Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ



Ας ασχοληθούμε σήμερα και με κάτι κοινό κοινότατο που όμως μάς πήρε πολλά χρόνια μέχρι να γίνει κατανοητή η ουσία και η προέλευσή του.


Μετά από χρόνια μελετών επί μελετών, θεωριών επί θεωριών και πειραμάτων επί πειραμάτων, μπορούμε λοιπόν σήμερα να θέσουμε το ερώτημα για το τι είναι τέλος πάντων αυτό το «ζώο» που ονομάζουμε φως.


Το φως είναι πάνω απ’ όλα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ένα κύμα δηλαδή που διαδίδεται στο χώρο και στο χρόνο με την ταχύτητα προφανώς του φωτός! Κάθε κύμα, όπως και αυτά της θάλασσας, χαρακτηρίζεται από το πλάτος του, και από τη συχνότητά του. Προς το παρόν, μιας και είναι έξω από τις ανάγκες του παρόντος κειμένου, θα αφήσουμε απ’ έξω τη φάση του, η οποία έχει σημασία μόνο σε περιπτώσεις συμβολής δυο ή περισσότερων κυμάτων και στα LASERS.


Η διαφορά του ηλεκτρομαγνητικού κύματος όμως σε σχέση με τα κύματα της θάλασσας ή τα ηχητικά είναι ότι τα δεύτερα χρειάζονται ένα υλικό μέσο για να διαδοθούν, νερό ή αέρα αντιστοίχως, ενώ το φως δεν τα χρειάζεται, δηλαδή ο μηχανισμός διάδοσής του δεν προϋποθέτει υλική βάση. Στα κύματα της θάλασσας για παράδειγμα μια διαταραχή από ένα βοτσαλάκι ας πούμε, σε ένα σημείο του νερού, διαδίδεται και στα διπλανά του μόρια αναγκάζοντάς τα να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν στο νερό, παραμένοντας όμως στο ίδιο σημείο. Προφανώς η διάδοση της αρχικής διαταραχής στο νερό επιτυγχάνεται διότι κάθε μόριο νερού αλληλεπιδρά με κάποια δύναμη με το διπλανό του, δηλαδή είναι συνδεδεμένα ανά δυο με ένα ελατηριάκι, για να το πούμε πιο απλά.


Η διάδοση του φωτός στο κενό η οποία περιγράφεται από τις εξισώσεις του Maxwell επιτυγχάνεται όταν ένα μαγνητικό πεδίο που μεταβάλλεται στο χώρο, προκαλεί μεταβολή στο χρόνο του ηλεκτρικού πεδίου και το αντίστροφο. Δηλαδή ένα μεταβαλλόμενο στο χώρο ηλεκτρικό πεδίο προκαλεί ένα μεταβαλλόμενο στο χρόνο μαγνητικό πεδίο. Φως επομένως είναι κάθε ταλαντευόμενο στο χρόνο μαγνητικό και ηλεκτρικό πεδίο. Κοντολογίς όταν το ένα δίνει πάσα στο άλλο σε ένα αέναο κύκλο έχουμε γεννητούρια. Για περισσότερη σαφήνεια θα ήθελα να σημειώσω ότι το ηλεκτρικό πεδίο δημιουργείται από συγκέντρωση φορτίων, που μπορεί να είναι ένα ή παραπάνω. Ενώ το μαγνητικό πεδίο, στην περίπτωση του φωτός, προκαλείται από κινούμενα ηλεκτρικά φορτία.


