Τι γίνεται όταν δίπλα στα νούμερα που σού κελαηδάνε χαρούμενα στ’ αυτί ότι η οικονομία έχει πάρει τα ‘πάνω της και σκαρφαλώνει, έρχονται και κάθονται και κάποια άλλα που σού μουρμουρίζουν μοιρολόγια; Κοντολογίς, πώς έρχεσαι να δικαιολογήσεις τ’ αδικαιολόγητα ότι παρά την πολυθρύλητη ανάκαμψη και το φούσκωμα του ΑΕΠ, οι δουλειές δεν λένε να ‘ρθουν; Άντε, να πεις ότι αργήσανε στο ραντεβού κατά μια μέρα, κατά μια βδομάδα, άντε κατά ένα μήνα. Αλλά, τι γίνεται όταν ο μήνας γίνεται πια χρόνος;
Όπως καταλάβατε μιλάμε για την Αμερική. Η ανεργία, παρά την πανηγυρική διακήρυξη του τέλους της ύφεσης, κατά πολλούς μάλλον μονομερώς, και εν τη απουσία της ύφεσης της ίδιας, η οποία φαίνεται να έχει άλλη γνώμη, παραμένει πεισματικά κολλημένη στο 10%. Νούμερο αυθαίρετο εν πολλοίς, όπως και άλλα πολλά δηλαδή, κι ας κατηγορούνε την τάλαινα πατρίδα μας για greek statistics, μιας και στην τιμή αυτή λείπουν οι μισοί κι άλλοι τόσοι, αυτοί δηλαδή που κουράστηκαν να ψάχνουν και τα παρατήσανε, αυτοί που δουλεύουν για μια δυο ώρες το μήνα και βαφτίζονται εξ ίσου αυθαίρετα και εκ του πονηρού εργαζόμενοι, κι αυτοί που παρά τη θέλησή τους εργάζονται σε part-time δουλειές. Η παραπάνω σούμα δίνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο, μα κι ανησυχητικό 17%.
Μετά τη διαπίστωση της κατάστασης, έρχεται συνήθως η ανάλυση και στο κατόπι η …θεραπεία.
Στο στάδιο της ανάλυσης λοιπόν με το οποίο θ’ ασχοληθούμε στα επόμενα, οι οικονομολόγοι μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων, και μετά από την επιστράτευση του περίφημου νόμου του Okun και της εξ ίσου περίφημης καμπύλης Beveridge, αποφάνθηκαν ότι παρ’ όλο που δουλειές υπάρχουν, παρ’ όλο που επενδύσεις γίνονται, η ανεργία έχει στυλώσει τα ποδάρια και δεν λέει να υπακούσει ούτε στον κ. Okun ούτε στον κ. Beveridge. Τις πταίει λοιπόν;
Πρώτα-πρώτα η ανεργία, η οποία πήγε στα καλά καθούμενα και έγινε «δομική».
Μετά, δε θέλει και πολλή σκέψη, φταίχτες είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρ’ όλο που οι δουλειές πέφτουν στα πόδια τους γονατιστές, αυτοί τις απωθούν προκλητικά, αδυνατώντας από τεμπελιά και μόνο, να στρώσουν τον κώλο του και να εξελιχτούν από οικοδόμοι, φρεζαδόροι, ή υδραυλικοί που είναι, σε καθηγητές, γιατρούς κλπ όπου υπάρχουν κενές θέσεις.
Ύστερα, λίγο τα επιδόματα ανεργίας από τη μια, (σε μερικές πολιτείες λέγεται ότι δίνονται για 99, από 26 βδομάδες που ήταν πριν), λίγο τα επιδόματα αλληλεγγύης από την άλλη, κάποιο καλούδι στα ξαφνικά από τον ουρανό και νάσου πλαδαρεύουν οι εργαζόμενοι και αράζουν.
Και τέλος τέλος η ιδιοκτησία. Μάλιστα! Οι πιο παλιοί ίσως να θυμόσαστε μια παλιότερη ανάρτηση, όπου ο κ. καθηγητής Andrew Oswald από το Warwick, είχε αποδείξει σε μακροσκελείς και περισπούδαστες μελέτες ότι η ιδιοκτησία αυξάνει την ανεργία. Για το λόγο ότι κάθε ακίνητη περιουσία, όπως κατοικία, εξοχικό, κλπ, αποτελούν τροχοπέδη στην μετακίνηση των εργαζομένων στους τόπους όπου η εργασία τους καλεί. Το ίδιο και τώρα. Το σενάριο λοιπόν έχει ως εξής. Ενώ στην προ της κρίσης εποχή, ο κάθε συνετός εργαζόμενος μπορούσε πάραυτα να πουλήσει το σπίτι του στον ένα τόπο και να αγοράσει κάποιο άλλο σε έναν άλλο, τώρα με την κρίση και την πτώση στις τιμές των σπιτιών, τέτοιου είδους αγοροπωλησίες είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, οπότε οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους μένουν αναγκαστικά αγκυροβολημένοι στα σπίτια τους και τις αυλές τους, τροφοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τον αδηφάγο δείκτη ανεργίας και στραπατσάροντας την εικόνα της πατρίδας τους.
