Τις προάλλες μού συνέβη κάτι με το οποίο γέλασα πολύ. Όσο το σκεφτόμουν και όσο περισσότερο προσπαθούσα να συγκεντρωθώ για να το αντιμετωπίσω, τόσο περισσότερο έσκαγα στα γέλια. Τόσο πολύ, που μετά από λίγα λεπτά, τα δάκρυα είχαν φτιάξει λιμνούλα στο πάτωμα, κι αν δεν σταμάταγα γρήγορα θα υπήρχε πρόβλημα με τις διαρροές στους από κάτω ορόφους.
«Δεν είναι δυνατόν!», έλεγα και ξανάλεγα, «Δεν έχουν το θεό τους!», «Μπα σε καλό τους, καλά να ‘ναι οι άνθρωποι με τόσο γέλιο που ‘κανα!». Και άλλα τέτοια.
Άνοιξα τη wikipedia να δω τι σήμαιναν τα αρχικά, μιας και δεν τα είχα ξαναματαδεί, και με μεγάλο κέφι άρχισα να συμπληρώνω το ερωτηματολόγιο.
Πρώτα έπρεπε να γράψω κάτι για το “S”.
Το “S”, ήταν για το “Strengths”. Αυτό, μου φάνηκε ιδιαιτέρως εύκολο.
«Μεγάλη φήμη στις τοπικές και διεθνείς αγορές, με μεγάλες πωλήσεις», ήταν μια εντελώς αυθόρμητη απάντηση, που όταν την ξανακοίταξα την βρήκα μεγαλειώδη.
Το επόμενο γράμμα στη σειρά ήταν το “W”.
Εδώ το “W” ήταν για το “Weaknesses”.
Δύσκολο πράγμα να καλείσαι να γράψεις φαρδιά πλατιά για τις αδυναμίες σου, όταν η συνήθης πρακτική είναι να τις χαντακώνεις, να τις εξωραΐζεις ή να τις μετατρέπεις σε πλεονέκτημα. Κάτι όμως έπρεπε να γράψω, κάτι που να μετράει σαν «αδυναμία», αλλά αδυναμία ελαφριά, όχι βαρύτερη, ας πούμε από το πάτημα της γάτας.
«Έχουμε έλλειψη κατάλληλων συμβούλων, λόγω αδυναμιών του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος», ήταν η καλύτερη απάντηση που βρήκα και το χάρηκα, γιατί έτσι περνούσα πονηρά και το κατάλληλο μήνυμα στα μεγάλα αφεντικά.
Μετά, έπρεπε να συμπληρώσω το πεδίο για το “O”, με το “O” να σημαίνει “Opportunities”.
Στη χώρα της ευκαιρίας ζούσα, βρε αδελφέ. Φάτσα οι αραβικές αγορές, στην πλάτη οι Βαλκανικές, τεράστια η αγορά της Τουρκίας στην αυλή μας, τι στο καλό!
«Πολύ καλή θέση στις αγορές», έγραψα, χωρίς καν δεύτερη σκέψη.
Τελευταίο ήταν το “T”, όπου “T” σήμαινε “Threats”.
Παναγία μου, εδώ πρέπει να γράψω κάτι πολύ τρομαχτικό, για να απαλύνω τις αδυναμίες μου.
«Υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους και άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας», ήταν το πιο κατάλληλο που βρήκα.
Έβαλα την υπογραφή μου από κάτω και έστειλα τάχιστα το χαρτί, με το ερωτηματολόγιο συμπληρωμένο στην ΕΕ, στον αρχικό δηλαδή αποστολέα.
Η ανάλυση S.W.O.T. (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats), διότι περί αυτής πρόκειται για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένα εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού το οποίο χρησιμοποιείται για την ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος μίας Επιχείρησης, όταν η επιχείρηση πρέπει να λάβει μία απόφαση σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει ή με σκοπό την επίτευξή τους.
Για άλλους όμως, συμπεριλαμβανομένης και εμού, το S.W.O.T., θα μπορούσε να σημαίνει και «Significant Waste Οf Time», κυρίως όμως, γιατί εμείς δεν είμαστε καμιά επιχείρηση αλλά ένα ταπεινό ερευνητικό κέντρο, του οποίου την καταλληλότητα η ΕΕ, με όλο το σεβασμό που της έχω, επιθυμούσε να αξιολογήσει με τους ίδιους όρους με τους οποίους αξιολογεί και μια εμπορική επιχείρηση.
Η όλη πράξη μπορεί να φάνηκε σε μένα την άβγαλτη, κωμική, αλλά το μήνυμα ήταν παραπάνω από σαφές: Ή κόβετε τις σάχλες, και λειτουργείτε σαν επιχείρηση, ή αλλιώς σας κόβουμε τα πόδια!
Η Standard & Poor's τί λέει για το ερευνητικό σας κέντρο;;
ΑπάντησηΔιαγραφή;)
H "λογική" των επιχειρήσεων, με κορυφαία θεωρία το Management,(Mgt), είναι ένα γλίσχρο κατασκεύασμα εμπόρων και ληστών, που επιδιώκουν μια κοινωνική "αποδοχή" (επειδή την επιβολή την έχουν, λόγω συστήματος).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο SWOT συγκεκριμένα, υποκρίνεται ότι λαμβάνει υπ' όψη τα πάντα (κοινωνικές συνθήκες, κλπ) και το Mgt καλείται στη συνέχεια να πετύχει (to manage), το μπακάλικο στον Άγιο Γερμανό, να το κάνει αλυσίδα κλπ. Αμ δε!
Έτσι είναι, swot στην έρευνα, στα μπαρμπούνια, στα γαριδάκια. Πώς λέμε, Υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού, Τας-Κεμπάπ "Ο Ζορμπάς;" κλπ. Manager (με την έννοια του ακατόρθωτου), είναι ο Γιανούζ, ο Τραπεζίτης των φτωχών, από το Μπαγκλαντές, που έχει εκατομύρια "πελάτες / βοηθούμενους", με δάνεια των 100€.
Για το ίδρυμα σου, προτείνω να γράψουμε όλοι τις "φανταστικές ευκαιρίες, που διαθέτει", να κονομήσετε εσείς επιδοτήσεις και μεις καμιά ταβέρνα!!
αγαπητε/η cirut
ΑπάντησηΔιαγραφήτο SWOT ειναι απλα μια τεχνικη. Δεν υποκρινεται οτι λαμβανει υποψιν τα παντα απλα προσπαθει να κωδικοποιησει καποιους παραγοντες του εσωτερικου και εξωτερικου περιβαλλοντος μια επιχειρησης. Υπαρχουν δεκαδες παρομοια μοντέλα, ενδεικτικα αναφέρω το TOWS matrix (ναι ειναι αντεστραμενα τα αρχικα του SWOT αφου προκειται για παραλλαγη του, το PESTDG, to BCG matrix και ενα σωρο αλλα).
Συνηθως τετοια μοντελα τα εφευρισκουν συμβουλευτικες (ή στην καλυτερη θεωρητικοι) με σκοπο να βοηθησουν εταιρειες να (επανα)καθορισουν τη στρατηγικη τους ή να πετυχουν τους στοχους τους.
Στοχοι μιας επιχειρησης δεν ειναι απαραιτητα να κανει το μπακαλικο αλυσιδα αλλα πολλες φορες ακομη και το αντιθετο.
Δεν υπαρχει λογος να δαιμονοποιουμε οτιδηποτε εχει να κανει περισσοτερο ή λιγοτερο με το καπιταλιστικο συστημα παραγωγης οσο κι αν διαφωνουμε με το.