Μέχρις εδώ, είχαμε την κλασική άποψη. Διότι στην κβαντική εικόνα το φως είναι σωματίδιο, το Φωτόνιο, με μηδενική μάζα όταν κάθεται, που όμως δεν κάθεται. Η αναγκαιότητα να περιγραφεί το φως και σαν σωματίδιο γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Planck όταν οι προσπάθειές του να περιγράψει το φάσμα της ακτινοβολίας που γεννά μια θερμική κοιλότητα όπως ο Ήλιος, απέβαιναν άκαρπες. Με το να υποθέσει ότι το φως δεν είναι κύμα αλλά σωματίδιο οι εξισώσεις ήρθαν κι έκατσαν ομαλά πάνω στη γνωστή φασματική καμπύλη. Η σύλληψη αυτή, που δεν έπεσε φυσικά από τον ουρανό, αλλά στηρίχτηκε σε μια σειρά προηγούμενων προσπαθειών, έμελλε να ανοίξει το παράθυρο στο μεγαλείο της κβαντικής φυσικής, δηλαδή στο μεγάλο και αλάνθαστο εργαλείο πρόσβασης στον μικρόκοσμο: μόρια, άτομα, πυρήνες.



Στην κβαντική εικόνα του κόσμου το φως δεν είναι ένα συνεχές κύμα, αλλά ένα ποτάμι από μπαλάκια, τα φωτόνια, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια συγκεκριμένη συχνότητα, όπως και το κλασσικό κύμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα ενός κύματος ή ενός φωτονίου, τόσο μεγαλύτερη και η ενέργεια που κουβαλάει. Και όσο μεγαλύτερη ενέργεια έχει ένα φωτόνιο τόσο πιο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει στην ύλη, στα άτομα δηλαδή και τα μόρια στα οποία επιτίθεται.


Πριν μιλήσουμε για τις «ζημιές» ας πούμε και κάτι ελάχιστα για την πειθαρχία των φωτονίων. Στο φως, στο συνηθισμένο που βλέπουμε γύρω μας, της λάμπας, του ήλιου, των LEDs και άλλων πηγών, τα φωτόνια δεν είναι της ίδιας ακριβώς συχνότητας και το κυριότερο δεν έχουν καμιά συνεννόηση μεταξύ τους. Αυτό το φως λέγεται ασύγχρονο και δεν είναι και πολύ χρήσιμο για πειράματα. Στην αντίθετη περίπτωση που τα φωτόνια συμπεριφέρονται πειθαρχημένα σαν στρατιωτάκια, δηλαδή πηγαίνουν στοιχημένα σε φάση και είναι της ίδιας ακριβώς συχνότητας, έχουμε το φως των LASERS.


Τώρα οι «ζημιές» που κάνουν τα φωτόνια στα άτομα ή μόρια είναι διαφόρων ειδών και εξαρτώνται από τι ενέργεια (τι συχνότητα δηλαδή) κουβαλάνε. Τα πιο ενεργειακά μπορούν να διώξουν ένα ή και περισσότερα ηλεκτρόνια, οπότε αυτό που μένει πίσω θα αποκτήσει θετικό φορτίο. Τα λιγότερο ενεργειακά μπορούν να διεγείρουν ηλεκτρόνια, χωρίς όμως να τα διώξουν, τα ακόμα λιγότερο, να αναγκάσουν τους μοριακούς δεσμούς να ταλαντώνονται πιο γρήγορα, ενώ όσα φωτόνια είναι ντιπ κοιμισμένα καταφέρνουν να πετύχουν μόνο καμιά περιστροφή του μορίου κι αυτή τεμπέλικη. Μπορούν ακόμα να σπάσουν ένα μοριακό δεσμό και να χωρίσουν το μόριο σε δυο κομμάτια.


Τι σημαίνει όμως «διεγερμένα ηλεκτρόνια»; Για να το καταλάβουμε θα πρέπει να θυμηθούμε ότι τα ηλεκτρόνια δεν είναι γενικώς ξέμπαρκα αλλά βρίσκονται τακτοποιημένα σε ορισμένες αποστάσεις από τον πυρήνα, σχεδόν περιορισμένα σε πακετάκια που λέγονται κυματοπακέτα, κυματοσυναρτήσεις ή τροχιακά. Όλα αυτά τα ζωάκια μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά κάπου παρουσιάζουν μεγαλύτερη πυκνότητα η οποία και μας δείχνει την περιοχή του χώρου με την μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί το ηλεκτρόνιο. Όσο μακραίνει η απόσταση από τον πυρήνα τόσο και πιο πολύπλοκα σχήματα παίρνουν. Επίσης, όσο πιο μακριά από τον πυρήνα βρίσκεται το ηλεκτρόνιο, τόσο και μεγαλύτερη είναι η ενέργειά του.


