Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η Ιδιοκτησία Βλάπτει Σοβαρά την Εργασία!


Ένα από τα βασικά υποστηρίγματα της νέας οικονομίας, όπως είδαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση, "Homo Neoliberdal", είναι η κινητικότητα τόσο των ιδίων των επιχειρήσεων προς περιοχές χαμηλού κόστους του Νότου, όσο και των εργαζομένων, είτε πρόκειται για μετανάστες από το Νότο προς το Βορρά, είτε για ανειδίκευτα ή εξειδικευμένα στελέχη όλων των κατηγοριών.

Η προθυμία των εργαζομένων να μετακινηθούν εκεί όπου υπάρχει δουλειά αποτελεί παραδοσιακό χαρακτηριστικό της αμερικανικής κοινωνίας, ήδη από την εποχή του «Let’s go West!». Υπολογίζεται ότι ο μέσος αμερικανός θα αλλάξει γύρω στις 8-10 φορές τόπο ή είδος εργασίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η ευκολία με την οποία επιτυγχανόταν η μετακίνηση αυτή, ήταν άμεσα συναρτημένη με την ευκολία με την οποία μπορούσε είτε να βρει ένα καινούργιο σπίτι να νοικιάσει, είτε να πουλήσει το δικό του και με τα χρήματα αυτά να αγοράσει ένα άλλο στο νέο τόπο εργασίας.

Η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει άρδην τον τελευταίο καιρό διότι με τους ιδιοκτήτες καταχρεωμένους με οικιστικά δάνεια και με τις αξίες πεσμένες έως και 30% από το 2006, τέτοιες αγοροπωλησίες καθίστανται πλέον ασύμφορες, με αποτέλεσμα ένα καθηλωμένο εργατικό δυναμικό.

Και τώρα ερχόμαστε στο ζουμί! Μπορεί η κατάσταση να έχει ως έχει, αλλά δεν είναι δα και τόσο δραματική, διότι ευτυχώς υπάρχουν και ...οι κατασχέσεις! Με 290,000 σπίτια να τελούν υπό κατάσχεση μόνο τον τελευταίο μήνα, οι γκουρού της νέας οικονομίας ευελπιστούν ότι αυτό και μόνο το ευτυχές γεγονός θα δώσει το ποθούμενο λάκτισμα στο αποκαρδιωμένο και ράθυμο εργατικό δυναμικό να ξαναπάρει τους δρόμους προς τα εκεί που οι καμινάδες ακόμα καπνίζουν.

Και δεν είναι μόνο αυτό! Πρόθυμοι οικονομολόγοι από το περίβλεπτο πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας έφτασαν να θεωρητικοποιούν την κατάσταση με το να συνάγουν εξ αυτής εξ ίσου περισπούδαστα συμπεράσματα ότι τάχατες η ιδιοκτησία σκοτώνει τις δουλειές! Και προς τεκμηρίωση των ανωτέρω, παρουσίασαν και στατιστικά στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι σε χώρες με υψηλή ιδιοκατοίκηση η ανεργία είναι υψηλή, βλ. Ισπανία, ενώ σε χώρες με χαμηλή, όπως Ελβετία, η ανεργία είναι κατ’ αναλογία χαμηλή.

Στο σημείο αυτό, πέρα από τον κυνισμό των οικονομολόγων, θα ήθελα να επισημάνω το στοιχείο που καθιστά την έρευνα αυτή αντιπροσωπευτικό παράδειγμα «κακής επιστήμης», αν δεχτούμε ότι η Οικονομική αποτελεί καν επιστήμη. Είναι το ίδιο στοιχείο που είχαμε επισημάνει και στις αναρτήσεις περί «Θρησκευτικής Πίστης και Καθαρότητας» και περί της «Θεωρίας των Πελαργών», όπου η συσχέτιση δύο γεγονότων ή πρακτικών μετατρέπεται σε σχέση αιτίου και αιτιατού και επομένως αναβαθμίζεται σε εξήγηση.

Το ίδιο ακριβώς στοιχείο εκμεταλλεύονται και οι προηγούμενοι οικονομολόγοι, φυσικά δολίως και εκ του πονηρού για να μετατοπίσουν τις πραγματικές αιτίες της ανεργίας, από τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος στα ίδια τα θύματα, τα οποία παρουσιάζονται πλέον σαν θύματα του ίδιου του καταστροφικού μικροαστισμού τους!

Συνεχίζοντας, διευρύνουν μάλιστα τον κύκλο της συνενοχής, με το να περιλαμβάνουν και το κράτος ανάμεσα στους βασικούς υπόπτους για το κατρακύλισμα της οικονομίας με τις πρακτικές του τής επιδότησης των δανείων.

