Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση για τις παραπλανητικές διαφημίσεις σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων τροφίμων, αναφέρθηκα στα περίφημα λιπαρά οξέα Ω-3 μόνο περιφερειακώς και ως παράδειγμα, για ν’ ανακαλύψω στη συνέχεια ότι αποτελούν το επίκεντρο ενός ιδιαίτερα σκληρού πολέμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς θα γίνεται η σήμανση των τροφίμων που θα τα περιέχουν ως πρόσθετα. Μέχρι και πρωτοσέλιδο στους Times του Λονδίνου έπαιξε.
Εν συντομία, ενώ η ΕΕ καταλήγει σε σήμανση βάσει της δοσολογίας, 21 διεθνούς φήμης επιστήμονες που έχουν φάει τα νιάτα τους και τη ζωή τους στη μελέτη των ωμέγα-3 λιπαρών επιμένουν ότι η σήμανση θα πρέπει να γίνεται βάσει του μήκους της αλυσίδας των οξέων αυτών και όχι βάσει της ποσότητας. Όπως είχαμε γράψει και προηγουμένως, τα οξέα που προέρχονται από τα ψάρια έχουν μακρύτερες αλυσίδες και είναι και τα μόνα που ωφελούν στην πρόληψη καρδιοπαθειών και άλλων δεινών, ενώ τα κοντοπίθαρα ωμέγα-3, αυτά που προέρχονται από φυτά όπως σόγια και άλλα, δεν παρέχουν κανένα όφελος. Επομένως στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η δοσολογία αυτή που μετράει αλλά η προέλευση, ζωική ή φυτική, ψάρι ή σόγια.
Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ περισσότερο με το θέμα αν δεν ανακάλυπτα ότι στον πόλεμο αυτό πρωταγωνιστεί και η γνωστή μας Monsanto, ο γίγαντας, για όσους δεν το γνωρίζουν, των Γενετικά Τροποποιημένων (ΓΤ) Τροφίμων. Γιατί λοιπόν επιχαίρει ο NewScientist στο τελευταίο του τεύχος; Μα, για το ότι ο αμερικανικός FDA επιτέλους απεφάνθη ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που παράγονται από γενετικά τροποποιημένη σόγια είναι πέρα ως πέρα ασφαλή, γεγονός που κάνει την Monsanto που τα παράγει να τρίβει τα χέρια της από χαρά, και τις εταιρίες τροφίμων να ετοιμάζουν τις μαργαρίνες 3ης γενιάς!
Και ο New Scientist όχι μόνο επιχαίρει αλλά και πλειοδοτεί για την ευεργεσία της Monsanto που με την τελευταία της αυτή επιτυχία, κατά τα λεγόμενα του συντάκτη, όχι μόνο αποδεικνύει ότι φροντίζει και σκέφτεται την ανθρωπότητα με την super τροφή που θα της παράσχει, αλλά κι ότι από πάνω θα διασώσει και τα παγκόσμια αποθέματα ψαριών. «Μόνο οι Λουδίτες θα διαφωνούσαν», καταλήγει το άρθρο και μα την Παναγία δεν έχω ξαναδεί άλλο τέτοιο εμετικό γλείψιμο.
Άσχετο, αν όλα κραυγάζουν ότι άλλη μια μεγάλη απάτη με τη διατροφή μας είναι στα σκαριά. Και δεν μου το βγάζεις από το νου ότι και η ΕΕ, με την επιμονή της στο λανθασμένο τρόπο σήμανσης, δεν είναι μπλεγμένη κι αυτή.
Πηγές:
1. US
3. Campaign on EU Policies for Omega-3 Fats
Πολύ διαφωτιστικό το κείμενο. Μου θύμισες βέβαια να προμηθευτώ Ω3 γιατί τελευταία δεν παίρνω κάψουλες και μου έχουν κάνει κακό στην μνήμη, στις κλειδώσεις και στα νεύρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά.
