Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Κοινωνικός Μετασχηματισμός μέσω της Μουσικής


Συνήθως το δυτικό μυαλό είναι εθισμένο στο να θεωρεί ότι λύσεις, σε οποιονδήποτε τομέα, θα προέλθουν και από δυτικά μυαλά και από δυτικές πολιτικές. Παίρνοντας για παράδειγμα τη νεολαία, τόσο τα κοινωνικά προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη, όπως χαμηλό ηθικό, βία, αλκοολισμός και ναρκωτικά, όσο και τα εκπαιδευτικά, με το μειωμένο ενδιαφέρον και τις επιδόσεις των μαθητών, αντιμετωπίζονται συνήθως συμπτωματολογικά και εφ’ όσον το πρόβλημα έχει πια ξεβλαστήσει και εγκατασταθεί. Οι πολιτικές δε πρόληψης συνήθως εξαντλούνται σε διαφημιστικού τύπου έντυπα και σε εκ των υστέρων επικοινωνιακές εκστρατείες.


Η βαθιά όμως εντύπωση και ο ενθουσιασμός που προκάλεσε στο δυτικό κοινό, συγκεκριμένα στην Αγγλία, η ορχήστρα συμφωνικής μουσικής νέων, Simon Bolivar, τα βραβεία που απέσπασε και η κουβέντα και ο προβληματισμός που ξεσήκωσε κι αλλού, όπως αυτή τη στιγμή στην Αγγλία, έδειξαν ότι η Βενεζουέλα, αυτή η τόσο παρεξηγημένη χώρα, η τόσο απομακρυσμένη από τη δυτική κλασσική παράδοση, είχε καταλάβει περισσότερο από τους δυτικούς τις δυνατότητες της μουσικής τους.


Όχι της μουσικής αυτής καθ’ εαυτής μόνο, αλλά και του τεράστιου δυναμικού που περικλείει στο να προκαλεί, αναλόγως του τρόπου διαχείρισής της, και κοινωνικούς μετασχηματισμούς και ουσιαστικές, μακροχρόνιες αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων.


Η συγκεκριμένη ορχήστρα ιδρύθηκε το 1975 από τον οικονομολόγο και ερασιτέχνη μουσικό Jose Antonio Abreu και αποτελεί σημείο αναφοράς για 220 περιφερειακές ορχήστρες νέων. Ο ιδιαίτερος κοινωνικός της ρόλος φαίνεται από το γεγονός ότι χρηματοδοτείται, και μάλιστα γερά, όχι από το υπουργείο πολιτισμού όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από το υπουργείο κοινωνικών υπηρεσιών. Το όλο πρόγραμμα, με την ονομασία El Sistema, επιβλέπει άμεσα αυτή τη στιγμή 125 νεανικές ορχήστρες, 30 νεανικές ορχήστρες συμφωνικής μουσικής, ενώ το πιο σπουδαίο επίτευγμα είναι ότι 250,000 παιδιά, το 90% εκ των οποίων από φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές, έχουν αφοσιωθεί κυριολεκτικά στην εκμάθηση μουσικών οργάνων και σοβαρής μουσικής.


Σε αντίθεση με τη Δύση όπου η διδασκαλία της μουσικής στα σχολεία είναι άκρως ατομιστική χωρίς περαιτέρω προσπάθεια καλλιέργειας πνεύματος ομαδικότητας ανάμεσα στους μαθητές, στη Βενεζουέλα είναι αυτό ακριβώς που επιδιώκεται και αυτός είναι ακριβώς κι ο λόγος που ιδρύονται τόσες πολλές ορχήστρες.


Κοντολογίς, μια παν-βενεζουελιάνικη εκστρατεία ψυχικής και νοητικής ενδυνάμωσης των παιδιών, μια ενέργεια εν τέλει κοινωνικού ακτιβισμού, έχοντας σαν στόχο να τα κρατήσει μακριά από την εγκληματικότητα και τη φτώχεια.


Είδες ο Τσάβες;

17 σχόλια:

  1. Καλημέρα, καλό μήνα σε όλους.

    Τελικά είσαι κρυπτοσταλινίστρια; Ο Στάλιν και μετά ο εκλεγμένος δικτάτορας Τσάβες προωθούν τις κολχόζνικες «συμφωνικές» ορχήστρες (αν τολμούν ας είναι ατομικές, διφωνικές ή τριφωνικές!!!).

    Ξέρω γιατί το κάνουν. Είναι «το όποιο του λαού»!!!! Κάποιος το είπε αυτό αλλά δε θυμάμαι ρε παιδί μου...

    Και τους Κερκυραίους γιατί νομίζεις τους λένε «βαρεμένους»; Γιατί είναι οπαδοί του… Τσάβες και έχουν γεμίσει τη Κέρκυρα ορχήστρες. Εκεί έχουν και μειωμένη εγκληματικότητα… άστα να πάνε, χάλια παν τα πράγματα. Καλά που πηγαίνουν κάτι απόγονοι του Χότζα άρτι ανακαλύψαντες τα αγαθά του ατομικισμού και του νεοφιλελευθερισμού και τους πηγαίνουν μερικά σακιά χασίσια….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχές
    Τι με λες τώρα!!! Καρα-playback είναι αφού!! Στην αλήθεια παίζει η LSO (UK). Στάνταρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Ελλάδα μπορούμε να δέσουμε το παλιό με το καινούριο και να εφαρμόσουμε το δοκιμασμένο σύστημα κοινωνικού μετασχηματισμού 'Ξύλο μετά μουσικής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρουσα είδηση!

    Μία παρατήρηση μόνο: ταιριάζουν οι δύο παρακάτω φράσεις στο ίδιο κείμενο;

    1. "Συνήθως το δυτικό μυαλό είναι εθισμένο στο να θεωρεί ότι λύσεις, σε οποιονδήποτε τομέα, θα προέλθουν και από δυτικά μυαλά και από δυτικές πολιτικές".

    2. "Η βαθιά όμως εντύπωση και ο ενθουσιασμός που προκάλεσε στο δυτικό κοινό, συγκεκριμένα στην Αγγλία, η ορχήστρα συμφωνικής μουσικής νέων, Simon Bolivar, τα βραβεία που απέσπασε και η κουβέντα και ο προβληματισμός που ξεσήκωσε κι αλλού, όπως αυτή τη στιγμή στην Αγγλία"

    Αντίφαση. Δεν χρειάζεται να ξαναπούμε ότι η δυτική κουλτούρα είναι η πλέον ανεκτική και φιλική προς τις άλλες. Και αυτό το έχει εκμεταλλευτεί πικιλοτρόπως. Η πολυπολιτισμικότητα και η αφομοιώση των θετικών στοιχείων των άλλων, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο και την εξέλιξη του δυτικού κόσμου.
    Ακόμα και από την Βενεζουέλα μπορείς να μάθεις πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα cynical..

    Στην πάλαι ποτέ Σοβιετική ένωση, η μουσική παιδεία ήταν αντίθετα 'ελιτίστικη'. Ναι μεν, υπήρχε το Ωδείο της Μόσχας (με την τεράστια παράδοση απ' την τσαρική ακόμη εποχή), υπήρχαν μουσικά σχολεία, και μετά πήγαινες σε μουσικές Ακαδημίες, πλην όμως, επειδή γενικά το καθεστώς εκεί, χρησιμοποιούσε την τέχνη γενικώτερα σαν προβολή και διεθνή διαφήμιση, αυτά δεν αφορούσαν όλα τα παιδιά, αντίθετα γινόταν αυστηρή επιλογή, τα ταλέντα προωθούσαν, η δε ατμόσφαιρα ήταν υπερ-σχολαστική.
    Βέβαια, εάν τα 'έπαιρνες', και τέλειωνες το σύστημα αυτό, και καλός μουσικός γινόσουν αλλά και εξασφαλισμένη δουλειά είχες. Και βέβαια, δεν συζητάμε, και η μικρότερη πόλη είχε όπερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο χθεσινό πάρτυ των μαιμουδων ,στο οποίο αναφερεται το πρωτοσέλιδο της εγκρίτου εφημερίδος ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ και το οποίο συνοδευεται απο φωτογραφία του εγκρίτου επίσης blog σας,τι είδους μουσική ακούγατε??

    Κάτι μου λέει οτι μάλλον Βασίλη Παιτέρη παρά συμφωνικές ορχήστρες,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στεργιο,
    ετοιμαζω ορχηστρα "οι τρεις καμπαλέρος". Ψαχνω τους αλλους δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α! ξεχασα!
    Καλό Μηνα και καλη Βδομαδα να εχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Cirut,

    και το ΗΒ προσχώρησε στον Τσαβες; Και του κανει πλατες!

    Γιουργια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. de Profoundis,
    βρε προβοκάτορα!

    ...γιαυτο δεν εχουμε μετασχηματιστει κοινωνικα. Διοτι τη μουσικη την παιζανε απο κατι ξεχαρβαλωμενα μεγαφωνα και οχι live και απο ολοκληρη ορχηστρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλεξανδρε καλημερα,

    κοιτα, αν δεν το εκανε ο Τσαβες τοσα χρονια δεν θα το σκεφτοναταν καν.