Θέλετε και συνέχεια; Θα την έχετε! Ποιος είναι λοιπόν ο άλλος μεγάλος λόγος που οι εργαζόμενοι δεν ξεκουνιούνται για να πάνε να βρουν δουλειά; Καλά το μαντέψατε! Η περίθαλψη!

Και τούτο, διότι αν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα περίθαλψης της εταιρίας από την οποία απολύθηκαν και στο οποίο δικαιούνται από το νόμο να παραμείνουν για άλλους 18 μήνες και εάν επιπλέον έχουν και ένα άρρωστο παιδί και σύζυγο άνεργο/η, τότε δύσκολα μετακινούνται οι τεμπέληδες, βλάπτοντας με τη συμπεριφορά τους το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα τους συνάμα!

Ανάμεσα δε στα άλλα δεινά της περίθαλψης που αναφέρουν είναι και ο εγκλωβισμός σε αποτυχημένους γάμους, αν τυχαίνει μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους να διαθέτει ασφάλεια υγείας! Η εναλλακτική λύση της επέκτασης της περίθαλψης σε όλους τους εργαζόμενους φαίνεται ότι κρίθηκε άκρως αντιεπιστημονική και απορρίφτηκε από τους επιστήμονες.

Το κατάπτυστο αυτό άρθρο βρίσκεται στο τελευταίο τεύχος του Economist, της 21 Μαρτίου, σ. 47. Και δυστυχώς δεν αντανακλά μόνο τη σκέψη των εν λόγω οικονομολόγων και του αρθρογράφου που αναπαρήγαγε τις σοφίες τους, αλλά κυρίως την τρέχουσα κυρίαρχη διεστραμμένη λογική.

41 σχόλια:

k1 είπε...

...και αν τα γεγονότα δεν συνάδουν με τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές θεωρίες, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα. Μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας..

grsail είπε...

Ο συγγραφέας του άρθρου εκτός από «Τα σταφύλια της Οργής» ίσως θα έπρεπε να διαβάσει και το «Άνθρωποι και Ποντίκια» ...

Πάντως αυτό το μοντέλο της αγελάδας που δεν πάω εγώ αλλά έρχεται αυτή η ίδια όπου αποφασίσω εγώ να είμαι, για να την αρμέξω ... μου άρεσε πολύ.
Αν ποτέ γίνω αγελαδοβοσκός (cow boy) τέτοιες αγελάδες θα αγοράσω !

Το ζήτημα είναι τι βλέπει μπροστά του σήμερα ο Tom Joad, τον Andreas B. και την Baader M. [ το δοκιμάσαμε αλλά ... ] ή τι ;

… και αυτός ο Warwick είναι από το Britain ! Δεν φτάνει που κατάντησα πλέον ρατσιστής με τους εβραίους, θα γίνω και με τους ... British :-))

grsail είπε...

Ξέχασα όμως να πω ότι η ικανότητά σου από ένα απλό ερέθισμα να βρίσκεις τρόπο ώστε να 'ξεστραβώνεις' γειτονικά μυαλά είναι πέραν του απλώς αξιοσημείωτου !

[ είναι αυτό που είπε ο τρελός Jack του σινεμά : κοντά σου γίνομαι καλύτερος :-) ]

Swell είπε...

@GRsail: Ο Jack είχε πει στην Helen Hunt "Κοντά σου με κάνεις να θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος."

@Cynical: Ο Economist αγαπητή μου, δεν έπαψε ουσιαστικά ποτέ να υποστηρίζει απόψεις επιπέδου "ο γάιδαρος πετάει".

grsail είπε...

@Swell
Ευχαριστώ θερμά για την διόρθωση :-D

Greek Rider είπε...

Cynical χαιρετώ και πάλι.

Με λίγα λόγια όσο πιο εξαθλιωμένοι είμαστε τόσο πιο παραγωγικοί γινόμαστε. Οι δούλοι δεν σηκώνουν ποτέ κεφάλι....

Ολόκληρες οι οικονομικές σπουδές παρόμοια παράλογα πράγματα λένε.

MVel είπε...

Προς μερική υπεράσπιση του συναφιού μου (με πιάνουν κάτι ευαισθησίες κάτι φορές..) να αναφέρω πως η υπόθεση του Oswald δεν επιβεβαιώνεται από άλλες εμπειρικές μελέτες και υπάρχει ένα σχετικό debate μεταξύ των οικονομολόγων (βλ. μερικά abstracts εδώ: http://scholar.google.co.uk/scholar?hl=en&ei=UP7MSb2bA8y4-QaGs6zVBw&resnum=0&q=oswald'%20s%20hypothesis%20home%20ownership&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=ws

Ο Economist μάλλον ξέχασε να το αναφέρει...

