Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Τα βαμπίρ στη λεωφόρο με τις ΔΕΚΟ


Δεν χόρτασε φαίνεται ακόμα το αίμα, η συμμορία των βαμπίρ που μας κάθισε στο σβέρκο και τις προάλλες βγήκε παγανιά, αυτή τη φορά, στη λεωφόρο με τις ΔΕΚΟ. Καλή προοιωνίζεται η σοδιά. 21,670 φρέσκες κεφαλές, έτοιμες να γεμίσουν το κανιβαλικό καζάνι. Έτοιμη η κατηγόρια, αυτοί φαλίρισαν τις ΔΕΚΟ, έτοιμη και η απόδειξη. 40.772 ευρώ, το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο, διαλαλούσαν ολημερίς κι ολονυχτίς οι βαμπιρέλλες στα ηλεκτρονικά χαμαιτυπεία, αγωνιώντας μήπως και κάποιοι βρίσκονταν ν' απολαμβάνουν το 1/10 τουλάχιστον των δικών τους απολαβών.

5,300 όμως ευρώ η ασφαλιστική εισφορά, 6,161 ευρώ η φορολογία, από τα 40.772, στα 29.331, δηλαδή στα 2.093 το μήνα*. Λίγο το βλέπω το αίμα τελικά, και τα βαμπίρ τα κόβω γρήγορα να ψάχνουνε αλλού για το κόκκινο υγρό.

Αυτά, τον μήνα Οκτώβριο του σωτήριου έτους 2010.

Τον μήνα Οκτώβριο όμως του σωτήριου έτους 2009, τα πράγματα ήτανε αλλιώς. Τα μάτια ήταν στραμμένα και πάλι στις ΔΕΚΟ, αλλά στα ψηλότερα κλαδιά. Ι. Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος στα Ελληνικά Πετρέλαια. Τρεφόταν με 270.000 ευρώ. Χ. Χατζηεμμανουήλ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΟΠΑΠ Α.Ε., με 500.000 ευρώ. Τ. Αθανασόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, με 300.000 ευρώ και bonus 100.000 ευρώ. Παναγής Βουρλούμης, πρόεδρος του ΟΤΕ είχε ετήσιο μισθό 580.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι παροχές και τα bonus (stock options, έξοδα παραστάσεως, πιστωτικές κάρτες, αυτοκίνητο κ.ά.). Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. λάμβανε ετήσια αμοιβή 347.000 ευρώ. Και η συνέχεια στον πίνακα που ακολουθεί. (Δείτε τον σε μεγέθυνση ΕΔΩ)


Έγραφαν λοιπόν προχτές οι εφημερίδες:

«…Το χαλί για νέες μειώσεις αποδοχών σε 21.627 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ έστρωσε χθες η κυβέρνηση, δίνοντας στην δημοσιότητα τον κατάλογο με τις αμοιβές τους, οι οποίες παρά τις πρόσφατες περικοπές συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα».


Περίεργη στ’ αλήθεια φάρα. Να σοκάρεται με τα 2,000 και να χωνεύει τα 20,000. Τι να πεις! Αν δεν ξαναγυρίσουν τα βαμπίρ στους τάφους τους, κι άλλα πολλά παράξενα έχουν να δουν τα μάτια μας.

*. «Ιδού τα ρετιρέ, ιδού και τα χαλκεία»: Ν. Μπογιόπουλος, Ριζοσπάστης, 15/10.


36 σχόλια:

  1. Ο Μπογιόπουλος ας μας πει τι μισθό εισέπρατταν οι φουκαράδες υπάλληλοι που απέλυσε το ΚΚΕ από την Τυποεκδοτική.

    Κατά τα άλλα δεν έχει σημασία τι μισθό έχει κανένας, αλλά τι παράγει. Οι ΔΕΚΟ γέμισαν από τα ρουσφέτια των πολιτικών αλλά την δαπάνη για την διατήρησή τους την πληρώνουμε όλοι.
    Όπως σε ένα μαγαζί που χρειάζεται 10 εργαζομένους δεν θα προσλαμβάναμε 100, έτσι και στο δημόσιο, που είναι η επιχείρηση όλων μας, τους ανθρώπους που περισσεύουν δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τους ταΐζουμε. Όποιος όμως είναι ανθρωπιστής και φιλεύσπλαχνος ας φτιάξει μια εταιρεία, να προσλάβει τους αργόσχολους και να τους πληρώνει από την τσέπη του. Φιλολαϊκό προφίλ με τα λεφτά των φορολογουμένων ξέρουν να καλλιεργούν όλοι. Στην δική μας εταιρεία όμως(ΚΚΕ) απολύουμε αβέρτα. Να μην θυμίσω τι έγινε στην Κούβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δηλαδη, φιλελευθερε (το αναρχο- τι το ηθελες;)

