Τη βόλτα στις λαϊκές αγορές την περίμενα πάντα με μεγάλη χαρά. Ειδικά αν έπεφτε Σάββατο, οπότε και είχα όλο το χρόνο για χασομέρι. Παλιά τις λέγαμε παζάρια και έτσι τις λένε ακόμα και σήμερα στη γενέθλια πόλη μου.
Η πιο μεγάλη φάση γινόταν στην κεντρική, τη μεγάλη λαϊκή με τους δεκάδες έως εκατοντάδες πάγκους που έστηναν απ’ τα αξημέρωτα οι αγρότες, οι μπαξεβάνηδες, οι μικροπωλητές, οι τενεκετζήδες, οι αυγουλάδες, αργότερα οι ρωσσοπόντιοι με την ευτελή στην αρχή, αλλά τόσο εξωτική στα μάτια μας πραμάτεια, μετά καθώς περνούσαν τα χρόνια και οι ρωσσοπόντιοι εγκαθίσταντο σε μονιμότερα στέκια, τη θέση τους έπαιρναν νιόφερτοι αφρικάνοι με πανηγυρτζίδικα γκαζτετάκια, για να τη δώσουν στη συνέχεια στους κινέζους με τα ρούχα και τα αυτοσχέδια μπουντουάρ από χαρτόκουτα-δοκιμαστήρια, που στήνανε στα πεζοδρόμια.
Και μέσα σ’ όλο αυτό το πανηγύρι, διαχρονική σταθερά οι γύφτοι, έμποροι επίμονοι και επιδέξιοι στα χαλιά και στις αθάνατες πλαστικές καρέκλες.
Όλοι μαζί, όλοι αντάμα, χύμα στο κύμα, χίλιες φωνές, χίλιες μυρωδιές, χίλια συναπαντήματα, μια αυτοσχέδια χορωδία ετερόκλητων φωνών, που με τη μουσική υπόκρουση των καροτσιών που σέρνονταν, συνέθεταν κάθε Σάββατο την Όπερα της Λαϊκής.
Δεν πέρασε Σάββατο που να μην υπήρχε και μια έκπληξη. Μικρή ή μεγάλη. Πιθανόν για τα δικά μου μάτια μόνο, μιας και κάπου κάπου προσπερνώ τα μεγάλα κι αποθεώνω τα μικρά και τ’ αναπάντεχα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχα δει τους πάγκους να μετατρέπονται στη στιγμή, άλλοτε σε αυτοσχέδιες θεατρικές σκηνές κι άλλοτε σε μουσικές. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είδα γύφτισσες νιές και μεσόκοπες να βάζουν στην μπάντα ηλικία και δισταγμούς και να σαλτάρουν στον πάγκο με τα ρούχα ξεσπώντας σε χορούς λιγωτικούς. Και δώστου από κάτω ο κόσμος να χειροκροτά και να σιγοντάρει και να σιγομουρμουρίζει. Και με τη βία να συγκρατείται, απ’ το ν’ ανέβει κι αυτός πάνω στην πίστα. Και πάνω ο ήλιος να μεσουρανεί και να πυρώνει, κι ο ιδρώτας να κυλά και να ποτίζει τα τελάρα δίπλα, μεταγγίζοντας στα φρούτα λίγους απ’ τους χυμούς των τσιγγάνικων κορμιών.
Πιο κάτω ήταν συνήθως στημένος πάγκος με φρούτα, που για χρόνια εκτελούσε χρέη μουσικής σκηνής με σταθερό πρόγραμμα και με μπαλέτο μάλιστα, από τις κατά καιρούς φιλενάδες των φρουτάδων. Το κασετόφωνο στο τέρμα, λαϊκά καψούρικα του σκοτωμού, παλαμάκια σε συγχρονισμό και κουνήματα του κορμιού, σε συγχρονισμό κι αυτά. Ψώνιζα πάντα απ’ αυτούς για ν’ ακούω τα λαϊκά και να γλιτώνω φράγκα. Δεν ξέρω πως τα κατάφερναν αλλά είχαν οι μπαγάσηδες τις πιο χαμηλές τιμές στη λαϊκή και το καλύτερο πρόγραμμα. Από ποιότητα, δε βαριέσαι. Χόρταινε η ψυχή, κι αυτό έφτανε.
Σήμερα πέρασα, που ‘χα καιρό, απ’ τον Σωτήρη, τον φίλο μου τον φασολά. Σωστό γομάρι, με τετράγωνο κορμί και ολοστρόγγυλο κεφάλι. Κορμί γίγαντα, όμως καρδιά παιδιού. «Πάρτε κόσμε φασόλια, φακές, ρεβίθια. Πάρτε! Εδώ ο Βραστερούλης! Εδώ ο Βραστερούλης!». Πώς να μην τον έχω, τον Βραστερούλη, στην καρδιά μου. Κι ας μ’ έκλεβε στην αρχή στα ρέστα.