Κάποιος πολιτικός είχε πει κάτι σοφό «Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη. Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο». Μάλλον πίσω από τις ανακοινώσεις των FDA και New Scientist κρύβεται μια τέτοια προσπάθεια κάποιων λίγων να έχουν μόνο αυτοί την επικερδή ενασχόληση της παγκόσμιας διατροφής. Ευτυχώς η εξάπλωση των μεταλλαγμένων προϊόντων μέχρι σήμερα έχει περιορισθεί στο βαμβάκι , στη σόγια και σε δύο ακόμη είδη που μου διαφεύγουν. Μικρές οι απώλειες. Από τι ξέρω η Ευρωπαϊκή Ένωση κωφεύει και δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αποδεχτούν χωρίς επιφυλάξεις τα γενετικά τρόφιμα! Θα συμφωνήσω λοιπόν μαζί σου Cynical ! Δεν απομένει λοιπόν από το να σώσουμε τις ωραίες μας ντόπιες πατάτες , ντομάτες και ότι άλλο μας προσφέρει αυτή μάνα γη που κληρονομήσαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήέτρωγα έτρωγα έτρωγα...
ΑπάντησηΔιαγραφήγιαούρτια επιδόρπια γιαουρτιού ροφήματα γιαουρτιού...
τίποτα...
και όταν λέω τίποτα εννοώ ότι οι αιματολογικές μου έμειναν ως είχαν πριν τη ..θεραπεία...
Γεια σου elf,
ΑπάντησηΔιαγραφήελπίζω να εμαθες τωρα ότι οι καψουλες με τα Ω3 θα πρεπει να ειναι ψαρισιες. Αλλιως, ματαια θα περιμενεις να περασουν τα νευρα.
καλο βραδυ!
Γεια σου Αρη,
ΑπάντησηΔιαγραφήεχουν γραφτει πολλα για την Monsanto και Zeneca οι οποιες κατεχουν το μεγαλυτερο ογκο σπόρων παγκοσμιως. Ουσιαστικα εκατομμυρια αγροτες ειναι εξαρτημενοι απο αυτες τις εταιριες.
Το επισημαινει αυτο το NewScientist και τρελλαινεται απο τη χαρα του που επιτελους η μια εξ αυτων το γυρισε στη ...φιλανθρωπια.
Τα ΓΤ προιοντα ειναι περισσοτερα, όπως ντοματες, ρυζι, κανολα, παπαγια, καλαμποκι, πατατες, γουρουνια για να παραγουν Ω-3 (μαλιστα!!!), και αλλα.
Στην Ευρωπη κυκλοφορουν, μιας και δεν χρειαζεται σημανση αν ειναι κατω απο μια ορισμενη ποσοτητα σε καποιο τροφιμο.
Παντως αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι ο πολεμος που εχει ξεσπασει για τα Ω-3 δεν μπορει να ειναι ασχετος απο την αδεια που ελαβε η Monsanto να πουλαει τα δικα της ΓΤ λάδια.
Geokalp,
ΑπάντησηΔιαγραφήγια δοκιμασε τις μαργαρίνες τώρα, και πες μου σε ενα μηνα!
@cynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΨαρίσιες είναι, don't worry, και κάνουν και καλή δουλειά!