    αν ο Μπογιοπουλος ηταν στο κομμα του Μανου, και αν το ΚΚΕ δεν απελυε απο την Τυποεκδοτικη, τα νούμερα θα ηταν διαφορετικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για διαβασε καλυτερα τι εγινε στην Κουβα. Ειδες πουθενα να τους εχουνε πεταξει στο δρομο, και μαλιστα χωρις αποζημιωση οπως εδω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαινόταν από μακριά πως τα 'στοιχεία' που ανακοινώθηκαν απ το Υπουργείο ήταν εντέχνως διογκωμένα. Το άρθρο του Ριζοσπάστη το αποδεικνύει.

    Εγγκληματώ-Απαξιώνω-Υπερχρεώνω-Ξεπουλαω. Αυτή είναι η πάγια τακτική ώστε να τα χαρίσουμε όλα στο κεφάλαιο. Και βέβαια φταίνε οι εργαζόμενοι πάντα. Μαζί τα φάγαμε.

    Η πλάκα στον ΟΣΕ τα συσσωρευμένα ελλείμματα τα ανέλαβε το δημόσιο ! Το πλεονάζον προσωπικό το ανέλαβε το δημόσιο και τα δημόσια ταμεία. Τέοια εξυγίανση την κάνω κι εγώ.
    Πανηγύριζε ο Χατζηδάκις με την Ολυμπιακή. Όσοι έμειναν άνεργοι, τους τάξανε πως θα τους απορροφούσε η ΥΠΑ. Τώρα πάει η ΥΠΑ. Τέλος του χρόνου τελειώνει και το επίδομα του ΟΑΕΔ, κι από εκεί πάν κι οι άλλοι.
    Όλα στις πλάτες των εργαζομένων. Όλα χάρισμα στο κεφάλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. lef ,
    τα 2000 ευρώ είναι πολλά , σε μια χώρα που ο πρωτοδιοριζόμενος καθηγητής μέσης εκπαίδευσης έχει μισθό 900 ευρώ , αυτός που μπήκε ( όπως μπήκε ) σε μια ΔΕΚΟ παίρνει πολλά ,
    σε ένα παράλληλο σύμπαν η αδικία αυτή θα διορθωνόταν αλλιώς , δεν θα κοβόταν ο υψηλός μισθός , θα αυξανόταν ο χαμηλός ,
    με τη μείωση αδικούνται και οι δύο πλέον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κοινό αίσθημα προκαλείται απ' ότι γουστάρουν οι σιχαμένοι κονδυλοφόροι, αυτή είναι η δουλειά τους και την κάνουν άριστα. Ας πάει στον αγύριστο λοιπόν το κοινό αίσθημα και οι όσοι προκαλούμενοι μιζερομικροαστοί.

    Αναρχανδριανόπουλε ξέχασες να πεις για το iphone της Αλέκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περίεργα πράματα συμβαίνουν σε τούτη τη χώρα χρόνια τώρα. Μα ποιος νοιάζεται; Μόνο να κυκλοφορήσουμε την καινούρια γόβα, να πάμε κομμωτήριο, να διαλέξουμε νησί για τον καλοκαιρινό μας προορισμό, να χώσουμε το γιο μας σε καμιά θεσούλα, μόνο αυτά μας ένοιαζαν. Ε, αν ακούγαμε και κανένα σκανδαλάκι, ήταν αφορμή για συζήτηση στον απογευματινό καφέ. Έτσι κι αλλιώς πάλι τα ίδια τα καλά παιδιά θα ψηφίζαμε για εκπροσώπους μας!