Επίσης, το επιχείρημα για την ασφάλιση υγείας ουσιαστικά στρέφεται στη μούρη των νεοφιλελεύθερων γιατί η απλή λύση, αν αυτό είναι το πρόβλημα, είναι η δημόσια ασφάλιση..

MVel είπε...

Α, και ασφαλώς, πολύ ωραία η σύνδεση με το προηγούμενό σου post!

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

καλησπέρα,
μεταξύ ειδικών και προνομιούχων
αισθάνομαι πάντα 1.όπως ο γύφτος
του παπαδιαμάντη,2.όπως ο γιός του
γνωστού ταχυδρόμου..:-)
γι' αυτό τον λόγο δεν ξεκίνησα πρώτος
να σχολιάζω,αρχίζοντας βέβαια απο τον τίτλο της ανάρτησης...:
"Η Ιδιοκτησία Βλάπτει Σοβαρά την Εργασία!" το θέωρημα/αρχή ανήκει στα παλαιότερα του κόσμου και είναι ελληνικότατο όπως το
-αργία μητήρ πάσης κακίας- και
αλληλοσυμπληρώνονται....
α.γιατί σας φαίνεται περίεργο που ορισμένοι αγγλοσάξωνες ειδήμονες, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,το επιβαιώνουν..;
β.θα ήταν καλύτερα ν' ανήκαν όλοι
στη Δελφική αδελφότητα και να χρησιμοποιούσαν μόνο το δεύτερο..;
γ.και ποιό το όφελος όχι μόνο για την επιστήμη του χρήματος αλλα και για τον πολιτισμό του..;
μόλις απαντήσετε σ' αυτά τα βασικά
ερωτήματα θ' ακολουθήσει το θεώρημα
της μαζικής/διαρκούς μετανάστευσης
της μη αγροτικής κοινωνίας....
(ο όρος Θηράμων/Κυνηγετική δεν με
πληρει..)

ευχαριστώ..!

alex_m είπε...

Δεν είμαι γνώστης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των οικονομικών σπουδών , αλλά αν εξακολουθούσα να είμαι ενεργό συνδικαλιστικό στέλεχος , την ανάρτησή σου - κείμενο , θα την μοίραζα για έστω μία απλή ανάγνωση στους συντρόφους μου .
Βέβαια , αυτά που τώρα διαπιστώνει (?) ο economist ή έστω αυτό το εγγλέζικο πανεπιστήμιο , εγώ και πολλοί άλλοι τα ζούμε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ στο εργοστάσιο , όπως επίσης και το άλλο που πιπιλάνε οι εργοδότες -συνεργάτες , κυρίως όταν δεν βρίσκουν προσωπικό που να κάνει όλα τους τα γούστα , ποιό είναι ; μα το κορυφαίο , φταίει το κολοκράτος και ο ΟΑΕΔ με τα υψηλά επιδόματα ανεργίας που χαρίζει στους τεμπέληδες (σ.δ. που δεν υποκύπτουν στις ορέξεις μου ακόμα) .
Πάντως , σκέφτομαι σοβαρά να μην στείλω τα παιδιά μου στο Λονδίνο για οικονομικές σπουδές , μάλλον στην φάμπρικα θα τα πάρω μαζί μου , εκεί σίγουρα θα μάθουν με όλες τις λεπτομέρειες τα οικονομικά του νεοφιλελευθερισμού όπως τον λένε ή του καπιταλισμού όπως τον προτιμώ εγώ .

cynical είπε...

@k1 καλησπερα,

σ' αυτο τον κοσμο, μονο ο σπανός δεν βγαζει γένια. Ολα τ' αλλα γινονται με το καταλληλο στραμπούληγμα της λογικης..

cynical είπε...

@grsail καλησπέρα,
οσο περναει ο καιρος τοσα περισσοτερα παραδειγματα βρισκω, από ολες τις εκφανσεις του βιου, που παρουσιαζονται ετσι ωστε να δικαιολογειται η παρουσα κατασταση πραγματων ως η μονη φυσικη. Και γω μαθαινω και καθε φορα εκπλήσσομαι. Παντως η μεθοδος ειναι απλη. Αν υποψιαστεις μια φορα, τοτε δεν ησυχαζεις με τις πρωτες ερμηνειες.

cynical είπε...