αν θελεις τη γνωμη μου πιστεύω οτι τετοιου ειδους αναλυσεις μπορουν να βοηθησουν οποιαδηποτε οντοτητα λειτουργει σε συστημα (από το μπακαλικο και την πολυεθνικη μεχρι μια χωρα ή εναν ανθρωπο) όχι τοσο στο να βρει λυσεις αλλα στο να κωδικοποιησει τους παραγοντες που ενδεχομενους την επηρεαζουν.
φιλικα.
@cynical
αν καταλαβαινω καλα ζητησε καποιος απο την ελλαδα να κανει SWOT analysis?? οντως ακουγεται αστειο.. μπορειτε να μου δσετε περισσοτερες πληροφοριες?
ευχαριστω
Φίλτατε @MrPinkEyes,
ΑπάντησηΔιαγραφήόσο κάνει μεταπτυχιακό κανείς αυτά φαίνονται γυαλιστερά και χρήσιμα. Όταν ο Π.Α ανέλαβε τη *** ΑΕ, είχε καμιά 50ρια βραβεία Management και το Best Europe Sales Award της Toyota. Ένας ακόμα δαιμόνιος μαιτρ του Power Point. Εκτοξεύεται σήμερα 14 Δεκ, στο υπερπέραν, ως άκρως καταστροφικός και αποτυχημένος. Όπερ και συμβαίνει. Μπορώ να σου πω για καμιά 1000 Managers, έργα και ημέρες, ανέκδοτα που αποκαλύπτουν τις γκέλες τους. Μια εταιρεία "πάει καλά", λένε, όταν θέλει να αυξήσει το Bonus του ο manager.
Τα "μοντέλα" είναι χιλιοειπωμένοι κανόνες απλής λογικής, που θα τα συναντήσεις και στους ..αρχαίους Έλληνες και άλλους λαούς. Το Workforce -->έγινε Personnel->, Manpower --> Human Resources (Πιασ' τ' αυγό και κούρευτο, δηλ), ο Διευθυντής --> Διευθύνων Σύμβουλος κλπ. Σα τη Γαλλική κουζίνα, που για τη μανέστρα έχει 32 ονόματα.
Καλές οι οικον. σπουδές, αλλά εγκυκλοπαιδικές και μόνο. Ποτέ τα αναλυτικά εργαλεία δεν ήταν CSF (ξέρεις τι είναι). Αυτοί που κάνουν παράδες ίσως αγνοούν την ύπαρξη και του ΚΕΧΤ. Σα δουλειά ΟΚ.
Οι οικον. σύμβουλοι είναι άλλη μια ανεπιθύμητη, παρασιτική κατηγορία, που σπάνια πετυχαίνει κάτι. Και στην περίπτωση της ENRON κλπ έπρεπε να πάνε φυλακή, όπως οι περισσότεροι. Αν θες παραδείγματα και από το UK, βρίθουν.
Τα οικονομικά είναι μια δουλειά κι αυτά, μη θεοποιούμε την ύπαρξη της
S.W.O.T. Analysis
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω καταλάβει τι το μεμτό υπάρχει σε μία απλοϊκή έστω "τεχνική" του marketing.
Ίσως, βέβαια, να μην έχω πιάσει το νόημα της αντίδρασης.
Πάντως, από ότι μου φάνηκε η αντίδραση δεν στοχεύει μόνον στο S.W.O.T αλλά σε όλη την επιστήμη του marketing γενικά.
Αλλά με τέτοιες αρνήσεις των τεχνικών της αγοράς έφθασε η Ελλάδα στην κατάντια που έχει.
Δυστυχώς πολλοί αδυνατούν ότι στην σημερινή πραγματικότητα ένα κράτος δεν είναι ένα απομονωμένο νησί αλλά ένας νομός μιάς "σφικτοδεμένης οικονομικά" παγκόσμιας κοινωνίας. Όποιοι το αρνούνται γίνονται αναγκαστικά ουραγοί.
Πάντως ακόμα νομίζω ότι δεν κατάλαβα ακριβώς το σημείο που προκάλεσε την αντίδραση της δικής σου και των προηγουμένων.
Π.χ. γιατί δεν αντιδράτε με τον πανάθλια παγκόσμια θεσμοθέτηση των "Off-shore" εταιρειών με την οποία αναρίθμητοι επιχειρηματίες ανά τον κόσμο γλυτώνουν τεράστιους φόρους ή με το ελληνικό σύστημα του "εκτός σχεδίου" με το οποίο άππειρες βίλλες ανά την Ελλάδα γλυτώνουν τεράστιους φόρους ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κλπ. και σας πείραξε το S.W.O.T.?
Φίλε Cirut γράφεις:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές οι οικον. σπουδές, αλλά εγκυκλοπαιδικές και μόνο. Ποτέ τα αναλυτικά εργαλεία δεν ήταν CSF (ξέρεις τι είναι). Αυτοί που κάνουν παράδες ίσως αγνοούν την ύπαρξη και του ΚΕΧΤ. Σα δουλειά ΟΚ.
Οι οικον. σύμβουλοι είναι άλλη μια ανεπιθύμητη, παρασιτική κατηγορία, που σπάνια πετυχαίνει κάτι.
Εγκυκλοπαιδική γνώση η οικονομολογία?
Ρε φίλε, όλο το παγκόσμιο σύστημα της επιβίωσης 6,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στους οικονομολόγους στηρίζεται. Που βρισκόσμαστε? Στην εποχή του χαλκού με μερικές διάσπαρτες εκατοντάδες χιλιάδες παγκόσμιου πληθυσμού?
Ποτέ δεν κατάλαβα το μένος ωρισμένων ανθρώπων για την οικονομική επιστήμη. Ακούνε marketing και managment και τους πιάνει ντελίριο.
Υπάρχει διαφθορά εκεί. Σωστά. Γιατί παντού δεν υπάρχει. Δεν τρώει μόνον αυτός που δεν μπορεί να φάει. Το ζήτημα δεν είναι να καταργήσουμε τα χρηματοοικονομικά αλλά να βελτιώσουμε και να τα ελέγξουμε. Και αυτό γίνεται μόνον με την βαθύτερη κατανόησή τους.
Που είσαι Στέργιε να ξυφουλκήσεις πάλι!
Παιδια καλημερα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλα δεν μπορω να το κανω πιο λιανα.
Η κατανοηση της διαμαρτυριας μου προυποθετει οτι κατανοειτε τη διαφορα μεταξυ ερευνητικου-ακαδημαικου ιδρυματος και επιχειρησης, δλδ τι δουλεια κανει το ενα και τι δουλεια κανει το αλλο. Αν οχι, τοτε παω πάσο!
Μr. Pink Eyes,
ΑπάντησηΔιαγραφήγια να παρεις προγραμμα απο ΕΕ, ειτε Ινστιτουτο ειτε ΑΕΙ πρεπει να εχεις αξιολογηση τυπου SWOT.
Δεν ειναι αστειο. Δειχνει καθαρα τη νοοτροπια και ποιοι την επιβαλουν. Ποιοι τελικα εχουν το πανω χερι.
Mano,
ΑπάντησηΔιαγραφήμας στειλανε ψιλικατζηδες! Ουτε καν τη Moody's. κατι γραφιαδες των Βρυξελλων μονο...
ΙοnnKorr,
ΑπάντησηΔιαγραφήστο management/marketing δεν ειναι τοσο η διαφθορα, (δεν εχει να κανει απ' αυθειας με αυτο) που μ' ενοχλει, όσο η συστηματοποιημενη ...παπαριά. Που ακριβοπληρωνεται κι απο πανω.