Πέρασα κι απ’ τον Κώστα τον ψαρά, που είναι φίλος μου κι αυτός. Μου δίνει φρέσκο ψάρι, έτσι λέει, αλλά κυρίως μου τα δίνει με μεγάλη έκπτωση και μάλιστα ώρες πριν αρχίσει να ρίχνει τις τιμές. 30%, καμιά φορά και 50% λιγότερο. Με λυπάται φαίνεται και με συντρέχει έτσι κακόμοιρο που με βλέπει. «Πού ήσουν τα Χριστούγεννα Κώστα», τον ερώτησα; «Στην Αλβανία», μου απάντησε, «πήγα να δω τους δικούς μου». «Άντε ρε», του λέω. «Δεν θα μου περνούσε καθόλου απ’ το μυαλό!».
Στο έβγα της λαϊκής, στο δρόμο πια για το σπίτι, πήγα να χαιρετίσω και τον λουλουδά. «Τι θα πάρεις σήμερα, κυρά μου;» «Πιάσε ένα μάτσο καλεντούλες», «Άντε, για σένα, πάρε κι ένα μάτσο βιολέτες, κι έχει ο θεός!». «’Εχει», του λέω, «για σένα πάντα θα έχει!».
Πράγματι στις λαϊκές έχει τόσα, που ακόμα κι ο θεός θα τα ζήλευε!
θα ήταν πραγματικά υπέροχο
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι κοινωνικοπολιτικά ωφέλιμο,
οικονομικά επίσης
αν όλοι οι συμπολίτες μας
έριχναν την μυτόγκα τους κανένα πόντο
και έβγαιναν στις λαικές..:-)
άσε που "εφραίνει τας καρδίας"
το όλον θέαμα..!
Aσε που τα καλυτερα ..κονέ δε πιανουν...''μπαζα'' μπροστα στα κονέ της λαικης! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατι ξερεις εσυ, cynical, ολο και κανενα καλυτερο...πορτοκαλακι/ αυγουλακι/ ψαρακι θα σε προμηθευουν! :)
Y.Γ
Μα που ειναι αυτη η λαικη; Ταινια του...Εμίρ Κουστουρίτσα θυμιζει με τη ζωντανια της! :PP
Προσπαθώ να κάνω ένα "ανθολόγιο" από γραπτά φίλων και πραγματικά σε 2-3 φίλους έχω κολλήσει . Είσαι μέσα στην τριάδα Cynical ! Αλλά που θα μου πάει ...:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλιότερα , όταν είχα κατακτήσει το πενθήμερο , πήγαινα κι εγώ στην λαική του Σαββάτου . Το φχαριστιόμουνα ρε παιδί μου . Τα χρώματα , οι φωνές , το κλασσικό καλωσόρισμα στην πελάτισσα (όποια και να ήταν , όποια ηλικία και να είχε και μορφή ) "έλα κούκλα μου " , όλα αυτά κι αυτά που περιγράφεις αλλά κι αυτά που δεν μπορείς αν δεν τα ζήσεις , μου άλλαζαν την διάθεση κι ας ήμουν φορτωμένος σαν γάιδαρος :)
Πάντως μιά όμορφη λαική αγορά με πολύ "χρώμα" , είναι αυτή των Αμπελοκήπων , πίσω από την Πανόρμου . Ολες οι εθνικές όμάδες της Αθήνας είναι εκεί , με τα δικά τους προιόντα αγροτικά και μη .
Καλό βράδυ να έχεις :))))
Δεν χωράει συζήτηση, γι' αυτό θα επικρατήσουν οι γυναίκες στον κόσμο: γιατι μόνο αυτές μπορούν να γράψουν τέτοια κείμενα !
ΑπάντησηΔιαγραφήCynical Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την ευκαιρία αυτή της δημοσίευσης, και χωρίς διάθεση να χαλάσω το πνεύμα της δημοσίευσης σου, αν θέλετε δείτε αυτά τα 2 ενδιαφέροντα κείμενα με αφορμή την λαική αγορά που γίνεται στη γειτονιά μας και υποβαθμίζει τη ζωή μας:
Η λαϊκή στα Καμίνια λειτουργεί με παρανομίες
Για τους παραπάνω λόγους έχουμε συστήσει επιτροπή αγώνα, μαζεύουμε υπογραφές και προσπαθούμε να δούμε τι να κάνουμε στη συνέχεια.
Καλημέρα Cynical,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις είδα τον τίτλο σου, σκέφτηκα:
"με πρόλαβε μάλλον, τι άλλο μπορεί να εννοεί?"