Ζήτω το μουρουνόλαδο.... Πάντως, πρέπει να είναι πλέον κανείς πολύ υποψιασμένος για να διαβάζει τα ψιλά και αόρατα γράμματα όσον αφορά την σύμανση των τροφίμων και τις εκστρατείες που γίνονται για να πείσουν τον κόσμο. Το κυνήγι για το πατεντάρισμα των σπόρων συνεχίζει ανελέητο. Καθώς και η μπουγάδα εγκεφάλου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πει κανείς με αυτά που γράφει η Cynical, στο τέλος θα χάσουμε τα μυαλά μας και θα φταίει αυτή που τα λέει, όχι αυτοί που τα κάνουν. Δε μας αφήνει στην άγνοιά μας να ησυχάσουμε τέλος πάντων. Έγινες ενοχλητική το καταλαβαίνεις; Τι θέλεις να σου το πει και η Monsanto;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς ξέμειναν κάτι απομεινάρια χωράφια των γονιών στις Σέρρες που είναι εγκαταλειμμένα από χρόνια γιατί κανείς δεν τα θέλει και δεν είναι λέει παραγωγικά και ευτυχώς είναι και απομονωμένα στα βουνά, άμα δω τη Cynical να το τραβάει στα άκρα και να μη μπορώ να ζήσω στη κόλασή της, θα πάω εκεί και θα κάνω πολυκαλλιέργεια με παραδοσιακούς σπόρους από το Α ως το Ω χωρίς μακρύκοντα -3, να ησυχάσω από όλους, αμάν πια!
Εεεεμμμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠληρώνεις, σε γράφουν, δεν πληρώνεις, σε γράφουν στα παλιά των υποδημάτων σου
Έτσι η Μονσάντο δημοσιεύει, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να ακουστούν.
Θα ήθελα πάντως να δω με ποια στοιχεία βγήκε το «πέρα ως πέρα ασφαλή»!
Ειδικά για τη δικομανή αμερική, μια τέτοια δήλωση είναι προκλητική!
ΤΟ ότι είναι βέβαια ασφαλή, δε σημαίνει ότι είναι ευεργετικά, αλλά ποιός προσέχει τα ψιλά γράμματα σήμερα;
Γι’ αυτό κι εγώ επιμένω: Όσο λιγότερη επεξεργασία, τόσο καλύτερα. Ψαράκι, κρεατάκι, ζαρζαβατικούλια και στο σπίτι μαγειρεμένα. Αυτό δεν είναι «επαναστατικό» για τα δεδομένα σήμερα; :p
Καλημερα Darthiir,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ έλεγχος ασφαλειας από τις αντιστοιχες επιτροπες εχει να κανει με συγκεκριμενα πραγματα, δηλ. αν το νέο ΓΤ τροφιμο προξενει αλλεργιες, ή είναι τοξικό.
Από κει και πέρα δεν ενδιαφέρει αν διασπά τη περιβαλλοντική συνέχεια ή αν έχει μακροχρονιες επιπτωσεις στον άνθρωπο ή το οικοσύστημα.
Βρε εγώ το αντιλαμβάνομαι πως γίνονται οι έλεγχοι, ο κοσμάκης που δεν το ξέρει καν, τι κάνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεχίζω όμως να υποστηρίζω πως το "πέρα για πέρα ασφαλές" μπορεί και να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Πολύ λάθος διατύπωση :)
Στεργιο καλημερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα χωραφια σου κανουν για κτηνοτροφια; Μπορουμε να καλλιεργουμε Γενετ. Τροποπ. γουρούνια.
Καλημερα Σοφια,
ΑπάντησηΔιαγραφήεδω συνεχιζεται το κυνηγι για το πατενταρισμα των γονιδιων του ανθρωπου.. Στους σπορους θα κολλησουμε;
Δεν νομίζω να κολλάει πουθενά η Monsanto (προσπαθώ να βρω ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ που είχα δει πριν καιρό που ήταν στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην προπαγάνδα και την κατηγορία ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά η θέση δεν ήταν ακριβώς ξεκάθαρη, αλλά ακόμα δεν το έχω καταφέρει) και νομίζω ότι και όσον αφορά τους σπόρους εκεί στοχεύει και το έχει ήδη σχεδόν καταφέρει. Καλά που υπάρχουνε και κάτι γραφικοί κατά πολλούς τύποι στο Πελίτι ή με ιδιωτικές πρωτοβουλίες, και τουλάχιστον προβάλλουνε κάποιον αντίλογο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο επίσης αφορά τα τρόφιμα, η μέση οικογένεια σήμερα, καταναλώνει κατά μείζονα λόγο, επεξεργασμένες τροφές. Μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ, το επιβεβαιώνει... Είμαστε λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούμε κυρίως πρώτες ύλες στην παρασκευή γευμάτων...