Cynical καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το swot ούτε που το είχα ακουστά να σου πω, αλλά και μόνο που κοίταξα όλη τη χαρτούρα που χρειάζεται για να κάνεις αίτηση για ένα ερευνητικό πρόγραμμα (της ΕΕ ή εγχώριο), τρόμαξα. Ζητάνε να τους δείξεις τα πάντα σε μετρήσιμα μεγέθη και κωδικούς, κάτι που στις κοινωνικές επιστήμες (και φαντάζομαι και στις θετικές, όταν πρόκειται για μη εφαρμοσμένη έρευνα) είναι απλώς αδύνατο. Πώς να αποδείξουμε με μετρήσιμα μεγέθη ότι το να συστήσουμε μια διεθνή ερευνητική ομάδα για τη μέλετη του τάδε ιστορικού ή κοινωνικού φαινομένου είναι σημαντικό; Αλλά βέβαια, το ότι η κοινωνία χρειάζεται και σκέψη (και θεωρητική σκέψη) για να προχωρήσει κανέναν δεν απασχολεί...
Όσο για το μάνατζμεντ, δεν ξέρω και δεν κρίνω αν και κατά πόσο είναι χρήσιμο στις επιχειρήσεις ή και στα δημόσια οικονομικά. Πάντως στην έρευνα το μόνο απτό αποτέλεσμα που έχει είναι ότι αυτά τα περίφημα ερευνητικά προγράμματα τα παίρνουν συνήθως οι ίδιες και οι ίδιες ομάδες, όχι γιατί κάνουν καλύτερη έρευνα, αλλά γιατί έχουν την τεχνογνωσία (άχρηστη κατά τα άλλα στην επιστήμη τους) να παρουσιάσουν την πρότασή τους σύμφωνα με τις μεθόδους του μάνατζμεντ. Και καλύτερος ερευνητής ή πανεπιστημιακός τείνει πια να θεωρείται αυτός που διαχείριζεται τα περισσότερα τέτοια προγράμματα. Πώς το είχες πει, cynical; Ο ερευνητής μάνατζερ ή έναν τέτοιο όρο δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάπου;
Α, και "οικονομική επιστήμη" ΔΕΝ είναι μόνο το μάνατζμεντ...
Cirut,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ!, δεν μπορείς να πεις! έγραψα ένα SWOT μούρλια... Υπαρχουν ετοιμες φρασεις, διαλεγεις οποια σου γυαλιζει και κανεις μούρη. Σαμπως αυτοι που τα διαβαζουν, ή τα πιστευουν οπότε ειναι καφροι, ή τα αγνοούν παντελώς. ΑΠλώς η γραφειοκρατια να διεκπαιρεωθει.
"Παπαριά "
ΑπάντησηΔιαγραφήCynical, δεν ξέρω με τι ασχολείσαι, τι αντιμετωπίζεις και αγανακτείς.
Αλλά, όμως, υπάρχουν "παπαριές" παντού. Και το SWOT είναι απόλυτα συμβατό με την γενικότερη "παπαροκατάσταση" της κοινωνίας. Αλλιώς θα υπήρχε παράδοξο.
Π.χ. ας δούμε την Αστρολογία. Παντού σε όλο τον πλανήτη οι αστρολόγοι και ποικιλώνυμοι άλλοι εναλλακτικοί θησαυρίζουν.
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν και πολλοί που διαφωνήσουν ότι η αστρολογική πρόβλεψη και μάλιστα η μαζική των ΜΜΕ δεν είναι παπαριά? Πόσοι όμως αντιδρούν σ' αυτό. Η γιγάντια εξάπλωσή της ποιούς ξεσήκωσε? Ποιός διαμαρτύρεται? Η πίστη στην αστρολογία δεν χαλαρώνει απόλυτα το μυαλό, την σκέψη και την λογική?
Όταν ανεχόμαστε, ως κοινωνία, όλους αυτούς μετά γιατί αντιδρούμε στους Managers?
Όταν σου απαντώ σκέφτομαι ταυτόχρονα και τις απόψεις του cirut (που είναι όμως και απόψεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων).
Η "λογική" των επιχειρήσεων, με κορυφαία θεωρία το Management,(Mgt), είναι ένα γλίσχρο κατασκεύασμα εμπόρων και ληστών, που επιδιώκουν μια κοινωνική "αποδοχή"
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα k2,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγαλη γραφειοκρατία με επικαλύψεις. Ουσιαστικα το ιδιο πραγμα ειναι διατυπωμενο με αλλο ονομα σε πολλα πεδια και πρεπει και συ να το αναδιατυπώσεις για να μην φαινεται το ιδιο. Με τετοια εξασκηση εγινα στο τέλος συγγραφέας!
Το προβλημα ειναι το επιχορηγουν μεγαλες ομαδες, απο 10 και πανω ατομα απο 3 τουλαχιστον χωρες και μαζευεται στο τελος ενα συνοθύλευμα, που ουτε ξερεις τι συμβαινει.
Δηλαδη, κονσορτσια οπου το management το αναλαμβανουν ιδιωτικες εταιριες, για τις οποιες προβλεπεται ειδικο κονδυλι!
Επισης, προβλεπεται κονδυλι και για αξιολογητες των προτάσεων και της πορειας!
Προυπόθεση ειναι τελικο προιον, και για σας, από τις ανθρωπιστικες επιστημες. (Θα ακολουθησει σχετικη αναρτηση).
Καπου την εχω την ερευνα (θα τη βρω) που λεει, οτι ουδόλως έχει προωθηθεί η ερευνα απο τη συσταση ομάδων τεράτων. Α1, ναι. Ελεγε οτι οι μικρες ομαδες ειναι πιο αποτελεσματικες.
Τα μεγαλα προγραμματα τα παιρνουν τα αρπαχτικά. Παντού και πάντα... Κυριως ανθρωποι που θα επρεπε να ειχαν σταδιοδρομησει αλλου και οχι στα πανεπιστημια.
"Επιστημονας ένας Manager του καιρού μας"
http://e-cynical.blogspot.com/2008/01/blog-post_04.html
και
"Βιογραφικα: Όλα όσα θέλετε να μάθετε"
http://e-cynical.blogspot.com/2008/01/blog-post_18.html
Έχω εξαντλήσει την ιεραρχία μετά από υπερ 25-ετη θητεία σε μεγάλες συνήθως εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε, καμία SWOT analysis δεν αποδείχτηκε χρήσιμη και δε διαβάστηκε – στα σοβαρά - από κανέναν μετά την λήξη του ‘presentation’ ή του ‘meeting’
Η θεοποίηση της γραφειοκρατίας και η προσπάθεια να λειτουργούν οι μηχανισμοί (ακόμα και οι θεσμοί) _ανεξάρτητα_από_τα_πρόσωπα είναι οι αιτίες και οι αφορμές για ‘τερτίπια’ τέτοιου είδους.
Ο ορισμός που αυθόρμητα έδωσες στο τέλος του κειμένου, δηλαδή Significant Waste Of Time είναι ο πληρέστερος και πλησιέστερος προς την αλήθεια.
@grsail,
ΑπάντησηΔιαγραφήμια αποκατασταση:
το τελευταιο "Significant Waste of Time" δεν ειναι δικης μου έμπνευσης.
Το κυκλοφορησαν αλλοι απο τον ιδιο το χώρο των managers!
Η χαζομάρα, (που τελικα εχει αποδειχτει επικινδυνη γιατι βλεπει και απαιτει τα ακαδημαικα ιδρυματα να λειτουργουν σαν επιχειρησεις) ειναι ακριβως οτι οι managers αδυνατουν να κανουν αυτη τη στοιχειωδη διακριση.