Κι όμως στις 13 Νοεμβρίου του 2009, όσοι βρέθηκαν στην κεντρική αγορά της Βαλέντσια, είδαν πραγματικούς τραγουδιστές της όπερας της πόλης τους να είναι μεταμφιεσμένοι σε πωλητές. Κι από τα μεγάφωνα ν'ακούγεται μουσική από την όπερα Traviata του Verdi...
Η συνέχεια εδώ :
http://www.youtube.com/watch?v=N3sLHPjkpNE
E,μετά μου λες να μη σου αφιερώσω τις αναρτήσεις που ετοιμάζω για τις εδώ λαϊκές!Προσεχώς βέβαια,γιατί περιμένει πολύ πράμα στην ουρά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρααααα...
Ελβα,
ΑπάντησηΔιαγραφήαμα ερθεις Αθηνα, θα σε παω να τις δεις!
bbimbo,
ΑπάντησηΔιαγραφήοι λαικες ειναι πιο ακριβες απο σουπερμαρκετ. Εκτος κι αν πας προς το τελος που ριχνουν τις τιμες. Οπως εγω, μαζι με τους ρακοσυλλεκτες.
Σ' ευχαριστω κυριε "αμ".
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι για την πληροφορια περι λαικης αμπελοκηπων
grsail
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατι κυριως οι γυναικες παμε λαικη.. .
L' Enfantψκαλημερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήτι φοβερη εμπειρια!! Το βλεπω και το ξαναβλεπω το βιντεακι και δεν το χορταινω. Ασε που με ξετρελλαινει κι ο Βερντι! Να μη σου πω, πως κι ο ιδιος θα ξετρελλανοταν με την ιδεα να παιζονται τα εργα του στις αγορες.
Εγω παντως στο μυαλο μου ειχα την Οπερα της Πενταρας, μιας και παιζεται τωρα στο θεατρο. Και μιας και η Οπερα ειναι λαικο ειδος.
Σ' ευχαριστω για το "δώρο".
VaD
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ τωρα της Αθηνας, δεν θα πιανουν μια μπροστα στις λαικες του Χαρτουμ.
Αναμενουμε!
Που να φανταστεις
ΑπάντησηΔιαγραφή@Window to Heraklion
οτι η σκηνη με τις γυφτισσες ειναι αληθινη και την εζησα στη μεγαλη λαικη που γινοταν τα Σαββατα στον παραλιακο δρομο του Ηρακλειου, πριν παρα πολλά χρονια.
Τωρα γιαυτα που λες ειναι προβλημα. ΑΚουω και απ' αλλου παραπονα.
Και πάνω που πίστευα ότι θα διαβάσω ένα επιστημονικό άρθρο, που θα ανέλυε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στο λιανεμπόριο και δη σε αυτό που είναι στα όρια του παζαριού, αν και για μια στιγμή υποψιάστηκα ότι θα αναφερόσουν στη κοπή αποδείξεων από τις λαϊκές, έπεσα σε αυτό το υπέροχο κείμενο που δεν χόρταινα να το διαβάζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο έχω ξαναπεί, η επιστημονική ματιά σου στα δρώμενα είναι εκπληκτική (η Ελευθεροτυπία έχει ξεσκιστεί να σε αναδημοσιεύει), παρ’ όλα αυτά, η γοητεία της ανθρώπινης ματιάς σου δεν έχει ταίρι...
Γεια σου Κουκε,
ΑπάντησηΔιαγραφήειπα πρωτα να σας δελεασω, να σας υπνωτισω με λαικα σιροπια και μετα να σας σερβιρω και τα δραματικα στοιχεια που αποδεικνυουν πώς οι λαικες αγορες με το να μην εκδιδουν αποδειξεις, συντελουν στη βυθιση της χωρας.
Εννοεις τους Διαλογους στην ΕΝΕΤ;
Αν και πανηγυριωτισα απο κουνια, δωσμου πανηγυρι, ρουγα και κόσμο και πάρε μου την ψυχή, την λαική δεν την συμπαθησα ποτε. Το μόνο που θυμαμαι όσες φορές το αποπειραθηκα ήταν κάτι καροτσακια που με ποδοπατουσαν , τα δεκαδες αχρηστα που αγορασα...και μετά σαπισαν και τα πεταξα, και μάλλον ακριβά, τουλαχιστον ακριβοτερα απο το μαναβικο του σουπερ μαρκετ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά ειναι τοσο όμορφη, τόσο γλαφυρή, αυτή σου η αναρτηση... ένας πινακας που μου ζηταει να ορμηξω στον καμβά του, να κυλιστώ στα χρωματα και ..στις μουσικές του.
