιαυτο και σταματησα να τις αναφερω απο καποιο σημειο και μετα.

    Το προβλημα με αυτες ειναι οτι προτείνουν κατι το οποιο επιφερει επιμήκυνση ζωης σε καποια ποντικια, αλλα οχι σε αλλα, ή άλλα ζωα. Δηλ. δεν εχουν καθολικη ισχυ, για να τις εμπιστευθείς.
    Ως συνηθως, τα πραγματα ειναι πολυπαραγοντικα, και αντε να βρεις τι φταιει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μπράβο, ωραία σύνοψη των θεωριών, τι μαθαίνει κανείς.
    άντε με την τελαλη-νίνη (ή πώς αλλιώς λέγεται, δεν πρόσεξα) θα βγει το νέο φάρμακο "αντιθανατέξ" για αθάνατα γηρατειά, για να σκάσουν οι προσωπικοί εχθροί του καθενός που θα το παίρνει.

    εμένα πάντως με άρεσε πιο πολύ η θεωρία της σκαρδατούρας, αν και σε όλα αυτά υπάρχει πολλή θεία, επ, φυσική εννοώ πρόνοια και σκοποθεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εφόσον το χαρακτήρισα αυτονόητο,αυτομάτως ειναι και αυταπόδεικτο,αποκτά πλέον χαρακτήρα αξιώματος:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άψογο post πραγματικά.

    Τώρα, κάτι ανάλογο σε anti-aging υπάρχει?

    Κάτι σχετικό για αθανασία μήπως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου Γιαννη,

    η αντιληψη καποιας μεριδας των εξελικτικών, κυριως κοινωνιοβιολογων, είναι ότι η φυσικη επιλογη δινει παντα το καλυτερο αποτελεσμα, εξ ου αναφερθηκα και στην ...σκαρταδούρα. Δλδ για να υπάρχει θανατος σημαινει οτι ειναι κατι το καλο και ωφελιμο.

    Ετσι πάντως και βρεθει το φαρμακο επιμηκυνσης της ζωης, (που θεωρητικα μπορει να πιασει και τα 2,000 χρονια) εχω την εντυπωση πως θα ειναι υπερβολικα ακριβο. Οποτε καλα ειμαστε και ετσι...

    Οι επιστημη λεει, οτι το κρασι εκτος του οτι ευφραινει, μακραινει και τη ζωη. Το κοκκινο ομως που περιεχει ρεσβερατρόλη. Δεν υπάρχει καλυτερη συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. IonnKorr,

    προς το παρον ας αρκεστουμε σε καμια αντιρυτιδικη κρεμουλα, σε κανενα πορτοκάλι και στο κρασάκι.

    Αλλες θεραπειες πιο high tech ειναι υποπτες για καρκινογεννεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επειδή εγώ τελευταία ξανανιώνω κάπως, μήπως μπορούμε να έχουμε ένα ποστ για "Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρουμε Όταν Ξανανιώνουμε?"
    (Απέ πού πάμε για τις παραγγελιές? Γιατί το κρασί ξέρουμε που το κρύβει ο κάπελας!!)
    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οχι, να μου πεις VaD, πού το άκουσες οτι οι γυναικες ειναι γκρινιαρες;
    Καθεσαι και ακους τις διαδοσεις και τις πιστευεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ε, Σοφια,

    αφου εσυ ξανανοιώνεις, εσυ θα μας τα πεις! Εμεις που γερναμε, γραψαμε για το γηρας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @swell
    Meτα απο αξιοπιστους υπολογισμους που εχω κανει ,η Cynical, ειναι λιγο μεγαλυτερη της Μonica και αρκετα μικροτερη της Sharon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλά με τόσα που σου είπαν μυαλό δε θα βάλεις; Εκεί εσύ, να μας πεις ότι το παν είναι τα προσδόκιμα χρόνια των θηλυκών. Ποντάρισες στη ποσότητα και όχι στη ποιότητα.

    Τώρα αρχίζεις τις βιολογικές θεωρίες.

