Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Περί Ωών και Ορνίθων


Ο άνθρωπος, όταν τύχαινε να βρεθεί με κάπως γεμάτο το στομάχι, πάντα αρεσκόταν στο να αφήνεται χαλαρός στις ερεβώδεις αγκάλες του στοχασμού, προσπαθώντας να αναμετρηθεί με τα μεγάλα μυστήρια της νύχτας και του κόσμου που τον περιέβαλλε. Ακόμα και στις πιο παλιές γραπτές μαρτυρίες υπάρχουν νύξεις για την ηδονή που προσφέρει η συγκεκριμένη αυτή νοητική περιπλάνηση και αφαίρεση.


Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν, από το να θέτει ερωτήματα για την προέλευση του κόσμου, για την αρχή του και το τέλος του, για την αρχή και το τέλος το δικό του, για την προέλευση των θεών και των δαιμόνων του. Δύσκολα τα ερωτήματα και εν μέρει μόνο απαντημένα. Πιο πολλές οι υποθέσεις και τα κενά, ενώ οι βεβαιότητες απελπιστικά πιο λίγες.


Κι όμως, ανάμεσα στις μεγαλειώδεις αυτές απορίες πάντα υπήρχε μια μικρή κόγχη όπου εδώ και αιώνες εύρισκε μέρος να κουρνιάσει και ένα ασήμαντο θαρρείς, μα θεμελιακό ερώτημα, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ενώ κάθε γενιά το έθετε, δεν κατάφερνε ποτέ να το σπρώξει ένα βήμα παραπέρα για να το λύσει, παρά το μετέδιδε αυτούσιο και αναπάντητο στην επομένη, χωρίς ούτε ένα παραπάνω διαφωτιστικό στοιχείο να είναι σε θέση να παραδώσει.


Ενώ για τον άνθρωπο, όλως περιέργως, ποτέ κανένα παρόμοιο ερώτημα δεν ετέθη, αν δηλαδή η φύση έδωσε προτεραιότητα σ’ αυτόν ως όλον ή στη γενεσιουργό του ύλη, το σπέρμα δηλαδή και το ωάριο, στην περίπτωση των πουλερικών, και δη της κότας, η αμφιβολία παρέμενε διαχρονικά τόσο μεγάλη, ώστε να κατατρώγει επίμονα τα σωθικά και το νου της ανθρωπότητας.


Τι έφτιαξε πρώτα η φύση λοιπόν; Την κότα ή το αυγό; Κυκλικό το ερώτημα, το ονόμασαν οι φιλόσοφοι, και κατά συνέπεια το παράτησαν.


Άλυτο βέβαια μέχρι χθες, μιας και οι επίμονες έρευνες ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Μπλα, Μπλα Μπλα, κατέληξαν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι οι κότες γενικώς είχαν προηγηθεί προ πολλού των αυγών.


Η συλλογιστική τους, βασιζόμενη στη θεωρία της εξέλιξης, ήταν ότι θύτες των οποίων η γεύση εξελίχτηκε προς ένα συγκεκριμένο ωοτόκο θύμα, εξελίχτηκε κατόπιν και προς τα αυγά τους. Εξετάζοντας για παράδειγμα το οικογενειακό δέντρο τεσσάρων ειδών φιδιών με ιδιαίτερες γευστικές προτιμήσεις στα αυγά, ωμά κατά προτίμηση και όχι μάτια, ανακάλυψαν ότι οι πρόγονοί τους είχαν ήδη αποκτήσει ειδικότητα στο να τρώνε τους γεννήτορες των αυγών αυτών, δλδ τις μαμάδες τους, τις σαύρες εν προκειμένω. Πράγμα, που στον αμείλικτα μονοκατευθυντικό χρόνο της εξέλιξης σημαίνει ότι πρώτα οι σαύρες και μετά τα αυγά, ή για να έρθουμε πίσω στο αρχικό μας ερώτημα, πρώτα η κότα και μετά το αυγό!


Όχι, σιγά μην περιμέναμε από τους φιλοσόφους να μας λύσουν τα προβλήματα!


24 σχόλια:

  1. Αν μας λύνατε και το αδυσώπητο ερώτημα ,που η ιδια θετετε ,για την προελευση των δαιμόνων μας θα σας χρωστουσαμε αιώνια ευγνωμοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ένας τουλάχιστον δαίμονάς σου de profundis, ο Ολυμπιακός, είναι κι αυτός δυσεξήγητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. de Profoundis,

    στους φιλοσοφους, στους φιλοσοφους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μου λες Σουελ,
    ο Ολυμπιακος ασθενει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τώρα; Τί θα κάνουμε χωρίς το αιώνιο ερώτημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελληνακι,

    εγω πάντως συγκλονίστηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μη ΤΥΧΟΝ και ΔΕΝ ΔΕΙΤΕ
    την


    "CHICKEN PRESENTATION"

    http://www.youtube.com/watch?v=yL_-1d9OSdk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Sophia

    το προηγουμενο βιντεο το αφιερωνω σε σενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα αυγά τα γνώρισα από τις κότες μας. Μούρλια τα αυγά και μαζί με το γάλα της κατσίκας, μας μεγάλωναν για χρόνια. Δεν ήξερα τότε το ατέρμονο ερώτημα και το έμαθα πολύ μετά. Αργότερα έμαθα και την απάντηση που δεν με εντυπωσίασε γιατί τη ψυχανεμιζόμουν. Πάντως διαπίστωσα ότι και μετά το ερώτημα ήταν ίδια γεύση. Και μετά σου λένε το θέμα είναι πως το βλέπεις!