Μια βασική αρχή της κβαντομηχανικής είναι ότι το ηλεκτρόνιο, αλλά και όλα τα σωματίδια του μικρόκοσμου επιτρέπεται να πάρουν μόνο διακριτές ενέργειες. Όχι ενδιάμεσες, όπως συμβαίνει στον κλασσικό κόσμο. Αυτή λοιπόν είναι η περίφημη κβάντωση της ενέργειας. Και προσοχή αναφέρεται σε όλα τα είδη ενέργειας: Και στις περιστροφικές και στις δονητικές.


Μετά από αυτή την απαραίτητη εισαγωγή, λέμε λοιπόν ότι ένα ηλεκτρόνιο είναι διεγερμένο, όταν με το που απορροφά ένα φωτόνιο φεύγει από μια καθορισμένη ενέργεια και μεταπηδάει σε μια μεγαλύτερη, και σε μεγαλύτερη απόσταση από τον πυρήνα. Δηλαδή όταν μεταπηδάει σε υψηλότερη ενεργειακή στιβάδα. Το ίδιο μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει κι όταν το μόριο διεγείρεται δονητικώς και περιστροφικώς, δηλαδή όταν με την απορρόφηση μικρότερης ενέργειας φωτός αρχίζει να ταλαντώνεται ή να περιστρέφεται γρηγορότερα.


Παρενθετικά, (αυτό το κομάτι είναι εκτός ύλης) στην κβαντική εικόνα των πεδίων τα φωτόνια κάνουν κι άλλη δουλειά. Είναι οι διαμεσολαβητές των ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο δηλαδή που γεννάνε κινούμενα ηλεκτρικά φορτία μπορούμε να το φανταστούμε και σαν μια μηχανή που φτύνει συνέχεια φωτόνια τα οποία χρησιμεύουν ώστε τα ηλεκτρικά φορτία να μπορούν ν’ αλληλεπιδρούν!


Φως δεν είναι μόνο το ορατό, αλλά και όλες οι συχνότητες από τα ραδιοφωνικά κύματα με μήκος κύματος κάποια μέτρα, μέχρι τις ακτίνες γάμμα, με μήκος κύματος ακόμα πιο μικρό και από αυτό των ακτίνων Χ.


Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε εν τάχει ποιες είναι οι φυσικές πηγές όλων αυτών των διαφορετικών ειδών φωτός.


Τα ραδιοκύματα προέρχονται από περιστρεφόμενα αστρονομικά αντικείμενα όπως γαλαξίες, κβάζαρς και αστέρες νετρονίων και είναι αποτέλεσμα της επιτάχυνσης των πρωτονίων και ηλεκτρονίων που βρίσκονται στην επιφάνεια του αντικειμένου.


Το υπέρυθροR) φως είναι αυτό που σε γενικές γραμμές αισθανόμαστε σαν ζέστη. Οι μεγαλύτερες συχνότητες στην περιοχή του υπερύθρου προέρχονται από τη δονητική αποδιέγερση μορίων, ενώ οι χαμηλότερες από την περιστροφική. Προηγουμένως εξηγήσαμε τι σημαίνει ηλεκτρονιακή διέγερση, αλλά και δονητική και περιστροφική. Ένα μόριο όμως διεγερμένο δεν μένει έτσι εσαεί. Αποδιεγείρεται είτε αυθόρμητα είτε από κρούσεις με άλλα μόρια ή άτομα. Τότε ακριβώς εκπέμπει και ένα φωτόνιο, μικρότερης όμως ενέργειας από αυτό που είχε απορροφήσει αρχικά.