    Και πολύ φοβάμαι ότι ετούτη η νοοτροπία αργεί πολύ ακόμα να αλλάξει... Τι να γίνει λοιπόν, και τα βαμπίρ χαζά είναι να την κάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η υποκρισία της κυβέρνησης που ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα μία στο πρόσωπο των μεταναστών και μία στων Δ.Υ. είναι απερίγραπτη. Αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο για τα δεδομένα συνανθρώπων μας που δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, μια μόνιμη θέση 2000ε (ή και 1500) το μήνα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ προνόμιο. Ένα προνόμιο που εξασφαλίστηκε πολλές φορές μη αξιοκρατικά, και άρα υποκρύπτει μια μεγάλη ανισότητα και αδικία. Τι πιο λογικό λοιπόν, όσο μεγαλώνει η φτώχια και η ανασφάλεια να μεγαλώνει ο φθόνος και το τυφλό μίσος που στρέφεται βέβαια σε λάθος σημείο. Φοβάμαι ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση θα θέτει το δίλημμα "να πληρώνουμε το μισθό των Δ.Υ. ή να διαθέσουμε το κονδύλι στο Χ", η κοινή γνώμη πάντα θα επιλέγει το Χ (αφού η αποπληρωμή των δανεικών θα θεωρείται ανελαστικό έξοδο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειπα να κανω ενα προχειρο υπολογισμο, πολυ προχειρο, αλλα πάνω κατω θα πρεπει να αντανακλα τους συσχετισμους.

    Ας πουμε οτι 20,000 υπαλληλοι των ΔΕΚΟ αμείβονται με 30,000 το χρονο. Αυτο κανει 600 εκατομμύρια.

    Ας πουμε επισης οτι 500 συμβουλοι, προεδροι και παρατρεχαμενοι των ΔΕΚΟ αμείβονται με 200,000 το χρονο. Στις πενηντακατι ΔΕΚΟ, ολο και θα βρεθουν οι 500 με μεσο εισοδημα 200,000.
    Αυτο κανει 100 εκατομμύρια.

    20,000 υπαλληλοι παιρνουν 600 εκ.
    500 λαμογια παιρνουν 100 εκ.

    Η κυβερνηση επιτιθεται στους 20,000 για να τρεφει τους 500.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
    Τα golden boys της ΔΕΗ δεν είναι μόνο κηφήνες ,είναι υπονομευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κοίτα να δεις. Οι ΔΕΚΟ θέλαν μια εξυγίανση, και στην κεφαλή τους, αλλά και στο προσωπικό τους, ορισμένες από αυτές.
    Άλλο αυτή η εξυγίανση όμως, και άλλο η εξυγίανση που θέλουν οι φίλοι της «ελεύθερης αγοράς» και των διεθνών οργανισμών τους. Βλέπεις, τελευταία φορά που κοίταξα, ΔΕΚΟ σημαίνει δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποτελούν κερδοφόρο οργανισμό, αλλά οργανισμό που στηρίζεται στην φορολογία για να μπορέσει να παράσχει φθηνό κοινωφελές «προϊόν», οδηγώντας έτσι σε αναδιανομή εισοδήματος προς τους φτωχότερους.
    Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα και έννοιες άγνωστες για τους θιασώτες της ανταγωνιστικής αγοράς που το μόνο που βλέπουν είναι πως σε μια χώρα όπου υπάρχει ΔΕΚΟ κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της γιατί δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί στην τιμή.
    Κι έτσι γεννήθηκαν τα πάσης φύσεως «φιλελεύθερα» βαμπίρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τα στοιχεια σου είναι λάθος . Στο μισθολογικό κόστος
    ΔΕΝ "εριλαμβανονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Αν περιληφθούν και αυτές ανεβαίνει στις 75000 e!!!!.
    Τα νούμερα αυτά είναι προκλητικά όχι απλά σε σχέση με τα ελληνικά μεγέθη του ιδιωτικού τομέα, αλλα και σε σχέση με τα αντίστοιχα των πλουσιοτερων ευρωπαϊκών χωρων.

    Και επιτέλους αυτός ο "αριστερός" λαϊκισμός τόσα χρονια που
    στηρίζει τις λογής -λογής κρατικοδίαιτες συντεχνίες έχει
    απαξιώσει απόλυτα την αριστερά, η οποια χωρίς να το καταλάβει χρησιμοποιήθκε σαν μοχλός πίεσης τέτοιων συντεχνιών απέναντι στον κύριο πολιτικο τους χώρο το Πασοκ.

    Cynical δεν είμαστε ηλίθιοι να μην μπορούμε να διαχωρίσουμε
    την πονηριά των επιχειρημάτων και την κλασσική προσπάθεια
    "κοινωνικού αυτοματισμού" του ΠΑΣΟΚ και των νεοφιλελεύθερων συνοδοιπόρων του.

    Όμως παρα την οργή μας για το πολιτικο σύστημα και τις ελίτ για τα δεινα που μας έφεραν , όχι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με καμια κακομαθημένη συντεχνίστρώματα της ελληνικής κοινωνίας και αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της παθογένειας της.