Το συγκεκριμενο περιστατικο, περα απο την ιδια την ουσια του SWOT και την αξια που μπορει να εχει για τις επιχειρησεις τις ιδιες, ειναιενδεικτικο του πώς αντιλαμβανεται η νεα ταξη τα πανεπιστημια.
Θα σας εξασφαλίσομεν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕεε μπαρδον, θα σας εξαφανίσομεν!
IonnKorr,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν αγανακτω με το ιδιο το SWOT, καθ' αυτο και τι αξια μπορει να εχει στις επιχειρησεις.
Απλως βρισκω την εφαρμογη του σε ακαδημαικα ιδρυματα, σαν χειροπιαστη ενδειξη του πως αντιλαμβανεται η γραφειοκρατια τα πανεπιστημια.
Αυτο το ξεραμε, αλλα τωρα υπάρχουν και αποδειξεις. Τα πανεπιστημια θα πρεπει να παραγουν προιοντα, υλικα, χειροπιαστα. Να αποτελουν μερος της αγορας.
Η εκπαιδευση και η γνωση δεν πιανουν μία!
@Darthiir,
ΑπάντησηΔιαγραφήκάτσε καλά να μην σου στείλω και σένα κανένα SWOT!!!
Δεν ξέρω τί λέτε εσείς μανδάμ, εμείς τα έγγραφα της αξιολόγησης τα στέλνουμε κάθε χρόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βελτιωθήκαμεεεεε, ουουουου!
Πώς κάνει ο λύκος; Ε έτσι ένα πράμα!
Το SWOT θα φοβηθούμε;
Μάλιστα... και διατηρούσα μια ελπίδα ότι στις δικές σας επιστήμες μπορεί και να είχαν νόημα αυτές οι τεράστιες ερευνητικές ομάδες... Γιατί στις κοινωνικές επιστήμες είναι εμφανές ότι δεν χρησιμεύουν σε τίποτα, αντίθετα δημιουργούν απίστευτη γραφειοκρατία. Γιατί αν συνεργάζεσαι με 2 ή 5 ξένους επιστήμονες κατά πάσα πιθανότητα τους ξέρεις προσωπικά, ξέρεις τι ακριβώς κάνουν και τι μπορούν να κάνουν και σε περίπτωση προβλήματος τούς παίρνεις τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή και συνεννοείσαι. Όταν όμως μιλάμε για διψήφιους αριθμούς ερευνητών, άντε να βγάλεις άκρη... Και γι'αυτό χρειάζονται όλα αυτά τα έντυπα με τα πεδία, και όταν υποβάλεις την πρόταση για το πρόγραμμα και κατά τη διάρκειά του. Και όντως, τα ίδια πράγματα γράφεις με άλλα λόγια (εδώ φτάσαμε μετά από τόσους αιώνες πολιτισμού;), αλλά αυτό κι αν είναι ESWOT (extremely significant waste of time), αντί να κάνεις την ουσιαστική σου δουλειά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, αλλά κάποιος μου εξήγησε σε τι χρησιμεύουν τα ερευνητικά κονσόρτια - γίγας: είναι πιο εύκολο, λέει, να παρακαλουθεί τα προγράμματα ο αρμόδιος υπάλληλος της ΕΕ: αντί να έχει να παρακολουθεί 50 προγράμματα πιο περιορισμένου μεγέθους, έχει 10 γίγας.
Καταλαβαίνω ότι μιλάμε για μία ακόμη "ανόητη" γραφειοκρατία, για μία ακόμη ανόητη "αξιολόγηση".
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαβαίνω ότι το κεντρικό πρόβλημα σου αλλά και πολλών άλλων είναι:οτι οι managers αδυνατουν να κανουν αυτη τη στοιχειωδη διακριση επιχειρήσεων και πανεπιστημίων. Και όχι μόνον αδυνατούν αλλά δεν θέλουν να το κάνουν. Και χρησιμοποιούν και ανόητες και γραφειοκρατικές μεθόδους αξιόλογησης.
Η απόλυτη διαφωνία μου όμως είναι στο κεράκι της τούρτας: δηλ. "έξω οι managers από τα πανεπιστήμια". Γιατί, τελικά, εκεί πάει το θέμα.
Οπότε, πάμε στην άλλη πλευρά.
Να έχουμε, δηλαδή, μία στρατιά πανεπιστημιακών καθηγητών, "ερευνητών" που ανενόχλητοι να ασχολούνται "αναξιολόγητα" με ότι τους κάνει κέφι, χρηματοδοτούμενοι "αφειδώς" και "αποκλειστικώς" από τον περίφημο κρατικό και κοινοτικό "κορβανά".
Τι βολική θεωρία!
Και αυτό σε μιά Ελλάδα χαμένη μέσα στην φτώχεια και την μιζέρια.
Αβλεψία
ΑπάντησηΔιαγραφή"κερασάκι της Τούρτας" αντί "κεράκι"
IonnKorr,
ΑπάντησηΔιαγραφήπαλι διολισθαινεις στα ακρα!
Ή SWOT ή τίποτα!
Αλλα κριτηρια δεν υπάρχουν; Γιατι κανενας δεν τα συζηταει;
@k2
ΑπάντησηΔιαγραφήσυνηθως επερχεται καταμερισμος εργασιας, λιγο πολυ οπως σε μια επιχειρηση. Και λειτουργει και η production-line.
Καποιοι ειναι συνεχεια πισω απο τα προγραμματα. Αυτα συνηθως προβλεπουν θεσεις για μεταπτυχιακους και postdoc. Οι postdoc συνηθως επιβλεπουν τους μεταπτυχιακους οι οποιοι τραβανε και το ζορι, μιας και ειναι κατω-κατω στην ιεραρχία.
Ta giga-projects τα παρακολουθουν ανεξαρτητες ιδιωτικες εταιριες. Αυτες κανουν το management. Σε αυτες στελνεις τα χαρτια και τα reports.
Δεν μπορω να πω. Ειναι καλοστημενη δουλεια.
@IonnKorr
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα ακριβώς : " έξω οι managers από τα Πανεπιστήμια ! "
Τα Πανεπιστήμια και οι άνθρωποί τους έχουν την γνώση και τα εργαλεία για να αυτοαξιολογηθούν.
Απλά κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης αποδεκτά από, αν όχι όλα, τότε μεγάλη ομάδα Πανεπιστημίων του πλανήτη (και όχι μόνο της Δύσης) μπορούν να κάνουν την δουλειά.
Αλλά, στο θέμα μας τώρα, πραγματικά δεν βλέπω σε τι θα ωφελήσει άνα εμβόλιο _αγοραίων_ μεθόδων και νοοτροπιών τα επιστημονικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα ...
Αγαπητέ @IonnKorr,
ΑπάντησηΔιαγραφήμάλλον ο grsail έβαλε το μέτρο. Όταν είσαι νέος, νομίζεις ότι θα λύσεις κοινωνικά προβλήματα, με εργαλείο την οικονομία και τις μεθόδους (PEST, SWOT, BCG (αγελάδες και σκύλους, &gourounakia SWAN), Porter's 5 forces model, Ansoff (und mehr Suppen), product premiums Κλπ, κλπ. Κάποια αρπαχτή ίσως βγει. Κοιτώντας αθροιστικά το καλάθι αργότερα, έχει ..ροκανίδια. Οι ΗΠΑ ανοίγουν τις αγορές όχι με πετυχημένες οικον.αναλύσεις, (Που κάνουν απείρως και ευχερώς) αλλά με τα κανονάκια τους, τις GATT και τις Συμφωνίες Παγκ Εμπορίου. Διάβασε και τα "Γρανάζια" του Σαρτρ, για ευρύτερα.