Το ορατό φως προέρχεται κυρίως από ηλεκτρονιακές αποδιεγέρσεις, δηλαδή όταν ηλεκτρόνια μεταπίπτουν από μια υψηλή ενεργειακή στάθμη στη βασική τους, οπότε και ηρεμούν.


Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες προέρχονται κι αυτές από αποδιεγέρσεις περισσότερο ενεργειακών ηλεκτρονίων που βρίσκονται κυρίως στα άτομα αλλά και σε οργανικές ενώσεις.


Οι ακτίνες Χ προέρχονται από μεταπτώσεις σε εσωτερικές στιβάδες ηλεκτρονίων, τα οποία αρχικά βρίσκονταν σε υψηλότερης ενέργειας,εξωτερικές.


Ενώ, οι ακτίνες γ που είναι και οι πλέον θανατηφόρες, προέρχονται από την αμοιβαία εξουδετέρωση ηλεκτρονίων ποζιτρονίων, από την διάσπαση πυρήνων και κατά τη διάρκεια της πυρηνικής διάσπασης και σύντηξης.


Κάνοντας μια πολύ σύντομη ξενάγηση στα έτσι και στ’ αλλιώς του φωτός θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη αν σάς άνοιγα κάπως την όρεξη. Τόσο δα λιγάκι!


ΥΓ. Θα ήθελα να πληροφορήσω τους αγαπητούς αναγνώστες ότι το παρόν θέμα είναι sos για τις εξετάσεις του θερινού εξαμήνου.


47 σχόλια:

  1. Και κατά τον Γκαίτε Φως περισσότερο Φώς.


    Υ.Γ ευχαριστούμε κυρία για τα σκονάκια.

    Αλήθεια ο Γκαίτε είναι sos για το εξάμηνο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας βάσεις δύσκολα… Από την ατυχία του Αγίου Τερλέγκα που χάθηκε χωρίς να τον ακούσουμε στο καψουρομάγαζο, είπες να το ρίξεις στη βαριά επιστήμη μπας και εξιλεωθείς!

    Τώρα εγώ θυμάμαι κάτι μαθήματα πριν 43 χρόνια στα τότε «ανοικτά» πανεπιστήμια της εξορίας που μαθαίναμε ότι το φως είναι ύλη και μάλιστα κάνει κύκλους και καμπύλες και εγώ έπεφτα από τα σύννεφα γιατί θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά πως είναι άυλο και εντελώς ίσιο. Και αν είχα και εξουσία μπορεί να σε πέρναγα από Ιερά Εξέταση για ασέβεια σε αυτό που… βλέπει όλος ο κόσμος!!!

    Μετά μπάσαμε και το πρώτο βιβλίο του Μπιτσάκη με ψευδώνυμο (νομίζω το «Είναι και το Γίγνεσθαι» με άλλο τίτλο), στο χορό και έγινα καλός μαθητής αποδεχόμενος την επιστήμη! Παλιές πληγές ξύνεις…

    Καλά όλα αυτά αλλά πες μου τι γίνεται και ξεβάφουν τα χρώματα όταν πέφτουν τα φωτόνια πάνω τους; Κανονικός βομβαρδισμός είναι; Να ξέρω και εγώ γιατί «ασπρίζουμε» όταν γίνεται βομβαρδισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "τα δεύτερα χρειάζονται ένα υλικό μέσο για να διαδοθούν, νερό ή αέρα αντιστοίχως, ενώ το φως δεν τα χρειάζεται, δηλαδή ο μηχανισμός διάδοσής του δεν προϋποθέτει υλική βάση"

    Κάτι δεν πιάνω. Υπάρχει τίποτε στον ορατό κόσμο που να μην είναι ύλη; Πώς καταφέρνει το φως (κυρίως αφού αυτό είναι ύλη) να περιφρονεί την υλική βάση και τελικά πού βρίσκει τέτοιες συνθήκες μέσα στο υλικό σύμπαν;

    Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω:
    Το θέσφατο "ηθοποιός σημαίνει φως" επιβεβαιώνεται από την κβαντοφυσική, ή να το θεωρήσω κι αυτό μια ανεπιβεβαίωτη φημολογία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά τα ξέρουμε από :

    (a) έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι χρόνια στο γυμνάσιο και άλλα έξι στο Πανεπιστήμιο και κάτι ψηλά στα ... "μετά τα πτυχία" (;!)