Εμεις εδω εχουμε λαική Τεταρτες... Δεν μπορώ να πάω... Θα έρθω στην δική σου, την Σαβατιατικη.
Cynical, δεν θα μπορούσα να διαφωνώ περισσότερο!@ Ωραιοποιείς μία κατάσταση, η οποία είναι τριτοκοσμική, όπως εφαρμόζεται σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θες, δες τις φωτό από το παρακάτω λινκ αλλά πήγαινε μέχρι κάτω, όχι μόνο το πρώτο άρθρο. 6 συνεχόμενες εβομάδες δημοσίευα φωτό από την κατάσταση μετά την λαική στην γειτονιά μου, που γίνεται μάλιστα και Σάββατο.
Δες αν θες και γράψε μετά για την "όπερα".
http://dpurpler2.blogspot.com/2008_06_01_archive.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντελώς τυχαία, έπεσα πάνω και σε αυτό:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_30/01/2010_388778
Γεια σου Κατερινα,
ΑπάντησηΔιαγραφήκερναμε και καφε, μετα τη Λαικη. Και να δεις οτι δεν εχει μονο άχρηστα! Εχεις δει τα καινουργια κινεζικα μεταξωτα;
Γεια σου DPurpler,
ΑπάντησηΔιαγραφήοι ματιες ειναι πολλες φορες προωπικες, αναγκαστικα δεν πρεπει και να συμπιπτουν, μιας και διαμορφωνονται οχι παντα αντικειμενικα και επιστημονικα.
Μπορεις αυτη την ανακατωσουρα να τη δεις απο διαφορες σκοπιες, αναλογα του τι σε αγγίζει, και αναλογα, κυριως, του τι σχεσεις αναπτυσεις με τους ανθρωπους.
Βλεπεις, το ολο concept λαικη το ανεπτυξα μεσα απο τις σχεσεις μου με συγκεκριμενους ανθρωπους, που αλλοι ειναι φανταστικοι, αλλοι πραγματικοι. Δεν εχει σημασια. Για μενα η Λαικη ειναι ο κοσμος που τη στελεχώνει! Αυτον κοιταω και αυτος με γοητευει εκει μεσα.
Εξω απο αυτην , πιθανον και να με απογοητευει.
cynical η ιμπρεσιονιστρια blogger
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνωνυμε/η
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες; Για να δουμε τι θα πει ο χρόνος!
Cynical,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δοκιμάσουμε μία ιεράρχηση; Οι δικές σου και των άλλων φίλων "φολκλορικές" ανάγκες, έναντι της υγιεινής τς δικής μας.
Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο. Αλλά όταν τίποτε δεν λειτουργεί σωστά...
DPurpler,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστα. Δεν υπαρχει ασπρο μαυρο.
Το κειμενο ομως δεν ηταν "Οι συνθηκες Υγιεινης των Λαικων Αγορων Σημερα".
Ηταν ο Βραστερούλης, ο λουλουδας και ο Κωστας ο Αλβανος, που τοσα χρονια δεν το ειχα καθολου καταλαβει οτι ηταν Αλβανος, μεταναστης στην ελλαδα.
Εκει ηταν το ζουμι!
Καθε κειμενο σοχευει και καπου. Δεν μπορει σωνει και καλα να το στρεφεις αλλου.
ΟΚ, σορρυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά να... δημιουργείται αυτό το κλίμα "τι ωραία που είναι στις λαικές" και δεν είναι σωστό! Δεν είναι πλήρες!
Σορρυ. σταματώ.
:)
DPurpler,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν χρειαζεται να ζητας συγνωμη. Αλλιμονο. ΕΙναι αλλο πραγμα η πραγματεία και αλλο η λογοτεχνια.
Οταν καποιος υμνει τη βροχη ή τον συνεπαιρνει η αντάρα, δεν μπορεις να του ζητησεις να σκεφτει εκεινη την ωρα, τις καλλιεργειες που καταστρεφονται και τα παιδια που θα πεινασουν.
Καταλαβαινεις οτι προκειται για ανομοιες καταστασεις.
Σαφώς και καταλαβαίνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά πριν από λίγο περπατούσα στον δρόμο που χθές είχε λαική και είναι λιγάκι δύσκολο να αγνοήσω την μπόχα και την βρώμα και να τις δώ ποιητικά.
DPurpler
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαβαζεις λογοτεχνια;
Αν σου αρεσει ο Ελυτης, τι σχεση εχει το Αιγαιο το δικο του με το σιχαμα του καλοκαιριου;
Όταν τα έγραφε, έτσι ήταν το Αιγαίο. Ακόμα μπορείς να το πετύχεις έτσι αν προσπαθήσεις (κι έχεις χρόνο να ψάξεις)
ΑπάντησηΔιαγραφή