    Δεν ξέρω τις θεωρίες αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η ύλη είναι αιώνια αλλά η μορφές της με αρχή και τέλος. Αυτός είναι ο τρόπος ύπαρξής της. Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο χρόνο και τη κίνησή της. Άσε λοιπόν μη ψάχνεις την αιωνιότητα στη μορφή.

    Αλλά και να μάθω τώρα «όλα όσα πρέπει να ξέρω όταν γερνώ» ξεχνάς ότι έρχεται το Αλσχάιμερ και τα ξεχνώ στη κρίσιμη στιγμή!

    Έλεγε ένας βενζινοπώλης συνταξιούχος πρόσφατα σε έναν άλλον: «Να γράφουμε συνέχεια για το Αλσχάιμερ στο περιοδικό» - «Ναι – ναι είναι σπουδαίο να ξέρουμε γιατί ξεχνάμε» συμφώνησε ο άλλος, «αλλά το ξεχνάω συνέχεια»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητή Cynical,

    Αυτό δεν ήταν ανάγνωσμα για πριν τον ύπνο. Ήταν ανάγνωσμα πριν το ξεκίνημα του τσιγάρου μετά από 1,5 χρόνο (δεδομένου ότι όλους τα ίδια σκουλήκια θα μας φάνε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Christos,

    μπορεί η cynical να τοποθετείται χρονολογικώς ανάμεσα στη Μόνικα και τη Σάρον, αλλά φυσιογνωμικώς τοποθετείται ανάμεσα στη Γ. Βασιλειάδου και τη Γ. Βασιλειάδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στέργιο,

    Απαξ κι έπιασα την ύλη, κάπου κάποτε και την ενσάρκωσα, χαζή είμαι να την αφήσω να φύγει για να πάει να ενσαρκωθεί με άλλον;

    Θελω η ύλη μου να είναι πάντα μαζί μου. Αιωνίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλό μου Ελληνάκι,

    έκανα την ανάρτηση για να κόψετε το τσιγάρο, όχι να κόψετε φλέβες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τί τρέχει;
    Σηκώσαμε κεφάλι;
    Ήταν πάλι εδώ η μπεμπέκα ή μου φαίνεται;;;
    Άκου να σου πω κυρία ελένη, να σου λείπουν αυτά γιατί παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω!
    Αααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Darthiir,

    ωσπου να παρεις εσυ χαμπαρι, η ελενιτσα πήρε το καπελάκι της και ήδη έφυγε με τη μπεμπέκα στο Ακαπούλκο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.
    Άσε που το ακαπούλκο είναι υπερτιμημένο, μαζί μου θα πήγαινε στο ιόνιο!
    Αυτή χάνει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Darthiir,

    Πασέ, ξε πασέ το Ακαπούλκο στοιχιζει λιγοτερο απο το Ιονιο πάντως.
    Θα σου αναθεσω όμως να γραψεις εσυ το σεναριο του sequel της ταινίας για τις περιπετειες της κας Ελενιτσας-ex-Κοκορικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χεχεχε
    Ακριβό για τους επισκέπτες, όχι για τους ντόπιους!!!

    :ppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. η θεωρία για τις ελεύθερες ρίζες αποδεικνύεται ολιγον μπερουφα με τον καιρό.

    Περισσότερο εχει να κανει με την μοριακή μεταβολή των τελομερών (θυμηθήτε την Ντόλυ γιατι δεν τα έβγαλε πέρα) όσο και με τον χαμηλό ρυθμό πρωτεινοσύνθεσης.
    (κατα την ταπεινη μου κατανόηση των δεδομενων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Δεν εχω Προσόντα,

    στον πρωτο συνδεσμο που δινω υπαρχει και μια απλη και μια εντελως τεχνικη εξηγηση περι τελομερασης. Ειναι ενα θαυμασιο site απο ειδικο επι του θεματος στο παν του Λιβερπουλ.

    Οι δυνατοι στη Βιοχημεια θα βρουνε τα παντα εκει μεσα. Προς το παρον πονταρουν αρκετα στα τελομερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!