    (β) από το φωτισμένο 'a brief history of time' ...

    και

    (γ) την πιστή ... Ελληνική του μετάφραση "η αυτοβιογραφία του φωτός" :-)))

    ... δεν μας 'φώτισες' καθόλου ;-)

    [ ... όμως εγώ ειδοποίησα τους γιούς μου καλού κακού να ετοιμάζουν σκονάκια ... ] ... χα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυρία,κυρία,τη μέρα των εξετάσεων εγώ θα είμαι άρρωστος,να το ξέρετε:))
    Πιάσε κανέναν Θουκυδίδη,ρε παιδάκι μου,εισαι και ορθολογίστρια,τι ειναι τούτα,τρέχει το φως και κάθεται,τι ειναι μωρέ το φως;Σκόνη που πάει και κάθεται στα έπιπλα;:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. de Profundis,

    θυμαμαι στο πανεπ. τα βιβλια οπτικης αρχιζανε παντα με αυτο Licht Mehr Licht.

    Φιρι φιρι το πατε να μου χαλασετε τις εξετασεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στεργιο,

    Αν ηταν υλη το φως με τοσο που δεχομαστε θα μας ειχε κατασκοτωσει. Το φως εινα αυλο, αχραντο, αιωνιο, ατρωτο!

    Ο Μπιτσακης τοτε δεν ηταν μαζι σας; Ποιος σας μαθαινε φυσικη στο θερινο πανεπιστημιο;

    Δεν ξερω Στεργιο γιατι ασπριζετε εσεις οι αντρες. Εμας των γυναικων παντως τα μαλια δεν τα ασπριζει κανενα φωτονιο. Θαυμα, Θαυμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Riski

    Υπαρχει το κενο. Αλλα το θεμα δεν ειναι αυτο. Το φως διαδιδεται προφανως μεσα στην υλη. Αλλα η διαδοση του δεν την προυποθετει. Παλια δεν μπορουσαν να το χωνεψουν αυτο. Και ειχαν επινοησει τον αιθερα. Τον οποιο απεδειξαν στο κατοπι οτι δεν υπαρχει.

    To Φως ΔΕΝ ειναι υλη. Δεν εχει μαζα. Αλλιως δεν θα μπορουσε να τρεξει με την ταχυτητα του φωτος. Συμφωνα με την ειδικη θεωρια της σχετικοτητας, ολα τα σωματα με μαζα γινονται απειρα (σε μαζα) οταν φτασουν την ταχυτητα του φωτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είσαι σπασίκλας και με σπασίκλες ποτέ δεν μίλαγα. Τελείωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Riski,

    μονο οι κλοι ηθοποιοι γινονται φως. Οι αλλοι τους τρωει το μαυρο σκοταδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραια εκφραση VaD

    "σκονη που παει και καθεται στα επιπλα.."

    Εμ φιλολογος εισαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @δειμο καλημερα,

    ειναι απο αυτες που θα μεινουνε στην ιστορια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Swell,
    Μετα θα παρακαλας ομως να σου κανω φροντιστηριο. Και τζαμπα! Αμ δε!

    Δες παιδι μου την ομορφια της φυσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χμ! Πάνε ήδη τριάντα χρόνια από τότε που στο σχολείο στο μάθημα της Φυσικής με απασχόλησαν ζητήματα οπτικής (ήμουν και πρακτικό, τρομάρα μου!). Δε θυμάμαι πια τι και πόσα είχα καταλάβει τότε. Βλέπω όμως πως τώρα καταλαβαίνω μάλλον λιγότερα. :-)))