@swell,

πόσες φορες την ειδες την ταινια και εμαθες ακριβως την ατακα απ' εξω;;

Ο Economist εχει μια τεραστια κυκλοφορια, και επι πλεον χαιρει εκτιμησης απο ολο τον καλο τον κοσμο. Το να δειχνεις ξεκαθαρα τι σημαινουν και κυρίως πού εδραζονται αυτα που λεει, νομιζω οτι συμβαλλει κατά τι στον κλονισμο της αξιοπιστιας του.
Δεν συμφωνω οτι κερδιζουμε μηδενιζοντας συνολικα. Θελει ψιλοδουλεια και επι του συγκεκριμενου.

cynical είπε...

@Rider καλησπερα,

αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι στην εν λογω επιχειρηματολογια διακρινω τασεις σαδισμου πλεον. Διοτι αλλο ειναι να ακυρωνεις τα συστηματα προνοιας με ορους οικονομικους, που φανταζουν πιο επιστημονικοφανεις και τελος παντων μπορεις κα με καποιο ανακατωμα των αριθμων να τους υποστηριξεις κιόλας, και αλλο να τα ακυρωνεις με το μοναδικο επιχειρημα ότι η ασφαλεια ειναι το εσχατο κακο.

Εδω ξεφευγει το πραγμα κατα πολύ.

cynical είπε...

Καλωςόρισες @mvel,

θα παραξενευομουν αν δεν υπήρχε debate για την πολύ περιεργη αυτη υπόθεση του Ostwald. Σε ακαδημαικο επιπεδο, φανταζομαι οτι πολλα θα εχουν ειπωθει. Αλλα ποιος ενδιαφερεται για την αληθεια; Αυτο που χρειαζονται ειναι να δωσουν ενα καλο reference σε εναν καθηγητη ευυποληπτου πανεπιστημιου.

Και αυτο φαινεται στο τι ακριβως επιλεγει να παρουσιασει το περιοδικο και τι θα μεινει στα εκατομμυρια αναγνωστες του και στους αλλους δημοσιογραφους που θα αναπαραγουν το επιχειρημα.

Ta abstracts που εδωσες ειναι πολυ χρησιμα γιατι δειχνουν τι ακριβως παραλειπεται και ποσο επιλεκτικα παρουσιαζεται η αληθεια..

χαιρομαι ιδιαιτερα.

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά είναι τρίχες!

Ο Economist βρίσκεται πολύ πίσω από τις σύγχρονες οικονομικές αναλύσεις επί της εθελοντικής εργασίας με ευελιξία. Για να μη πω ότι με τις… ανθρωποκεντρικές προτάσεις του μου μυρίζει κρυπτοκομμουνισμό , εν πάση περιπτώσει σίγουρα κάτι αριστερό.

Το βασικό θέμα του νέου μεταπτυχιακού μου θα είναι ο ρόλος του φαγητού στην εργασία και τη μετακίνηση. Και η σκέψη είναι βασικά καινοτόμα και πρωτοποριακή. Με βάση τις αναλύσεις του… Παυλώφ τα σκυλιά κινητοποιούνται με βάση τα νευρικά σήματα. Εκείνο το σήμα όμως που κυριαρχεί, ακόμα και του φόβου, είναι του φαγητού. Ναι αγαπητή Cynical, του φαγητού! Πράγμα που σημαίνει ότι αν κόψουμε την γεωγραφική αναρχία του φαγητού και το συγκεντρώσουμε στις στοχευμένες περιοχές ανάπτυξης, τότε τι θα κάνουν δηλαδή οι εργαζόμενοι θα ζουν με αέρα; Εθελοντικά θα τρέξουν αμέσως στο καμπανάκι του φαγητού σέρνοντας ακόμα και τα παιδιά και τα σκυλιά. Καλά αυτά τα τελευταία θα τρέχουν πρώτα καθοδηγώντας τα αφεντικά τους σε σωστό δρόμο! Έτσι θα κάνουν και αυτά τα χαραμοφάϊκα κάτι παραγωγικό στη ζωή τους.

Εγώ κάνοντας πράξη τη μαρξιστική θέση της διαλεκτικής σχέσης αιτίας και του αιτιατού, ανακάλυψα ότι αιτία της ακινησίας και της άρνησης των εργαζομένων να κινηθούν γεωγραφικά αλλά και παραγωγικά είναι η γεωγραφική αναρχία του φαγητού. Έτσι επειδή σε κάθε κρίση η έξοδος είναι οι νέες ιδέες και η καινοτομία, λέω να μη χάσω την ευκαιρία.

Όποιος έχει βιβλιογραφία για το πώς μετατρέπουμε τους ανθρώπους σε σκυλιά και το φαγητό σε κινητήρια δύναμη της κινητικότητας των εργαζομένων, κερδίζει ένα αντίτυπο της διατριβής.