Η οικονομία είναι μια τεχνική επιστήμη, τέλος, όπως η ανάγνωση είναι προαπαιτούμενο της γνώσης, τέλος.
Το κακό είναι η συνακόλουθη θεωρούμενη πανσοφία, ιδέ και το ευτράπελο του post, "Μια Ιδιότυπη Αξιολόγηση". Κανένα στοιχείο γνώσης δεν αξιολογείται έτσι. Η γνώση θέλει επαΐοντες. Αλλά χάσαμε και τη γνώση (και τη μπάλα).
Το κλου του post είναι ακριβώς η χαζομάρα, ότι οικον και διοίκηση μπορούν να αναλύουν τα πάντα.
Υπήρχε και ο νεόπλουτος, που ζήτησε να χαρίσει βιβλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. "Ποια θέλετε", ρωτάει ο βιβλιοπώλης. "Δεν ξέρω, παιδί μου. Καμιά 20ρια κιλά"..
(Στην επόμενη απάντηση, θα απαντήσω βάσει ..contigency plan). Εν πάσει περιπτώσει, άλλο "επιστήμες" διαδικαστικές και άλλο η σκέψη και οι χρείες της ανθρωπότητας. Ας μη μπερδεύονται οι νεότεροι κι ας την ψυλλιάζονται λίγο παραπάνω.....
Σε όλη αυτή την συζήτηση ξέρω ότι είμαι σχεδόν "εκτός θέματος" αλλά θα βγώ κι άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί?
Γιατί βλέπω ότι εσύ cynical και διάφοροι άλλοι "μένετε άναυδοι" με την "ανόητη γραφειοκρατία" (ελληνική και κοινοτική) που υπάρχει στον περιορισμένο εργασιακό σας χώρο ενώ τελικά αυτή αποτελεί, απλά, "μία παρονυχίδα" στην απίστευτη γραφειοκρατία που υπάρχει μέσα σε όλο το ελληνικό κράτος.
Ως παράδειγμα αναφέρω μία γυναίκα που εμφανίσθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην τηλεοπτική εκπομπή του Παπαδάκη.
Προσπαθεί από την αρχή του χρόνου να πάρει σύνταξη και δεν τα καταφέρνει γιατί το "Λογιστήριο του Κράτους" την ανέγραψε στους καταλόγους του ως "Θανάση" (αντί Θανάσω?, δεν παρακολούθησα την εκπομπή από την αρχή).
Μένει στην επαρχία, είναι φτωχιά, και αναγκάζεται να έρχεται συνεχώς στην Αθήνα για να υποβάλλει τόνους δικαιολογητικών για να αποδείξει το φύλο της. Και τελικά περιμένει και ένα "δικαστήριο" που θα γίνει, όπως είπε, στο τέλος αυτής της χρονιάς για να αποφανθεί αν τελικά είναι για δεν είναι Θανάσης.
Το περιστατικό αυτό μου έφερε στο μυαλό μία αλλή περίπτωση που είχε παρουσιάσει πριν χρόνια ο Ευαγγελάτος. Ένας γέρος, επαρχιώτης κι αυτός από την Κρήτη, πηγαινοερχόταν στην Αθήνα για βγάλει σύνταξη ΟΓΑ, αλλά δεν μπορούσε γιατί ο ΟΓΑ τον είχε στις καταστάσεις του γραμμένο ως "αποθανόντα".
Βγαίνει ο οικονομικός υπουργός στην εκπομπή και υπόσχεται ότι σε μερικές εβδομάδες το θέμα θα επιλυθεί.
Πέρασε ένας χρόνος περίπου και ξανά ο γέρος στην εκπομπή του Ευαγγελάτου. Βγαίνει πάλι ο ίδιος υπουργός και ζητά συγγνώμη γιατί η γραφειοκρατία δεν του επέτρεψε να διεκπεραιώσει το θέμα. Και το κλού της υπόθεσης. Έγιναν δημοτικές εκλογές και οι εκλογικοί κατάλογοι για να ψηφίσει ήταν ενημερωμένοι. Εκεί η γραφειοκρατία δεν το θεωρούσε νεκρό. Στην ψήφο ζωντανός στην σύνταξη νεκρός.
Γιαυτό η αντίδρασή σου, Cynical, μου φαίνεται ίδια με κάποιου που περνά δίπλα από ένα κάδο με σκουπίδια αλλά τον ενοχλεί η μυρωδιά του ιδρώτα του.
Φίλε cirut
ΑπάντησηΔιαγραφήO MrPinkEyes σου απάντησε:
"το SWOT ειναι απλα μια τεχνικη. Δεν υποκρινεται οτι λαμβανει υποψιν τα παντα απλα προσπαθει να κωδικοποιησει καποιους παραγοντες του εσωτερικου και εξωτερικου περιβαλλοντος μια επιχειρησης. Υπαρχουν δεκαδες παρομοια μοντέλα ..."
Η δική σου αντίδραση είναι υπερβολική.
Δεν υπάρχει καμιά πανσοφία.
Εσύ εξοργίζεσαι γιατί, στην πράξη, είσαι προκατειλημένος με όλη την επιστήμη του "marketing".
Το ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος αξολόγησης το καταλαβαίνω. Και δεν διαφωνώ σ' αυτό, αλλά στις επεκτάσεις που έδωσες με αφορμή αυτό.
Φίλε GrGail,
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφεις: Μα ακριβώς : " έξω οι managers από τα Πανεπιστήμια ! "
Τα Πανεπιστήμια και οι άνθρωποί τους έχουν την γνώση και τα εργαλεία για να αυτοαξιολογηθούν.
Να "αυτοαξιολογηθούν"? Χε..., χε... χε...!
Φίλε, φαίνεσαι σοβαρός άνθρωπος. Πραγματικά πιστεύεις κάτι τέτοιο?
"Αυτοαξιολόγηση" σε ελληνικό ΑΕΙ! . Είναι το απολαυστικότερο ανέκδοτο που άκουσα αυτόν τον χρόνο.
Φίλε, @IonnKorr
ΑπάντησηΔιαγραφήόταν φας μερικά χρόνια να οδηγείς "Συμβούλους", που τους μαθαίνεις, αυτά που θα σου πουλήσουν, βλέπεις μοντέλλα πανάκριβα να πέφτουν ξάπλα κλπ, ε βγάζεις μια οργή. Αν δεν τα δεις στην πράξη, δεν ξέρεις το πρόβλημα. Κι όταν στους χώρους των επιχειρήσεων, μηδέ της ΕU εξαιρουμένης, υπάρχουν αυτά μονοδιάστατα χρόνια τώρα, τότε τους αξίζει "Μια Ιδιότυπη Αξιολόγηση". Κατάφαιδρη εννοείται!!
Αγαπητέ IonnKorr,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ πρόσεξε ότι δεν μιλάω για Ελληνικά αλλά για _όλα_ τα Πανεπιστήμια (και όχι μόνο της Δύσης). Η διαπανεπιστημιακή συνεννόηση δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζουν ορισμένοι.
[ Με την ευκαιρία όμως ήθελα να σημειώσω ότι ένα από τα πλέον αρνητικά και κοινωνικά επικίνδυνα φαινόμενα είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της ΕΕ πιστεύουν ότι τα προβλήματα που βιώνουν είναι «εντός της χώρας τους», «τοπικά», «εθνικά» και αντανακλούν την δική τους ιδιαιτερότητα αν θέλεις !
Αυτή είναι μέγιστη παρανόηση και σοβαρή πηγή τάσεων οπισθοδρόμησης και ακινησίας … Όταν καταφέρουμε να αποτινάξουμε επί τέλους τον ασφυκτικό επαρχιωτισμό μας (ως Έλληνες ως Γερμανοί ή ως Τσέχοι … δεν έχει και πολλή σημασία) τότε θα αρχίσει να αχνοφωτίζει καλύτερο μέλλον.
