Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Doubt is Their Product



Ένα βιβλίο που έπεσε τυχαία στα χέρια μου.... Θαρρείς βρε παιδί μου απ' το στόμα μου το πήραν... Δεν μπορεί, κι ο David, Cynical θα διαβάζει!

by David Michaels (Editor)

Review
...a powerful, thorough endictment of the way big business has ignored, suppressed or distored vital scientific evidence to the detriment of the public's health. (Nature )


Product Description
"Doubt is our product," a cigarette executive once observed, "since it is the best means of competing with the 'body of fact' that exists in the minds of the general public. It is also the means of establishing a controversy." In this eye-opening expose, David Michaels reveals how the tobacco industry's duplicitous tactics spawned a multimillion dollar industry that is dismantling public health safeguards.
Product defense consultants, he argues, have increasingly skewed the scientific literature, manufactured and magnified scientific uncertainty, and influenced policy decisions to the advantage of polluters and the manufacturers of dangerous products. To keep the public confused about the hazards posed by global warming, second-hand smoke, asbestos, lead, plastics, and many other toxic materials, industry executives have hired unscrupulous scientists and lobbyists to dispute scientific evidence about health risks.
In doing so, they have not only delayed action on specific hazards, but they have constructed barriers to make it harder for lawmakers, government agencies, and courts to respond to future threats. The Orwellian strategy of dismissing research conducted by the scientific community as "junk science" and elevating science conducted by product defense specialists to "sound science" status also creates confusion about the very nature of scientific inquiry and undermines the public's confidence in science's ability to address public health and environmental concerns.
Such reckless practices have long existed, but Michaels argues that the Bush administration deepened the dysfunction by virtually handing over regulatory agencies to the very corporate powers whose products and behaviour they are charged with overseeing. In Doubt Is Their Product Michaels proves, beyond a doubt, that our regulatory system has been broken. He offers concrete, workable suggestions for how it can be restored by taking the politics out of science and ensuring that concern for public safety, rather than private profits, guides our regulatory policy.

9 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον τα μάλα!!! Τελικά, ένα βασικό όπλο ενάντια σε όλα αυτά είναι η συνεχής ενασχόληση και η αναζήτηση της σωστής πληροφορίας καθώς και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης για να βλέπει κανείς between the lines...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω την αίσθηση ότι και η επιστημονική κοινότητα έχει τις ευθύνες της. Εδώ και χρόνια παρατηρώ ότι, συστηματικά, κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει την αξιοπιστία της.

    Δεν φτάνει που η υπεροψία (και συχνά η ακαμψία) ορισμένων επιστημόνων, στρέφει τον κόσμο στην άρνηση, θέτοντας τον εαυτό της εκτός κοινωνίας, έχουμε και την πλημμελή αντιμετώπιση των πουλημένων επιστημόνων από την επιστημονική κοινότητα, που με την σχεδόν ανύπαρκτη αντίδρασή της στα φαινόμενα της παραπλάνησης και του ψεύδους, μοιάζει σα να καλύπτει τους συναδέλφους επιστήμονες.

    Και καλά, το πρώτο μου σημείο, πες ότι είναι αστάθμητο και άρα υποκειμενικό (ίσως και αντιεπιστημονικό), αλλά το δεύτερο, δεν είναι απλώς αδικαιολόγητο, είναι εξοργιστικό, δεδομένου του ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το κύρος της επιστημονικής έρευνας, αλλά η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών. Το κατά πόσο αυτή η τακτική είναι συνειδητή και άρα αποτελεί επιλογή, δεν είμαι σε θέση να το ξέρω, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ με ποιον τρόπο εμποδίζεται η έγκυρη επιστημονική κοινότητα να προωθήσει με αποτελεσματικότερους τρόπους την επαφή της με το κοινό, σε μια εποχή που ακόμα κι εγώ μπορώ να διακινώ ελεύθερα τις απόψεις μου. Πόσο δύσκολο θα ήταν δηλαδή, όχι μόνο να δημιουργηθεί ένας επίσημος διαδικτυακός επιστημονικός φορέας, που θα χρησιμοποιεί απλή, κατανοητή σε όλους γλώσσα, ένα σημείο αναφοράς, όπου θα μπορεί κανείς να απευθύνεται για να επαληθεύσει την ισχύουσα (αντι)επιστημονική προπαγάνδα, αλλά και να προωθηθεί σωστά με υπομονή και επιμονή έτσι ώστε να γίνει γνωστός βοηθώντας έτσι την κοινωνία να αντισταθεί (και συχνά να προστατευτεί) όσο μπορεί στον πόλεμο που της έχει κηρυχθεί από τα μεγάλα συμφέροντα;