Άντε και συ βρε C., να εκσυγχρονιστείς λίγο με καινοτόμα θέματα!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν τέτοια προηγούμενα πολλά στην ιστορία, π.χ. ο λιμός της πατάτας στην Ιρλανδία που οδήγησε σε μαζική μετανάστευση των Ιρλανδών στην Β. Αμερική, τον 19ο αιώνα.
Η μείωση του νερού πρόσφατα στην Αφρική που οδήγησε βοσκούς και αγρότες σε πόλεμο αλληλοεξόντωσης, η εσωτερική μετανάστευση της βιομηχανικής περιόδου απο την ύπαιθρο της δουλείας και των προκαταλήψεων αρχικά στις παραγκουπόλεις ή τα αυθαίρετα και μετέπειτα στις μαιζονέτες.
Αλλά το πιό ενδιαφέρον έχει η συνομιλία του Γρύλλου με τον Οδυσσέα στο νησί της Κίρκης.
Ενα αντίτυπο σου για ένα κέρασμα μου.

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Νομίζω, ότι το δίκαιο μένος σου σε παρέσυρε και αδίκησες τον Andrew Oswald. Όπως καταλαβαίνεις, δεν με πήρε ο πόνος για τον περί ου ο λόγος. Απλώς θέλω να φωτίσω το όλο ζήτημα από μία ελαφρώς διαφορετική οπτική γωνία, που πιστεύω ότι αναδεικνύει το σκεπτικό των υπέρμαχων της ελευθερίας των επιχειρήσεων σε όλη του την "μεγαλοπρέπεια". Ακροθιγώς το έκανε ήδη ο @Greek Rider. Θα επεκταθώ λίγο περισσότερο.

Ο ΑΟ έχει δίκιο! Ναι, η "ιδιοκτησία σκοτώνει τις δουλειές"! Και ναι, σε μία χώρα με υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, το ποσοστό της ανεργίας θα είναι υψηλότερο από αυτό μιάς χώρας ενοικιαστών! Η ιδιοκατοίκηση απαλλάσσει τον εργαζόμενο από το τακ-τακ στην πόρτα του κάθε 1η του μηνός, ένα τακ-τακ που δεν οφείλεται ούτε στον γαλατά ούτε στην Ασφάλεια, αλλά στον σπιτονοικοκύρη! Και κάθε απαλλαγή από βασικές ανάγκες όπως η στέγαση εν προκειμένω, χαλαρώνει λίγο την θηλειά στον λαιμό του. Έτσι μπορεί να αντιπαρατεθεί κάπως καλύτερα στην ελευθερία των επιχειρήσεων να τον πληρώνουν όσο θέλουν, για τις ώρες που θέλουν και κάτω από τις συνθήκες που εξυπηρετούν την κερδοφορία που τις ικανοποιεί. Κι έτσι η ανεργία ανεβαίνει! Αν ανέβουν οι μισθοί θα πέσει. Αλλά κάνουν τέτοιες μαλακίες οι εργοδότες; Μόνο με μαχαίρι στο λαιμό! Προς το παρόν όμως το μαχαίρι είναι στα δικά τους χέρια και κοντά στους λαιμούς των κοινωνικών "εταίρων" τους...

Εγώ εντάσσω την συγκεκριμένη έρευνα στις έρευνες για το αυτονόητο(*) - είχες γράψει πρόσφατα.

Φυσικά, όπως εξηγείς, το σερβίρουν κατά τα καλά και συμφέροντα. Για τους εργαζόμενους η ασφάλεια - με την γενική της έννοια - είναι αντικίνητρο εργασίας. Για ανάθεσέ τους όμως καμιά έρευνα για τους τερατώδεις μισθούς των στελεχών! Εκεί, η ασφάλεια που προσφέρουν τα επταψήφια νούμερα μεταμορφώνεται αυτομάτως σε κίνητρο απαραίτητο για την αντιστάθμιση των υψηλών ρίσκων που αναλαμβάνουν!

Όσο πιό ανασφαλείς και αδύναμοι οι εργαζόμενοι, τόσο πιό ασφαλείς και ισχυροί οι εργοδότες. As simple as that!...


Xαιρετώ.




(*) Δεν είναι τυχαίο, ότι, απ' όσο είδα στις παραπομπές του @ΜVel, οι αντιρρήσεις στα πορίσματα του ΑΟ εστιάζονται είτε στις παράπλευρες ωφέλειες της ιδιοκατοίκησης, είτε στην αγνόηση από την μεριά του άλλων παραγόντων, όπως π.χ. το επίπεδο της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Αυτό το δεύτερο αποδεικνύει περίτρανα γιατί τόσο θρήνος και οδυρμός για την ιδιοκατοίκηση των εργαζομένων!

ippoliti_ippoliti είπε...