Τα προβλήματα στο επίπεδο της οικονομίας της διαφθοράς της υποχώρησης του κοινωνικού κράτους, της έκπτωσης των αξιών και -φυσικά- της εκπαίδευσης που βιώνουμε είναι ΚΟΙΝΑ για όλες τις χώρες της ΕΕ. ]
"Αυτοαξιολόγηση"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλω να αναφέρομαι σε λεπτομέρειες αλλά αναγκάζομαι να αναφερθώ σε μία εμπειρία μου.
Πριν από κάποτε (δεν θέλω να είμαι συγκεκριμένος, για ευνόητους λόγους) έτυχε να παρίσταμαι σε μία διάλεξη ενός μεταπτυχιακού φοιτητή του Φυσικού.
Ο άνθρωπος είχε ετοιμάσει ένα θέμα που περιείχε μερικές δεκάδες εξισώσεις (ούτε εδώ θα είμαι συγκεκριμένος). Ανέβηκε στον πίνακα μαζί με ένα προτζέκτορα για να προβάλλει διαφάνειες που είχε ετοιμάσει. Ο προτζέκτορας δεν δούλευε.
Δεν πειράζει, γράψε στον πίνακα του φώναξαν από κάτω. Οι "αξιολογητές" ήταν καμιά δεκαπενταριά καθηγητές που μαζεύτηκαν, όπως-όπως, από τα διπλανά γραφεία.
Έτσι, άρχισε να γράφει εξισώσεις στο πίνακα λέγοντας, που και που, μερικές εξηγήσεις.
Μετά από λίγη ώρα ρώτησε αν υπάρχουν ερωτήσεις.
Άκρα του τάφου σιωπή. Ένα μου φάνηκε σίγουρο, ότι κανείς δεν καταλάβαινε τίποτα. Κάποιος μόνον σήκωσε το χέρι και ρώτησε: "Πότε θα κάνεις διάλειμμα"?
"Α, θέλετε διάλειμμα. Ας κάνουμε" απάντησε ο φοιτητής.
Αμέσως βγήκαν όλοι έξω, και εκεί που φαινόταν απόλυτα βαριεστημένοι, άρχισε μιά εντονότατη συζήτηση για ένα αγώνα του Ολυμπιακού που είχε γίνει λίγο πριν.
Τελικά είπε ο φοιτητής "ας μπούμε να τελειώσουμε".
Με πολλή καθυστέρηση, μπήκαν απρόθυμα μέσα και λίγο μετά άρχισε ο καθένας να λέει ότι πρέπει να φύγει γιατί έπρεπε να πάει ταξίδι ή είχε άλλες δουλειές. Έτσι ο φοιτητής δεν τέλειωσε καν την διάλεξή του.
Αυτή είναι, φίλε Grsail, η κατάσταση και, λίγο πολύ, την ξέρεις. Όλοι την ξέρουν. Δεν κομίζω "γλαύκα εις Αθήνας". Και όμως μιλάς για "αυτοαξιολόγηση"! Τι να πω.
cynical καλησπέρα, θα έλεγα να μην τα αφήνετε έτσι αυτά. Αν σας λένε τέτοιες βλακείες μπορείτε να τους ξετινάξετε. Απαντήστε ή καταγράψτε τις αντιρρήσεις σας. Εφόσον είσαστε κοντά σε βιβλιογραφικές πηγές μπορείτε να βρείτε και πηγές του δικού τους τομέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράψτε επιστολές και στους προισταμένους τους αλλά και σε αυτούς που τους προσέλαβαν. Κάντε το θέμα και πιο έξω στον τύπο.
Kαλησπέρα Greek Rider,
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτό το χαρτι έρχεται καυευθειαν απο Βρυξελλες και πρεπει να το συμπληρωσουν οσοι υποβαλλουν προγραμματα, δλδ πρεπει να δειξουν οτι εχουν την ικανοτητα να το διαχειριστουν, να πουλησουν τα αποτελεσματα, κάπως έτσι. Καποιοι το παιρνουν στα σοβαρα, καποιοι κοροιδευουν και καποιοι αλλοι δεν ασχολουνται καν.
Αν θυμασαι πριν καμποσο καιρο (καλοκαιρι) ειχα γραψει για μια ιδ. εταιρια πιστοποιησης π ου ειχε ερθει στο ινστιτουτο μας (και θα μεινει για παντα!) για να μας οργανωσει ωστε να παρουμε ISO.
Δηλ. αυτα ειναι μικρα, αλλα διαβρωτικα περιστατικα.
Και που να διαμαρτυρηθει κανεις;; Τι ειναι ατοπο θα σου απαντησουν;
IonnKorr
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε τώρα ακούω να ξιφουλκεί ο ΓΑΠ. Αρχηγού πάσης … παρόντος σιωπή μέχρι λήξης του σιωπητηρίου (ομιλίας αυτοκρατορικού τύπου ηττημένης αυτοκρατορίας).
Στέργιε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΓΑΠ τέλειωσε!
Εμφανίσου ... Υλικό υπάρχει.
Ξιφούλκησε απτόητος.
Αλλά Στέργιε, φαντάσου ,να είσαι πρωθυπουργός ενός τέτοιου κράτους ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνεις ... τι να πεις.
Γιαυτό κι ο Κώστας τοχε ρίξει στις ταβέρνες. Πιο ουσία έχει το παϊδάκι από να κυβερνάς την Ελλάδα.
(1)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα μια επίσκεψη και οι φίλοι ήθελαν σώνει και καλά να ακούνε τις βαρύγδουπες αναλύσεις ότι πρόκειται για σοβαρή, σοφή, εμπεριστατωμένη, ανατρεπτική κλπ, κλπ ομιλία… Δεν με αφήναν να δω καν τα παλούκια πάνω στα οποία είχε βάλει ο ΓΑΠ τα επαναστατικά γαρίφαλα ης αποΐδρυσης του κράτους.
Και τι δεν είπε! Άσε, τα ακούσατε όλοι. Ούτε ο πατέρας του το ΄81 δεν είπε τόσα. Μεγάλες τομές αλλά για ποιόν και γιατί;;;
Ξαναβλέποντας την ανάρτηση ανακάλυψα ότι ο ΓΑΠ στην ομιλία του συμπλήρωσε περίπου 10 φορές το ερωτηματολόγιο σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πάρει άριστα από το S.W.O.T. Μεγάλος καυγάς ξέσπασε στο τέλος γιατί του απαντούσαν πάντα στερεότυπα: «Ή κόβετε τις σάχλες, και λειτουργείτε σαν επιχείρηση, ή αλλιώς σας κόβουμε τα πόδια!». Γεμάτοι αγανάκτηση οι σύμβουλοι του ΓΑΠ ζήτησαν το λόγο και ρώτησαν γιατί τόση απόρριψη. Η απάντηση ήταν: «μα ξέρετε δεν φταίμε εμείς, το λογισμικό μας είναι αδύνατο να μετρήσει εκείνη τη περίεργη φράση που συνοδεύει όλες τις απαντήσεις του: «GREEN HORSES». Τι είναι αυτό;»
Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για ελληνικό εθιμικό νεολογισμό, η απάντηση του S.W.O.T. ήρθε αμέσως και ήταν 10΄ άριστα με τόνο όπως ακριβώς η φωτο της ανάρτησης!