    Η όρεξη μπορεί να μου άνοιξε, το ίδιο όμως έκανε και το σεντούκι με τις απορίες. Φοβάμαι πως το κενό μου θα παραμείνει καθώς ούτε ο Maxwell ούτε ο Max Planck κατορθώνουν να το καλύψουν (θα είναι κενό νοημοσύνης συμπεραίνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Cynical,

    Kαλά δεν μαθαίναμε ότι το φως είναι ύλη αλλά υλικό φαινόμενο… με διάφορες επεξηγήσεις… Και η σκέψη είναι άυλη αλλά εντελώς υλικό φαινόμενο και τρέχει πιο γρήγορα από το φως αφού σκέφτεται τα 100 έτη φωτός σε... ένα δεύτερο (!!!) τι θες τώρα δλδ; Καλά τώρα θέλεις να δώσω εξετάσεις για ό,τι μάθαινα πριν 43 χρόνια; Παρακαλώ τις επερχόμενες γενεές να βασανίσουν άγρια σε εξετάσεις μια γριά με άσπρα μαλλιά, που δεν άσπρισαν από το φως, για να τους πει μετά από 43 χρόνια, γιατί άσπρισαν. Να έχουν και πυρωμένα «εργαλεία» δίπλα τους!!!

    Όχι, ο Μπιτσάκης δεν ήταν μαζί μας, ήταν τότε στο Παρίσι εκεί τον βρήκε η δικτατορία, και ευτυχώς, αλλιώς δεν θα έγραφε πολλές σπουδαίες μελέτες.

    grsail,

    εγω που πίγα μώνω διμωτικώ δεν εμαθα τέτια πράγματα γιατί έμαθα μώνω τιν αλφαβίτα κε με τω ζώρι…. Κε ίταν καλα τι τα ίθελα τα καλωκερινά πανεπιστίμια; Τώρα μια κιρια με βαζι στω στώχω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Νερενια καλημερα,

    Αυτο το βλογ, δεχεται ολων των ειδων τις αποριες και οπου μπορει απαντα με ευσυνειδησια και χαρα.

    Να φωτισει την ανθρωποτητα επιδιωκει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στεργιο,

    σε καποια απο τα προηγουμενα ποστ ειχαμε δειξει εκει που μιλουσαμε για τον εγκεφαλο οτι η σκεψη παιρνει συγκριρικα πολυ μεγαλο χρονο να γινει και να συνειδητοποιηθει. Καπου μισο δευτερολεπτο. Ειναι ενα πολυ πολυ αργο φαινομενο. Δυστυχως!

    το βλογ αυτοαποτελει παραρτημα του Υπ. Δια Βιου Μαθησης.

    Στεργιο μου, μετα απο 43 χρονια η cynical θα εχει γινει σκοτεινη υλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μας αλλάζετε τα φώτα για να μας διαφωτίσετε.


    Μήπως η όλη ανάρτηση σηματοδοτεί την αποχώρηση των μαιμο'υδων απο την έγκριτο εφημερίδα ο πρωταθλητής και την απαρρχή νέας συνεργασίας με την επ'ισης εγκριτο και ιδ'ιας ιδεολογικής αποχρωσης εφημερίδα ΤΟ ΦΩΣ????

    Απο δώ το π'ατε απο κει το φαίρνετε πάντα γαύρος παραμένετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Στέργιος

    Αυτό βλέπω και εγώ, σε βάζει "στω στώχω" και σε βομβαρδίζει με φωτόνια ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μα τι τάξη και αυτη βρε Cynical...
    Ουτε σε 10 πτυχιακές δεν θα μπορεσει να αποφοιτησει. Τι ν+2, εδώ πάμε γα ν+100

    Και σε βλέπω και πολύ χαλαρή. Μπορώ αν θέλεις, να αναλάβω χρεη παιδονόμου και θα επιβραβευω τους επιμελεις με ...εκπαιδευτικές εκδρομές, σε ...ευαγή πολιτιστικά ιδρυματα.