Πόσο μ'εκφράζει η ανάρτησή σου.
Τα βαθύτατα αντιδημοκρατικά, ταξικά, ιδεολογήματα να παρουσιάζονται ως "αντικειμενικές" θεωρίες και αλήθειες, σημείο των καιρών.
Καλό σου βράδυ
















'

Νοσφεράτος είπε...

καλά ολα αυτά

αλλα δεν μπορώ να να μην θαυμάσω την Φοβερήν Ποίησιν - Ύμνο εις τον Καραμανλήν
του Πιτσιρικου

Ανώνυμος είπε...

"Ιδιοκτησία και εργασία"
να επαναξεταστούν αμφότερα
εφόσον ορίζονται απτήν νοοτροπία
την ηθική ή την θρησκεία
την εγκράτεια ή την απληστία
σε Ελβετία είτε Ισπανία.

Η Ελλάδα έχει αγωνία
μα κανείς δε δίνει μία
δια μιαν Ελλάδα μίζερη πλήν τιμία
σε σύνορα αποκλεισμένη με όρια
να φοβάται άνοιγμα στη Περιφέρεια
στη Μέση Ανατολή ή την Μικρά Ασία

HearNothing είπε...

θα συμφωνήσω, επίσης ακούστηκε αλλά δεν πήρε πολύ έκταση η αποψη, ότι αυτή η υψηλή κινητικότητα εργαζομένων στις ΗΠΑ ήταν μια απο τις αιτίες της φουσκας με τα στεγαστικά δάνεια.Αναφορικά με τις απόψεις οικονομολόγων, ειδικά όταν περιλαμβάνουν και στατιστικές "αποδείξεις" το πράγμα γίνεται χειρότερο, αυθαίρετες σχέσεις μεταξύ μεταβλητών που επικειρώνονται με στατιστικά κατασκευάσματα/τεχνικές όπου κατα κάποιο τρόπο τα συμπεράσματα που βγαίνουν αποτελούν ουσιαστικά αυτοεκπληρούμενες προφήτείες των προυποθέσεων που λαμβάνονται υπόψη και περιορίζονται απο το φτωχό (κατα τη γνώμη μου) επίπεδο των εργαλέιων που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν την πραγματική σχέση που μπορεί να υπάρχει. Δεν τη λένε τυχαία τη στατιστική "η πουτάνα των επιστημών", μπορεί να αποκαλύπτει κάποιες πτυχές ενός προβλήματος αλλά ταυτόχρονα αποκρύπτει άλλες, που μπορεί να είνια και σημαντικότερες

MVel είπε...

Παίρνοντας αφορμή από το σχόλιο του HearNothing θα ήθελα να αναφέρω 2 πραγματάκια ως "insider" της οικονομικής εμπειρικής έρευνας με χρήση στατιστικών εργαλείων.

1) Αν η θεωρία σου πάσχει, ό,τι και να δείχνεις στατιστικά, είναι αποκάλυψη συσχετίσεων που μπορεί να είναι αποτέλεσμα καθαρά τυχαιότητας.

2) Ακόμα κι αν η θεωρία σου είναι "δυνατή", όταν πρακτικά προσπαθείς να βρεις ενδείξεις ισχύος της, έχεις πολλά ηθικά διλήμματα: Όταν βρεις αυτό που θες, σταματάς να ψάχνεις περισσότερο. Όταν δεν το βρεις, παλεύεις μέχρι να το βρεις.

Είναι όντως "πουτάνα" η στατιστική. Αλλά πιο "πουτάνα" είναι αυτό το attitude της ακαδημαϊκής κοινότητας που λέει: "ουάου, τι φοβερή, δύσκολη, ανεπανάληπτη, γαμάτη, τεχνική είναι αυτή. Είσαι μάγος. Δημοσιεύεσαι πάραυτα. Οι πελαργοί όντως σχετίζονται με τις γεννήσεις. Μας το ΑΠΕΔΕΙΞΕΣ!".

cynical είπε...

@Β. Βimbo καλησπερα,

τσι οπως τα εθεσες, η ιδιοκτησια αφαιρει απο το ατομο την αναγκη για εργασια, διοτι η ιδιοκτησια θα του αποφερει τα ως προς ζην. Ετσι, μη δουλευοντας θα αργει. Η αργια ομως ειναι κακο πραγμα, οποτε συνεπαγεται και οτι η ιδιοκτησια ειναι κακο.
Μηπως οι κατεχοντες ειναι μαρξιστες και δεν το ξερουν;

Πολυ μου αρεσε αυτος ο συλλογισμος!

cynical είπε...

Γεια σου @Κακο,
καλα και αγια τα οικονομικα αλλα εχουν πολλες πορτες τα ατιμα. Δεν μπορουν να δώσουν μια απαντηση που να μην ειναι ποτισμενη απο ιδεολογια. Αν θελησεις να κουμανταρεις μια κοινωνια βασιζομενος μονο στα νουμερα τοτε θα την φουνταρεις για δυο λογους: 1. τα νουμερα δεν ειναι αξιοπιστοι οδηγοι και 2. στις κοινωνιες υπαρχουν και αλλες αξιες που δεν εχουνε τιμη.

cynical είπε...

@Στεργιο μου εδωσες μια ιδεα για το πως θα λυθει το προβλημα της διεθνους τρομοκρατιας. Αν και οι μουσουλμανοι τρομοκρατες τρωνε πιλαφι, δυστυχως ζουνε σε χωρες που δεν καλλιεργουνε ρυζι. Θα μπορουσαμε λοιπον να τους παγιδευσουμε και να τους στειλουμε στην Κινα για να γλιτωσουμε.

Συγνωμη, αλλα δεν μου ηρθε κατι καλύτερο

cynical είπε...

@airgood εσυ παιδι μου εχεις ακομα πιο πρωτοπορες ιδεες για να βαλεις τον κοσμο να δουλευει. Λιμοι, σεισμοι, καταποντισμοι, λειψυδρια...

συνεχισε, συνεχισε

Η ελλαδα ειχε παντα ανοιχτη γραμμη με τις τραπεζες της ελβετιας και τας οφσορ εταιριας!

cynical είπε...

βρε θηριο @Δ. Δρακονάριε καθισες και διαβασες ολα τα αρθρα που προτεινε ο @mvel; Για ετοίμασε μια διατριβη!

Τωρα που μιλας για τα ευρεα περιθωρια ασφαλειας που θελουν να νοιωθουν οι κρατουντες καθως και τα παιδια του Βουλγαρακη, μου ηρθε στο μυαλο το ρητο:

αφεντικα και δουλοι ενα γινηκαμε ούλοι;;

cynical είπε...

καλησπερα @Ιππολύτη

αυτο που μ' εντυπωσιασε ηταν ότι οι προθεσεις τους εκτιθομταν τοσο ωμα και αντιεπιστημονικα. Δεν ειναι δυνατον ενα τοσο πολυπλοκο προβλημα, οσο η ανεργια να το αναγεις σε ενα μονο minor παραγοντα, οπως η ιδιοκατοικηση.

cynical είπε...

@Νοσφερατε,

μου φαινεται οτι ο πιτσιρικος αρχισε να σε ανταγωνιζεται στην ποιητικη τεχνη...

ikor είπε...

Αν ψάχνουν τόσο επιφανειακά για τις ανεξάρτητες μεταβλητές που βλάπτουν την εργασία, σε λίγο θα βάλουν και τον ...ήλιο σ' αυτές!

"Χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια έχουν μεγάλη ανεργία", θα μας πουν.

Άρα "πουλήστε τα σπίτια σας (ή "σας τα παίρνουμε εμείς επειδή χρωστάτε") και μεταναστέψτε βόρεια"!

cynical είπε...

Καλησπερα

@hearnothing και καλωςορισες.

@mvel

Σχετικα με τη στατιστικη και τις συσχετισεις, ειναι αυτο που επισημαινει ο mvel. Πρεπει να υπαρχει μια θεωρια απο πισω, την οποια να επιχειρεις να στηριξεις με στατιστικα δεδομενα.

Δηλαδη για την ανεργια και τις μεταβολες της θα πρεπει να εχεις μια γενικη θεωρια της ανεργιας στην οποια να περιεχονται ολες οι γνωστες παραμετροι που την επηρεαζουν, μακροοικονομικοι, μικροοικονομικοι, καπως ετσι και οχι μονο τα σπιτια.

Απ' οτι ξερω απο τη φυσικη, μια θεωρια, που βασικα ειναι η αναλυτικη περιγραφη μηχανισμων πισω απο τα φαινομενα, θα πρεπει να επαληθευεται απο ολες (ή τις περισσοτερες) συσχετισεις των παραμετρων της. Αλλιως δεν θεωρειται εγκυρη. Μπορει να δημοσιευτει, αλλα δεν θα περπατησει παραπέρα.
Για το πως δημοσιευουν οι οικονομολογοι δεν ξερω και πολλα.

cynical είπε...

Γεια σου @ikor,
να δεις που θα ποινικοποιησουν και τον καιρο οι θεωριες!