    Η ιστορία αυτή, πάει να εξελιχθεί σαν τον μύθο με τον ψεύτη βοσκό και το λύκο. Εγώ ομολογώ ότι, λόγω του ότι γνωρίζω αυτό το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της κοινωνίας παγκοσμίως, τείνω να αμφιβάλλω πχ για το θέμα της αλλαγής του κλίματος (υπερθέρμανση, μόλυνση και λοιπά περιβαλλοντικά θέματα) θεωρώντας ότι για να επιτρέπεται να διακινείται αυτή η πληροφορία (και προπαντός από επίσημες κυβερνητικές πηγές παγκοσμίως) να γίνεται γνωστό το πρόβλημα τόσο εύκολα, ακόμα και δια στόματος πολιτικών (που σιγά μην κάηκαν για την ασφάλεια του πλανήτη), ίσως πίσω του να κρύβεται ένα μεγάλο οικονομικό σχέδιο (πετρέλαιο vs βιοκαυσίμων – εναλλακτικών πηγών ενέργειας), που εδώ και χρόνια προετοιμάζει την εφαρμογή του και που εμείς οι καταναλωτές πανικόβλητοι θα υποστηρίξουμε με ευγνωμοσύνη, που (επιτέλους) σωθήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kalhmera @cynical

    Πραγματι ενα ενδιαφερον βιβλιο στη καταλληλη στιγμη,ειδικα μετα τις χθεσινες συζητησεις... ;)
    Διαβασα για τον καθηγ.Michaels οτι ηταν μαλιστα απο τους πρωτεργατες της προτασης που περασε τελικα,(9 χρονια πριν), για την επιδοτηση των εργατων,στις ΗΠΑ,που ανεπτυξαν καρκινο του πνευμονος δουλευοντας σε εργοστ.παραγ.πυρηνικης ενεργειας
    λογω της εκθεσης τους σε ραδιενεργα υλικα,Βηρύλλιο(Be)κ.α, χημικα στοιχεια.
    Επισης εχει κανει ερευνα σε ομαδες με κοινωνικα προβληματα, χρηση ναρκωτικων, αστεγους και HIV και εχει βραβευτει πολλες φορες.
    Για εμενα οι επιστημονες που αμφισβητουν το συστημα και τις αξιες του,(οποιες και να ειναι αυτες), ειναι αξιοι της προσοχης μας και οχι οσοι προσπαθουν να καλυπτουν την 'ουσια' των πραγματων.

    Καλη σου μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλωςόρισες Riski,

    Στην ελλαδα πρωτα πρωτα δεν εχουμε επιστημονικη δημοσιαγραφια με παραδοση και συνεπεια απο εξειδικευμενους δημοσιογραφους, εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων. Οι παρεμβασεις ειναι ευκαιριακες και δεν στοχευουν στο να εκπαιδευουν τον κοσμο. Γιατι επιστημη δεν ειναι να μαθεις αν ανακαλυφθηκε η ταδε ή η δεινα μαυρη τρυπα ή αν έσκασε η ταδε σουπερνοβα. Αλλα ειναι ενας ολοκληρος ροπος σκεψης και μεθόδου.

    Εκλαικευτες επιστημονες δεν εχουμε επισης. Τα λιγα τελευταια χρονια γινεται καποια προσπαθεια ωστε να δημιουργηθει τουλαχιστον ένα κοινο.

    Οσο για το δευτερο, το εξοργιστικο που αναφερεις, δεν ειναι δυσκολο να πεισεις τον εαυτο σου οτι αυτο που διαδιδεις ειναι και αληθινο.