(2)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα σοβαρά τι να πω φίλοι μου; Να δεχτώ ότι έχουμε έναν καπιταλισμό που δεν τον ανακαλύψαμε ως τώρα και να, ξανοίγεται μπροστά μας; ότι τη κρίση θα πληρώσουν οι έχοντες; Μα αν είδατε αυτοί ακριβώς χειροκροτούσαν τα «σκληρά» μέτρα για τους έχοντες! Έχετε δει ποτέ η άρχουσα τάξη να αδυνατεί να ερμηνεύσει την ουσία πίσω από τα λόγια; Μόνο η πλέμπα πιστεύει και ψηφίζει αυτά και χειροκροτεί μαζί με τους πλούσιους νομίζοντας ότι είναι και αυτή εξουσία!
Φυσικά θα κάνω ανάλυση από σοβαρής πολιτικής πλευράς αλλά εδώ τώρα δεν μας παίρνει. Η αίσθησή μου είναι ότι η άρχουσα τάξη ζήτησε να αγοράσει χρόνο με φυγή προς τα εμπρός, ώστε να δοθεί αμνηστία για τα μέχρι τώρα. Θέλει να μας βάλει σε μια νέα λογική αναδιανομών πολιτικών εξουσιών και οικονομικών βαρών χωρίς οι μέχρι τώρα θύτες να λογοδοτήσουν. Αυτό το «όλοι μαζί» και «όλοι πρέπει να συμβάλουμε» είναι το δίχτυ του εγκλωβισμού των ιδεών που θέλουν να στραφούν κατά του συστήματος και να ζητήσουν ευθύνες. Αντί γι αυτό, με τις μεταρρυθμίσεις έχουμε αμνηστία σε όλα και φυγή σε ένα όνειρο που δεν τους ενδιαφέρει αν και τι θα αποδώσει (όπως η περίφημη «Αλλαγή» που κατέληξε σε όσα σήμερα κατήγγειλε με περισσή υποκρισία ο ΓΑΠ) αρκεί να βοηθήσει να φορτωθούν και πάλι τα βάρη στα γνωστά υποζύγια και μετά έχουμε και λέμε κάποιο άλλο όραμα, κάποια άλλη επανίδρυση του κράτος…
Μελαγχολικά θυμάμαι το χλευασμό σε βάρος του ΚΚΕ και κάποιων αριστερών γιατί εδώ και 20 χρόνια λένε για ίδια πολιτική του δικομματισμού… Μέχρι και τις 4/10 μύδρους εξαπολύονταν εναντίον τους γι’ αυτό από Πάγκαλους σοσιαλιστές… Μήπως είναι καιρός να αναρωτηθούμε: μα τι λένε αυτοί οι δογματικοί, καθυστερημένοι, σταλινικοί και πίσω από τον κόσμο ασυγχρόνιστοι κομμουνιστές; Πως γίνεται και βγαίνουν αλήθεια αυτά που λένε ο Αλέκες και κάτι αριστερά γκρουπούσκουλα για την εσωτερική και διεθνή πολιτική; Μήπως είναι καιρός να μη χλευάζουμε τόσο γιατί αυτά που λένε για το σκληρό αύριο που κρύβουν τα λόγια του ΓΑΠ θα είναι η σκληρή μας πραγματικότητα. Μια ιδέα για πιο σοβαρή σκέψη ρίχνω αφού η πείρα μας διδάσκει να μην απαξιώνουμε απόψεις που μπορεί να κρύβουν σκληρές αλήθειες που κρύβουμε κάτω από το χαλί. Ξέρετε εκείνο το τραγούδι «Μπήκαν στη πόλη οι οχτροί…» τραγουδήστε το, είναι διδακτικό για να ξυπνήσουμε.
IonnKorr
Αν δεν είχα τόσο εγκεφαλική ανωμαλία με τη πολιτική, να σου πω, θα προτιμούσα αντί να παριστάνω τώρα τον «αντι-πρωθυπουργό» να είμαι με έναν Κώστα πατριώτη μου σε κουτούκι της Ραφήνας.
Στέργιε, άργησες αλλά ήσουνα κεραυνός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚράτησα μια στροφή του λόγου σου:
... ότι τη κρίση θα πληρώσουν οι έχοντες; Μα αν είδατε αυτοί ακριβώς χειροκροτούσαν τα «σκληρά» μέτρα για τους έχοντες!
Έχετε δει ποτέ η άρχουσα τάξη να αδυνατεί να ερμηνεύσει την ουσία πίσω από τα λόγια;
Μόνο η πλέμπα πιστεύει και ψηφίζει αυτά και χειροκροτεί μαζί με τους πλούσιους νομίζοντας ότι είναι και αυτή εξουσία!
Από την εμφάνιση των πρώτων κοινωνιών δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα πάντα αυτό γινόταν.
Η άρχουσα τάξη έβρισκε, πάντοτε, τον τρόπο να κερδίζει ενώ η πλέμπα είχε, πάντοτε, την ψευδαίσθηση ότι κυβερνά.
Μάλλον, αυτό δυστυχώς δεν θ'αλλάξει ποτέ.
(Υ.Γ. Έχω δει κάτι φοβερά ντοκυμαντέρ με κοινωνίες μυρμηγκιών. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις που κάτι ανάλογο συμβαίνει και κει. Άρα το θέμα δεν είναι "ανθρώπινο" αλλά μάλλον έχει γενετική "ρίζα".)
Μέρος 1.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πριν ξυπνήσει η Cynical και μας αλλάξει την ανάρτηση (με αναμνήσεις από το Σαββατοκύριακο κ.α.) να συμπληρώσω μερικά ακόμα πάντοτε πάνω σε σχέση με τον ΓΑΠ και την δική σου παρατήρηση Στέργιε.
Σκεπτόμουνα την αναλογία των "πολιτικών συσκέψεων" αυτών με εκείνη του βασιλέα Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης
Σύμφωνα πάντα με αυτόν τον Μεσαιωνικό μύθο, ο βασιλέας Αρθούρος, αφού επιβλήθηκε στην Αγγλία, ζήτησε το τραπέζι συσκέψεων να είναι στρογγυλό για να δείξει ότι όλοι οι ιππότες (δηλ. η πλέμπα είναι ίσοι και κυβερνούν ισότιμα μαζί με τον βασιλιά (δηλ. αναλογικά με την άρχουσα τάξη).
Από την ροή όμως του παραμυθιού ο αναγνώστης διαπίστωνε ότι η ισότητα στο τραπέζι ήταν μόνον κατ' επίφαση (δηλ. μιά ψευδαίσθηση) και τελικά η απόφαση που περνούσε ήταν αυτή του Αρθούρου και οι ιππότες έπρεπε, απλά, να την εκτελέσουν (π.χ. πηγαίνετε παιδιά να μου βρήτε το Άγιο Δισκοπότηρο)
Μέρος 2.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ίδια συνέβαιναν 1000 χρόνια νωρίτερα σε ένα άλλο "στρογγυλό τραπέζι" αυτό της Αθηναϊκής Συμμαχίας στη Δήλο. Και οι εκεί οι σύμμαχοι ήταν όλοι "ίσοι". Αλλά, όποιος διαφωνούσε με την πρόταση των Αθηναίων, γρήγορα έβλεπε στην παραλία του τα καράβια του Κίμωνα που του εξηγούσαν "τι εστί βερύκκοκο".
Τα ίδια γίνονται σήμερα και στον OHE. Οι σύγχρονοι πρωθυπουργοί-ιππότες (ή αντιπρόσωποι δεν έχει σημασία) κάθονται όλοι ισότιμα στην στρογγυλή τράπεζα και ανταλλάσουν απόψεις αλλά τελικά οι ΗΠΑ (ή ακριβέστερα, μία οικονομική ελίτ Αμερικανών δισεκατομμυριούχων) αλωνίζουν στον πλανήτη (δηλ. γίνονται αυτοί πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι).