    Όμως η μεγαλύτερη εντύπωση με τα αυγά μου έμεινε από μια άλυτη εξίσωση του Τόγκα πριν… 42 χρόνια! «Ηγόρασε τις 900 ωά….»! Εκατό φορές το διαβάσαμε εκατό δεν λύσαμε την εξίσωση. Όμως μας έμεναν τα… αυγά! 900Χ100=90.000! ε, δεν είναι και λίγα. Και στη πείνα της εξορίας ήταν όνειρο – βάλσαμο! Πριν μερικές μέρες συνάντησα ένα από τους «συμμαθητές» εκείνης της περιπέτειας (με άσπρα μαλλιά) και γέλασε. Ακόμη να λύσει το πρόβλημα. Τελικά άρχισα και πάλι να αναρωτιέμαι, η κότα έκανε το αυγό….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το paper που συνοδεύει το βίντεο το διάβασες; Εκδόθηκε σε κοτζάμ Communications in Applied Chickenology! Είναι must! Ειδικά, το διάγραμμα 4 είναι αποκαλυπτικότατο, το έλεγα εγώ ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο… Δοκίμασε στο spires τη reference [3], έχει πάνω από 3500 citations!

    Πραγματικά, αυτό το paper μου άνοιξε τα μάτια. Μετά από αυτό νομίζω ότι θα αλλάξω τελείως τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα, σκέφτομαι να ασχοληθώ με τις ημι-ελαστικές σκεδάσεις σφαιρικών κοτόπουλων σε 3+1-διάστατους anti-de Sitter χωρόχρονους. Έχω ήδη κάνει την απαραίτητη αίτηση στη NASA για να κόψει ένα κονδύλι και να χρηματοδοτήσει την ερευνητική μου προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στεργιο,

    ευτυχως δεν θα χρειαστει ν απας αλλη εξορια τωρα που το προβλημα λυθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Wolfgangius καλημερα,

    εχεις δει την καινουργια μου εργασια με τιτλο "Why did the Chicken Cross the Road?" στο Journal of Philoshophy?
    Χανεις!

    Παντως,αν δεν το ειχες πληροφορηθει, ο ελεγχος αντοχης των υλικων καθε νεου μοντελου αυτοκινητου γινεται με κατεψυγμενα κοτοπουλα τα οποια εκσφενδονιζει με δυναμη μια μανικα!

    Θα κανεις τον κοπο να μου στειλεις το ref του αρθρου στο Commun. of Applied Chic-kenology?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όποια κι αν ειναι η σωστή απάντηση,εμεις γενικώς φαίνεται πως χάσαμε και τ'αυγά και τα καλάθια,για τις κότες δεν το συζητάω,τις εχουμε χάσει προ πολλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. VaD,

    εχω μαρτυριες! Θυμασαι που μας εδειχνες φωτογραφιες απο το αρχοντικο σου στο Χαρτουμ οπου στο γκαζον, διπλα στη πισινα τριγυριζαν και μερικες κοτες;
    Μη μου πεις οτι σου φυγανε! Βρε τις καημενες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγγνώμη, αλλά γιατί μου φαίνεται τόσο απλή η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ;
    Η κότα κάνει το αυγό για τον απλούστατο λόγο ότι το αυγό κάνει μόνον κοτοπουλάκι. Και ως γνωστόν άλλο κότα και άλλο κοτοπουλάκι...σύμφωνα με τον διαλεκτικό υλισμό τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κωστα Κ.

    σε συμβουλεύω, τωρα αμεσως να πας στη Χαγη, να καταθεσεις πατέντα! Πριν κυκλοφορησει πολυ η ιδεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ώστε μας επεξεργάζεστε κυρία μου, έ ;
    Αν νομίζετε ότι ο γυρίνος και ο βάτραχος είναι το ίδιο πράγμα, τότε έχετε δίκιο.
    Εάν νομίζετε πως η κάμπια και η πεταλούδα ταυτίζονται, τότε καλώς.
    Εάν πιστεύετε πως η Cynical είναι η ίδια που ήταν πριν έναν μήνα, τότε μπορείτε να συνεχίσετε χωρίς ενδοιασμούς το 'πατεντάρισμα'... καινοτόμων ιδεών.
    Προσωπικά, πάντως, δεν κατάφερα να δω ποτέ μία κότα να ξεπροβάλλει πίσω από τσόφλια αυγού. Μάλλον στερούμαι υπομονής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κωστα Κ,

    απο γενετικη αποψη, δεν το συζηταω ταυτιζονται. Το κοτοπουλακι ομως καθως και ο γυρινος αποτελουν εν δυναμει κοτα και βατραχο αντιστοιχα.

    Και επειδη το κοτοπουλο αποκτα εντελεχεια να μετατραπει σε κοτα και ο γυρινος σε βατραχο και η cynical στην ενσαρκωση της τελειοτητας, δεν νομιζω, οτι ο αριστοτελης θα συμφωνουσε στο διαχωρισμο που προτεινετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο Αριστοτέλης σίγουρα όχι,
    ο Μαρξ όμως σίγουρα ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κωστα Κ.

    μα o Marx δεν αρνειται την αρχη της συνεχειας των πραγματων και των οντων. Θελετε να πειτε δλδ οτι η κοτα βρισκεται σε διαλικτικη αντιθεση με το κοτοπουλο; Και αν αυτο συμβαινει τοτε ποια ειναι η θεση της cynical σε σχεση με την κοτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το αυγό λέγω έγινε πρώτο.
    Άστους να κουρεύονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν έχω εκδώσει ακόμα την πραγματεία μου επί του θέματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!