    Για την κλιματικη αλλαγη, το αντιθετο συμβαινει. Δεν ειναι πιο λογικο να υποθεσεις οτι αυτοι που αντιδρουν και παραπληροφορουν ειναι οι μεγαλες πετρελαικες εταιριες;

    Αλλα, ακομα και να μην ειναι αληθεια ολα, και να ειναι πιο πολυ υπερβολη, δεν θα εχουμε κερδος σαν πλανητης απο λιγοτερες εκπομπες και πιο λελογισμενη χρηση των πηγων;

    Κι αν ακομα η κλιματικη αλλαγη ειναι ψεμματα, το προτιμω αυτο το παραμυθι αν ειναι να αλλαξει τη διαχειρηση της γης προς το καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Σοφια,

    Νομιζω οτι μιας και εχει παραγινει το κακο, και πολλοι πια αντιδρουν, κατι μπορει ν' αλλάξει και το πολυ ψεμα να περιοριστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστω @Ελβα για την πληροφορια.

    Και οι δικες μου ...πηγες έδωσαν καλες συστασεις! Αλλιως δεν θα τον εβγαζα φατσα καρτα στο βλογ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και η «Πρωινή Γραμμή» διαβάζει Cynical!!!
    Ο Λυριτζής σήμερα μιλούσε για την υπερσυνταγογράφηση, τη διαφθορά συνειδήσεων από τις φαρμακοεταιρείες, τις προμήθειες των γιατρών απορώντας για το πόσα τους δίνουν για κάθε φάρμακο και καταλήγοντας ότι αν δεν εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο… Ε, καλά τώρα! Θα εφορμήσει ο ΓΑΠ ως Δον Κιχώτης θα σαρώσει τον ανεμόμυλο της διαφθοράς, και σε συνεργασία με τον φίλο Ομπάμα θα κάτσουν τις φαρμακοβιομηχανίες στο σκαμνί της .. ηθικής συμπεριφοράς, όπως λέμε Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης! Όνειρα γλυκά…

    Μα δεν είναι δύσκολο να βγάλουν μια «επιστημονική μελέτη» για το πόσο «αναπτυξιακό ρόλο» παίζει η μίζα στη παγκόσμια οικονομία και τι καταστροφή θα βρει τον πλανήτη αν τη κτυπήσουν!

    «Επιστημονικό συμπέρασμα» δεν ήταν και η επιστολή της Φίλιπ Μόρις στον Πρωθυπουργό της Τσεχίας, πριν λίγα χρόνια, που έλεγε ότι με το κάπνισμα μειώνεται κατακόρυφα το προσδόκιμο ζωής των Τσέχων και θα βουλιάξει το κράτος από τις συντάξεις αν αρχίσουν οι απαγορεύσεις του καπνίσματος; Συμπλήρωνε μάλιστα ότι έτσι το κάπνισμα προσφέρει… μεγάλη υπηρεσία στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος!!! Μιλάμε για κοινωνική προσφορά δηλαδή!

    Απομένει και μια μελέτη του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ που να λέει ότι χωρίς πόλεμο η πλανήτης κινδυνεύει με… θάνατο από υπερπληθυσμό και ως εκ τούτου είναι πρόθυμο να συμβάλει στα πλαίσια της... Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην ριζική (ή Τελική;;;) λύση αυτού του… προβλήματος!!!!

    Στο Ελαδιστάν για παράδειγμα, δε λέω ποιος και πότε, αλλά όταν σε μια σύγκρουση για τη φορολογία καυσίμων του είπαμε επίμονα, χτύπα τους λαθρέμπορους καυσίμων για να μαζέψεςι φόρους, είναι πληγή για τους βενζινάδες, κλέβουν το κράτος… μουρμούρισε: «και να εκτιναχθούν οι τιμές στα ύψη;;;;» Για το καλό του καταναλωτή δούλευαν δηλ οι λαθρέμποροι!!!! Άντε να περιμένεις μετά…

    Και αυτό που λέει η Riski για τον όψιμο πόνο με το περιβάλλον και την ευκολία της δαγκωμένης ειδησεογραφίας τρόμου να φτάνει σωρηδόν σε μας, το υποσημειώνω κι εγώ. Κάτι πολύ χειρότερο κρύβουν για να μας μιλάνε τόσο καλά. Η ιστορία τους πάντα τέτοια ήταν. Όσο πιο καλά λόγια τόσο πιο τρομερές πράξεις. Όταν το κέρδος είναι οδηγός τους πώς να τους πιστέψεις; Έτσι δυστυχώς ακυρώνουν και τις πραγματικά επιστημονικές μελέτες και τις πνίγουν μέσα στη αναξιοπιστία των δικών τους «μελετών» με αποτέλεσμα στο τέλος να περνάνε αυτό που θέλουν και εμείς να χανόμαστε σε χάος παραπλανητικών πληροφοριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στεργιο,

    Αλλιμονο, αν δεν διαβαζαν Cynical και εκει στη ΝΕΤ. Κι αυτους στο payroll του βλογ τους εχω!