MVel είπε...

Αυτό το @ μπροστά από το όνομα γιατί μπαίνει; Χαριτωμενιά κι έτσι;;

Με το "@mvel: σχετικά με αυτό που λες, να σου πω" δεν έχω πρόβλημα προφανώς, αλλά το "σχετικά με αυτό που λες @mvel, να σου πω" με προβληματίζει πολύ... ;)

cirut είπε...

Δεν απορώ!

Πριν χρόνια, μπαίνοντας στα οικονομικά χωράφια, διάβαζα στη βρεττανική βιβλιογραφία, ότι "ο απολυόμενος μισθωτός, έχει την ευκαιρία να αποκτήσει κάτι πολύ καλύτερο - αν είναι καλός - αλλιώς θα σέρνεται στα γραφεία Ευρέσεως Εργασίας". Το work mobility ήταν δε τεκμήριο συν ή πλην για το νέο εργοδότη.

Συνάμα, αρνούνταν την "αποζημίωση απόλυσης", αλλά πρότεινε στους εργοδότες να ειδοποιούν τον "καμμένο" -(fired) ένα μήνα πριν. Business Ethics είναι αυτό. Τι διάολο!!

Και φυσικά ασφάλιση ιδιωτική και τίποτα άλλο. Που λήγει με την απόλυση. Στα σίγουρα δηλ. Π.χ AIG. Δεν συνεχίζω. Τα ξέρουμε λίγο - πολύ.

Το κακό είναι ότι το UK, για μένα, οδήγησε και τις ΗΠΑ και την Αυστραλία (2 ηπείρους) στο δρόμο του. Τι να περιμένεις από χώρα, που σε χειμωνιάτικη θαλασσοταραχή έγραφαν οι εφημερίδες της

"...Gusts over the Channel - Μάγχη- the continent has been isolated" (ήταν προ τούνελ).

k2 είπε...

Cynical πολύ καλή κι αυτή η ανάρτηση κι η προηγούμενη!
Νομίζω ότι τέτοιου είδους θεωρίες είναι μετεξέλιξη προηγούμενων, τις οποίες δεν θύμαμαι πια πού είχα διαβάσει (μάλλον στον André Gunter Frank που τις κριτίκαρε στη δεκαετία του '70), κι οι οποίες έλεγαν ότι οι αιτίες της οικονομικής καθυστέρησης της Ν. Αμερικής ήταν οι "συμπεριφορές" των λαών της, π.χ. η "έλλειψη επιχειρηματικού πνεύματος"...

ΗearNothing είπε...

παίδες αναφορικά με τα σχόλια σχετικά με θεωρίες-στατιστικές κτλ..άκουσα ένα σχόλιο πριν μερικές μέρες απο οικονομολόγο και νομίζω ότι αντέδρασα σαν την μαϊμού στο header αυτού του blog που(ταιριάζει και με το κουκουλοφόρικο όνομα μου)
το σχόλιο έλεγε:
"Why abandon a beautiful model just because i doesn`t fit the facts?"

...

cynical είπε...

Νομιζω @cirut
οτι οι αμερικανοί ηταν πρωτοποροι στις απολυσεις. Πηγαινες ν' ανοιξεις το πρωι τον υπολογιστη σου και οταν ρωτουσες γιατι δεν ανοιγει σου απαντουσαν οτι εχεις απολυθει.

cynical είπε...

@mvel το "@" δεν ξερω απο που προερχεται ουτε ποιος το εφηυρε. cut and paste το εκανα απο αρχαιοτερους βλογερς, τους οποιους σεβομαι!
Για το "θα σου πω να μου πεις οτι σου ειπα", πρεπει πρωτα να το αναλυσω για να σου απαντησω :))

cynical είπε...

Γεια σου @k2,
αυτο που ειπε ο κ. Αndre Frank για τους λατινοαμερικανους το ειχε ψυλλιαστει ο Βεμπερ απο πριν. ο Καπιταλισμος δεν κολλαει στους καθολικους και τους μουσουλμανους. Γιαυτο στειλανε τους ευαγγελικους εκει κατω να τους αλλαξουν τα μυαλά. Και απ' οτι μαθαινω, κανουν καλη δουλεια. Κερδιζουν συνεχως εδαφος απο τους καθολικους!

cynical είπε...

Γεια σου @hearnothing,
μην στενοχωριεσαι. Το ιδιο κανουν και οι φυσικοι. Ξεκινουν με την προυποθεση οτι η φυση ειναι κομψη, συμμετρικη, αρμονική και φτιαχνουν αναλογες εξισωσεις που σωνει και καλα πρεπει να χωρανε και την φυση.

Ιδεοληψιες..