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=360582&dt=14/10/2010

    "Σημειώνει ότι ο μέσος μισθός στις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ (πλην εργοδοτικών εισφορών και λοιπών παροχών) από το 2007 ως το 2009 αυξήθηκε κατά 8% και ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται, το κόστος μισθοδοσίας αυξάνεται."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν μιλάμε για μικτούς μισθούς (μαζί με φόρους και εισφορές δηλαδή) τότε τι προσπαθεί ο Μπογιόπουλος να αποδείξει παίζοντας με τα νούμερα; Συνήθως όταν μιλάμε για μισθούς αναφερόμαστε σε μικτούς. Ο λόγος είναι πως και ο φόρος και η εισφορά δικά σου λεφτά είναι που τα προ-πληρώνεις αναγκαστικά στο κράτος.

    Μέσος μικτός μισθός 40 χιλ. είναι πολύ ψηλός. Αν νομίζεις πως υπάρχει ιδιωτική εταιρεία με μέσο μισθό 2000 καθαρά το μήνα μάλλον ζεις σε άλλη χώρα, στην ίδια του Μπογιόπουλου πιθανότατα. Μάλλον από τη Δανία γράφετε και σας μπέρδεψε ο ΓΑΠ. Ούτε ένας στους δέκα ΙΥ δεν παίρνει τόσα.

    Δε λέω πως αυτό είναι το πρόβλημα των ΔΕΚΟ. Δε λέω επίσης πως δεν είναι. Λέω πως αυτά που γράφει ο Μπογιόπουλος δε λένε απολύτως τίποτα, απλά παίζει με τα νούμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παιδια, μην προτρεχετε

    ψαξτε την εκθεση της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ του 2008 (αυτη κοιταξα) εκει που συγκρινει τις μεικτες αποδοχες ιδιωτ. τομεα και δημ. τομεα. Ο αριθμος των ΔΥ με μεικτες αποδοχες πανω απο 2000 ευρω ειναι γυρω στους 20,000.
    Προσοχη, αφορα μεικτες αποδοχες, και δεν πιστευω να νομιζετε οτι ολοι αυτοι παιρνουν πολυ περισσοτερα απο 2000 μεικτα.

    Αν βρω χρονο θα τα παρουσιασω συντομα. Οπως επισης και αλλα ενδιαφεροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανωνυμε
    ετσι που το λες, ανεβαζεις τις ασφαλιστικες εισφορες στις 30,000 ετησιως. Κοψε κατι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. φιλελευθεροανάρχας19 Οκτωβρίου 2010 στις 6:33 μ.μ.

    ένα σχόλιο που έστειλα νωρίτερα ,το έφαγε ο δαίμων ελπίζω και ουχί η λογοκρισία . Να κάνω τον κόπω να το ξαναστείλω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν εχει ερθει, αλλαο σχολιο σου εκτος του ενος. Ξανακανε τον κοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κυριακο,
    εστω οτι δεν υπαρχει τετοιος μισθος στον Ιδ. τομεα. (Ασε που υπαρχει. Και το κυριοτερο ο αριθμος των ΙΔ.Υ και Δ.Υ. με μισθο >2000 ειναι ο ιδιος).

    Και λοιπον; Τα 2000 καθαρα ειναι μεγαλος μισθος; Δλδ θα κανουμε αγωνα να κατεβει ο μισθος απο τα 2000 στα 1600 για να ειμαστε χαρουμενοι; Παλι η κατσικα του γειτονα στη μεση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ας μη ξεχναμε επισης οτι το μορφωτικο επιπεδο στο Δημ Τομεα ειναι υψηλοτερο αυτων στον Ιδιωτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Cynical,βλέπω ότι η καθημερινή πλύση εγκεφάλου στα ΜΜΕ κάνει πολύ καλά την δουλειά της.
    Μετά μου λες να προχωρήσουμε.
    Που να πάμε? Μπανανία εκατό και βάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα λεφτά που παίρνουν στον ΟΣΕ είναι λίγα. Γιαυτο αναγκάστηκαν να βάζουν τα μαύρα βαγόνια για να τους φτάσουν!!!
    Αλήθεια πόσοι απολύθηκαν για τα μαύρα βαγόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Darthiir the Abban

    Αγαπητέ αδελφέ. Μιλάς για “φθηνό κοινωφελές «προϊόν»”.
    Ο ΟΤΕ ήταν ΔΕΚΟ μόνο που με το άνοιγμα της αγοράς έχουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες και σε χαμηλότερες τιμές. Άρα η ελεύθερη αγορά μπορεί να μας προσφέρει καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες σε σχέση με αυτές που μας προσφέρουν οι ΔΕΚΟ.