Μέρος 3 (τελευταίο)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γράφοντας όλα αυτά (και αναλογιζόμενος χιλιάδες άλλα σχετικά παραδείγματα) φθάνω στο ύστατο.
Στα Μαθηματικά υπάρχει μία υπο-επιστήμη, άγνωστη στους πολλούς, η Category Theory (Θεωρία Κατηγοριών).
Κατά την γνώμη μου αποτελεί ότι πιο προηγμένο μεγαλούργημα έχει "ανασύρει από το μυαλό του Δημιουργού", μέχρι στιγμής, ο άνθρωπος (κλάσεις μπροστά από την Σχετικότητα και την Θεωρία Χορδών).
Το συναρπαστικό, με αυτή την Μαθηματική Επιστήμη, είναι ότι καταδεικνύει την "ενιαία δομικότητα" διάφορων "συστημάτων-συνόλων" που ανάγονται στην σφαίρα Μαθηματικών, της Φυσικής, της Βιολογίας και πολλών άλλων συγκρίνοντας τους "μορφισμούς" τους.
Για να μην μπλέξουμε τώρα με την ατελείωτη μαθηματική ορολογία, απλά θα αναφέρω ότι μέσα από την θεωρία αυτή φαίνεται ότι σύνολα (φυσικά, βιολογικά, κοινωνικά κ.α.) που, σε πρώτη ματιά φαίνονται τελείως διαφορετικά, όταν εξεταστούν δομικά, αποκαλύπτεται ότι στηρίζονται εντελώς στον ίδιο σκελετό. (Δηλαδή, ο Δημιουργός δεν κουράστηκε και τόσο πολύ όσο φαίνεται για να φτιάξει το Σύμπαν αφού οι δομές του είναι λίγο-πολύ επεναλαμβανόμενες και διαφοroποιούνται μόνον από τα επίπεδα πολυπλοκότητας).
Που θέλω να καταλήξω? Ότι τα κοινωνικό φαινόμενο της ψευδαίσθησης της "κυριαρχίας της πλέμπας" δεν έχει μόνον γενετική-βιολογική προέλευση αλλά οι ρίζες του βρίσκονται στις μαθηματικές απαρχές της Δημιουργίας του ίδιου του Σύμπαντος.
Το θέμα είναι πελώριο, αλλά
* αφ' ενός, κανείς δεν θα κάτσει να το διαβάσει
* αφ' ετέρου, πρέπει να φύγω γιατί έχουμε και δουλειές δυστυχώς.
Και τώρα που κολλάει το SWOT με όλα αυτά (αναρωτιέται ο ανυποψίαστος αναγνώστης)?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λαός ή ο στιχουργός έχει την "ρύση"
"εμείς γι αλλού κινήσαμε
μα το κύμα αλλού μας πάει".
Στεργιο,
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω περιμενω να δω. Ας γινουν αυτα τα ελαχιστα που ειπε και μετα συζηταμε ξανα..
ΙonnKorr,
ΑπάντησηΔιαγραφήξεμακρυνε βεβαια η κουβεντα, αλλα μου αρεσε αυτος ο κλαδος των μαθηματικων που ανεφερες. Κανενα ευληπτο review εχεις να προτεινεις;
Για την αξιολογηση των πανεπιστημιων , οπως και για καθε ειδους αξιολογηση θα επανελθω λιαν συντομως.
Η συμπεριφορα αυτη των πανεπιστημιακων που ανεφερες δεν ειναι γενικος κανονας αλλα κατ' εμε δειχνει δυο πραγματα: 1. βαρβατιλα, και 2. παραιτηση. Δεν πιστευουν οτι εχουν κανενα νοημα τα διδακτορικα που δινουν. Ουτε σαν περιεχομενο, ουτε σαν αντικρισμα.
Και ως προς αυτο δεν εχουν και πολυ αδικο. Η λεξη "παπαριά" ειναι πολυ διαδεδομενη στους χώρους. Γιατι; Γιατι ολα γινονται επικοινωνιακα, για το φαινεσθαι και οχι για την ουσια.
Cynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην κατάσταση πανεπιστημίων αλλά και της παιδείας, γενικότερα, νομίζω την ξέρεις και συ και οι πάντες.
Όχι, μονον της Ελλάδας αλλά και της παγκόσμιας. Απλά, εμείς οι Έλληνες έχουμε το πάνω χέρι πανευρωπαϊκά όπως και σε όλα τ'άλλα. Είπαμε "Greek position".
Διάβασα όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις σου για τα πτυχία βρετανικών και αμερικάνικων πανεπιστημίων που πωλούνται κατά κόρον στο internet.
Επίσης, για την συνεχώς αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη "βιομηχανία" συγγραφής μεταπτυχιακών και μη εργασιών.
Αλλά, ξέρω επίσης, και για τις άλλες περιπτώσεις που Ινδοί στην Ινδία παρέχουν, μέσω διαδικτύου, έναντι λεπτών του ευρώ, λύσεις Μαθηματικών ασκήσεων σε Βρετανούς, Αμερικανούς, Καναδούς και Αυστραλούς μαθητές.
Κάπου, φαίνεται ότι ολόκληρη αυτή παραδοσιακή νοοτροπία των γονέων για την παρεχόμενη γνώση από την Εκπαίδευση για τα παιδιά τους έχει καταρρεύσει. Στο μέλλον, μάλλον, πρέπει όλα αυτά να αναθεωρηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Category Theory
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς, cynical δεν υπάρχει τίποτα εκλαϊκευτικό για αυτόν τον κλάδο (τουλάχιστον, απ' ότι ξέρω, όμως τα πράγματα τρέχουν ιλιγγιωδώς). Μόνον εξισώσεις. Οι μαθηματικοί που ασχολούνται είναι "μαθηματικοί" (μαθηματικά για τα μαθηματικά). Όταν αυτός ο κλάδος ενσωματωθεί, με την σειρά του, στις εξισώσεις της Κοσμολογίας και των Σωματιδιακών Μοντέλων και τον αναλάβουν οι φυσικοί συνάδελφοι τότε θα έχουμε, υποθέτω, τα εκτεταμένα επιθυμητά reviews.
H αγγλική wikipedia βέβαια έχει μια καλή παρουσίαση για την ίδια την θεωρία χωρίς, όμως, τις εντυπωσιακές "προεκτάσεις" της. Είπαμε γράφουν και εκεί στεγνοί "μαθηματικοί"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαθηματικοί
ΑπάντησηΔιαγραφή"Στα Μαθηματικά δεν καταλαβαίνεις τα πράγματα. Απλώς τα συνηθίζεις." - John von Neumann
Αυτή η έμφυτη "απέχθεια" (ή αδυναμία) των Μαθηματικών επιστημόνων να συνδέουν τα Αφηρημένα Μαθηματικά με την Φυσική Πραγματικότητα με είχε εντυπωσιάσει ανέκαθεν. Άπειρες συζητήσεις με μαθηματικούς, παντός επιπέδου, με έπεισαν τελικά για την διαφορετική εγκεφαλική δομή που έχουν σε σχέση με τους φυσικούς.
Π.χ. Όλη η Γενική Σχετικότητα είναι έργο του Riemann (ο καμπύλος χώρος, η γεωμετρία του, οι εξισώσεις του, όλα). Ο τετραδιάστατος χώρος ήδη επεξεργασμένος από τον Minkowski.
Και όμως έπρεπε να έρθει ο Einstein και η παρέα του για να τους δώσουν φυσική υπόσταση με την Σχετικότητα.
Τέτοια παραδείγματα άπειρα.
Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό.