Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Το γάντι της Κίνας



Ως γνωστόν το φετινό Νόμπελ ειρήνης πήγε στον Ζιαμπάο, κινέζο αντιφρονούντα και χαϊδεμένο παιδί της Δύσης, για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Θέμα από τα πλέον αγαπημένα. Μην τους θίξεις το ανθρώπινο δικαίωμα των φιλελεύθερων. Μπορείς να τους κατηγορείς για ό,τι θέλεις, αλλά να τους προσάψεις «απανθρωπισμό», είναι σαν να τους πατάς τον κάλο. Τίγκα στο σιρόπι το στόμα τους, όταν μιλούν για τα πάθια των ανθρώπων.

Αύριο λοιπόν, στις 10 Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα στο Όσλο η μεγαλοπρεπής τελετή της απονομής. Ο ίδιος ο τιμηθείς εκτίει 11ετή ποινή φυλάκισης και ως εκ τούτου δεν θα παρευρεθεί.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν θα παρευρεθούν και άλλοι πολλοί, οι οποίοι σε άλλες περιπτώσεις θα έτρεχαν να πιάσουν πρώτοι στασίδι στην τελετή και μια καλή καρέκλα στο λουκούλλειο συμπόσιο που ακολουθεί.

Η Κίνα λοιπόν, ως υπό εκκόλαψη ηγέτιδα δύναμη έβγαλε από χθες φιρμάνι, με το οποίο προειδοποιεί ότι όποιος τολμήσει και πατήσει στο Όσλο θα έχει να κάνει μαζί της, δηλαδή θα υποστεί κυρώσεις. Και όλοι αντιλαμβάνονται τι μπορεί να σημαίνει κύρωση από τον θυμωμένο κινέζο δράκο.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από τις 65 προσκλήσεις που εστάλησαν, 18 δεν έγιναν δεκτές και επιστράφησαν.

Ποιες είναι λοιπόν οι χώρες, που φοβήθηκαν το βρυχηθμό και έσπευσαν να συμμορφωθούν; Διαβάστε:

Russia,

Kazakhstan,

Colombia,

Tunisia,

Saudi Arabia,

Pakistan,

Serbia,

Iraq,

Iran,

Vietnam,

Afghanistan,

Venezuela,

the Philippines,

Egypt,

Sudan,

Ukraine,

Cuba and

Morocco

Λόγω της έντονης πολιτικής χροιάς και των ποικίλων σκοπιμοτήτων των βραβείων Νόμπελ ειρήνης, κάποιος θα μπορούσε να βγάλει από τον κατάλογο αυτό, αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για τη διεθνή πολιτική και για το υπό διαμόρφωση συμμαχικό στρατόπεδο της Κίνας.

Αν εξαιρέσει κανείς τις αναμενόμενες αρνήσεις από Κούβα, Βενεζουέλα, και Ιράν, η παρουσία κάποιων χωρών μου δημιουργεί ερωτηματικά. Παράδειγμα πρώτο και χτυπητό, η Σερβία. Τι θέλει η Σερβία με την Κίνα; Έκανε ή δεν έκανε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ; Μετά, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τα οποία φαίνεται να ακολουθούνε διαφορετική διαδρομή από αυτή των κυρίων τους αμερικανών. Ή δεν είναι και τόσο «κύριοί» τους; Η Κολομβία. Έχει ή δεν έχει αμερικανοκίνητο καθεστώς; Πώς γίνεται και συντάσσεται με τον Τσάβες; Άλλη έκπληξη, η Σαουδική Αραβία η οποία και αυτή σπεύδει να συμμορφωθεί.

Φυσικά, κάποιοι περισσότερο γνώστες θα μπορούσαν να βγάλουν πολλά περισσότερα και πιο σωστά συμπεράσματα.

Αυτό όμως που εμένα μου χτυπάει στο μάτι, δεν είναι ότι η Κίνα έριξε το γάντι, άλλα ότι πολλοί έσπευσαν να το σηκώσουν!

13 σχόλια:

  1. Η πολιτική και η διπλωματία δεν βασίζονται στην ηθική αλλά στα συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αθεοφοβε,

    δεν ειναι θεμα ηθικης, προφανως.

    Ερμηνευοντας την κινηση αυτη, οτι η Κινα κάνει μια προβα τζενεραλε στο διεθνες στερεωμα, στο κατα ποσον μετραει. Δλδ στο κατα ποσον μπορει στο εγγυς μελλον να σταθει σαν πρωτος/δευτερος στρατηγικος πολος.

    Το να ανταποκριθουν 18 χωρες, και μαλιστα μια απο την Ευρωπη, το θεωρω σαν νικη της Κινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πω για μια επιτροπή που έδωσε το Νόμπελ ειρήνης σε πολεμοκάπηλους. Εγκληματίες, ή με εμφανώς εμπαθή πολιτικά κριτήρια; Τι περίπτωση του Λιου Σιαομπόδεν τη ξέρω επακριβώς. Μπορεί και να είναι αμιγώς πολιτικός κρατούμενος άρα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και να αφήσουν τα λοιπά.

    Δεν πιστεύω ότι οι χώρες που δεν πηγαίνουν το κάνουν κάτω από τη πίεση της Κίνας. Καλά για μικρές σχετικά εξαρτημένες (;;;) από τη Κίνα χώρες. Αλλά η Ρωσία και τα τσιράκια των ΗΠΑ; Φούμαρα της προπαγάνδας είναι για να παραχθεί απέχθεια για τη Κίνα. Μεταξύ μας δηλαδή οι ΗΠΑ που κινούν τα νήματα αυτής της προπαγάνδας γιατί δεν κόβουν τις εμπορικές συναλλαγές με τη Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ τις κόβει με την Κούβα; Στο δε Ιράκ και Αφγανιστάν μέχρι και εισβολή και κατοχή έκαναν για χάρη των… ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τι υποκρισία και αυτή!!!

    Για την υπόθεση αμερικανοί βουλευτές συνέκριναν την Κίνα με τη ναζιστική Γερμανία για παρόμοια υπόθεση του 1936. Σημειώνουμε ότι ούτε τότε οι ΗΠΑ έκοψαν τη παραμικρή σχέση με τη ναζιστική Γερμανία. Τις είχαν κόψει όμως με τη Σοβιετική Ένωση γιατί λέει παραβίαζε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Τώρα τι χαρές έκαναν οι αμερικανοί όταν τρισάθλια κοράκια τύπου Κίσινγκερ κ.α. έπαιρναν Νόμπελ Ειρήνης για τις σφαγές με τις οποίες υπεράσπιζαν τα… ανθρώπινα δικαιώματα δε λέγεται. Για το Γκουαντανάμο ποιος αμερικανός θα πάρει Νόμπελ;;;;

    Ίδιες χαρές έκαναν και όταν οι αποδεδειγμένοι έμμισθοι πράκτορές τους όπως Δαλάι Λάμα, τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνη.

    Παρεμπιπτόντως, οι αρχές του Ιράν άφησαν ελεύθερη την Ιρανή Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί που είχε καταδικαστεί σε θάνατο με λιθοβολισμό και για την οποία είχε υπάρξει διεθνής κινητοποίηση υπέρ της σωτηρίας. Περιέργως έβλεπαν αυτή αλλά δεν έβλεπαν τα κατά Ιράκ και Αφγανιστάν κατορθώματά τους.

    Όχι δεν χάρηκαν γι αυτήν οι αμερικανοί. Χάνουν ένα χαρτί της προπαγάνδας τους τώρα που το έχουν ανάγκη για να καλύψουν τους πράκτορές τους που «υπερασπίζοντας» την δημοκρατία στο Ιράν σκοτώνουν σωρηδόν Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες. Ή μήπως αυτό είναι αμελητέο μπροστά στον Κινέζο ή τη Ιρανή; Είναι φόνοι για καλό σκοπό όπως όλοι οι φόνοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μεγάλες δυνάμεις (και οι μικρές βεβαίως βεβαίως), υπερασπίζονται τα οικονομικά συμφέροντα τους με κάθε τρόπο. Πρώτα βέβαια τα ντύνουν με κάποιο ιδεολογικό (ευκολοφόρετο) μανδύα.