    Ασφαλώς υπάρχουν και τομείς που δεν είναι δυνατό να υπάρξει ανταγωνισμός, οπότε αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να μένουν στα χέρια του κράτους. Ακόμα και στην φιλελεύθερη Ελβετία το κράτος επιχορηγεί τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ωστόσο οι ΔΕΚΟ πρέπει να λειτουργούν με επιχειρηματική λογική. Δεν είναι δυνατόν να έχουν το διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό εργαζομένων απ’ ότι στην πραγματικότητα χρειάζονται ή να δίνουν μισθούς διπλάσιους και τριπλάσιους από αυτούς της ιδιωτικής οικονομίας.

    Ο Φιντέλ Κάστρο είπε ότι το μοντέλο της Κούβας πλέον δεν λειτουργεί. Αντί να μένουμε προσκολλημένοι στις χιμαιρικές μας φαντασιώσεις, καλό θα ήταν να δούμε την πραγματικότητα δίχως ανόητους και ξεπερασμένους δογματισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η ελευθερη αγορα ειναι ενας πολυ ωραιος μυθος, ή ενα απλοικο μοντελο για τους πρωτοετεις φοιτητες.
    Αυτο που κυριαρχουν ειναι τα καρτελ που εχουν εναρμονισμενς τιμες.

    Οι αεροπορικες εταιριες φτιαξαν αμεσως alliances (καρτελ) και τα εισητηρια πηγανε στα υψη, μετα απο μια συντομη περιοδο απελευθερωσης απο τα κρατη.

    Τα καυσιμα το ιδιο. Τα τροφιμα ακομα χειροτερα. 2-3 εταιριες διακινουν το 90% των τροφιμων. Ή καπου εκει κοντα.
    Τα εισητηρια των πλοιων εκτοξευθηκαν με την απελευθερωση.
    Η ολυμπιακη και η Aegean πανε για συνενωση,

    Οι τηλεπικοινωνιες εγιναν φτηνοτερες απο ενα και μονο λογο. Επεσαν δραματικα οι τιμες των ηλεκτρονικών.

    Μολις πουληθει η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ, το πρωτο που θα γινει θα ειναι ο πολλαπλασιασμος της τιμης των εισητηριων και του ρευματος.

    Οι καλυτερες υπηρεσιες, ειναι το προσχημα για την ανοδο των τιμων των υπηρεσιων αυτων.

    Το κεφαλαιο δεν καταλαβαινει χριστο προκειμενου να αυξησει την κερδοφορια του. Και οπου υπαρχουν 'αντιπαλοι", αντι να ξεσκιζονται συννενοουνται μια χαρα και φτιαχνουν ενα ωραιο ολιγοπώλιο.

    Αυτη ειναι δυστυχως η αληθεια.

    Α! ξεχασα το καρτελ των τραπεζων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι καλύτερες υπηρεσίες του ΟΤΕ και οι τιμές του οφείλονται κυρίως στην τεχνολογία. Η τιμολογιακή πολιτική ανά το χρόνο καθορίζεται από ένα πλήθος παραμέτρων, η ελεύθερη αγορά δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα, μπορεί όμως να συνεισφέρει. Οι τιμές του ΟΤΕ φυσικά δεν είναι χαμηλές. Και δεν είναι χαμηλές ακριβώς γιατί αντιμετωπίζεται ως ανταγωνιστική επιχείρηση. Αν ήταν ελεύθερος να καθορίζει τιμολόγια, και δεν του επιβαλλόταν να έχει υψηλές τιμές για να μπορέσουν να πάρουν μερίδιο και οι άλλες εταιρίες, θα είχαμε φθηνότερη επικοινωνία. Αν δε, αντιμετωπιζόταν ως κοινωφελής οργανισμός, θα είχαμε φθηνότατη.
    Επιπλέον, μην μιλάς με κλισεδάκια των «φιλελεύθερων» λαμόγιων και πάνω απ’ όλα μην τα βάζεις έντεχνα στο στόμα άλλων. Ο μόνος που μίλησε περί μοντέλου κούβας εδώ μέσα είσαι εσύ και όχι εγώ, υπονοώντας πως apriori έχω σφάλμα γιατί αναφέρομαι σε τέτοιο μοντέλο, και δημιουργώντας έτσι (έτσι τουλάχιστον νομίζεις δηλαδή) θετικές εντυπώσεις για τη δική σου θέση, είσαι εσύ.

