Ίσα, ίσα, που αφήνει ελεύθερο το πεδίο να καλλιεργήσουμε νέες φοβίες που δεν τολμούσαμε προηγουμένως, ή να επεκτείνουμε το βαθμό και έκταση καταστροφής παλαιότερων. Αν και μέχρι τώρα έχουν παίξει διάφορα σενάρια περιορισμένης έκτασης καταστροφών, διστακτικά μόνο και περιφερειακά, ας πούμε από μικρούς αστεροειδείς ή από την τοπική άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σαν ασκήσεις κυρίως αναψυχής για να περνάει η ώρα, το τελευταίο σενάριο περί κολοσσιαίας καταστροφής του πλανήτη, τώρα μόνο αρχίζει να ξεμυτίζει δειλά απ’ τα συρτάρια των ειδικών γραφείων καταστροφολογικών ερευνών. Ναι, υπάρχουν και τέτοια.
Ας πούμε ότι ο αστεροειδής είναι πολύ πολύ μεγάλος, ας πούμε ότι ο επόμενος ιός ξεπαστρεύει μερικά δις, τους περισσότερους δηλαδή, ας πούμε ότι η οικονομική κρίση γονατίζει τα 99.99% των τραπεζών και το σύνολο των χρηματιστηρίων, και ότι δεν μένουν ζωντανοί παρά καμιά χιλιάδα άνθρωποι και καμιά χούφτα κτίρια. Έστω ότι οι εναπομείναντες καταφέρνουν και επιβιώνουν. Τι θα γίνει με τον πολιτισμό μας τότε; Τι θα γίνει με την τόση γνώση που αποκτήσαμε; Πώς θα τα ξαναφέρουμε όλα αυτά πίσω; Θα πάει στράφι λοιπόν όλη αυτή η προσπάθεια;
Κι όμως αγαπητοί μου, τόσα χρόνια πάνω στην άμμο χτίζαμε ρημάδια παλάτια, διότι, όσο πιο πολύπλοκη και μοναδική γνώση γεννούσαμε τόσο περισσότερο εύθραυστα και προσωρινά τα μέσα φύλαξής της γίνονταν. Τι εννοώ;
Οι περισσότερες γνώσεις που μας μεταφέρθηκαν από παλιότερες αρχαϊκές εποχές με άμεσο τρόπο ήταν είτε χαραγμένες πάνω σε πηλό, είτε γραμμένες σε χαρτί. Οι παλιότερες γραφές μπορεί να πάνε και 2500 χρόνια πίσω, ενώ το παλιότερο βιβλίο που διασώθηκε ήταν από το 868 μΧ.
Οι σημερινές γνώσεις είναι αποθηκευμένες ως επί το πλείστον σε μαγνητικές ταινίες ή οπτικούς δίσκους, μέσα τα οποία έχουν πολύ περιορισμένο χρόνο ζωής.
Οι σκληροί δίσκοι ποτέ δεν σχεδιάστηκαν να διαρκούν αρκετά, μιας και εξ αρχής αποτελούσαν ένα μεταβατικό αποθηκευτικό εργαλείο, και έτσι ποτέ κανείς δεν μπορεί γνωρίζει πότε θα σκάσουν.
Τα άλλα οπτικά μέσα όπως CD, DVD με όλες τις W και R παραλλαγές τους, κάτω από κανονικές συνθήκες δεν μπορούν να επιζήσουν πάνω από 20 με 25 χρόνια. Άντε ας θεωρήσουμε μια μόνη επιχρυσωμένη παραλλαγή σε πειραματικό ακόμα στάδιο, η οποία μπορεί να επιζήσει για 100 περίπου χρόνια. Η φύλαξη βέβαια υπό ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας θα μπορούσε να αυξήσει το όριο ζωής, αλλά ποια η χρησιμότητα αν στο συγκεκριμένο σενάριο όλα αυτά τα ειδικά δωμάτια δεν θα αποτελούν παρά μια μακρινή ευχάριστη ανάμνηση;
Το χαρτί ακόμα και της χείριστης ποιότητας μπορεί να φτάσει τα 100 χρόνια. Μπορεί κιτρινισμένο, μπορεί ξεφτισμένο, μπορεί σαρακοφαγωμένο, μα τη δουλειά του θα μπορέσει να την κάνει. Κάποιος από τους επιζήσαντες θα βρεθεί να κάτσει, βρε παιδί μου, να το διαβάσει και να το περισώσει.
Έτσι, μετά από μια μεγάλη πλανητικής έκτασης καταστροφή, τα περισσότερα απ’ όσα φτιάξαμε και σκεφτήκαμε, με τα υπάρχοντα μέσα αποθήκευσης, θα εξαφανιστούν στα πενήντα το πολύ χρόνια, ενώ ό,τι πρόφτασε και από σπόντα γράφτηκε σε χαρτί, άντε να αντέξει ακόμα άλλα τόσα.
Κρίμα λοιπόν και διπλοκρίμα η εξυπνάδα μας και η εφευρετικότητά μας!
ΥΓ. Digital Doomsday: The End of Knowledge
Τι θα γίνει αν τα χασουμε ολα; Mα θα ξανάρχισουμε απο την αρχη :) Nα εχουμε κάτι να κάνουμε! Δε βλέπω κάτι το κακο, άλλωστε μας πηρε μόνο 3000-4000 χρονια για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Εχουμε κάτι δισεκατομμύρια χρονια ακομα μέχρι o ήλιος να γίνει ερυθρός γίγαντας και να μας καταστρέψει, οπότε εχουμε αρκετό χρόνο για άλλη μία τουλάχιστον προσπάθεια :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη, τι τα χρειαζόμαστε τα CD όταν εχουμε τους μυξομύκητες: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=128283. Ολη η γνώση της συγκοινωνιολογιας απόθηκευμενη στις διατροφικες συνήθειες του μυξομύκητα! Aυτός είναι σκληρος δίσκος :)
Χε χε... Το post μου θύμισε Douglas Adams, "Ταξιδεύοντας στο Γαλαξία με Ωτοστοπ" και την απάντηση του υπερ-υπολογιστή για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα και αν όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούσαν να διασωθούν περισσότερο, ενδεχομένως να προβλημάτιζαν τους μελλοντικούς ανθρώπους διότι οι τελευταίοι δεν θα γνώριζαν τους αρχικούς προβληματισμούς και ερωτήματα. Άρα θα ήταν "καταδικασμένοι" να θέσουν νέα ερωτήματα ώστε να ανακτηθεί η χαμένη γνώση είτε από την αρχή, είτε με άλλον τρόπο.
Και να σκεφτείς ότι υπάρχει γενικά στροφή προς την πλήρη αντικατάσταση των εντύπων από ψηφιακά μέσα... Μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί ήδη δρομολογούν αυτό το σενάριο με στόχο την υλοποίησή του το 2011, για λόγους εξοικονόμησης πόρων (χρηματικών, υλοτομίας κλπ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τη νέα τάση στην ανάγνωση βλ. Kindle κ.τ.ό.) τι έχεις να πεις;
Γιατί νομιζεις ότι εγώ κρατάω πάντα σε χαρτί όλα τα σημαντικά papers (μου);
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν επέλθει η καταστροφή του κόσμου, η δική μου δουλειά θα σωθεί!!!
καλημερα @wolfgangius,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο προβλημα ειναι χειροτερο απο αυτο που ανεφερα, διοτι, δεν μπορει καποια δισκακια θα σωθουν. Αυτα ομως που θα σωθουν, στατιστικα, θα ειναι απο τα πιο διαδεδομενα. Δλδ αυτα με το operating system windows (ενταξει δεν ειναι εδω το μεγαλο κακο), αλλα και αυτα με τη madonna, το playboy, την αντζελα δημητριου κλπ. Που σημαινει οτι η νεα γενια ανθρωπων θα εχει αυτα ως παρακαταθηκη για να ξεκινησει τη νεα της πορεια!
Κοιταξα στο science το paper με τους μυξομυκητες. Παρα πολυ ενδιαφερον. Εχω ασχοληθει στο βλογ καπως με τα ΔΙΚΤΥΑ στην ομωνυμη Κατηγορια.
καλημερα ελληνακι,
ΑπάντησηΔιαγραφήεκτος κι αν διασωζοταν καποιοι που εγνωριζαν, ωστε μεχρι να απεβιωναν να μετεδιδαν καποια γνωση σε νεωτερους.
Αλλα το ιδιο δεν εχουμε παθει και μεις; Ακομα ο δισκος της Φαιστου κραταει το μυστικο της. Ο μηχανισμος των αντικυθηρων, η γραμμικη Α (μου φαινεται) κ.α.
καλημερα @cleareaching,
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτη ειναι η ταση , οντως! Ειδικα στα επιστημονικα εντυπα. Τωρα τα διαβαζουμε ηλεκτρονικα πλεον.
Εχουν γινει τοσα πολλα, καθε παρεα βγαζει και το δικο της, και οι δημοσιευσεις δεν κρινονται τοσο αυστηρα οσο πριν. Οι βιβλιοθηκες θα στεναζαν
Ασε που εχω δει και το εξης γραμμενο σε μια βιβλιοθηκη:
"...Η πληροφορια παραγεται πλεον με τετοια ταχυτητα που πλησιαζει την ταχυτητα του φωτος. Ως γνωστον δε, με την ταχυτητα του φωτος δεν μεταφερεται καμια πληροφορια".
και ειναι ετσι. Τοση πληροφορια, κατανταει αχρηστη !
Μπραβο παιδι μου! Darthiir,
ΑπάντησηΔιαγραφήξερεις βεβαια οτι στην ερημο επικρατουν ιδανικες συνθηκες, εχει μηδενικη υγρασια.
Φυλαγε τα καλα ομως τα χαρτια, γιατι μπορει να σου τα μασουλησουν καμια μερα οι καμηλες!
παδιά να γίνουμε όλοι φίλοια σε όλο τον κόσμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήλεπτ
http://friendswestandeast.blogspot.com/
ομερές οδηγίες εδώ:
Madonna, playboy, αντζελα (επίσης όλο και κανένας μπραντ πιτ θα διασωθεί) και κατά πάσα πιθανότητα τερλέγκας :) καθόλου άσχημες αρχικές συνθήκες για την απαρχή μίας καινούργιας γενιάς ανθρώπων. Άφθονο hardware: Madonna, άντζελα, πιτ κ.λπ. και το καλύτερο software: playboy (και playgirl) για να μάθουν πώς να χειρίζονται το hardware. Και όλα αυτά υπό μουσική υπόκρουση του λαϊκού μας βάρδου. Καλύτερη αρχή δε γίνεται...όσο για τη γενική θεωρία της σχετικότητας μην ανησυχείς σίγουρα θα ακολουθήσει σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη βρούνε την άκρη, το σημαντικό είναι να παραμείνει ανέπαφη η κεντρική υπολογιστική μας μονάδα: ο εγκέφαλος, τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου - εντάξει υπερβάλω λίγο, άλλα και όσοι υποστηρίζουν τέτοια καταστροφικά σενάρια υπερβάλουν το ίδιο!
Γεια σου Sokos.
ΑπάντησηΔιαγραφή;;;; περισσοτερες πληροφοριες ισως;;
wolfgangius,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλυτερες αρχικες συνθηκες απο Τερλεγκα για να ξεπηδησει μια καινουργια εκδοχη της Γεν. θεωρ. της Σχετικ. δεν ειναι δυνατον να υπαρξουν!
Σκέψου, με τις αρχικες συνθηκες madonna μπορει να λυθει και το προβλημα της κβαντικης βαρυτητας.
Μα τι λεμε τωρα; Αυτα ειναι αυτονοητα!
Σε περιοδους παρακμης, ο εγκεφαλος παιρνει αναποδες στροφες. Ειναι τοτε που ολα τα καταστροφολογικα σεναρια ανθουν , γιατι οι ανθρωποι ειναι επιρρεπεις και στο να τα πιστεψουν!
"Τόχουν οι καιροί να μην είμαστε και πολύ αισιόδοξοι. Το έδειξε η προηγούμενη δεκαετία με τις μυριάδες φοβίες που σκόρπισε στον πλανήτη, και σ’ αυτή που ξημερώνει δεν έχουμε προς το παρόν κάποιο σημάδι που να μάς κάνει να σκεφτούμε διαφορετικά."
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, αλλά οφείλουμε να κλείσουμε τα αυτιά και τα μάτια απέναντι στους κοινωνικούς μηχανισμούς που δημιουργούν αυτή τη συλλογικοποίηση του φόβου. Επειδή φοβούνται κάποιοι μη χάσουν την εξουσία τους πρέπει να φοβόμαστε κι εμείς? Εμείς δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, αυτό έλεγε και ο Μαρξ. Στα νεοκλασικά οικονομικά αυτή η διάχυση ποσότητας φόβου λέγεται αρνητική εξωτερίκευση, όπως με τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες ή τους καπνιστές. Φοβούνται οι βιομήχανοι, φοβούνται οι εργαζόμενοι, φοβούνται τα κράτη, φοβούνται οι κοινωνίες? Είναι άυτά πρόσωπα? Όχι. Εμείς φοβόμαστε με φυσικό τρόπο αλλά μπορούμε να υπερνικήσουμε αυτή τη φοβία. Η ευτυχία είναι ο προορισμός μας.
Και όλα αυτά που αναφέρεις είναι ψευδείς καταστροφολογίες. Σιγά μην εξαρτίομαστε από τα cd και τα dvd σαν πολιτισμός...Γαμώ την επιστήμη μέσα...
Sorry για το ύφος, μου βγήκε λιγάκι πιο έντονο....
ΩΡΑΙΟΤΑΤΟΝ..!
ΑπάντησηΔιαγραφή...και το σημερινό ανάγνωσμα...
την καλημέρα μου..:-)
και παλια κατι αναλογο δεν συνεβαινε? ποιος μπορει να ξερει λ.χ. τι υπεστησαν τα κειμενα του πλατωνα και του αριστοτελη υστερα απο τοσα χερια παπαδων και ιμαμηδων που περασαν..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανενας κατ' ουσιαν δεν φοβαται να μην παει απο αστεροειδη. Αυτο που συμβαινει ειναι οτι ολοι οι υπερβολικοι και σπανιοι κινδυνοι μπλοκαρουν μια μια ολες τις διεξοδους του μυαλου, οταν θελει να φυγει απο τα καθημερινα αναζητώντας κάτι πιο ευχάριστο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα παλι ερχεστε εσεις οι οικονομολογοι και μας λετε οτι οι κατανομες κινδυνων εχουν μακριες και παχιες ουρες, που σημαινει οτι οι μεγαλοι κινδυνοι δεν ειναι και τοσο σπανιοι.
Εμεις παντως δεν φοβομαστε και το γλεντάμε!
Το γραφει μαλιστα και φαρδια πλατιά ο NewScientist οτι στα CD και DVD της επιστημης, τα πιο πολλα ειναι και λάθος!
καλημερα B.Bimbo,
ΑπάντησηΔιαγραφήεσυ δεν τρομαξες! ετσι δεν ειναι;
Cynical, αν δεν το έχεις κάνει ήδη διάβασε την κλασσική ιστορία επιστημονικής φαντασίας "Νύχτα" (Nightfall) του Asimov. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε έναν εξωγήινο κόσμο που έχει πάντα μέρα καθώς φωτίζεται από 6 διαφορετικά αστέρια. Ένας αρχαιολόγος ανακαλύπτει ενδείξεις ενός επαναλαμβανόμενου κύκλου ακμής του πολιτισμού που διαρκεί 2000 χρόνια περίπου και τελειώνει πάντα με μια ξαφνική ανεξήγητη κατάρρευση. Σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες που παρατηρούν την τροχιά των αστεριών γύρω από τον πλανήτη, ανακαλύπτουν πως 1 φορά κάθε 2000 χρόνια γίνεται έκλειψη όλων των ήλιων που φωτίζουν τον ουρανό και πέφτει νύχτα. Το τέλος του πολιτισμού φαίνεται να συμπίπτει με αυτό το σπάνιο γεγονός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υπόλοιπα στο βιβλίο...
Ανωνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήτώρα υποτίθεται ότι δεν θα υπάρχουν και πολλοί επιζώντες για να πιασουν στα χερια τους τα σκονισμενα cd και dvd.
Αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος της εξαφάνισης ...του θανάτου βρε παιδί μου ,του τίποτα, εχεις την εντύπωση οτι ο ανθρωπος θα εξασκούσε την εξυπνάδα και την εφευρετικότητά του! Kυνηγάμε τους εαυτούς μας ουτως ειπειν αγαπητε μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα!
Αλλιως?
σε μια νιρβάνα κι απόλυτη τεμπελιά θα είμασταν ολοι πάνω στον πλανήτη...κι απο μια μεριά να σου πω δεν θάταν κι ασκημα.
Μπαααα θα το βαριόμασταν μάλλον κι αυτό.Ε?
Κυριακο
ΑπάντησηΔιαγραφήακουγεται ενδιαφερον! Πρεπει να υπαρχει πολυ μεγαλος συνωστισμος εκει γυρω με τοσους πλανητες επί 6!
Αλλα πώς καταρρεει ολοκληρος πολιτισμος σε μια στιγμη, οσο διαρκει δλδ μια εκλειψη;;
Περιεργος πλανητης!
Γεια σου faraona,
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι πολυ οδυνηρο να ξερεις οτι θα ζεις αιωνια. Σε καταλαβαινω απολυτα. Αν δεν υπάρχουν περιορισμοι, ολο το αναβαλεις για το αυριο, που παντα θα υπαρχει και θα ανανεωνεται!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα σώσουμε σε ολογράμματα... Πάντως, κι εγώ, τα σημαντικά μου έργα και ημέρες τα έχω όλα σε χαρτί, εκτός από το αρχείο με τις φωτογραφίες, που είναι το μόνο πράγμα του οποίου τα backup τσεκάρω και ανανεώνω ανά δύο χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)
Η εξέλιξη των μέσων αποθήκευσης παρακολουθεί την εξελικτική πορεία της γνώσης-πληροφορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν οι νόμοι "γράφονταν" σε ξύλινες ή μαρμάρινες στήλες στην ψήφισή τους συμμετείχαν όλοι οι πολίτες... Το χαρτί έχει ασφαλώς τη μεγαλύτερη γοητεία, αλλά ως μέσο αποθήκευσης -ως γνωστόν- δεν είναι το ασφαλέστερο. Πάντως, φόβος να χαθούν τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας προς το παρόν δεν με πιάνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατί να τρομάξω CYNICAL..?
ΑπάντησηΔιαγραφήπου κάναμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πράξη
το θέλημα θεού..?
-μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι-
αυτό δεν μνημονεύουν
είτε σε αναλογική,
είτε σε ψηφιακή μορφή
τα ιερά βιβλία..!?!
bbimbo..:-D
ηδη έχω βρει μια σπηλιά και σκαλίζω τα κείμενα σας στο βράχο
ΑπάντησηΔιαγραφή...η αρχή του αισθήματος ;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=PVOlSR7A1ns
… και λέω (0) : γίνεται μία καταστροφή και μένουμε εγώ κανα-δυό εκατομμύρια άλλοι που έχουμε βγάλει το πανεπιστήμιο και έχουμε πάρει και το μεταπτυχιακό μας διότι ήμασταν καλά, ανυποψίαστα και επίμονα παιδιά και επί πλέον ο μπαμπάς μας είχε φράγκα !
ΑπάντησηΔιαγραφή… και ερωτώ (1) : ακόμα και αν τα CD, DVD, MD και δεν συμμαζεύεται δεν έχουνε καταστραφεί όλα πόσοι από εμάς τους φωστήρες μπορoύν να φτιάξουνε :
… ένα μικροσκόπιο ;
… ένα τηλεσκόπιο ;
… έναν φασματογράφο ;
… ένα σόναρ ή ένα βυθόμετρο :
… ένα ακτινογραφικό μηχάνημα ;
… έναν οδοντιατρικό τροχό έστω ;
… μια προπέλα αεροπλάνου ;
… ένα κιλό κρασί ;
… πέντε τριαντάφυλλα να κάνουμε δωρο στο ταίρι μας ;
… κλπ
… κλπ
… και ερωτώ (2) : κατά πόσον οι σύγχρονες «κατακτήσεις» είναι πράγματι κατακτήσεις για τον _μέσο_ άνθρωπο όπως είμαι πχ εγώ και κατά πάσα πιθανότητα και εσείς ;
… ή μήπως ένα κείμενο του φωτισμένου Επίκουρου, ένα ποίημα της γλυκιάς Σαπφούς και των εκλεπτυσμένων Πόε και Έλιοτ, ένα σχέδιο του αλλοπαρμένου Μοντιλιάνι, ένα όραμα της Ρόζας και ένα πρόσταγμα της Μάινχοφ μαζί με έναν μορφασμό του Μπράντο εμπεριέχουν ολόκληρο τον πολιτισμό ;
… μήπως ;
Γιατί όλη αυτή η κακία και η χολή βραδιάτικα; Παρόλο που το ερώτημα που θέτεις στο τέλος είναι βαρύνουσας σημασίας, στο γραπτό σου κρύβεται αρκετή κακία και χολή! Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί; Τα έχεις ισοπεδώσει όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τεχνολογικός πολιτισμός είναι εξίσου σημαντικός με τον λογοτεχνικό, μουσικό κ.λπ. πολιτισμό. Δεν μπορείς να διακρίνεις μεταξύ τους αφού αλληλεπιδρούν συνεχώς και το αποτέλεσμα του συγκερασμού τους είναι αυτό που ονομάζουμε σήμερα πολιτισμό. Επιπλέον, ο τεχνολογικός αποτελεί υπό μία έννοια υπόβαθρο για κάποιους από τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα ορισμένες σύγχρονες μορφές τέχνης (video art, φωτογραφία, γλυπτική, κ.λπ.) ουσιαστικά εξαρτώνται από αυτόν.
Γράφεις: «κατά πόσον οι σύγχρονες «κατακτήσεις» είναι πράγματι κατακτήσεις για τον μέσο άνθρωπο». Ας πάρουμε για παράδειγμα α) την ηλεκτρομαγνητική θεωρία του Maxwell: το 90% τουλάχιστον των καθημερινών μας δραστηριοτήτων αποτελούν εφαρμογές της, β) ατομική θεωρία: χημεία και επομένως ότι αυτή συνεπάγεται (τρόφιμα, δομικά υλικά, φάρμακα κ.λπ.), γ) ακόμα και η πολλά βαρύ πυρηνική φυσική έχει βρει εφαρμογές στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου: μαγνητικός και ποζιτρονιακός τομογράφος, ακτινογραφίες, λέιζερ, ίντερνετ (έμμεσα μιας και γεννήθηκε στο CERN), κ.λπ., δ)…, ε)…, κ.λπ.
Οπότε, οι σύγχρονες «κατακτήσεις» είναι πράγματι κατακτήσεις για το μέσο άνθρωπο και ας μην το πολυκαταλαβαίνουμε! Δεν μπορείς να τα σβήσεις όλα αυτά μονοκονδυλιά…
Αλλά όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να σταθούν από μόνα τους και να δημιουργήσουν πολιτισμό. Εξάλλου: «Without music, life would be a mistake», Nietzsche. Αλλά ούτε και αυτά που αναφέρεις θα μπορούσαν να σταθούν από μόνα τους!
Μουσική, τέχνες, ποίηση, επιστήμη, τεχνολογία, κ.λπ. όλα αυτά αποτελούν μια ολότητα, κατακερματίζοντας τα καταλήγουμε σε λάθος συμπεράσματα! Ένα παράδειγμα αυτης της ολότητας είναι η έννοια του τυχαίου, η οποία εισήχθη στην επιστήμη (μέσω της κβαντομηχανικής) και στην τέχνη (νταντά, αυτόματη γραφή) την ίδια περίπου περίοδο (αρχές του 20ου αιώνα)!
Υ.Γ.: Υπάρχουν άνθρωποί που μπορουν όχι μόνο να φτιάξουν χωρίς σκονάκια αυτά που αναφέρεις, αλλά και πολύ πιο πολύπλοκα πράγματα!
Ουπς, το παραπάνω πηγαίνε στον grsail. Συνέχεια το ξεχνάω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήOσο πιο πολύ εκδημοκρατιζεταικαι εκκοσμικευεται η γνωση τοσο λιγοτερο διαρκει....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το χαρτι ειναι λιγοτερο ανθεκτικο απο την ...πετρα επετρεψε την ταχυτερη διαδοση της γνωσης...και ουτω καθεξής.
τεσπα .. Εκεινο που μου φαινεται εμενε ειναι οτι ουσιαστικά μικραινει ο ..Χρόνος ..
η διαρκεια...
Σημερα κανουμε ενα διαρκές σημειωτόν στην κινουμενη αμμο του παρόντος.
@wolfgangius
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα καμία κακία ! ούτε σβήνω τίποτα !
Το είπες και μόνος σου : «είναι πράγματι κατακτήσεις για το μέσο άνθρωπο και ας μην το πολυκαταλαβαίνουμε» … αυτό ήθελα να τονίσω ότι στο επίπεδο της κατανόησης ο μέσος άνθρωπος είναι πίσω, πολύ πίσω.
(βέβαια θα μου πεις : και πόσοι πράγματι κατανοούν τους στίχους της Δημουλά ; … αλλά τότε μπερδεύεται το πράγμα και πάμε μακριά)
Υ.Γ.:Και βέβαια «υπάρχουν άνθρωποί που μπορούν να φτιάξουν χωρίς σκονάκια» αλλά είναι λίγοι, πολύ λίγοι !
Το WUB Sharm, είναι τώρα επί καινούργια διαμόρφωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάξτε στο google, όλο κάτι θα βρείτε!