Τελικα οποια πετρα κι αν σηκωσεις η monsanto ειναι απο κατω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, ναι νομίζω ότι τα ορεινά χωράφια είναι ιδανικά για εκτροφή γενετικά τροποποιημένων κτηνών και ειδικά γουρουνιών, κυρίως εισαγωγής. Λένε τα αμερικάνικα από το στάβλο της monsanto με τα δυο πόδια, είναι τα καλύτερα. Το οξυγόνο σίγουρα θα τους κάνει καλό και ίσως αποβάλλουν τη μετάλλαξη και γίνουν επί τέλους κανονικά γουρούνια όπως είναι η φύση τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα θα μου πεις γιατί βρίζω έμμεσα τα καημένα τα γουρούνια που ούτε ληστεύουν ούτε σκοτώνουν. Ε, και με τους μπάτσους γίνεται αυτό, παρά τις διαμαρτυρίες των άκακων γουρουνιών. Κάποιος πρέπει να πληρώσει!
Καλού κακού σήμερα μαγείρεψα ορεινές φακές!
Σοφία,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο που σιγουρα με ανησυχει με τα ΓΤΤ ειναι τα μονοπωλεια που δημιουργούνται. Για τις μελλοντικές περιβαλλοντικες επιπτωσεις υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις. Διαβαζα καπου, που σαν πηγη την θεωρω αξιοπιστη ότι ο μεγαλυτερος κινδυνος ειναι απο την αναπτυξη πολύ ανθεκτικών ζιζανίων.
Προσοχη παντως στα μαγαζια βιολογικων προιοντων. Πουλούν αρκετα ειδη τα οποία δεν ειναι βιολογικα. Δεν εχουν καμια σημανση και καποια απο αυτα υπάρχουν και στα κοινα σουπερμαρκετς και σε μη-βιολογικα ραφια, (π.χ. σταφιδες και ξερα φρουτα).
γεια σου Crispy,
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι κολοσσος, με αμαρτωλό παρελθόν και παρόν φυσικα. Πουλαει το 90% των ΓΤ σπόρων και να σκεφτεις οτι το 87% της αμερικανικης παραγωγης σε καλαμποκ ειναι γενετικα τροποποιημενο. Πρακτικα ελεγχει την παγκοσμια διατροφη.
Στεργιο
ΑπάντησηΔιαγραφήη Μοnsanto όντως εκτρέφει γουρουνια και ζηταει μαλιστα και πατεντα για μια νεα τεχνικη που δηθεν εφαρμοζει. Την εχει παρει στο κυνηγι η greenpeace επειδη ψευδεται.
Επισης
υπάλληλοι της Monsanto υπηρετουν στον αμερικανικο ΕΟΦ, στο αμερικανικο υπουργειο προαστασιας του περιβάλλοντος, και στο ανώτατο δικαστήριο.
Ειπες τιποτα;
Μα και βέβαια είναι και η ΕΕ μπλεγμένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παράξενο οικονομικό και πολιτικό υβρίδιο που ονομάζουμε European Union (sic) εκτός από δουλικό και άβουλο είναι και αναπόσπαστο μέρος αυτού που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε Δυτικό-Οικονομικό-Κέντρο και που εμπεριέχει USA (πρώτο τραπέζι πίστα), Canada, EU και ίσως Mexico μαζί με μικρό τμήμα της Λατινικής Αμερικής.
Έλεγχος στα φάρμακα και έλεγχος στα τρόφιμα ! Είναι κάποια από τα απαραίτητα βήματα που οδηγούν στην ολοκλήρωση του βασικού στόχου που είναι : έλεγχος στα μυαλά !