    [Βασικά, για να γίνει διάλογος, πρέπει πρώτα ο κόσμος να μάθει τις αρχές του... αλλά που παιδεία στις μέρες μας, μόνο αγορά...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Cynical λες
    "Και το κυριοτερο ο αριθμος των ΙΔ.Υ και Δ.Υ. με μισθο >2000 ειναι ο ιδιος"

    Όπως βλέπω στον πίνακα της επόμενης ανάρτησής σου ο αριθμός των ΙΥ με καθαρές αποδοχές >2000 ευρώ είναι 19.230 σε σύνολο 1.878.358 και των ΔΥ 24.605 σε σύνολο 1.018.000.

    Σε απόλυτα νούμερα το 24.605 είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το 19.230, δηλαδή, σε απόλυτα νούμερα ο αριθμός των ΔΥ με καθαρό μισθό >2000 είναι κατά 20% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο τον ΙΥ.

    Μεγαλύτερη σημασία έχει βέβαια η σύγκριση των ποσοστών επί των συνόλων. Εκεί λοιπόν βλέπουμε πως με περισσότερα από 2000 ευρώ καθαρά αμοίβεται το 10% των ΙΥ και το 25% των ΔΥ.

    Όχι και ίδιος Cynical, το συμπέρασμά σου δε συμφωνεί καθόλου με τα νούμερα που δίνεις.

    Η παρατήρηση που κάνεις για το μορφωτικό επίπεδο είναι σωστή και σημαντική. Αν κανονικοποιήσεις τα νούμερα με το μορφωτικό επίπεδο οι διαφορές πιθανότατα αμβλύνονται.

    Το ξέρεις επίσης πως κι εγώ παραδέχομαι πως η ρητορική κατά των υπερβολικά πολλών και υπερβολικά καλοπληρωμένων ΔΥ είναι υπερβολική και κατευθυνόμενη. Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ είναι πραγματικά καλοπληρωμένοι σχετικά τόσο με τους ΙΥ όσο και με τους συναδέλφους τους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Για τα σχετικά με τον μέσο και το διάμεσο στην επόμενη ανάρτηση.

    Όχι δε θέλω να ψοφήσει η κατσίκα κανενός ούτε να φτωχύνει κανένας ούτε να απολυθεί κανένας απολύτως. Όταν όμως μια εταιρεία μπαίνει μέσα δεν μπορεί να έχει άφθονους και καλοπληρωμένους υπαλλήλους. Το πόσα παίρνει ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μόνο συνάρτηση του τι θέλει και τι πιστεύει πως αξίζει. Είναι σίγουρα και συνάρτηση του πόσα έσοδα έχει το μαγαζί που δουλεύει. Γιατί πρέπει να συζητάμε σαχλαμάρες για κατσίκες και πρόβατα κάθε φορά που λέμε αυτό το αυτονόητο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. "Το πόσα παίρνει ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μόνο συνάρτηση του τι θέλει και τι πιστεύει πως αξίζει. Είναι σίγουρα και συνάρτηση του πόσα έσοδα έχει το μαγαζί που δουλεύει."

    Άρα αν το μαγαζί έχει ζημιές ο εργαζόμενος βάζει απ' την τσέπη του; Ή αντίστοιχα αν χέζεται στο τάλιρο, μοιράζεται ο επιχειρηματίας τα κέρδη με τους υπαλλήλους; Προφανώς όχι. Γι' αυτό υπάρχουν οι ΣΣ, για να υπάρχει καθορισμένος μισθός ανεξαρτήτως της πορείας της εταιρείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Στρατολάτη

    Εκτός δημοσίου, αν ένα μαγαζί έχει ζημιές πολλοί υπάλληλοι απολύονται. Εκτός αν πιστεύεις πως υπάρχει κάποιος τρόπος να διατηρηθεί αμετάβλητο το κόστος μισθοδοσίας ενός μαγαζιού που μπαίνει μέσα. Ως γνωστό ακόμα και η Τυποεκδοτική του ΚΚΕ έκανε απολύσεις. Δεν είναι μεμπτό αυτό, είναι η αναπόφευκτη πραγματικότητα.

    Στο δημόσιο όμως έχεις επιχειρήσεις που λειτουργούν συστηματικά με ελλείμματα (σωστό είναι αυτό, αν έπρεπε να είναι κερδοφόρες οι υπηρεσίες τους θα ήταν πολύ ακριβές) και ταυτόχρονα έχουν πολύ υψηλό και ανελαστικό κόστος μισθοδοσίας. Δεν μπορεί να λειτουργεί για πάντα αυτό και το κυριότερο δεν είναι κοινωνικά δίκαιο γιατί τα ελλείμματα πληρώνονται από τους φόρους.