    Οι φαρμακοβιομηχανιες ειναι οι μονες που χρηματοδοτουν συνεδρια γιατρων, πιθανον και μετεκπεδαισεις, σε ολο το ΕΣΥ. Αν λειψουν αυτες, οι γιατροι δεν θα μπορουν να ενημερωνονται καθολου!

    Τους εχουν μοιρασει δε και καποια χαρτια ηθικης συμπεριφορας, ότι απαγορευονται τα δωρα κλπ, αλλα οπως καταλαβαινεις αυτο ειναι για τα ματια του κοσμου.

    Ειχε βγαλει στο φως πριν λιγο καιρο η New York Times καποια εγγραφα/εκθεσεις/ερευνες μιας καπνοβιομηχανιας που ειχαν συνταχθει εδω και παρα πολλα χρονια και οπου ανεφεραν ρητα οτι το καπνισμα συνδεεται με καρκινο του πνευμονα. Το ειχαν αποκρυψει.

    καλα ολοι το ξεραμε, οτι το ξερανε. Αλλα αλλο να εχεις και ντοκουμεντα. Θυμαμαι οτι ειχε γινει σαλος στην Αμερικη.

    Με την κλιματικη αλλαγη, δεν χρειαζεται να γινουμε αρνητες, επειδη υποπτευομαστε κατι αλλο. Αυτο το κατι αλλο ειναι σαφες και ειναι η μεγαλες οικονομικες δυνατοτητες που παρουσιαζονται οταν ενας καινουργιος τομες ανοιγει στην οικονομια. Αν θα ωφελησει το κλιμα, αυτο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο.

    Αυτο ομως δεν σημαινει οτι το κλιμα δεν αλλαζει απο ανθρωπογενεις παρεμβασεις.

    Να τα ξεχωριζουμε τα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Για την κλιματικη αλλαγη, το αντιθετο συμβαινει. Δεν ειναι πιο λογικο να υποθεσεις οτι αυτοι που αντιδρουν και παραπληροφορουν ειναι οι μεγαλες πετρελαικες εταιριες;"

    Όχι, δεν είναι πιο λογικό υπό το πρίσμα που το εξετάζω εγώ. Είναι δεδομένο ότι το πετρέλαιο δεν μπορεί να είναι αιώνια η λύση. Είναι απίθανο να θέλουν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο οι ενδιαφερόμενοι. Οπότε αυτοί που σχεδιάζουν τη νέα κατάσταση, ετοιμάζουν κάτι πολύ μεγάλο, κάτι που θα στραφεί εναντίον των ανθρώπων ευρύτερα, αλλά θα παρουσιαστεί σαν μονόδρομος, σαν μόνη επιλογή (υποθέσεις και μάλιστα αντιεπιστημονικές, θα μου πεις και θα έχεις και δίκιο). :)
    Όπως και να 'χει όμως, δεν εννοούσα ότι αυτό είναι το μόνο θέμα. Σαν παράδειγμα το έφερα, μιας και είναι πρώτο θέμα στο τραπέζι.

    Επίσης, για το ζήτημα της έγκυρης ενημέρωσης του κοινού, που έθιξα, δεν είχα στο νου μου τόσο μια εκλαϊκευμένη επιστήμη, όσο μια εκλαϊκευμένη επικοινωνία. Δηλαδή, πρόσβαση της κοινωνίας των πολιτών στην κοινωνία των επιστημόνων. Τα επίσημα πορίσματα ενός έγκυρου επιστημονικού φορέα πχ, υποθέτω ότι δεν θα ήταν αδύνατο να μεταφράζονται στην καθομιλουμένη και να είναι προσβάσιμα και διαθέσιμα σε όλους.

    Υ.Γ. Συγνώμη που δεν ανέφερα το προηγούμενο ψευδώνυμό μου και σε έκανα να νομίζεις ότι με βλέπεις για πρώτη φορά. Πρώην Συνοδοιπόρος ομιλεί...
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!