    Για την επιστημη και την τεχνη ...ρε γαμώτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό λοιπόν που με "χαλάει" λίγο, είναι οι φράσεις του στυλ: ή αναγκαιότητα της σωματιδιακής έκφρασης. Καταλαβαίνω βέβαια την αναγκαιότητα έκφρασης με κάποιο τρόπο ορισμένων πραγμάτων, αλλά φράσεις αυτού του στυλ δεν διευκολύνουν την κατανόηση της θεωρίας της σχετικότητας που θεωρεί τα πάντα ενοποιημένα και διττής υπόστασης, ξεφεύγοντας ίσως για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία από το σκόπελο των οπτικών γονιών!
    Κατά τα άλλα, μια χαρά ύλη τη βρίσκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Riski,
    η υλική βάση του φωτός είναι οι αύρα των ανθρώπων, τον ζώων και των φοιτών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. de profoundis,

    παλι την εσκασαν οι μαιμουδες; Θα τα ξεμαλλιάσω τα παλιοκόριτσα. Εδω τρων εδω πινουν, αλλου παν και το δινουν!
    Τις βαρεθηκα πια. θα τις δωσω στους γυφτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κατερινα,

    ολοι οι ρέμπελοι έχουν μαζευτεί εδω μεσα. Αντε μετά να τους κανεις ανθρώπους! Ο πολύς ...πολιτισμος τους εφαγε. Τρομαρα τους!

    Φερε κοριτσι μου τη βίτσα! Α! και τα μαλλια τα θέλω κότσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Darthiir,

    εβγαλες μηπως το συμπερασμα οτι ολοι οι παραπάνω, σ' αυτη τη φραση κόλλησαν και δεν μπορεσαν να προχωρησουν την αναγνωση. Ε;; Αυτο καταλαβες;

    Χαλια η ταξη φετος. Χαλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. γεια σου Niko Soko,

    τη μονη αυρα που γνωριζω ειναι της θάλασσας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όχι βρε 'συ, απλά εγώ είμαι ο σχολαστικός :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. πάντως αν δούμε φως στο βάθος του τούνελ μάλλον είναι το τρενο που ερχεται κατα πάνω μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τελικά ποιος είχε δίκιο, Ο Αϊνσταιν ή ο Μπορ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αχ, τι καλά, η βιογραφία του φωτός (γιατί ο Γραμματικάκης μας τα είπε με πολλά λόγια)!!!!
    ;-) Έφτιαξε το κέφι μου άμεσα (διόρθωνα διαγωνίσματα, οπότε καταλαβαίνεις, the dark side of the moon...)

    Και για να μην ξεχνάμε και τον Terry Pratchett επ' αυτού, "Light thinks it travels faster than anything but it is wrong. No matter how fast light travels, it finds the darkness has always got there first, and is waiting for it."

    ;-ΡΡΡΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αλέξανδρε, και ο ένας και ο άλλος: η διαλεκτική του Μπιτσάκι, χωρίς τον απολυταρχικό υλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γεια σου Φοράδα!

    Μονο στο απολυτο μηδεν δεν υπαρχει φως. Φυσικα και υπαρχει με τετοιες ζεστες που εχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. de profoundis,

    μπορει να ειναι και δυο ματια γατισια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αλεξανδρε

    Ο Αινσταιν δεν την πιστεψε την κβαντομηχανικη.
    Ο Μπορ ξεπεραστηκε.
    Ο Schroedinger παραμενει θριαμβευτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σοφια,

    Και ξεχασες και το κυριοτερο. Η cynical δεν χρεωνει! Διαβαζετε τζαμπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μιάς και ενέφερες τον μονόπετρο (ein-stein) αναρωτιέμαι πόσες από τις πρώιμες (και βασικές) ιδέες του περί φωτός κλπ χρωστά στην Mileva Marić ... θα το μάθουμε άραγε ποτέ ;

    [ επίσης ας πω -μιας και άρχισα να γράφω- ότι η συμπεριφορά του σχετικά με τον μη ειρηνικό ρόλο της επιστήμης με κορωνίδα τις τρεις κατάπτυστες επιστολές του στον Ρούσβελτ, θα αποτελούν μέγιστη ντροπή για την επιστημονική κοινότητα ...]