    Οι ΣΣ είναι καλές όταν εφαρμόζονται. Στην άγρια δύση της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν είναι καθόλου δεδομένο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κυριάκο, ασφαλώς τα μισθοδοτικά κόστη είναι ελαστικότατα στον ιδιωτικό τομέα και ανελαστικότατα στο δημόσιο. Όχι όμως και υψηλά, εκτός αν αξιοποιούμε συγκριτικά τους εξευτελιστικούς μισθούς τους οποίους βρήκαν την ευκαιρία οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να παγιώσουν. Επιπλέον πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη την οριζόντια διάρθρωση των μισθών στο δημόσιο που δεν επιτρέπει σημαντικές διακυμάνσεις (πλην goldenboys), πράγμα που νομίζω ότι είναι απαραίτητο.
    Και ασφαλώς η "Άγρια δύση" της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να την ενστερνιστεί και το δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. "Η ελευθερη αγορα ειναι ενας πολυ ωραιος μυθος, ή ενα απλοικο μοντελο για τους πρωτοετεις φοιτητες.
    Αυτο που κυριαρχουν ειναι τα καρτελ που εχουν εναρμονισμενς τιμες. "

    Δυστυχώς όταν ο φανατισμός και ο δογματισμός κυριαρχεί, η άρνηση της πραγματικότητας είναι μονόδρομος.

    Αν η ελεύθερη αγορά οδηγεί στην ενισχύσει των καρτέλ και την αύξηση των τιμών(κλασική Μαρξιστική ονείρωξη), τότε γιατί η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη;
    Γιατί στην Γερμανία ή στη Γαλλία τα προϊόντα πωλούνται φτηνότερα; Μήπως έχουν κομμουνισμό; Στις χώρες όπου η ελεύθερη αγορά κυριαρχεί, όπως η Ελβετία, βλέπετε να πεινάνε ή να χρεοκοπούνε όπως στην Ελλάδα ή την Κούβα;

    Ο παραλογισμός δεν είναι καλός σύμβουλος για κανέναν. Ειδικά απο την στιγμή που και οι τελευταίες σοσιαλιστικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Και στα δικά σας.

    @Darthiir the Abban
    "Αν ήταν ελεύθερος να καθορίζει τιμολόγια, και δεν του επιβαλλόταν να έχει υψηλές τιμές για να μπορέσουν να πάρουν μερίδιο και οι άλλες εταιρίες, θα είχαμε φθηνότερη επικοινωνία. Αν δε, αντιμετωπιζόταν ως κοινωφελής οργανισμός, θα είχαμε φθηνότατη."

    Αν κατάλαβα καλά λες οτι ο ΟΤΕ όταν ήταν μονοπώλιο είχε φτηνές τιμές και μετά το άνοιγμα της αγοράς τον υποχρέωσαν να τις αυξήσει. Για κοίτα να δεις. Σε άλλη χώρα ζούσα τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Προσπάθησε (όσο και αν δυσκολεύεσαι) να καταλάβεις την επίδραση της τεχνολογίας στην τιμολογιακή πολιτική, και ίσως αρχίσεις να ζεις στον πραγματικό κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Στρατολάτη, το ψηλό ή χαμηλό κόστος πώς το ορίζεις και σε σχέση με τι; Το πρόβλημα των ΔΕΚΟ είναι πως έχουν έσοδα πολύ μικρότερα από τα έξοδά τους και επιβαρύνουν πολύ τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δημοσιεύσεις των στοιχείων για τους μισθούς έχει προφανώς προπαγανδιστικό κίνητρο. Αυτό δε σημαίνει πως οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ δεν είναι καλοπληρωμένοι. Προφανώς είναι.

    Οριζόντια διάρθρωση δεν υπάρχει στο δημόσιο παρά μόνο εντός συγκεκριμένων υπηρεσιών. Ο μισθός στο υπ. οικονομικών π.χ. είναι πολύ ψηλότερος από τα άλλα υπουργεία για υπαλλήλους ίδιων προσόντων. Οι ίδιοι οι ΔΥ παραπονιούνται για αυτές τις διαφορές. Αν δεις την κατανομή που ανέβασε η Cyn στην επόμενη ανάρτηση θα δεις πως οι μισθοί κατανέμονται σε μεγάλο εύρος.