Μετά απ’ όλα αυτά, αγαπητοί μου, έχω έτοιμη και ‘γω μια μελέτη να καταθέσω, η οποία αποδεικνύει πόσο εφικτή είναι η μετακίνηση όχι βέβαια πουλώντας το σπίτι, αλλά νοικιάζοντάς το. Μου πήρε βέβαια χρόνια, αλλά επιτέλους το απέδειξα!
-Είναι ντάλα μεσημέρι.Ο ήλιος λάμπει,μα δεν βλέπω. Γιατί?
ΑπάντησηΔιαγραφή-Είναι σκοτάδι στο μυαλό σου.Και τα κατάμαυρα γυαλιά σου γράφουν μια λέξη.Καπιταλισμός.
Στελιο
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι τα μαυρα γυαλια της ιδεολογιας...
Cynical καλησπέρα, και φαντάσου ότι στις ΗΠΑ δεν έχουν ΔΝΤ και μοιράζουν και χρήματα με τα ελικόπτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ελλάδα η πολιτική συμβιβασμού ΓΑΠ στα πλαίσια του ΔΝΤ και συμμετοχής μας στο ευρώ θα αποδεκατίσει την εργασία.
Ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί σήμερα κάποιος να σκεφτεί το τσουνάμι ανεργίας που μας έρχεται.
Αμφιβάλω αν θα γλιτώσουν ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι από το γενικό πογκρόμ.
Πολλοί αφελείς βλέπουν τα σημερινά σκληρά μέτρα και λένε: "ε καλά καιρός ήταν να μπει μια τάξη" ή λένε "θα το αντέξουμε για να αποφύγουμε την χρεοκοπία".
Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ ακόμη μέχρι σημείου ακραίας φτώχειας.
Καλημέρα cynical!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην λες τέτοια πράγματα και βάζεις ιδέες: λίγο το'χουν να καταργήσουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας προκειμένου "να καταπολεμήσουν την ανεργια!"; :p
Περιμένω / ελπίζω να γράψεις και τίποτα για τον ανασχηματισμό. Ήδη γέλασα πολύ μ'αυτόν. :}
Ένας σεισμός θα τους σώσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και μια άλλη σημαντική κατηγορία ανέργων. Αυτοί που εν μέσω κρίσης απαιτούν ευπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας και όταν αυτά δεν τους προσφέρονται προτιμούν την ανεργία. Τεμπέληδες και αλήτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει ένα πολύ καλό κείμενο με μία αμείλικτη κατακλείδα στον silentcrossing [http://silentcrossing.wordpress.com/]απόλυτα σχετικό με το ποστ σου cynical. Αξίζει να το διαβάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα Rider,
ΑπάντησηΔιαγραφήυπαρχει μεγαλος θυμος απο κατω, αλλα και δυσπιστια πλεον στις διαφορες κυβερνητικες εξαγγελιες.
Ο κοσμος δεν θα ξεσηκωθει απο μονος του μια μερα στα ξαφνικα. Αλλα αυτο θα γινει, οταν συμβει μια στραβη. Και θα συμβει.
Μη ξεχναμε τα σχολεια και πανεπιστημια. Ο ξεσηκωμος περιμενω ν' αρχισει απο κει. Και υπαρχουν πολλοι λογοι...
Καλημερα eilidh,
ΑπάντησηΔιαγραφήτι να γραψω για τον ανασχηματισμο; Ειναι σαν να του δινω σημασια σαν κατι σημαντικο. Ο ανασχηματισμος εγινε υποτιθεται για να γινει η κυβ. πιο αποτελεσματικη. Ως προς τι; Ως προς την εφαρμογη του μνημονιου;
Για ονομα του θεού!
Δεν θελουμε αποτελεσματικες κυβερνησεις.
Αλλα επειδη ειναι κυβ κομματικων ισορροπιων, γρηγορα ο ενας θα αρχισει να σκουντουφλα πανω στον αλλον, και θα γελασουμε πολυ.
Αλλα η κατασταση δεν ειναι για γελια.
παντως ο ανασχημ. ειναι προς τη σωστη κατευθυνση: τη διαλυση της ιδιας της κυβερνησης.
darthiir,
ΑπάντησηΔιαγραφήπλακα, πλακα, με ενα σεισμο θα γινουν εργα ανοικοδομησης και ετσι θα δημιουργηθουν και νεες θεσεις εργασιας. Αλλωστε ο Ομπαμα παει προς την αυξηση των δημοσ. επενδυσεων
Xavier,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο προβλεψαν αυτο και πετσοκοψαν τα επιδοματα ανεργιας.
Ως ποτε το αναθεμα θα πεφτει στους εργαζομενους. Παντως προβλεπω πως η αντιμετωπιση των απεργων απο τα ΜΜΕ στο δευτερο κυμα απεργιων τωρα το φθινοπωρο θα ειναι διαφορετικη απ' οτι πριν. Δεν θα τολμησουν να τους χτυπησουν τοσο πολυ. Αυτο θα σηματοδοτησει αλλαγη κλιματος και μεγαλυτερη συνειδητοποιηση των επιπτωσεων της πολιτικης.
Γιώργο, το διαβασα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραπεμπω και σε αυτο
Αορατος Ασπρόπυργος
http://thanosx.blogspot.com/2010/09/blog-post.html
καπιταλισμός...
ΑπάντησηΔιαγραφή