    Ασε που υπαρχουν αντιδρασεις οτι αυτο το συστημα δεν ταιριαζει με την αγγλικη κουλτουρα και οτι δεν θα εχει επιτυχια αν εφαρμοστει. Τα odds ειναι οτι δεν θα εφαρμοστει τελικα.

    Αλεξανδρε, ειμαι με τα τσαρουχια μεσα στη δυτικη κουλτουρα. Οταν με γενναγε η μανα μου στο ενα χερι ειχε τον Βολταιρο και στο αλλο τον Ρουσώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Θαναση,

    η μουσικη διδασκαλια στη Βενεζουελα θεωρειται μια πολυ σημαντικη ενασχοληση και απαιτει απο τα παιδια αφοσιωση, δεσμευση και εντατικη μελετη.

    Η αντιρρηση των εγγλεζων στο El Sistema, εδραζεται σε ακριβως αυτο. Οτι σε αντιθεση,
    1) τα φτωχα στρωματα της αγγλικης κοινωνιας διακατεχονται απο πολυ χαμηλο ηθικο, και
    2) οτι το αγγλικο εκπαιδευτικο συστημα ειναι χαμηλων προσδοκιων και δεν απαιτει απο τους μαθητες προσπαθεια, μη θελοντας να χαρακτηριστει αυταρχικο.

    Για τη ΕΣΣΔ νομιζω οτι η μουσικη και καλλιτεχνικη παιδεια ηταν πολυ διαδεδομενες σε ολα ανεξαιρετως τα σχολεια. Φυσικα και υπηρχε μεριμνα για τα πολυ προικισμενα.

    Αλλα δινοταν η δυνατοτητα σε ολα ανεξαιρετως τα παιδια.

    Μου εκανε τεραστια εντυπωση η βαθια γνωση που ειχε ενας ρωσος συνεργατης μου για καθε πινακα χωριστα οταν με ξεναγουσε στο Ερμιταζ και στο μουσειο ρωσσικης ζωγραφικης. Οταν τον ρωτησα τα πώς και τα διατι, μου ειπε οτι ολα αυτα τα ειχαν κανει στο σχολειο!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @de Profundis

    Μακαρι να μπορουσα να ακουσω παλι Παιτερη.

    Οι μαιμουδες τον βρισκουν πολυ progressive και μού τον εχουν απαγορευσει στο σπιτι.
    Μονο Mario Blackman μου επιτρεπουν ν' ακουω πια!

    Ολα κι ολα με τον Παιτερη! Το CD με τα "Λογια Κλειδωμενα" έχει πια καει απο τη πολυχρησια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπράβο και πάλι Μπράβο .
    Δεν θα σταθώ στις ιδεολογικοπολιτικές αναλύσεις τώρα , αν και ...
    Η Ορχήστρα αυτή είναι σπουδαία , η δουλειά , η προσφορά του J.A.A. εξαιρετική , το αποτέλεσμα σπουδαίο .
    Η ορχήστρα Simon Bolivar (αλήθεια γνωρίζετε ότι στην οδ. Μιχαλακοπούλου υπάρχει ο αδριάντας του;) υπό την διέυθυνση του Gustavo Dudamel , ξεσήκωσε στην κυριολεξία τους ακροατές της Βιέννης σε 'ενα μοναδικό κονσέρτο , πράγμα δύσκολο για το απαιτητικό κοινό της Βιέννης , αποδίδοντας μοναδικά Mozzart .
    Στο yoytube , μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από εκτελέσεις της ορχήστρας αυτής . Είναι ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ !!!!!
    Παραθέτω μερικά ....
    1

    2

    στο 2ο κομμάτι , προσέξτε ότι τα μέλη της ορχήστρας , φέρουν την ενδυμασία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της ΒΟΛΙΒΙΑΣ , επίσης προσέξτε το κοινό !

    Cynic μου ΜΠΡΑΒΟ
    καλό μήνα να έχεις κι εσύ και οι αναγνώστες σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για τη cynical και την ωραία παρέα της
    http://www.youtube.com/watch?v=6ajv_p7BP6Q&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημερα κε "αμ",

    Μεγαλος ενθουσιασμος! Πηρα κι εγω ενα μικρο κομματι ακουγοντας τα παιδια. Συγκινηθηκα. Ζωντανο παραδειγμα για το τι μπορει να κανει η θεληση.

    Να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημερα Κωστα Κ.

    Καλως ηρθες και συ στην παρεα μας φορτωμενος με ωραιες μουσικες και τραγουδια!

    Το μυριζομαι το παρτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!