    ... τούτων λεχθέντων ψηφίζω και εγώ Schroedinger

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Cynical, kai o Schredinger. Όλοι κάτι κατάλαβαν. Όλοι.
    Σύνθεση τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Cynical, και ό,τι υλικό είναι συγχρώνος και άυλο!
    Και φυσικά, και έχει αύρα ό, τι ζωντανό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Νερένια, δεν είναι θέμα οπτικής αλλά της θεωρίας της πολυπλοκόητας και της διαλεκτικής και του Ζεν κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χαχαχαχα, Silvia, αυτό το έχω κατανοήσει. Μίλησα για οπτική επειδή τότε στο σχολείο εμείς οπτική κάναμε κι εκεί εξετάζαμε και κάποια πράγματα για το φως.

    Πείτε μου τώρα πως όλα αυτά τα διδάσκονται στη δευτεροβάθμια τα παιδιά... και τα κατανοούν (κάποια μάλλον θα τα κατανοούν, δεν αμφιβάλλω) να πάω να "πυροβοληθώ".

    Και μια τελευταία ερώτηση: ο Γραμματικάκης στην "Αυτοβιογραφία του φωτός" αναφέρεται σ' όλα αυτά με τρόπο εύληπτο από κάποιους άσχετους σαν και του λόγου μου; Γιατί από καιρό το έχω βάλει στο μάτι αυτό το βιβλίο αλλά αμφισβητώ την ικανότητά μου να το καταλάβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @grsail,

    ...Μια γυναικα μπορει τη ζωη σου ν' αλλαξει μπορει... Τo ξερεις το αζμα;
    Γιατι να μην ισχυει το ιδιο και με την Mileva?

    Οταν οι επιστημονες μπλεκονται με πολιτικους κανουν μαλακιες.

    Δεν ειναι αυτη η δουλεια τους.

    Εχω φαει πολλα χρονια λυνοντας την εξισωση Schroedinger...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Nerenia

    να το παρεις το βιβλιο. Ο Γραμματικακης εχει μεγαλο ταλεντο και λογοτεχνικο.
    Δεν το εχω διαβασει το βιβλιο. Αλλα ξερω τον ανθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Silvia,

    εχω παρασιτα και δεν σε πιανω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Όλα τα ποντοπόρα παπόρια είναι κατασκευασμένα για κύματα έως 15 m.
    Αυτό διότι αυτό ήταν το μέγιστο κύμα που ‘έβγαινε’ από την κλασική κυματική για το νερό της θάλασσας αλλά και διότι κανείς δεν πίστευε τους έρμους τους καπεταναίους ότι τους χτυπούσαν πότε - πότε κύματα 30 m (!).
    Μια τρελοαμερικάνα φυσικός αξιοποίησε ένα radar σε δορυφόρο για να μετρήσει ύψη κυμάτων στους ωκεανούς και είδε ότι τα ναυτάκια δεν ήταν ψεύτες !
    Τελικά μια στο τόσο ένα κύμα απορροφά ενέργεια από τα διπλανά του και γίνεται τέρας (αν θυμάμαι καλά έχουμε 30 κύματα το μήνα στον Βόρειο Ατλαντικό και κάπου τα διπλάσια στον Ειρηνικό). Το φαινόμενο αυτό παραστάθηκε με μοντέλο που βασίστηκε στην εξίσωση του φίλου μας του Schroedinger.

    Σαν να μην φτάνει όμως αυτό φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και με το φως διότι και εκεί είναι δυνατόν να εμφανιστούν … ‘rogue optical waves’ (!!)

    http://folk.uio.no/karstent/waves/index_en.html
    http://www.nature.com/nature/journal/v450/n7172/full/nature06402.html



    ΥΓ. έχεις ποτέ πέσει πάνω σε αυτό ; http://nextbigfuture.com … εμένα μου φαίνεται ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!