    Ένα γρήγορο ψάξιμο με τους όρους "Colombia China" βγάζει πρώτο αποτέλεσμα αυτό:
    http://colombiareports.com/colombia-news/news/11688-colombia-and-china-expand-military-cooperation.html

    και το reuters για την Σαουδική Αραβία και την Κίνα:
    http://uk.reuters.com/article/idUKLDE6090J520100110

    Με τέτοια ποσά αγοράζεις (όχι απαραίτητα με άμεσο τρόπο) δημοσιογράφους και πολύ καλούς πολιτικούς/μάνατζερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Δείμε του Πολίτη, συγνωμη!

    κατά λάθος "απέρριψα" το σχόλιο σου.

    Το αντιγραφω εδω και είναι το παρακατω:

    "...Για δώσε ένα link με την κινέζικη ανακοίνωση... "


    Και η απάντηση μου:

    Το λινκ ειναι
    http://www.bbc.co.uk/news/world-11879731

    Σημερα απ' ότι βλεπω το BBC εχει περισσότερες αναφορες στο θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατάλαβα, το λάθος. Στο ανάμεσα έψαξα κι εγώ για link. Ήθελα να δω την αυστηρότητα στο ύφος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. symastev,

    άσχετο, αλλά την ιρανη τελικα την κρεμασαν πριν καμια δεκαρια μέρες.

    το ποιος παιρνει τα βραβεια νομπελ ειρηνης ειναι γνωστο. Αλλωστε δεν χρειαζεται να εχεις απο πισω σου καποια γραπτη μαρτυρια, καποιο εργο, οπως γινεται με τα υπολοιπα νομπελ.

    Εμενα ομως δεν μου εκανε εντυπωση αυτο. Την ιστορια την ειδα σαν η Κινα να θελει να δει στην πραξη σε ποιους θα μπορουσε να υπολογιζει. Κι απο οτι φαινεται ειναι πολλοι. Δηλ. εχει καταφερει να τους δεσει εναν εναν εμπορικα. Κι ακομα ειμαστε στην αρχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δειμε,

    αρχικα τους αποκαλεσε "κλοουν"! Μετά τους ετριξε τα δοντια. Μιλησε οντως για κυρωσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Robo..

    Μια χαρα τα παει η Κινα. Τους πήρε τις δουλειες των αμερικανων, τους κραταει και στο χερι με το χρεος, και τωρα τους παιρνει εναν εναν και τους συμμαχους. να δεις που θα την στριψει κατα κει και η Γερμανια.

    Ο λογος για την τελευταια ο ανταγωνισμος. Αντι να σφαζονται, θα κανουν μια ωραια συμμαχια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χωρίς να το έχω ψάξει σε βάθος και με μόνο εργαλέιο το μάστερ μου (πολιτ.επιστήμες) νομίζω ότι ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει μόνο τις χώρες που δεν πήγαν επειδή απλά φοβήθηκαν τον βρυχηθμό της τίγρης αλλά και μερικές που δεν παρέστησαν για άλλους λόγους δικούς τους ή που ίσως συνυπολόγισαν και το πολιτικό κόστος του κοντραρίσματος με την κινέζικη υπερδύναμη.κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. strategic,

    οι περισσοτερες δεν αιτιολογησαν την αρνηση τους. Αλλα και να την αιτιολογουσαν, δεν θα ηταν αυτη η αληθεια. Οσες απαντησαν, απαντησαν διπλωματικά.

    Οπως το αντεληφθηκα το θεμα, ηταν σαν η Κινα να ηθελε να μετρησει τις δυναμεις της.

    Σε μια πιθανη μελλοντικη αναμετρηση με την Αμερικη, θα της ηταν χρησιμο να ξερει που μπορει να βασιζεται και ποιους συμμαχους της μπορει να αποσπασει. Μου φαινεται λογικο αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!