Ο πολιτισμός (αυτή τη φορά) δεν πρέπει να εξαφανσιτεί!
Η μοίρα του πολιτισμού είναι ο αφανισμός, άσε που στην πορεία μπορεί να καταστραφεί κιόλας! :))))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να το πεις και αλλιώς:
Η ζωή είναι ένα μακρινό ταξίδι προς το θάνατο άσε που στο δρόμο μπορεί να πεθάνεις κιόλας!
Sophia,
ΑπάντησηΔιαγραφήωραια ιδεα!
Γεια σου Ευάγγελε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνα με το πινακακι, το χαρτι ειναι ασφαλεστερο μεσο (αρκει να μη το φανε τα ποντικια) σε σχεση με τα dvd.
Κρινοντας απο μενα εχω αναγκαστει πολλες φορες σε διαστημα 20 χρονων να μεταφερω data απο διαφοων ειδων αποθηκευτικα μεσα. Αλλα τα εχω χασει οριστικα, γιατι οταν τα θελησα να τα ξαναπαρω δεν υπηρχε drive νσ κσνει την αναγνωση
de Profoundis,
ΑπάντησηΔιαγραφήμονο να ειναι ψηλα, μην και τους σαρωσουν τους βραχους τα κυματα, τωρα που η σταθμη της θαλασσας θα φτασει μεχρο το εβερεστ.
Κωστας Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήστους 7 ουρανούς. Πιο ψηλα δεν παει.
@grsail,
ΑπάντησηΔιαγραφήκοιταξε ο οδοντοτροχος ειναι μια πολυ σπουδαια εφευρεση.
Δεν βαζω τιποτα απο αυτα που ανεφερες σε ζυγαριά. Δεν θα τα αντιπαραβαλω με τη Σαπφω ή τη Ροζα.
Ο πολιτισμος ειναι ολη η ανθρωπινη εμπειρια και γνωση. Και ο τεχνικος και ο πολιτισμικος
Καλημερα Nosferatos,
ΑπάντησηΔιαγραφήοι θρησκειες δεν εξελισσονται. Βασιζονται σε αυστηρα δογματα. Οποτε τι γνωση να παράξουν;
Σκεψου να φτασουμε σε μια στιγμη, που η γνωση θα αχρηστευεται προτου καν παραχθει!
@Silvia,
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ηταν μια ωραια ευκαιρια για την ανθρωποτητα να αναλογοστει τι θα ηθελε να περισωσει σε καποια στιγμη υστατης καταστροφης.
Αλεξανδρε,
ΑπάντησηΔιαγραφήμιλαμε για οριακη εξαφανιση. Κατι σαν την ατλαντιδα ας πουμε.
Αυτος ο αστεροειδης βρε παιδι μου πολυ μ' ανησυχει....
Διαβάζοντας την ανάρτηση θυμήθηκα μια παλιότερη θεωρεία που έλεγε οτι η γνώση που υπάρχει σήμερα υπήρχε και σε παλαιότερες εποχές αλλά χάθηκε από μεγάλες καταστροφές. Αν θυμάμαι καλά επρόκειτο για θεωρεία κατά βάση προερχόμενη απο κάποια θρησκεία.
ΑπάντησηΔιαγραφή@cynical
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μίλησα για καμία ζυγαριά.
Διερωτώμαι απλώς τι από τον πολιτισμό μας είναι και τι όχι _κτήμα_ του μέσου ανθρώπου.
Τι να πεις Ανωνυμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα κατι παλι δεν θα βρισκαμε; Εχουμε βρει τοσα σπανια απολιθωματα. Καποιο κινητο απο το παρελθον, με τοσα που κυκλοφορουν, δεν θα μπορουσαμε να ξεθαψουμε;
@grsail,
ΑπάντησηΔιαγραφήμε μια ευρεια εννοια, πολιτισμος ειναι τα παντα. Δλδ περολαμβανει και αυτο που προσλαμβανει ο μεσος ανθρωπος.
Εννοεις την υψηλη τεχνη; Ή την τεχνολογια; Ειτε ετσι ειτε αλλιως, δεν μπορουν ολοι να εχουν την ιδια εμπειρια. Εμεις οι δυτικοι εννοω, αποκλειομαστε ετσι κι αλλιως, λογω κουλτουρας απο τη ζωη αλλων
λαων, της Αμαζονιας , ας πουμε.