    Δεν είπα το δημόσιο να γίνει σαν τον ιδιωτικό τομέα. Απαντούσα σ' αυτό που έλεγες για τις ΣΣ που υποτίθεται πως προστατεύουν το εισόδημα των ΙΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ξέρετε κάποιον Δ.Υ.να ωφελείται από τους μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα;Γιατί λοιπόν δεν τα βάζετε με τους εκμεταλλευτές σας αν είστε ιδιωτικοί υπάλληλοι η υπερασπιστές τους;(δήθεν)!
    Αλλά κακόμοιροι μικροαστοί φαντασιώνεστε ότι γίνεστε κιεσείς αφεντικά όταν απαξιώνετε τους Δ.Υ. και ασχολείστε με την οπή της ραφίδος για την διαφορά των 250 ευρώ και όχι για τις απίστευτες ρεμούλες των εργολάβων ,προμηθευτών , τις μίζες των πολιτικών,τους ανασφάλιστους που βουλιάξαν τα ταμεία και τόσα άλλα!Γλείφτες και υποταγμένοι στο σύστημα είστε και μη παριστάνετε το Μίνωα και Ραδάμανθυ της δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους.Σύμφωνα με το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν και θα έπρεπε να παίρνουν τουλάχιστον 2000 ευρώ τον μήνα αν υπήρχε στοιχειώδης δικαιοσύνη στην κατανομή του.Γκέγκε;
    Κιεσύ μεγαλόψυχε που τα ίζεις τους υπεράριθμους δείξε μας την φορολογική σου δήλωση,πες μας και τι δουλειά κάνεις, αν δούλεψες ποτέ, ειδάλλως μέχρι τότε κάνε μόκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σε όσους επιτίθενται στους ΔΥ:

    Αν μειωθούν οι αποδοχές τους ή αν καταργηθούν θέσεις, δηλ απολυθούν άνθρωποι του μεροκάματου και καταστραφούν οικογένειες, θα πληρώνω λιγότερους ΦΟΡΟΥΣ? Έμμεσους και άμεσους?

    Απαντ: ΟΧΙ.(Δεν επεξηγώ το οχι, για όποιον έχει μελετήσει είναι σαφές. Όποιος δεν έχει, ας μελετήσει και μετά εκφράζει άποψη, η οποία δε μπορεί να είναι διάφορη από την παραπάνω).

    ΔΕΚΟ: Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Οφέλειας.

    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Και διαβάστε και τους όρους του μνημονίου, ώστε να γνωρίζετε που θα πάνε τα λεφτά που θα κόψουν από τους ΔΥ. Στους τοκογλύφους θα πάνε. Όχι στον κάθε μαλάκα παπαγαλακιασμένο που αναμασάει τις μαλακίες που βλέπει στο χαζοκούτι.

    Άλλωστε γι'αυτό το λένε χαζοκούτι. Όχι κυρίως επειδή αυτά που λέει είναι χαζά αλλά επειδή αυτοί που το κοιτάνε και το πιστεύουν γίνονται χαζοί.

    Στο κάτω-κάτω, αν κάποιος θεωρεί οτι προσβάλλεται η προσωπικότητα του όταν κάποιοι πληρώνονται καλύτερα από αυτόν, τότε γιατί δεν εξεγείρεται με τα λαμόγια που μας κυβερνάνε αλλά πάει και τους ψηφίζει? Άσε που είναι μέγιστη παλιανθρωπιά να επιθυμείς το κακό του συνανθρώπου σου επειδή εσύ δεν τα καταφέρνεις με το μισθό που λαμβάνεις.

    Τέλος, είναι γνωστό πλέον, (βλέπε χρέος ομολόγων) ότι ΔΕΝ τους πληρώνουμε εμείς οι υπόλοιποι τους ΔΥ. Στο κάτω-κάτω και αυτοί πληρώνουν φόρο.

    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Προφανως εαν θελεις παραγωγικη δεκο χρειαζεσαι και αξιους διευθυντες και για να τους παρεις απο τον ιδιωτικο τομεα θα το καταφερεις μονο με τα λεφτα

    αλλιως θα μεινεις με αχρηστους ή τεμπεληδες

    η λυση ειναι καταργηση των δεκο και ιδιωτικοποιηση τους ουτως ωστε να μην εχεις τετοια προβληματα

    ο μπογιοπουλος δεν αποτελει εγκυρη πηγη ουτε εχει δικαιωμα λογου εως οτου δωσει εξηγησεις για τους λογους της νεοφιλελευθερης πολιτικης που εφαρμοζει στο ριζοσπαστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!